"El va face ca domnia Lui să crească, și o pace fără sfârșit va da scaunului de domnie al lui David și împărăției lui, o va întări și o va sprijini prin judecată și neprihănire, de acum și-n veci de veci: iată ce va face râvna Domnului oștirilor" Isaia 9:7
Cugetarea zilei
"Cel ce nu mai are ce pierde și-a regăsit, în mod paradoxal, libertatea."
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
9552. Postat la 20/03/2011 10:13 - 5162z11h28m
Shalom!
In acest topic as dori sa abordam o discutie privitoare la genealogia lui Yeshua, Domnul Iisus. Este o problema spinoasa, genealogia din Matei nu coincide cu cea din Luca, si am identificat un numar de 5 probleme majore, pe care as vrea sa le dezbatem pe rand si argumentat.
Deschid dialogul cu o nota de subsol pe care am inserat-o intr-o lucrare (prietenii stiu care ).
"Afirmația tranșantă a lui Matei (v. nota de la versetul 1) este argumentată prin prezentarea unei genealogii. Ca aspect general, merită menționat faptul că una dintre științele auxiliare ale istoriei studiază genealogiile și, de-asemenea, antropologia studiază intens înrudirile. Deci, genealogiile nu sunt de mică însemnătate. Pentru iudaism genealogiile erau (și sunt) chiar mai importante: ele arătau descendența din patriarhii Avraham, Yițchaq, Yaakov, apartenența la Yisrael (atât popor cât și teritoriu geografic) și la unul dintre triburile evreiești, promisiunile dumnezeiești, legămintele, darea Torei, slujba dumnezeiască. Se puteau emite pretenții cu privire la preoție, dacă insul descindea din Aharon sau cu privire la tron, dacă descindea din David. Funcția de profet, însă (vezi nota 4), nu era ereditară, ci desemnată prin ungere și îmbogățită prin harisme.
Apoi, recunoaștem că genealogia prezentată în versetele 2-16 (patriliniară și descendentă), ridică unele probleme insurmontabile și pe care le vom atinge în treacăt.
Problema 1: această genealogie este neobișnuită întrucât menționează femei, pe când genealogiile evreiești menționau numai bărbați și în cazuri extrem de rare aminteau și femei valoroase. Aici însă, apar cinci femei: Tamar, o ne-evreică șireată (v. 3), Rachav, o prostituată dintre Neamuri (v. 5), Ruth (v. 5), o moabită ai cărei copii n-ar fi avut voie să intre în casa DOMNULUI în decursul următoarelor 10 generații (Deut. 23:3), Bat-Șeva (v. 6), o israelită căsătorită cu un hitit și o femeie de o moralitate îndoielnică și Miryam, mama lui Yeșua Noțri, asupra căreia planau bănuieli cu privire la imoralitate."
Intrebare: de ce credeti ca Matei a inserat numele acestor femei in genealogia lui Yeshua trasata de el?...
Binecuvantari/Berachot!
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Romani 11:36
Deconectat
RE: Genealogia lui Yeshua/ Domnul Iisus
izreelpop (detalii numai pentru membrii conectaţi)
9564. Postat la 20/03/2011 13:49 - 5162z7h53m
frate ROMAN daca doresti sa dezbati acest subiect prezinta documente istorice la adresa acestor FEMEI de rang Regal caci in cultura si istoria iudaica exista
Deconectat
RE: Genealogia lui Yeshua/ Domnul Iisus
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
9573. Postat la 20/03/2011 19:28 - 5162z2h13m
Matei este ceea ce noi numim astazi, atipic. El incepe genealogia cu Isus Hristos, fiul lui David, Fiul lui Avraam.
Eu am zis: deoarece Avraam este inceputul . Din , Avraam, s-a format poporul Israel, pe care Isus si l-a ales sa-I fie, Garda de Onoare.
Referitor la femeile care intra in genealogie? Pe cine sa fi trecut ? Pe sotii lor?
Le-a trecut pe ele, ca si noi femeile sa avem indrazneala. O Biblie doar cu barbati? De cine mai vorbeam si noi cand avem Saptamana Misiunii Femeii sau cand avem Sabatul Familiei?