Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii ştiri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Cine este chemat la o slujbă, să se ţină de slujba lui. Cine învaţă pe alţii, să se ţină de învăţătură".
Romani 12:7

Cugetarea zilei
"Omul propune, dar Dumnezeu dispune."

Thomas a Kempis


Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 6
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banaţi: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Studiu Biblic - Discuţii pe teme religioase | Mântuirea
Pagina 11 din 17 << < 8 9 10 11 12 13 14 > >>
Deconectat RE: Botezul în apă
you_rubio
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19162. Postat la 08/07/2012 13:19 - 4755z3h38m
Doamna Lucia,
Este corect ce spuneti ca Iustinian care a dat un decret prin care cei ce nu-si botezau copii erau pedepsiti dar acesta a facut-o pentru ca este scris in faptele apostolilor ca temnicerul din filipi a fost botezat el si toti ai lui indata, adica si copii mici (am mai scris asta in postarea 18942). In Sfanta Scriptura, Faptele Sfintilor Apostoli, capitolul 16 versetul 33 scrie: Si el, luandu-i la sine, in acel ceas al noptii, a spalat ranile lor si s-a botezat el si toti ai lui indata.
Biserica a ajuns in mainile lui Constantin Cel Mare, imparatul puternicului imperiu roman, si aceasta are o istorie bine cunoscuta si de la el are continuitate pana la noi. La portestanti si neoprotestanti nu exista legatura intere ei si apostoli, deci biserica adevarata are continuitate.
Iar in biblie scrie de botezul in apa dupa formula (am mai scris asta in postarea de mai sus): numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh care ne apartie pentru ca neoprotestantii, unii, boteza si numai in numele Fiului.
Ceilati, protestantii si neoprotestantii, se contrazic in formual botezului ca spun ca boteaza in numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh si nu fac imediat ungerea cu mir ca sa arate ca au facut botezult cu Sfantul Duh. Deci zic in formula ca boteaza in numele ... Sfântului Duh dar practic nu o fac (spun neadevar in fata celor ce oficeaza botezul si se lauda ca pazesc porunca - sa nu miniti).


Nick
Deconectat RE: Botezul în apă
Michael Roman
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19165. Postat la 08/07/2012 13:44 - 4755z3h14m
Distinse you_rubio,

Întrucât postarea dvs. mi-era adresată mie (aparent. De fapt, ea avea o adresabilitate colectivă), vă voi da un răspuns, conform uzanţelor.

În primul rând, în dialogul nostru pe forum putem să păstrăm pronumele de reverenţă ("dumneavoastră" ), sau putem renunţa la el. Politeţea, în opinia mea, constă în alte elemente decât folosirea pronumelui de reverenţă. Eu, personal, mă voi subordona deciziei dvs.

În al doilea rând, citatul pe care l-aţi transcris nu apare în "Biblia ortodoxă". Biblia este Biblie, fiind scrisă în ebraică, aramaică şi greacă, iar citatul invocat apare în toate traducerile Bibliei, fie ele traduceri (şi chiar diortosiri...) făcute de ortodocşii români, fie făcute de neoprotestanţii români, fie în alte limbi, traduse de alte culte şi religii creştine. În ce mă priveşte, recurg şi eu la traduceri, dar utilizez mai ales Scripturile scrise în original.

În al treilea rând, când vorbim despre vreo "formulă baptismală", pe forumul acesta există, grosso modo, două tabere: unii care susţin botezul săvârşit în Numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh, în conformitate cu Evanghelia după Matei, 28:19, iar alţii care susţin un botez săvârşit în Numele Fiului lui Dumnezeu. Desigur, invocă şi ei unele versete, existente, aparent, în cartea Faptele apostolilor.

În ceea ce mă priveşte, eu nu mă implic în dezbaterile privitoare la "formula baptismală"... Eu am convingerile mele sistematizate în patru categorii: categoria biblică, teologică, istorică şi eclesială...şi chiar nu sunt un om care să mă schimb după primul vânt de învăţătură, suflat în secolul al XVI-lea şi revigorat în secolul al XX-lea.

Însă, rugămintea mea pentru dvs. este ca atunci când purcedeţi la discutarea unui subiect biblic, să luaţi în discuţie tot ceea ce spune fiecare verset relaţionat la chestiune, să extrageţi esenţa sa, şi să faceţi acelaşi lucru cu toate versetele care mai apar. La final, veţi avea un rezumat. El va fi solid dacă aţi studiat temeinic, minuţios fiecare verset şi aţi obţinut adevărul său. Aşadar, poate veţi lua în considerare un studiu atent al tuturor versetelor care vorbesc despre botez în "Noul Testament".

În final, vă spun că implicarea mea în această temă este redusă la unele observaţii, nu la dezbateri (cum am spus, eu am liniştea lăuntrică) şi vizează NU ESENŢA BOTEZULUI, NICI FORMULA BAPTISMALĂ, CI FORMA SA LITURGICĂ. Acolo mai am unele neclarităţi, dar nu din punct de vedere teologic, ci cultural. În lume există prea puţini istorici ai religiilor şi antropologi culturali care au tratat botezul şi abluţiunile evreieşti în perioada istorică a celui de-al doilea Templu, iar pe teologii care le-au abordat, nu pun preţ. Fiecare a fost influenţat de tradiţia doctrinară a confesiunii sau religiei din care provenea, iar aici lucrurile nu sunt diferite...

În nădejdea că v-am putut sluji,
M.


Din El, prin El, şi pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
Deconectat RE: Botezul în apă
Lucia
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19166. Postat la 08/07/2012 13:47 - 4755z3h11m
Nu, nu Nick, asta nu este un argument(nu-i adevarat), si eu am sa-ti explic de ce.
Sa zicem ca eu am auzit Evanghelia si in casa mea au venit si ne-au explicat lucrurile sfinte, sotul meu decide ca el si casa lui(toti cei care cred) sa fie botezata.
Actul botezului in apa si fara o formula anume, SIMBOLIZEAZA marele eveniment PLANETAR, acela al JERTFEI lui HRISTOS, Insa ca sa-l faci trebuie sa crezi in Mantuitorul si apoi urmeaza Botezul in apa ca o marturisire a cugetului tau curat.
Scufundarea in apa este scufundarea in moartea in Hristos, iar iesirea este invierea in Hristos la o viata traita prin El.
Nu formula reprezinta ceva, ci actul in sine, este adevarat ca multi se contrazic pentru o formula anume, insa ar trebui sa inteleaga fiecare ca actul in sine reprezinta Mantuirea noastra care vine prin Isus Hristos.
Credinta ta, a mea, vine in urma auzirii Cuvantului lui Dumnezeu si pentru ca aceasta se primeste in mod personal, un prunc nu poate intelege, deci nu poate crede in ceva si nici nu poate fi botezat in apa.
Cat despre continuitatea adevaratei credinte, intotdeauna au ramas partide intre noi ca sa iasa la iveala toti cei buni.


Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat RE: Botezul în apă
you_rubio
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19167. Postat la 08/07/2012 13:59 - 4755z2h59m
Domnule Roman,
Sunt fericit sa aud o persoan care stie limbile originale a sfintelor scripturi. Puteti sa traduceti sensul din original la Faptele Sfintilor Apostoli, capitolul 16 versetul 33 unde scrie: Si el, luandu-i la sine, in acel ceas al noptii, a spalat ranile lor si s-a botezat el si toti ai lui indata.
Poate este mai clar ca se aplica botezul si la prunci.

Doamna Lucia, in versetul reaminiti mai sus, nu scrie ca numai cei care au crezut. Ati spus multe fara a dovedi cu scrisul sfant. Si ca sa probez ca noi facem bine, uitati-va la ungerea cu mir care atest faptic botezul cu Sfantul Duh dupa botezul in apa. De ce protestantii/neoprotestantii nu fac miruirea ci numai spun in cuvinte in formula noastra de botez?



Nick
Deconectat RE: Botezul în apă
Lucia
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19171. Postat la 08/07/2012 14:14 - 4755z2h43m
Stii de ce Nick, nu te-am dat argumente biblice?
Pentru ca am inteles ca sub frumoasa fotografie a unui copil, de fapt se ascunde o persoana adulta care se foloseste de acest CONT...
Dar daca vrei dovezi, iata-le!
Romani 6:3-4
prin care am explicat SIMBOLISTICA BOTEZULUI.
Marcu 16 cu 16 exprima faptul ca CREDINTA aduce cu sine Botezul in apa:
"Cine crede (in Hristos) si se va boteza va fi mantuit..."
Referintele tale nu sunt clare, te rog adu-mi macar o singura referinta clara, cum te-am adus eu, nu pe presupuneri.
Daca spui ca eu si casa mea am ros oase, nu inseamna ca si pruncii pentru ca e logic ca nu au dinti, asa si cu botezul, e clar ca pruncii nu au ajuns sa discearna cu mintea, nu inteleg si in consecinta nu fac botezul in apa.


Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat RE: Botezul în apă
you_rubio
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19172. Postat la 08/07/2012 14:23 - 4755z2h35m
Stimata Domna, trebuei sa va spun ca la noi ortodoxii se fac ore de religie din clasa I asa ca suntem mai bine cunoscatorii.
Eu v-am intrebat altceva, cu miruirea, si astept raspunsul ... va multumesc.
Sau daca credti ca acesta este raspunsul, va rog sa fiti mai explicita si sa-mi dati un exemlu de infaptuire dupa cum v-am dat eu exempul cu temicerul.
Pentru mine exemplele imi dovedesc ca invatatura este corecta.


Nick
Deconectat RE: Botezul în apă
Lucia
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19177. Postat la 08/07/2012 15:29 - 4755z1h29m
Dragul meu, am sapte copii si cunosc manualele de religie si pana unde merge invatatura din ele.
Despre MIRUIRE nu pot vorbi pentru ca nu este biblic si nici la subiect.
Alta referinta CLARA care sa-ti sustina punctul de vedere cu Botezul la copii ai? Sa vedem, te rog!
Eu iti mai aduc una din Faptele Apostolilor 2:38
"Pocaiti-va, le-a zis Petru si fiecare sa fie Botezat...
Deci, mai intai te duci la un copil si-i spui sa se pocaiasca, dar el intelege?


Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat RE: Botezul în apă
costy
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19188. Postat la 08/07/2012 20:38 - 4754z20h20m
Pentru you_rubio, intra pe aceasta adresa si aici ai toate argumentele si detalile de care ai nevoie ca sa ai o imagine precisa a actului Botezului .Cat despre Faptele Apostolilor 16.33 ma indoiesc ca Ap Pavel sa fii incalcat Porunca Domnului si sa fii Botezat si copii care nu puteau deosebi stanga de dreapta . Deci in toata Biblia nu vei gasi copii care sa fie Botezati, ci oamenii Mari care Credeau in Domnul faceau Botezul .Ioan Botezatorul Boteza oameni Marii, mai mult de atat pe cei care vroiau sa faca acest act doar ca sa scape de Mania Lui Dumnezeu le mai spunea si pui de naparci cine va invatat sa fugiti de mania viitore , mergeti si aduceti roade vrednice de POCAINTA si apoi Botezul .Biblia este cat se poate de clara in acest aspect ramane ca noi sa nu ne impotrivim si sa ascultam din Dragoste si din iubire de Mantuitorul Nostru .

http://israel-shabbat-shalom.blogspot.pt/2012/04/botezul.html


Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare şi un scut, Domnul dă îndurare şi slavă, şi nu lipseşte de nici un bine pe cei ce duc o viaţă fără prihană.
Doamne al oştirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Deconectat RE: Botezul în apă
Michael Roman
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19190. Postat la 08/07/2012 21:39 - 4754z19h19m
Distinse you_rubio,

Mi-aţi dat ca temă de casă traducerea versetului 33 din Fapte, 16. În esenţă, sunt de-acord cu traducerea pe care aţi postat-o, cu două amendamente:

1. A doua parte a versetului foloseşte o diateză pasivă; aşadar, temnicerul "a fost "botezat" ("...el şi toţi ai lui, pe dată"smiley.
2. Verbul grecesc baptizo astăzi se traduce prin a boteza. Pe-atunci, însă, el semnifica "a fi scufundat, imersat (într-un mediu)".

Cum vă spuneam, nu mă atrag discuţiile pe tema asta, dar nu mă pot opri să nu sesizez faptul că încă nu aţi prezentat versete care să menţioneze botezuri urmate de mirungeri. Aştept să vă înfăţişaţi convingerile într-un mod fundamentat.

Numai bine!


Din El, prin El, şi pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
Deconectat RE: Botezul în apă
fullban10
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19194. Postat la 09/07/2012 15:00 - 4754z1h57m
Nick, un citat din Biblie privind mirul, ai?
El şi toată casa sa, nu înseamnă şi copiii. Poate în acea casă nu erau copiii! Şi unde Cuvântul tace nici noi nu trebuie să adăugăm.


Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat RE: Botezul în apă
davidandreea2000
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19225. Postat la 12/07/2012 17:40 - 4750z23h18m
Şi noi credem că nu este bine ca să fie botezaţi copii mici pentru că nu ştiu să fie biblic clar acest lucru.
Deasemena credem că nici miruirea copiilor mici imediat după ce sunt botezaţi în apă nu este biblică.
Aş vrea să ne explice detaliat cineva de ce fac miruirea ortodoxii la botez?


Bruma
Deconectat RE: Botezul în apă
Michael Roman
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19290. Postat la 18/07/2012 17:41 - 4744z23h17m
Şalom, chaverim!

Soră Andreea David, nu detaliez acum rolul miruirii ortodoxe la botez, pentru că mesajul meu este scurt (sunt plecat din localitate în vacanţă): în ortodoxie se crede că ungerea cu mir a pruncilor imediat după botezul lor simbolizează pogorârea Duhului Sfânt peste ei. Untdelemnul este semnificant, Duhul Sfânt este semnificat.
Cu toate acestea, la acest punct, Teologia Dogmatică Ortodoxă scrisă de pr. Dumitru Stăniloae nu era bine fundamentată din pdv biblic. Din câte reţin eu din studiile mele mai vechi, Stăniloae relaţiona mirungerea la Tradiţie şi nu la Scriptură...

Berakhoth/ Binecuvântări!


Din El, prin El, şi pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
Deconectat RE: Botezul în apă
Nica Schirod
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19316. Postat la 23/07/2012 07:01 - 4740z9h57m
you_rubio a scris: Stimata Domna, trebuei sa va spun ca la noi ortodoxii se fac ore de religie din clasa I asa ca suntem mai bine cunoscatorii.
Eu v-am intrebat altceva, cu miruirea, si astept raspunsul ... va multumesc.
Sau daca credti ca acesta este raspunsul, va rog sa fiti mai explicita si sa-mi dati un exemlu de infaptuire dupa cum v-am dat eu exempul cu temicerul.
Pentru mine exemplele imi dovedesc ca invatatura este corecta.

Voi încerca să aduc un crâmpei de de analiză și poate tot atâta lămurire în labirintul acesta al botezului în apă, destul de controversat din cauza analizelor făcute prin prisma doctrinelor și tradiției.
Mai întâi vreau să elucidăm problema temnicerului, dar pentru asta trebuie să analizăm privind nu prin doctrine și influețe politico religioase, iată conținutul care a fost adus ca exemplu:

32. Şi i-au vestit Cuvântul Domnului, atât lui cât şi tuturor celor din casa lui.
33. Temnicerul i-a luat cu el, chiar în ceasul acela din noapte, le-a spălat rănile, şi a fost botezat îndată, el şi toţi ai lui. F. ap. 16.

Te rog să mai aduci un argument ca să înțeleg mai bine acest exemplu; în ce limbă a fost vestit Cuvântul Domnului copiilor micuți, care nici nu înțeleg și nici nu știu să întrebe sau să răspundă/vorbească?

Cât despre miruire, aceasta se poate face de către și celor ce voi aduce argumente, dar atenție, numai o categorie pot beneficia de acest fenomen.
Acuma aduc spre analiză și de ce nu spre o decizie de nezdruncinat, cum se face miruirea și cine beneficiază de ea.

14. Când Neamurile, măcar că n-au lege, fac din fire lucrurile Legii, prin aceasta ei, care n-au o lege, îşi sunt singuri lege;
15. şi ei dovedesc că lucrarea Legii este scrisă în inimile lor; fiindcă despre lucrarea aceasta mărturiseşte cugetul lor şi gândurile lor, care sau se învinovăţesc sau se dezvinovăţesc între ele. Romani 2.

Elucidarea miruirii, începe cu primul cuvânt "CÂND" acest când mie îmi spune că neamurile au dreptul să decidă, vreau să aibă LEGE, sau vreau să nu aibă LEGE, Deci când neamurile decid să nu aibă lege, fac exact ce scrie în cele două două versete, inclusiv botezul copiilor și miruirea!!!

Dacă va mai fi nevoie voi mai aduce lămuriri, dar cred că se înțelege perfect din ce am argumentat.


- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. (Nicolaie Steinhardt)

- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoşi.- Nica Schirod!
Deconectat RE: Botezul în apă
emil_nedelea
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19327. Postat la 28/07/2012 17:57 - 4734z23h0m
you_rubio a scris:
Si ca sa probez ca noi facem bine, uitati-va la ungerea cu mir care atesta faptic botezul cu Sfantul Duh dupa botezul in apa. De ce protestantii/neoprotestantii nu fac miruirea ci numai spun in cuvinte in formula noastra de botez?


Eu am fost botezat după ritualul ortodox, copil mic, la 4 săptămâni. Am fost uns cu mir imediat după botezul în apă ca să primesc Duhul Sfânt şi la vârsta de 4-5 ani aveam în gură toate înjurăturile care le auzeam de la alţi copii ortodoxi botezaţi prunci ca mine, de la părinţii mei ortodoxi şi de la vecinii ortodoxi. La vârsta de 16-17 ani aveam ţigara într-o mână, paharul cu băutura alcoolică în altă mână, înjurătura în gură şi alte lucuri de felul acesta în mintea mea.
Întrebare: Unde mă îndreptam eu cu aceste botezuri ortodoxe (botez în apă prunc şi miruit)?


Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie! (Iacov 1:19)
Deconectat RE: Botezul în apă
Lucia
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19328. Postat la 28/07/2012 19:02 - 4734z21h56m
Spre IAD...


Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat RE: Botezul în apă
Moderator7
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19554. Postat la 02/09/2012 22:36 - 4698z18h22m
Îmi cer scuze dar am comis o greşeală. Postarea fratelui natanaelbarlea pe care am preluat-o de la Chat îşi are locul aici şi cu permisiunea dunmeavoastră, voi posta sub formă de citat tot ce s-a postat dincolo cu privire la ea:

natanaelbarlea a scris:

M Roman! shalom! Eram dator cu un raspuns..si acum pentru ca mi s-au rupt legaturile ;pot sa-ti raspund BOTEZUL cum il vad eu ?

1- Candidatul si botezatorul intra amindoi in apa
2- Apa curgatoare trebue sa fie destul de adinca ,ca candidatul (talamidul)sa se poata scufunda complect.
3-Botezatorul primeste marturia de credinta a candidatului
4- ATENTIE ! botezatorul nu atinge candidatul
5- botezatorul sta la cel putin 3 pasi distanta de candidat in sensul curgeri apei
6- CANDIDATUL SE SCUFUNDA SINGUR ,,IN NUMELE LUI YAHSHUA(h) HA MOSHIAH(MESIA)
7- Botezatorul il binecuvinteaza pe noul membru
Ps : nu se invoca trinitatea


Dany Crestinul a scris:
natanaelbarlea a scris:

3-Botezatorul primeste marturia de credinta a candidatului
4- ATENTIE ! botezatorul nu atinge candidatul
5- botezatorul sta la cel putin 3 pasi distanta de candidat in sensul curgeri apei
6- CANDIDATUL SE SCUFUNDA SINGUR ,,IN NUMELE LUI YAHSHUA(h) HA MOSHIAH(MESIA)
7- Botezatorul il binecuvinteaza pe noul membru
Ps : nu se invoca trinitatea



Frate natanaelbarlea poţi să aduci cîteva argumente din scriptură la ce ai scris cu privire la modul cum un candidat trebuie botezat?


natanaelbarlea a scris:Nu ,nu pot sa-ti aduc ..si ce asi putea sa aduc nu te va convinge
pe linga asta ;e un raspuns personal deschis pentri M Roman;nu pentru fiecare
Dar daca totusi vrei ..spune-mi mie unde scrie ca prezbiterul trebue sa scufunde pe candidat in apa?????

Kifah(petru) a spus ca : botezul nu este o curatie de vechile intinachiuni ...ci Marturia unui cuget Curat inaintea lui Yahweh prin invierea lui Yahushua ha Moshiah(1 pet 3 v21)


Michael Roman a scris:ŞALOM, ĦAVERIM!

Frate Natanael,

Am vrut să-ţi mulţumesc pentru răspuns şi să te asigur că citesc ce scrii.
Nu zic că ai avea dreptate...nici că nu ai avea... Ai făcut afirmaţii pe care trebuie să le cumpănesc...

Vizavi de mărturisirea de credinţă despre care scriai mai sus:
Un confrate mi-a cerut odinioară să scriu o carte pe tema asta... Aşa, pentru sufletul său... I-am cerut cărţi, am studiat de mi-au sărit capacele, am elaborat lucrarea, mi-a plătit onorariul (şcoala costă! smiley ), el a aflat ce nu a ştiut, eu mI-am liniştit sufletul cu privire la temă. Aşadar, nu am întrebări vizavi de mărturisirea respectivă, dar te întreb, totuşi, tu la ce anume te referi când scrii despre asta?... Care ar trebui să fie mărturisirea de credinţă a "botezabilului", de la nr. 3?...

Ai mai scris că "botezătorul" nu trebuie să atingă "botezabilul"... Aici stau în cumpănă, pentru că am citit păreri (dar "păreri", nu studii solide) şi pro, şi contra...

Uite de ce stau în cumpănă: pe de-o parte, rabinii nu scufundau, ci ei erau MARTORI ATENŢI ai faptului că persoana care dorea integrarea în iudaism se scufunda singură până când şi ultimele două fire de păr erau sub apă... Aşadar, pe de-o parte, s-ar putea să ai dreptate când zici de absenţa atingerii fizice...

Pe de altă parte, uită-te la construcţia frazelor din pasajele baptismale din Biblie: credincioşii nu SE botezau (PE EI ÎNŞIŞI, diateză reflexivă), ci ERAU botezaţi (DE ALŢII, diateză pasivă)...
Şi dacă stai să te uiţi în istoria Bisericii primare, încă de prin anii 100, de când avem documente istorice, scrie că unii botezau pe alţii...
De ce crezi că botezătorul trebuia să stea la trei paşi în aval?...

Aşadar, trebuie să mai stau, să le mai rumeg... M-aş apuca sa fac un studiu temeinic şi profund, care să ia în discuţie toate unghiurile de vedere: botezarea (NU BOTEZUL!) în iudaism, mediile în care erau botezaţi credincioşii (botezurile "uscate", "umede"smiley, botezurile apostolice, ale Bisericii primare, formule, gesturi, orânduire, administratorul botezului, calificările sale, ordinarea sau hirotonirea sa etc... Subiectul este incitant, trebuie s-o recunosc...

Momentan, am altă lucrare majoră pe cap: trebuie să văd dacă mă calific pentru o bursă de performanţă, cu un studiu despre trecerea lui Avram de la politeism la henoteism şi apoi la monoteism (şi monolatrie). Dacă statul român, în forma sa instituţionalizată de "universitate", va fi interesat de proiectul meu de cercetare, mă pun să studiez, elaborez lucrarea şi le iau banii...sub formă de bursă. smiley

Aşa că, dragul meu, subiectul rămâne deschis... Deocamdată, nu am de botezat pe nimeni...iar cei care au de botezat, sper că oficiază biblic această lucrare...
Dacă nu, e grav!...

BERAĦOTH!


Lucia a scris:Ioan Botezatorul a fost ales pentru aceasta lucrare inca din pantecul mamei sale, ucenicii deasemeni, Pavel la fel.
Nu orcine poate face lucrari si slujbe duhovnicesti, ar fi o neoranduiala, orcine ar face orice!
In Corinteni scrie erarhia slujbelor duhovnicesti si a darurilor Duhului Sfant, in trecut Moise a ales conducatori peste 10, 50, 100 si 1000, sfatul socrului sau Ietro a fost un lucru bun, asa ca si la noi este o randuiala, si noi avem posibilitatea sa alegem si sa fie trimisi in lucrare cu scrisori de recomandare cum facea Pavel, pentru ca altfel orcine se poate trezi sa vina printre noi si sa zica ca este investit sa faca REBOTEZURI (oare este argument de rebotez, undeva?), sa sara peste cap, sa fluture steaguri si sa fluiere, sa ragneasca, sa faca spectacole ca pe stadioane, adrenalina la maxim, sarim si tipam de se sparg plamanii ca sa atragem in cursa tineretul.
Rugaciuni de forma, 49 daca se poate in 30 de minute si 20 de cantari odata, ca doar zbenguiala place firii, si uite asa nu mai vedem ce este duhovnicesc si ce este din fire.


Dany Crestinul a scris:
natanaelbarlea a scris:
Nu ,nu pot sa-ti aduc ..si ce asi putea sa aduc nu te va convinge
pe linga asta ;e un raspuns personal deschis pentri M Roman;nu pentru fiecare
Dar daca totusi vrei ..spune-mi mie unde scrie ca prezbiterul trebue sa scufunde pe candidat in apa?????


Frate natanael îţi mulţumesc că eşti sincer, da, ai dreptate nu am găsit în toată scriptura o astfel de orânduială cu privire la forma botezului, ce pot să-ţi argumentez cu ce este scris în scriptură despre botez sunt câteva indici unde ne arată că Domnul Ius a fost botezat de Ioan Botezătorul, nu scrie că Isus s-a botezat singur, eu unul aşa văd că este scris, dar aşa după cum spune şi Mircea necesită o analiză mai atentă, formă botezului, dar întotdeauna analiza să fie făcută după scriptură, din câte ştiu şi am aflat ceia ce susţii tu era o practică a evreilor, probabil de acolo te-ai inspirat.

Matei:3;5,6.
5. Locuitorii din Ierusalim, din toată Iudea şi din toate împrejurimile Iordanului, au început să iasă la el;
6. şi, mărturisindu-şi păcatele, erau botezaţi de el în râul Iordan.




13. Atunci a venit Isus din Galilea la Iordan, la Ioan, ca să fie botezat de el.
14. Dar Ioan căuta să-l oprească. "Eu", zicea el, "am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine?"
15. Drept răspuns, Isus i-a zis: "Lasă-Mă acum, căci aşa se cade să împlinim tot ce trebuie împlinit." Atunci Ioan L-a lăsat.


MIchael Roman a scris:ŞALOM, ĦAVERIM!

Fericitul Augustin a scris:

"Noul Testament în Vechiul e ascuns,
Vechiul Testament în cel Nou e revelat."

În conformitate cu această maximă, personal nu aş îndrăzni să trec la predicarea publică a vreunei doctrine din Noul Testament fără a vorbi temeinic de rădăcinile sale din Vechiul Testament.

Aşadar, pentru a mă edifica privitor la botezul ÎN APĂ (nu la alte forme de botez) în Noul Testament, eu m-aş uita la textele sacre din Vechiul Testament (TaNaĦ): Legea, Profeţii, Scrierile.

Aş examina pasaje din Lege şi aş descoperi faptul că preoţia aharonică a fost consacrată în urma spălării cu apă : Exodul, 28:1; 29:4; 40:12; Leviticul, 8:6. (De văzut şi Leviticul, 15, precum şi Numeri, 19.)

Aş revizita Profeţii: Isaia, 4:4; 12:3; 44:1-5; Ezechiel, 36:24-28; Zaharia, 13:1.

Aş apela la texte din Scrieri: Psalmii, 51:2,7.

La final, le-aş pune în sistem şi aş descoperi că în VT exista o relaţie între realitatea simbolizată şi simbol, între semnificat şi semnificant: mai concret, purificarea spirituală făcută de Duhul Sfânt era simbolizată prin purificarea fizică făcută cu apă.
Aş conchide că YHWH - şi numai El - va face "purificarea" poporului în mediul acvatic.
Apoi, îmbogăţit cu aceste concluzii (şi altele, pe care nu le mai notez) aş trece la NT.

Dar, desigur, aşa aş proceda eu, alţii ar face altfel.

BERAĦOTH!



natanaelbarlea a scris:Te-am inteles Roman ..si ai dreptate.Dar cum sa-i faci sa inteleaga cind sint legati de sfinta traditie si ce au mostenit din batrini...Scripturile ..sint pentru alti sau pentru Evrei In adevar imparatia lui Yahweh se aseamana cu un Gospodar care scoate din visteria lui lucruri Vechi si lucruri Noi


Lucia a scris:Frate Michael, hai, sa o luam incet si dezvoltati(explicati) va rog, urmatoarele afirmatii:
"...purificarea spirituala facuta de Duhul Sfant era simbolizata prin purificarea fizica facuta in apa."
Apoi, cum se va face "purificarea" in mediul acvatic?
Am citit referintele si vreau sa ne explicati legatura dintre SPALATUL CU APA si BOTEZUL IN APA, asemanarile simbolistice, va rog!


Michael Roman a scris:Soră Lucia,

Voi schiţa un răspuns peste câteva zile, am de susţinut un examen şi răspunsul aş vrea să fie cât mai inteligibil. Aşadar, te rog mai îngăduie-mă un picuţ...

Eu aştept să citesc şi teologia oficială a Mişcării Sâmbătarilor cu privire la botez, să mă verific cu ajutorul poziţiei adoptate de învăţătorii voştri. Sunt sigur că voi citi lucruri pe care nu le-am sesizat până acum şi, în felul acesta, Îl voi slăvi pe Dumnezeu din nou, convingându-mă încă o dată că ne-am fost daţi unii altora ca daruri şi ca şi călăuze, pentru că nimeni nu deţine adevărul suprem şi infailibil.

Dacă vrei să citeşti poziţia mea cu privire la botez, poţi intra pe site-ul www.mesianic.org şi la categoria MESIANICA am o lucrare: "Mesianismul restaurator şi teologia sa sistematică". Pe la capitolul XXV (cred...) am schiţat convingerile mele cu privirile la actele sacre. Dacă ţi se va părea că merită lecturate, va reprezenta încă un punct de plecare în discuţie.

Cât despre faptul că foloseşti pronumele de politeţe în postările pe care mi le adresezi...acesta mă face să mă simt stânjenit. Suntem confraţi, putem renunţa la el, respectul reciproc îmbracă alte forme. smiley

Binecuvântări!


Lucia a scris:Am inteles, astept cu nerabdare raspunsurile...pana atunci imi voi sustine punctul de vedere ca Botezul in apa este distinct de Botezul cu Duhul Sfant.

Iata ce zice Ioan Botezatorul:"Cat despre mine eu va BOTEZ IN APA, spre pocainta, dar Cel ce vine dupa mine, este mai puternic decat mine...El va va BOTEZA CU DUHUL SFANT..."(Matei 3:11)
As dori sa comentam un pic acest verset.



Moderator
Deconectat RE: Botezul în apă
Lavi
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19577. Postat la 05/09/2012 16:53 - 4696z0h5m
Sora Lucia mie mi-au spus,, unii ganditori biblici ''ca botezul pe care l-am facut eu (cel de la penticostali )nu este valabil, deoarece eu am primit un botez si mai tarziu am invatat doctrina bisericii respective si trebuia sa se intample invers, adica sa invat si sa inteleg doctrina si apoi sa ma botez.
Acum imi pun si eu o intrebare :Mai trebuie sa ma rebotez ...de data aceasta la credinta ACEASTA?
Eu nu am facut botezul in apa curgatoare ci intr-o vana, desii cu toata sinceritatea ,constat ca biblic este in apa curgatoare .
???


Deconectat RE: Botezul în apă
Michael Roman
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19580. Postat la 06/09/2012 01:34 - 4695z15h24m
ŞALOM, ĦAVERIM/ PACE, CONFRAŢI DE LEGĂMÂNT!


Soră Lucia,

Am spus-o de foarte multe ori, şi o repet: când vrem să studiem un text, nu putem scoate versetele din contextele lor!
Nu putem studia DOAR v. 11. El trebuie citit şi analizat împreună cu contextul său IMEDIAT (adică, Matei 3:1-12), cu contextul mai larg al blocului de text (Matei, 1-4), al cărţii (Evanghelia după Matei), al legământului (Noul Testament) şi al relaţiilor cu VT.

Dacă vrem să înţelegem CORECT, SĂNĂTOS pasajul Matei, 3:1-12, atunci el ar trebui abordat în ANSAMBLUL întregii Biblii.

Uite cum aş proceda eu: i-aş da titlu:

EVANGHELIA DUPĂ PROFETUL IOAN BOTEZĂTORUL,
ÎNAINTE-MERGĂTORUL MESIANIC (YOĦANAN HA-MATVIL)


Partea I: Personalitatea profetului Ioan "Botezătorul", Înainte-mergătorul mesianic
Partea a II-a: Misiunea profetului Ioan "Botezătorul", Înainte-mergătorul mesianic
A. Instituţia profetică în Yisrar17;el (ro'eh, navi) şi profetul Ioan "Botezătorul", Înainte-mergătorul mesianic;
B. "Evanghelia" Vechiului Testament şi "Evanghelia" profetului Ioan "Botezătorul", Înainte-mergătorul mesianic:
1. Împărăţi(re)a Cerurilor [Mal(e)ħuth ha-Şamayim];
2. Întoarcerea la YHWH sau "pocăinţa" [t(e)şuvah];
3. Roadele pocăinţei sau faptele drepte (gmilut ħasadim);
4. Păcatele şi mărturisirea lor publică (vidui);
5. Spălări ritualice vetero-testamentare şi botezul în apă [t(e)vilah] ioanin;
6. Mesia, noul Botezător - cu Duhul Sfânt şi cu foc.

Apoi aş vedea cui trebuie să slujesc (publicul-ţintă): comunitate de credincioşi mesianici? Sau comunitate de credincioşi creştini? Seminar biblic? Predică de evanghelizare?...

Aş vedea cât timp sau câte predici/lecţii trebuie susţinute şi, în final, le-aş împărţi şi le-aş adapta forma, păstrând esenţa.

BERAĦOTH/BINECUVÂNTĂRI!


Din El, prin El, şi pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
Deconectat RE: Botezul în apă
Lucia
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19592. Postat la 07/09/2012 19:25 - 4693z21h32m
Frate Michael, dupa cum s-a tot vorbit la acest subiect, voi repeta si eu.
Se spune ca Botezul in apa semnifica marturisirea publica a credintei in Isus Hristos (a unui cuget curat).
Daca spuneti ca lucrurile se trag din V. Testament( eu nu neg acest lucru) , de ce evreii trebuiau sa se boteze in apa ?
Avand in vedere diferenta de varsta de sase luni a lui Ioan Botezatorul fata de Mantuitorul, am putea sa spunem ca erau aproape de-o seama, fiind contemporan cu Isus.
Ioan a pregatit calea lui Isus, avand de facut de fapt un lucru foarte important, de care as vrea sa discutam mai pe larg, a trebuit sa-L Boteze in apa pe Mesia, de ce?
Ce a SEMNIFICAT acest lucru pentru Isus si ce semnifica pentru noi actul lui Isus, acela de a se BOTEZA in APA?


Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat RE: Botezul în apă
Aurelc
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
19615. Postat la 11/09/2012 07:47 - 4690z9h11m
Sora Lucia, eu inteleg ca Domnul Isus a venit aici pe pamant ca sa traiasca o viata normala, o viata de om obisnuit, motiv pentru care a si trebuit sa fie botezat, pentru ca sa ne fie noua o pilda de urmat. El practic a trait o viata perfecta, fara pacat si fiu de Dumnezeu fiind, nu ar fi avut nevoie de pocainta, dar a facut-o pentru noi, ca sa nu se eschiveze unul din noi ca daca El n-a facut-o, n-o face nici el.

Cat despre semnificatii ale botézului, mi se pare ca s-a mai scris cate ceva pe paginile anterioare, sau ?


Am învăţat că este prea greu să-ţi dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni şi a-ţi susţine părerile. - O.P.
Pagina 11 din 17 << < 8 9 10 11 12 13 14 > >>
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19612266 vizite unice Powered by PHP-Fusion