Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Poarta curții dinăuntru: dinspre răsărit, va rămâne închisă în cele șase zile de lucru; dar se va deschide în ziua Sabatului, și va fi deschisă și în ziua lunii noi"
Ezechiel 46:1

Cugetarea zilei
"Dumnezeu nu a binecuvântat oricare zi din săptămână ci ziua a 7-a (Sabatul). Nu a lăsat la latitudinea oamenilor ca ei să aleagă o zi care le convine!"

Tiberiu Al. Foszto


Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 1
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 679
Cel mai nou membru: ioangenesis
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Articole tematice, numărul 1

       Sarbatoarea Pesah / Paști din 2012

Sarbatoarea Pastelui - 2012 d.Hr.
Libertate! Suntem eliberati!

In seara de 14 nisan, inspre 15, evreii in cateva ore au petrecut emotii si treceri de la stari de frica, de groaza, pana la explozie de bucurie cu lacrimi, hohote de plans amestecate cu rasete inlacrimate si urlete de bucurie, pe ulitele cetatilor egiptene unde era picior de evreu se auzea : "Libertate! Suntem eliberati!" A fost o noapte foarte tulbura, trupurile robilor erau istovite de munca si de biciul egiptean care le-a brazdat pielea, si duhurile le erau nemangaiate, au fost intr-o dezamagire vazand esecurile lui Moise in fata lui Faraon, desi vrajitorii au recunoscut mana lui Dumnezeu Exod.8:19, aceasta nu a a dus nici o satisfactie evreilor, erau tot sclavi ... , nu vreau sa creez o scena tragica, imi imaginez ca un om in libertate care lucreaza 10-12 ore pe zi, incepe sa slabeasca , sa se sluteasca, se imbolnaveste, si daca nu are tratament medical ..., evreii erau lipsiti si de putere financiara, de drepturi la orice bucurie fireasca sau duhovniceasca, erau straini in Egipt, robi de 400 de ani, nu aveau drepturi de aparare, nu aveau ogoare, case, nu isi permiteau sa isi cumpere haine de lucru, probabil imbracati in niste haine petecite, inima le era franta din cauza lui Moise, ca de cand a venit el sa ii elibereze, li s-au marit cota de lucru Exod.5:19-23
Pentru seara de 14 , li s-a garantat descendentilor lui Iacov promisiunea eliberarii de sub toiagul crud al lui faraon, o eliberare conditionata, daca faraon le-a oferit o robie aspra, Dumnezeu prin Moise le-a oferit o singura alternativa: ori asculta de Domnul si vor trai intr-o tara a lor, sub un cer liber, ori risca sa isi piarda pe intaiul nascut si sa ramana uscati de sclavie.
Pentru locuitorii Gosenului , dupa 9 esuari de eliberare (intentionate de Yehova), le statea in fata ultima si a 10a promisiune de eliberare, promisiune garantata, la nici una alta, nu li s-a cerut atatea lucruri de pregatit, si acest lucru le misca credinta, speranta libertatii. Asadar vedem ca Dumnezeu hotaraste sa isi duca proorocia la indeplinire, cuvantul dat prietenului sau Avraam Gen. 15:13-16; Exod.12:40.
Orice eveniment are un nume, o data, si niste manifestari care confirma desfasurarea ceremoniei. Ma gandesc ca cele 9 urgii asupra Egiptului au fost organizate de YHWH in asa fel incat eliberarea poporului Israel sa coincida intr-un an nou, dupa o luna noua, cu un timp de pregatire pentru sarbatoare (14 zile).
1) Sarbatoarea poarta numele de Paște (Pesah in evreieste) provine dintr-un verb care înseamnă ra trece peste", în sensul de ra cruța" Exod.12:27
2) Domnul a hotarat ca data a eliberarii ziua de 14, la lasatul serii: Exod 12:2; 13:4 Abib - luna primului Paște; Deuteronom 16:1 luna spicelor; Levitic 23:5 intre cele doua seri; Numeri 9:1-5 vremea hotarata; Estera 3:7 Abib r11; Nisan nume babilonian.
3) Locul de desfasurare la inceput a fost in casa (Exod.12:3-4,46), dar mai tarziu la Cortul intalnirii, sau la Templu Deut.16:5
4) rPodoabeler1; evenimentului sunt (Exod.12):
- mielul,strict pana la varsta de 1 an, si de parte barbateasca, trupul sau prajit si mancat, resturile arse in foc, sangele lui, pus intr-un blid, manunchi de isop, nu era voie sa fie fiert, oasele zdrobite.
- usa locuintei personale, stalpii si pragul de sus, trebuiau unse cu sangele mielului
- imbracaminte, brau, incaltaminte, toiag
- plamadeala, ierburi amare (Exod.12:8), fara dospitura Exod.13:3b
5) Participantii de la ceremonie: Domnul, nimicitorul, liderii religiosi si politici ( Moise, Aaron, Faraon), poporul ales, popoarele straine (Exod.12:38), de la fiu de imparat pana la cel intemnitat, dobitoacele (Exod12:29), robul, strainul, simbriasul si bastinasul Exod.12:45, 48-49; Num.9:14.
Mentiuni: Sangele este semn v.13
Sarbatoarea trebuie pomenita, pastrata, praznuita in cinstea Domnului ca o lege vesnica Exod.12:14, ca semn pe mana, pe frunte (Exod.13:9,16). Este una dintre poruncile legii vesnice.
Participantii la eveniment, pentru salvare trebuia sa aiba taierea imprejur
Nu avea dreptul la sarbatoare strainul, simbriasul, bastinasul, condintionat, cel necurat, sau intr-o calatorie Num.9:10
Mai tarziu toate acestea se făceau în timp ce se cânta Hallel Psalmii 113-118 ( Dictionarul Biblic)

Sarbatoarea Pastelui vechi testamental a fost instituit in jurul sec. al XIV-lea i.Hr. cu ocazia eliberarii poporului Israel de sub robia egipteana, o robie lunga de 400 de ani.
Dovezi si date istorice au avut multe de suferit, nu se poate vorbi cu precizie atunci cand vine vorba de ani, secole, sau locuri, asezaminte,ritualuri, se discuta mai mult cu aproximari.
Dupa aproximativ 1400 de ani, apare pe scena lumii, un eveniment cu elemente asemanatoare, ca si data, ceremonie, oameni, dar cu transpunere de la litera la rduhr1;, lucru care a adus la fel ca si in trecut tulburare, plans, jale, lacrimi, zambete, bucurii si la fel strigaturi de bucurie cu acelasi mesaj: rLibertate! Suntem eliberati!r1;
Asa cum primul Paste a fost un eveniment care a zdruncinat o tara, si a adus frica in multe popoare, al doilea Paste deosebit a fost un eveniment care a scuturat de la adancurile pamantului pana la marginile lui, a zguduit portile locuintei mortii, si inimile tirane, de la Irod un mic guvernator edomit, dintr-un tinut al Asiei Mici, pana la coloanele inimii Cezarului Tiberiu din cetatea pietruita Roma.
Totul a inceput cu o zi inainte de 14, din prima luna a anului Biblic: un Fiu de tamplar insotit de 12 prieteni ai Lui, un grup format din toate clasele sociale ale timpului (sec. I d.Hr.). Era un Om care a aparut pe Pamant ca sa dovedeasca lumii ca nu a venit sa strice Legea si proorociile, ci sa le implineasca (Mat.5:17-19), Legea si Proorocii, Oranduielile ( sarbatorile) indicau inspre El.
De data aceasta nu in Egipt, ci pe o ulita a Ierusalimului cotropit de imperialistii romani, intr-o casa, la etajul ei, Fiul tamplarului, care s-a dovedit a fi mai desavarsit ca oricare carturar din toate vremurile 1Cor.1:30b.( El a fost făcut de Dumnezeu pentru noi înțelepciune, neprihănire, sfințire și răscumpărare) se afla la o masa de seara, cina impreuna cu ucenicii Lui, se ridica in picioare de la masa si isi da jos haina de deasupra (Ioan13:4) si intra intr-o slujba preoteasca (Evrei 3:1 De aceea, frați sfinți, care aveți parte de chemarea cerească, ațintiți-vă privirile la Apostolul și Marele Preot al mărturisirii noastre, adică Isus) ia un lighean, toarna apa in el, si invita pe primul si cel mai batran preot din grupul Sau (1Pet.2:5 Și voi, ca niște pietre vii, Sunteți zidiți ca să fiți o casă duhovnicească, o preoție Sfântă, și să aduceți jertfe duhovnicești, plăcute lui Dumnezeu, prin Isus Hristos.) si implineste si Legea veche, si tot odata instaureaza una noua pe temelia celei vechi Exodul 30:18-21 (Să faci un lighean din aramă, cu piciorul lui din aramă, pentru spălat; să-l așezi între Cortul Întâlnirii și altar și să torni apă în el, ca să-și spele în el Aaron și fiii lui mâinile și picioarele. Când vor intra în Cortul Întâlnirii se vor spăla cu apa aceasta, ca să nu moară; și se vor spăla și când se vor apropia de altar ca să facă slujba și ca să aducă Domnului jertfe arse de foc. Își vor spăla mâinile și picioarele ca să nu moară.) Ioan 13:8,13-15 (Petru I-a zis: rNiciodată nu-mi vei spăla picioarele!r1; Isus i-a răspuns: rDacă nu te spăl Eu, nu vei avea parte deloc cu Mine.Voi Mă numiți rÎnvățătorul și Domnulr1; și bine ziceți, căci Sunt. Deci, dacă Eu, Domnul și Învățătorul vostru, v-am spălat picioarele, și voi Sunteți datori să vă spălați picioarele unii altora.Pentru că Eu v-am dat o pildă, ca și voi să faceți cum am făcut Eu.), dupa care s-a asezat inapoi la masa, si dupa ce curata odaia de ultima rdospealar1; (Iuda Iscarioteanul), 1Cor. 5:7 (Măturați aluatul cel vechi, ca să fiți o plămădeală nouă, cum și Sunteți, fără aluat; căci Hristos, Paștele noastre, a fost jertfit.
8 Să prăznuim, deci, praznicul nu cu un aluat vechi, nici cu un aluat de răutate și viclenie, ci cu azimele curăției și adevărului) Ioan 13:27,30, continua pasii premergatori al Pastelui Nou Testamental, ca si preotul Melhisedec (Gen.14:18) a luat o azima si vin, le-a binecuvantat, a frant azima arsa in foc, ca si carnea de la mielul pascal, si le-a dat ucenicilor sa manance, zicand ca este rtrupulr1; Sau, al Mielului proclamat de prooroci, cat si de Ioan Botezatorul - Ioan1:29,36 (Și, pe când privea pe Isus umblând, a zis: rIată Mielul lui Dumnezeu!r1; Isai53:7), dupa ce a frant azima, a turnat vin intr-un pahar si a dat ucenicilor sa soarba, declarand ca este rsangeler1; Sau, sangele legamantului celui nou, care se varsa pentru multi spre iertarea pacatelor (Mat.26:26-28), Evrei 10:9-25 apoi zice: rIată-Mă, vin să fac voia Ta, Dumnezeule.r1; El desființează astfel pe cele dintâi, ca să pună în loc pe a doua. Prin această rvoier1; am fost sfințiți noi, și anume prin jertfirea trupului lui Isus Hristos, odată pentru totdeauna. Și, pe când orice preot face slujba în fiecare zi, și aduce de multe ori aceleași jertfe, care niciodată nu pot șterge păcatele, El, dimpotrivă, după ce a adus o singură jertfă pentru păcate, S-a așezat pentru totdeauna la dreapta lui Dumnezeu, și așteaptă de acum ca vrăjmașii Lui să-I fie făcuți așternut al picioarelor Lui. Căci printr-o singură jertfă El a făcut desăvârșiți pentru totdeauna pe cei ce Sunt sfințiți. Lucrul acesta ni-l adeverește și Duhul Sfânt. Căci, după ce a zis: rIată legământul pe care-l voi face cu ei după acele zile, zice Domnul: voi pune legile Mele în inimile lor, și le voi scrie în mintea lorr1; adaugă: rȘi nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatele lor, nici de fărădelegile lor.r1; Dar acolo unde este iertare de păcate, nu mai este nevoie de jertfă pentru păcat. Astfel, deci, fraților, fiindcă prin sângele lui Isus avem o intrare slobodă în Locul preaSfânt, pe calea cea nouă și vie pe care ne-a deschis-o El, prin perdeaua dinăuntru, adică trupul Său: - și fiindcă avem un Mare preot pus peste casa lui Dumnezeu, să ne apropiem cu o inimă curată, cu credință deplină, cu inimile stropite și curățite de un cuget rău, și cu trupul spălat cu o apă curată. Să ținem fără șovăire la mărturisirea nădejdii noastre, căci credincios este Cel ce a făcut făgăduința. Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste și la fapte bune. Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alții, și cu atât mai mult, cu cât vedeți că ziua se apropie.
Mentiune
Putem oserva si face niste paralele intre Pastele Vechi Testamental si cel Nou Testamental, pentru a vedea rolul nostru in toate acestea:
In primul rand sarbatoarea are aceeasi data, si aceasta data o gasim la fel si in VT si NT (se intelege de la sine ca Mielul a fost sacrificat in Ziua Pregatirii, adica in data de 14)
Este praznuita de poporul ales (nu ca si cum ca doar noi suntem), si acesta, poporul, se cunoaste dupa niste criterii, cui ii se inchina, cum se inchina, unde se inchina, ce podoabe are pe el dar mai ales inlauntrul sau, cu cine se inchina, ce semn poarta, unde il poarta?
Dupa atata pribegie si robie, apasat de povara pacatului si amenintat de Nimicitorul, disperat ca nustie incotro sa o apuce, cu probleme personale, in familie, intre colegii de servici, intre vecini, intre neamuri, intre straini, din toate partile toti cer, parca ar trebui sa fi robul tuturor, praznuind Sarbatoarea Pastelui in Hristos, fara miel literal, fara cozonaci, fara bauturi tari, fara oua rosii, fara lumanari, cruci, cheltuieli financiare, materiale, omul care se prezinta inaintea lui Dumnezeu Adonai, cu inima sa,ca sa isi unga usiorii inimii cu sangele Mielului, care mananca din El, doar avand trupul spalat, picioarele si mainile, care are inima taiata imprejur, stand gata cu mijlocul incins cu Adevarul, avand picioare incaltate cu ravna Evangheliei pacii, si in mana cu azima curatiei si a adevarului, fara nici o prefacatorie, sau viclenie, cu toiagul carmuirii Cuvantului Sfant, fiind gata sa lase lumea aceasta cu lucrurile ei, gata pentru calatoria inspre Canaanul Ceresc, acela poate striga de bucurie:
Libertate! Sunt eliberat!
Texte cu referire la Sarbatoarea Pastelui:
Exod 34:25; Lev. 23:5; Num. 9:2-14 stabilirea prin Lege, Pastele al II-lea din an; Num. 28:16; Num. 33:3; Deut. 16:1-6; Ios. 5:10-12; 2 Împ. 23:21-23 Imparatul Iosia; 2 Cron. 30:1-18 Imparatul Ezechia; 2 Cron. 35:1-19; Ezr. 6:19-21; Ezechiel 45:21-24 Pastele in miia de ani !?; Mat. 26:2,17-19; 27:15; Mar. 14:1,12-16; 15:6; Luc. 2:41; Luc. 22:1-17; Io. 2:13,23; 6:4; Ioan. 11:55; 12:1; 13:1; 18:28,39; 19:14; Fapte 12:4; 1 Cor. 5:7; Evr. 11:28

Postat de abdon la 10/04/2020 0 Comentarii · 1414 Vizualizări · Imprimă

Comentarii
Te rog conectează-te pentru a vedea comentariile.

Postează comentariu
Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.

Evaluări
Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.

Copyright © 2009-2022 / 5769-5782 melhisedec.ro
11943258 vizite unice Powered by PHP-Fusion