you_rubio a scris:
Bine ar fi sa mai invatati ceva din traditia noastra ortodoxa ca sa botezati bine si corect pentru ca exista secole de istorie catolica/ortodoxa asa cum amintea Domul Roman care sudiaza acestea.
Frățiorule se pare că ești prea îndrăzneț în afirmați, cred că aduci afirmați gratuite, sincer nu știu ce pot învăța din tradiția Ortodoxă, eu am fost ortodox 20 de ani și știu cum stau lucrurile la voi, deci dacă poți dovedi cu biblia botezul făcut într-o oală atunci adu argumente că ce faceți este biblic, iar dacă mă iau după tradiții ajung să fiu un rătăcit, dacă citești puțin prin scriptură vei vei constata că Domnul Isus condamnă tradiția chiar a evreilor ce au fost poporul lui Dumnezeu, cât despre părerile despre cum trebuit făcut un botez, el vin din dorința de a căuta forma cea mai originală a botezului, mă îndoiesc că botezul ortodocșilor este unul original, nu am găsit în toată scriptură un astfel de botez, cum poate un bebe să-și mărturisească cugetul lui curat înaintea celui prea Înalt? Deci hai să discutăm cu scriptura pe marginea acestui subiect ok?.
Fiți și voi îndelung răbdători, întăriți-vă inimile, căci venirea Domnului este aproape.Iacov 5:7
Deconectat
RE: Botezul în apă
you_rubio (detalii numai pentru membrii conectaţi)
20626. Postat la 26/11/2012 11:25 - 4541z10h24m
Imi pare rau ca nu ati inteles ce am vrut sa spun: ca nici voi nu sunteti toti la fel si ca spuneti ca oricum se boteza omul e bine (in apa curgatoare sau nu, in numele Tatalui a Fiului si Duhului Sfant sau nu etc).
Deci daca orice forma/formula e corecta si se practica in bisericile protestantilor/neopretestantilor am intrebat: de ce suntem noi acuzati ca nu facem bine botezul.
Deci si voi nu sunteti pe aceeasi lungime de unda cu formla/practica si daca e asa nici voi nu faceti corect botezul, nu?
Lucia a scris:
Domnul Isus a invatat sa se boteze in Numele Tatalui, Fiului si Duhului Sfant, unii spun ca este o invatatura catolica.
Doamna Lucia, Biserica Catolica din care s-a desprins a noastra a instituit aceasta modificare pentru ca are putere primita de la Domnul Isus: Sfânta Evanghelie după Ioan C20, V23 "Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute". CATOLOCII s-au departet de religia adevarata de aceea noi ortodoxii (drept crestinii) ne-am separat de ei. Uitati-va in Enciclopedia Catolica ca sa va convingeti de modificarile facute la botez de catre biserica mama (a noastra) din care ne-am desprins ca adevarata biserica si am preluat si noi modificarile. Trebuie sa intelegeti ca nu poti sa sari peste secole de istorie bisericiasaca si sa te gasesti ca poti ignora hotararile/sinoadele bisericii. Uitati-va ca si Domnul Roman de pe forum le studiaza, ca sunt bune.
Lucia a scris:
Eu vreau sa ma cunoasteti deplin, ceea ce sustin , voi sustine ce scrie in
Biblie si daca Domnul a ingaduit sa se scrie acolo Tata , Fiu si Duhul Sfant, inseamna ca nu este pacat.
Da, doamna Lucia, sigur nu este pacat pentru ca modificarea a facut-o biserica adevarata care are autoritate de a modifica/corecta dupa cum si statul are dreptul sa-si modifice legile.
Deci daca a modificat formula de botez, printr-un sfant parinte s-a extins boterzul si la copii mici. Deci si asta nu e pacat, cu toate ca dvs. condamnati botezul copiilor.
Daca ati fi corecti, ati recunoaste ca sunteti o biserica neautoritara si nu aveti toti aceeasi credinta ca sa va considerati calauziti de acelasi duh.
Uitati-va la noi ca toti respecta regulile cu privire la botez stabilite de biserica noastra, la orice preot ati merge sa-l intrebati in tara si strainatate.
La voi este asa? Cred ca nu ca veti multe formule/practici numai la botez din cate ati scris sau poate gresec? (astept argumentele).
Dragul meu, biserica (locas, doctrine, obiceiuri si traditii) in sine nu trebuie sa aiba autoritate, ci Adevarul scris in Biblie, noi nu ne laudam cu locasuri de inchinare si cu oameni, ci cu Hristos, Fiul lui Dumnezeu!
M-am uitat la voi, faceti ce zice popa, nu Cuvantul sfant.
Iar credinta noastra sta in ascultare si implinirea adevarului scris.
Imi pare rau ca trebuie sa-ti spun(o fac pentru a vedea diferenta dintre noi), enoriasii bisericii VOASTRE, cum iti place sa spui, ies din BISERICA duminica, ca apoi...sa injure pe Dumnezeu, sa umple carciumile si discotecile, se traieste in concubinaj, se intrerup sarcini, batai si despartiri in familiile de ortodocsi...si betia si fumatul printre voi sunt lucruri normale.
In BISERICILE noastre, nu se pomeneste asa ceva!
Asa ca, ar trebui sa-ti pui urmatoarea intrebare:
Ce sa fac, ca sa mostenesc viata vesnica?
Obiceiurile si traditiile vin din lumea pagana, pe cand CREDINTA ADEVARATA, vine de sus , de la Dumnezeu.
Mai este Biserica ortodoxa , biserica adevarata?
Pomul se cunoaste dupa roade si omul dupa fapte, voi, ce fapte aveti?
Botezul este o marturisire a cugetului curat, pe care un nou nascut nu are cum s-o faca, pentru ca nu stie sa vorbeasca, sa creada, si sa distinga binele de rau!
Nu o anume formula mantuie.
Noi nu condamnam nimic, fiecare se condamna singur, prin faptele bune sau rele pe care le face.
Faptele vorbesc, si descopera adevarata Mireasa!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Botezul în apă
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
20629. Postat la 26/11/2012 17:30 - 4541z4h19m
you_rubio, scrie: Uitati-va la noi ca toti respecta regulile .....
Care sunt regulile în ceeace privește închinarea zilnică ?
Care sunt regulile închinări în ziua duminicii?
Care sunt regulile sfinților din calendar?
Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat
RE: Botezul în apă
Moderator4 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
20630. Postat la 26/11/2012 19:16 - 4541z2h33m
Aici se discută despre "Botezul în apă" și ca urmare orice altă postare offtopic va fi ștearsă!
În numele cui trebuie să fim botezați? În numele "Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt" sau în numele Domnului Iisus (Ieshoua)? În numele cui au botezat ucenicii, au făcut vindecări, au scos demoni, au mulțumit etc..
miacob, de unde vine botezul lui Ioan, si ce formula prezenta botezatorul?
Se pare ca botezul in apa a devenit o formula si nu marturisirea de credinta a celui botezat!
Si un pahar cu apa trebuie dat in numele Domnului Isus, asta nu inseamna ca ori de cate ori servesc pe cineva cu un pahar de apa, prezint formula "in numele lui Isus", nu, ci noi trebuie sa vestim Evanghelia lui Hristos oricarei fapturi , in orice vreme, ba chiar sa traim si sa devenim in ochii oamenilor o Evanghelie...chiar si celui caruia ii dam un pahar cu apa.
Indiferent de parerea ta, sa sti ca pana la Ioan, cel care a pregatit calea lui Hristos, nu a mai fost vreun botez in apa.Asa ca, formula mai putin conteaza, marturisirea de credinta in Hristos a celui botezat este de o mare importanta...
Si cei botezati in apa in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh au crezut in Hristos, au venit sa li se ierte pacatele si sa fie mantuiti.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
miacob a scris:
În numele cui trebuie să fim botezați? În numele "Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt" sau în numele Domnului Iisus (Ieshoua)? În numele cui au botezat ucenicii, au făcut vindecări, au scos demoni, au mulțumit etc..
Există atâți credincioși a căror gândire este înțepenită în niște concepte doar aparent biblice, că îmi este tot mai greu să-mi dau seama dacă cineva este chiar sincer și vrea să studieze și să învețe ceva împreună cu noi sau doar lansează întrebări "la modă" care reușesc să-i smintească pe majoritatea celor slabi în credință și cunoștințe biblice.
S-au scris deja la acest subiect 17 pagini a câte 20 de postări fiecare... deci s-au spus destul de multe. Dacă chiar nu se regăsesc aceste idei pe acolo, cu riscul de a mă repeta, o să pomenesc și eu câteva lucruri:
1. În primul rând expresia "în numele ..." are mai multe sensuri și trebuie aplicată cu grijă atunci când este asociată cu actul botezului n apă. Câteva exemple:
- expresia "în numele legii ești arestat" înseamnă: pe baza legii și datorită autorității pe care o am/avem prin lege te arestăm.
- dacă se spune "acest monument a fost ridicat în numele eroilor căzuți la datorie" înseamnă că monumentul a fost ridicat în memoria sau pentru amintirea eroilor căzuți.
- dacă spun " am venit la această conferință în numele fratelui meu" înseamnă că la conferință ceea ce fac sau spun este în contul fratelui meu, ca și cum ar fi el pentru că îl reprezint pe el. Același sens l-ar avea expresia dacă aș spune că merg la conferință în numele tatălui și fratelui meu.
Exemplele ar putea continua dacă ar fi destul timp dar am vrut doar să scot în evidență că în toate cazurile exemplificate de mine, expresia "în numele ..." capătă niște sensuri în frază și nu este o formulă rigidă, care să aibă doar un singur sens, concret și foarte bine înțeles. Asta înseamnă că atunci când cineva mă botează, sau îmi face un bine o face ca și cum el însuși ar fi Domnul Isus, pentru că este împuternicit și autorizat de El să o facă și eu aș beneficia de lucrurile respective ca direct din partea Domnului Isus sau Ioșua, (cum vrea fiecare să spună). Apoi, când cineva mă botează în numele Domnului Isus înseamnă că mă face părtaș cu moartea pentru păcat de care a avut El parte, amintindu-mi de ea, și prin drepturile pe care El le-a câștigat pot să ajung și eu să fac parte din poporul Lui Dumnezeu, făcând un legământ cu Dumnezeu pentru tot restul vieții. Și aici am ajuns la un alt aspect al botezului...
2. La fel cum pentru vechiul Legământ, semnul vizibil fizic al intrării în legământ era tăierea împrejur a cărnii, tot așa în Noul Legământ, sau Legământul Înnoit botezul în apă reprezintă semnul vizibil al intrării în legământ cu Dumnezeu Tatăl. Deci așa cum la botezul Mântuitorului, a fost prezent cel cu care se încheia Legământul, adică Dumnezeu Tatăl care a mărturisit că cel prezent acolo era Fiul Său Preaiubit, deasemenea în apa botezului era Fiul Său, Domnul Isus sau Ieșua, singurul născut din Tatăl și lucrarea a fost întregită când Duhul lui Dumnezeu s-a făcut văzut pentru a avea mărturia că încă de la început Duhul lui Dumnezeu care se mișca deasupra apelor (Gen. 1) a continuat să acționeze la mântuirea oamenilor ca Mângâitor (Ioan 14) și Conducător spre Împărăția Cerurilor.
Astfel cine primește botezul în apă în urma unei nașteri din nou autentice, generate de auzirea Cuvântului lui Dumnezeu, crezând în jertfa Domnului Isus și îndemnat de Duhul Sfânt ca să renunțe la păcat și la viața lumească și să se predea în întregime Domnului, acesta este botezat "în Numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh". Cine din această expresie îndrăznește să spună că este vorba de așa numita trinitate, în cel mai bun caz nu cunoaște Scripturile... iar în mod obișnuit este un impostor care profită de naivitatea celor ce nu cunosc Biblia și care este raportul real dintre Dumnezeu Tatăl și Fiul Său, făcându-i deopotrivă (co-egali, co-substanțiali și co-eterni) și în modul cel mai rău este un învățător mincinos, pentru că denaturează Cuvântul Domnului, făcând să pară că ar fi vorba de o învățătură eretică, pe când Cuvântul Domnului reprezintă întru totul Adevărul și el se completează, nu se contrazice...
Regret, dar nu mai am timp să continui, însă poate am reușit să spun în câteva cuvinte măcar ceva ca răspuns la întrebările tale.
Cu bine.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
De ce ucenicii au botezat "În numele Domnului Iisus", așa cum se arată în Faptele Apostolilor și nu în alt nume? Oare să fi uitat așa repede ceea ce le-a spus Mântuitorul? Sunt dovezi clare cum a fost modificat versetul din Matei 28:19. Evanghelia după Matei, singura dintre evanghelii, scrisă în limba ebraică și păstrată în Manuscrisul Shem-Tob arată acest lucru, texte coptice, părinții bisericii creștine primare.
Stimate utilizator miacob, referitor la întrebarea ta legat de formula în numele lui Isus din Faptele Apostolilor, este foarte simplu de înțeles dacă cineva dorește să înțeleagă, așa după cum spune și Apostolul Petru în epistola sa ;
2 Petru, Capitolul 3;
15. Să credeți că îndelunga răbdare a Domnului nostru este mântuire, cum v-a scris și preaiubitul nostru frate Pavel, după înțelepciunea dată lui,
16. ca și în toate epistolele lui, când vorbește despre lucrurile acestea. În ele sunt unele lucruri grele de înțeles, pe care cei neștiutori și nestatornici le răstălmăcesc ca și pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor.
Dacă vei medita la acest verset vei înțelege, dacă nu vei rămâne într-un cerc și tot vei căuta răspuns la ce te frământă și nu vei găsi niciodată răspunsul dorit, subscriu la cele scrise de Aurelc, consider că fiul lui Dumnezeu a fost trimis de Dumnezeu și nimic nu a făcut în numele său: consider că aceste versete te vor convinge că formula din Matei 28:19 este adevărată.
Cartea Ioan, Capitolul 17
1. După ce a vorbit astfel, Isus a ridicat ochii spre cer, și a zis: "Tată, a sosit ceasul! Proslăvește pe Fiul Tău, ca și Fiul Tău să Te proslăvească pe Tine,
2. După cum I-ai dat putere peste orice făptură, ca să dea viața veșnică tuturor acelora, pe care I i-ai dat Tu.
3. Și viața veșnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat și pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu.
4. Eu Te-am proslăvit pe pământ, am sfârșit lucrarea, pe care Mi-ai dat-o s-o fac.
5. Și acum, Tată, proslăvește-Mă la Tine însuți cu slavă, pe care o aveam la Tine, înainte de a fi lumea.
6. Am făcut cunoscut Numele Tău oamenilor, pe care Mi i-ai dat din lume. Ai Tăi erau, și Tu Mi i-ai dat; și ei au păzit Cuvântul Tău.
7. Acum au cunoscut că tot ce Mi-ai dat Tu, vine de la Tine.
8. Căci le-am dat cuvintele, pe care Mi le-ai dat Tu. Ei le-au primit, și au cunoscut cu adevărat că de la Tine am ieșit, și au crezut că Tu M-ai trimis.
9. Pentru ei Mă rog. Nu Mă rog pentru lume, ci pentru aceia, pe care Mi i-ai dat Tu; pentru că sunt ai Tăi: -
10. Tot ce este al Meu, este al Tău, și ce este al Tău, este al Meu. - Și Eu sunt proslăvit în ei.
11. Eu nu mai sunt în lume, dar ei sunt în lume, și Eu vin la Tine. Sfinte Tată, păzește, în Numele Tău, pe aceia pe care Mi i-ai dat, pentru ca ei să fie una, cum suntem și noi.
12. Când eram cu ei în lume, îi păzeam Eu în Numele Tău. Eu am păzit pe aceia, pe care Mi i-ai dat; și nici unul din ei n-a pierit, afară de fiul pierzării, ca să se împlinească Scriptura.
13. Dar acum, Eu vin la Tine; și spun aceste lucruri, pe când sunt încă în lume, pentru ca să aibă în ei bucuria Mea deplină.
14. Le-am dat Cuvântul Tău; și lumea i-a urât, pentru că ei nu sunt din lume, după cum Eu nu sunt din lume.
15. Nu Te rog să-i iei din lume, ci să-i păzești de cel rău.
16. Ei nu sunt din lume, după cum nici Eu nu sunt din lume.
17. Sfințește-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul.
18. Cum M-ai trimis Tu pe Mine în lume, așa i-am trimis și Eu pe ei în lume.
19. Și Eu însumi Mă sfințesc pentru ei, ca și ei să fie sfințiți prin adevăr.
20. Și mă rog nu numai pentru ei, ci și pentru cei ce vor crede în Mine prin cuvântul lor.
21. Mă rog ca toți să fie una, cum Tu, Tată, ești în Mine, și Eu în Tine; ca, și ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.
22. Eu le-am dat slavă, pe care Mi-ai dat-o Tu, pentru ca ei să fie una, cum și noi suntem una, -
23. Eu în ei, și Tu în Mine; - pentru ca ei să fie în chip desăvârșit una, ca să cunoască lumea că Tu M-ai trimis, și că i-ai iubit, cum M-ai iubit pe Mine.
24. Tată, vreau ca acolo unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine și aceia, pe care Mi i-ai dat Tu, ca să vadă slava Mea, slavă, pe care Mi-ai dat-o Tu; fiindcă Tu M-ai iubit înainte de întemeierea lumii.
25. Neprihănitule Tată, lumea nu Te-a cunoscut; dar Eu Te-am cunoscut, și aceștia au cunoscut că Tu M-ai trimis.
26. Eu le-am făcut cunoscut Numele Tău, și li-L voi mai face cunoscut, pentru ca dragostea cu care M-ai iubit Tu, să fie în ei, și Eu să fiu în ei."
Cât despre acele dovezi clare cum a fost modificat versetul din Matei 28;19, tot aștept de mulți ani sa le văd, dar din păcate dovezile sunt la nivel declarativ, iar pentru mine o dovadă este atunci când ea este autentificată de mai mulți experți în domeniul teologic, pentru mine o dovadă exprimată de o singură persoană nu este o dovadă acceptată ca un act autentic.
Fiți și voi îndelung răbdători, întăriți-vă inimile, căci venirea Domnului este aproape.Iacov 5:7
Capitolul 17 din Evanghelia după Ioan nu se referă la botezul în apă. Îmi pare rău, nu mă poți convinge cu argumentele tale. Cel care a murit și a înviat este Domnul Ieșua.
Cu siguranță, botezul "În numele Tatălui, al Fiului, și al Duhului Sfânt", nu poate fi identic cu botezul "În numele lui Ieșua", din mai multe motive:
Botezul "În numele lui Ieșua", este o scufundare într-o singură persoană nu în trei persoane.
Numele de Ieșua nu este Numele "Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt", cum susțin unii, pentru că Biblia arată că Numele Tatălui este altul decât Numele Fiului (Proverbe 30:4; Apocalipsa 3:12; 14:1).
Biblia arată că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, nu sunt aceeași Ființă, ( Filipeni 2:6; Coloseni 1:15; Evrei 1:3; Romani 15:30; 2Corinteni 13:14; Efeseni 2:18), nici nu sunt egali (Ioan 10:29; 14:28; 16:13-15; 1Corinteni 11:3; 15: 24-28).
Iar Numele Tatălui și al Fiului nu este același, după cum putem citi în Apocalipsa 14:1: ,"Apoi m-am uitat, și iată că Mielul stătea pe muntele Sionului; și împreună cu El stăteau o sută patruzeci și patru de mii, care aveau scris pe frunte Numele Său (al Fiului) și Numele Tatălui Său".
Deci numele Fiului nu este identic cu numele Tatălui (vezi și Proverbe 30:4; Apocalipsa 3:12). Căci numele Tatălui este Iehova (Isaia 63:16; Geneza 2:4 n.s. BCR), înlocuit în Traducerile Bibliei cu DOMNUL, iar numele Fiului este Ieșua Mesia (Luca 1:31). Iar Numele Duhului Sfânt este Mângâietorul (Ioan 14:26; 15:26; 16:7,13-15).
Deoarece formula de botez din Matei 28:19, nu se armonizează cu celelalte texte despre botez, precum și din alte motive, acest text este interpolat, adică cineva ulterior scrierii lui Matei a introdus această frază în text: "botezându-i în numele Tatălui, al Fiului, și al Duhului Sfânt". Dar Dumnezeu nu a îngăduit ca copiii Lui să fie deviați de la adevăr, Și Dumnezeu prin diferite mărturii a exprimat Voia Lui cea bună, plăcută și desăvârșită.
Astfel oricine crede în Ieșua, Fiul lui Dumnezeu, trebuie să se boteze (Marcu 16.15,16), și ca cei începători în credință să nu fie duși în eroare, s-a scris această mărturie despre adevăratul botez, cu care și ei trebuie să fie botezați ca să fie mântuiți (Marcu 16:15,16; 1Petru 3:21), iertați și spălați de păcate (Fapte 2:38; 22:16), un botez în care să moară, să fie îngropați cu Ieșua și să fie înviați împreună cu Mesia (Romani 6:3-5; Coloseni 2:11,12). Un botez care să fie un răspuns al unei conștiințe bune față de Dumnezeu (1Petru 3:21). Un botez care să nască din nou, să regenereze pe cel ce crede (Evrei 10:22; Tit 3:5).
Apostolii au primit porunca de a boteza, ei cu sigurață au ascultat de porunca Domnului, pentru că Dumnezeu a trimis Duhul Sfânt în cei botezați de ei (Fapte 8:15-17).
Mai târziu apostolul Pavel primește Evanghelia nu de la om, ci prin descoperirea lui Ieșua Mesia (Galateni 1:11,12), și mărturia lui despre botez este identică cu mărturia apostolilor care au primit porunca de la omul Ieșua când a fost pe pământ, pentru că și ei și apostolul Pavel, au primit aceeași poruncă, de a boteza în Numele lui Ieșua (Comp. Fapte 2:38 cu 19:5).
Pe lângă aceste haruri ce le dă botezul, avem un îndemn prin apostolului inspirat de Dumnezeu: "Călcați pe urmele mele, întrucât și eu calc pe urmele lui Mesia. Vă laud că în toate privințele vă aduceți aminte de mine și că țineți învățăturile întocmai cum vi le-am dat".
Datorită faptului că apostolul Pavel călca fidel pe urmele lui Ieșua, el nu putea să învețe și să practice un botez greșit, ci doar unul poruncit de Domnul Ieșua. Pavel călcând pe urmele lui Ieșua, a botezat în Numele lui Ieșua (Fapte 19:1-5; Romani 6:2-5; 1Corinteni 1:12-16), imitând cu siguranță pe Domnul Ieșua care a inițiat botezul și a botezat prin apostoli pe ucenicii pe care inițial i-a învățat (Ioan 4:1).
Prin urmare este exclus ca Domnul Ieșua să fi dat porunca din Matei 28:19: "botezându-i în numele Tatălui, al Fiului, și al Duhului Sfânt", dacă Domnul, ar fi dat această poruncă, Pavel care mergea pe urmele Lui ar fi învățat și practicat după această poruncă, dar El nu a botezat așa, ci în Numele lui Ieșua.
Un alt îndemn avem și în Filipeni 4:9: "Ce ați învățat, ce ați primit și auzit de la mine și ce ați văzut în mine, faceți și Dumnezeul păcii va fi cu voi". Este din nou exclus ca Pavel să fi botezat în Numele lui Ieșua în practică și să fi susținut că porunca cu formula de botez ar fi: "în numele Tatălui, al Fiului, și al Duhului Sfânt" bazându-se pe Matei 28:19. Nici vorbă, el în toate cazurile ce a învățat a și trăit, și astfel doar dacă botezăm în Numele lui Ieșua, Dumnezeul păcii va fi cu noi!
Dar din toate timpurile a existat acest pericol de a nu ține învățăturile date de Domnul Ieșua prin apostoli (Fapte 1:2), ci să ținem alte învățături promovate de învățători falși, care au mers până acolo încât au încercat să falsifice chiar și Sfânta Scriptură. Această falsificare a formulei de botez, introducerea frazei "botezându-i în numele Tatălui, al Fiului, și al Duhului Sfânt", în textul Bibliei a avut loc prin sec. II d.H. , și nu aparține narațiunii originale scrise de evanghelistul Matei sub inspirația Duhului Sfânt.
Miacob după cum am intuit, tu te învârți într-un cerc fără să ți cont de argumentele ce ți-au fost aduse, bine a zis Pavel că unii oameni răstălmăcesc scripturile după plăcerea lor, dar dovezile tale sunt niște dovezi închipuitoare și totuși consider că ai dreptul să-ți exprimi părerea, dar părea ta este în contradictoriu cu cele spuse de Apostolul Ioan în cap:17, deci să nu ne învârtim în cerc cu acest subiect, aș dori să văd acele dovezi clare că formulă din Matei 28:19 a fost modificată, vreau dovezi și nu vorbe.
Fiți și voi îndelung răbdători, întăriți-vă inimile, căci venirea Domnului este aproape.Iacov 5:7
Eusebiu din Cezareea:
Părintele istoriei bisericii creștine: Eusebiu sau Eusebius, episcop de Cezarea în timpul împăratului Constantin, despre care se crede că a avut acces la evanghelia după Matei originală, scrisă chiar de Matei în limba ebraică, a citat cuvintele Domnului în lucrările lui, de 17 ori după cum urmează:
În greacă: "πορενθέντες μαθητa3;σατε πάντα τά έθνη έν τa4; a2;νa2;ματί μον, διδάsκοντες αa3;τοa3;ς τηρεa0;ν πάντα a2;ςα ένετειλάμην a3;μa0;ν".
Tradus în română: "Ducându-vă discipolizați toate națiunile în numele meu, învățându-le să respecte toate câte v-am poruncit".
Cei ce merg pe varianta lui Eusebiu, susțin că el a avut acces la manuscrise mai bune decât avem noi astăzi, dacă ne gândim și la faptul că în vremea lui exista chiar manuscrisul original al lui Matei, scris în ebraică (prima dată și apoi în greacă), după spusele lui Ieronim acesta era păstrat în zilele sale (sec. IV-V d.H.) în biblioteca pe are o colecționase Pamfil la Cezareea (vezi lucrarea scrisă de Ieronim: De viris in lustribus cap. III). Eusebiu din Caesarea (Cezareea), a fost un istoric creștin al secolului IV, care a avut acces la cea mai mare colecție de scrieri anti-nicene, pe care în parte le avem și în zilele noastre, biblioteca care a fost inițiată de Origen și Pamphilus.
Manuscrise care redau diferit textul din Matei 28:19:
Shem Tob
Un Manuscris în ebraică, din secolul XIV d.H. (1380) ce conține Evanghelia după Matei pe nume: Shem Tob, redă diferit Matei 28:19. Acest manuscris a fost confiscat de Biserica Catolică de la evrei, și se presupune a fi o copie după un manuscris din primele patru secole, și astfel ar putea proveni de la cel scris de apostolul Matei în limba ebraică. Profesorul George Howard , care a făcut cercetări ample cu privire la această chestiune, sugerează că "Textul ebraic al lui Matei copiat de Shem Tob datează cam din primele patru secole ale erei creștine". (Vezi și New Testament Studies, volumul 43, nr. 1, ianuarie 1997, paginile 58-71). În acest manuscris, textul din Matei 28:19,20 este redat astfel: "Go and teach them to carry out all the things which I have commanded you forever". (traducere în engleză din ebraică - Matthew 28:19, Hebrew Gospel of Matthew, translated by George Howard from Shem Tob's, Evan Bohan ).
"Mergeți la ei și învățați să continue toate lucrurile pe care eu vi le-am poruncit vouă în etern" (pasaj tradus din engleză).
În traducerea modernă "Evanghelia Ebraică după Matei" (ediția I - 1995, iar ediția II - 2000), versiunea aceasta biblică, e în ebraică paralel cu traducerea în engleză, și este făcută de profesorul G. Howard, după mai multe manuscrise ebraice ale Evangheliei după Matei . Pe pagina X și XI a introducerii, Evanghelia ebraică a lui Matei, de G. Howard, sunt prezentate cele 9 manuscrise Shem-tob folosite în studiile sale, care sunt nouă manuscrise separate ale versiunii Matei al lui Shem Tob. Cu excepția lui Shem Tob din 1380-1385 d.H, celelalte manuscrise sunt din secolele 15-17 d.H.
În limba română, este traducerea Noul Testament Traducerea Fidelă, tradusă de Prof. Viorel Rațiu, o traducerea ultra literală din greacă, la care a lucrat patru ani. Prima ediție este din 2007, iar edițiile: II, III, IV, respectiv 2008, iar ediția V-a din 2009, și ediția VI-a din 2010, ediția VII-a din 2011. În prima și în a doua ediție, fraza: "botezându-i în numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Spirit", era în paranteze patrate, indicând că cuvintele din text cuprinse între aceste paranteze nu se găsesc în manuscrisele cele mai vechi, ci doar în unele mai târzii decât acestea; deci sunt nesigure.
Eusebius citează în lucrările (cărțile) sale scrise între 300-340 d.H. de 17 ori, astfel: Ducându-vă deci, dicipolizați toate națiunile în Numele Meu (în greacă: poreuthentes oun, matheteusate panta ta ethene en to onomati mou). Apoi, observăm că nici cuvintele botezându-i (pe ei, la masculin în greacă: autous) și învățându-i (pe ei, la masculin, în greacă: autous), nu se acordă în gen cu națiunile (în greacă: ta ethne, la neutru). Ca să fie un acord, în gen, în loc de autous, ar trbui să fie auta. Iar în manuscrisul ebraic al Evangheliei lui Matei, al evreului din Spania, Shem Tob din sec. XII-XIII, apare scris astfel: Mergeți și învățați-i să ducă mai departe toate cele ce v-am ordonat Eu, în etern (pentru totdeauna). De altfel, unii scriitori creștini vechi (Papias 80-164; Irineu 115-202; Origen 185-255; Ieronim 340-420; Epifaniu 315-403) susțin că Matei a scris Evanghelia în limba ebraică.
Miacob, mă bucur că ai fost prompt de-a aduce dovezi, sincer am mai citit așa ceva, am primit un astfel de material de prin America, dar sincer să fiu aceste dovezi sunt indirecte, eu mă întreb dacă există astfel de dovezi unde sunt scripturile și dece nu au fot tipărite după aceste manuscrise, dar eu mă întreb ce este greșit în Matei 28:19, sau care este păcatul cel mare în acel verset, de trebuie eliminat cu orice preț acest verset, mă întreb vrem sa ne despărțim de Dumnezeu sau mai bine zis îl dăm la o parte, poate că unii îl vor pe Mesia dar pe Creator nu îl vor în viața lor și probabil nu au nevoie să fie călăuziți de Duhul Sfânt, părerea mea este că unii caută mai degrabă să provoace dispute doctrinale închipuite fără să cerceteze cu mare atenție scriptura.
Fiți și voi îndelung răbdători, întăriți-vă inimile, căci venirea Domnului este aproape.Iacov 5:7
Draga miacob, te rog sa-mi raspunzi la urmatoarele intrebari:
1.Ce este botezul in apa?
2.De ce trebuie sa-l faca toti cei care se intorc la Dumnezeu?
3.Ce a vrut sa demonstreze Isus Hristos prin botezul in apa a Lui?
4.In ce NUME a fost botezat Isus de catre Ioan botezatorul?
5.Era necesar sa se boteze in apa Hristos?
6.Daca da sau nu, de ce?!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Botezul în apă
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
26135. Postat la 03/09/2014 19:46 - 3895z3h3m
Ca statistica, Aurelc, sunt 17 pagini a cate 20 de postari, dar miacob al catelea vrea sa scoata pe Duhul Sfant din Dumnezeire?
Cum la creatie au fost prezenti Dumnezeu Tatal, Iisus Hristos si Duhul Sfant, asa si la nasterea din nou sunt prezenti Tatal, Iisus si Duhul Sfant.
Ionica, am cateva intrebari pentru tine.
Printre altele, scrii ca Laurentiu, membru acestui portal va face REBOTEZUL.
1.Unde gasim acest cuvant in Biblie, si ce inseamna?
2.Cuvantul vorbeste de UN SINGUR BOTEZ, de unde il mai luati si pe al doilea (adu-mi referinte biblice)?
3.Daca pe parcursul vietii se cade in pacate mari, REBOTEZUL este un act de spalare a pacatelor?
4.De curand, s-a infilltrat curentul "REBOTEZULUI in apa in Numele lui Isus in evreieste" , considerati ca cei care au facut in Numele lui Isus Hristos, nu este valabil, de ce?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.