"El va face ca domnia Lui să crească, și o pace fără sfârșit va da scaunului de domnie al lui David și împărăției lui, o va întări și o va sprijini prin judecată și neprihănire, de acum și-n veci de veci: iată ce va face râvna Domnului oștirilor" Isaia 9:7
Cugetarea zilei
"Cel ce nu mai are ce pierde și-a regăsit, în mod paradoxal, libertatea."
Roada credincioșilor izbăviți de păcat este sfințirea lor (Romani 6:22). Sfințirea este un proces ce se realizeaza în mod progresiv în viața orcarui credincios, potrivit cu dorința acestuia de a cunoaste voia lui Dumnezeu, și de a trăi o viață departe de păcat.
Sfințirea înseamnă despărțirea cu totul de păcat și dedicarea pentru Dumnezeu. Sfințirea se realizează în viața credinciosului prin credință în sângele Domnului Isus Hristos (Evrei 13:12), prin Cuvântul lui Dumnezeu (loan 15:3, 17:17; 1 Tim. 4:5) și prin Duhul Sfânt (Rom. 5:5; 14:17; 15:13; Tit 3:4).
Sfințirea poate cuprinde, atât curățirea trupul pământesc, dar in deosebi vasul lăuntric al omului. Sfintirea este ceva pretios, pus deoparte pentru Dumnezeu, o atitudine corecta, un om sfant caruia doreste sa-i dea la sfarsit viata vesnica (Rom.6:22).
,,Sfințenia este podoaba Casei Tale, Doamne, pentru tot timpul cât vor tine vremurile". (Ps.93:5)
,,Podoaba voastră să vă fie omul ascuns al inimii, in curația nepieritoare a unui duh blând și liniștit, care este de mare preț inaintea lui Dumnezeu". (1Petru 3:4).
,,Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui" Proverbe 19:22
Sora Lucia, ce simpatica esti: ,,E frumoasa, dar trebuie modificata".
Aceasta meditatie, formata dintr-un joc de cuvinte, ne aduce aminte de Imparatia de o mie de ani, cand Satan va fi legat, iar cel ce va pacatui (neispitit) va muri. Deci, cuvintele de mai sus trebuie intelese profund, ea nu poate fi inteleasa literar, deoarece ,,sfintenia" este o calitate a unei persoane, evident ca acea calitate nu poate pacatui.
Farmecul meditatiei este in partea a doua, care arata ca omul sfant are acesta tarie de caracter de abtinere de la pacat.
Numai bine!
,,Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui" Proverbe 19:22
Frate Dinu , scuza-ma , sfintenia ,,nu este incapacitatea de a pacatui," se traduce ca si cum ar fi capacitatea de a pacatui, eu cat de profund citesc , nu inteleg, crede-ma !Iar a doua parte o contrazice pe prima...
Cit despre explicatie, ma lasa fara cuvinte, unde scrie ca in Mileniu, cand Satan este legat, oamenii vor mai pacatui, poate ca am trecut eu cu vederea, cine stie!?
Va rog dati-mi scris...cat traiesc mai invat.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Totul despre sfintire...
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15930. Postat la 25/12/2011 22:41 - 4881z7h1m
Frate Dinu , nu mă bag să răspund sorei Lucia în locul tău, dar vreau să aduc și eu un argument în labirintul acesta, să înțeleg că atunci este mia de ani? și dacă nu am înțeles nici eu, atunci ai sarcina să îmi zici și mie despre ce vorbește ce citești acum.
Isaia 65: 20. Nu vor mai fi în el nici copii cu zile puține, nici bătrâni care să nu-și împlinească zilele. Căci cine va muri la vârsta de o sută de ani va fi încă tânăr, și cel ce va muri în vârstă de o sută de ani va fi blestemat ca păcătos.
21. Vor zidi case și le vor locui; vor sădi vii, și le vor mânca rodul.
22. Nu vor zidi case, ca altul să locuiască în ele, nu vor sădi vii, pentru ca altul să le mănânce rodul, căci zilele poporului Meu vor fi ca zilele copacilor, și aleșii Mei se vor bucura de lucrul mâinilor lor.
23. Nu vor munci degeaba, și nu vor avea copii ca să-i vadă pierind, căci vor alcătui o sămânță binecuvântată de Domnul, și copiii lor vor fi împreună cu ei.
24. Înainte ca să Mă cheme, le voi răspunde; înainte ca să isprăvească vorba, îi voi asculta!
25. Lupul și mielul vor paște împreună, leul va mânca paie ca boul, și șarpele se va hrăni cu țărână. Nici un rău, nici o vătămare nu se va face pe tot muntele Meu cel sfânt, zice Domnul."
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Haideti acum fratilor si nu va tot jucati cu mine. Vreau si eu acum sa-mi inchei activitatea mea pe acest portal, si vreau s-o fac intr-un mod onorabil.
Frate Nica, sincer DA, la acest text am facut referire. Tocmai in seara asta l-am citit. Dar daca cumva gresesc, iarta-ma. Zilele astea am discutat cu unii frati numai despre Mileniu. Si am concluzionat, ca e un subiect tare complicat. Eu unul nu l-am inteles. Recunosc ca trebuie sa mai invat. Acum sunt obosit , ma duc sa ma culc. Am lucrat la un material.
Bine sora Lucia, am gasit si eu undeva aceasta propozitie, mi sa parut interesanta, si am vrut sa mai mediteze si altineva la ea. Eu am inteles-o. Dar, totusi daca credeti ca nu e ok, desconsiderati-o. As sterge-o dar nu mai pot, ... ca sa nu se mai incurce nimeni in ea.
Numai bine tuturor !
,,Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui" Proverbe 19:22
Fratilor de ce va impiedicati in cuvinte asa de usor....fratele Dinu a postat o propozitie de o rezonanta mare....si eu am auzit-o poate intr-o forma putin diferta insa si asa cum a scris-o el este corecta. Incercati sa lasati orice prejudecati si luati propozitia pentru analiza fara ca sa comparati cu stiu eu ce predica sau incredintare.
"Sfintenia nu este incapacitatea de a pacatui...." pai daca ne uitam la ce spune textul si nu la ce credem noi ca ar putea spune am intelege asa: toti sfintii din biblie at fi putut sa fie printre pacatosii de rand dar nu au fost pentru ca au ales sa fie pusi deoparte pentru Domnul (sfant = pus deoparte)
In rest sunt doar interpretari cu rezonanta secundara in raport cu sfintenia si motto-ul dat!
Sa nu va suparati pe mine...dar sa nu uitam ca nu suntem perfecti!
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Eu doar am afirmat ca partea a doua a propozitiei contrazice pe cea dintai, asta nu trebuie sa supere pe nimeni...parerea mea!
In ce afirmam aici trebuie sa fie ori alb , ori negru...daca este si una si alta culoarea este gri...
Daca e cu rezonanta frate Lica, eu nu stiu...
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Toata problema este ca citatul nu este inteles. Prima parte nu se contrazice cu ce-a de-a doua ci se completeaza prfect...de aceea este si atat de cunoscuta zicerea...
Parafrazat inseamna: "sfant nu este cel care nu poate pacatui ci cel care poate dar nu vrea sa pacatuiasca"
Cum am spus....este un limbaj artitic probabil si trebuie sa meditam mai mult la el pentru a ii intelge profunzimea ...nu trebuie sa ne suparam insa trebuie sa alegem cuvinte astfel incat sa nu jignim pe celalalt doar pentru ca noi intelegem diferit chiar daca poate avem dreptate (aici ma refel la momentul in care ati cerut fratelui dinu sa isi modifice postarea)...in fine subiectul este prea frumos ca sa ne suparam sau contrazicem chiar aici..plus ca nici nu vrem si nici nu este cazul
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Frate Lica, cred ca complici lucrurile prin parafrazarea ta, si iti voi spune de ce, in primul rand pentru ca:
,,Sfant nu este cel care nu poate pacatui...ci"(este cu totul inlogic) singurul care nu poate pacatui este Dumnezeu prin Fiul si Duhul Sfant, si este Sfant, deci nu vei gasi macar un singur om, care ,,nu poate pacatui"(nu este niciunul fara pacat declara Biblia) si mai mult, prin absurd daca s-ar gasi... ar fi sfant, imi pare rau...ca te contrazic.
Am sa ma opresc aici...
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Sora Lucia ma tot gandesc cum sa mai expun motto-ul ca sa se inteleaga...deoarece "ai inteles un lucru atunci cand stii sa il explici mai departe" ne invata un profesor...
Aici nu vorbim de sfintenia absoluta...nu trebuie sa cadem cand in o extrema cand in cealalta.
Eu am spus "Sfant nu este cel care nu poate pacatui" si dumneavoastra ati inteles : "ca sa fii sfant nu trebuie sa poti pacatui prin natura ta" ceea ce inseamna ca "scaunul = lemn" insa...oare "lemnul = scaun"...cu siguranta NU.
Cineva spunea ca se va lasa de un pacat...au tot trecut anii si in adevar a ajuns sa nu mai savarseasca acel pacat...insa un om care il cunostea de tanar l-a intrebat...bine tu te lauzi ca nu mai savarsesti acel pacat....dar cum se face ca te-ai lasat de acel pacat tocmai cand ai ajuns in situatia (varsta etc) in care nu mai poti savasi asa pacat? Vorbim despre actul de sfintenie....sa ne sfintim zilnic...sa ne punem deoparte...nu sa asteptam ca pacatul sa plece de la noi ci noi sa plecam (luptam cu el) de langa el.
Insist deoarece sunt sigur ca aveti o imagine preconceputa despre sfintenie care se contrazice pe undeva cu acel motto insa trebuie clarificate lucrurile...pentru ca acel motto cuprinde o idee, un act, o stare exceptionala din viata oricarui credincios... ne indeamna la lupta cu pacatul in momentul de fata...sa nu mai amanam.
Cat despre sfintenia absoluta (a lui Dumnezeu) desigur ca lucrurile nu sunt asa simple deoarece noi ne sfintim (punem deoparte) pentru Domnul asa cum ne cere biblia...insa Dumnezeu este sfant...atunci...este pentru ce este sfant (pus deoparte)? ...un alt lucru la care sa meditam...
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Eu am deschis acest subiect si am dat ca reper de discutie un verset biblic dupa care am crezut ca se va ghida fiecare dintre noi. Nu vreau sa ma justific in nici un fel, si nici sa-mi apar cauza, vreau sa discutam si atat.
Aici imi voi exprima parerea despre cum vad eu ,,sfintirea" .
Are un singur inteles , punerea deoparte pentru Dumnezeu.
Dumnezeu este sursa sfinteniei, in esenta Lui este sfant...Asa ca folosirea acestor cuvinte pentru Dumnezeu Insusi nu mai au aceiasi conotatie, ci au o calitate morala launtrica implicata in mod necesar pentru noi.
Cand sfintirea este folosita pentru oameni, are mai multe intelesuri:
1.Pus deoparte ca pozitie, din momentul in care am crezut in Jertfa de pe Golgota, in Isus Hristos, ne arata pozitia in care ne gasim(Filipeni1:1)
2.Pus deoparte ca experienta, noi suntem sfintiti prin lucrarea Duhului Sfant care ne ajuta sa ne corectam si sa ne traim o viata sfanta.(2Cor.3:18)
3.Pus deoparte ca desavarsire, atunci cand va veni Mantuitorul sfintirea noastra va fi completa.(Efeseni 5:27)
Sfintire, inseamna curatire de pacat prin sangele sfant a lui Hristos, si cu ajutorul Duhului Sfant, va trebui sa intelegem ca singuri nu vom putea sa ne sfintim oricat ne-am sili.Sfintirea vine prin Hristos!
Cat despre sfintirea lucrurilor, nu era implicata aici nici o calitate morala, erau stropite cu sange si atat.
Voi continua altadata , daca am gresit, ma puteti corecta...
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Totul despre sfintire...
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15950. Postat la 26/12/2011 21:49 - 4880z7h53m
Văd că voi domnii spuneți vorbe domnești, apoi vreți să le înțelegeți țărănește, cam greu, nu imposibil, dar destul de greu, dați-mi voie să spun și eu pe țărănește despre sfințire cum înțeleg eu.
Sfințirea se împarte în două laturi, (nu extreme) amândouă sunt valabile și la fel de importante, o latură depinde de noi și hai s-o disecăm simplu și pe scurt. Partea mea de sfințire: Este să pun în practică ce citesc acum.
1. Să nu vă potriviți chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceți, prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită. Romani 12:2 . 2. Mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Hristos Isus, cu privire la voi. 1 Tesaloniceni 5:18. 3. Căci aveți nevoie de răbdare, ca, după ce ați împlinit voia lui Dumnezeu, să puteți căpăta ce v-a fost făgăduit. Evrei 10:36. 4. 1. Doamne, cine va locui în cortul Tău? Cine va locui pe muntele Tău cel sfânt?
2. - Cel ce umblă în neprihănire, cel ce face voia lui Dumnezeu, și spune adevărul din inimă.
3. Acela nu clevetește cu limba lui, nu face rău semenului său, și nu aruncă ocara asupra aproapelui său. Psalmii 15: 5. Căci noi suntem lucrarea Lui, și am fost zidiți în Hristos Isus pentru faptele bune, pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele. Efeseni 2: 10.
Și a-ș mai putea aduce încă multe îndemnuri dar cred că dacă împlinim ce am citit aici și mai ales ultimul argument de la punctul 5, dacă vom asculta, vom urmări și vom face numai faptele bune, atunci intervine marele cetecist și pune sigiliu, autentificarea și abia atunci putem vorbi de sfințire.
Acuma să discutăm despre a doua latură pe care de fapt eu o doresc foarte mult și cred că și voi și Domnul să ne împlinească dorința!
Domnul a vorbit lui Moise, și a zis: "Vorbește copiilor lui Israel, și spune-le: ,Să nu care cumva să nu țineți sabatele Mele, căci acesta va fi între Mine și voi, și urmașii voștri, un semn după care se va cunoaște că Eu sunt Domnul, care vă sfințesc. Exodul 31: 12 și 13.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
CELE ȘAPTE ETAPE DE CREȘTERE ÎN SFINȚENIE SPRE DESÂVÂRȘIRE
Mai jos vă prezint pe scurt interpretarea spirituală a celor șapte obiecte din Cortul Întâlnirii, de care Preotul ce slujea trebuia să se folosească in aducerea unei jertfe. Aceste șapte obiecte de mobilier, reprezintă șapte etape în viața unui adevărat creștin înspre sfințenie privind Slava Domnului.
1 Poarta cortului - reprezentată prin Domnul nostru Isus Hristos. 2 Altarul pentru jertfe - reprezintă trupurile noastre ca o jertfă: sacrificiile, dăruirile, prezența la Adunare ...etc. 3 Lighianul pt. spălare - reprezintă curația zilnică: iertarea, mărturisirea ...etc 4 Masa cu pâinile - reprezintă dempendența de Dumnezeu, hrana spirituală din Cuvânt. 5 Sfeșnicul - reprezintă iluminarea prin undelemnul Duhului Sfânt. 6 Altarul tămâierii - reprezintă meditația, rugăciunile și cântările duhovnicești. 7 Chivotul - reprezintă strălucirea Slavei lui Dumnezeu în inimile noastre.
........................................................................................................................................
Să ne ajute Bunul Dumnezeu să creștem spre mântuire (1Petru 2:2) pe toate aceste trepte spirituale, ca să strălucească fețele noastre de oglindirea Slavei Domnului (2Corinteni 3:18). (Textele biblice aferente fiecarei etape, le găsiți voi cu ușurință).
În general în creștinism tendința este să ne oprim undeva pe la mijlocul etapelor, și astfel niciodată nu simte credinciosul adevăratul parfum al prezenței Domnului în inima acestuia.
Analizați bine: sunt trei încăperi: curtea din afară (primele trei etape), sfânta (urmatoarele trei etape), si sfânta sfintelor. Acestea ne duc cu gândul la semnificația pildei semănătorului: un grăunte rodește 30, altul 60, iar altul 100. Așadar, prin Isus acum se poate intra în prezența Slavei Domnului. Nu vă opriți, înaintați cu încredere. Cu siguranță și răsplătirile vor fi în funcție de țelul și alergarea fiecăruia.
(De aici putem întelege faptul că nu e bine să desconsideram alte grupări religioase. Fiecare credincios va primi plata cuvenită.)
OBS: Evident, ca să urcăm sus pe dealul neprihănirii, nu putem urca singuri, doar cu ajutorul Duhului Sfânt care ne intărește. Au mai încercat și alții, și s-au oprit pe drum, căci sau bazat pe propriile lor forțe.
Asta nu înseamnă că nu trebuie să facem fapte bune. Ba da, trebuie! Însă acesta este semnul de mulțumire, căci El este cu noi! ,,Hristos în noi nădejdea Slavei ! "'Coloseni 1:27 b
,,Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui" Proverbe 19:22
Daca cineva este dispus sa vorbeasca despre sfintirea lucrurilor, dupa Hristos...ce a mai ramas de sfintit?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Totul despre sfintire...
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15979. Postat la 28/12/2011 14:02 - 4878z15h40m
Da, am să aduc ceva ce trebuie sfințit încontinu, acuma și toată viața, fără întreruperi, fără pauze și cu mare interes, grijă, dar și mare răspundere. Ci sfințiți în inimile voastre pe Hristos ca Domn. 1 Petru 3: 15.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: Totul despre sfintire...
taut_rafyla (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15996. Postat la 29/12/2011 13:35 - 4877z16h7m
În 1 Petru 1:16 este scris: "Fiți sfinți, căci Eu sunt sfânt" iar acesta este citat de către Apostolul Petru din mai multe texte:
1. Leviticul 11:44 Căci Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru; voi să vă sfințiți, și fiți sfinți, căci Eu sunt sfânt; să nu vă faceți necurați prin toate aceste târâtoare care se târăsc pe pământ.
2. Leviticul 11:45 Căci Eu sunt Domnul, care v-am scos din țara Egiptului, ca să fiu Dumnezeul vostru, și să fiți sfinți; căci Eu sunt sfânt.
3. Leviticul 19:2 "Vorbește întregii adunări a copiilor lui Israel, și spune-le: Fiți sfinți, căci Eu sunt sfânt, Eu, Domnul, Dumnezeul vostru.
4. Leviticul 20:7 Voi, să vă sfințiți, și să fiți sfinți, căci Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru.
5. Leviticul 20:26 Voi să-Mi fiți sfinți, căci Eu sunt sfânt, Eu, Domnul; Eu v-am pus de o parte dintre popoare, ca să fiți ai Mei.
6. Numeri 15:40 Să vă aduceți astfel aminte de poruncile Mele, să le împliniți, și să fiți sfinți pentru Dumnezeul vostru.
În toate aceste texte sunt spuse diferite modalitați prin care omul poate fi sfințit iar cel de al punctul 6 este ca o concluzie la toate că trebuie împlinite poruncile lui Dumnezeu.