Frate sword putini si foarte putini mai cred Porunca intii sau[1] unde spune Sa nu ai alti Dumnezei .dar totusi multumim Lui YAHWEH ca totusi El are de grija sasi arate NUMELE Lui printre fatii.
Shalom Tuturor celor care tin ADEVARUL curat
Deconectat
RE: Cum intelegeti "trinitatea" ?
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
9078. Postat la 07/03/2011 11:45 - 5171z10h28m
Frate Geana, postarea fratiei tale este un oftat din rarunchi, pe care pot sa-l inteleg, dar care nu a adus nici o clarificare suplimentara.
Frate Sword, aici nu suntem domni si doamne, suntem confrati. Apreciez inima ta sincera dar, repet, inainte de a merge mai departe, trebuie sa definim termenii cu care operam. In teologie, "dualitate", in forma sa de "natura duală" se refera la teantropie sau, cum o denumesc ortodocsii, teandrie, la natura dubla, de Dumnezeu si de om, a Fiului lui Dumnezeu, Domnul Iisus, Mesia. Probabil conceptul la care te gandeai este binitarianismul.
Pe de alta parte, eu nu m-am referit la binitarianism, reciteste postarea mea anterioara si vei vedea ca m-am referit si la Duhul Sfant...
O clarificare vizavi de discursul meu: termenul "Trinitate" nu face parte din terminologia biblica, ci din cea teologica. Aici, pe forum, nici nu afirm Trinitatea si nici nu o contest, pentru ca inca nu am primit un raspuns la intrebarea: "Ce este Trinitatea?" As fi arogant si nechibzuit daca as contesta-o (sau as afirma-o) vehement inainte de a avea toate datele problemei...
Deci, pana la urma, ce inseamna "Trinitate"?
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Poate se va îndura cineva cu mai mult timp la dispoziție și va posta definiția trinității fie la subiectul Dicționar teologic, fie aici...
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
9082. Postat la 07/03/2011 12:04 - 5171z10h8m
Asa este, frate Aurelc, contestatarii definitiei au sarcina morala de a o defini si de a aduce argumentele pentru care s-au plasat pe pozitia respectiva
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
DEX:
Trinitate (in religia crestina)=Treime divina;Sfanta Treime.Grup de trei persoane,de trei lucruri etc...care formeaza o unitate.
Biserica Romano-Catolică, care își revendică paternitatea termenului și a formulării conceptului Trinității, susține că doctrina Trinității nu se găsește explicit în Scriptură, ci doar implicit.
Prin doctrina generării veșnice și consubstanțialității, Fiul lui Dumnezeu și Duhul Sfânt nu sunt separați de Tatăl, ci sunt o parte a Ființei numite Dumnezeu. Dar Scripturile susțin explicit faptul că expresia :Singurul Dumnezeur1; se aplică exclusiv la o singură Ființă, care este numită Tatăl (vezi Ioan 17:3, Efes.4:6, 1Corint.8;6, Deut.4:6). Isus, Fiul lui Dumnezeu, este prezentat ca o Ființă independentă, cu propria Sa voință și conștiință de Sine (vezi Ioan 17:3 și 1Cor.8:6). Nu va ridica semne de intrebare că cea mai importantă doctrină creștină este în contrast atât de flagrant cu Scriptura?
Trinitarianismul pe care îl susține Biserica Adventistă spre exemplu, îl definește pe Singurul Dumnezeu al Scripturii ca fiind Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, o Unitate de trei Persoane divine. Această definiție este contrară celei ortodox creștine. Diferența constă în faptul că ortodoxia creștină susține partiționarea unei singure entități, în timp ce adventismul susține unitatea a trei partiții. Aceasta definitie este contrară cu declarația explicită a Scripturii că singurul Dumnezeu adevărat este Tatăl? [u]NASTEREA DIN FECIOARA, ISPASIREA, INVIEREA, etc.[/u]
Frate Roman ,Dumnezeu ma invita sa-l cunosc"si viata vesnica este aceasta sa te cunoasca pe tine..."eu nu vb de taine ca cele pe care le-ai amintit mai sus,nici nu ma incumet sa explic natura divina ,nasterea Domnului ,taina faradelegii etc,pt. ca sunt taine .Dar daca ne aventuram sa explicam dumnezeirea (Trinitatea)aceasta ar trebui sa fie intr-o forma rationala pentru ca de altfel am incadra o in categoria taine.
Frate Roman sa sti ca nu oftez,dar mai ales din rarunchi, doar ramân uimit pe forum cind pentru uni din [Domni,Doamne].[Confrati] eu zic frati desi de multe ori ma insel singur caci a fi frate trebuie ca prin venele tuturor sa curga acelasi singe.poti sa le aduci ,Dictionare,Editi de Bibli..Istorie,tot ce vreti ca sa poata intelege CUVÂNTUL LUI YHWH sau a LUI YESUA si tot nu vor sa priceapa doar atit nu OF.
Aici e un citat din Marturisirea credintei
nu imi apartine dar sint de acord;
rÎntrebarea fierbinte a veacurilor care au urmat Conciliului de la Nicaea a fost cum să se formuleze legăturile celor Trei Persoane ale Dumnezeirii: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Conciliul a decis, iar papalitatea și-a însușit decizia ca aparținându-i.r1; (Idem, pag.91)
Până în ziua de astăzi, papalitatea admite că doctrina Trinității a fost formulată de ea.
rTaina Trinității constituie doctrina centrală a Credinței Catolice. Pe ea se bazează toate celelalte învățături ale Bisericii. ...
Biserica a studiat această taină cu o mare grijă și, după patru secole de clarificări, a decis să formuleze astfel doctrina: în unitatea Dumnezeirii sunt trei Persoane, - Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt. ...r1; (Manual pentru Catolicii de Azi, pag.11)
rOponenții noștri (Protestanții) pretind uneori că nici un crez nu ar trebui privit ca dogmă dacă nu este explicit declarat în Scriptură (ignorând că numai prin autoritatea Bisericii recunoaștem ca adevărate anumite Evanghelii, și pe altele nu). Însă bisericile Protestante au acceptat ele însele dogma Trinității pentru care nu există o asemenea împuternicire limpede în Evanghelii. ...r1; (Revista rViațar1;, 30 octombrie 1950)
Biserica Catolică nu și-a însușit doctrina Trinității din Biblie, ci mai degrabă a adoptat-o din religiile păgâne.
rTrinitatea Platonică, ea însăși o rearanjare a vechilor trinități ale popoarelor străvechi, pare a fi trinitatea filozofică rațională a atributelor care au dat naștere celor trei întruchipări sau persoane divine învățate de Bisericile creștine. ... Această concepție a filozofului grec (Platon, sec. al iv-lea î.Hr.) despre trinitatea divină ... poate fi găsită în toate religiile străvechi (păgâne).r1; (Paris, 1865-1870, rNoul Dicționar Universalr1;, editat de M. Lachâtre, vol.2, pag.1467)
Termenii de bază ai doctrinei trinitătii sunt următorii:
1. Dumnezeu este unul singur - nu exista decat un singur Dumnezeu.
2. Tatal este o Persoana divina distincta de Fiul si Duhul Sfant.
3. Isus a fost cu adevarat Dumnezeu si totusi, a fost o Persoana distincta de Tatal si de Duhul Sfant.
4. Duhul Sfant este de asemenea, o Persoana divina distincta.
............................................................................
Exista in crestinism 3 mari dileme, recunoscute de marii teologi:
- Prima este Despre TRINITATE
- A doua este Despre INGERI
- Si a treia Despre PREDESTINATIE
Asupra acestor trei concepte ne va fi foarte greu sa definim intelegerea corecta, deoarece noi oamenii avem limite stabilite de Tatal Ceresc.
Evident ca ne putem da cu parerea, ... doar atat.
,,Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui" Proverbe 19:22
Frate Dinu ai spus ca Duhul este o persoana distincta,
Doresc sa indraznesc a pune niste intrebari.
1]YHWH are DUH si care este
2]Yesua are DUH si care este
3]Cind Yesua a fost pe pamint DUHUL era cu el
4]Daca DA atunci YHWH a ramas sus fara DUH.
geana a scris:
Frate Dinu ai spus ca Duhul este o persoana distincta,
Doresc sa indraznesc a pune niste intrebari.
1]YHWH are DUH si care este
2]Yesua are DUH si care este
3]Cind Yesua a fost pe pamint DUHUL era cu el
4]Daca DA atunci YHWH a ramas sus fara DUH.
1. Dumnezeu insusi este Duh,iar Duhul Sau este Duhul Sfant care lucreaza prin Darurile Sale si cum doreste Mesia.
2. Isus Hristos este din Dumnezeu si atunci are marea putere a Duhului Sfant.
EXISTA DOAR UN SINGUR DUH SFANT.
3.Isus Hristos a dovedit in vorba ,fapta ,putere,lucrare,traire si tot ce a facut ca era plin de DUhul Sfant.
???????
4. Cum sa ramana Dumnezeu fara Duhul Sfant al Sau?
Va dati seama ce intrebare ati pus?
Adica Dumnezeu sau Isus au ramas fara Duhul Sfant in momentul in care au botezat ,,in sau cu'' Duhul Sfant milioane de oameni ?
Nu jonglati asa de usor cu, cuvintele.!.
Numai Bine
Pe Calea Credintei Sfintilor nu mergi ca repetentii si corigentii ci mergi ca Sfintii ,din har in har si din putere in putere!!!!!!
Duhul Sfânt nu este altceva decât manifestarea personală a unui Dumnezeu Personal: Tatăl! El se manifestă prin Duhul Său cel Sfânt.
· Tot El a dat Fiului Său din Duhul Său. Și nu i l-a dat cu măsura... Ioan 3:34 Căci Acela pe care L-a trimis Dumnezeu, vorbește cuvintele lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu nu-I dă Duhul cu măsură.
· Tot de la El primim și noi Duhul Sfânt: Luca 11:13 Deci, dacă voi, care sunteți răi, știți să dați daruri bune copiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfânt celor ce I-L cer! Compară cu Matei 7:11, unde se spune că Tatăl nostru ne va da lucruri bune, nu o Persoană coegală și coeternă cu Sine etc..
...pentru ce ți-a umplut Satana inima ca să minți pe Duhul Sfânt Fapte 5:3-4
· Deducția care ni se cere să o credem este că Duhul Sfânt ar fi o altă persoană, aparte de Dumnezeu Tatăl sau Fiul Său.
· În schimb, se refuză acceptarea simplă și clară a faptului că Duhul Sfânt este însăși manifestarea lui Dumnezeu.
· De aceea, mințindu-l pe Duhul Sfânt îl minți pe Dumnezeu
· Iar Anania și Safira au crezut că au de-a face doar cu oamenii, și nu cu Dumnezeu! Așa cum au crezut și cei ce l-au răstignit pe Isus, cei care i-au persecutat pe ucenici etc., până în zilele noastre... Și dacă Duhul Celui ce a înviat pe Isus dintre cei morți locuiește în voi, Cel ce a înviat pe Hristos Isus din morți, va învia și trupurile voastre muritoare, din pricina Duhului Său, care locuiește în voi. Romani 8:11
· Textul acesta este cât nu se poate mai clar!!!
...În adevăr, cine dintre oameni cunoaște lucrurile omului, în afară de duhul omului, care este în el? Tot așa: nimeni nu cunoaște lucrurile lui Dumnezeu în afară de Duhul lui Dumnezeu. 1Corinteni 2:10-11
· Întrebare: duhul omului este o altă persoană? Dacă da, atunci fiecare dintre noi are o dublă existență! Dacă nu, atunci însăși acest text vorbește cum nu se poate mai bine despre faptul că Duhul lui Dumnezeu este exact ce se înțelege: Duhul Său, ceva ce îl definește pe Dumnezeu, ceva ce-i aparține lui Dumnezeu.
· Însuși felul în care apostolul Pavel face această comparație ar trebui să ne deschidă ochii cu privire la felul în care înțelegea el Duhul Sfânt!
Căci Domnul este Duhul; și unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenia. 2 Corinteni 3:17
· Domnul este Duhul! Amin!!!
· Trinitarienii ar fi vrut să scrie că așa cum de fapt încearcă să-l și explice: că Duhul este Domnul! Dar Scriptura nu spune asta!... Textul spune exact contrariul!
Samson -sustin pumctul tau de vedere in asa zisa trinitate
cred ca acesta este pumctul de vedere al Scripturilor
dar atentie ; teologi vor cauta sa te devore; crede in Yahwen si tine credinta ce-a sfinta Trinitatea e un produs pagan
Yahweh dale lumina
Deconectat
9463. Postat la 17/03/2011 17:11 - 5161z5h1m
Shalom!
Ma bucur sa vad postari pertinente la indemnul meu de a prezenta definitii ale Trinitatii.
Insa, pentru ca suntem intr-un dialog polemic (tocmai am postat pe ceva topic "Regulile polemicii civilizate", emise de Universitatea din Oxford), haideti sa circumscriem spatiul dialogic.
1: Sa ne angajam ca vom veghea la atitudinea inimii noastre. Scopul acestui forum si taifas (chat) nu este acela de a intrista sau chiar mahni pe cineva, ci de a invata unii de la altii, prin interactiune liber consimtita. Nu dogmatizam, nu absolutizam, nu excomunicam din partasia frateasca pe nimeni. Nimeni nu detine adevarul suprem si infailibil, indiferent de ce crede sau zice si, chiar mai mult, fratietatea forumista este indemnata sa vegheze, sa problematizeze, sa polemizeze, in LIMITELE POLITETII SI ALE SCRIPTURII!
2: Tema topicului este Trinitatea. Recunoastem cu totii ca termenul Trinitate, Tri-Unitate, Treime, etc, nu exista in Sfanta Scriptura, in limbajul biblic, ci doar in cel teologic, care este o elaborare si, uneori, o imbogatire conceptuala a celui biblic. Ca atare, discutam un concept teologic care se poate sa aiba baza biblica, dumnezeiasca, sau se poate sa nu aiba o baza biblica, ci una omeneasca. Desigur, si intr-un caz si in celalalt, implicatiile sunt majore si absolut covarsitoare. Insa aici doar taifasuim, nu suntem la conferinte savante.
3: Un corolar al punctului 2 ar fi ca daca dezbatem validitatea sau invaliditatea termenului Trinitate, el trebuie relationat la Biblie, nu la catolici, ortodocsi, adventisti, etc. Inainte sa taifasuim noi despre Trinitate si sa ne dam cu parerea despre Taine, au fost altii, care s-au trudit s-o inteleaga si s-o expuna cat mai corect si mai curat... (Desigur, au fost si unele pramatii, sau escroci religiosi, flamanzi de putere, dara asta nu schimba substanta subiectului...) Cu respect fata de teologhisirea pe care au facut-o altii inaintea noastra, trebuie sa spunem raspicat: NU NE INTERESEAZA ce cred sau zic oamenii despre Trinitate, ci ce se poate intelege din Scriptura. Dumnezeu ne va trage la raspundere pe fiecare in parte pentru ceea ce am descoperit si trait NOI, nu altii.
Un aspect care se desprinde din acest REFUZ al teologhisirii altor oameni, Adunari sau biserici, este acela ca nu ne intereseaza cine a scos prima data conceptul de Trinitate, nu ne intereseaza ISTORIA sa. Mai concret, am citit postarile de mai sus, teologii si istoricii aia sunt absolut JALNICI in ceea ce pretind, invatatura Trinitatii nu are ABSOLUT NIMIC de-a face cu papalitatea (Exista cumva vreo relatie intre capadocieni si Papalitate?... Hai sa fim seriosi!), dar nu aici este locul in care putem detalia subiectul.
4: Vocabularul nostru, deci, va fi biblic. Putem folosi termeni de genul "singur-nascut", "a purcede", precum si cei derivati din ei, de exemplu, filiatie sau procesiune.
5: Vom opera cu texte biblice clare si concrete, nu cu aluzii si metafore.
Si acum, la Lege si la marturie! Sa procedam SISTEMATIC: cine vrea sa posteze pasajele DIN MOISE (si numai din Moise, mai intai) care par sa afirme pluralitatea Dumnezeirii?...
Multa pace de la Domnul ,fratii mei, a vorbi despre trinitate in contextul scripturii,a defini trinitatea in lumina scripturii mi se pare aberant,cum te poti raporta la scriptura cata vreme ea nu vorbeste despre trinitate?cum poti vorbi despre Dumnezeu Tatal,Dumnezeu Isus Hristos si despre Dumnezeu Duhul Sfant cata vreme Biblia spune raspicat Eu sunt Domnul si nu mai este nimeni afara de Mine?nu credeti ca ar trebui mai intai sa cautam izvoarele,radacinele terminologiei si apoi sa putem discuta despre ea?Cei care au definito au fost catolicii ,cum poti cauta o definitie in biblie cand pentru prima data au definito catolicii? .Trinitatea in scripturi este numita inchinare la idoli.Porunca clara interzice inchinarea la mai multi dumnezei.Ex. 20.A vorbi pe margine acestui subiect(trinitate) se poate face acceptand definitiile celor care cred ,a celor care au enuntat trinitatea .Cu tot respectul pentru cei care nu cred ca mine dar cand vorbim despre trinitate vorbim despre un termen imprumutat mai bine spus adoptat de la catolici,fie ca va place fie ca nu,la fel ca si ziua de odihna ,o doctrina inventata de catolici ,o zi de odihna care sa indeparteze genunchiul de la adevaratul Dumnezeu,trinitatea are acelasi scop.Ca nu ne intereseaza ce spun oamenii? atunci nu putem vorbi despre schimbarea zilei de odihna din sambata in duminica si in consecinta nu putem vorbi despre trinitate,pentru ca ambele sunt opera catolicilor,ambele sunt consemnate in istorie si recunoscute in mod oficial ca ei (catolicii)cu de la sine putere au hotarat asa.Am citit Scriptira 20 de ani fara sa vad cat de clar se vorbeste despre Dumnezeu,despre fiul Sau,etc.Am acceptat cu atata usurinta invatatura pe care oamenii o dau mergand in explicatiile lor pana la ridicol si toate acestea intr-un mod filozofic biblic.Biblia a fost scrisa ca toti oamenii sa poata intelege (toti care sunt calauziti de Duhul) si ceea ce Domnul a dorit sa transmita ,a scris.Pavel a scris daca orcine ar fi el poate fi chiar inger, si s-ar incumeta sa va predice o alta evanghelie sa fie anatema. Eu raman la sta scris.Sa-mi fie cu iertare poate am deranjat in afiramatile mele categorice ,nu toti sunt datori sa creada cum cred eu ,Domnul sa ne lumine insa pe toti in a fi toleranti unii cu altii si toate una peste alta nu servete la nimic daca nu ne deosebim de lume avand dragoste.
Domnul sa ne dea multa pace!
Deconectat
9476. Postat la 18/03/2011 02:41 - 5160z19h32m
Frate nosmas
(scriu fara majuscula intrucat fratia ta ai scris asa),
Apreciez franchetea cu care ai respins abordarea mea metodologica. Sper ca ai facut asta dupa ce te-ai gandit indelung si ai constatat invaliditatea sa si consecintele respingerii sale, atat cele temporale. cat si cele vesnice...
Eu nu mai sustin respectiva abordare, as fi lipsit de maniere sa ma incapatanez, dar daca refuzi sa examinam ce lasa Scriptura sa se inteleaga despre Trinitate (afirma ea Trinitatea?... Contesta ea Trinitatea?... Nu stim, nu ai fost de-acord sa examinam impreuna) atunci iti revine sarcina de a propune o alta abordare metodologica, un sistem care sa nu prezinte fisuri... Esti de-acord cu mine, sper, ca daca vei scrie/ vorbi ceva, va trebui sa scrii/ vorbesti cuvintele lui Dumnezeu (I Pet. 4:11). Eu te voi ajuta in sensul acesta, examinandu-ti postarile cu cea mai mare acribie si semnalandu-ti inadvertentele cu dragoste...
Uite, acum nu prea stiu la ce verset te referi atunci cand spui ca "Biblia spune raspicat Eu sunt Domnul si nu mai este nimeni afara de Mine"... Inteleg ca Tatal este Domnul, In sensul de Stapanul, Suveranul, si, conform inscrisului fratiei tale, nu mai este alt Domn in afara de El... Dar atunci te voi ruga sa-mi clarifici cum se poate ca si Fiul sa fie Domnul (peste 250 de versete in NT care afirma asta)? ...Oare si Duhul este Domnul, adica Stapanul?... Deci, exista numai un Domn, sau poate doi sau trei Domni/domni?...
Asteptand deslusirea, harul DOMNULUI Iisus Hristos sa fie cu duhul tau!
Dragii mei, vorbim de trinitate, un termen contestat, insa Cuvantul lui Dumnezeu nu poate fi contestat, hai, sa le spunem TREI, va convine?
Inca din Geneza 1 cu 26 ne spune:,, Si Dumnezeu a zis: Sa FACEM om dupa chipul NOSTRU..."(vedeti pluralul?)
De aici deducem ca Dumnezeirea este formata din PARTI DISTINCTE-TATAL-FIUL si Duhul lui Dumnezeu.
Sincer, nu trebuie sa studiem prin carti despre Trinitate, ci si un copil poate sa-si dea seama ca in FAMILIA lui Dumnezeu exista Fiul si Puterea, deci sunt TREI.
Domnul Isus a fost condamnat ca s-a dat drept Dumnezeu, iar preotii dupa Lege i-a spus ca huleste(Matei 14:61-64).
Iar Isus inainte de Inaltare le-a spus la ucenici: Ma voi duce la Tatal si Il voi ruga sa va trimita un ALT MANGAIETOR. Alt Mangaietor pare sa fie din aceiasi SFERA Dumnezeiasca, ca si cum as schimba Invatatorul cu un Altul , este din aceiasi categorie dar este altul, nu distingem lucrul acesta?
Tatal este Stapanul Suprem-Fiul este Persoana prin care Tatal lucreaza si Duhul Sfant este Puterea lui Dumnezeu care ne-a trimis-o Tatal, si cum o dam tot TREI sunt.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Multa pace,cred ca acest portal este deschis in ideia ca fiecare sa-si manifeste parerea,sa parafrazeze un text biblic relationat cu tema cu care a fost deschis.A vorbi numai cuvintele lui Dumnezeu ar insemna sa ne apucam de copiat scripturile.Am avut impresia ca postez unor frati care sunt cunoscatori ai scripturilor fapt pentru care nu am dat referinte biblice la orce ideia scrisa de mine,dar daca mi se cere (frate Roaman) cand scriam despre inchinare care se cere numai unui singur Domn ,ma refeream la prima porunca din decalog,nu este singurul loc din biblie unde ne cere acest lucru. Eu te voi ajuta in sensul acesta, examinandu-ti postarile cu cea mai mare acribie si semnalandu-ti inadvertentele cu dragoste...
Cu toate scuzele de riguare dar cred ca atributile tale nu sunt directionate in acest scop.Cred ca in primul rand ar trebui sa afisezi un punct de vedere despre trinitate suiectul despre care discutam si mai multa umilinta de pe postul de cadru didactic ,noi avem un singur invatator.Cuvintele mele pot avea autoritate numai daca sunt sprijinite de Scripturi ,eu pot face analiza si pot trage concluzii dar concluziile mele nu le pot impune ca adevar absolut,adevarul nu este impus este acceptat.Faptul ca la facerea omului gasim plural nu inseana 3 persoane.Alt Mangietor nu inseamna alta persoana si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele pana la sfarsitul veaculuiMat.28.20.
Ca fiul a fost numit Domn si Dumnezeu? Despre relația dintre Dumnezeu și Fiul Său, scrie și apostolul Pavel în Evrei:
După ce a vorbit în vechime părinților noștri prin prooroci, în multe rânduri și în multe chipuri, Dumnezeu, la sfârșitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul pe care L-a pus moștenitor al tuturor lucrurilor, și prin care a făcut și veacurile. El, care este oglindirea slavei Lui și întipărirea Ființei Lui, și care ține toate lucrurile cu Cuvântul puterii Lui, a făcut curățirea păcatelor, și a șezut la dreapta Măririi în locurile prea înalte, ajungând cu atât mai presus de îngeri, cu cât a moștenit un Nume mult mai minunat decât al lor. Căci, căruia dintre îngeri a zis El vreodată: Tu ești Fiul Meu; astăzi Te-am născut? Și iarăși: Eu Îi voi fi Tată, și El Îmi va fi Fiu? Și, când duce iarăși în lume pe Cel întâi-născut, zice: Toți îngerii lui Dumnezeu să I se închine! Și despre îngeri zice: Din vânturi face îngeri ai Lui; și dintr-o flacără de foc, slujitori ai Lui; pe când Fiului I-a zis: Scaunul Tău de domnie, Dumnezeule, este în veci de veci; toiagul domniei Tale este un toiag de dreptate: Tu ai iubit neprihănirea și ai urât nelegiuirea: de aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tău Te-a uns cu un untdelemn de bucurie mai pe sus decât pe tovarășii Tăi. Evrei 1:1
Matei 22:41 Pe când erau strânși la un loc Fariseii, Isus i-a întrebat: Ce credeți voi despre Hristos? Al cui fiu este? Al lui David I-au răspuns ei. Și Isus le-a zis: Cum atunci David, fiind însuflat de Duhul, Îl numește Domn, când zice: Domnul a zis Domnului Meu: Șezi la dreapta Mea, până voi pune pe vrăjmașii Tăi sub picioarele Tale? Deci, dacă David Îl numește Domn, cum este El fiul lui?
Așadar, Isus le adresează fariseilor o întrebare cât se poate de logică, așa cum sunt și cele de la începutul acestor rânduri: al cui fiu este Hristosul? Dacă este fiul lui David, cum se explică declarația lui David, când îl numește Domn?
Nu rămâne decât un singur răspuns corect, pe care însă fariseii nu doreau în ruptul capului să-l accepte: Hristosul este Fiul lui Dumnezeu, în sens literal! Acesta este sensul declarației pe care a făcut-o chiar Isus în fața Sinedriului, sub jurmământ:
Matei 26:63 Isus tăcea. Și marele preot a luat cuvântul și I-a zis: Te jur, pe Dumnezeul cel viu, să ne spui dacă ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu. Da i-a răspuns Isus Sunt! Ba mai mult, vă spun că de acum încolo veți vedea pe Fiul omului șezând la dreapta puterii lui Dumnezeu, și venind pe norii cerului.
Dar teologilor noștri le place să susțină că Isus este Fiu în sens metaforic...
Să mă iertați, dar în acest caz, Isus i-a indus în eroare pe cei din Sinedriu, care ar trebui considerați nevinovați! Dacă Isus vorbea metaforic, iar ei au luat spusele lui în sens literal, sărmanii oameni ar trebui iertați, fiindcă au lucrat în necunoștință de cauză...
Deconectat
9507. Postat la 18/03/2011 15:44 - 5160z6h28m
Shalom!
Frate nosmas, te citez:
"noi avem un singur invatator..."
Ce-ti spune versetul "Și El (Isus) a dat pe unii ...învățători"?... Sau "Invatati-va si sfatuiti-va unii pe altii..."?
Te citez: "Faptul ca la facerea omului gasim plural nu inseana 3 persoane." Totusi, cum explici pluralul acela?...
"Alt Mangietor nu inseamna alta persoana"
Termenul persoana, in sensul in care-l intelegem noi, a aparut doar in secolul al IV-lea, imbogatit conceptual de niste eretici (cum ii considera unii pe capadocienii Vasile, Grigore de Nyssa si Grigore de Nazianz). Vrei sa-l folosesti, atunci cand el nu apare in Biblie, doar pentru a te face inteles mai clar? Atunci, cand apelezi la un vocabular ne-biblic pentru a-ti expune ideile, si cand recurgi la cel biblic?...
Crezi ca Isus era persoana?... Daca Isus era persoana si Duhul Sfant nu este, atunci contrazici Scripturile, care in limba greaca, pentru cuvantul "alt", folosesc acolo termenul allos, care inseamna "un altul de aceeasi natura", nu heteros, "un altul, de o natura diferita"... Adica, daca ai 19 perechi de pantofi negri si o pereche de pantofi maro, cei maro sunt allos fata de cei negri. Iar daca ai avea 19 perech de pantofi negri si doua portocale, ele ar fi heteros fata de pantofi... Difera natura, esenta, nu numai forma, culoarea, etc. Deci, Isus spune ca Duhul Sfant este allos, un Altul, distinct, dar de aceeasi natura cu El...
Nu mai mentionez faptul ca in limba greaca "El" este de gen masculin, nu neutru...
Citat: "scrie și apostolul Pavel în Evrei."
Paternitatea Epistolei catre evrei nu se stia nici macar in secolul al III-lea... Afirmatiile fratiei tale sunt bazate pe descoperiri concrete, sau fac parte din traditia orala, bisericeasca?...
Citat: "Dar teologilor noștri le place să susțină că Isus este Fiu în sens metaforic..." Sustin adventistii o filiatie metaforica, sau la cine anume te referi?...
Eu incheiasem in felul urmator:
Uite, acum nu prea stiu la ce verset te referi atunci cand spui ca "Biblia spune raspicat Eu sunt Domnul si nu mai este nimeni afara de Mine"... Inteleg ca Tatal este Domnul, In sensul de Stapanul, Suveranul, si, conform inscrisului fratiei tale, nu mai este alt Domn in afara de El... Dar atunci te voi ruga sa-mi clarifici cum se poate ca si Fiul sa fie Domnul (peste 250 de versete in NT care afirma asta)? ...Oare si Duhul este Domnul, adica Stapanul?... Deci, exista numai un Domn, sau poate doi sau trei Domni/domni?...
Asteptand deslusirea, harul DOMNULUI Iisus Hristos sa fie cu duhul tau!"
Astept, totusi, sa-mi deslusesti cum Tatal poate fi Domnul, Fiul poate fi Domnul si Duhul poate fi Domnul, cand exista un singur Domn?...
Domnul cu duhul fratiilor voastre!
Frate Roman te invit sa recitesti postarile anterioare in cazul in care le-ai citit.Am invatat in gramatica limbii romane ca plural inseamna cel pitin doi ,de unde concluzia ca sa facem omul dupa chipul Nostru inseamna 3 persoane nu stiu.Poate fi doua ,trei,patru, pot fi un grup de persoane.
În Ioan 15:26 și 16:13.14 se vorbește despre Duhul Sfânt folosindu-se pronumele El. Aceasta este o dovadă că Duhul Sfânt trebuie să fie o a treia Persoană a dumnezeirii.
Așa cum am mai spus, Duhul Sfânt este manifestarea de Sine a lui Dumnezeu, și ca atarea putem vorbi despre Duh ca despre El Însă de aici și până la a-L considera o altă persoană, aparte de Tatăl și de Fiul, este cale lungă...
Aș dori să fiu cât mai clar cu putință, de aceea voi folosi o ilustrație în acest scop, cu speranța că veți reține doar ideea, nu amănuntele!
Așadar, dacă le-aș spune celor dragi atunci când plec de acasă: nu vă temeți, voi continua să am grijă de voi. Vom ține legătura le telefon (substantiv neutru). El (telefonul) vă va spune tot ce-i voi spune eu (la capătul celălalt). Iar voi veți fi mângâiați, fiindcă astfel voi fi cu voi. Îmi veți auzi glasul și eu pe al vostru. Vom ține legătura etc.
Vă întreb: voi fi fericit să știu că proprii mei copii vor considera că eu sunt tot una cu un telefon sau că el este o persoană asemenea mie? Și asta doar fiindcă îmi aud glasul prin el și fiindcă poți vorbi despre telefon ca despre un el?
Vă spun că n-aș fi deloc încântat, dimpotrivă! Aș fi trist, fiindcă ei n-ar reuși să mă cunoască, ci și-ar forma concepții totat greșite despre mine!
Așadar, Duhul lui Dumnezeu este doar manifestarea Sa, nicidecum un alt Dumnezeu!
Din păcate, toate popoarele, începând din antichitate și până în zilele noastre, au căzut exact în această greșeală: au considerat fie soarele fie alte creaturi pământești sau cerești ca fiind dumnezei și li s-au închinat, în loc să se închine Creatorului!
Interesant că deși israelții au avut parte de multe ocazii în care Dumnezeu s-a manifestat prin Duhul Său în mijlocul lor, n-au căzut în această formă de idolatrie!
În schimb, biserica creștină, formată din milioane de creștini, venerează un dumnezeu care nu există, fiind doar manifestarea adevăratului Dumnezeu! Aceasta este de fapt miza discuției: cui te închini? Celui ce a făcut cerurile, pământul, marea și tot ce se află în ele sau oricui altcuiva?
Cat despre versetul cu invatatorii pusi de Hristos ,nu am comentarii, este o realitate,Hristosl i-a pus, cat despre tine frate Roman imi este necunoscut faptul acesta.
Ca poti fi invatator?poti fi.Dar mie tema ca ai multe cursuri facute in Universitatea din Oxford de care amintesti cu atata respect.Spuneam,noi (crestinii ) ca invatam de la marele invatator Hristos si vorbim din ce invatam de aceea iti va fi greu sa ma urmaresti cu mare acribie semnalandu-mi inadvertentele cu dragoste...
Inadvertentele mele au drept reper ce?Raportandu-te la ce,la cine?
Din nou mie teama ca in calitate de invatator ai pus numai intrebari ceea ce nu prea loveste cu aceasta calitate.
La intrebare cati Domni sunt : Ascultă, Israele! Domnul, Dumnezeul nostru, este singurul Domn. Deuteronom 6:4
1 Corint. 8:6r...totuși pentru noi nu este decât un singur Dumnezeu: Tatăl, de la care vin toate lucrurile și pentru care trăim și noi, și un singur Domn: Isus Hristos, prin care Sunt toate lucrurile și prin El și noi.
Este atât de simplu: Tatăl este singurul Dumnezeu adevărat, iar Isus Hristos este Fiul Lui. Isus este Dumnezeu pentru că a moștenit dumnezeirea Tatălui, ca Fiu. Astfel, Tatăl a fost, este și va fi singurul Dumnezeu adevărat (nenăscut), iar Isus a fost, este și va fi singurul Său Fiu (născut).
Dumnezeu Tatal este Domn ca origine,fiul este Domn ca mostenire.
Cat despre Duhul este Domn poate imi dati si mie o referinta biblica.
Eu am una covarsitoare care sustine contrariu ,ca Domnul este Duh.
Căci Domnul este Duhul; și unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenia. 2 Corinteni 3:17
Deconectat
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
10226. Postat la 10/04/2011 08:26 - 5137z14h46m
Shalom - Pacea Domnului Yahshua !
Scumpii moșului, cred că prea tare v-ați înfierbântat și ca să vă mai temperați, aduc ceva în discuție și anume; voi aduce un argument că atunci când s-a făcut vorbire cum să facă pe omul Adam, nu a fost nummai trei, ci nouă.
Mai înâi trebuie să zicem amen , că Duhul Lui YHWH (Dumnezeu) este sfânt, după aceia să analizăm un verset din Sfânta Scriptură, iată versetul:
Apocalipsa 5: 6. Și la mijloc, între scaunul de domnie și cele patru făpturi vii, și între bătrâni, am văzut stând în picioare un Miel. Părea înjunghiat, și avea șapte coarne și șapte ochi, care sunt cele șapte Duhuri ale lui Dumnezeu, trimise în tot pământul.
Domnilor frați, de ce nu lăsăm așa cum sunt lucrurile, dacă tot vrem să cernem tot și ce nu putem definitiva, atunci lămuriți-mă și pe mine, care din cele șapte Duhuri, este Mângâitorul, sau poate toate șapte?, pe care să o numim persoană?, pe toate?, sau pe nici una!
Iată că am găsit cu cine se sfătuia Creatorul, au fost nouă, la trei, se zice trinitate, dar la nouă?, am fi îndreptățiți să zicem noua.......?, dar nu știu cum se zice.
Cred că despre trinitate, nici Biblia nu vorbește, n-ar trebui nici noi, mai bine deschideți un topic, despre nouă.....?, !!!
Este părerea mea și nimic mai mult, sper că nu am supărat pe nimeni, eu cred că ar trebui să ne ocupăm mai mult de altă trinitate și anume:
Coloseni 3: 3.Căci voi ați murit, și viața voastră este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu.
Eu despre această trinitate vorbesc foarte mult și mă preocupă cel mai mult. -1.) Viața noastră. -2.) Yahshua (Hristos). -3.) YHWH (Dumnezeu).
Moșu vă pupă, vă iubește și vă respectă din toată inima.
Șalom - Pace de la Yeșua ha-Mașiyach !!!
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!