RE: Cum lămuriți versetele ce par să se contrazică ?
cautatorul (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15578. Postat la 15/12/2011 19:37 - 4888z2h35m
Va amintiti situatia cand Dumnezeu ii cere lui Avraam sa aduca pe Isac ca jertfa . Relatarea spune ca Domnul a cerui lui Avraam sa-l aduca ca jerfa pe Isac . Cum a putut cere Dumnezeu asa ceva ? Doreste Dumnezeu jerfe umane ? Cum a putut Avraam sa faca aceasta ?
Vom fi loviti cu asemenea intrebari din partea semenilor nostri atei ?
Deconectat
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15587. Postat la 15/12/2011 22:11 - 4888z0h0m
Pentru analiza acestui subiect, trebuie privit prin mai multe prisme; încerc să explic după mintea mea. Iată cum văd eu lucrurile aici.
Da, eu cred că Dumnezeu i-a cerut sșa ceva!
Știm că Isus, după ce a fost botezat, a trebuit să fie încercat 40 de zile.
Avraam era prevăzut să primească o mare binecuvântare și asta era posibil numai dacă el era "trup și suflet" ascultător și împlinitor, cerințelor lui Dumnezeu.
Dacă nouă ni s-ar cere să ducem pe singurul nostru fiu jertfă, pe care înainte de a fi ars pe altar, trebuie junghiat, chiar cu mâna noastră, sigur am căuta 10001 de chichițe prin gânduri, chiar și prin Biblie, numai să nu îl ducem, printre care și ce-a pusă de Căutătorul; să ceară Dumnezeu să aduc jertfă ființă omenescă?
Diferența între noi și Avraam este foarte mare din păcate, Lucia zicea într-alt topic; mai bine am cere de la Domnul să ne dea Darul Deosebirii a duhurilor, ei bine, Avraam îl avea. Avraam nu a zis, nu cumva mă înșeală un duh străin, cerândumi ceva ce de fapt Dumnezeu urăște, să aduc jertfă pe fiul pe care îl am prin promisiune, Avraam a știut sigur că Dumnezeu a cerut asta și gata.
Ce trebuie să învăț eu din toată încurcătura asta? cu ce rămân eu de aici?
Dragii moșului; Dumnezeu nu i-a zis; omoară-l pe Isac, nici nu i-a zis; arde-l pe foc, Dumnereu i-a zis adămi-l jertfă! Avraam la dus jertfă! Dar încă o problemă peste care nu vreau să trec, s-ar fi putut să i se ceară să fie adus jertfă mult mai aproape, cale de două, trei ceasuri, dar nu! Cu alte cuvinte, Dumnezeu i-a zis; trei zile trebuie să mergi, până acolo ai timp să îți faci lista de gînduri, să ai timp să te răsgândești, să aibă timp fiutu să-ți zică; uite lemnele, focul și restul, dar unde-i mielul pentru jertfă, să-ți rupă inima și după aia vei vedea că tu ai să aduci și jertfă, și tu și fiul tău veți avea o mare experiență, cine-i Dumnezeu.
Deci hotărât! Dumnezeu a cerut și Avraam a executat fără comentarii.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
Frate Nica , eu sincer...nu as face acest lucru in zilele noastre , as crede ca nu Domnul mi-a vorbit , pentru ca porunca spune : Sa nu ucizi!
Puneti-va fiecare aceasta intrebare , va rog!
Daca insa as fi pe vremea lui Avram , da!
Deoarece Domnul vorbea gura catre gura , nu era scrisa Legea.
Daca nu am dreptate , va rog sa ma corectati!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
15611. Postat la 16/12/2011 19:43 - 4887z2h29m
Lucico soro, cu privire la; dacă ai dreptate, eu zic; și da și nu.
a. Ai dreptate, pentru că așa cum spuneai; acuma avem Legea Jertfelor, ca literă care ne spune exact, că Dumnezeu urăște asemenea jertfe.
b. Nu ai dreptate, pentru că acela-și Dumnezeu care era atunci, este și acuma.
Nu vei găsi nici unde că până la darea Legii, Dumnezeu ar fi acceptat asemenea jertfe (omenești).
Nu avem voie să acceptăm în mintea noastră, că Dumnezeu s-a schimbat, adică; înainte de Lege, Dumnezeu putea să îi ceară Lui Avraam să aducă pe Isac jertfă, aiar acuma nu ar putea.
Ei, aicea este esența problemei, aici avem nevoie de Darul deosebirii duhurilor, ziceam și mai zic; o jertfă când se aducea se făcea cam în felul următor:
Se făcea Altarul, se punea lemnele pe Altar, mai bine hai să citim: . Când au ajuns la locul pe care i-l spusese Dumnezeu, Avraam a zidit acolo un altar, și a așezat lemnele pe el. A legat pe fiul său Isaac, și l-a pus pe altar, deasupra lemnelor.
10. Apoi Avraam a întins mâna, și a luat cuțitul, ca să junghie pe fiul său.
Încă un amănunt, sigur dacă cine-va vrea să caute nod în papură, poate, dar cred că nu este cazul, iată amănuntul: Dumnezeu nu a cerut ca Isac să fie adus Jertfă, hai să vedem ce ia cerut: 2. Dumnezeu i-a zis: "Ia pe fiul tău, pe singurul tău fiu, pe care-l iubești, pe Isaac; du-te în țara Moria, și adu-l ardere de tot acolo, pe un munte pe care ți-l voi spune."
Chiar credeți că Avraam nu știa cum și din ce se putea aduce jertfă?
Putem noi să Îl întrebăm pe El, pe Dumnezeu, de ce i-a cerut așa?
A făcut Avraam degiaba altarul?
A cărat degiaba lemnele și focul până acolo?
Nu a adus el o jertfă pe care i-a pregâtit-o Dumnezeu?
Și ultima întrebare; a adus Avraam jertfă pe Isac sau nu?
Mai multe detalii dfacă va fi cazul.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
Deconectat
Frate Nica , pentru ca nu mi-ai dat dreptate decat pe jumatate , eu voi vorbi acum doar cu Cuvantul , ca sa-ti dovedesc ca am dreptate.
,,Prin credinta a adus Avram JERTFA pe Isac,cand a fost pus la incercare; el, care isi insusise fagaduintele, a adus JERTFA pe singurul sau fiu;
el, caruia i se spusese: ,,In Insac vei avea o samanta care-ti va purta numele,"
socotind ca Dumnezeu poate sa-l invieze chiar si dintre cei morti..."(Evrei11:17, 18, 19)
De aici am inteles eu, ca Avram l-a adus Jertfa cu adevarat pe Isac.Insa nu a apucat sa-l junghie pentru ca a intervenit Domnul.( prin credinta i-a fost socotit acest lucru ca si facut.)
Avram chiar il aducea JERTFA ...el credea in invierea lui Isac.
Arderea de tot este tot o JERTFA adusa inaintea Domnului.(Numeri 15 :3)
Deci imi sustin parerea cu Biblia, nefiind o Lege scrisa Avram comunica direct cu Dumnezeu, conversa...ce frumos!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
15633. Postat la 17/12/2011 17:43 - 4886z4h28m
Buna seara
Va amintiti de longevitatea oamenilor la inceputul lumii traiau 800 si 900 de ani . Aceasta longevitate nu ii facea mai buni ci erau destul de rai .. Omenirea a decazut atat de mult in violenta , idolatrie imoralitate si poligamie , din aceste motive Dumnezeu a fost nevoit sa intervina pt nimicirea lumi prin potop . Violenta , idolatrie si imoralitate a continuat cu turnul babel cu Sodoma si Gomora . Cunostinta de Dumnezeu era gri chiar intunecata .
Aducerea de jerfe umane era practicata impreuna cu orgiile sexuale la Baal si Astartea . Arheologii au descoperit ca si la temelia caselor se puneu jertfe de prunci ca sa poarte noroc intregii familii . Printre acesti oameni au trait si Noe Lot Avraam si alti . In acel timp nu aveau scris invataturile lui Dumnezeu ci totul se facea opral , invatatura se transmitea din generatie in alta . Alegerea acestor oameni ca Noe Avram a fot optiunea lui Dumnezeu , putea fi altii alesi . Dumnezeu alege pe cine vrea , nu alege pt meritele vreunui om sau ca omul ar fi perfect .
Desi nu aveau nimic scris , oare chiar nu stiau ce e bine si ce e rau , oare nu lea dat Domnul sfaturi si invataminte ?
7. Nu-i așa? Dacă faci bine, vei fi bine primit; dar dacă faci rău, păcatul pândește la ușă; dorința lui se ține după tine, dar tu să-l stăpânești."
Ce da cunostinta de bine si rau , de pacat ? Oare nu niste invataturi, ( porunci ) pe care le-a dat Creatorul /?
De unde a stiut Cain sau Abel sa aduca jerfa si din ce trebuia sa o aduca ? Oare nu de la Domnul care a imbracat pe Adam si Eva in haine din piele ? Daca Cain nu cumostea ce jerfa sa aduca putea sa I se considere pacat ? Nu . E clar ca o forma de invataturi porunci erau date verbal si ei aveau cunostinta . Cain nu a vrut sa faca asa cum a cerut Domnul .: Cum a putut Domnul sa-l traga la raspundere pe Cain, daca el nu stia ca A UCIDE este pacat? Notiunea de pacat nu putea fi amintita daca nu aveau cunostinta de o invatatura ce e bine si ce e rau (lege ) . Pacatul pandea la usa lui Cain de la neascultarea de a aduce jertfa corecta adus la uciderea fratelui sau si mai departe la minciuna .
Ce ziceti acesti oameni aveau ei o intelegere clara a lui Dumnezeu ? Aveau si ei conceptii , invataturi gresite ?
Deconectat
Draga cautatorule, doresc prin ce voi expune in continuare sa demonstrez ceva...nu era necesar neaparat Dumnezeu la fiecare pas sa spuna omului ce trebuie sa faca pentru ca ajunsi sa manance din pomul CUNOSTINTEI BINELUI SI RAULUI, li s-au deschis ochii si au vazut cum stau lucrurile...
Cand Adam si Eva au mancat din pom, primul lucru rau pe care l-a vazut din viata lor a fost goliciunea si si-au facut sorturi din frunze.Atunci Dumnezeu le-a spus :,,De unde stiti ca sunteti goi, nu cumva ati mancat din pomul oprit?"Deci , vedeti, nu trebuie sa-ti spuna cineva , ce este bine si ce este rau!
Vreau sa spun ca un om matur are capacitatea de a discerne intre bine si rau, fara ca sa avem la indemana o Lege.Din dragoste vin toate lucrurile bune, iar opusul ei este rautatea...Fratii mei, in noi exista doua forte care se lupta pentru suprematie, ce suntem inclinati sa facem?
Cat priveste legea jertfelor, este foarte clar, ca inca de la caderea omului in pacat Dumnezeu i-a invatat sa aduca jertfe.
Animalele sacrificate pentru ca sa le i-a pielea si sa le faca haine, ne arata foarte clar ca ele i-a acoperit si la propiu si la figurat. (pieile pt acoperirea goliciuni si sangele pt acoperirea pacatului)
Doresc sa lamurim un lucru:
Cum credeti ca Judecatorul Efta a adus ca Ardere de tot pe unica sa fica?(Judecatori 11:29, 30 , 31)
Deconectat
Sora Lucia,va referiti la modul cum a adus la indeplinire acea ardere?Daca este asa,este normal sa credem ca pe un altar,sa adus jertfa ficei lui.Drept sa spun mie mieste foarte neplacut aceasta intamplare din viata acestui om,pe care totusi il stimez,datorita dorintei lui de a lucra spre slava lui Dumnezeu.Daca va referiti la faptul ca,daca cu greu sau nu a adus jertfa,apoi categoric cu foarte mare durere de tata,sia implinit jurinta,nesabuita.Admir zelul de luptator al lui Efta,dar nu pot sami imaginez,ca in intelepciunea lui,nu a putut discerne faptul,ca,facand acea jurinta nesabuita,nu sa gandit,ca pe poarta cetati la intoarcerea lui putea prea bine,cum sa si intamplat sa iasa chiar propriul copi.Eu am avut un copil si mia murit,fara sa fiu vinovat eu,si cu o greutate imensa,coplesitoare,pe umerii mei si ai sotiei,neam dus iubitul copil la groapa,dar ma gandesc sal aduci,jertfa,sal omori cu mana ta,si sa te mai apese si remuscarea faptului,ca ai jurat,ca vei face cel mai nesabuit lucru daca vei invinge.Erau animalele,pentru jertfa,si erau destule,nu era neaparat sa vrei sati arati zelul,sa omori un om.Eu cred ca Dumnezeu,a facut sa iasa tocmai fica lui,pentru ca dealtfel nu ar fi inteles durerea acelei familii,care siar fi pierdut un membru,daca nar fi iesit fica lui.Uneori in viata,nu putem intelege pe altii,daca nu nise intampla chiar noua.
Crede,roaga-te si lucreaza!
Deconectat
15656. Postat la 18/12/2011 09:29 - 4885z12h42m
Pace.
La problema; Avraam și Isac, lucrurile sunt puțin în ceață, așa cum spune-a Lucia; pe vremea lui Avraam, nu era dată Legea în scris și așa cum spune-a și căutătorul; cerințele Domnului erau duse oral, din gură în gură.
Dar pe vremea lui Efta, era tranșată cu lux de amănunte; Legea Jertfelor, cum zice-a și fr. Emil; nu știu ce a fost în capul lui Efta, să facă așa o juruință.
Sigur Biblia nu scoate în evidență, cu lux de amănunte, felul cum a adus Efta pe fica lui jertfă, ci seriozitatea cu care trata acest om o juruință făcută.
Cred că a fost pus în Biblie acest amănunt, ca șablon pentru mine și pentru tine, să măsurăm seriozitatea noastă în ce privește juruințele pe care le-am făcut Domnului, juruințe de un grad de dificultate mult mai mică și gândeștete cât a trecut și încă nu le-ai onorat. Înainte de a face o juruință avem două opțiuni:
1. - Eclesiastul 5:5. Mai bine să nu faci nici o juruință, decât să faci o juruință și să n-o împlinești.
2. - Deuteronomul 23:21. Dacă faci o juruință Domnului, Dumnezeului tău, să nu pregeți s-o împlinești; căci Domnul, Dumnezeul tău, îți va cere socoteala, și te vei face vinovat de un păcat.
Deconectat
Vreau sa ne gandim bine...referinta mea biblica arata destul de clar ca peste Efta s-a pogorat Duhul Sfant si Domnul a auzit JURUINTA lui Efta...
Ca sa reusim sa cunoastem adevarul ADEVARAT, va trebui sa mai studiem un pic, ce ziceti?
Avand in vedere ca era o Lege scrisa in care se spunea :,,Sa nu ucizi!"
Apoi Dumnezeu nu accepta decat jertfe de animale, cum sa procedat in cazul ficei lui Efta?
Deconectat
15667. Postat la 18/12/2011 13:35 - 4885z8h37m
Buna ziua
Dumezeu a cerut lui Avraam sa aduca jertfa pe Isac , desi era contrar voiei lui Dumnezeu Atunci de ce a cerut Domnul un asemenea lucru ? El Avraam nu vedea lucrul acesta rau .Era un lucru care se practica in timpul acela . El insusi era cuprins de aceasta idée .
Prin aceasta incercare Domnul avea ;
- sa-l puna la incercre
- sa-I clarifice , indrepte lui Avraam aceasta conceptie gresita
- sa-I descopere lui Avraam moartea Mantuitorului si puterea invieri Lui , ( asa dupa cum avea incredere ca Domnul va invia pe Isac , pt a se implini fagaduinta Sa in Isac ) etc
Domnul ne conduce in incercari probabil si noi avem unele conceptii gresite care trebuie indreptate
. Domnul nu trimite foc din cer pt a ne face sa credem ceva . Duhul Domnului ne conduce in incercari pt a ne vorbi , pt a ne indrepta ,pt a ne arata unele conceptii gresite pe care le avem si sa le indreptam . In modul acesta Duhul Domnului ne conduce in tot adevarul . Depinde de fiecare individ cum primeste aceste incercari .
Propabil si Avraam impreuna cu Isac au avut acolo o revelatie a lui Dumnezeu pe care nu ne este relatata in biblie . Cred ca scopul unei incercari e mult mai profund . Mai cred ca atitudinea crestinului intr-o incercare ar trebui sa intrebe pe Domnul . Doamne ce vrei sa inteleg de aici din aceasta experienta , incercare . Ce vrei sa im-i spui . Fa-ma capabil sa inteleg , ,coboara tu la nivelui meu de intelegere .
Cu respect
Deconectat
In prima mea postare de la acest subiect am spus ca daca eram pe vremea lui Avram as fi facut acelasi lucru, dar azi nu!
Am mai adus in discutie Jertfa ficei din timpul lui Efta...cand era data Legea, crezand ca urmarind firul intamplarilor, veti gasi raspunsul.
Legea cuprindea cele 10 porunci , randuieli si alte legi...
Hai sa vedem ce mai spune Domnul cu privire la Legea Jertfelor:
,,Niciun om inchinat Domnului prin juruinta nu va putea fi rascumparat , ci va fi OMORAT."(Levetic 27:29)
Va las pe voi sa continuati mai departe...!
Deconectat
Soră Lucia ce putem intelege de aici că Iefta a adus-o jertfă pe fica lui ...,singura lui fiică pe care o avea ca ardere?
Asta inseamna ca fiica lui a fost adusă ca ardere de tot si nu cum sustin unii că a fost dusa la Cortul de la Șilo ca să ramană acolo .
Deci Pentru ea .....că doar tot este vorba de om si( femeia este om) nu a put să fie răscumpărată cu un alt animal (berbec)... Ca si in cazul lui Isac......
Oricum am să mai studiez.....greu....
Deconectat
15703. Postat la 19/12/2011 20:02 - 4884z2h9m
Buna seara
Aducerea ca jertfa a copiilor era o uraciune inaintea Domnului si Domnul nu a dorit aceasta NICIODATA .
Deutronom 12 . 30 vezi să nu te lași prins în cursă, călcând pe urmele lor, după ce vor fi nimicite dinaintea ta. Ferește-te să nu cercetezi despre dumnezeii lor și să zici: rCum slujeau neamurile acestea dumnezeilor lor? Și eu vreau să fac la fel.r1;
31 Tu să nu faci așa față de Domnul Dumnezeul tău; căci ele slujeau dumnezeilor lor, făcând toate urâciunile pe care le urăște Domnul, și ele chiar își ardeau în foc fiii și fiicele lor în cinstea dumnezeilor lor.
11:30 Iefta a făcut o juruință Domnului, și a zis: Dacă vei da în mâinile mele pe fiii lui Amon,
O juruință, cei din vechime făceau juruințe zeităților lor. Practica era obișnuită și la evrei Geneza 28,20; 1 Samuel 1,11; 2 Samuel 15,8.
Juruința lui Iefta a fost făcută sub presiunea circumstanțelor, când se găsea în pragul celei mai periculoase împrejurări. Din nefericire, astfel de juruințe ca acestea au fost făcute în vreme de pericol sau criză, când constrângerea emoțională a contribuit la pericolul de a face o făgăduință necugetată.
La evrei erau doua tipuri de juruințe r11; juruința simplă, neder Levitic 27,2-27, - și consacrare sau blestemul, cherem. Orice lucru consacrat lui Dumnezeu prin cherem nu mai era răscumpărabil, devenea rpreasfântr1; pentru El, și trebuia să fie ucis Levitic 27,28.29;
Juruința lui Iefta a fost un neder. Cu toată sfințenia ei, cel care a făcut-o, dacă el făcea să aducă la îndeplinire o faptă rea , nu era obligat s-o păstreze. Juruința era împotriva poruncii exprese a legii și de aceea nu era obligatorie. Totuși el a considerat că era obligatorie și, cu toate că el jurase spre propria vătămare, el n-a vrut să o schimbe.
Cu respect
Deconectat
Hai, sa concluzionam un pic ...Isac si fica lui Efta au fost aduse ca Ardere de tot, insa in dreptul lui Isac, mana lui Dumnezeu a intervenit si a oprit totul, deci Avram a fost pus la incercare.
In dreptul ficei lui Efta....e cu totul alceva, a fost o Ardere de tot adusa printr- o juruinta, ceea ce nu a lasat loc de rascumparare dupa Lege.
Uff...azi suntem scutiti de aceste incercari si juruinte...Legea jertfelor s-a abrogat, fiind inlocuita cu JERTFA SUPREMA!Aleluia!
Deconectat
15780. Postat la 22/12/2011 09:26 - 4881z12h45m
Buna ziua
Mai sus am scris doua tipuri de juruinta si am specificat ca ; Juruința lui Iefta a fost un neder. Cu toată sfințenia ei, cel care a făcut-o, dacă el făcea să aducă la îndeplinire o faptă rea , nu era obligat s-o păstreze. Juruința era împotriva poruncii exprese a legii și de aceea nu era obligatorie. Totuși el a considerat că era obligatorie și, cu toate că el jurase spre propria vătămare, el n-a vrut să o schimbe.
Dvs la care din ele va referiti ?
Sacrificiul acesta putea fi evitat ?
Va rog explicati mai clar Iefta trebuia sa aduca acest sacrificiu ?
Cu respect
Deconectat
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15857. Postat la 23/12/2011 14:16 - 4880z7h55m
Dacă ai făcut o juruință lui Dumnezeu, nu zăbovi s-o împlinești, căci Lui nu-I plac cei fără minte; de aceea împlinește juruința pe care ai făcut-o.Mai bine să nu faci nicio juruință decât să faci o juruință, și să n-o împlinești.
Din punctul de vedere cea ce sa petrecut cu Iefta....cred ca nu sa asteptat la asa ceva sa fie.....Iefta a făcut o juruință Domnului și a zis: Dacă vei da în mâinile mele pe fiii lui Amon, oricine va ieși pe porțile casei mele înaintea mea, la întoarcerea mea fericită de la fiii lui Amon, va fi închinat Domnului și-l voi aduce ca ardere de tot.....Iefta in momentul acela nu sa gandit la ce se va astepta, deoarece a cerut Domnului sal sprijine in lupta el a adus o juruinta Domnului si a vrut sa-i aduca Domnului o jertfa care sa fie din popor caci a specificat ca ori cine va iesi pe poartile casei mele va fi inchinat,dar Domnul nu vroia asta si pentru ca a vrut asa ceva Domnul ia randuit chiar pe propiu copil sa vada cum se simnte si stiti cu toti ce a zis iefta.....Cum a văzut-o, el și-a rupt hainele și a zis: Ah! fata mea! Adânc mă lovești și mă tulburi! Am făcut o juruință Domnului și n-o pot întoarce ...deoarece unele consecinte se platesc..... Proverbe 20:25: Este o cursă pentru om să facă în pripă o făgăduință sfântă, și abia după ce a făcut juruința să se gândească....deoarece juruinta lui iefta ia adus o mare durere si intristare, caci Domnul nu doreste moartea pacatosului ci sa se intoarca de pe calea lui....Juruintele fratele meu eu unu le-am gasit in trei clase deoarece tu doua eu trei si poate mai e vreunul ca patru dar astea trei clase sint:
1. juruinte pripite
2. juruinte facute Domnului
3. juruinte sfinte
Sint multe de scris si de a le explica poate cu alta ocazie vor fi expuse pentru ca omul sa stie ce face si sa nu greseasca cum alti au facut...caci pentru ori ce cuvint care este nefolositor si nu e de zidire vom fi trasi la raspundere......Un singur lucru trebuie sa luam seama cu toti ca in apa botezului am facut cu toti un juramant cal primim in inimile noastre pe Domnul Isus si ca credem in El si ca facem voia sa.....dar de multe ori nu sintem nu dam dovada si nu ascultam si atuncea ce se intampla ca cea ce sa facut la botez sa fie o juruinta pripita la multi si sa ajungem in locul nepreferabil in foc?...
Când un om va face o juruință Domnului sau un jurământ prin care se va lega printr-o făgăduință, să nu-și calce cuvântul, ci să facă potrivit cu tot ce i-a ieșit din gură.
Deconectat
15864. Postat la 24/12/2011 14:54 - 4879z7h17m
Buna seara
Multumesc tuturor .
Am făcut o juruință Numeri 30,2 . Când un om va face o juruință Domnului, sau un jurământ prin care se va lega printr-o făgăduială, să nu-și calce cuvântul, ci să facă potrivit cu tot ce i-a ieșit din gură.
1 . Prima juruinta o intalnim in Levetic 27 . 2-27), aceasta era juruința simplă, neder . Aici sunt amintiti juruinte o juruință putea fi răscumpărată prin plata în bani, după o măsură precisă. Dacă juruința se referea la un animal de jertfă, acesta nu putea fi schimbat în bani, ci trebuia să fie adus pe altar. Dar TOATE celelalte juruințe puteau fi răscumpărate ( cele amintite aici ), inclusive fiinta umana Lev 27 . 2. ,Când se vor face juruințe Domnului, dacă e vorba de oameni, ei să fie ai Domnului, după prețuirea ta. Iar prețuirea pe care o vei face unui bărbat de la douăzeci până la șaizeci de ani, să fie de cincizeci de sicli de argint, după siclul sfântului locaș:r30;r30;.
2 . A doua juruinta , cherem , consacrarea sau blestemul . Orice lucru consacrat lui Dumnezeu prin cherem nu mai era răscumpărabil, devenea preasfânt pentru El, și trebuia să fie ucis Levitic 27,28.29
Va rog urmariti cu mine ce spune aici r0; sa fie omarat ,ucis r0; nu spune ca trebuie adus ca jertfa .
Atunci la cese refera aceasta juruinta acest verset Levitic 27,28.29? Cine trebuia omorat ?
- Primul exemplu ;
Fapte 23,12. La ziuă, Iudeii au uneltit și s-au legat cu blestem că nu vor mânca, nici nu vor bea, până nu vor omorî pe Pavel.
Un exemplu de acest fel de juruință este acela a iudeilor care se hotărau că nu vor mânca, nici nu vor bea până nu vor omorî pe Pavel ,
S-au legat cu blestem. .a anatemiza , a declara blestemat , a lega sub blestem (dacă un jurământ nu este împlinit ) . Oamenii aceștia chemau asupra lor cele mai severe penalități divine, dacă nu izbuteau să realizeze obiectivul lor.
- Un alt exemplul avem cu Saul care a crutat animalele . Porunca suna asa;
1 Samuel 15,3). Du-te acum, bate pe Amalec, și nimicește cu desăvârșire tot ce-i al lui; să nu-i cruți, și să omori bărbații și femeile, copiii și pruncii, cămilele și măgarii, boii și oile.
Nimicește cu desăvârșire. Răspunderea pentru blestemul asupra bunurilor amaleciților zăcea asupra membrilor oștirii. Dar verbal bate pe Amalec este la persoana a doua singular, ceea ce așază răspunderea exterminării amaleciților asupra lui Saul personal, ca împărat al lui Israel. Cuvântul ebraic charam, tradus prin ,nimicește , înseamnă ,a interzice , a închina , și astfel , a extermina ,. Când o țară este pusă sub interdicție, orice lucru aparținând acelei națiuni era privit ca blestemat. Oamenii trebuiau uciși, la fel și vitele și alte viețuitoare, dar lucrurile ca argintul și aur trebuia să fie duse în tezaurul Domnului vezi Iosua 6,17-19
- Va rog cititi relatarea din Iosua capitolul 6 si 7 unde ne este relatata ca Ierihonul era inchinat Domnului spre nimicire . . Ierihonul a fost consacrat , blestemat , dat spre nimicire Sa nu ia nimic din ce era dat spre nimicire . Ierihonul era consacrat Domnului nu se putea rascumpara , nu se putea lua nimic din el spre folos personal . La aceasat se refera juruinta din Levetic 27. 28. 29 . Cazul cu Acan , care a fost omorat pt ca a incalcat cu nimicirea Ierihonului Nu pot sa scriu toata relatarea lui Acan , asa va rog cititi din Biblie.
Iosua 6. 17. Cetatea să fie dată Domnului spre nimicire, ea și tot ce se află în ea; dar să lăsați cu viață pe curva Rahav și pe toți cei ce vor fi cu ea în casă, pentru că a ascuns pe solii pe care-i trimiseserăm noi.
18. Feriți-vă numai de ceea ce va fi dat spre nimicire; căci dacă veți lua ceva din ceea ce va fi dat spre nimicire, veți face ca tabăra lui Israel să fie dată spre nimicire și o veți nenoroci.
19. Tot argintul și tot aurul, toate lucrurile de aramă și de fier, să fie închinate Domnului, și să intre în vistieria Domnului." Va amintiti ce s-a intamplat cu Acan , si infrangerea pe carea avuto Izrael din acel motiv
r11; Juruința lui Iefta a fost un neder. Cu toată sfințenia ei, cel care a făcut-o, dacă el făcea să aducă la îndeplinire o faptă rea nu era obligat s-o păstreze. Juruința era împotriva poruncii exprese a legii și de aceea nu era obligatorie. Totuși el a considerat că era obligatorie și, cu toate că el jurase spre propria vătămare, el n-a vrut să o schimbe.
Porunca ;
Deutronom 13 .17. Nimic din ce va fi blestemat ca să fie nimicit cu desăvârșire, să nu se lipească de mâna te, pentru ca Domnul să Se întoarcă din iuțimea mâniei Lui, să Se îndure de tine, să te ierte, și să te înmulțească, după cum a jurat lucrul acesta părinților tăi,
Am scris iarasi mult si nu stiu cat ma va mai incadui cei care mau atentionat .
Cu respect
Deconectat
16019. Postat la 29/12/2011 20:11 - 4874z2h0m
Buna seara
Am discutat cu un ateu care practica yoga si arte martiale despre acest subiect . Acuza pe Dumnezeu si biblia pe marginea subiectului Iefta . Scriu ca sa putem fi tari .
Duhul Domnului a venit peste Iefta. Iefta a străbătut Galaadul și Manase; a trecut la Mițpe în Galaad; și din Mițpe din Galaad, a pornit împotriva fiilor lui Amon.
Poate un om peste care a coborat Duhul Sfant sa faca greseli asa cum a facut Iefta ?
Poate un om peste care a coborat Duhul Sfant sa pacatuiasca sau sa faca chiar pacat impotriva Duhului ?
Deconectat
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
24895. Postat la 12/10/2013 19:29 - 4221z3h42m
Inainte de-a intra in miezul problemei vreau sa ma asigur ca sunt la locul potrivit, si ca subiectul nu a fost dezbatut. In sectiunea Intrebari si raspunsuri biblice , mai este un subiect : Cand un text biblic trebuie inteles spiritual si cand se intelege literal, deschis de, cautatorul. Insa ceea ce vreau eu sa supun atentiei fratietatii, simt ca aici ii este locul. Las la latitudinea moderatorilor sa hotarasca mutarea sau lasarea subiectului aici.
Acestea fiind zise ....:
1 Corinteni 15: 26-29 :
Vrasmasul cel din urma , care va fi nimicit, va fi moartea.
Dumnezeu , in adevar, " a pus totul sub picioarele Lui". Dar cand zice ca totul I-a fost supus, se intelege ca afara de Cel ce I-a supus totul.
Si cand toate lacrurile Ii vor fi supuse, atunci chiar si Fiul Se va supune Celui ce I-a supus toate lucrurile, pentru ca Dumnezeu sa fie toate in tot. Astfel, ce ar face cei ce se boteaza pentru cei morti? Daca nu invie mortii nicidecum, de ce se mai boteaza ei pentru mortii?
Observam ca Pavel nu este suparat pentru aceasta gandire a enoriasilor din biserica din Corint cum a fost de suparat pe fratele care curvea.
De aceea trebuie sa fi fost o alta situatie care nu trebuia sanctionata cu asprime.
Intro predica , un pastor a adus o lumina asupra acestui text greu de admis in lumina Cuvantului lui Dumnezeu.
Trebuie sa luam situatiile din imediata noastra apropiere. De multe ori , cand unuia necredincios, ii moare copilul, mama sau tata credincios , el ramane cu o durere sfasietoare si un gol imens in suflet. Atunci incepe , la dorinta lui exprimata in plans, in rugaciune sau deznadejde sa-si doreasca sa mai traiasca cu cei apropiati care i-a pierdut. Duhul il cerceteaza si gaseste in Biblie fagaduinta ca credinciosii lui Dumnezeu vor invia si vor trai cu El o vesnicie. Dorinta lui e atat de vie incat, primeste aceasta fagaduinta, si primeste si pe Dumnezeu in legamantul botezului, convins fiind ca viata lui de credinta , la vremea potrivita , il va aduce , in cer, sa se intalneasca cu cei pe care i-a pierdut pe pamantul pacatos.
De aici vine dorinta aceasta de-a se boteza pentru cei morti. Dar nu ca sa-i scoata pe cei morti din purgatoriu, ci pentru ai revedea pe noul pamant si a fi iar o familie.
Mie mi se pare o explicatie de bun simt si logica. Nu se intelege deloc ca ar fi fost in Corint oameni care s-ar fi botezat pentru mortii lor. Daca ar fi fost cazuri de acestea, cred ca sunteti de acord ca Pavel ar fi luat masuri drastice si ar fi fost mai sever.