"El va face ca domnia Lui să crească, și o pace fără sfârșit va da scaunului de domnie al lui David și împărăției lui, o va întări și o va sprijini prin judecată și neprihănire, de acum și-n veci de veci: iată ce va face râvna Domnului oștirilor" Isaia 9:7
Cugetarea zilei
"Cel ce nu mai are ce pierde și-a regăsit, în mod paradoxal, libertatea."
CorneliuS a scris:Eu inteleg asa fraza aceasta "si nu ne duce in ispita,ci ne izbaveste de cel rau": adica nu ne duce inspre plasa intinsa de ispititor sau in zona lui de actiune, ci ne izbaveste de el, de ispititor.
Fratele meu, eu nu că vreau neaparat să te contrazic, dar textul în sine evidențiază că pentru o formulare de genul " și nu ne duce în ispită" Dumnezeu nu numai că ne-ar duce înspre ispită, ci în ispită. E un pic de diferență să mă duc înspre prăpastie sau să mă duc în prăpastie...
Oricum nu aș vrea să dezvolt prea tare această temă aici pentru că mai multe explicații și idei sunt discutate la celălalt subiect "Ispita sau încercarea... unul și același lucru?".
Pe scurt eu cred că Dumnezeu este foarte deacord ca noi să fim încercați, și credința noastră în El să ajungă să fie testată, dar în același timp cred că El ne vrea biruitori, deaceea cred că fraza sună corect " și nu ne lăsa să cădem în ispită". Nimeni nu scapă neispitit, dar sunt unii care cu ajutorul Tatălui ceresc scapă de ispită și nu cad în ea.
nicaschirod a scris:De aici observ că ambele expresii sunt valabile, mie mi se pare că fiecare are locul ei, - dar a intervenit o altă încurcătură în mintea mea, când zic rugăciunea Tatăl nostru, pe care din fraze le zic?.
Iubite frate Nică, cu permisiunea dumitale o să postez câteva citate din Evanghelie și aș vrea să vă întreb dacă credeți că ne ajută puțin în studiul pe care-l facem cu privire la enunțul rugăciunii "Tatăl nostru" și eventual în care dintre sensuri ne ajută:
Citat VDC Matei 26:41 Vegheați și rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită; duhul, în adevăr, este plin de râvnă, dar carnea este neputincioasă." Marcu 14:38 Vegheați și rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită; duhul este plin de râvnă, dar trupul este neputincios." Luca 22:40 Când a ajuns la locul acela, le-a zis: "Rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită."
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
RE: "Tatăl nostru"-... și nu ne duce în ispită ...
este cel mai corect de pronuntat , pentru ca dovada o avem deja in
Iacov 1.13 Nimeni, când este ispitit, să nu zică: Sunt ispitit de Dumnezeu. Căci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca să facă rău, și El însuși nu ispitește pe nimeni.
14 Ci fiecare este ispitit, când este atras de pofta lui însuși și momit.
15 Apoi pofta, când a zămislit, dă naștere păcatului; și păcatul, odată făptuit, aduce moartea.
Eu zic ca aceste trei versete lamureste absolut totul , NOI trebuie sa ne ferim de ispita binenteles cu ajutorul Domnului prin rugaciunea Tatal nostru .
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Deconectat
RE: "Tatăl nostru"-... și nu ne duce în ispită ...
cautatorul (detalii numai pentru membrii conectaţi)
14965. Postat la 11/11/2011 08:22 - 4925z22h1m
Buna ziua
Referitor la rugaciunea Tatal nostru am gasit in doua situati in care Mantuitorul nostru invara aceasta rugaciune . Multimea , gloata in predica de pe munte Matei 6 , si in Luca 11 invata doar pe ucenici . In aceasta rugaciune sunt doar cereri .
Acum intrebarea ar fi ; De pe ce pozitie rostim aceasta rugaciune r16;r17; Tatal nostru r16;r17; ?
Deconectat
RE: "Tatăl nostru"-... și nu ne duce în ispită ...
Poate o sa vi se para surprinzator, dar la intrebarea fratelui Nica: Cum este corect?
- ,,si nu ne duce in ispita..."
sau
- ,,Si nu ne lasa sa cadem in ispita..."Eu spun: Cum sta scris! Deci, ambele sunt corecte.
DE CE?
1.Aici ispita se traduce incercare, iar noi dorim ca Tatal sa nu ingaduie incercarea , ci sa ne scape de cel rau...
Daca Tata ne duce inseamna ca ingaduie , insa nu El este Cel ce ne ispiteste(momeste), ci diavolul.
Ganditi-va la Iov, nu ar fi suferit atat, fara ca Tata sa nu-i ingaduie celui rau ca sa-l incerce.
La fel si cu expresia :,,Si nu ne lasa sa cadem in ispita..."
Aici as aduce un exemplu mult mai usor: Merg pe un drum in care se gasesc balti , pietre , noroi...Tata ma duce de mana, eu stau fara nici o grija, nu sunt atent, Ma poticnesc si Tata imi spune.,,Stai atent!"
Nici ca-mi pasa , Tata pentru ca nu ascult , ma lasa singur(ingaduie) si cad intr-o balta(incercarea) , ma murdaresc , ma ud si pentru ca este frig racesc(suport consecintele)Eu imi dau seama din aceasta intamplare ca am gresit, si astfel ascult si ma indrept.
Insa priviti voi la cele doua exemple , in nici una din situatii Tata nu ispiteste , ci deschide calea catre ea cu un anumit scop , disciplinare, incercarea credintei...
,, si nu ne duce" sau ,,si nu ne lasa sa cadem" se gaseste ,,inainte" de ispita(incercare)
In rugaciunea Tatal Nostru , aceste fraze vin dupa un lucru pe care ar trebui sa-l observam cu atentie:
Mai intai ne invata sa ne rugam la Tata sa ne ierte , cum iertam si noi...apoi urmeaza fraza din discutie, Tata stia ca ne este foarte greu sa iertam si a vrut sa ne informeze ca daca nu iertam vom avea de a face cu disciplinarea lui Dumnezeu prin ingaduirea ispitei(incercarii)
,,ci ne izbaveste de cel rau" este ca o alternativa a dorintei noastre de dinainte , si ca o confirmare ca cel rau creeaza ispita.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: "Tatăl nostru"-... și nu ne duce în ispită ...
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15012. Postat la 14/11/2011 18:39 - 4922z11h45m
Multă Pace.
Dumnezeu să vă binecuvinteze, pentru felul cum ați pus suflet la acest subiect, aproape încurcat și ați încercat să scoateți pe moșu din ceață. Foarte frumos ați explicat aproape la maximul posibil, dar am mai găsit ceva de obosit materia cenușie.
Întrebare: Scumpii moșului, noi aici comentăm că ar fi bine să zicem: Nu ne lăsa să cădem .... sau: Nune duce ....., dar acuma-i acum; cum crede-ți voi că i-a învățat Isus?
Nu credeți că ar fi mai corect să nu adăugăm, sau să scădem, sau să modificăm această rugăciune?
Care știe exact cum a zis Mântuitorul Isus - Domnul nostru?
Sper că va fi în continuare; multă Pace.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: "Tatăl nostru"-... și nu ne duce în ispită ...
cautatorul (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15013. Postat la 14/11/2011 20:21 - 4922z10h2m
Buna seara
Amin la cele de sus .
Domnul ne arata doua exemple , doua extreme . Care sunt ?
1 .Prima categorie sunt farisei
Matei 6.5 Când vă rugați, să nu fiți ca fățarnicii, cărora le place să se roage stând în picioare în sinagogi și la colțurile ulițelor, pentru ca să fie văzuți de oameni. Adevărat vă spun că și-au luat răsplata.
Fariseii hotărâseră anumite ore pentru rugăciune; și, dacă se aflau în altă parte la timpul hotărât, după cum se întâmpla adesea, se opreau oriunde ar fi fost - fie în stradă, fie în piață, în mijlocul mulțimilor de oameni ce alergau încoace și încolo - și, așa cu voce tare, își înălțau rugăciunile lor formale. O astfel de închinare, adesea numai pentru înălțare de sine,
Când vă rugați, să nu fiți ca fățarnicii. Ci intra in odaita ta si incuie usa dupa tine . Eu inteleg o comuniune o partasie tainica daca vreti intima intre mine si El , in care nici o alta ureche sa nu auda .
2. A doua categorie sunt paganii
Când vă rugați, să nu bolborosiți aceleași vorbe, ca păgânii." Matei 6,7.
Păgânii își închipuiau că rugăciunile au meritul de a face ispășire pentru păcat. Altfel spus, cu cât rugăciunea era mai lungă, cu atât meritul era mai mare. Dacă ar fi putut deveni sfinți prin propriile lor eforturi, păgânii ar fi avut în ei înșiși ceva de care să se bucure, o pricină de laudă..
Nici ca pagani . Eu inteleg Rugaciunea Tatal nostrum ca darama acesta conceptie pagana de la inceput si pana la sfarsit .
r6; rTatăl nostru care ești în ceruri! Sfințească-se Numele Tău; - numai Domnul Isus a Sfintit Numele Tatalui . Nici un om nu a facut aceasta vreodata
r6; vie Împărăția Ta; facă-se voia Ta, precum în cer și pe pământ. - numai Domnul Isus a facut voia tatalui si in cer si pe pamant . Nici un om nu a facut aceasta vreodata
r6; 1 Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi; - r6; 11 Deci, dacă voi, care sunteți răi, știți să dați daruri bune copiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl vostru care este în ceruri va da lucruri bune celor ce I le cer! r11; căci Tatăl vostru știe de ce aveți trebuință, mai înainte ca să-I cereți voi. Cu alte cuvinte Tatal ne da nu ca meritam ci ca si parintii pamantesti care isi hranesc copii nu pt ca merita , sau ca ii implora frumos sau ca cer in agonie hrana . Parinti ii hranesc pt ca isi iubesc copii cu cat mai mult Tatal ceresc ......
r6; 12 și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri; Luca e mai concentrate la ce se refera și ne iartă nouă păcatele noastre, fiindcă și noi iertăm oricui ne este dator r11; Cu alte cuvinte și ne iartă nouă datoriile noastre, fiindcă și noi iertăm oricui ne este dator r11; datoriile (pacatele) nu se pot plati indiferent ce am face . Aici avem ex. Paganilor de sus
In toata rugaciune Tatal nostru Domnul Isus darama orice gand , orice intentie ca am putea face ceva pt mantuirea noastra .
r6; 13 și nu ne duce în ispită, ci izbăvește-ne de cel rău. Căci a Ta este Împărăția și puterea .
Acest verset sa il lasam putin si o sa pun cum am inteles acest verset dupa r30;
Care e pozitia noastra cand rostim aceasta rugaciune ?
-De " fii " daca Il numim Tata noi suntem fii fara sa fi facut sau sa neritam aceasta
-Mostenitori a imparatiei , copii au drept la mostenirea Tatalui , fara sa fi contribuit la aceasta
- Pt ca suntem fii suntem si mostenitori , suntem deja mintuiti , suntem mantuiti
-Ca fii Tatal se ingrijeste de buna crestere si dezvoltare a copiilor , hrana , educatie ets
Aceasta e pozitia noastra
Si acum inteleg urmatorul verset asa ;
r6; 13 Si nu ne lasa sa cadem in ispita., ci izbăvește-ne de cel rău. Căci a Ta este Împărăția și puterea
Sa nu cadem in ispita , vedeti aici nu aminteste ca nu vom putea cadea , vom cadea , vom putea pacatui desi avem acea pozitie de copii , mostenitori si mantuiti
Care e ispita in care vom putea cadea ? Sa ne indoim ca suntem fii mantuiti copii ai Tatalui ceresc . Aici loveste sagetile vrasnasului in credinta sa ne indoim ca suntem fii lui Dumnezeu si sa ne fure siguranta mantuirii.
Am incercat sa o fac cat mai scurta , e intelegere mea .
Cu respect
Deconectat
RE: "Tatăl nostru"-... și nu ne duce în ispită ...
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15020. Postat la 15/11/2011 03:50 - 4922z2h33m
O dimineață bună amestecată cu multă Pace.
Căutătorule, ai căutat, și ai găsit dovezi, ai făcut o argumentație super, dar încă un amănunt pe care îl aduc, bine-nțeles ținând cont și de cele grăite de tine.
Dacă am înțeles eu bine, ziceai mai sus că depinde în ce calitate te rogi, de Fiu, de Fariseu sau de păgân, ei bine, Domnul Isus, nu i-a învățat trei versiuni de rugăciune, i-a învățat în calitate de oameni care, numele lor era scris în ceruri, și încă ucenici, și încă în calitate de oameni care aveau să primească și dreptul și puterea că, ce leagă ei să lie legat și în cerur,i și ce desleagă ei să fie deslegat și în ceruri, calitate pe care se pare că noi încă nu o avem.
Ei în calitatea pe care o aveau, au fost învățați; și nu ne duce în ispită: Să fie greșită oare traducerea? Dacă da, atunci este o problemă! Să fie modificat, că de greșeală nu poate fi vorba și la Matei și la Luca, dacă s-a intențiomat această modificare, care să fi fost scopul?
Și să rămână Pace toată ziua.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: "Tatăl nostru"-... și nu ne duce în ispită ...
cautatorul (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15051. Postat la 16/11/2011 20:35 - 4920z9h49m
Buna seara
Cred ca nimeni , nici un muritor nu are asemenea drept . Eu inteleg ca fiecare avem puterea de a lega si dezlega dar numai intr-o anumita directie .
Si anume noi putem lega lanturile rautatii cand cineva vine sa ne ceara iertare si noi refuzam . Legam lanturile rautatii cand trebuie sa ii cerem cuiva iertare ca i-am gresit si nu vrem sa ne umilim . Toate acestea vor ramane legate si in cer indiferent ce alte solutii vom cauta .
Numai noi putem dezlega aceste lanturi atunci cand iertam pe semenul nostru si cand ne cerem iertare , Noi dezlegam aici pe pamant si va fi dezlegat si in cer .
Nimeni nu ne toate lega sau dezlega , nici preotul , nici comitetul .
23. Așa că, dacă îți aduci darul la altar, și acolo îți aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta,
24. lasă-ți darul acolo înaintea altarului, și du-te întâi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ți darul.
Intai sa dezlegam lanturile rautati si atunci va fi dezlegat si in cer apoi putem aduce darul
Cu resp[ect
Deconectat
RE: "Tatăl nostru"-... și nu ne duce în ispită ...
Cum spunea fratele Ghita spun si eu,rugaciunea Tatal nostru are o mare semnificatie, prima in vietile ucenicilor carora li s-a adresat direct, invatandu-i cum sa se roage, de fapt prin aceasta ruga cred ca a vrut sa sublinieze relatia de apropiere profunda dintre ei si Dumnezeu prin credinta in Cel ce ii invatase calea , sa nu uitam ca pana atunci rugaciunea era bazata pe caracterul Domnului si Legea Sa, folosindu-se expresii ca:,,pentru numele Tau"sau,,dupa cuvantul Tau". In momentul in care Isus ii invata cum sa se roage, se descopera elementul cheie , acela de COPIL de Dumnezeu si in consecinta uniunea in familia lui Dumnezeu.Daca pana atunci eram socotiti robi , iata ca am devenit fii si mostenitori ai Imparatiei, slavit sa fie Domnul!Un lucru important si demn de retinut este faptul ca Isus cand I s-a apropiat ceasul a invatat ucenicii sa se roage ,sa ceara in numele Lui de la Tatal.De ce?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: "Tatăl nostru"-... și nu ne duce în ispită ...
cautatorul (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15291. Postat la 26/11/2011 15:42 - 4910z14h41m
Buna seara.
Un alt mod de a cadea in ispita e sa pierdem din minte pozitia care o avem inaintea Domnului ,privind la viata noastra la faptele noastre.
Eu inteleg ca e important sa stim ce pozitie avem inaintea Tatalui ; ca suntem copii lui Dumnezeu , ca suntem mostenitori ai imparatiei , ca suntem mantuiti . Si nu e o simpla pozitie ci de o importanta mare 1 Ioan 3 . 1. Vedeți ce dragoste ne-a arătat Tatăl, să ne numim copii ai lui Dumnezeu! Și suntem. Lumea nu ne cunoaște, pentru că nu L-a cunoscut nici pe El.
2. Preaiubiților, acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Și ce vom fi, nu s-a arătat încă. Dar știm că atunci când Se va arăta El, vom fi ca El; pentru că Îl vom vedea așa cum este.
Cuvantul Domnului e minunat ne invata ca trebuie sa mai urcam o treapta si anume ;
- căutați cu atât mai mult să vă întăriți chemarea ; cu alte cuvinte sa va va faceti chemarea cat mai sigura ; ca suntem copii lui Dumnezeu , ca suntem mostenitori ai imparatiei , ca suntem mantuiti ; căci, dacă faceți lucrul acesta, nu veți aluneca niciodată.
- căci, dacă faceți lucrul acesta, nu veți aluneca niciodată. Nu se refera ca nu vom mai putea pacatuii , nu ci la pozitia noastra inaintea Tatalui .
Cele de mai sus sunt 2 Petru 1. 10 De aceea, fraților, căutați cu atât mai mult să vă întăriți chemarea și alegerea voastră; căci, dacă faceți lucrul acesta, nu veți aluneca niciodată.
Cum sa ne intarim chemarea? Cum sa ne intarim pozitia ca suntem copii lui Dumnezeu , ca suntem mostenitori ai imparatiei , ca sutem mantuiti ? Prin cunoasterea lui Dumnezeu .
Tot acolo în Petru vorbește despre cunoașterea lui Dumnezeu de patru ori cap. 1;2.3.8; cap. 2,20.
Cunoașterea aceasta o dobândesc aceia care sunt dispuși să accepte revelația lui Dumnezeu despre Sine. Cunoașterea aceasta nu e numai o cunoaștere speculativă sau numai un consimțământ intelectual; ea e mai degrabă o cunoaștere experimentală pe care o dobândesc aceia ale căror facultăți spirituale sunt vitalizate și care au devenit sensibili la adevărul spiritual. O atare cunoștință este progresivă. Zi după zi, Dumnezeu descoperă noi aspecte ale caracterului Său pentru a face să tresalte sufletul și să-l inspire la o viață mai sfântă.
Unul din scopurile lui Dumnezeu in rugaciune sunt o cunoaștere experimentală a lui Dumnezeu .
Cu respect
Deconectat
RE: "Tatăl nostru"-... și nu ne duce în ispită ...
Pentru că de câte ori mergem prin adunări ale fraților noștri, și ajungem să zicem rugăciunea Tatăl nostru, când se ajunge la fraza cu pricina, unii zic, nu ne duce, alții zic nu ne lăsa să cădem în ispită, cum este corect?
Luca 11:4. și ne iartă nouă păcatele noastre, fiindcă și noi iertăm oricui ne este dator; și nu ne duce în ispită, ci izbăvește-ne de cel rău."
Și de aici începe o discuție aproape aprinsă, o parte de frați zic că așa-i corect, altă parte zic că Dumnezeu nu ispitește pe nimeni.
Din partea mea, comentarii mai târziu, aștept argumente și dintr-o parte și din cea-laltă.
Și Pace.
Totul depinde de traducerea bibliei si de felul in care sa exprimat cel care a tradus-o. De exemplu in limba spaniola si in toate tarile in care se vb spaniola textul suna cam asa " no nos dejes caer en la tentación" cea ce inseamna si nu ne lasa sa cadem in ispita , pe alta parte cea in romana scrie si nu ne duce pe noi in ispita. Dar cel putin eu nu vad de ce sa se ajunga la o anumita discutie si pe baza asta ( nu ma refer aici in forum, ci in unele biserici) si sa se invinuiasca frati ca unu zice bine iar altul n u zice bine. Doar martori (poate si alti) nu leau placut cateva chesti si ziceau ca nus bune asezate in biblie, si pana la urma si-au facut biblia lor!
Deconectat
RE: "Tatăl nostru"-... și nu ne duce în ispită ...
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15337. Postat la 28/11/2011 14:28 - 4908z15h56m
Multă Pace să fie trimisă de Domnul Păcii peste noi toți și nu numai.
Stăteam de vorbă odată cu un bun prieten, mă întreba ceva, eu îi spuneam cum înțelegeam, mai mult susținerea bibliei era de partea mea, el nu contenea să bage strâmbe/bețe-n roate, eu credeam că el săracul nu înțelege, când am văzut că nu poate înțelege am zis, să lăsăm pentru altădată discuția, că nu vroiam să îl supăr, ca după toți perii albi pe care mi i-a făcut, să îmi spună că el de fapt vede lucrurile exact ca mine. Întrebarea mea a venit prompt; atunci de ce nu înțelegeai când eu din tot sufletul vroiam să te fac să înțelegi?
El mi-a zis atunci: Frate Nică, dacă nu încurci lucrurile, nu ai ce să descurci.
Ca să fac și eu ce a făcut acel frate cu mine, vreau să fac și eu cu voi și uite cum fac, punând o întrebare tendențioasă, recunosc, și ită întrebarea:
Între frați este destulă neînțelegere, în ce privește fraza cu pricina, cu privire la cele două exprimări: Care dintre cele două exprimări, este păcat dacă o spunem în rugăciunea noastră?
Cred în Pacea Domnului Isus.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: "Tatăl nostru"-... și nu ne duce în ispită ...
Pacea Domnului frate Nica , referitor ca unii afirma intr-un fel si alti in alt fel nu vad cel putin eu personal ca este un pacat ,mie personal mi-a placut foarte mult cum a expus fratele ovidiu in postarea 14842 referitor la acest subiect .Cu totii suntem invatati de Domnul : rugati-va sa nu cadeti in ispita , binenteles singuri nu putem face fata ispitei , ci avem nevoie si de ajutorul Domnului dar nici noi sa fim nepasatori ci daca am pornit la lupta sa luptam impotriva ispitei si a celui rau , ca vrasmasul are foarte multe cai sa insele si sa pacaleasca oamenirea, acum depinde de fiecare cum duce lupta si zic ca Domnul sa ne intareasca pe totii oamenii de pe acest pamant .
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Deconectat
RE: "Tatăl nostru"-... și nu ne duce în ispită ...
cautatorul (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15340. Postat la 28/11/2011 16:57 - 4908z13h26m
Buna seara
Domnu Nica daca nu ar fi intrebari nu ar fi discutii . Cred ca de intrebari are nevoie forumul pt ca sa fie viata , dezbateri si valvataie . Daca fiecare am sta in banca noastra linistiti si am spune doar da si doar atat cred ca nu e bine .
Eu imi exprim opinia e doar o opinie . Nu stiu daca putem spune ca ar fi pacat . Depinde de experienta personala a crestinului cu Dumnezeu , de profunzimea relatiei .
1 . Poate un crestin care este la inceput de experienta cu Dumnezeu , sau asa simte sa se roage, sau stie doar aceasta rugaciune . Poate fi diferite motive care noi ca oameni nu le stim si spune expresia ''și nu ne duce în ispită, ''eu nu vad ca pacat . Nu cred in elocventa cuvintelor spuse in rugaciune ci sufletul sa fie pus in ea . Problema nu cred ca se afla la crestinul care se roaga in acest fel , ci problema se afla la noi care asistam la aceasta expresie a rugaciunii care abia asteptam sa gate si sa sarim pe el ca un cocos si ..........
2 . Dar cineva , sa spunem ca ar avea o relatie mai profunda ,mai adinca , care e condus de Dumezeu poate foloseste cuvintele '' nu ma lasa sa cad in ispita ''nu are nici un merit ca sa rugat asa . Ci din experienta sa cu Domnul rugaciunea lui a devenit o conversatie o comuniune o partasie . Depinde de caldura , ardoarea sufletului
3. Depinde ce intelegem prin rolul rugaciunii aici e foarte important .
Sa va spun si eu o experienta cu o trasnaie , poate va-ti mai obisnuit cu trasnaile mele . Am fost chemat si eu la o ora de rugaciune ,no si cum toata lumea sa rugat mi-a venit randul si mie . Eu ascultam rugaciunile lor si ziceam mai ce stiu oameni astia sa se roage . Eu nu stiam sa ma rog asa , nu aveam cuvine , nu ma-m rugat niciodata cu mai multi oameni ,stiti cum e la ortodoxsi . Mai fratilor cu toate ca era racoare in locasul de inchinare eu eram lac de apa , ziceai ca am facut dus . Im-i tremuta sufletul si glasul in mine tremuram cu totul . Am zis si eu o rugaciune cum am simtit si am stiut .
No se termina ora de rugaciune si vine un frate si a inceput pe mine , ca imi parea rau ca ma-m rugat , ca nu e bine cum ma-m rugat ca trebuie sa folosesc cuvintele asa si asa si pe dincolea . Eu ia-m zis asa am simtit sa ma rog si rugaciune a fost pt mine . Va dati seama cum ma-m simtit , cat de penibil . Spun aceasta sa avem indaduinta si sa ne bucuram impreuna cu cel care se roaga asa cum simte cu cuvinte mai sarace dar cu suflet .
Cel care se roaga asa nu greseste ''Și nu ne lăsa să cădem în ispită, ci ne izbăvește de cel rău ''. Dar nici cel care se roaga asa nu greseste 'și nu ne duce în ispită, ''
Experienta relatata mai sus a fost acum vreo 15 ani de atunci am invatat singur cu Domnul , despre Dumnezeul bibliei si ma interesat relatia cu El . Atunci a fost primul meu contact cu lumea credinciosilor (pocaitilor )care sustineau biblia . Primul contact neplacut, am relatat aceasta ca un exemplu . Dar fiecare poate sa se roage dupa cum ii dicteaza sufletul . .
O seara buna
Deconectat
RE: "Tatăl nostru"-... și nu ne duce în ispită ...
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15848. Postat la 23/12/2011 08:41 - 4883z21h43m
Domnul cu voi și astăzi.
Din cauză că am avut ocazia cum spuneam zilele trecute, să aud o discuție între frați despre sora văduvă care merge mai rar la adunare, încă nu mi-o trecut durerea din sufletul meu și vreau să rămânem tot în topicul acesta, dar propun o dezbatere sinceră și la subiect, dar mai întâi să citim un verset: Matei 12:37. Căci din cuvintele tale vei fi scos fără vină, și din cuvintele tale vei fi osândit."
Matei 6:12. și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri (Grecește: Lasă-ne datoriile noastre, cum și noi am lăsat pe ale datornicilor noștri.);
Luca 11:4. și ne iartă nouă păcatele noastre, fiindcă și noi iertăm oricui ne este dator; și nu ne duce în ispită, ci izbăvește-ne de cel rău."
Întrebare grea și răspuns pe măsură. Oare Dumnezeu ne va erta, exact așa cum ertăm noi?
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: "Tatăl nostru"-... și nu ne duce în ispită ...
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
24906. Postat la 16/10/2013 20:13 - 4220z11h10m
Un material luat de pe facebook.
Biserica Catolică SCHIMBĂ rugăciunea Tatăl Nostru. Cum explică VATICANUL această mișcare:
În noua traducere liturgică a Bibliei în limba franceză, Biserica Catolică a modificat un vers din rugăciunea -Tatăl nostru.
Din noiembrie, la orice slujbă catolică din Franța, preoții nu vor mai spune rugăciunea ,Tatăl Nostru, cerându-i lui Dumnezeu - și nu ne duce pe noi în ispită-, ci - și nu ne lăsa să cădem în ispită-, oferind astfel o altă perspectivă asupra interpretării textului biblic.
-Toată lumea știa că era fals să insinuezi că Hristos ne supune tentației. În fapt, rugăciunea Tatăl Nostru arată libertatea de a alege între bine și rău. Și cere lui Hristos să nu ne lase să cădem pradă ispitei-, a precizat specialistul francez la Vatican Christophe Dickès pentru www.lepoint.fr.
Tatăl Nostru, este rugăciunea făcută de însuși Mântuitoru, atunci când ucenicii i-au cerut să le arate cum să se roage. Mai mult, rugăciunea este comună tuturor confesiunilor creștine.
In cazul acesta Biserica Catolica trebuie sa modifice toate textele unde oamenii credintei au fost dusi in ispita. Cartea Iov scoasa in totalitate, Avraam nu trebuia lasat sa duca pe Isaac pe muntele Moria, evreilor nu trebuia sa li se dea sa manance potarnichi, pe Iosif, femeia lui Potifar nu-l ademenea , pe Petru nu trebuia sa-l cheme sa mearga pe apa, si lui Moise sa-i fi cazut toiagul din mana ca sa nu fi lovit stanca. Si sunt mult mai mute ispite care trebuiesc scoase din Biblie ca , Bisericii Catolice sa-i iese modificarea pe care a facuto.