"El va face ca domnia Lui să crească, și o pace fără sfârșit va da scaunului de domnie al lui David și împărăției lui, o va întări și o va sprijini prin judecată și neprihănire, de acum și-n veci de veci: iată ce va face râvna Domnului oștirilor" Isaia 9:7
Cugetarea zilei
"Cel ce nu mai are ce pierde și-a regăsit, în mod paradoxal, libertatea."
Dupa cum este tradus in Biblia Cornilescu, expresia este tradusa asa cum ai scris frate Nica.
Insa repet...expresiile din context nu au a face cu iertarea greselilor, ci ele sunt scuze ca sa nu mearga la cina, va rog sa cititi cu atentie textul.
Nu am spus ca nu este bine sa folosesti aceste expresii atunci cand cauti inpacarea si iertarea cuiva, si eu o folosesc uneori, ci am dorit sa subliniez faptul ca iertarea tine de profunditate, ea trebuie sa vina din inima, ca sa fie curata.A spune imi pare rau e ceva ce iese din launtrul tau, pe cand iarta-ma , o poti spune si ca pe o formula, crezand ca te-ai facut datoria fata de aproapele si totusi sa nu-l dezlegi de la inima, ci sa continui sa-l urmaresti de departe sau din aproape, ca sa-i platesti cu aceiasi moneda.
Eu in procesul iertarii sau impacarii nu am gasit aceasta formula.Poate ca exista pe undeva, si Estera sau frate Nica, ati putea sa o gasiti, eu nu am spus ca nu ar putea exista , ci ca am tot cautat si nu am gasit-o!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
Am văzut pe pagina anterioară expresii foarte curajoase și nu pot spune că nu sunt după Biblie luate, pentru că poruncit ne este să iubim pe aproapele nostru și chiar pe dușmanul nostru. Or, dușman prin definiție e cineva care ne vrea răul, care ne face rău și care... nu prea are de gând să-și îndrepte purtarea. Ei bine, să spui că iubești un astfel de om fără să ai puterea să-l ierți constituie un paradox. Ce-i drept, așa ceva sunt puțini care reușesc dar trăim în lumea aceasta în care ne place mai mult să credem că suntem decât să fim mai întâi ceea ce credem că vom fi...
Din mai multe perspective privită iertarea aceasta, am găsit o seamă de situații, care mai de care mai interesantă atât din Biblie cât și din viața cotidiană. Nu am timp acum să înșir în scris toate ideile la care am cugetat, dar un lucru aș vrea să subliniez și anume: am concluzionat că se vorbește mult de iertare dar în practică se iartă cu adevărat tare puțin...
Negreșit, iertarea și puterea de a ierta este ceva ... ceresc, divin și natura umană tare greu se adaptează la parametrii necesari oferirii unei iertări depline și irevocabile. Deaceea am considerat în mesajul ce l-am scris pe pagina anterioară că poate nu ne-ar strica niciunuia din noi să încercăm măcar să contribuim la ajutorarea celor care vor să ierte; fie pe noi, fie pe altcineva. În citatul din Luca găsim următoarele:
Luca 17:4 Și chiar dacă păcătuiește împotriva ta de șapte ori pe zi, și de șapte ori pe zi se întoarce la tine și zice: ,Îmi pare rău!' - să-l ierți.
Am observat că Mântuitorul nu a spus: dacă fratele tău păcătuiește împotriva ta de 7 ori tu să-l ierți fără nici o condiție. Sau nici măcar : dacă fratele tău păcătuiește împotriva ta de 7 ori pe zi, și vine odată să-ți ceară iertare și de 6 ori nu mai vine, tu ești obligat să-l ierți de toate cele 7 păcate... Ci a spus: dacă de 7 ori a păcătuit împotriva ta și tot de 7 ori vine să-ți ceară iertare, să-l ierți ! Știu că sunt și alte exemple de iertare în Biblie, dar eu din acest pasaj am vrut să subliniez faptul că de fiecare dată când greșim, în calitate de vinovați trebuie să ne cerem iertare, și nu să pretindem că... oricum celălalt trebuie să ne ierte din oficiu. Deci eu am încercat să pun problema în primul rând din postul de vinovat... Mă gândesc că dacă-i greșesc cuiva de 3 ori ceva și numai odată îmi cer iertare, celălat se poate gândi " Ovidiu probabil că se face că-și cere iertare, din moment ce mi-a greșit de 3 ori și vine să-și ceară iertare doar odată, pentur un lucru ... " De multe ori chiar și dacă fără să vrem credem că celălalt are în vedere că ne-am cerut iertare odată pentru toate greșelile, ar fi bine să fim conștienți că dacă cel ce trebuie să ierte, dă peste un astfel de gând, nu va putea să ne ierte din toată inima, ci mai degrabă își va spune în inima lui " nu-i nimic, o să-l urmăresc și să văd dacă într-adevăr i-a părut rău că mi-a greșit, sau a evitat intenționat să-mi enumere toate cele 3 greșeli". Și de aici încep o grămadă de fământări și motive de neîncredere.
Deaceea mă gândesc că dacă eu greșitul am în vedere că cel ce urmează să mă ierte e bine să știe că sunt sincer și că-mi pare rău de tot ce am greșit, ar trebui să-i mărturisesc motivele pentru care vreau să fiu iertat. Și în felul acesta îl ajut pe fratele meu sau pe aproapele meu să aibă încredere mai multă în mine, văzându-mi sinceritetea. Dar dacă eu îi greșesc de mai multe ori și vin odată la el și-i spun " te rog în Numele Domnlui să mă ierți pentru tot ce ți-am greșit" dar nu-i spun pentru ce anume, credeți că dacă va afla a doua zi că i-am ascuns ceva, se va simți bine ?
Oare Dumnezeu iartă pe cineva fără să-și mărturisească păcatele? dacă da, atunci nu mai e nevoie de căință și de pocăință, pentru că suntem cu toții iertați din start! O ce simplu ar fi... Își fac toți de cap, care mai de care și la urmă Dumnezeu îi iartă oricum pe toți, că ..."El e bun"... Oare așa o fi?
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16693. Postat la 03/02/2012 13:37 - 4841z16h40m
Frate Ovidiu, ce înțelept și complex ai expus mai sus, mai ales ultimele rânduri, dar poate că nu ai atâta experiență în a fi lovit, direct sau indirect și nu ai cui să te plângi decât Lui Dumnezeu, poate cel ce lovește are darul și specialitatea să facă răni, acuma vin cu o întrebare ce mi se pare destul de interesantă, cel puțin pentru mine; cel rănit, are dreptul să se dea puțin la o parte și să-și lingă rănile sau nu? Pentru că cel ce are darul de a face răni, nu are și darul de a vedea durerea sufletească pe care o produce.
Nu cu mult timp în urmă, eram cu niște frați și discuția mergea chiar pe făgașul acesta a iertării, în acel grup mic era un frate care zicea că a fost lovit foarte tare de alt frate, care din întâmplare erau amândoi frații acolo și cel lovit și cel care a lovit, poate că nu vă vine să credeți ce apăsat spunea cel care a făcut rana, așa cum a zis David când a fost întrebat, dacă omul bogat a luat mielușica omului sărac, așa acuza de tare pe cei ce fac răni.
Cel rănit s-a uitat la mine direct în ochi și după aceea a plecat capul în jos și nu a mai zis nimic.
Aici este boala cronică, nu cerem de la Domnul să ne de-a și darul de a vedea consecința vorbelor care ne iasă din gură, când eram mic cântam o cântare care începea așa: Lasă-mi cumpăna gândirii mai nainte de-a vorbi .... cum ziceam cu întâmplarea de zilele trecute, vedem cu lupa sau cu binoclu, paiul din ochiu fratelui, dar spre bârna din ochiul nostru ne uităm cu ochii închiși. sau încă îi și mai astupăm.
Despre asta ce puteți comenta, pentru că ăsta-i secretul dragostei și înțelegerii din adunări, ce am arătat mai sus.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
Este o datorie de a ierta pe cel care a gresit.
Dar vreau sa pun o intrebare:Cel care greseste de sapte ori pe zi si continua sa greseasca vorbind de rau pe fratele sau, ce se intampla cu un asemenea om,ce zice Dumnezeu despre el ???.
Multa pace de la CEL ce poate da pacea.
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
Pai,Domnul spunea ca daca ne greseste de sapte ori,sal iertam.Acum daca acel om,care tot greseste,impotriva noastra,noi il vom ierta,dar ce vom face pentru mantuirea lui?Ne vom ruga,e clar.Si vom mai aduna carbuni aprinsi,poate cumva in indurarea lui Dumnezeu,sa aiba indurare.Noi ca oameni,de obicei,nu le mai dorim binele celor ce neau facut raul.
Crede,roaga-te si lucreaza!
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
Frate Nică, aș vrea să vă spun că în ceea ce am scris mai sus nu am avut în vedere nici un exemplu personal anume, pentru că deși cunosc destul de multe situații, totuși nu le știu nici pe departe pe toate așa că eu am încercat să subliniez ceva ce potrivește la modul general și nu în particular. Dacă cineva are o situație particulară, aceea poate fi analizată și soluționată în particular, dar eu am vorbit generalități.
Deci am constatat că cel cu inima sinceră caută și face în așa fel încât să obțină iertarea, mai ales când vede că are de la cine. Spun asta pentru că sunt persoane care abia așteaptă să găsească motive să fie supărate pe cineva, ca să-i poată pune la zid, și să-i țină " sub papuc" cât și cum vor ei.. E oricum o concepție greșită și pentru astfel de oameni, primul și cel mai mare acuzator e fraza din rugăciunea Tatăl Nostru " și ne iartă nouă greșelile noastre precum iertăm și noi a greșiților noștri". Dacă față de oameni sunt uni care joacă teatru, putem fi siguri că înaintea lui Dumnezeu totul e descoperit și cunoscut.
Deasemenea, aș lansa încă o idee la acest subiect: cum ne comportăm de exemplu atunci când știm sigur că nu i-am greșit unei persoane dar ea mereu se plânge că suntem vinovați față de ea într-un anumit aspect, sau în mai multe ?
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16738. Postat la 05/02/2012 17:22 - 4839z12h55m
O seară frumoasă plină de pace și bucurie.
Sincer cred că, nu ai bătut apropouri pentru mine.
Aseară vorbeam cu cineva de la noi din adunare despre un vis, după ce l-am dezbătut cu atenție, am ajuns la concluzia că trebuie să mai șablonăm în vreo câteva puncte, ei bine asta am vrut să scot în evidență, nu despre mine era vorba, eu când am avut ceva de comentat, am căutat pe cineva cu inimă largă să mă asculte și spre mirarea mea au sărit vreo trei care m-au îmbărbătat, în ce mă privește pot să zic Tatăl Nostru, de două ori pe un loc, daar... dacă ne socotim mădulare în trupul Lui Hristos, lucrurile nu sunt chiar așa de simple, eu încă nu am văzut pe cineva care un mădular din el să urască un alt mădular.
Ca să ne râdem puțin, am văzut mai degrabă, că atunci când are câte unul un ciocan în mână și este mai neîndemânatic, și își dă cu ciocanul peste degete, nu mai ține cont că este murdar, imediat duce degetele lovite în gură și mâna care a ținut ciocanul, prinde de mâna lovită și parcă ar plânge de durere.
Oare de ce nu este așa și cu mădularele din trupul Lui Hristos care ne fălim că suntem?
În legătură cu ideea pe care ai lansat-o, ea se poate împărții în două deocamdată, apoi fiecare parte încă în două dacă va fi cazul, acuma lansez câteva versete care să întâmpine ideea ta: 1. 59. Nici chiar în privința aceasta nu se potrivea mărturisirea lor.
60. Atunci marele preot s-a sculat în picioare în mijlocul adunării, a întrebat pe Isus, și I-a zis: "Nu răspunzi nimic? Ce mărturisesc oamenii aceștia împotriva Ta?"
61. Isus tăcea, ..... Marcu 14. 2. Răspunde însă nebunului după nebunia lui, ca să nu se creadă înțelept. - Proverbele 26:5.
Pe care din aceste două feluri de comportament, ar trebui să îl punem în practică?
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
Frate Nica a-ti intrebat care din aceste doua feluri de comportament,ar trebui sa il punem in practica ?
Eu cred in primul rand ca depinde de imprejurare si de situatia in care suntem.
Cel mai bine ar fi sa tacem si astfel am stopa :
-Cearta care aduce dezbinare.
-Tulburarea care duce la fapte rele.
-Faptele rele care duc la osanda.
A raspunde nebunului dupa nebunia lui este: Inceputul unei certe este ca slobozenia unor ape;deaceea curma cearta inainte de a se inteti.citat din Proverbe.cap.17.vers14.
Noi trebuie sa facem totul pentru a intrerupe si calma apele tulburi,trebuie sa scoatem din inima batjocurile care le aducem semenilor nostri,si atunci cearta se va sfarsi,neintelegerile si ocarile vor inceta.
In Proverbe.cap.26.vers.20. Cand nu mai sunt lemne,focul se stinge;...
Daca vedem ca un frate ( sora) greseste putem sta de vorba cu el (ea) cu blandete sa-i aratam ca a gresit iar daca va intelege va fi ferice de el.Dar daca vedem ca nu intelege avem datoria sa ne rugam Domnului pentru el.
Cel mai bine ar fi sa tacem dar de multe ori tacand gresim.Ce ziceti ?.
Multa pace de la CEL ce poate da pacea.
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16745. Postat la 06/02/2012 14:53 - 4838z15h23m
Să fie multă Pace de la Cel ce are multă tare și pe deasupra este și sfântă.
Cred că a venit timpul să ne vedem neajunsurile și să începem cu începutul.
Toate lucrurile au un început, dacă nu se încep de unde trebuie ci se începe/sare pe altă parte, dar mai bine să citim și apoi să comentăm:
"Adevărat, adevărat, vă spun că, cine nu intră pe ușă în staulul oilor, ci sare pe altă parte, este un hoț și un tâlhar. Ioan 10:1.
În problema iertării, oare unde să fie ușa și să intrăm cu toții? Am ajuns la concluzia că din cauză că nu intrăm pe unde trebuie în felul de comportament de persoană pocăită, ci sărim în practica iertării, a greșirii de șapte ori, de a spune cum am auzit odată pe un frate care își cerea iertare, după ce a făcut o boacănă mai mare de cât el zicea așa: auzi măi frate, tu trebuie să mă ierți de 490 de ori pe zi, că așa a zis Domnul Isus, spuneți-mi vă rog; acest frate a intrat pe poartă, sau a sărit pe unde a vrut?
Propun o discuție, cam unde ar fi începutul/poarta, ca totul să fie Dumnezeiește și trainic, adică o iubire, o pace și o înțelegere veșnică. Și eu cred că am găsit începutul/poarta, dacă și voi găsiți ceva mai veritabil, hai să împletim această haină a dragostei, dacă vrem să ajungem în cetate și la pomul vieții.
Iată ce am găsit eu:
Tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea și Proorocii. Matei 7: 12.
Propun spre discuție acest verset, dacă acest verset s-ar pune în practică, dar dintr-o inimă sinceră și curată, de câte ori ar trebui să mai iertăm pe ceilalți?
La întrebarea ta Esteruț-o, îți răspund cu un verset: Oare, tăcând, faceți voi dreptate? Oare așa judecați voi fără părtinire, fiii oamenilor? Psalmul 58: 1.
Acuma ce ziceți?
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
Am citit cu mult interes postarile de mai sus si fiecare dintre noi vedem "iertarea"intr-un fel sau altul.
Parerea mea este ca "iertarea"sau "procesul iertarii"se poate vedea din prisma unui singur principiu si acesta este "dragostea".
Asa ca Biblia declara:"Atunci Pietru s-a apropiat de El, si I-a zis:"Doamne, de cate ori trebuie sa iert pe fratele meu, cand va pacatui impotriva mea?Pana la sapte ori?"Isus i-a zis::"Eu nu-ti zic pana la sapte ori, ci pana la saptezeci de ori cate sapte."(Mat.18:21-22)
Considerati adevarat acest verset?
Daca da, atunci fratii mei sa-l implinim.
Caci ,,Daca iubiti numai pe cei ce va iubesc, ce rasplata mai asteptati?
Nu fac asa si vamesii?
Si daca imbratisati cu dragoste numai pe fratii vostri, ce lucru neobisnuit faceti?
Oare paganii nu fac la fel?Voi fiti dar desavarsiti, dupa cum Tatal vostru cel ceresc este desavarsit."(Mat.5:46.48)
A fi gata sa iertam ne invata Domnul Isus, asa ca desi acest medicament este greu de inghitit, el poate aduce vindecare inimilor noastre si ne poate testa pe fiecare daca avem intradevar dragoste.
Dupa toate experientele personale ne putem da seama ca un spirit neiertator ne poate otravi si aduce durere, credeti-ma, mai mult... pierdem noi daca asteptam ca cineva sa se intoarca sa isi ceara iertare, si poate sa ne puna in lumina unui caracter mandru care pofteste razbunare sub pretextul dreptatii.
Daca ajungem la "procesul"unei iertari, atunci nu mai avem destula dragoste sa iertam pur si simplu, adica atunci cand "se iveste pricina de a te plange"de cineva, nu-l ierti, deja nu mai ai o dragoste deplina!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16771. Postat la 07/02/2012 19:02 - 4837z11h15m
Să fie multă Pace de la Domnul Isus.
Mai înainte de a începe să mai discut despre acest subiect important, aduc două versete ca întâi mergătoare și povățuitoare pentru trezirea noastră.
13. Până voi veni, ia seama bine la citire, la îndemnare, și la învățătura pe care o dai altora. și:
16. Fii cu luare aminte asupra ta însuți și asupra învățăturii, pe care o dai altora: stăruie în aceste lucruri, căci dacă vei face așa, te vei mântui pe tine însuți și pe cei ce te ascultă. 1 Timotei 4.
Eu cu ajutorul Domnului, am căutat și caut, să-mi fac datoria și față de cei ce trebuie să ierte, dar și față de cei ce trebuiesc iertați.
Fraților, dacă nu iertăm, cum zicem rugăciunea Tatăl nostru? Cum putem să zicem că călcăm pe urmele Lui Mesia? Cum putem să zicem că iubim pe Dumnezeu pe care nu-l vedem, dacă pe fratele nostru pe care îl vedem îl urâm? Și întrebările ar putea continua.
Acuma vreau să stau de vorbă cu noi care trebuie să fim iertați, da avem acel verset care îl obligă pe cel care trebuie să ne ierte, că el trebuie să ne ierte de 70 de ori 7 = 490 de ori pe zi, Da bine a zis sora Lucia, că ei trebuie să ne ierte dacă vreau să ajungă mântuiți, dar noi de câte ori trebuie să greșim într-o zi ca să putem ajunge mântuiți?
Soră Lucia, să ști că vorbesc din toată inima, și te rog în numele Domnului și nu numai pe tine, pe toți îi rog, hai , fie-vă milă de noi care nu știu dacă am greșit de 490 de ori, dar știm că până la suma asta voi trebuie să ne iertați, spuneți-ne pe față, cei cu noi, dacă să mergem tot așa că-i bine sau poate nu.
Aștept îndemnurile voastre, poate merită să fim ciopliți, ciopliți-ne dar cu milă amestecată cu dragoste, nu ne lăsați, pentru că Domnul vede efortul vostru pentru noi și nu O Să Rămână Dator.
Mulțumesc pentru înțelegere .... moșul Nică.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
Lucia a scris:
Asa ca Biblia declara:"Atunci Pietru s-a apropiat de El, si I-a zis:"Doamne, de cate ori trebuie sa iert pe fratele meu, cand va pacatui impotriva mea?Pana la sapte ori?"Isus i-a zis::"Eu nu-ti zic pana la sapte ori, ci pana la saptezeci de ori cate sapte."(Mat.18:21-22)
Considerati adevarat acest verset?
Trebui să privim în acet scontext și Luca 17:3 "Dacă fratele tău păcătuiește împotriva ta, mustră-l! Și dacă-i pare rău, iartă-l!".
Astfel din acest text rezultă că ar fi necesară și "părea de rău" în a doua etapă pentru iertare.
"Dacă crede cineva că știe ceva, încă n-a cunoscut cum trebuie să cunoască" - 1 Cor 8:2
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
Cine se bazeaza pe principiul dragostei, nu pretind sa fie iertati, ci trebuie sa cautam impacarea cu orice pret, daca nu vom pati ca in aceasta poveste:
,,De aceea , Imparatia lui Dumnezeu se aseamana cu un imparat , care a vrut sa se socoteasca cu robii sai.Ainceput sa faca socoteala , si i-au adus pe unul care ii datora 10 mii de galbeni.Fiinca nu avea cu ce plati, stapanul lui a poruncit sa-l vanda pe el, pe nevasta lui, pe copii lui si tot ce avea , si sa se plateasca datoria.Robul s-a aruncat cu fata la pamant, i s-a inchinat, si i-a zis:"Doamne mai ingaduieste-ma si-ti voi plati tot".Stapanul robului acxeluia, facandu-i-se mila de el, i-a dat drumul, si i-a iertat datoria.Robul acela cand a iesit afara, a intalnit pe unul din tovarasi lui de slujba care-i datora o suta de lei. A pus mana pe el, si-l strangea de gat, Zicand:"Plateste-mi ce-mi esti dator".Tovarasul lui s-a aruncat l-a pamant ,il ruga si-i zicea:"Mai ingaduieste-mi si-ti voi plati".Dar el n-a vrut , ci s-a dus si l-a aruncat in temnita, pana va plati datoria.
Cand au vazut tovarasii lui cele intamplate, s-au intristat foarte mult si s-au dus de a spus stapanului lor cele petrecute.Atunci stapanul lui a chemat la el pe robul acesta, si i-a zis:"Eu ti-am iertat toata datoria pentru ca m-ai rugat.Oare nu se cadea sa ai si tu mila de tovarasul tau, cum am avut si eu mila de tine?"Si stapanul s-a maniat si l-a dat pe mana chinuitorilor, pana va plati tot ce datora."
Tot asa va face si Tatal meu ceresc, daca fiecare din voi nu va ierta din toata inima pe fratele sau."(Mat. 18:23-35)
Frate Nica, cand vom fi constienti de cata nevoie avem de a fi iertati, vom deveni plini de mila si dragoste pentru altii , cand ne vom da seama de cat de mult am gresit fata de aproapele , vom avea puterea sa iertam si sa nu pretindem iertarea.
Frate lnedelea, ai spus bine ,,etapa a doua" cand ajungi sa mustri pt ce ti s-a facut, de fapt exista o prima etapa a iertarii.
"...Ingaduiti-va unii pe altii si daca unul are pricina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul..."
Cand?
...atunci cand apare pricina de plangere...deci din start fratilor!, daca nu, se recurge la celelalte etape, insa ele apar din lipsa de dragoste, nu ca o scuza a dorintii firii noastre de razbunare in detrimentul dreptatii, caci Cuvantul ne spune sa suferim mai bine nedreptatea.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16776. Postat la 07/02/2012 21:57 - 4837z8h20m
Soră Lucică, văd că nu vrei să ai mila de noi, cei ce trebuie să fim iertați, de noi care facem boacăne și apoi trebuie ca voi să ne iertați, eu am întrebat dacă mergem bine făcând boacăne sau cum vrei tu să le zici.
Tu sigur ești gospodină, nu mai încape îndoială, te voi întreba ceva interesant, tu după ce faci curățenie în bucătărie, apoi imediat curăți cartofii pe jos, apoi mături și ștergi apoi din nou curăți morcovii pe jos și țelina și pătrunjelul și iarăși mături și ștergi pe jos, așa-i că am dreptate, dacă da atunci și în pocăință, hai să ne iertăm și imediat iarăși facem prostioare ca să avem ce ierta și tot așa.
Dacă ai înțeles ce am vrut să spun, spune și tu că ,---, curățenia se face și se păstrează după aia, așa se face și cu iertarea după părerea mea, sau poate.....
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
Mosu nica,ai dreptate,cu curatenia in bucatarie.Nu stiu pe cineva sa faca asa,ci mai degraba face mizerie odata,si curatenie odata.Baiul este ca,aici nu e vorba ca fac,numai eu mizerie,in bucatarie,ci vine si un altul si face mizerie.Ca va face curatenie dupa el,nu stiu,dar cert e,ca fiind bucutaria mea,e dreptul meu a face curat,indiferent daca am altceva de facut.Nu prea merge treaba cu bucataria,pentru ca asta ar insemna,ca sa nu mai fac curat dupa el,toata ziua,nu am decat sal dau afara,sa scap de el.Ori daca sunt crestin,eu voi spune frumos sa nu mai curete pe jos,cartofi,ori el daca nu vrea,e treaba lui,treaba e sal iert,si sa fac curat dupa el.
Crede,roaga-te si lucreaza!
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
Frate Nica, eu am vrut sa simplific prin postarile mele ceva... am sa-ti explic...
O persoana care are capacitatea si puterea sa ierte de 70 de ori /ori 7, atunci intelege ca nu trebuie sa pacatuiasca impotriva aproapelui nici macar odata.
Insa drag frate, sa stii ca Biblia nu spune ca pricina de plangere nu apare, ci mai degraba condamna faptul ca nu stim sa iertam atunci cand APARE aceasta plangere, nici mai devreme, nici mai tarziu.
Pentruca amanarea iertarii va afecta si pe cei din jur, cand le vom povesti cele intamplate.
In orice postura ne vom afla, de gresit sau de iertat, Biblia ne vorbeste fiecaruia la fel.
Celui ce pacatuieste impotriva aproapelui, ii spune ca trebuie sa nu mai pacatuiasca impotriva aproapelui, iar celui ce i se greseste, sa ierte...
As incheia astfel: O gospodina adevarata va intelege ca rezidurile nu se imprastie pe jos in bucatarie, ci se arunca la cos, iar curatenia este "mama sanatatii"daca o pastram!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16788. Postat la 08/02/2012 14:08 - 4836z16h9m
În sfârșit soră Lucică, aproape că am înțeles acuma, spun aproape pentru că trebuie vorbit și mai direct, pentru că aici nu-i numai o interacțiune pentru a pierde timpul, nu vreau să dau nume, pentru că s-ar cunoaște persoana și noi nu discutăm persoane, în urma citirii chiar la rubrica respectivă mi-a zis cam așa; frate Nică, în urma citirii am avut o cercetare și am înțeles că încă trebuie să ne/mă pocăiesc.
Ori cea ce facem aici fără să știm noi se fac discuții și discuții, mai ales la subiectul acesta a iertării, pentru că acesta este cam pe primul loc în coregențele care le avem.
Vreau să trag o concluzie la ultima postare a ta soră Lucia, O persoana care are capacitatea si puterea sa ierte de 70 ori /ori 7, atunci intelege ca nu trebuie sa pacatuiasca impotriva aproapelui nici macar odata, acest paragraf l-am copiat din conținutul de mai sus și dă-mi voie să îl trec în categoria "cuvinte de aur" pentru că merită.
Și eu aș încheia copiind încheierea ta: O gospodina adevarata va intelege ca rezidurile nu se imprastie in bucatarie, ci se arunca la cos, iar curatenia este "mama sanatatii"daca o pastam!
Cred că și-n pocăință, cam tot așa se aplică!
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
A ierta este divin.Iertarea este din Dragostea lui Dumnezeu.In dragoste este iertare.Daca vrem sa iertam,trebuie sa avem dragoste.Crestinul iarta fara sa se gandeasca,sa ierte sau nu.El iarta inainte sa i se ceara scuze,si nu asteapta aceasta.El nu umileste pe cel gresit,ci in functie de gresala facuta,acopere gresala,iertand.Crestinul ramane prieten cu cel ce ia gresit.Si desi ia gresit,el este atent si e gata sai ajute oricand.De nar fi fost iertarea lui Dumnezeu,noi cei de azi,nu am fi avut aceasta minunata experienta de viata,in a invata sa iertam,precum am fost si suntem iertati.
Crede,roaga-te si lucreaza!
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
Eu cred ca ar trebui să își ceră iertare (scuze) după ce a greșit ca să poți ierta și să poți uita.
Sunt oameni batjocoritori care te pot chinui mereu și tu ar trebui să-i ierți fără să-i ceară iertare și nu i-ar folosi la nimic.
Așa ca cel mai bine ar fi să-și ceară fecare iertare când greșește.
Lăudat să fie Domnul!
Deconectat
RE: Iertarea. Cum și de câte ori iertăm pe ceilalți ?
Si daca nu vine sa va ceara iertare, ce faceti?
Nu-i foloseste lui iertarea in acest caz, dar va foloseste Dvs. ca sa nu ramaneti cu amaraciune si ura in inima.
Omul care constientizeaza ca trebuie sa-si ceara iertare, este omul care iubeste si se lupta sa nu mai repete pacatul impotriva aproapelui.
Insa pentru cei inconstienti sau care gresesc intentionat...este bine sa nu-i tineti in seama nimic.
Nu ma pot abtine sa va expun o intamplare:
La Liceu, fica mea cea mare era mereu batjocorita si tratata ca fiind fanatica, prin credinta pe care o emana, erau elevi care o strigau intruna: Pocaita, pocaita!(si multe cuvinte de batjocora pe care nu le pot scrie aici)Ea le zambea binevoitor, urmandu-si cursul, enervati incepeau a striga si mai tare, ea se intoarcea si le spunea calm:"Daca vreti va si multumesc pentru ceea ce imi faceti acum, pentruca pentru mine este o favoare si o cinste batjocorile voastre."
Au ramas mirati de atitudinea ei si au lasat-o in pace...Ea prin puterea pe care o avea sa ierte ramanea mereu plina de pace si senina.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.