Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"El va face ca domnia Lui să crească, și o pace fără sfârșit va da scaunului de domnie al lui David și împărăției lui, o va întări și o va sprijini prin judecată și neprihănire, de acum și-n veci de veci: iată ce va face râvna Domnului oștirilor"
Isaia 9:7

Cugetarea zilei
"Cel ce nu mai are ce pierde și-a regăsit, în mod paradoxal, libertatea."

Alexander Solzenitin

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 6
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Studiu Biblic - Discuții pe teme religioase | Întrebări și răspunsuri biblice
Pagina 2 din 3 < 1 2 3 >
Deconectat RE: Sufletul - veșnic sau nu?
CorneliuS
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
2426. Postat la 11/03/2010 17:23 - 5535z12h39m
valentina a scris:
Nu vor invia niciodata , nebunii, criminalii, sinucigasii, avortonii ? Ce ziceti ? E asa sau nu ?.

Parerea mea este ca vor invia si cei buni si cei rai(enumerati mai sus), numai diferenta e ca nu vor invia in acelasi timp.

Mai intai cei buni, alesi de Domnul:
1 Tesaloniceni 4:16-17Căci însuși Domnul, cu un strigăt, cu glasul unui arhanghel și cu trâmbița lui Dumnezeu, Se va pogorî din cer, și întâi vor învia cei morți în Hristos.
17Apoi, noi cei vii, care vom fi rămas, vom fi răpiți toți împreună cu ei, în nori, ca să întâmpinăm pe Domnul în văzduh; și astfel vom fi totdeauna cu Domnul.

Apocalipsa 20:6Fericiți și sfinți sunt cei ce au parte de întâia înviere! Asupra lor a doua moarte n-are nicio putere; ci vor fi preoți ai lui Dumnezeu și ai lui Hristos și vor împărăți cu El o mie de ani.

apoi ceilalti oameni mai putin buni vor invia pentru judecata:
Apocalipsa 20:13
Marea a dat înapoi pe morții care erau în ea; Moartea și Locuința morților au dat înapoi pe morții care erau în ele. Fiecare a fost judecat după faptele lui

.

"Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăția, slava și viața"
fullban10
2434. Postat la 12/03/2010 00:03 - 5535z6h0m
Inviaza doar cei ce sunt judecati. Vino sa ne judecam zice Domnul.
Cei enumerati de mine au fost deja judecati si ceilalati n-ai ce judeca deoarece ei n-au judecata ( alineat mintal sau avortini) Ce parere ai ?.

Biblia are răspuns la toate intrebările.
CorneliuS
2437. Postat la 12/03/2010 10:50 - 5534z19h13m
Din cate am inteles eu sunt 4 clase de oameni, dar cei morti din fiecare clasa de mai jos vor invia in trupuri nemuritoare (uni pt fericire alti pt chin):
1 Corinteni 15:42
Așa este și învierea morților. Trupul este semănat în putrezire, și învie în neputrezire;

1. Clasa celor care vor fi rapiti , Mireasa Mielului Mesia.(ei nu vor ajunge la judecata) 1Tesaloniceni 4:16,17; Apocalipsa 20:6
2. Clasa celor care au facut si bine si rau, ei vor fi judecati dupa faptele lor (aici este Mila care biruie judecata) Apocalipsa 20:13
3. Clasa celor care care au facut numai rau si vor fi aruncati de vii in iazul de foc fara sa mai ajunga la judecata (probabil cei rai amintiti de tine)
Apocalipsa 20:15
Oricine n-a fost găsit scris în cartea vieții, a fost aruncat în iazul de foc.

4. Clasa poporului Israel care vor ramanea pe pamant 1000 de ani apoi va incepa razboiul cel mare si Judecata Finala
Apocalipsa 20:7-10

"Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăția, slava și viața"
fullban10
2439. Postat la 12/03/2010 12:21 - 5534z17h41m
Voi cum definiti , sau ati inteles rapirea ?.
Rapirea e in filmele americane. Dumnezeu nu-i ca un raufacator care rapeste, ceva fara sa arate. Ridicarea la cer, intai a celor din morminte, si-apoi a celor ce sunt pe pamant, este vizibila, toata lumea ii va vedea.

Aurelc
2454. Postat la 14/03/2010 00:36 - 5533z5h26m
ciprus a scris:
ar ramas dator cu un verset in legatura su : daca fiintele de ordin superior ex: ingerii pot fi distruse
si trebuie sa iy multumesc lui YAHVE (laudat sa-i fie numele) ca l-am gasit (doar cu ajutorul LUI) este vorba de Evrei 2:14 ( iar din acest verset as vrea sa subliniez cuvantul NIMICEASCA )
Stiu ca mai am cateva datorii in legatura cu subiectul acesata in legatura cu explicarea altor 2 versete insa voi reveni cu o proxima ocazie
pana atunci ADONAI sa ne lumineze si sa ne pazeasca
Eu zic să-i mulțumești lui YAHWEH în continuare chiar dacă versetul pe care spuneai că ți l-a făcut de cunoscut nu înseamnă exact ce ai explicat tu. Acolo nu e vorba de a nimici ființa lui satana ci de a-l detrona din funcția pe care o obținuse, de a-l lăsa fără autoritate. Îți postez aici același verset din traducerea ortodoxă și din Biblia traducerea lui Martin Luther 1912:
Citat BOR: Evrei 2:14  Deci, de vreme ce pruncii s-au făcut părtași sângelui și trupului, în același fel și El S-a împărtășit de acestea, ca să surpe prin moartea Sa pe cel ce are stăpânirea morții, adică pe diavolul,
( a surpa aici în sensul de "a detrona " )
Citat LUT 1912 2:14  Nachdem nun die Kinder Fleisch und Blut haben, ist er dessen gleichermaßen teilhaftig geworden, auf daß er durch den Tod die Macht nehme dem, der des Todes Gewalt hatte, das ist dem Teufel,
- traducerea... " După cum copii au carne și sânge, a luat și el parte în aceeași măsură la ele ( carne și sânge) pentru ca prin moarte să ia puterea aceluia care deținea puterea asupra morții, acesta este diavolul " Mai am un testament catolic , tot în germană în care m-am uitat repede și în ăsta folosește o altă expresie, un alt verb " entmachten" care înseamnă a detrona, a prelua puterea. Sunt convins că majoritatea traducerilor fidele exprimă această idee pentru că altfel ar intra în contradicție cu versete de felul acesta:
Citat BOR: Apocalipsa 20:10  Și diavolul, care-i amăgise, a fost aruncat în iezerul de foc și de pucioasă, unde este și fiara și proorocul mincinos, și vor fi chinuiți acolo, zi și noapte, în vecii vecilor.
numai că Biblia nu se contrazice, chiar dacă uni așa cred , pentru că se iau după aparențe. Aparențele înșeală. Cât despre explicația pe care ai dat-o la 1 Tesal 5:23 e deasemenea greșită, pentru că te folosești de un cuvând scos din context. Faptul că Pavel dorea ca " duhul, sufletul și trupul vostru să fie păzite întregi..." nu se referă la o integritate fizică pe care o aveau inițial, sau mai bine zis la forma pe care o are acum un om înainte de a muri, ci se referea că dorește ca ei să rămână nepătați, ne întinați cu nici unul din aceste trei componente uite același citat din biblia bogată:
Citat BOR: 1 Tesaloniceni 5:23  Însuși Dumnezeul păcii să vă sfințească pe voi desăvârșit, și întreg duhul vostru, și sufletul, și trupul să se păzească, fără de prihană, întru venirea Domnului nostru Iisus Hristos.
Iar faptul că aceste cuvinte sunt la singular și nu la plural nu ne avantajează pe nici unul dacă ar fi să ne luăm strict după gramatică. Corect , dacă ar fi spus așa cum vrei tu să se înțeleagă trebuia să spună " Și duhul, sufletul și trupul bisericii să fie păstrate neîntinate"... dar el a spus de " ale voastre, ceea ce înseamnă că era vorba de elementele componente ale fiecărui individ în parte .smiley
La versetul din 1 Cor 15:18 există se pare o împărțire de idei. Traducerile germanice spun că sunt pierduți, inclusiv cea de Cornilescu ( deci se pare că și cele frențuzești) iar cele englezești spun că au pierit Acum problema este că tu susții că din moment ce omul moare el " a pierit" conform cu explicația de pe pagina 1 a acestul subiect. Dar dacă așa se "piere" se pare că Domnul Iisus după ce a murit- " pierit" pe când colo, Biblia spune că El a propovăduit Evanghelia duhurilor ( părții imateriale) ale oamenilor care nu avuseseră ocazia să audă evanghelia pe timpul când trăiseră în viață:
Citat BOR: 1 Petru 3:18  Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul,
19  Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare,
20  Care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta,
Cât despre explicațiile despre filosofia platonică, nu le abordez, pt că nu am mai termina degrabă dacă începem să filosofăm, dar Biblia are destule argumente, doar trebuie crezute... nu e nevoie să accept filosofia lui Platon.
valentina a scris: Suflarea de viata se duce la Cel ce a dato.
Locuinta mortilor e o metafora. La inviere, Ingerul care te-a insotit in umblarea ta pe pamant, vine sa te ia de acolo de unde te-a lasat. Daca ai fost aruncat in mare, din mare, daca esti cenusa te aduce de unde ai fost risipit, si asa mai departe.
Eu sunt conștient că în anumite pasaje din biblie "locuința morților) este o expresie metaforică pentru mormânt și în special majoritatea cazurilor sunt din V.T pentru că dacă studiezi religia veche a evreilor, cei mai mulți dintre ei nici nu credeau ca și saducheii că va fi o înviere a morților ... Dar în Noul Testament se cam face lumină în privința asta a iazului cu foc, a sufletelor vii și așa mai departe. Domnul Iisus spune de trup că va fi distrus, dar de suflet spune că va fi aruncat în Gheenă. Atenție sufletul în Gheenă nu distrus. ( Luca 12:5 )
Citat VDC: Luca 12:4  Vă spun vouă, prietenii Mei: Să nu vă temeți de cei ce ucid trupul, și după aceea nu mai pot face nimic.
5  Am să vă arăt de cine să vă temeți. Temeți-vă de Acela care, după ce a ucis, are puterea să arunce în gheenă; da, vă spun, de El să vă temeți.
valentina a scris: Voi cum definiti , sau ati inteles rapirea ?.
Răpirea este de fapt o expresie mai mult metaforică, prin care se înțelege că prima înviere va avea loc într-un moment neștiut de nimeni dintre oameni. În sensul acesta a spus Domnul Iisus ucenicilor și nouă azi:
Citat VDC: Luca 12:40 "Și voi, deci, fiți gata, căci Fiul omului va veni în ceasul în care nu vă gândiți. "

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Pedro V
2461. Postat la 14/03/2010 17:53 - 5532z12h9m
Asa este frate Ovidiu avem trup suflet si duh(si nu refera la Duhul Sfant,fiindca Duhul Sfant nu poate fi intinat)!

Un verset din nou puternic ii:Caci Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri: patrunde pana acolo ca desparte sufletul si duhul, incheieturile si maduva, judeca simtirile si gandurile inimii. (Evr.4:12)

Iov 27:3; 34:14 ; 12:10; Isaia 10:18; etc

Si mai sunt versete in BIblie ,dar iti dai seama ca Pavel cu versetul din 1 Tes 5:23 da peste cap o multime de doctrine despre suflet !

sa ai Pace!

Pe Calea Credintei Sfintilor nu mergi ca repetentii si corigentii ci mergi ca Sfintii ,din har in har si din putere in putere!!!!!!
Aurelc
10282. Postat la 13/04/2011 10:38 - 5137z20h25m
Am promis surorii Lucia că voi răspunde întrebării ce mi-a adresat-o la subiectul cu Duhul Sfânt despre cum înțeleg eu problematica duhului, sufletului și trupului aici la acest subiect deoarece aici mai sunt mai multe exemple și voi mai prezenta unul, și anume am găsit și despre Mântuitorul nostru, Domnul Iisus Christos că a avut toate aceste trei componente:
a ) Încep cu duhul-
Luca 23:46 Isus a strigat cu glas tare: "Tată, în mâinile Tale Îmi încredințez duhul!" Și când a zis aceste vorbe Și-a dat duhul.

b ) Apoi sufletul-
Psalmii 16:10 Căci nu vei lăsa sufletul meu în locuința morților, nu vei îngădui ca preaiubitul Tău să vadă putrezirea.

c ) Și în final cu trupul-
Matei 27:58. El (Iosif din Arimatea) s-a dus la Pilat, și a cerut trupul lui Isus. Pilat a poruncit să i-l dea.
59. Iosif a luat trupul, l-a înfășurat într-o pânză curată de in,
60. și l-a pus într-un mormânt nou al lui însuși, pe care-l săpase în stâncă. Apoi a prăvălit o piatră mare la ușa mormântului, și a plecat.

Deci, dintre aceste trei elemente, (care atâta vreme cât au fost împreună, Domnul Iisus a fost viu) duhul a fost încredințat Tatălui, sufletul a stat în locuința morților ( și nu e vorba de sânge aici, pentru că sângele se descompune și asta ar însemna că la cei ce stau timp mai îndelungat în mormânt nu mai ai ce să înviezi/scoți din locuința morților) iar trupul a fost pus în mormânt după ce a fost uns cu o parte dintre mirodenii. Acum, la înviere sufletul Lui a fost scos din locuința morților pentru că satana a fost detronat de puterea pe care o avea prin păcat asupra locuinței morților, peste trupul fizic a fost îmbrăcat cu trup de slavă ( cum spune Pavel în 2 Cor 5) și duhul de viață a venit de la Dumnezeu Tatăl înapoi peste El. Cred că de Biblie m-am folosit la această argumentare soră Lucia. Multe binecuvântări vă doresc.

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Lucia
10492. Postat la 24/04/2011 11:15 - 5126z19h47m
Dragii mei,imi voi expune si eu parerea cu privire la cum inteleg eu versetul genesic, cel din cap.2:7.
Eu vad aici cele doua elemente necesare intocmirii omului:TARANA si SUFLAREA DE VIATA.
1.Tarana..... nu cred ca nu o cunoastem cu totii, este materia prima din care Dumnezeu a modelat fizicul omului.
2.Suflarea de viata este adierea divina pe care Domnul a suflato in nari , mai degraba o consider acea putere care insufleteste materia(pamantul).
Aceste doua elemente separat luate nu reprezinta nimic pentru fiinta umana, ci numai impreuna intr-o intrepatrundere trainica a facut ca el INSUSI sa devina un suflet viu, nu a dobandit un suflet viu ca si cum li sa adaugat ceva in plus...eu asa inteleg! Suflarea este procesul prin care Dumnezeu a investit in noi acea respiratie , forta, care pune in miscare SANGELE , inima pompeaza viata in tot corpul ,in fiecare celula si au loc acele reactii si procese care tin fizicul nostru in viata.Sangele este purtatorul acestei suflari, a vietii.Adica ,eu am trup si suflare de viata, imbinate aceste doua elemente ma fac sa devin un SUFLET VIU. Parerea mea!Este ca si cum numai impletite cele doua elemente impreuna creaza fiinta noastra,Omul viu, deci nimic in plus!
Ce cred eu, este faptul ca se confunda aici Suflarea de viata cu Suflet viu, si vreau sa accentuiez ca Sufletul viu este acel proces de transformare a trupului fizic (pamant) cu suflarea de viata.Cat despre exemplele fr. Ovidiu cu trup, duh si suflet, eu cred ca foarte frumos sunt redate cele 2 elemente a Sufletului viu. Cand suflarea de viata ne este luata noi ne DESFACEM in Tarana de la inceput, vedeti...ramanem un singur element, pamant.Sufletul nu se duce nicaieri, el nu mai exista atunci cand cele doua elemente se separa, suflarea se duce la Tata, pamantul in pamant.Ma gandesc ca subiectul deschis de Ciprian este mai degraba o capcana....pt ca doar crezul grecesc, ortodox confunda suflarea de viata cu sufletul.

Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
fullban10
10510. Postat la 25/04/2011 14:16 - 5125z16h47m
O precizare. Adiere divină?
Acolo nu a fost adiere. Acolo a fost suflare de viață , adică Duh din Dumnezeu, o parte din Duhul Lui a pătruns în trupul lui Adam. Și fiecare din noi, purtăm in noi o părticică din Duhul Lui. De aceia toată viața omul Îl caută pe Stăpânul suflării de viață pe care o are în el.

Lucia
10515. Postat la 25/04/2011 16:05 - 5125z14h58m
Draga mea, daca suflarea de viata o confunzi cu Duhul lui Dumnezeu, este foarte grav.
1 Am fi fii din Dumnezeu prin natura Duhului si atunci Isus nu ar mai fi UNICUL FIU.Apoi, sa nu uiti ca prin aceiasi suflare divina Dumnezeu a intocmit animalele ,cerurile si ostirea lor, apoi plantele ,pestii si pasarile (Psalmul104:30)
Noi am devenit fii de Dumnezeu prin har, prin Hristos.
Duhul lui Dumnezeu a fost turnat peste noi la Cinzecime, pana acum nu ai facut diferenta dintre duhul omului si Duhul Sfant?
De multe ori nu te recunosc , de aceia spun ca uneori de pe contul tau mai scrie si alte persoane pentru ca scrii in toate felurile...apoi cand spun sufla vantul sau adie vantul, care este diferenta?
Valentina, OMUL toata viata il cauta pe Stapanul suflarii (din expunerea ta pare ca toti)?
Cine intra pe contul tau, nepotii?

Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
fullban10
10517. Postat la 25/04/2011 17:27 - 5125z13h36m
Mă bănuiești fără motiv, că aș avea complici. Aceasta este ceea ce gândesc eu. Noi și dobitocul avem aceiași suflare, zice Eclesiastul (3;19)
Cand citim în Biblie că doar duhul lui Dumnezeu cunoaște gândurile lui Dumnezeu nu este vorba de Duhul Sfânt. Duhul Sfânt este o entitate separată, face parte din Dumnezeire. Duhul pe care L-a suflat Dumnezeu în nările lui Adam este duhul acela care-I cunoaște gândurile lui Dumnezeu. Acesta este punctul meu de vedere, așa am înțeles eu citind Biblia. Poate dacă scriam duh cu literă mică nu se făcea confuzie. Duhul Sfânt e Duhul Sfânt a treia Dumnezeire, iar duhul care cercetează duhul lui Dumnezeu, e al lui Dumnezeu și duhul omului care cercetează duhul omului, e duhul omului. Omul are un duh al lui. Prin acest duh, lucrează Duhul Sfânt în mine.

Lucia
10518. Postat la 25/04/2011 17:50 - 5125z13h12m
Deci, vrei sa spui ca duhul care la suflat Dumnezeu in narile lui Adam cunoaste gandul lui Dumnezeu?
Stii ce scrii?
Este ca si cum noi am cunoaste gandul Domnului...

cautatorul
10533. Postat la 26/04/2011 07:34 - 5124z23h28m
Buna ziua
Valentina te rog adu versetul biblic la afirmatia pe care ai spuso """Cand citim în Biblie că doar duhul lui Dumnezeu cunoaște gândurile lui Dumnezeu nu este vorba de Duhul Sfânt."""""
Felicitari pt. curajul de a scrie , sa nu uitam ca a gresi e uman toti gresim .
Eu cred ca numai Duhul Sfant cunoaste gandurile lui Dumnezeu , iar descoperirile pe care le avem sunt tot prin Duhul Sfant nu prin capacitatea si intelepciunea omului .
Uite ce scrue 1 Corinteni 2:11 În adevăr, cine dintre oameni cunoaște lucrurile omului, afară de duhul omului, care este în el? Tot așa: nimeni nu cunoaște lucrurile lui Dumnezeu afară de Duhul lui Dumnezeu.

Duhul omului. Gândurile, dorințele și planurile particulare ale unui om sunt pe deplin cunoscute și înțelese numai de el însuși. Nici un alt muritor nu le poate cunoaște în afară de cazul că omul însuși alege să i le descopere. Dacă el alege să-și dea în vileag ideile, gândurile și planurile față de alții, ei pot cunoaște și înțelege numai atât cât le e descoperit.

Sa nu ne departam de subiect este sufletul vesnic? eu cred ca nu, sufletul care pacatuieste acela va muri .

Cu respect

abdon
10539. Postat la 26/04/2011 11:30 - 5124z19h33m
Moare, sufletul, dar nu la propriu, si Adam dupa ce a pacatuit, a murit, si totusi traia !?

Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2

Lucia
10587. Postat la 27/04/2011 20:47 - 5123z10h15m
Cred ca ar trebui sa definim cuvantul SUFLET, poate astfel vom intelege mai bine adevarul...Insa ma tem ca in dictionar este definit dupa crezul ortodox...cel mai bine ar fi sa cautam in mai multe traduceri ale Bibliei.

Lavi
14744. Postat la 10/10/2011 15:28 - 4957z15h35m
Multă pace .
Eu am inteles de la Facere sau Nastere sau prima carte a lui Moise că Acest Mare Creator a zis.....Să facem.....
Geneza 1:26 Apoi Dumnezeu a zis: "Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peștii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul și peste toate târâtoarele care se mișcă pe pământ."
A văzut că tot cea ce facuse erau toate foarte bune.

Geneza 1:31 Dumnezeu S-a uitat la tot ce făcuse; și iată că erau foarte bune. Astfel a fost o seară, și apoi a fost o dimineață: aceasta a fost ziua a șasea.

Acum eu de aici inteleg că si primul om Adam era foarte bun....dar insă din nefericire a ascultat glasul nevestei lui care si ea a ascultat alt glas si de atunci omenirea este Nefericită.
Eu il văd pe primul Adam o umbră a Celui care avea să vină si a venit.

Romani 5:14 Totuși moartea a domnit, de la Adam până la Moise, chiar peste cei ce nu păcătuiseră printr-o călcare de lege asemănătoare cu a lui Adam, care este o icoană preînchipuitoare a Celui ce avea să vină.

1 Corinteni 15:45 De aceea este scris: "Omul dintâi Adam a fost făcut un suflet viu." Al doilea Adam a fost făcut un duh dătător de viață.

Dar nu voi uita insă că in acest primul Adam Creatorul Lui a pus ceva ,spun acest lucru deoarece ,,erau foarte bune''.
Acum dacă erau foarte bune ce-as mai putea adauga sau scoate eu un om atat de imperfect?
A uitat oare acest Creator să pună ceva in primul Adam?
La numit incă de la inceput un suflet viu iar pe cea care i se potrivea a facut-o din materia numită coastă sau os si nu găsesec că ea a fost facută din țărană.

Geneza 2:23 Și omul a zis: "Iată în sfârșit aceea care este os din oasele mele și carne din carnea mea! Ea se va numi, femeie, pentru că a fost luată din om."

Deci Adam era carne si oase era viu avea in el ceva? ce?Inima nu bate fără sânge in această inimă este pusă si vesnicia.Ce frumos Viata cea mai de preț comoară a omului.
Nu cumva viata din sange?Nu datorită acestui lucru se numea el suflet viu....că doar primise binecuvantarea inainte să cadă in păcat ....si eu inteleg că cea ce Binecuvintează Marele Creator rămane binecuvantat .Acum eu sunt o făramă de tarană si mă limitez la aceste cateva idei si voi invăta impreună cu voi ce este Sufletul?

Moderator5
24728. Postat la 17/09/2013 13:57 - 4249z17h5m
A fost început la Artă un subiect a cărui dezbatere a condus la discuții despre suflet. Inițial îi rezervasem acolo spațiu crezând că se va discuta despre broșură în ansamblu. Mut aici tot ce s-a postat acolo pentru că acest subiect exista de multă vreme, dar poate a fost trecut cu vederea. Vă rog pe viitor să fiți mai atenți unde postați și dacă nu există deja subiecte care tratează tema ce doriți să o deschideți într-un subiect nou.

Ionica a scris:
Brosura Sufletul este muritor?! este o prezentare intr-un spatiu mai mic, a ceea ce am scris mai detaliat in cartea mea intitulata "Murim sau nu murim?". Am editat aceasta carte (pe cheltuiala mea) intr-un tiraj restrans in jur de 70 de exemplare si am donat toate exemplarele celor interesati (nu am luat bani pe ele). Momentan am un singur exemplar.

Anul acesta am restrans subiectul in forma unei brosuri si am editat in jur de 30 de exemplare, tot pe cheltuaiala mea si fara sa iau un ban pe ele. Am donat toate si mi-a ramas un singur exemplar.

Dumnezeu mi-a pus pe suflet aceasta lucrare, prin harul sau, cunoscand capacitatile mele de a ma informa si a culege informatii antice si doresc sa duc mai departe aceasta lucare de informare.

Prezint aici coperta (ce scrie pe coperta) brosurii.
----------------------------------------------------------------------------------------------

Sufletul este muritor?!

Confruntarea Bibliei antice cu scribii mai vechi și mai noi

"Hagiason autos en te aletheia ho logos ho sos aletheia estin"
"Sfințește-i prin adevăr: Cuvântul tău adevăr este." Ioan 17:17

Lucia a scris:
Ionica, INTREBAREA este subiectul de discutie, nu?
Daca este asa, mai degraba va trebui sa definim cuvantul SUFLET, ce zici?
Dupa o coperta nu poti discuta o carte, ci, dupa continutul ei, eu nu am citit Brosura, insa doresc sa dezbatem subiectul cu Biblia, bine!?
Sau cum vrei tu, "Murim sau nu murim?"

Ionica a scris:
Stimata Lucia,
Multumesc de interesul manifestat. Definirea este binevenita. Dar indiferent cum definim sufletul, eu am gasit scris in proportie covarsitoare ca el moare. In doua locuri am gasit ca nu moare. Ambele locuri pot fi rezolvate logic. Primul loc este o modificare antica de text, unde in original nu suna asa si al doilea loc este o interpolare, deci un text adaugat.
Prin brosura mea, am incercat sa arat tocmai asta, ca in majoritate covarsitoare Biblia arata ca sufletul moare si ca cele doua texte contrare sunt piste false. Biblia antica nu se poate contrazice. Biblia noua da, din cauza traducatorilor care nu au facut traduceri cum ar fi trebuit sa fie facute.
Ca sa avem doctrine curate, trebuie sa avem o traducere curata, fara intortocheli de origine umana. De aceea, pe langa brosura, am inceput sa lucrez la un proiect numit "Biblia Antica".
Eu am trimis prin e.mail si voi continua sa trimit aceasta brosura, tuturor celor care sunt interesati.
Aici prezint introducerea din mail si cu acceptul moderatorilor pot sa pun si textul per ansamblu. Sau macar o parte din brosura.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Pacea lui Dumnezeu!

Acest blog este dedicat textului Bibliei antice. Din nefericire, nu ni s-au pastrat copiile originale ale cartilor care compun Biblia noastra iubita si pretuita. Avem doar manuscrise antice. De regula, textele celor mai vechi manuscrise Biblice sunt considerate ca fiind cele mai aproape de textul original.

De ce este necesara gasirea textului antic, acolo unde exista mai multe variante textuale? Deoarece exista riscul ca un text alterat sa alimenteze conceptii grestite. In acest sens va rog sa vedeti materialul atasat, brosura "Sufletul Este Muritor?!". Biblia Antica spune ca sufletul este muritor.

Anumite manuscrise au diferente mai mici sau mai mari intre ele. Acolo unde textul variaza sau lipseste in functie de manuscris, varianta propusa pentru textul antic va fi selectata dupa criterii logice, cerand prin rugaciune, in numele Domnului si Mantuitorului nostru Isus Christos, har si intelepciune de la Tatal ceresc. A lui sa fie toata multumirea si lauda, pentru aceasta lucrare. Amin!

Lucia a scris:
Nu cred ca este indiferent cum definim sufletul, pentru ca altfel nu am dezbate acest subiect.
Fiecare persoana care studiaza Biblia, ar dori sa vada si manuscrisele in original, insa lucrul acesta nu este posibil pentru tot omul de rand, iar de pe bloguri nu avem de unde sti daca informatiile sunt reale 100%.
Asa ca, Biblia ne sta la indemana, iar un studiu general...Vechiul si Noul Testament, ne va duce la rezultatul adevarat.
Ionica, poti si aici sa-ti spui parerea despre suflet, impreuna(membrii portalului) vom putea discuta daca moare...

Ionica a scris:
Bine zici, Lucia. Eu am spus doar ca indiferent cu l-ar denumi cineva, el tot moare. Nu am incuviintat prin asta indiferenta. Sper ca nu s-a inteles gresit. SUNT DE ACORD, ca el trebuie definit CORECT.
Incerc aici sa postez prefata brosurii, sa vedem ce implicatii aduce credinta in nemurirea sufletului si cum a afectat el traducerile de mai tarziu ale Bibliei, precum si unde a dus dogmatica inventiva a unora, care s-a facut tocmai pe fundamentul acestei idei a nemuririi sufletului.
----------------------------------------------------------------------------------------------

Unde se duce omul după moarte?

Prefață

Dumnezeu să fie slăvit prin Domnul și Mântuitorul nostru Isus Christos și pace tuturor oamenilor iubitori de adevăr!
Geneza 3:19. "În sudoarea feței tale să-ți mănânci pâinea, pâna te vei întoarce în pământ, căci din el ai fost luat; căci tărână ești și în țărână te vei întoarce."
Daniel 12:2. "Mulțimea celor ce dorm în țărâna pământului se va scula: unii pentru viață veșnică, și alții pentru ocară și rușine veșnică." (traducerea "mulți dintre cei ce dorm în țărâna pământului" este greșită și alimentează idei false)
Vă rog frumos să vă notați, că acolo nu Daniel vorbește, ci chiar un înger al lui Dumnezeu. Și el folosește aceeași terminologie ca în primul caz arătat, unde vorbește Dumnezeu.
Și acum să vedem, că Domnul și Mântuitorul nostru Isus, confirmă și el acest adevăr sfânt și divin:
Ioan 3:13. "Nimeni nu s-a suit în cer, afară de Cel ce S-a coborât din cer, adică Fiul omului, care este din cer."
Ioan 5:28. "Nu vă mirați de lucrul acesta; pentru că vine ceasul când toți cei din morminte vor auzi glasul Lui
29. și vor ieși afară din ele. Cei ce au făcut binele vor învia pentru viață; iar cei ce au făcut răul vor învia pentru judecată."

Apoi vine celălalt Isus, din Biblia neautorizată a scribilor care au falsificat adevărul și îl combate pe Isusul Bibliei, spunând:
"A venit timpul când săracul a murit și a fost dus de îngeri în sânul lui Avraam." Luca 16:22
Interesant. Toți merg în tărână, dar acesta merge în sânul lui Avraam. Și mă întreb: Dar aceia care au murit înainte de Avraam, unde o fi mers? Se vede clar că textul este un fals, deoarece nu concordă cu armonia interioară a Bibliei.
Trebuie să înțelegem că omul este un produs compus din două entități: "țărâna pământului" și "duhul lui Dumnezeu". Aceste două elemente compun un produs nou, produs pe care Biblia numește "sufletul omului". La moarte, aceste doua elemente se desfac din uniunea formată și sufletul omului încetează să mai existe conștient, moare odată cu trupul... Omul nu mai există, ca ființă vie.
Dar ce se întâmplă cu duhul omului?
Biblia spune - și nu eu - că după ce iese din om, duhul (spiritul) omului (și nu sufletul omului) se duce la Dumnezeu, care l-a dat: "Și țărâna se întoarce în pământ cum a fost și duhul ("ruach" în ebraică) se întoarce la Dumnezeu care l-a dat". Biblia spune și mai exact unde anume la Dumnezeu: "Tată, în mâinile tale îmi încredințez duhul ("pneuma" în greacă)"
Ați observat unde: "în mâinile lui Dumnezeu". Vedeți, se întoarce în mâinile lui Dumnezeu, nu în iad, nu în rai și nu în alte părți. Domnul și Mântuitorul nostru Isus Christos știe cel mai bine amănuntele. Din nefericire, mulți interpretează foarte greșit versetele, deoarece se iau după interpretările bisericilor îndepărtate de adevărul lui Dumnezeu, fiind înșelați de falsurile adăugate la Biblie și de traducerile distorsionate a unor versete, care susțin ca și ei lucruri distorsionate, preluate din păgânism... Din nefericire, la ora actuala Ortodoxia și Catolicismul, precum toate mișcările derivate din ele, arată mai degrabă ca un păgânism filozofic grec, reformat insuficient și nu ca modelul lăsat nouă de Noul Testament. Miscarea gnostica din secolele I-III a reusit sa infiltreze in crestinism principalele elemente ale culturii religioase din paganism. Puzderia de zei pagani au fost rebotezati cu numele sfintilor din Biblie si au devenit asazisii patroni ai diferitelor meserii si stari, ca si in paganism. Zilele de sarbatoare ale principalelor zeitati pagane, acum purtand nume crestine, au devenit principalele zile de sarbatoare ale "pagano-crestinilor". Acestor elemente pagane, care au supravietuit travestiti in straie si denumiri crestine li s-a adus inchinare si au devenit "mediatori" intre Dumnezeu si oameni. Toate acestea au devenit posibile datorita credintei in nemurirea sufletului.

Iată o mărturie, care ar trebui să fie o mărturie șocantă pentru cei ce cred în nemurirea sufletului. În ultima rugăciune a episcopului martir Policarp al Smirmei (secolul II), el îsi exprimă credința că sufletul lui va fi înviat (aspect ce confirmă adevărul că sufletul moare). El a fost ucenicul apostolului Ioan.

"Atotputernice Dumnezeule, Tată a iubitului și binecuvântatului tău slujitor, Isus Christos, prin care am ajuns la cunoștința ta, Dumnezeul îngerilor, a puternicilor, a tuturor creaturilor și a tuturor celor drepți, care trăim înaintea feței tale: Te preamăresc, că m-ai socotit vrednic pentru această zi și acest ceas, ca să am parte la numărul martirilor tăi, în paharul Christosului tău, la învierea sufletului și a trupului la viața veșnică prin neputrezirea din duhul sfânt. Să fiu primit printre ei înaintea feței tale, ca o jertfă grasă și plăcută, așa cum tu, veșnic drept Dumnezeu ai hotărât mai dinainte, mi-ai făcut de cunoscut în prealabil, iar acum împlinești. Pentru toate acestea te laud, te preamăresc și te slăvesc prin veșnicul tău mare preot ceresc, Fiul tău drag, Isus Christos. Prin el și împreuna cu el, a ta este slava luminoasă în duhul sfânt, acum și în eternitatea care va veni. Amin.r1;

Nemurirea este condiționată de ascultare și se primește numai la judecata celor vii și a celor morți:
"Între creștinii evanghelici există o minoritate semnificativă de susținători ai nemuririi condiționate, așa cum declară The British Evangelical Alliance."
"În ultimele șase decade doctrina nemuririi condiționate a fost acceptată de un spectru larg de teologi din cadrul Bisericii Ortodoxe."
A se vedea topicul "Nemurirea conditionata" de pe Enciclopedia Libera Wikipedia.
Dumnezeu să fie lăudat in veci! Amin.

Lucia a scris:
Unde se duce omul dupa moarte?
Omul dupa moarte se duce in tarana.

Nu stiu daca in "Brosura"este definit SUFLETUL, pentru ca nu am citit-o, dar, am sa-mi permit eu pe baza versetelor din Biblie sa il definesc.

Sufletul este acea intrepatrundere dintre duhul de viata de la Dumnezeu cu trupul modelat din tarana, rezultatul intrepatrunderii fiind UN SUFLET VIU, sau un om in viata.
Duhul de viata este energia care da viata fiecarei celule din corp.
Iar conductorul acestei energii este sangele.
"Si Domnul Dumnezeu a facut pe om din tarana pamantului , i-a suflat in nari duh de viata, si omul a DEVENIT UN SUFLET VIU."(Gen.2.7)

Eu cred ca confuzia se face intre "duhul de viata" si "suflet", care il considera tot una.
Suflet inseamna om viu, cand murim duhul de viata se duce la Dumnezeu.
Iar cele doua elemente se separa, ramanem un trup mort-tarana.
Intr-un cuvant sufletul a disparut, nu mai exista.

Lavi a scris:
Am o intrebare sora Lucia.
Dar inainte de a ii se sufla in nările omului duh de viață,cum era omul din țărână?
Pentru că, el ''Omul'', a Devenit Un Suflet Viu,deabea după ce i se suflase in nări Duh De Viață,nu?
Ei' ca să fiu mai clară,pe mine mă interesează cum era acesta inainte,(când era doar un model -un chip din țărâna pământului)?
Intrebarea este valabila si pentru Ionica si ceilanti care apar la acest topic.
Multumesc anticipat.

valentina a scris:
Lucia a scris:Intr-un cuvant sufletul a disparut, nu mai exista.

Mai Lucica, mai! Cum vine asta? Cum sa nu mai existe sufletul? Sufletul se duce la Cel care l-a dat, la Dumnezeu.

Lucia a scris:
Lavi, omul a fost creat , modelat din tarana pamantului, pana sa-i sufle duh de viata in el, era o "materie moarta", dupa, a devenit UN SUFLET VIU.
Poate ca nu am inteles intrebarea, in ce sens ai formulat-o...
Duhul de viata nu este acelasi lucru cu sufletul.
Intrepatrunderea celor doua elemente, trup si duh de viata, fac sa devenim suflete vii.
Sufletul este rezultatul contopirii celor doua elemente.

Lavi a scris:
Acesta este punctul tare ''A Devenit''....un suflet Viu!
Mai intreb ceva.
Dar înainte când a fost doar o ''materie moartă'' si nu ii s-a suflat încă in nări ''duh de viață''-nu era un suflet mort?
Bine,tu spui că era o ''materie moartă'' si asa a fost.
Deci,dacă a devenit ''un suflet viu''...aceasta (nu cumva) inseamnă, că înainte a fost un ''suflet mort''?
Si desigur.....incă o dată multumesc.

Lucia a scris:
Lavi,
"Si Domnul Dumnezeu a facut pe OM din tarana pamantului (era deja om, dar nu suflet viu), i-a suflat in nari DUH DE VIATA, ( si dupa) OMUL a deveni un SUFLET viu."
Oamenii confunda duhul cu sufletul, cand mor zic. "A iesit sufletul", dar corect este: "A iesit duhul "
Sufletul fiind trupul viu, care respira si misca, prin energia data de duhul de viata .
In prima faza a facerii omului, nu era suflet, el a DEVENIT SUFLET VIU dupa ce i-a suflat duh de viata in nari.

Ionica a scris:
Lucia a scris:
Unde se duce omul dupa moarte?
Omul dupa moarte se duce in tarana.

Nu stiu daca in "Brosura"este definit SUFLETUL, pentru ca nu am citit-o, dar, am sa-mi permit eu pe baza versetelor din Biblie sa il definesc.

Sufletul este acea intrepatrundere dintre duhul de viata de la Dumnezeu cu trupul modelat din tarana, rezultatul intrepatrunderii fiind UN SUFLET VIU, sau un om in viata.
Duhul de viata este energia care da viata fiecarei celule din corp.
Iar conductorul acestei energii este sangele.
"Si Domnul Dumnezeu a facut pe om din tarana pamantului , i-a suflat in nari duh de viata, si omul a DEVENIT UN SUFLET VIU."(Gen.2.7)

Eu cred ca confuzia se face intre "duhul de viata" si "suflet", care il considera tot una.
Suflet inseamna om viu, cand murim duhul de viata se duce la Dumnezeu.
Iar cele doua elemente se separa, ramanem un trup mort-tarana.
Intr-un cuvant sufletul a disparut, nu mai exista.

Asa este. Sufletul este produsul unei "uniuni" (carne si duh). Este ca si cu apa. Apa este un produs compus din doua gaze (hidrogen si oxigen). Scoate hidrogenul din apa si apa va disparea. Scoate oxigenul din apa si apa va disparea. Uneste din nou elementele si apa se face la loc.
Postez aici studiul din brosura, pe o lista de versete, care arata ca sufletul moare. Postez doar o parte din lipsa de spatiu si maine voi posta o alta parte, cu acordul moderatorilor.
---------------------------------------------------------------------------------------

Sufletul este muritor?!

Dacă scriitorii Bibliei ar trăi azi, cu siguranță ar protesta față de cum s-a tradus Biblia! Cei din Biblie spun clar și în nenumărate rânduri că sufletul moare sau că poate fi ucis. Dar aceste adevăruri nu le-au plăcut scribilor veniți din păgânism, păgânii fiind sustinători zeloși ai nemurii sufletului, așa că au falsificat anumite texte. În această lucrare se va demonstra acest lucru.

Cuvântul "suflet", în ebraica este "nephes", iar în greacă este "psuche".
Să vedem cum este descris "sufletul" în Biblie:
- Conform cu textul ebraic, "sufletul" poate mânca sânge (lucru interzis) și carne:
"Dacă s-ar întâmpla să mănânce cineva a treia zi din carnea jertfei lui de mulțumire, jertfa lui nu va fi primită și nu se va ține în seamă celui ce a adus-o: ci va fi un lucru uracios și, sufletul (nephes) care va mânca din ea, își va purta nelegiuirea." Levitic 7:18
"dar sufletul (nephes) care, găsindu-se în stare de necurăție, va mânca din carnea jertfei de mulțumire care este a DOMNULUI (YHWH este peste tot unde apare DOMNUL), să fie nimicit din poporul său." Levitic 7:20
"Sufletul (nephes) care va mânca sânge de orice fel va fi nimicit din poporul său." Levitic 7:27
"De aceea am zis fiilor lui Israel: "Nici un suflet (nephes) dintre voi să nu mănânce sânge, și nici străinul care locuiește în mijlocul vostru să nu mănânce sânge." Levitic 17:12
"Orice suflet (nephes), fie născut în țară, fie străin, care va mânca dintr-un animal sălbatic mort sau sfâșiat, să-și spele hainele, să se scalde în apa și va fi necurat până seara; apoi va fi curat." Levitic 17:15
- Conform cu textul ebraic, "sufletul" se poate usca (ofili):
"Și acum ni s-a uscat sufletul (naphsenu): nu mai este nimic! Ochii nostrii nu văd decât mana aceasta." Numeri 11:6
- Conform cu textul ebraic, "sufletul" poate atinge lucruri necurate:
"Orice lucru de care se va atinge cel necurat va fi necurat; și sufletul (nephes) care se va atinge de el să fie necurat până seara." Numeri 19:22
- Conform cu textul ebraic, "sufletul" poate fi sfâșiat ca de un leu:
"Scapă-mă de toți cei care mă urmăresc și eliberează-mă, ca să nu sfâșie sufletul (naphsi) meu ca un leu care te face bucăți, ..." Psalmii 7:1,2
- Conform cu textul ebraic, "sufletul" poate merge în groapă sau mormânt:
"ca să-i păzească sufletul (naphsow) de groapa și viața de loviturile sabiei."
"sufletul (naphsow) i se apropie de groapă, și viața de vestitorii morții."
"Dumnezeu mi-a izbăvit sufletul (naphsow) ca să nu intre în groapă, și viața mea vede lumina!"
"ca să-i ridice sufletul (napshow) din groapă, ca să-l lumineze cu lumina celor vii." Iov 33:18,22,28,30
"DOAMNE, Tu mi-ai scos sufletul (naphsi) din Locuința morților, Tu m-ai ținut cu viață în mijlocul celor ce se coboara în groapă." Psalmii 30:3
- Conform cu textul ebraic, "sufletul" poate fi pus în lanțuri:
"I-au strâns picioarele în butuci, i-au pus sufletul (napshow) în fiare" Psalmii 105:18
- Conform cu textul ebraic, "sufletul" se poate dezgusta de toate felurile de hrană:
"Sufletul (naphsam) lor se dezgustate de orice hrană și erau lângă porțile morții." Psalmii 107:18
- Conform cu textul ebraic, "sufletul" poate fi sătul:
"Sufletul (nephes) sătul calcă în picioare fagurul de miere, dar pentru cel flămând toate amărăciunile sunt dulci." Proverbe 27:7
- Conform cu textul ebraic, "sufletul" poate fi scos dintr-o prinsoare:
"Scoate-mi sufletul (naphsi) din închisoare, ca să laud Numele Tău!" Psalmii 142:7
- Conform cu textul ebraic, "sufletul" poate suferi de foame din pricina lenei:
"Lenea te cufundă într-un somn adânc și sufletul (nephes) lăsător va suferi de foame." Proverbe 19:15
- Conform cu textul ebraic, "sufletul" poate fi obosit și poate fi înviorat cu apă rece:
"Ca apa rece pentru un suflet (nephes) obosit, așa este o veste bună venită dintr-o țară depărtată." Proverbe 25:25
- Conform cu textul ebraic, "sufletul" are sânge care poate fi vărsat:
"Până și pe poalele hainei tale a fost găsit sângele sufletelor ("naphsowt" pluralul lui "nephes"smiley sărmanilor nevinovați, pe care nu i-ai prins făcând vre-o spargere." Ieremia 2:34
- Conform cu textul ebraic, "sufletul" poate vărsa lacrimi:
"Iar daca nu vreți să ascultați, sufletul (naphsi) meu va plânge în ascuns pentru mândria voastra; mi se vor topii ochii în lacrimi, pentru că turma DOMNULUI, a fost luată captivă." Ieremia 13:17
- Conform cu textul ebraic, "sufletul" poate fi potolit cu hrană:
"Tot poporul lui căuta pâine suspinând; și-au dat lucrurile scumpe pentru hrană, numai ca să-și potolească sufletul (naphes)."
"preoții și bătrânii mei au murit în cetate; căutând hrană, ca să-și potolească sufletul (naphsam)" Plângerile lui Ieremia 1:11,19
"căci pâinea lor va fi numai pentru sufletul (naphsam) lor, nu va intra în casa DOMNULUI" Osea 9:4
- Conform cu textul ebraic, "sufletul" poate păcătui:
"Iată, toate sufletele (nephasowt) sunt ale Mele. După cum sufletul (nephes) fiului este al Meu, tot așa și sufletul (nephes) tatălui este al Meu. Sufletul (nephes) care păcătuiește, acela va muri." Ezechiel 18:4
- Conform cu textul ebraic, sufletul poate muri:
"Sufletul (nephes) care păcătuiește, acela va muri." Ezechiel 18:4,20
- Conform cu textul grec, sufletul poate avea bunătăți, se poate odihni, poate mânca, poate bea, se poate înveseli:
"Iată" a zis el, "ce voi face: îmi voi strica hambarele și voi zidi altele mai mari; acolo voi strânge toate roadele și toate bunurile mele; și voi zice sufletului (psuche) meu: Suflete (Psuche), ai multe bogății strânse pentru mulți ani; odihnește-te, mănâncă, bea și înveselește-te!" Luca 12:18,19
- Conform cu textul grec, "sufletul" poate fi supus autorităților care sunt mai presus de el:
"Orice suflet (psuche) să fie supus autorităților care sunt mai presus de el;" Romani 13:1
- Conform cu textul grec, "sufletul" poate pieri:
"Cine își va fi găsit sufletul (psuche), îl va pierde; și cine își va fi pierdut sufletul (psuche) pentru Mine, îl va găsi." Matei 10:39

Ionica a scris:
In prima parte a studiului ati putut observa caracteristicile sufletului. Postez continuarea studiului, strict pe versete. Versetele sunt atat din Vechiul Testament cat si din Noul Testament, fiind atat de clare ca nici nu mai trebuie comentate. Ele spun ca sufletul este muritor. Si chiar moare. Dar realitatea aceasta a fost conturbata de anumite jonglerii facute de traducatori.

Părerea majoritară a lumii este ca omul este nemuritor, deoarece are un suflet nemuritor în el, însă în mod șocant, această părere coincide cu cea a Diavolului (Geneza 3.4; Apocalipsa 12:9). Biblia (atât VT cât și NT) arată că sufletul este muritor.
Iată câteva versete biblice care arată că sufletul este muritor:
"acel suflet (nephes) va fi nimicit din Israel" Exodul 12:15;
"sufletul (nephes) acela va fi nimicit din adunarea lui Israelr1; Exodul 12:19;
"sufletele (nephes) lor vor fi nimicite din mijlocul poporului lor" Leviticul 18:29;
"sufletul (nephes) acela va fi nimicit din poporul lui" Leviticul 19:8;
"sufletul (nephes) acela să fie nimicit din poporul lui" Numerii 9:13;
"și că ne veți scăpa sufletele (nephes) de la moarte" Iosua 2:13;
"Eu sunt cauza morții tuturor sufletelor (nephes) din casa tatălui tău!" 1Samuel 22:19-22;
"ca să le scape sufletul (nephes) de la moarte și să-i țină cu viață în mijlocul foametei" Psalmul 33:19;
"Să fie rușinați și înfruntați toți cei care îmi caută sufletul (nephes) ca să-l distrugă!" Psalmul 40:14;
"Iți voi aduce jertfe de mulțumire căci mi-ai salvat sufletul (nephes) de la moarte, mi-ai ferit picioarele de cădere, ca să umblu înaintea lui Dumnezeu în lumina celor vii." Psalmul 56:12,13;
"Spune: Așa vorbește Stăpânul DOMNUL (YHWH): Vai de femeile care cos perne pentru subsuori și fac voaluri pentru capetele oamenilor, de orice mărime, ca să prinda sufletele (nephes)! Socotiți că veți prinde sufletele poporului Meu și că veți scăpa cu viață sufletele (nephes) voastre? Voi Mă necinstiți înaintea poporului Meu, pentru cațiva pumni de orz și câteva bucăți de pâine, ucigând niște suflete (nephes) care nu ar trebui să moară, și făcând să trăiască niște suflete (nephes) care nu ar trebui să trăiască, înșelând astfel pe poporul Meu care ascultă minciunile voastre. De aceea așa vorbește Stăpânul DOMNUL: Iată sunt împotriva persoanelor voastre prin care prindeți sufletele (nephes) ca păsările; de aceea vi le voi smulge de la brațe și voi da drumul sufletelor (nephes), și anume sufletelor (nephesh) pe care le prindeți ca păsările!" Ezechiel 13:18-20;
"Este o uneltire a profeților lui în mijlocul lui, ca să înghită sufletele (nephes), ca un leu care răcnește și își sfâșie prada; distrug sufletele (nephes); pun mâna pe bogății și pe lucruri scumpe și măresc numărul văduvelor în mijlocul lui." Ezechiel 22:25;
"Căpeteniile lui sunt în mijlocul lui ca niște lupi care își sfâșie prada; varsă sânge, distrug sufletele (nephes), ca să aiba un câștig necinstit" Ezechiel 22:27;
"Așa că nici faraon nu va veni cu o armată mare și popor mult să-l ajute în război, când se vor ridica întărituri și se vor face șanțuri pentru nimicirea multor suflete (nephes)." Ezechiel 17:17;
"Iată, toate sufletele (nephes) sunt ale Mele. După cum sufletul (nephes) fiului este al Meu, tot așa și sufletul (nephes) tatălui este al Meu. Sufletul (nephes) care păcătuiește, acela va muri." Ezechiel 18:4;
"Sufletul (nephes) care păcătuiește acela va muri." Ezechiel 18:20;
Vorbind cu un înțeles și mai adânc, deoarece nu a fost și nu este nici măcar un suflet care să nu fi păcătuit, în cele din urmă fiecare suflet moare:
"Căci toți au păcătuit și n-au ajuns la slava lui Dumnezeu" Romani 3:23
Așadar nici macar un suflet nu poate fi nemuritor, din naștere:
"Este un rău în tot ce se face sub soare: anume că aceeași soartă au toți (...) Se duc la cei morți. Căci pentru cel care este împreună cu cei vii este nădejde; căci un câine viu, face mai mult ca un leu mort. Cei vii măcar știu că vor muri; dar cei morți nu știu nimic și nu mai au nici o răsplată, fiindcă până și amintirea li se uită. Și dragostea lor, și ura lor, și invidia lor, de mult au și pierit, și ei niciodată ("deloc" Karoli) nu vor mai avea parte de tot ce se face sub soare. (...) Tot ce găsește mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta. Caci în Locuința Morților, în care mergi, nu este nici lucrare, nici plan, nici cunoștință, nici înțelepciune." Eclesiastul 9:3,4,5,6,12;
Noul Testament nu are cum să învețe o cu totul altă viziune despre moarte!
Iată dovezile că conform Noului Testament sufletul este muritor:
"Soală-te, ia Copilașul și pe mama Lui și du-te în țara lui Israel, căci au murit cei care căutau să ia sufletul (("psuchen" și nu "zoe" (viața) conform manuscriselor grecești)) Copilașului." Matei 2:20
Iată (în Biblia pe care o posed) un text modificat de traducători. N-au mai tradus fidel textul grec.
"După cum nici Fiul Omului n-a venit să I se slujească, ci El să slujească și să-și dea sufletul (("psuchen" și nu "zoe" (viața) conform manuscriselor grecești)) ca răscumpărare pentru mulți." Matei 20:28
Iată un alt text modificat de traducători. N-au mai tradus fidel textul grec.
"Apoi le-a zis: Este îngăduit în sabat să faci bine sau să faci rău, să scapi sufletul (("psuchen" și nu "zoe" (viața) conform manuscriselor grecești)) sau să îl pierzi?" Marcu 3:4
Iată un alt text modificat de traducători. N-au mai tradus fidel textul grec.
"Și Isus le-a zis: "Vă întreb: Este îngăduit în ziua sabatului a face bine ori a face rău, a scăpa sufletul (psuchen) sau a-l pierde?" Luca 6:9
Aici au tradus după textul grec. De ce în celelalte citate de mai sus nu?
"DOAMNE, pe prorocii Tăi i-au omorât, altarele Tale le-au dărâmat; am rămas eu singur și caută să-mi ia sufletul (psuchen)!" Romani 11:3
Iarăși un text modificat, deoarece este (("psuche" și nu "zoe" (viața) conform manuscriselor grecești)).
"Și orice suflet (psuche) nu va asculta de Prorocul acela, va fi nimicit din mijlocul poporului" Fapte 3:23.
În Biblia pe care o posed, se omite cuvantul suflet: "Și oricine nu va asculta..."
Mă întreb și întreb și pe alții, de ce și-au permis traducătorii să modifice textul?
Biblia arată că și animalele au suflet:
"Și tuturor animalelor pământului, tuturor păsărilor cerului și tuturor vietăților care se mișcă pe pământ, care au în ele un suflet (nephesh) viu, le-am dat ca hrană toata iarba verde." Geneza 1:30
"Cine va da unui animal o lovitură de moarte, să-l înlocuiască: suflet (nephesh) pentru suflet (nephesh)" Leviticul 24:18
Iarăși un text modificat în Biblia pe care o posed: "viață pentru viață".
"Al doilea a vărsat potirul lui în mare. Și (marea) a devenit sânge, ca sângele unui om mort. Și a murit orice suflet (psuche) viu care este în mare." Apocalipsa 16:3
Iarăși un text tradus preferențial în Biblia pe care o posed: "Și a murit orice făptură vie..."
"Și a treia parte din făpturile care erau în mare și aveau suflet ("psuchas" și nu "zoe" a murit și a treia parte din corăbii a fost distrusă." Apocalipsa 8:9
Iarăși un text tradus preferential în Biblia pe care o posed: "și aveau viață"
"Orice suflet (nephesh) viu, care se mișcă, va trăi pretutindeni pe unde vor curge cei doi torenți și vor fi o mulțime de pești." Ezechiel 47:9.
Iarăși un text tradus preferențial în Biblia pe care o posed: "Orice făptură vie..."

Va urma, daca moderatorii vor permite si alte parti. Multumesc. Shalom haverim!

Lucia a scris:Ionica, apreciez faptul ca te-ai straduit sa aduci atatea versete in ceea ce priveste SUFLETUL, insa inca odata spun, doar dintr-un singur verset de la Gensa 2;7, care nu poate fi tradus altfel, oricine poate intelege ca dupa framantarea celor doua elemente pamant si duh de viata, devenim suflete.
Ce nu pot sa inteleg eu, este faptul ca in ultima vreme suptil si incet, incet, unii cauta sa aduca multe dubii in ceea ce priveste ADEVARUL BIBLIC.
Tocmai pentru acest lucru ne-a trimis Hristos Mangaietorul-Duhul Sfant, ca sa ne calauzeasca in tot adevarul.
Dragii mei, Moise pentru ca s-a indoit , a pierdut sansa sa intre in tara promisa, noi ce facem cand ne vom INDOI de Adevarul scris?

Ionica a scris:Da, asa este. Cauzele pot fi multe, dar toate pot fi reduse la un singur adevar expus la Osea 4:6 "Poporul meu piere din lipsă de cunoștință. Fiindcă ai lepădat cunoștința, și eu te voi lepăda, și nu-mi vei mai fi preot. Fiindcă ai uitat legea Dumnezeului tău, voi uita si eu pe fiii tai." Cine uita legea lui Dumnezeu, devine un om rau (stricat), care nu intelege nimic (Daniel 12:10 "cei stricati nu vor intelege" ), un om mandru, manat de temerile si viiciile sale, un om inselat de inima sa vicleana si mintea nepriceputa. Legea lui Dumnezeu este "comoara Sionului". Studiul legii lui Dumnezeu da "intelepciune si pricepere", care sunt "un izvor de mantuire". Pentru ceilalti, Vechiul Testament a ajuns o revelatie de tip second-hand. Ei nu mai tin de standardul expus de apostolul Pavel> "Toata scriptura este inspirata de Dumnezeu si de folos". Acesti oameni ajung instrumente de spionaj, elemente ce doresc reconectarea "sectantilor" si readucerea lor la elementul "mama". Cineva marturisea, ca dupa ce nu s-a mai putut identifica cu "sectantii", a ramas totusi in sfera lor "pentru a ajuta cat mai multi sa vada cum stau lucrurile". Acest "cal troian religios", suptil si incet-incet, cauta sa aduca cat mai multe dubii in ceea ce priveste anumite invataturi "sectare", servind mai apoi ca alternativa, ciorba stricata de pe masa "mamei". Cand aceste elemente ajung factori de decizie in adunari, sau pun stapanire pe factorii de decizie, soarta adevarului este hotarat: "inapoi la adevarurile mamei". Pe de alta parte, exista riscul si mai mare, ca unii dintre aceste elemente revansarde sa fie complet atee, si sa sprijine toate deciziile rele, sustinand invataturi prin care sa demoralizeze grupul "sectar" si sa il duca in sfera de influenta atee.

Postez in continuare o alta parte din brosura, care scoate in evidenta "buturuga antica" care doreste sa rastoarne carul mare al dovezilor ca sufletul este muritor si moare.

O altă părere este, că "suflarea" și "duhul" sunt doua cuvinte sinonime. Însă, cuvântul "suflare" înseamnă "nișhma" iar "i-a suflat" este "vaiyippach". Vedem că "suflarea" și "duhul" sunt doi termeni diferiți:
"Și DOMNUL (YHWH) Dumnezeu a făcut pe om din țărâna pământului, i-a suflat (vaiyippach) în nări suflare (nișhma) de viață (chaiyim) și omul a devenit un suflet (nephesh) viu (chaiyah)." Geneza 2:7
După cum se vede, asistăm la traduceri preferențiale ale textului Bibliei. Nu sunt de mirare atunci roadele: părerile greșite despre trup, duh, suflet, suflare, viață, prima moarte, înviere, judecată și pedeapsa morții a doua.
Ce este sufletul? Și care este rolul lui?
Biblia spune că la creație omul "a devenit" un suflet (nephesh) viu. Să reținem din versetul de mai jos un cuvânt important ceea ce arata ce este "sufletul": "a devenit". Cum am putea întelege corect acest verset? Ce poate însemna aceasta devenire?
"Și DOMNUL Dumnezeu a facut pe om din țărâna pământului, i-a suflat în nări suflare (nișhmat) de viață, și omul a devenit un suflet (nephesh) viu." Geneza 2:7
Vă rog să observăm mai jos, încă două versete, care completeaza pe primul și revarsă mai multă lumină asupra subiectului "devenirii".
"Tot ce avea suflare (nișhmat) de duh (ruach) de viață în nările sale, tot ce era pe pământul uscat, a murit." Geneza 8:22
"și tărâna se întoarce în pământ cum a fost și duhul ("ruach" ȘI NU "NEFESH" (SUFLETUL)) se întoarce la Dumnezeu care l-a dat." Eclesiastul 12:7
Acum să completam tabloul din primul citat cu ceea ce completeaza expresiv celelalte versete:
"Și DOMNUL Dumnezeu a făcut pe om din țărâna pământului, i-a suflat în nări suflare (nișhmat) de duh (ruach) (Geneza 8:22, Eclesiastul 12:7) de viață (chaiyim), și omul a devenit un suflet (nephesh) viu (chaiyah)." Geneza 2:7
Observăm aici că "trupul de carne" "unit" cu "suflarea" "de duh" "devine" "un suflet viu".
trupul de carne făcut din țărâna pământului + suflare de duh = suflet viu (trup carnal cu viață)
Acest lucru ni-l confirmă și următorul citat, unde, conform cu textul grec, ni se vorbeste despre un "trup sufletesc":
"este semănat trup sufletesc (psuchikon) și înviază trup duhovnicesc (pneumatikon). Dacă este un trup sufletesc (psuchikon) este și un trup duhovnicesc (pneumatikon)." 1Corinteni 15:44 Traducere după textul grec
Unii spun, că pe lânga trup și duh, sufletul este a treia parte "componentă" din om. Ei se numesc "trihotomiști". Alții, neagă că omul ar fi compus din trei părți și susțin, că omul este compus numai din două părți, sufletul și duhul fiind sinonime. Ei se numesc "dihotomiști". În disputa dintre dihotomiști și trihotomiști, adevărul este undeva la mijloc. Cei care susțin că omul este compus din două elemente, au dreptate, însă greșesc acolo când spun că duhul și sufletul sunt sinonime. Cei care cred că cu privire la om, în Biblie se vorbește despre trei elemente, au dreptate, însă greșesc când spun, că omul este compus din trei elemente "componente". Omul nu este compus din trei elemente componente distincte, cum cred trihotomiștii, ci din două elemente care formeaza un al treilea element. Nu poți spune că "apa" este formată din trei elemente: Hidrogen 2, Oxigen și "apa". Este absurd. Apa este formată numai din H2 și O. La fel și "omul" (ființa vie, umană), este format numai din două elemente, care dau naștere unui alt element, "sufletul", care este omul însuși. După cum Hidrogenul (H2) și Oxigenul (O) formează prin reacție "apa" (H2O), așa și țărâna pământului transformată în carne în reacție cu suflarea de duh de viață, formează un element nou: "un suflet viu", sau altfel spus "trupul sufletesc", "omul". Luate separat, trupul din carne fără duh, nu este om și nici suflarea de duh nu este om, fără trupul de carne, ele devin om, sau altfel spus "suflet viu", numai împreună. "Sufletul" este ca "imaginea" din computer, care este un produs al programului și computerului însuși, luate împreuna. Computerul n-ar putea produce imaginea pe monitor, fără un program în el, și, la fel, un program n-ar putea produce imagine, fără un computer. Prin urmare, pentru o exemplificare a rolurilor asemănătoare, computerul ar corespunde trupului uman, programul din computer ar corespunde duhului uman și imaginea din computer ar corespunde sufletului uman.

Matei 10:28 ar fi un caz în care "aparent" Domnul și Mântuitorul nostru ar spune contrariul. Însă un studiu atent și comparativ arată altceva. În primul rând acelaș citat este consemnat altfel, unde nu apare ideea sufletului nemuritor: Luca 12:4,5. Domnul Isus nu putea să contrazică Vechiul Testament, prin urmare textul din Luca 12:4,5 pare a fi cel autentic sau cel mai aproape de original, iar cel din Matei 10:28 este corupt. Acest lucru îl confirma și contextul apropiat, în care Domnul nostru Isus spune nici mai mult nici mai puțin că sufletul poate pieri ("apolesei" însemnând pieire, distrugere, nimicire):
"Cine își va fi găsit sufletul (psuche), îl va pierde (apolesei); și cine își va fi pierdut (apolesas) sufletul (psuche) pentru Mine, îl va găsi." Matei 10:39
Prin urmare, Domnul nostru nu putea da cu piciorul stâng in piciorul drept, contrazicându-se cu cei din Biblie și mai apoi cu el insuși. Nu ne putem permite să afirmam ca odata spune într-un fel iar odată în alt fel, dar tocmai contrariul! A spune odata că sufletul este nemuritor și odată că sufletul este muritor, este o mare copilarie! Domnul nostru nu putea spune asa ceva!
Fraza dubioasă "dar nu pot ucide sufletul", nu apare nici la Luca, dar nici în citatul lui Iustin Martirul (sec II.), care a citat cel mai timpuriu acest verset. Textul a fost introdus de un scrib timpuriu, pentru a se putea sustine nemurirea sufletului, concept foarte acceptat și îndragit (ca sa nu mai vorbim de "îndracit": Geneza 3:4) în lumea păgână, dar și în mediul iudeu decăzut de la adevăr, mediu care l-a respins pe Domnul nostru Isus.

O reconstrucție probabilă a cuvintelor Domnului și Mântuitorului nostru Isus Christos, dupa Dr. Luca Evanghelisul și Iustin Martirul ar fi următoarea variantă:
28. NU VĂ TEMEȚI DE CEI CARE UCID TRUPUL (1) ȘI DUPĂ ACEEA NU MAI POT FACE NIMIC (2) CI TEMEȚI-VĂ MAI DEGRABĂ DE ACELA CARE POATE (3) SĂ DISTRUGĂ (4) TRUPUL ÎN VALEA HINNOM (5)
(1) dar nu pot ucide sufletul: Nu apare nici la Luca si nici in citatul lui Iustin Martirul, care a citat cel mai timpuriu acest verset. Textul a fost introdus de un scrib timpuriu, pentru a se putea sustine nemurirea sufletului.
(2) si dupa aceea nu mai pot face nimic: Textul apare atat la Luca cat si la Iustin Martirul, care a citat cel mai timpuriu acest verset.
(3) apolesai: Inseamna "s-a distruga". Asa redau si Dr. Gal - Dr. Kosztolanyi (catolici).
(4) si sufletul: Apare la Iustin Martirul, dar nu apare la Luca.
(5) Gheenă: În ebraică înseamnă "Valea Hinnom", care era o rampă de gunoi a Ierusalimului și a localităților învecinate. Era o realitate perceptibilă zilnic, clipă de clipă, un loc geografic bine definit, destul de măricel, în care focul era întreținut continuu cu sulf. Ca la orice rampă vastă de gunoi, focul nu mistuie tot pe alocuri, de aceea și viermii sunt o realitate zilnica, adică nu se sfârsesc... nu că ar fi nemuritori. Domnul și Mântuitorul nostrum Isus Christos, a folosit această expresie, pentru a arăta în termini de comparație expresivi, soarta celor nemântuiți.

valentina a scris:
1 Tes.5;23:
Dumnezeul pacii sa va sfinteasca El insusi pe deplin; si , duhul vostru, sufletul vostru si trupul vostru, sa fie pazite intregi, fara prihana la venirea Domnului nostru Iisus Hristos.

Cum explici acest verset?.

Eu cred ca suflarea de viata data de Dumnezeu, se duce la Dumnezeu.

Ionica a scris:
Prietena Valentina,
Este o redare destul de greoaie. Aici este vorba despre sfintire si apostolul se roaga ca credinciosii sa sfinteasca duhul, sufletul si trupul lor pana la venirea Domnului.

"Si insusi Dumnezeul pacii sa va sfinteasca complet; si intregul vostru duh si suflet si trup sa fie pastrate ireprosabile pana la venirea Domnului nostru Isus Cristos" Biblia Fidela (Traducatori din Biserica Baptista Independenta) Tatal ceresc sa ii binecuvanteze!

Si eu cred la fel, daca prin suflarea de viata intelegi duhul de viata (puterea) (Eclesiastul 12:7). In acest text avem "ruach" (duh) si nu "nepesh" (suflet).

Postez aici ultima parte din brosura si multumesc moderatorilor pentru permisiune. Dumnezeu sa va binecuvanteze!

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Este Dumnezeu un zeu sadic ca cei din infern?

Credinta in nemurirea sufletului conduce la niste implicatii teologice profunde. Aceasta invatatura este ca radacina unui copac care alimenteaza tot copacul. Credinta in nemurirea sufletului alimenteaza spiritismul (ca poti vorbi cu mortii), alimenteaza frica de morti (ca mortii pot face rau), alimenteaza inchinarea la morti (ca mortii pot face bine), alimenteaza purgatorul (ca cei care au murit ca nedrepti mai pot fi salvati), alimenteaza transmigratia sufletelor (ca mortii se pot naste din nou), alimenteaza idei false despre judecata lui Dumnezeu asupra pacatosilor ce au murit, facand din Dumnezeu un zeu sadic, ca cei din mitologiile pagane.
Sa ne oprim asupra acestui ultim aspect deoarece este cel mai grav, echivaland cu o hula impotriva lui Dumnezeu, facand din credinciosi "hulitori ai lui Dumnezeu", vorbind "nebunii" la adresa lui Dumnezeu, fara ca ei sa isi dea seama (Iov 42:8).
Mulți cred că Dumnezeu îi chinuie etern pe oamenii păcătoși în iad.
Dar ei greșesc deoarece se iau după falsurile adăugate la Biblia originală, se iau dupa bucăți de texte autorizate de oameni îndepărtați de la adevar, se iau după acești oameni care au tradus versete gresit și astfel au distorsionat adevăratul lor sens. Se iau după texte neautorizate de Dumnezeu, ca de exemplu falsul "Bogatul si Lazar".
Am motive serioase de îndoială, cu privire la ce cred ei. Oare poziția lor nu va face din Dumnezeu un zeu ca acei zei păgâni ai infernurilor, un sadic, un monstru? Citiți cartea "Istoria infernurilor" aparută la Editura Humanitas.
Iată motive serioase pentru care nu există un chin etern și Luca 16:19-31 este un text străin, atașat ulterior Evangheliei după Luca, pentru a se sustine dogma păgână a nemuririi, și pe de alta parte, a chinuirii celor răi.

Autorul acestui text nu a fost Domnul și Mântuitorul nostrum Isus Christos, deoarece el a spus că la trâmbița învierii morții vor auzi glasul lui din morminte și nu din sânul lui Avraam: Ioan 5:28,29.
Morții (inclusiv Avraam) conform Bibliei dorm, iar conform textului adăugat din Luca 16:19-31 sunt vii.
Pe care variantă o alegem?

"... multitudinea (nota: cei buni si cei rai) celor ce dorm în tărâna pământului..." Daniel 12:2 Young's Literal Version (traducerile românești redau aici greșit ca "mulți dintre cei ce dorm", alimentând concepții greșite)
"iar unii au adormit" 1Corinteni 15:6
"cei care au adormit în Christos" 1Corinteni 15:18
"pârga celor adormiți" 1Corinteni 15:20
"nu toți vom adormi" 1Corinteni 15:51
"cei ce au adormit" 1Tesaloniceni 4:13
"Ștefan ... a adormit." Fapte 7:59,60
"a adormit " Fapte 13:36
"de când au adormit părinții noștrii" 2Petru 3:4

Reflecții

Dreptate: vi se pare drept ca pentru păcatele făcute în 10, 20, 40, 80, etc. de ani să fii pedepsit veșnic? Legea lui Dumnezeu reflectă caracterul său, iar aceasta spunea: viață pentru viață, nu pentru ca cel vinovat de crimă să fie chinuit (Deuteronom 19:21). În Legea lui Moise nu era nici o pedeapsă în care să se ceară chinuirea celor ce au păcătuit.
 Iubirea lui Dumnezeu: De asemenea, imaginea infernului diminuează iubirea lui Dumnezeu, căci cum putem spune că Dumnezeu este iubire, când mâna lui nu poate fi niciodată domolită, ci îi chinuiește etern pe cei păcătoși? Ai putea fi fericit pe deplin știind ca poate un membru din familia, rudele tale sau prietenii tai este chinuit veșnic in foc?
 Mânia lui Dumnezeu are un sfârșit: Dacă Dumnezeu chinuiește veșnic păcătoșii atunci mânia lui ține veșnic, dar Biblia spune altceva și anume că El "nu ține mânia pe vecie și nu ceartă fără încetare". Cum este o astfel de afirmație despre caracterul lui Dumnezeu compatibilă cu doctrina iadului? (2Samuel 24:14; Psalmii 30:5; 103:9; Isaia 57:16; Ieremia 3:5; Mica 7:18).
 Nemurirea este pentru cei drepți: Mulți creștini cred în iadul veșnic deoarece nu au reușit să înțeleagă faptul că viața veșnică este rezultatul unei uniri cu Dumnezeu ("Dumnezeu sa fie totul IN TOTI" 1Cor 15:28), astfel cei răi fiind despărțiți de Dumnezeu nu pot exista etern (Fapte 17:25; 1Corinteni 15:52-54; 2Tesaloniceni 1:9).
 Sfârșitul păcatului și suferinței: Un alt motiv pentru care credem că nu este posibil chinul veșnic, este că acesta ar perpetua și imortaliza păcatul, suferința și durerea (toți oamenii din iad l-ar blestema zilnic, clipă de clipă, pe Dumnezeu, pe Christos, pe sfinții îngeri și pe sfinții) și ar contrazice Cuvântul lui Dumnezeu care declară că acestea vor dispărea și că Dumnezeu face toate lucrurile noi (Apocalipsa 21:4,5). Ori dacă iadul există etern înseamnă că Dumnezeu nu poate elimina păcatul și suferința. De ce ar lăsa Dumnezeu, ca să fie insultat (blestemat, hulit, etc.) pe veci, de catre oamenii răi din iad?
 Nimicirea răului: Misiunea Domnului și Mântuitorului nostrum Isus Cristos ca Domn și Rege, este să nimicească toate persoanele rele și nelegiuite, fie spirituale sau fizice, cât și toate lucrurile rele, și apoi cu mandatul încheiat, va preda domnia în mâna Tatălui. Dacă iadul există veșnic atunci însemnă că Domnul Isus nu a nimicit orice domnie, stăpânire, putere (1Corinteni 15:26).
 Dumnezeu totul în toți: la sfârșit, caracterul lui Dumnezeu va fi totul în toți (1Corinteni 15:28), acesta este scopul final, ca în toate făpturile să locuiască Dumnezeu în mod plenar prin calitățile Lui, ca toate creaturile să aibă calitățile lui Dumnezeu, dar acest lucru ca în toți să fie Dumnezeu nu e posibil dacă cei răi mai există pe undeva.
 Plata păcatului: conform Bibliei plata păcatului este moartea, (Romani 6:23). Fiul lui Dumnezeu, Domnul și Mântuitorul nostru Isus a plătit această plată prin moartea Sa (Evrei 7:27; 1Timotei 2:5,6), dacă plata păcatului ar fi fost "chinul etern" atunci Domnul Isus ar fi trebuit să se chinuiască etern ca să ne răscumpere, dând "chin etern pentru chin etern", ca sa aducă balanța justiției divine pe poziția de egalitate. Dar Biblia este clară: "Și păcatul, odată făptuit, aduce moartea", nu chin veșnic (Iacov 1:15). Astfel, alegerea este între viață veșnică și moarte veșnică, nu chin veșnic. Dumnezeu să fie slăvit pentru toate judecățile sale drepte și adevărate! Amin.

Moderator
cautatorul
24752. Postat la 22/09/2013 10:17 - 4244z20h46m
Buna ziua

Ionica cum as putea intra si eu in posesia brosuri de care amintesti ? Nu pot vorbi de ceva ce nu am studiat .
Aurelc
24760. Postat la 23/09/2013 07:29 - 4243z23h34m
Pace ție căutătorule! smiley

Cred că dacă am observat bine, textul integral al acelei broșuri a fost postat de Ionică în postările precedente...

cautatorul
24761. Postat la 23/09/2013 08:44 - 4243z22h19m
Buna ziua

Multumesc Aurelc .

O zi buna
Pagina 2 din 3 < 1 2 3 >
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19192490 vizite unice Powered by PHP-Fusion