Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Fiecare din voi să cinstească pe mama sa și pe tatăl său, și să păzească Sabatele Mele. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru".
Leviticul 19:3

Cugetarea zilei
"Respectarea Sabatului înseamnă odihnă pentru trup și creștere spirituală pentru omul lăuntric."

Ovidiu A. Cosma

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 9
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Studiu Biblic - Discuții pe teme religioase | Întrebări și răspunsuri biblice
Pagina 4 din 4 < 1 2 3 4
Deconectat RE: Primii Creștini!
Lica
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
24042. Postat la 14/06/2013 18:59 - 4341z3h31m
Ce usor ne punem noi in varf si pe restul ii aruncam la gunoi (o fi vreo invatatura apostolica si asta?).

Oameni buni din cate stiu eu in dex crestin este un om care apartine credintei crestine. Iar crestinismul reprezinta religia nascuta in urma lui Isus Hristos si bazata pe invatatura apostolilor. Cum sa mai poti spune ca nu esti crestin....nu stiu.

Ca ai o doctrina prin care vrei sa te demonstrezi ca fiind cel sfant (si singurul) nu este nimic nou! Asta este peste tot si a fost in istorie de multe ori...uneori au si murit mii de oameni pentru ca unii si-au permis sa gandeasca diferit.

In fiecare zi mor oameni pentru numele de crestin (nu peste tot este libertatea de la noi) si noi ne trezim sa le transmitem martirilor ca...in ochii nostrii nu sunt decat povesti motivationale...dar tot in iad vor merge. In iad cu ei pentru ca raiul prea aglomerat...de...de...de cine? ca dupa noi doar noi insine parca am merita ca prin har sa intram.

Problema: De cand daca tii sarbatorile biblice nu mai esti crestin? Ortodoxul nu ne condamna atat de urat...dar o facem singuri?

Ce vreau sa spun...este sa nu mai vorbim atat de usor...sa nu mai aruncam in gunoi mii de martiri. Sau daca va sperie doar regulamentul (ca noi suntem oameni ai legii...daca scrie in lege ca vecinu e pe contrasens atunci inseamna ca noi...trebuie sa trecem cu camionul peste el) atunci va rog sa cititi din regulament punctul A. a. 4. si sa includeti si numele de crestin acolo (vine de la Cristos...si cel ce crede in Cristos este numit crestin).

Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Lavi
24043. Postat la 14/06/2013 20:48 - 4341z1h42m
Frate Lica ,daca la mine te referi ca ,,gandind diferit'' ,problema este ca am inceput de multa vreme sa gandesc diferit,din cauza ca toata multimea numita crestina striga cu putere ,,Dumnezeu este cu noi!''
Noi suntem Biserica!
Spre care sa ma orientez?
Cine-i opreste sa nu creada ca dumnezeu este cu ei?
In priviinta punctului 4,imi cer scuze,daca am folosit prea multe semne de intrebare sau culori.
In priviinta martirilor crestini,cine-i trimite la moarte si ce cauta de exemplu in tari (unde majoritatea au religia islamica,credinta in Mahommed?)
Ma refer la cei patru tineri din biserica Penticostala (daca mai tin minte cu exactitate, cand au impartit bibli) si au fost inchisi...Nu cumva si aceasta este o lucrare de ratacire?
Cine i-a trimis acolo?
Poate ma insel....
Intodeauna mi-am spus proprile pareri,si in ce nu am cunoscut m-am consultat cu persoane care mai au habar(chiar si cu voi care mai interactionati) cu privire la primii credinciosi.
Noi mai avem multe de inteles pana ii vom intelege pe primii inaintasi,asta este clar.
.......................
Cateva persoane m-au inteles cu adevarat prin ce am trecut,insa acestea stau demult deoaparte.
Voi cei care ati citit pe aici nu ati facut decat sa aruncati cu vorbe in mine si in altii care cred ca si mine.
Multumesc mult pentru toate incurajarile de care ati dat dovada.
Imi aduc aminte de vorbele fratelui mesianic Roman ,,Mașia este chiar la usa''sau cu mana pe zavor!
Pace si binecuvantare!

fullban10
24049. Postat la 16/06/2013 15:51 - 4339z6h39m
La asta nu ma mai asteptam!. Sa te superi ca, mai multi, te-am indemnat sa revii asupra greselii care o faci, referitor la crestini?. Te asteptai ca , noi crestinii sa te aplaudam?

gandesc diferit,din cauza ca toata multimea numita crestina striga cu putere ,,Dumnezeu este cu noi!''
Dar oare ce-ar trebui sa strigam?
Asta sa fie cauza de ai inceput sa gandesti diferit? Iti aduce aminte fraza aceasta a ta de cineva care nu i-a mai placut ceva, si azi e dusmanul crestinilor?

Si pentru a spulbera o alta greseala fatala pe care o faci intrebandu-ne : cine i-a trimis pe misionari sa moara pentru Numele lui Hristos, in tari straine , iti spun: DOMNUL ISUS:

Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui al Fiului si al Sfantului Duh. Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului. Amin.

Deci este o parunca, Lavinia.

Lavinia din dragoste pentru tine te-ntreb: Ce-i cu tine ? Revino-ti pana nu e prea tarziu. Opreste-te.

Biblia are răspuns la toate intrebările.
alin
24051. Postat la 17/06/2013 08:40 - 4338z13h51m
Lavi a scris:

In priviinta martirilor crestini,cine-i trimite la moarte si ce cauta de exemplu in tari (unde majoritatea au religia islamica,credinta in Mahommed?)
Ma refer la cei patru tineri din biserica Penticostala (daca mai tin minte cu exactitate, cand au impartit bibli) si au fost inchisi...Nu cumva si aceasta este o lucrare de ratacire?
Cine i-a trimis acolo?

Nu , Isus nu trebuie propovaduit in tarile Islamice, nu trebuie propovaduit la cei care nu au auzit de el, nu are ce cauta pana la marginile pamantului, El trebuie propovaduit aici pe melhisedec.ro, ca e mai usor, stai pe scaun ( fundul batatorit de atat stat, care nu fac nimik) si scri, mai usor nu? si gata tiai facut datoria... Cata indiferenta, cata lipsa de respect, cata absurditate.......

Lucrare de ratacire? da, din partea celor care aduc asemenea aberatii cum ai adus tu, ce sunt impotriva cuvantului...Oare nuti dai seama? Sau ai ochii impietriti asupra unei invataturi fara rost, iar ceilalti pentru tine, si apropele tau care moare fara Hristos e zero?

Cine ia trimis? tia fost dat raspunsul, Isus Hristos, iar cine aude chemarea nu sta indiferent. Ca sunt oameni care baga bete in roate? Intodeauna au fost
Lavi
24054. Postat la 17/06/2013 12:21 - 4338z10h10m
Nu pot spune ,decat ca David: ,,Poate că Yahveh se va uita la necazul meu, și-mi va face bine .......

Lavi
24063. Postat la 18/06/2013 19:47 - 4337z2h44m
......
Nu este ,tare de mult cand m-am oprit in drum cu o crestina Baptisata si ii spuneam despre calea pe care megem noi, asa numitii ,,samabatarii'' si m-a ascultat cu placere.
Mi-a povestit despre o nepoata de-a ei dintr-o alta tara,care avea in clasa o fetita de religie musulmana.
Aceasta nepoata de religia crestina Baptista a inceput sa se contrazica cu fetita de religie Musulmana ,care credea in Alah-Dumnezeul cel viu.
Iar, fetita baptista in Dumnezeul crestinilor( in acest caz , de credinta Baptista),ca.... cel Crestin este de fapt Cel Viu,iar cel Musulman este Cel mort!
Atat de mult s-au contrazis aceste doua fetite , ca... ba al cresinilor este viu si al musulmanilor este mort ,ba al musulmanilor este viu si am crestinilor este mort!
Pana cand , s-au luat fain frumos la bataie,si a ajuns aceasta veste la Directorat!
Cand am auzit povestea m-am mirat minune mare!
Si mi-am adus aminte ca Imparatul Iudeilor este de fapt Cel viu,Slava lui!
Cand doi se bat al treilea castiga.....smiley
...................
Cu privire la ,,trimisii''este scris ca vor venii multi proroci mincinosi,cum si sunt de altfel,si cea mai mare incurcatura este tocmai in crestinism.

Si acest lucru m-a indemnat sa-mi pun o serie de intrebari.
Atunci, de ce toata lumea spune si intelege ca a fii mantuit trebuie numaidecat sa fii crestin?
De ce nimeni nu-si pune intrebarea , ca sa fi mantuit -salvat , trebuie sa crezi in credinta data sfintiilor o data pentru todeauna si sa devii credincios , nu?
Problema este , care este aceasta credinta data sfintilor o data si pentru totdeauna , ca sa fie urmata?
Si care sunt trimisii care sa faca de cunoscut calea intra-colo?

Cand , de fapt , primii credinciosi au fost iudei-evrei , nu?
Au fost persecutati pentru propria CREDINTA , pentru ca , ei ,credeau in iudeul Mashiah , care nu a venit sa strice credinta respectiva si credinta profetilor...nu ?

Multi dintre prigonitii evrei au fost pedepsiti cu moartea , prin ardere , daca detineau scripturi ..si erau dati la moarte daca nu se converteau la crestinism ( putem cunoaste din marea miscare a inchizitiei).
Ei aveau deja o credinta nu era nevoie sa se converteasca la alta credinta, pentru ca , credinta si imparatia era inlauntrul lor!

Daca , Mohammad a fost initiatorul Islamului , Isus al crestianismului , Budha al budismului , etc...
Iar daca un om vine in numele lui Yashua ( mai ales la crestini) acestia se poticnesc in acest nume....pentru ca ei nu-l lasa pe Isus Cristos al lor si al parintilor lor.
Intrebarea este , care parinti?
Parintii lor (biologici) sau parintii iudeilor adica Avraam , Isac si Iacov?
Cineva mi-a spus :Eu , cand am venit la sabat si sarbatori nu l-am adus si pe Isus acela (al adunarii respective) in adunare , ci l-am lasat acolo , de unde am iesit.
Interesant nu?
......................
Si pentru multi, numele Yahshuah li se pare ceva,, nou la auz''...ceva strain....
Deci,crestinii (din aproape toate denominatiunile)cred in Isus Cristos,initiatorul Crestinismulu.
Dar se poticnesc in Yashua Mashiah Iudeul,care nu a venit sa strice Legea si Profetii,pentru ca in Lege DESCOPERIM cunostiinta deplina a lucrurilor cu privire la El-Mantuitorul nostru in COMUN!
Iar daca este o mantuire in COMUN de ce suntem atat de diferiti?
Care este explicatia?
.......................
Iar in privinta celor (patru crestini) doar la ei am facut referire si pentru ca am sustinut ca au o lucrare de ratacire...
Raspunde-mi te rog frumos.
Tu , care ai cunostinta deplina a lucrurilor , pentru ca esti invatat de Lege , pe tine insunti nu te inveti sa nu urmezi multimea la rau?
Poti face de cunoscut aceasta mare binecuvantare multor oamenii ,fara sa-ti impui credinta,sau sa le arunci o biblie in fata,mai mult decat atat , biblii finantate de cei care ascund,tocmai Numele mai presus de orice Nume si anume , Numele Autorului Scripturii!
Pentru ca , am cunostinta despre aceste lucruri , de aceia asa scriu si vorbesc.
Scrierile de la Marea Moartă sunt singurele documente din secolul I, documente care nu au fost cunoscute în secolele trecute. Ele reflectă adevăratul sens al evangheliilor. Traducătorii ar trebui să folosească aceste documente, singurele resurse originale din secolul I.

Reintroducerea Numelor Sfinte ar trebui sa fie prioritatea numărul UNU (1) pentru traducători.
Dar, din păcate, interesul financiar al multora face ca banii să fie prioritari în detrimentul Adevărului.
Cu multumire.

Lavi
25548. Postat la 04/04/2014 16:33 - 4047z5h57m
Shalom si binecuvantare.
Mi-a fost dor de acest topic si m-am gandit sa mai aduc cateva dovezi ( nu de la mine insa-mi ci altul a pus problema intru-un fel care m-a uimit).
Am sa scriu cateva randuri foarte interesante scrise de pastorul si profersorul Lucian Cristescu,autor al cartii Galileanul -2002,este si realizator de emisini la Speranta TV.
Citez-Partasia pe langa faptul ca este placuta,urmareste sa te invete ceva.
Este interesant sa afli ca, in tot Noul Testament,cuvantul ,, crestin'' nu apare decat de trei ori,si atunci,numai ca porecla.
Iar din cele trei ocazii,de doua ori termenul vine din gura paganilor,intodeauna cu referire la ,,ucenici''.
In schimb,termenul care-i defineste pe urmasii lui Iisus este ,,ucenic''.
El apare de 270 de ori in Noul Testament.
Desii cei doi termeni par sinonimi ,exista o mare deosebire intre ,,crestin'' si ucenic''.
Ca sa te califici ,,crestin '' trebuie doar sa ai idee de Crez,sa stii Tatal nostru si mai ales sa fi trecut intr-un catastif,dupa ceremonie numita botez.Restul -ca mai dai pe la biserica sau ca te impartasesti o data pe an -e facultativ.
In tarile de cultura europeana,crestini suntem toti si buni si rai,prin nascare, si buni si rai.....Cu ,,ucenicia'',lucrurile stau altfel.
Pe vremuri, ca sa poti fi ucenic,trebuia mai intai sa gasesti un Maestru care sa te accepte.
Apoi,trebuia sa petreci alaturi de el ani buni.
La inceput,lucrand ca sluga.Dupa ce deprindeai lucruriile de baza,ti se permitea sa stai cu el la treaba.
Erai cu ochii in patru,ca sa inveti totul de la maestru,ca sa poti face si tu lucrariile ca el,sa-i furi meseria.
Numai dupa ce ajungeai sa faci totul ca el,atunci-da-erai si tu ,,ca el''.
Sa stai non-stop cu Maestru.,,Ramaneti in Mine,si Eu voi ramane in voi....Daca nu ramane cineva in Mine...este aruncat afara....''(Ioan 15 :4-9).
Si:
Sa faci si tu exact ce face si cum facea el.(1Ioan 2:6)-(Ioan 14:12).
Spre deosebire de ucenicia la o meserie,care putea dura si sapte ani,ucenicia pe langa Iisus dureaza cat tine ,,pustia'': o viata de om.
In biblie,ucenicia poarta numele de ,,sfintire''.
E gresit sa crezi ca sfinirea (sau ucenicia) este dreptul exclusiv al fetelor bisericesti.
Dimpotriva,iata cum vorbeste Biblia:1Testaloniceni 4:3-Evrei12:14.
N-ai de ales sau esti ucenic,sau pieri in pustie.
Ma intreb:Cati,,crestin'' umbla cu Maestru zi-lumina?
Cati privesc la el ca sa-l imite in toate lucrarile lui?
Din pacate,de multe secole biserica n-a facut din ,,ucenicie''contitia de a fi crestin.
Nimanui nu i se cere macar sa intentioneze sa fie un ,, ucenic''.
Majoritatea raman,,crestini''fara nici un semn de progres catre ,,ucenicie'',fara niciun efort de a cultiva spiritul lui Iisus si de a trai invataturile sale.
E trist ca ucenicia a devenit obtionala.....
..........
Imi cer scuze ca nu am pus apostroful unde a trebuit-am dat citire mai sus din cartea numita -Incepe sa TRAIESTI -ghid de supravietuire in secolul XXI-de autorul Lucian Cristescu.
Fiti binecuvantati.

Lavi
25554. Postat la 05/04/2014 19:27 - 4046z3h4m
Pot continua cu permisiunea d-voastră la acest capitol?
Dacă -da- atunci am să continui.
Prezența Celui Sfânt in coliba mea/a ta-in sufletul meu al tău inseamnă incomparabil mult mai mult decât răspunsul la cererile mele/ale tale,fie chiar si miraculoase.
De ce?
Haide-ți să vedem de ce.
Pastorul Lucian Cristescu mai adaugă în cartea sa următoarele:Ar putea exista ceva mai prețios?
,,Crestinii'' văd rugăciunea ca pe o jalbă cu o sumedenie de cereri,pentru care strigă si plâng.
''Ucenicii'',in schimb,o ințeleg ca pe o deschidere liniștită a sufletului pentru părtașia in doi.Pentru primii,rugăciunea constă in ,,a face''.Pentru ultimii,rugăciunea constă in ,,a fii''. Cât de puțini inteleg că, in loc de a fi,,actiune'',rugăciunea este ,,Sabat''-,,odihnă''.
.................
Fiți binecuvântați de Cel al cărui Nume este mai presus de orice laudă și orice binecuvântare!

Lavi
27810. Postat la 28/08/2018 09:54 - 2440z12h36m
Întunericul creștinilor.
În 1946, la Khirbet Qumran, in Israel, s-au descoperit un numar de 981 manuscrise care datau din 135-104 IEN si respectiv din 66-73 era noastra. Ceea ce marea majoritate a oamenilor nu stiu este ca intre anii 1946 si 1956, in aceeasi zona au fost descoperite manuscrise a caror continut daca ar fi devoalat, ar destabiliza intregul crestinism. Pe piata informatiilor guvernamentale, au ajuns anumite copii ale acelor fragmente care sunt utilizate ca instrumente de presiune politica asupra factorilor de influenta religioasa crestina, in scopul controlarii indicilor sociali de putere. Asa se explica legiferarea casatoriilor de acelasi sex cu sustinerea si autorizarea bisericii; asa se explica pasivitatea bisericii crestine in timpul progromurilor de tot felul asupra diferitelor etnii; asa se explica multe din actiunile si inactiunile irationale ale bisericii crestine. Asadar, ne aflam in prezenta unui santaj secret exercitat de catre factorii de influenta obscura a intereselor politice contemporane asupra puterii ecleziastice. Pentru detalii despre acesta lupta a puterilor, contacteaza-ma !

Ionica
27841. Postat la 01/05/2019 06:04 - 2194z16h26m
Primii creștini nu au crezut nici în doctrina trinității, deoarece erau evrei, iar evreii nu au avut o asemenea doctrină. Evreii aveau un singur Dumnezeu, pe Yehowah, creatorul cerului și al pământului, al celor văzute și al celor nevăzute.
Fondatorul creștinismului, Rabinul Yeșhua, nu s-a îndepărtat de la acest monoteism ebraic, se poate vedea acest lucru clar, atunci când citim cele relatate în Ioan 17:1-3
Ioan 17VDC

1. După ce a vorbit astfel, Isus a ridicat ochii spre cer și a zis: "Tată, a sosit ceasul! Proslăvește pe Fiul Tău, ca și Fiul Tău să Te proslăvească pe Tine,

2. după cum I-ai dat putere peste orice făptură, ca să dea viața veșnică tuturor acelora pe care I i-ai dat Tu.

3. Și viața veșnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu.
Asta nu înseamnă că Domnul Yeșhua nu are origini cerești, cum încearca mulți să argumenteze. Chiar și Rabinul Yohanan "Botezătorul" (Ioan) era în clar că Yeșhua a venit din cer:
Ioan 3VDC
31. Cel ce vine din cer este mai presus de toți; cel ce este de pe pământ este pământesc și vorbește ca de pe pământ. Cel ce vine din cer este mai presus de toți.

Iar mărturia lui Yeșhua este foarte clară:
Ioan 3VDC
13. Nimeni nu s-a suit în cer, afară de Cel ce S-a coborât din cer, adică Fiul omului care este în cer.
Ioan 6VDC
38. căci M-am coborât din cer ca să fac nu voia Mea, ci voia Celui ce M-a trimis.

Dar după moartea apostolilor, au început să fie fie mediatizate, pe de o parte doctrina trinității, iar pe de altă parte respingerea originii cerești a Domnului Yeșhua. Primii se numeau gnostici, iar ultimii ebioniți.

"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Ionica
27850. Postat la 09/05/2019 06:19 - 2186z16h11m
Dragi frați și prieteni,
Văd că mi-ați șters câteva postari. Poate m-ați înțeles greșit... nu știu.
Față de tot ce am scris aici, și voi mai scrie, dacă va fi voia Tatălui, vreau să fac o precizare importantă, eu cred Biblia (cele 66 de cărți), însă nu și cele adăugate la ea. Vă scriu ca un îndemn și avertizare. Poate voi nu ați studiat atât de mult acest subiect, cât l-am studiat eu. Este adevărat că acest subiect este vast, și pot fi înțeles greșit, dacă nu sunt lăsat să îmi prezit punctul de vedere până la capăt, despre ce au crezut primii creștini cu privire la suflet. Nu îndemn oamenii împotriva Bibliei. Nu scuz păcătoșii, ci îi invit să se pocăiască, scăpând - prin înviere - de plata păcatului: moartea. Un om care dorește sa fie pocăit, trebuie să se sfințească prin adevărul lui Dumnezeu. Nici un neadevăr nu duce pe credincioși mai aproape de Dumnezeu, din contra, îi îndepărtează.
După ce s-au unit cu puterea imperială sub Constantin Cel Mare, unii s-au pus stăpâni peste Biblie și au persecutat pe toți cei care aveau o altă Biblie decât a lor, ucigând pe posesorii ei și distrugând toate aceste Biblii, au modificat cum au dorit ei textele și adăugând la ele și-a făcut o versiune proprie din care să rezulte că Dumnezeu îi chinuie pe păcătoși după ce mor, însă dacă plătești anumite taxe pentru rugăciuni, preoții lor îi pot scoate pe păcătoși din acel foc. Nu este de mirare de ce la începutul trezirii sale, reformatorul Luther Martin a calificat miturile despre nemurirea sufletului printre "fabulele monstruoase" ale acestora (Luther's, "Assertion of All Articles Wrongly Condemned in the Roman Bull," Nov 29, 1520 & Quoted by Edward Fudge, The Fire That Consumes, p. 70). Totuși, revenirea la "adevărul adevărat" nu s-a putut face din cauza unor texte modificate sau intoduse alături de textul biblic. Dar concepția despre un iad cu foc și chinurile de acolo n-a fost inventată de Biserica Catolică. Ea doar s-a inspirat din păgânism, de unde provenea această doctrină, pe care ea a modelat-o într-o formă aducătoare de mare câștig.
Luați aminte mărturii din interiorul creștinismului
- Apostolul Pavel a luat în considerare că unii vor încerca să scrie falsuri, în numele lui și al altora, ceea ce s-a și întamplat, secolul II și III fiind o pepiniera de falsuri scrise "în numele" apostolilor, părinților lui Isus, etc. (2Tesaloniceni 2:2)
- Apostolul Petru a avertizat că unii deformeaza mesajul scrierilor apostolului Pavel și aici putem include și abuzarea lor în copiere, deoarece de la răstălmăcirea lor și până la abuzarea lor prin traducere, este doar un pas (2Petru 3:16)
- condamnarea în prealabil al falsificatorilor textului Apocalipsei, întărește și ea spusele apostolilor Pavel și Petru (Apocalipsa 22:18,19)
- Partidele rivale se acuzau reciproc de modificarea manuscriselor: mărturia lui Tertulian (secolul II) împotriva lui Marcion, mărturia lui Marcion împotriva celorlalți
- Mărturia lui Origen, secolul III: rE un fapt învederat astăzi că există printre manuscrise o mare felurime, fie din pricina nepurtării de grijă a scribilor, fie din pricina îndrăznelii deșănțate a oamenilor care îndreaptă scrierea, sau chiar din cauză că sînt unii care o înmulțesc sau o împuținează după voia lor, rînduindu-se corectori cu de la ei putere"
- Mărturia din Codex Vaticanus, nota marginală de la Epistola către evrei: "Nebuni și netrebnici, de ce nu puteți lăsa în pace vechea redare și să nu o alterați?"
3. Mărturii timpurii din exteriorul creștinismului: Celsus îi acuza pe creștini pentru modificarea Evangheliilor "de trei sau patru ori, ba chiar mai mult"
4. Mărturii ale savanților din domeniul studiului manuscriselor antice
Bruce M. Metzger: Textul Noului Testament: Transmisia lui, coruperea lui și restaurarea lui
Bart D. Ehrman: Coruperea ortodoxă a Scripturilor: Efectul controverselor christologice asupra textului Noului Testament
O mărturie grăitoare o găsim la Eusebius. Un observator și un comparator atent al manuscriselor nu poate decât să fie de accord cu ce a scris cineva în temă: r1;Ceea ce nu reușim să realizăm astăzi este că în această perioadă, fiecare document a fost editat și revizuit pentru a confirma doctrina Bisericii Romano-Catolice. Renumitul istoric bisericesc Eusebiu îl citează pe Părintele bisericesc Dionisie ( Hist. Eccl . , Bk . 4 . 23 ), care raportează că epistolele sale au fost falsificate: "Atunci când colegii mei creștini m-au invitat să le scriu scrisori, am făcut așa. Acești apostoli ai diavolului s-au umplut cu neghină, au scos unele lucruri și au adaugat altele. Pentru ei, vaiul este rezervat. Nu e de mirare atunci, dacă unii au îndrăznit să se atingă chiar și de cuvântul Domnului Însuși, atunci când aceștia au conspirat să mutileze propriile mele eforturi umile".
Un alt loc, ce vorbeste de la sine, îl găsim prin John William Burgon, care îl citează pe Gaius (AD 175-200): "Prin urmare, și-au pus mâinile cu îndrăzneală pe scripturile divine, susținând că le-au corectat. Că eu nu vorbesc în mod fals de ei în această chestiune, oricine dorește poate să învețe. Căci dacă oricine va colecta respectivele copii ale lor, și să le compare una cu alta, el va găsi că acestea diferă foarte mult. Acelea de-a lui Asclepiades, de exemplu, nu sunt de acord cu cele de-a lui Theodotus. Și multe dintre acestea pot fi obținute, pentru că discipolii lor au scris asiduu corecțiile, cum le numesc ei, care sunt o corupție, fiecare dintre ele. Din nou, cele de la Hermophilus nu sunt de acord cu acestea, precum și cele de Apollonides nu sunt consecvente cu ele însele. Pentru că puteți compara cele pregătite de ei la o dată anterioară cu cele pe care le-au corupt mai târziu, și le veti găsi foarte diferite. Dar ce îndrăzneață este această infracțiune, ea nu este ca și cum ei înșiși sunt ignoranți. Pentru ca nici ei nu cred că scripturile divine au fost rostite de duhul sfânt, și, astfel, sunt necredincioși, sau altfel ei cred sunt mai înțelepti decât duhul sfânt, și în acest caz, ce altceva sunt decât îndrăciți? Căci ei nu pot nega comiterea crimei, deoarece copiile au fost scrise de către propriile lor mâini. Pentru ca ei nu au primit astfel de scripturi de la instructorii lor, nici nu pot produce copii de la cele care au fost transcrise".

"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Pagina 4 din 4 < 1 2 3 4
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19163918 vizite unice Powered by PHP-Fusion