8:
1. Isus S-a dus la muntele Măslinilor.
2. Dar dis-de-dimineață, a venit din nou în Templu; și tot norodul a venit la El. El a șezut jos, și-i învăța.
3. Atunci cărturarii și Fariseii I-au adus o femeie prinsă în preacurvie. Au pus-o în mijlocul norodului,
4. și au zis lui Isus: "Învățătorule, femeia aceasta a fost prinsă chiar când săvârșea preacurvia.
5. Moise, în Lege, ne-a poruncit să ucidem cu pietre pe astfel de femei: Tu dar ce zici?"
6. Spuneau lucrul acesta ca să-L ispitească și să-L poată învinui. Dar Isus S-a plecat în jos, și scria cu degetul pe pământ.
7. Fiindcă ei nu încetau să-L întrebe, El S-a ridicat în sus, și le-a zis: "Cine dintre voi este fără păcat, să arunce cel dintâi cu piatra în ea."
8. Apoi S-a plecat iarăși, și scria cu degetul pe pământ.
9. Când au auzit ei cuvintele acestea, s-au simțit mustrați de cugetul lor, și au ieșit afară, unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni, până la cei din urmă. Și Isus a rămas singur cu femeia, care stătea în mijloc.
10. Atunci S-a ridicat în sus; și, când n-a mai văzut pe nimeni decât pe femeie, Isus i-a zis: "Femeie, unde sunt pârâșii tăi? Nimeni nu te-a osândit?"
11. "Nimeni, Doamne", I-a răspuns ea. Și Isus i-a zis: "Nici Eu nu te osândesc. Du-te, și să nu mai păcătuiești." )
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Deconectat
RE: Cum ințelegeți Ioan 8(femeia prinsa in preacurvie)
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
5026. Postat la 30/11/2010 09:26 - 5272z13h16m
In acest capitol, eu, am vazut care este statutul meu de femeie. Nu putine sunt versetele in Biblie in care femeia este adusa la tacere: sa taci, sa te supui, sa te invelesti. Dar parca mai multe sunt in care femeia a avut un rol: proorocita ( Maria), croitoreasa ( Tabita), judecatoare ( Debora), Estera imparateasa care si-a salvat poporul de la moarte etc. etc. Noi , femeile, suntem primele care suntem acuzate : din cauza ta, daca nu erai tu, si alte asemenea. Dar ce-am inteles de aici a fost ca daca parasii nostri citesc ce scrie Dumnezeu despre ei, vor pleca unul cate unul cu capul plecat. Nu vom fi osandite, daca nu vom mai pacatui. Sa ne ajute Dumnezeu, sa fim acea parte a ostirii Lui care Ii slujeste cu cinste si onoare.
Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat
RE: Cum ințelegeți Ioan 8(femeia prinsa in preacurvie)
Pentru ca nu s-a cerut un anume raspuns as dori sa spun cateva cuvinte desre acest text asa cum il vad eu,
Consider ca aceasta intamplare arata cat de frumos si fara partinire a tinut Mesia Tora. Desi exista voci care ar spune ca femeia nu a fost omorata pentru ca Yeshua nu a venit pentru judecata ci pentru a da viata...si acest lucru este pe de o parte adevarat.
In acest text consider ca fariseii si carturarii cautau sa invinuiasca pe Mesia de calcarea Torei si de calcarea justitiei romane creind astfel aceasta conjunctura.
Ca sa fiu scurt am sa spun de ce cred eu ca Mesia nu a condamnat pe femeie asa cum au condamnat-o ceilalti la moarte "potrivit Torei":
1. Mesia nu a fos martor la actul de preacurvie
2. Martorii au adus doar femeia iar pe barbat l-au lasat liber (Lev. 20:10)
3. Martorii trebuiau sa arunce primii cu piatra (Deut. 17:7)
4. Cel mai probabil poporul Israel nu avea dreptul de a face asemenea condamnarii fiind sub justitia romana
6. Spuneau lucrul acesta ca să-L ispitească și să-L poată învinui. Dar Isus S-a plecat în jos, și scria cu degetul pe pământ.
In acest context de calcare a Torei de catre multime exista posibilitate ca ca existe o legatura intre Ioan 8:6 si Ieremia 17:13 care spune:
Doamne, nadejdea lui Israel! Toti ceice Te parasesc, vor fi acoperiti de rusine. Ceice se abat de la Mine vor fi scrisi pe pamant. Caci parasesc pe Domnul Izvorul de apa vie
Cat despre "Domnul Izvorul de apa vie" ne putem da seama intorcand pagina inapoi la Ioan 7:38 ca se face o legatura foarte frumoasa:
Cine crede in Mine, din inima lui vor curge, rauri de apa vie, cum zice Scriptura
As mai spune ca daca Mesia nu aplica Tora aici ar fi incalcat si o promisiune care se gaseste in Deut. 18:15...si de fapt orice porunca din Tora ar fi incalcat l-ar fi descalificat ca fiind Unsul Mesia. Dar stim cu totii ca asta nu s-a intamplat niciodata si de acea avem privilegiul sa vorbim astazi despre El
Acest text este situat imediat dupa Ziua cea mare a praznicului Corturilor...poate nu la intamplare pentru ca acum aceasta zi este ziua Simchat Tora (bucuriai Torei).
Ce as mai avea de mentuionat in legatura cu acest pasaj este ca, daca ne uitam cu atentie, toata aceasta istorioara este pusa intre paranteze si aceast lucru se datoreaza faptului ca textul este inserat aici fiind insa gasit pe un alt document.
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Deconectat
RE: Cum ințelegeți Ioan 8(femeia prinsa in preacurvie)
Intentionat nu am fost mai explicit la intrebarea pusa . Am vrut sa aud ceva pareri , inainte de a atinge scopul intrebari.
Frate Lica a mentionat la sfarsit , in legatura cu acest pasaj, ca este pus in paranteze, cea ce in unele bibli inca se mai gaseste si explicatia acestor paranteze , si anume ca orice text , sau cuvant care se afla in paranteze, este adaugat de catre traducatori , pentru o mai buna intelegere a textului.
Aici nu este vorba de un cuvant sau doua ci este vorba de o istorioara intreaga.
Detin o traducere din aramaica in engleza. Aceasta traducere nu contine deloc acesta istorioara. La explicati spune urmatoarele:
In ultimile traduceri Grecesti o istorioara apare in pasaj a unei femei prinse in adulter, care a fost introdusa cuprinzand versetul 1-11.
Povestea este neexistenta in Pesitta(copiii a scrierilor apostolice , foarte vechi, in aramaica) si nici in Codexul Khaburist.
Povestea nu apare in 4 din cele mai vechi manuscripte Grecesti a carti lui Ioan.
Majoritatea scolarilor crestini, admit ca Ioan nu a scris aceast pasaj. Multi dintre ei sunt de opinie ca probabil unul din discipoli lui Ioan ar fi scris acest pasaj , iar mai tarziu a fost inserat aici.
Alte note explicative spun:
De ce cineva ar insera aceasta poveste in cartea lui Ioan?
In primul rand , aceasta poveste este o dovada fundamentala pentru Crestini, sa dovedeasca ca Jesus iarta adulterul fara nici o concesinta la cel vinovat.
Povestea se termina cu Yahshua scapand pe femeie din mana fariseilor ce vroiau sa o omoare cu pietre.Crestinatatea stie ca Yahshua este inocent, dar Fariseii sunt portretatica si cei cu pietrele in mana , potrivinduse cu cei dornici de a ucide pe cineva vinovat imediat.Crestinatatea a fost invatata a vedea pe Farisei ca cei grei de cap, legalisti,cei setosi de a arunca cu piatra , dar o scurta privire inapoi in istoria Crestinilor, arata ca Farisei sunt o picatura, comparat cu pogromurile si masacrele facute de Crestini impotriva Iudeilor in general, toate pentru Numele lui Jesus.
Ar putea astfel de adugaturi la Bibliile Crestinilor, sa contribuie intr-un fel la antisemitism?
Aceasta poveste impulseaza lumea crestina la o relaxare cand vine vorba de adulter.
Femeia a fost salvata, fara nici o consecinta a pacatului, dupa cum se dovedeste in unele denominatiuni crestine in ziua de azi, unde preoti sau pastori care sunt prinsi in astfel de calcare a porunci, ei sunt lasati in continuare sa-si contiune misiunea .
Pe urma puterea ierahiei papale de a ierta pacatul, (suplinitorul pe pamant a Lui) a adus aceast aspect la folosul organizatiei, ajungand cea mai bogata organizatie.
Considerand reviziile,aditiile,adulteratiile si conflictele in sutele de manuscripte Grecesti care au prelindat din al 4-lea secol incoace, stim un lucru:
Povestea s-a strecurat in textul actual , cateva sute de ani dupa Ioan.Astfel , este rusinosa sugestia ca probabil unul din discipolii lui Ioan ar fi facut-o.
Multi asuma ca este rezonabil a insera povesti distorsionate in Biblie, care ar suporta traditia lor religioasa, si totusi se refera la cartile lor "Sfinte".
Aceasta simplu dovedeste ca deseori traditia Crestina este cea de a "Sfantii", desigur nu in acordanta cu cuvantul.
Fratele Lica a demonstrat mai sus , prin cele 4 puncte cum fariseii , daca ar fi adus pe cineva acuzat de adulter, ei care stiau cerintele Torei, nu ar fi adus-o numai pe ea, dar din poveste lipseste barbatul, nu ne spune daca au fost 2 sau 3 martori, sau unul, etc
Pareri .....
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Deconectat
RE: Cum ințelegeți Ioan 8(femeia prinsa in preacurvie)
Eu inteleg acest context in felul urmator:Fariseii incercau sa il prinda pe Mesia ca incalcator de Legea si au profitat de aceasta situatie,El a dovedit prin atitudinea Lui ca este SALVATORUL,nu numai ca a facut sa se inteleaga pacatosenia omenirii,dar si posibilitatea ei de reabilitare,prin Cel ce a spus:Nici Eu nu te osandesc...du-te,dar, sa nu mai pacatuiesti.Acest lucru este o regula pentru noi toti.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Cum ințelegeți Ioan 8(femeia prinsa in preacurvie)
pop jeniffer (detalii numai pentru membrii conectaţi)
5116. Postat la 01/12/2010 19:39 - 5271z3h3m
Din tot ceea ce a scris fratele Avodah mai sus s-ar intelege , cel putin eu am inteles ca toata intamplarea de fapt nu s-a petrecut.
,,Eu-zice Domnul-te voi invata,si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi,te voi sfatui si voi avea privirea indreptata asupra ta."
psalmul 32,8
Deconectat
RE: Cum ințelegeți Ioan 8(femeia prinsa in preacurvie)
Tot in Cartile Bilbliei spune sa nu se adauge , la ce ni s-a lasat.
Acum in prefata unor biblii iti explica ca tot ce este in paranteza au fost insertii.Nu sunt eu cel ce iti spune acest lucru , ci poti sa verifici tu insuti.
Eu am citit acest lucru acum 15 ani, dar ce am scris mai sus nu este din partea mea ci este din partea unui scolar in Biblie, un transalator a scrierilor vechi ce se afla in limba aramaica , si care dateaza aprox cu cele ce se afla in greaca.
El ne spune ca in Peshita(evanghelile aramaice), aceasta istorioara lipseste complet din cartea lui Ioan.
Sora Lucia va intreb: Acum el cand a facut traducerea carti lui Ioan ,din aramaica in engleza, si daca acolo aceasta istorioara lipseste, ce ar fi trebuit el sa faca?
Sa il introduca , chiar daca in Peshita lipseste, asa cum au ales altii sa faca?;sau sa se tina de textul original si sa nu introduca nimic in plus la ce s-a gasit scris?
Tot el ne spune ca si in primele 4 din cele mai vechi ce se afla in limba greaca , lipseste aceasta istorioara.
Nu stiu daca este corect cum ai adresat intrebarea?
In primul rand acest text este in paranteze.
Dmv nu v-ati intrebat niciodata de ce se afla aceasta istorioara in paranteza?
Nu scoatem nimic din cartile bibliei , ci discutam din ce cauza acest text este in paranteze.
Deocamdata eu am dat ceva raspunsuri ce am aflat.
Frate Lica imi place cum analizezi lucrurile, si anume ca analizezi orice aspect din pespectiva Torei, pentru ca in orice situatie Mesia nu ar fi putut incalca Tora, altfel descalificandu-se singur, Deut 13.
Poate ne ajuti si tu in legatura cu aceasta istorioara;spuneai ca chiar daca a fost inserata, se afla in alte documente......
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Deconectat
RE: Cum ințelegeți Ioan 8(femeia prinsa in preacurvie)
Sunt multe lucruri controversate în textele actuale ale Bibliilor. Aș propune să privim această întmplare dintr-un alt unghi: să ne imaginăm că nu ar fi fost vorba de o femeie prinsă în preacurvie ci... un om care a călcat Sabatul de exemplu...
Că și pentru asta moartea era sigură în Vechiul Legămnt. Ce credeți că ar fi spus Mesia? Sau gândiți-vă ce spune azi, că doar fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat cel puțin odată să calce Sabatul de când îl credem ca zi de închinare?
Personal cred că lucrurile scrise în paranteze prin Biblii sunt cele care se referă la o completare a traducerii ca să facă textul mai înțeles ( uneori prinde bine, alte ori deruteză). Eu unul dacă aș fi traducător, cred că Biblia tradusă de mine ar fi plină de paranteze Dacă nu mă credeți, vă pun niște pasaje din Biblia românească din 1688 și vă las să o transcrieți strict cuvânt cu cuvânt, să vedeți ce iese... Vă spun eu ce iese... dezastru. Pentru că anumite exprimări vechi nu mai pot fi împrospătate cu aceleași cuvinte într-un limbaj ce s-a transformat timp de secole sau chiar milenii. Uneori e nevoie să spui de ce ai tradus într-un loc așa, dar dacă în paranteză pui ce te-a învățat tradiția, e periculos pentru cei ce nu cred ca tine.
Dar această istorioară nu pare să explice ceva alăturat ei, deci ... e destul de greu de apreciat cum de lipsește din unele manuscrise. Aș fi curios ce scriu și alți traducători, nu numai cel mai sus menționat. Cum explică ei lipsa acestei povestiri din alte manuscrise. Sau cum explică ei prezența lui acolo unde se găsește. Un singur exemplu de expert nu e deajuns că și legea cere 2 sau 3 martori.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
RE: Cum ințelegeți Ioan 8(femeia prinsa in preacurvie)
Asa este,parantezele sunt facute pentru o mai buna intelegere,totusi ma tem personal sa exclud ceva din Cuvant,doar ca un traducator a constatat ceva in neregula din punctul sau de vedere .Cat despre intrebarea ta Ovi,eu cred ca la fel ar fi actionat Isus.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Cum ințelegeți Ioan 8(femeia prinsa in preacurvie)
Frarilor voi credeti ca Yesua avea pe vremea aceia puterea judecatoreasca in miinile Lui,aceia femeie nu trebuia sa fie dusa in fata pteotului si apoi in fata dregatorului care dadea sentinta de judecata ,nu Yesua,finca el unul nu a venit sa judece doi erau cine sa judece,si chiar de facea judecata Yesua nu era valabila,finca El nu avea Puterea Judecatoreasca in miinile Lui.
Shalom Tuturor celor care tin ADEVARUL curat
Deconectat
RE: Cum ințelegeți Ioan 8(femeia prinsa in preacurvie)
Frate Marin, textul din Ioan 8 postat chiar la început lămurește că Mântuitorul nu a fost abordat de farisei și cărturari ca fiind judecător, ci învățător. Toți din vremea Lui știau că este un " Rabi ". Un învățător cu mare influență iar ei ( dacă textul e autentic) au vrut să-L constrângă să facă o afirmație pe care o puteau folosi apoi împotriva Lui. În orice direcție S-ar fi pronunțat , Domnul Isus putea fi acuzat de ei, care se credeau deștepți. (Sunt destui dinăștia și în zilele noastre, care pun întrebări numai ca să te prindă greșind și să te aibă la mână. Mai devreme sau mai târziu își vor auzi și ei glasul inimii șoptindu-le: tu nu ai greșit niciodată, de îl condamni pe fratele sau sora? ).
Eu unul consider că și dacă acest text ar fi pură invenție, ce a fost scrisă mai târziu, Domnul Isus ar fi procedat la fel cu un păcătos ce i-ar fi adus în față ca să fie condamnat. Așa cum am spus, dacă tot m-ai întrebat personal, te-aș întreba și eu frate Geana: Care crezi că ar fi fost reacția Mântuitorului dacă în loc de femeia din întâmplarea de mai sus, ar fi fost un bărbat care a călcat Sabatul sau a ucis pe cineva ? Aștept cu răbdare răspunsul tău, și nu te grăbi să răspunzi dacă nu ești sigur.
Oricum, discutia nu e monopolizata de noi doi; oricine poate aborda diferite aspecte legate de acest subiect, si chiar m-as bucura daca as vedea ca mai scrieti si voi parerile voastre.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
RE: Cum ințelegeți Ioan 8(femeia prinsa in preacurvie)
Frate Ovidiu eu cred ca Yesua ne avind puterea judecatoreasca de decizie le-ar fi dat un sfat dar niciodata nu ar face judecata,finca la pronuntarea unui vinovat trebuia data o sentinta ori Yesua nu avea autoritatea necesara.un sfat da poate ar fi procedat cum ai spus,finca eu cunosc [Frati} zisi frate care atunci cind face o fapta rea si noi o descoperim si poate ii dam un sfat el zice nu ma judeca.ori eu unul pot judeca.caci in cazul cind cineva judeca trebuie sa aiba puterea sa pronunte si o sentinta care sa fie pusa in executare,fiinca nu avem puterea sa pronuntam sentinte noi doar putem da un sfat fratesc ca ceia ce a facut nu a facut bine si ca poate sa se indrepte sa nu mai faca,
Shalom Tuturor celor care tin ADEVARUL curat
Deconectat
RE: Cum ințelegeți Ioan 8(femeia prinsa in preacurvie)
Atunci cand se vorbeste in felul oamenilor,este clar ca nu se poate intelege in profunditate lucrurile.Dar prin Duhul Sfant credem ca Isus avea si are PUTERE TOTALA asupra tuturor lucrurilor,fiind FIU DE DUMNEZEU.Puterea de a judeca lucrurile in felul lui DUMNEZEU si prin PUTEREA DUHULUI SFANT a schimbat atitudinile oamenilor,i-a facut sa-si plece fruntile si sa plece unul cate unul.Nu vi s-a intamplat vreodata ca prin predica cuiva sa fiti cercetati,sa simtiti ca Dumnezeu va vorbeste personal,plangeti,va bucurati,sunteti mangaiat?Eu da si de mai multe ori.Asa s-a intamplat si pe vremea aceia,Duhul Sfant a mustrat pe farisei,pe cei care au judecat femeia.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Cum ințelegeți Ioan 8(femeia prinsa in preacurvie)
Eu am spus că oricum, nici textul din Ioan 8 nu ar afirma că l-au tratat pe Domnul Isus ca fiind judecător, ci doar i-au cerut părerea ca să vadă ce fel de învățătură dă la acea situație.
Citat VDC Ioan 8:4. și au zis lui Isus: "Învățătorule, femeia aceasta a fost prinsă chiar când săvârșea preacurvia.
5. Moise, în Lege, ne-a poruncit să ucidem cu pietre pe astfel de femei: Tu dar ce zici?"
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
RE: Cum ințelegeți Ioan 8(femeia prinsa in preacurvie)
1. 1. Isus S-a dus. [Femeia prinsã în adulter, Ioan 7,53 la 8,11. Vezi harta p. 222; diagrama p. 231]. Toatã aceastã parte (cap. 7,53 la 8,11) apare numai în unul din manuscrisele unciale (D), desi Ieronim pretinde cã se gãsea într-un numãr de manuscrise grecesti. Marea majoritate a manuscriselor vechi latine nu o au. Pasajul nu este nicãieri comentat în scrierile existente ale pãrinþilor bisericeºti timpurii. Cele dintâi comentarii sunt gãsite dupã timpul lui Ieronim, în Apus ºi numai din secolul al X-lea în Rãsãrit. Câteva manuscrise plaseazã naraþiunea dupã Luca 21,38. Consideraþia aceasta si altele, ca de pildã o presupusã deosebire de stil, au condus pe învãtati la concluzia cã naratiunea nu a apãrut în copia autografã a lui Ioan. Totusi, ei admit cã naraþiunea pare sã fie autenticã si cã este în deplinã armonie cu ceea ce Isus a fãcut si a învãtat. Comentariul de fatã adoptã poziþia cã naratiunea este autenticã. Muntele Mãslinilor. Vezi la Matei 21,1; 26,30.
2. 2. Dis-de-dimineaþã. Incidentul acesta a avut loc în dimineaþa urmãtoare, în ziua a opta a Sãrbãtorii Corturilor (vezi la cap. 7,37). A ºezut jos. Cu privire la postura aceasta în timp ce se dãdea învãþãturã vezi la Matei 5,1. Îi învãþa. Mai degrabã ra început sã înveþer1;, aºa cum fãcuse ºi mai devreme (cap. 7,14).
r49;Trimr50;
3.1.I-au adus. Astfel de cazuri ar fi trebuit sã fie aduse la curþile de judecatã. Cãrturarii ºi Fariseii fãcuserã un complot ca sã Îl prindã în cursã pe Isus astfel încât sã poatã asigura condamnarea Lui. Procedura lor era vrednicã de dispreþ. Nu era nevoie sã facã o astfel de demonstraþie publicã înaintea mulþimilor adunate la Templu. Propria lor umilire publicã care a urmat (v. 9) era pe deplin meritatã.
4.1.Învãþãtorule. Literal rÎnvãþãtorr1;.
r49;Trimr50;
5. 5. Sã ucidem cu pietre. Legea lui Moise prescria moartea pentru adulter când era vorba de o femeie cãsãtoritã, dar nu specifica felul de moarte. Potrivit cu Mishnah în cazurile acestea moartea era realizatã prin strangulare (Sanhedrin 11,1, ed. Soncino a Talmudului, p. 558). Legea prescria uciderea cu pietre când era vorbã de o femeie logoditã (Deuteronom 22,23.24). Aceasta este ºi regula din Mishnah (Sanhedrin 7. 4, 9, ed. Soncino a Talmudului, p, 359, 451, 452). Pare probabil, deci cã în cazul acesta era vorba de o femeie logoditã. Tu dar ce zici? În textul grec cuvântul rtur1; este în poziþia emfaticã. Isus este pus faþã în faþã cu Moise. Fariseii erau mai mult preocupaþi cu prinderea în cursã a lui Isus decât cu pedepsirea femeii. Ei credeau cã indiferent ce rãspuns ar fi dat Isus, ei îl puteau amesteca în condamnare. Fãrã îndoialã ei cunoºteau bunãvoinþa Lui de a ierta ºi poate aºteptau ca El sã recomande indulgenþã. În cazul acesta puteau sã-L acuze cã desfiinþeazã Legea. Dacã recomanda executarea pedepsei, puteau sã-L acuze de uzurpare a autoritãþii Romei, care pe vremea aceea îºi rezerva jurisdicþia în cazuri de pedeapsã cu moartea.
6. 6. Sã-L ispiteascã. [rIspitându-Lr1;, KJV]. Vezi la v. 5. Scria. Aceasta este singura relatare cã Isus scria. Cu adevãrat s-au scris multe despre El, dar nici una din scrierile Lui nu s-a pãstrat. Literele pe care El le-a trasat pe praful pavajului s-au ºters repede prin circulaþia din Templu. Potrivit tradiþiei El a scris pãcatele pârâºilor (cf. DA 461). Practica de a scrie pe nisip este pomenitã în Mishnah (Shabbath 12. 5, ed. Soncino a Talmudului, p. 503).
r49;Trimr50;
7. 7. Fãrã pãcat. Isus dã interogatorilor stãruitori un rãspuns la care ei nu se aºteptau ºi pentru care nu erau pregãtiþi. Nici unul dintre ei nu putea pretinde cã este fãrã pãcat. Poate înaintea tribunalului Cerului unii din ei sunt mai vinovaþi decât femeia (cf. DA 461). Nici unul din ei nu acceptã provocarea. Isus nu enunþã un principiu general care sã facã din lipsa absolutã de pãcat condiþia necesarã pentru ca cineva sã fie calificat sã ia parte la pedepsirea vinovãþiei. Aceasta ar anula Legea, deoarece nu s-a putea gãsi nimeni care sã fie calificat sã aplice pedeapsa. El vorbeºte aici de un caz când oamenii se aºezã ca Judecatori ai altora, pe care nu ar trebui sã-i osândeascã afarã de cazul cã ei înºiºi sunt fãrã de vinã. Isus avea oroare de adulter (vezi la Matei 5,27-32), dar avea oroare ºi de judecata plinã de îndreptãþirea de sine (vezi la Matei 7,1-5). Sã arunce... cu piatra. Potrivit cu Deuteronom 17,7 (cf. cap. 13,9), martorii trebuia sã fie cei dintâi care sã arunce o piatrã asupra omului condamnat. Procedura uciderii cu pietre este descrisã în Mishnah dupã cum urmeazã: rLocul uciderii cu pietre era de douã ori cât înãlþimea unui om. Unul din martori îl împingea de ºolduri, [aºa cã] el era rãsturnat pe inima lui. Apoi era rãsturnat pe spate. Dacã aceasta îi pricinuia moartea, el îºi împlinise [datoria]; dacã nu, al doilea martor lua piatra ºi i-o trântea pe piept. Dacã murea din aceasta, el îºi fãcuse [datoria]; dar dacã nu, el [criminalul] era lovit cu pietre de tot Israelul, deoarece stã scris: Mâna martorilor sã fie cea dintâi asupra lui pentru a-l ucide ºi apoi mâna întregului popor [Deuteronom 17,7]r1; (Sanhedrin 6. 4, ed. Soncino a Talmudului, p. 295). Cel dintâi. Adicã, sã fie cel dintâi din grup care sã arunce piatra.
8.1.Scria. Mai de grabã, rcontinua sã scrier1;. Vezi la v. 6.
r49;Trimr50;
9.1.Mustraþi. [rCondamnaþir1;, KJV]. Ei veniserã sã condamne femeia. Au plecat condamnaþi de propria lor conºtiinþã. Ei au pãrãsit scena temându-se fãrã îndoialã cã tainele vinovate ale vieþii lor ºi îndeosebi propria lor complicitate la cazul acesta (vezi DA 461), ar fi date pe faþã înaintea mulþimii. Înfrângerea lor nu ar fi putut fi mai dramaticã.
r49;Trimr50;
10.1.Femeie. Vezi la cap. 2,4.
r49;Trimr50;
11. 11. Doamne. Gr. kurios, aici poate simplu rdomnuler1; (vezi la cap. 4,11). Totuºi, este posibil ca ea sã fi auzit mai înainte de Isus ºi sã fi ºtiut ceva despre revendicãrile Lui. Dacã lucrurile stau aºa, ea s-ar fi putut sã foloseascã adresarea cu un înþeles mai adânc, ca o recunoaºtere a poziþiei Lui ca Fiu al lui Dumnezeu. Nu existã nici o încercare de apãrare. Nu existã nici o încercare de iertare. Sã nu mai pãcãtuieºti. Comparaþi cap. 5,14. rDumnezeu, într-adevãr, n-a trimis pe Fiul Sãu în lume ca sã judece lumea, ci ca lumea sã fie mântuitã prin Elr1; (cap. 3,17). Cuvintele lui Isus au ajuns la inima femeii care tremura de spaimã, ca niºte cuvinte de milã, în abrupt contrast cu vorbele mânioase ale pârâºilor ei. Isus i-a atras atenþia la lucrul principal de care ea avea nevoie r11; pãrãsirea de îndatã a pãcatelor. Pocãinþa trebuie sã fie cinstitã ºi sincerã. Nu numai cã trebuia sã-i parã rãu de pãcatul ei; ea trebuia sã se depãrteze de el. Pocãinþa care nu constã decât din sentiment, vorbãrie, declaraþii, dorinþã, nãdãjduire, este cu totul fãrã valoare înaintea lui Dumnezeu. Pânã când un om nu înceteazã sã facã rãul ºi nu se întoarce de la pãcatele sale, nu se pocãieºte cu adevãrat (vezi la Psalmii 32,1.6; 1Ioan 1,7.9). Un extras din colectia azs
Deconectat
RE: Cum ințelegeți Ioan 8(femeia prinsa in preacurvie)
Isus Hristos a raspuns la intrebarea fariseilor sau raspunsul dat de Domnul fariseilor raspunde intrebari puse de ei ? De ce au plecat, nu era buna Legea sau pentru faptele lor erau si ei condamnati la moarte de Lege ? De fapt cine sunt farisei, si cum a luat fiinta gruparea lor ? Cum cautindu-l pe Mesia ajung sa nu-L recunoasca atunci cind vorbesc cu El?
Deconectat
RE: Cum ințelegeți Ioan 8(femeia prinsa in preacurvie)
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
9550. Postat la 20/03/2011 08:51 - 5162z13h51m
Shalom.
Dănuț, scumpul moșului, cred că ar fi bine ca să-ți spui și tu părerea la întrebările care le-ai pus, poate la unele din ele nici nu ar trebui ca să mai de-a răspuns alții, și ar fi important, să vedem și noi cum înțelegi și tu aceste întrebări?
Fratele Samson, a sacrificat spațiu și timp și a expus mai sus și probleme la care eu nici nu aș fi gândit să le fac un inventar atât de amănunțit.
Și eu am o mică dilemă în legătură cu femeia prinsă și, adusă la Yahshua (Isus), unde era bărbatul?, că ei ziceau că a fost prinsă în fapt, chiar atunci când săvârșea .... și după Lege amândoi trebuiau să fie judecați, cel puțin, nu?, greșesc dacă cred că a fost o cacaealma?
Șalom.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: Cum ințelegeți Ioan 8(femeia prinsa in preacurvie)
izreelpop (detalii numai pentru membrii conectaţi)
9553. Postat la 20/03/2011 10:18 - 5162z12h25m
SHALOM Frate Dan indiferent de varianta prin care a aparut textul consider ca trebuie sa intelegem mesajul nu sal excludem,In asemenea cazuri trebuie sa se cunoasca DREPTUL CIVIL SI PENAL din TORA sa luam in calcul toate elementele in vederea pronuntarii unei sentinte REALE.Reamintesc citeva;locatia,originea femeii,starea civila;maritata,divortata,vaduva,feceoara''.martorii.curtea de judecata.sentinta,aplicabilitatea ei,elementuldeaplicare si forma,legislatia care sta la baza etc
MASIA in calitate RABIN (PREOT) la intrebarea clasei conducatoare a vremii chear daca era in varianta de ispitire.SENTINTA ESTE LA MOARTE potrivit TOREI ce este special in acest caz este ca este conditionata ceia ce produce salvarea FEMEII decazute,
Sistemul IUDAIC ERA DECAZUT motivul pentru care scapa femeia, caci a omori cu pietre nu era pacat cita vreme sentinta era corecta.
MASIA avenit sa salveze sistemul IUDAIC si folosiduse de poporul evreu sa duca credinta sfintilor la neamuri pentru a le lumina si convertii la IUDAISM.
IUDAISMUL fiind calea ce duce la viata si oferea neamurilor dreptul sa intre in casa lui ISRAEL prin MASIA
Salvarea caatare este conditionata SA NU SE CALCE TORA,
Nu avem certitudinea originii femeii dar cu siguranta se refera la EVREII si PROZELITI Cei 12 RABINI ai NOULUI LEGAMINT si evreii care au crezut au propavaduit IUDAISMUL la niamuri care au fost altoiti in BUTUCUL lui ISRAEL
pt,samson crestinismul este o combinatie de FALS cu ADEVAR falsul fiind in procent f f f f mare........