Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
11036. Postat la 12/05/2011 22:13 - 5104z23h59m
Scumpii moșului, văzând atâta bătaie de cap, despre Duhul Sfânt și, se pare că nu se ajunge la un numitor comun, ci mai degrabă la controverse, cred că ar fi mai bine să discutăm despre: "ce este duh/duhul" și să încercăm să difinim, un duh, care îl avem la îndemână, apoi vom mai analiza încă două feluri de duhuri și poate atunci o să ne mai revenim puțin, dar să citim trei versete și vă rog să vă implicați mai întâi aici:
Zaharia 12: 1. ...... Așa vorbește Domnul, care a întins cerurile și a întemeiat pământul, și a întocmit duhul omului din el:
1 Corinteni 2: 11. În adevăr, cine dintre oameni cunoaște lucrurile omului, afară de duhul omului, care este în el?........
Proverbe 18: 14.Duhul omului îl sprijinește la boală; ......
Toți cei care aveți duh în voi, așa cum am citit mai sus, faceți bine și descrieți-l așa cum înțelegeți.
Spor la comentarii cât mai aprofundate.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: Ce este "duhul omului"
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
11043. Postat la 13/05/2011 07:14 - 5104z14h57m
Cercetarea duhul omului fără Biblie, a dus la fantezii deșarte despre călătoria duhului omului prin spații. .
Dumnezeu a pus hotare, așa că să râmânem în interior și să nu sărim pârleazul.
Corul bisericii adventiste din Moldova de peste Prut, Înger alb, au, într-o cântare, o explicație a duhului: dacă duhul Domnului ar fi în mine, aș cânta ca și David, m-aș ruga ca Daniel, și aș plânge ca Isus.
Uită-te la un om, citește ce scrie, ascultă-l ce-ți vorbește și ai să vezi de ce duh este condus.
Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat
11487. Postat la 27/05/2011 19:31 - 5090z2h40m
Mi se pare ceva ne la locul lui, Să comentăm atât de mult și controversat despre Duhul Sfânt, despre Duhul Lui Yahve (Dumnezeu) și, fugim de o discuție pe care o putem pipăi, măsura și cântării, "duhul nostru/ omului", sigur este foarte simplu să discuți despre ceva ce, dacă ești bun de gură ești a toate știutor.
Când am îndrăznit să pun acest subiect discuției, s-a și folosit deja teoria pumnului în gură.
Cred că voi călca puțin regulamentul și îmi cer scuze anticipat, voi reposta un răspuns, de un rând și ceva, din postarea de mai sus, a Valentinei.
Cercetarea duhul omului fără Biblie, a dus la fantezii deșarte despre călătoria duhului omului prin spații.
Mă mir, că nu ai observat Valentina, că eu nu am venit cu burtologii, am venit cu Biblia, cu espuneri din Biblie, le voi reposta din nou mai îngroșat, poate acum se vor vedea și hai să o luăm cu începutul.
Zaharia 12: 1. ...... Așa vorbește Domnul, care a întins cerurile și a întemeiat pământul, și a întocmit duhul omului din el:
1 Corinteni 2: 11. În adevăr, cine dintre oameni cunoaște lucrurile omului, afară de duhul omului, care este în el?........
Proverbe 18: 14. Duhul omului îl sprijinește la boală; ......
Mai încerc, să văd cine are curajul să discute acest subiect la concret, ce este duhul din tine, apoi vom mai vorbi și despre alte duhuri.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
trupului nostruDuhul lui Eloim ma facut si suflarea celui Atutputernic imi da viata Iov cap 33v4
Daca nu sar gindi la el,daca iar lua inapoi duhul si suflarea,tot ce este carne ar peri deodata omul nu este nimic decit un praf in fata lui ce Duhul lui Elohim care este in noi si Faraon recunoaste ca Duhul lui Elohim era in Iosif
Am putea noi sa gasim un om ca acesta care sa aiba in el Duhul lui Elohim Genz cap 41 v38 Atunci YHWE a zis Duhul Meu nu va raminea purerea in om caci si omul este decit carne pacatoasa Genez cap 6 v3
Caci firea paminteasca pofteste impotriva Duhului si Duhul impotriva firi pamintesti sint lucruri potivnice unele altora ,asa ca nu puteti face ce voiti
Daca sinteti calauziti de Duhul nu sinteti sub Lege Galateni cap 5v17-18
Insus Duhul adevereste impreuna cu duhul nostru ca sintem copii,ai lui Elohim Romani cap 8v16 v23 zice Si nu numai ea, dar si noi care avem cele dintii roade ale Duhului, suspina in noi si asteptam infietrea, adica rascuparare trupului nostru v26 Si tot asfel si Duhul ne ajuta in slabiciunele noastre caci nu stim cum trebuie sa ne rugam Dar insus Duhul miloceste pentru noi cu suspine negraite
Mesia sa fie in inimile noastre
Deconectat
11515. Postat la 28/05/2011 21:05 - 5089z1h7m
Da frate Vasile, o expunere destul de complicată și îndesată, dar nu la înălțimea care mi-aș fi dorit, pe mine mă interesează, ce este duhul omului?, este o persoană?, este egalul meu/tău, ..... .
Citește cu atenție cele trei versete pe care le găsești mai sus, acolo unde am pus acestă întrebare, doresc mai multe comentarii chiar și a fraților/surorilor tineri, pare cam complicat nu?
Fraie Nica tot ce este pus in om este Duhul lui Elohim omul este carne pacatoasa Ezechil cap 36 26 Va voi da o inima noua si voi voi pune in voi un Duh nou voi scoate inima de piatra si voi da o inimade carne v27
Voi pune Duhul Meu in voi si va voi face sa urmatiporuncele Mele si sa paziti Legile Mele cap 37 v14Voi pune Dhul Meu in voi si veti trai va voi aseza iaras in tara voastra veti stie ca eu YHWE am vorbit si am si facut zice YHWE omul fara Duhul lui Eloim nu poate trai cit am studeat de aia zice trupul vortru sufletul vostru si Dhul vortru sa le pastrati curate si inca studez daca aveti Mosule mai multa esperenta puteti scrie sa invat
Frate Vasile, dupa expunerea de mai sus, as putea deduce ca noi de cand suntem zamisliti in pantecul mamei am primit Duhul Sfant in noi.
Duhul omului sau duhul de viata sau suflarea lui Dumnezeu nu este acelasi lucru cu Duhul Sfant, si am sa explic dupa cum cred eu diferenta:
1.Dumnezeu a suflat suflare(duh)de viata.
1.Isus a suflat Duh Sfant peste ucenici.(nu am timp sa aduc referinte, daca nu sunteti in clar ,o sa aduc alta data)
Duhul omului este suflarea de viata de la Domnul care a insufletit materia(tarana)si astfel am devenit un SUFLET viu, nu am dobandit un SUFLET in noi ca si cum tarana ar fi un canal si duhul ar fi in el, ci s-a format o intrepatrundere totala insufletitoare a tot ce exista in noi, un principiu divin care ne ordoneaza in structuri ale viului, in diferite grade de complexitate si aici as aduce in discutie Creierul uman care duhul insufletindu-l face sa coordoneze ca un sistem central toata fiinta noastra, astfel gandim ,avem constiinta, inteligenta cu care ne formam personalitate, simtim, facem planuri, pricepem, intelegem, vorbim.Frate Vasile, daca am avea Duhul lui Dumnezeu din nastere am fi direct fii de Dumnezeu prin natura divina , doar Isus a fost creat de la Duhul Sfant.
Prin aceiasi suflare de viata a fost creat regnul animal.(Psalmul 104:30)
Deci nu crezi ca Duhul lui Dumnezeu sta intr-un animal.Nu este posibil acest lucru...chiar imposibil, orice faptura vie ar fi o particica din Dumnezeu.Am sa mai las si pe altii sa scrie...am sa revin,Pace!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
11631. Postat la 31/05/2011 19:35 - 5086z2h37m
Cuvintul Domnului ne aratat in geneza 2/7: Domnul Dumnezeu a făcut pe om din țărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viață, și omul s-a făcut astfel un suflet viu, deoarece se caracterizeasa sub intelesul duh de viata care este in om de ce spun asta pentru ca este scris tot in cuvintul Domnului cind Domnul a nimicit tot ce era pe pamant in geneza 7/22: Tot ce răsufla, tot ce avea suflare de duh de viață în nări, tot ce era pe pământul uscat, a murit.
Mai gasim si pe Maria in cantarea sa din Luca 1/46,47: Și Maria a zis: Sufletul meu mărește pe Domnul și mi se bucură duhul în Dumnezeu, Mântuitorul meu.
Deconectat
11667. Postat la 01/06/2011 21:42 - 5085z0h30m
ADONAI (DOMNUL) cu voi!
Vedeți scumpii moșului cât de grea este o discuție despre "duh" ?, și totu-și pe mine nu ați reușit să ma lămuriți, ce este duhul omului, eu mai repostez două versete pe care le-am postat mai sus, ca să fie mai ușor de studiat:
Proverbe 18: 14. Duhul omului îl sprijinește la boală; ......
Deci duhul omului, are un mare potențial, pe unul am putea să îl depistăm, cu o marjă mare de eroare, cel din 1 Coreinteni 2:11.
Dar cel din Proverbe 18: 14., aici îi mai complicat, hai să analizăm totuși mai aproape de adevăr, ce este duhul omului.
Tot ce s-a scris mai sus, nu a atins deloc punctul pe care eu vreau să îl aflu, da totul este adevărat, că Cel Prea Înalt a suflat, că suntem un suflet viu ......
Eu vreau să știu ce este duhul meu?, pentru că voi aduce atenției dumneavoastre, alte probleme demne de remarcat despre duh.
Pacea să rămâie peste ființele voastre, dar mai ales peste duhul vostru!
Frate Nica , daca ati vrea sa fiti mai clar ,ce vreti sa stiti despre duhul omului poate ca am raspunde, eu am incercat sa rsspund la:
Ce este duhul omului? Nu stiu care PUNCT doriti sa-l dezbatem cu privire la acesta.Va rog!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
11683. Postat la 02/06/2011 14:13 - 5084z7h58m
Soră Lucia Adonai (Domnul) să fie cu tine și familia ta.
Scumpii moșului, soră Lucia, dorința mea de a afla ce este duhul omului.
Știu că Creatorul, atunci când a făcut pe om după chipul și asemănarea Sa, a trebuit ca să sufle peste el .... :
Genesa 2: 7.Domnul Dumnezeu a făcut pe om din țărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viață, și omul s-a făcut astfel un suflet viu.
Nu despre asta vreau să știu, că știu asta, vreau să știu ce este duhul omului, că duhul omului nu este duhul lui Elohim (Dumnezeu), sigur nimic nu mișcă pe pământul acesta, fără aprobarea Lui, Fără Duhul Lui, fără voia Lui.
Eu încerc să analizez foarte sumar, acum numai cele două versete puse mai sus, că dacă aș comenta din fir-a-m-păr, nu ați mai avea ce comenta voi.
1 Corinteni 2: 11. În adevăr, cine dintre oameni cunoaște lucrurile omului, afară de duhul omului, care este în el?......
În acest verset găsim că: lucrurile ,gândurile, planurile, adică tot potențialul omului, îl cunoaște numai duhul omului, sper că nu veți începe să îmi spuneți că Yahve (Dumnezeu) știe și El, Fără comentarii că El cunoaște, dar la nivel de oameni, nu cunoaște nimeni, numai cel în cauză și, încă ceva duhul omului locuiește în om.
Ce ar fi, ce s-ar întâmpla dacă duhul omului ar eși din om?
Al doilea verset, are și el tainele lui, secretele lui, hai să-l citim: Proverbe 18: 14. Duhul omului îl sprijinește la boală; ......
Ce putere are duhul omului, că și în boală chiar, el își spune cuvântul, dacă citim, înțelegem că în boală duhul omului poate rezolva, sprijini, ridica moralul și, de aici iară-și intrebarea , ce este acest duh.?
Deocam dată atât, că am de lucru și mai departe este rândul vostru.
Dea Adonai (Domnul) ca trupul nostru, sufletul nostru și duhul nostru să fie plin, plin, plin de pace sfântă.
Duhul omului este capacitatea omului de a cunoaste, este intelepciunea lumeasca, este tot ceea ce cladeste omul prin puterile sale. Duhul omului are insa limite, pentru ca este om. Cunoaste atat cat invata sa cunoasca.
Luam de ex. un savant care poate ca moare, nedemostrand anumite teorii, discipolul sau preia notitele si merge mai departe in cercetare.
Cu inteligenta nu te nasti, eventual esti putintel istet la nastere, datorita genelor tale . Inteligenta se dobandeste. Este informatia acumultata in ani .
Ca sa sintetizez , intelepciunea omeneasca sau inteligenta omului este nebunie in fata lui Dumnezeu.
De ce?
Miercuri seara , pe discovery am urmarit o emisiune in care 4 oameni de stiinta , facand autopsia unei girafe, incercau sa explice cu a evoluat girafa, in milioane si zeci de milioane de ani , de la peste, cum a trecut la tot felul de alte mamifere, in final , acum vreo 25 de milioane de ani, la un fel de taur cu vreo 4 coarne, nu mai retin denumirea, ca , in zilele noastre, sa ajunga la girafa....
M-am uitat cu mila la ei si de ce , pe buna dreptate, duhul omului, intelepciunea lumeasca, e curata nebunie. Ii multumesc Domnului , ca eu, prin inteleciunea Lui , stiu ca girafa a fost creata la creatie si numai mana Lui putea sa o faca de la inceput asa. Pentru ca la gatul pe care il are, daca Domnul n-o facea mai speciala, si-l rupea si nu mai putea sa evolueze deloc.
Duhul omului e si in medicii care ajuta atat cat au invatat.
Duhul Domnului este inteleciunea de sus, care nu are margini si hotare. Este fantana din care scoti apa vie si din care tot ai mai bea.
Ca sa capeti duhul lui Dumnezeu , trebuie sa ...fii sarac in duh, sa recunosti ca tu nu stii nimic , cunosti in parte si puterea ta e limitata.
Eu , cel putin de la saptamana la saptamana , vad ce putin am stiu , ce gresit am stiut si-I multumesc Domnului ca sunt saraca in duh si am nevoie zilnic sa primsc din intelepciunea Lui.
Ar fi multe de spus...
Inchei cu o fraza privind alt subiect, pentru ca cineva spunea ca va da man cu Duhul Sfant in cer si ca Duhul Sfant este o persoana.
Eu sunt persoana care voi fi umpluta cu Duhul Sfant al lui Dumnezeu. In functie de staruinta mea in rugaciune , de cat II raspund eu la dragostea lui Dumnezeu , de cat ma las pe mana Lui, de cat sunt de duhovniceasca si in functie de fidelitatea mea fata de Mire, pentru ca daca sunt lumeasca...curvesc.
Sa dau mana cu mine in cer ...nu stiu.
Ma scuzati pentru lungimea mesajului , nu mai pot continua si la alte subiecte ca e tarziu, va doresc din toata inima sa va odihniti in Domnul si Domnul in sufletele dvs., sa va dea pacea , bucuria si toata roada Duhului Sfant... si mai ales sa prorociti.
Slavit a fie Domnul pentru ca este vrednic de toata lauda, cinstea si inchinaciunea noastra si toate popoarele sa laude Numele Lui cel sfant ! Amin.
Complectez la cele spuse de sora Nikky cu un vs din 2 Cor 10:5
Noi răsturnăm izvodirile minții și orice înălțime, care se ridică împotriva cunoștinței lui Dumnezeu; și orice gând îl facem rob ascultării de Hristos.
Cat despre ce ar fi Duhul omului, eu inteleg ca ar fi puterea data noua, de a alege, a rationa, constiinta, cea ce ne face superiori animalelor.
In engleza Proverbe 20:27 zice :
Duhul omului, este o lumina a Domnului.
Ce s-e intampla daca Duhul omului ar iesii din el, banuiesc ca omul inebuneste, nu mai rationeaza , constientizeaza, si alte duhuri isi fac cuibul.
Ti s-a luat lumina , dainueste intunericul....
Un pic ,ma cam depasesc intrebarile
Ca sa vorbim clar despre ,,duhul omului",trebuie sa stim cu siguranta ce este acest duh.
Eu am mai spus, dar nu stiu ce nu s-a inteles.
O voi lua de la capat, ca la scoala:
1.Ce este duhul omului?
Duhul omului este:,,...suflarea de viata, si OMUL a devenit un SUFLET viu."(Genesa 2:7)
Nu sunt mai multe, este unul singur...duhul acesta face un intreg atunci cand il amesteci cu tarana, lutul framantat cu aceasta suflare sau duh ,da nastere la SUFLET, ce suntem noi in realitate acum,sange si carne, un trup viu.
2.Ce se intampla cu trupul(tarana), daca duhul omului ar iesi din el?
Daca duhul iese, ramane doar tarana.
,,...tarana se intoarce in pamant cum a fost si duhul se intoarce la Dumnezeu care l-a dat."(Eclesiastul 12:7)
Deci duhul cand iese omul moare.
,,Dupa cum trupul fara duh este mort..."(Iacov2:26)
3.Cum il sprijineste duhul pe om la boala?
Atunci cand suntem la boala trupul(tarana)este afectat, duhul nu poate fi atins,el este acea suflare de viata care ne insufleteste.
Cand trupul se strica (cancer),duhul lupta si sprijineste acest trup pana la final.Se spune: Era piele si os si doar suflarea ea mai ramas.
1.Ce este duhul omului?
Duhul omului este:,,...suflarea de viata, si OMUL a devenit un SUFLET viu."(Genesa 2:7)
Evrei 4:12 Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu și lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăișuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul și duhul, încheieturile și măduva, judecă simțirile și gândurile inimii.
Daca ar fi duhul omului suflarea de viata, cum s-ar desparti suflarea de duh _
Suflarea de viata nu face altceva decat...rasufla. Asta este rolul ei.
Duhul este coordonatorul vietii omului, dirijorul, daca vreti .
Daca nu este Duhul Sfant in noi ca sa ne calauzeasca in adevar Ioan 16:13 Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul;, care duh conduce duhul omului ?
Deconectat
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
11728. Postat la 04/06/2011 20:06 - 5082z2h6m
Nikky, daca zici ca suflarea adica sufletul omului are rolu doar de a rasufla explicami prima porunca a Domnului care este scrisa in Marcu12/30 si Luca 10/27 si sa nu te trimit si in vechiul in Deutronom 6/5 si prin alte parti ca este scris clar sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta cu tot sufletul tau cu toata puterea ta si cu tot cugetul tau: de ce se refera cu tot sufletul tau pentru ca sufletul e duhul omului, iar viata ori carui trup sta in singele lui, care este in el.Levetic 17/11,14
Nikky, atunci explica-mi te rog acest verset:,,Si Domnul Dumnezeu a facut pe om din tarana pamantului, i-a suflat in nari suflare de viata , si omul a devenit un suflet viu."(Genesa2:7)
Sau poate imi poti explica urmatorul verset: ,,Ma-ai imbracat cu piele si carne, m-ai tesut cu oase si vene; m-ai pastrat cu SUFLAREA...(Iov 10:11)
Din prima referinta eu vad doua elemente, tarana si suflarea, care imbinate transforma tarana in carne si sange, adica ii da viata,Il face sa devina un suflet viu.
Imi poti explica procesul acesta de ,,rasuflare"?
Apoi vreau sa definim cuvantul ,,SUFLARE"
Si acest cuvant, cum se poate traduce?
,,,Aduti aminte ,Dumnezeule, ca VIATA mea este doar o SUFLARE!(Iov7.7)
Si acum am sa-ti explic cum Duhul Sfant poate desparti , doar nu o sa vezi maduva despartita de oase, oameni dezmenbrati din incheieturi, sau corpul acesta despartit de duh ,doar daca mori, ci aici este vorba de faptul ca Duhul Sfant patrunde in fiecare celula, in maduva in gand.El poate desparti sau intrepatrunde ,se poate canaliza intre duh si suflet(trup).Sunt de acord ca duhul omului este coordonatorul lui, prin el am devenit suflete vii, ne miscam, gandim ...
Duhul sau suflarea este acelasi lucru iar sufletul este TRUPUL INSUFLETIT.
Frate emanolache, daca SUFLAREA este egal cu SUFLETUL , atunci Dumnezeu ar fi spus ca a suflat SUFLET in om si nu SUFLARE.
Nikky, daca zici ca suflarea adica sufletul omului are rolu doar de a rasufla explicami prima porunca a Domnului care este scrisa in Marcu12/30 si Luca 10/27 si sa nu te trimit si in vechiul in Deutronom 6/5 si prin alte parti ca este scris clar sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta cu tot sufletul tau cu toata puterea ta si cu tot cugetul tau: de ce se refera cu tot sufletul tau pentru ca sufletul e duhul omului, iar viata ori carui trup sta in singele lui, care este in el.Levetic 17/11,14
Draga frate ,
nu ma trimite in VT ca nu ma duc !
daca suflarea de viata este suflet , eu ma apuc anticipat de crosetat ciorapi de lana pentru detinuti.
conform DEX :
SUFLÁRE, suflări, s. f. 1. Acțiunea de a sufla și rezultatul ei. b30; Aerul respirat; Fig. faptul de a trăi, de a exista. ◊ Loc. adv. Într r11; o suflare = într-o clipă, foarte repede. ◊ Expr. Fără (de) suflare = a) cu respirația oprită (ca urmare a unei stări psihice sau fizice neobișnuite), foarte uimit, speriat etc.; fără viață, mort. A-și da suflarea (de pe urmă) = a muri. 2. Ființă, viețuitoare; p. ext. oameni, lume, popor. 3. Adiere de vânt. r11; V. sufla.
SÚFLET, suflete, s. n.1. Totalitatea proceselor afective, intelectuale și voliționale ale omului; psihic. ◊ Loc. adv. Din suflet sau din tot sufletul, din adâncul sufletului = cu pasiune, cu convingere; foarte mult. Cu (sau fără) suflet = cu (sau fără) însuflețire, cu (sau fără) elan. b30; Trăsătură de caracter (bună sau rea); p. ext. caracter. b30; Persoană considerată din punct de vedere al trăsăturilor de caracter. Era un suflet mare, care înțelegea lumea. b30; Omenie, bunătate, milă. Om fără suflet. b30; Curaj, temeritate, îndrăzneală. A prinde suflet. 2. Factor, element esențial al unui lucru, al unei acțiuni etc. 3. (În filozofia idealistă și în concepția religioasă) Substanță spirituală care dă omului viață și care este socotită de origine divină și cu esență veșnică. ◊ Expr. A-și încărca sufletul cu... = a comite o faptă rea. A avea (ceva) pe suflet = a fi preocupat, chinuit de ceva. (Fam.) A nu avea (pe cineva) la suflet = a nu iubi (pe cineva), a nu-l simpatiza. A(-i) scoate (cuiva) sufletul = a nu lăsa (pe cineva) în pace, a sâcâi, a enerva. A-i ieși (cuiva) sufletul = a) a muri; a munci din greu, a se chinui. Cu sufletul la gură = a) în agonie; respirând foarte greu de oboseală sau de emoție. A-și stupi sufletul = a munci din greu, a se chinui cu ceva. A-și căuta (sau vedea, griji) de suflet (sau de ale sufletului) = a se comporta în conformitate cu normele bisericești. A căuta de sufletul cuiva = a da ceva de pomană în amintirea unui mort. (Să) fie de sufletul cuiva! = fie ca Dumnezeu să-i ierte păcatele! A fi (sau a se face) trup și suflet cu cineva = a fi extrem de devotat cuiva. A-și vinde sufletul = a păcătui foarte tare. 4. Viață. A avea șapte suflete ◊ Expr. A (mai) prinde (sau a căpăta) suflet = a se întrema (după o boală). A lua (cuiva) sufletul = a omorî (pe cineva). A avea ceva pe (sau la) sufletul său = a avea ceva în posesiune. b30; Inimă. ◊ Expr. A i se rupe sufletul (de mila cuiva) = a suferi foarte mult pentru nenorocirea cuiva. A(-i) merge (cuiva ceva) la suflet = a(-i) plăcea mult, a(-i) produce o mare satisfacție. 5. Persoană, ins, om; p. gener. orice ființă. b30; Locuitor. Oraș de un milion de suflete. 6. (Pop.) Suflare, suflu, respirație. Pe nări el scoate suflet puternic. ◊ Loc. adv. Într-un suflet = foarte repede. ◊ Loc. vb. ◊ Loc. vb. A-și trage sufletul = a respira. ◊ Expr. A-și lua suflet = a respira adânc; a-și potoli respirația. A-i veni sufletul la loc = a-și potoli respirația; a se liniști. 7. (În sintagme și expr.) Copil (rar fiu) de suflet = copil adoptiv. A lua de suflet = a adopta un copil. A da de suflet = a-și ceda copilul unei persoane care îl adoptă. r11; Lat. *suflitus (< suflare).
om fara suflet = om fara respiratie ?
DUH, duhuri, s. n. 1. (În superstiții) Ființă supranaturală, imaterială; arătare, strigoi, stafie. ◊ Sfântul Duh = una dintre cele trei ipostaze sub care este înfățișată trinitatea divină în creștinism. b30; Spirit rău, drac, diavol. 2. Suflet, spirit (al unei ființe). b30; (Înv.) Respirație, suflare, răsuflare. ◊ Loc. adv. Într-un duh = foarte repede. ◊ Expr. A-și da duhul = a muri. b30; (Înv.) Duhoare. 3. Capacitate intelectuală, minte, inteligență; umor, spirit. ◊ Loc. adj. De duh = spiritual, inteligent. Cu (sau plin de) duh = cu spirit, inteligent, subtil, spiritual. ◊ Expr. Sărac cu duhul = prost, naiv, simplu. b30; Fig. Idee, aspirație. 4. (Înv.) Caracter, fire, natură, temperament. ◊ Loc. adv. Cu duhul blândeții = blând, binevoitor. b30; Notă caracteristică, specific. b30; Sens adevărat al unui text, esență; intenție. r11; Din sl.duhŭ.