"El va face ca domnia Lui să crească, și o pace fără sfârșit va da scaunului de domnie al lui David și împărăției lui, o va întări și o va sprijini prin judecată și neprihănire, de acum și-n veci de veci: iată ce va face râvna Domnului oștirilor" Isaia 9:7
Cugetarea zilei
"Cel ce nu mai are ce pierde și-a regăsit, în mod paradoxal, libertatea."
Atunci Imparatia lui Dumnezeu se va asemana cu zece fecioare, care si-au luat candelele si au iesit in intampinarea Mirelui.
Cinci din ele erau nechibzuite, si cinci intelepte.
Cele nechibzuite , cand si-au luat candelele, n-au luat cu ele untdelemn;
dar cele intelepte, impreuna cu candelele, au luat cu ele untdelemn in vase.
Fiindca Mirele zabovea, au atipit toate, si au adormit.
La miezul noptii s-a auzit o strigare:"Iata Mirele, iesiti-I in intampinare!
Atunci toate fecioarele acelea s-au sculat si si-au pregatit candelele.
Cele nechibzuite au zis celor intelepte:" Dati-ne din untdelemnul vostru, caci ni se sting candelele."
Cele intelepte le-au raspuns:" Nu, ca nu cumva sa nu ne ajunga nici noua nici voua; ci mai bine duceti-va la cei ce vand untdelemn si cumparati-va."
Pe cand se duceau ele sa cumpere untdelemn, a venit Mirele :cele ce erau gata , au intrat cu El in odaia de nunta , si s-a inchis usa.
Mai pe urma au venit si celelalte fecioare, si au zis.
:" Doamne, Doamne, deschide-ne!"
Dar El, drept raspuns le-a zis:" Adevarat va spun, ca nu va cunosc!"(Matei 25. 1-12)
Doresc sa discutam despre aceasta pilda si sa ne descoperim in ea!
Tu, de ce parte esti?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Dragii mei, consider o Pilda ca fiind o ilustrare metaforica prin cuvinte simple, dar care pe vremea lui Isus o intelegeau doar cei carora le era dat sa o inteleaga, cei ce aveau credinta, ideea sau invatatura pildei fiind redata astfel incat sa ilustreze adevaruri spirituale prin intermediul unor lucruri obisnuite.
Astfel o Pilda este de fapt o povestioara care ne exprima un adevar pe care azi noua ne este usor sa il dezlegam(poate ca nu pentru toti), dar care pe vremea lui Isus erau taine.
Taina Pildei celor 10 fecioare as vrea sa o dezlegam...insa se pare ca nu este nimeni sa inceapa, asa ca o sa ma straduiesc eu sa incep.
Imparatia lui Dumnezeu se va asemana cu zece fecioare.
De ce 10, si de ce fecioare?
In primul rand cred ca numarul 10 este numarul perfect, noi nu am fi intregi daca nu am avea 10 degete la maini, 10 degete la picioare, nu?
Apoi intreaga noastra viata spirituala are la baza ordinea divina, cele 10 Porunci de pe Sinai, care in Noul Legamant ne guverneaza prin Duhul Sfant inimile noastre.
De ce fecioare?
"...pentru ca v-am logodit cu un barbat , ca sa va infatisez inaintea lui Hristos ca pe o FECIOARA curata."(2 Cor. 11-2)
Intr-un singur cuvant ne este descrisa o fecioara-CURATA.
Insa vedem ca cinci sunt intelepte si cinci nu.
Ati putea dezlega voi, ce inseamna cifra cinci?
Hai, sa vedem cine se inscrie...
Si bineinteles daca cineva are o alta parere despre cifra 10.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
O pilda interesantă și în același timp greu de ințeles ... cu multe talmăciri până în prezent ...
"Interesantă" mi s-a părut tălmăcirea Bisericii Ortodoxe care am amuzit-o mai demult și am găsit-o și pe un site din care expun: "Pilda din Marțea Mare vorbește despre zece fecioare care asteaptă întâlnirea cu Hristos, având niște candele cu untdelem aprinse. Hristos întârzie, iar cinci dintre ele cad pradă somnului.
Candela reprezintă faptele bune, iar flacara ei, care trebuie să ardă veșnic, este alimentată cu untdelemn, care simbolizează credința. Fecioarelor care adorm li se scurge untdelemul din candele, iar asta face ca la momentul întâlnirii cu Isus, ele să fie nepregătite. Altfel spus, ortodoxia ne învață că șirul faptelor noastre bune trebuie să fie neîntrerupt. Nu e posibil decât dacă flacara credinței este mereu aprinsă. Aici e marea provocare. Cum facem să nu se stingă niciodată?"
Sursa: http://www.digi24.ro/stire/Martea-Mare-si-pilda-celor-zece-fecioare_8369
"Dacă crede cineva că știe ceva, încă n-a cunoscut cum trebuie să cunoască" - 1 Cor 8:2
Frate lnedelea, este adevarat ca pana in prezent sunt multe talmaciri, insa imi doresc impreuna sa dezlegam misterul acestei pilde, ce ziceti?
Nu ca mine, ci impreuna...
Eu nu am putut urmari talmacirea ortodoxa decat la inceput, apoi nu mai merge, nu stiu de ce...
Insa din ce ai scris tu, vreau sa comentez, ca nu concorda cu Biblia ce spun ei.
1.Toate cele zece fecioare au atipit si adormit, iar nechibzuinta celor cinci nu sta in atipire si adormire, ci in faptul ca nu si-au luat in vase untdelemn.
2. Hai, sa vedem daca candela reprezinta faptele bune sau altceva:
"Cuvantul Tau este o candela pentru picioarele mele. si o lumina pe cararea mea."(Ps. 119:105)
Intradevar este alimentata cu untdelemn, insa sa reprezinte acesta credinta sau Duhul Sfant?
Hai, sa vedem!
"...Dumnezeul Tau Te-a uns cu UNTDELEMN de bucurie..."(Evrei 1-9)
" Cum Dumnezeu a uns cu Duhul Sfant si cu putere..."(Fapt 10-38)
Flacara credintei trebuie sa fie mereu aprinsa, dar cum?
"Niste limbi ca de foc au fost vazute impartindu-se printre ei, si s-au asezat cate una pe fiecare dintre ei.
Si toti s-au umplut de Duh Sfant..."
Consider ca daca vom incerca sa dezlegam enigma acestei pilde din prisma Cuvantului, cu siguranta vom ajunge la adevarul adevarat, ce ziceti?
Deci, va las pe voi sa meditati la restul...
Ce sa fie cifra cinci?(o gasim in Biblie sau poate cine cunoaste limba ebraica ne poate spune semnificatia ei)
Deconectat
RE: Cum înțelegem "Pilda celor 10 fecioare"?
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
18600. Postat la 03/06/2012 21:27 - 4720z11h29m
Poate greșesc. Dar nu mi se pare corect că titlul temei pe care ai propus-o spre dezbatere l-ai pus între ghilimele? Ghilimelele se pun atunci când dai unei fraze, unui cuvânt, un alt sens decât cel inițial.( așa scrie în dicționar ).
In Palestina ,era obiceiul ca mirelele să fie adus noaptea la mireasa sa.Fete tinere il insoteau la lumina candelelor cu undelemn pe drumul cel intunecat.
Aceasta era o mare cinste pentru ele ;caci astfel aveau voie să ia parte si la ospatul de nuntă.
,,Cinci dintre ele erau nechibzuite si cinci intelepte'' ,a povestit Domnul Isus.
Am extras mai sus un pasaj dintr-o biblie pe intelesul copiilor .....,acum insă soră Lucia, intreb si eu care este intelesul cifrei cinci?
Cine stie si cunoaste ...care este misterul ?
Căci toate zece erau fecioare ,insă doar cinci au intrat in odaia de nuntă...dar celorlante cinci li s-a spus ,,Nu vă cunosc!''
Vedem clar că ele au cunoscut locul (odaia de ospăt )au mers la negustorii de undelemn ,au cumparat (cand noaptea?)..dar cand sau intors, era prea tarziu UȘA s-a inchis ...,ele au strigat Doamne ,Doamne deschide-ne !
Dar Mirele nu le-a mai lasat să intre.
Nu cumva fiecare dintre noi trebuie să verificam să vedem dacă avem ulei in candelă?
Dar dacă nu este nici măcar candelă...in ce să fie turnat uleiul?
Lavi, se spune ca cifra cinci este cifra harului, o semnificatie aparte a acestei cifre ar fi cuvintele pamant si cer in limba ebraica.
Eu imi doresc foarte mult ca cineva sa confirme spusele mele, pentru ca eu doar am auzit acest lucru si m-a dus cu gandul imediat la cele zece fecioare care cinci erau intelepte si cinci nechibzuite, deci se poate spune ca toti avem parte de harul Domnului, si buni si rai.
Ca pesti din navod, Imparatia cerurilor se aseamana cu un navod(harul) plin de pesti, insa la urma se face o triere, in turma si staul se gasesc si capre si oi, insa la urma se despart.
Ajungem vremea in care se va intampla sa stam in sala de judecata unde rand pe rand vom da socoteala de faptele noastre si vom intra in locasul pe care il meritam, la nunta Mirelui sau afara...
Va las pe voi sa continuati.
Deconectat
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
18670. Postat la 14/06/2012 04:43 - 4710z4h13m
Scumpii moșului, mai întâi vreau să va fac de cunoscut că pe mine nu mă prea interesează filozofiile care se poartă, cu privire la înțelegerea Sfintelor Scripturi, eu cred că dacă citesc în Scriptură, nu citesc pentru ieri, ci pentru azi, nu citesc nici pentru tata care a muri în anul 1950, citesc pentru mine și mai cred că mai ales această pildă, a fost de trebuință, pentru șablonare a tuturor veacurile trecute, dar mai cu seamă acum pentru noi și pocăința noastră.
Și acum spicuiesc și din pilda cu pricina, dar și din zisele dumneavoastră de mai sus, le simplific și las spre dezbatere, apoi în timpul apropiat îmi voi spune și eu părerea, dar mai întâi ași avea dorința să văd părerile dumneavoastră cu privire la câteva puncte, dar nu cu privire la ieri, ci cu privire la azi.
1. De ce mire?
2. De ce fecioare?
3. De ce zece?
4. De ce ulei de rezervă?
5. Care să fie ațipirea, în ce constă ea ?
6. Ce înseamnă; dați-ne din uleiul vostru și nouă?
7. Cum putea să le de-a ulei, în ce constă acest dat de ulei?
8. De ce cinci și cinci?
9. Unde au mers să cumpere, cine le-a vândut ulei atunci noaptea?
10. Au mai fost ele nechibzuite, după ce au plecat să cumpere ulei?
Dacă găsesc trecere înaintea dumneavoastră și dacă găsiți că este bine, răspundeți punctual și pe înțelesul și al meu, nu istoric ci contemporan.
Și Domnul să de-a Pace celor ce au loc pentru ea și o iubesc.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
! Imparatia lui Yahweh se aseamana cu un Imparat care a facut nunta Fiului Sau
2 Cuvintul fecioare tradus in romaneste are sensul de Virgin(poate fi masculin sau feminin)- reprezentanti ai celor zece seminti ale lui Ysra-Yah..Mai multe info la cerere.
3.zece porunci;zece plagi; zece semintii ect.
4.Pentru ca string Cuvintul Tau(Torah) in inima mea
5.Iti merge numele ca traiesti ...dar esti mort(spiritual)
6.Vom minca mincarea noastra ;ne vom imbraca cu hainele noastre ..fane numai sa-ti purtam NUMELE(Yahweh)
8.aici e buba (inseamna Juma -Juma)
7.sa nu confundam undelemnul de ungere (ruach ha Qodesh) cu undelemnul care arde in Menorah(torah)
9.Uni cumpara in ziua Shabbatului de la Tyrieni
10.sigur caq da ..dar puteau evita
Deoarece acesta este un raspuns pentru Nica Schirod ,nu am dat nici un fel de referinte...Scrie in Legea voastra (ioan 5 v39)
Frate Natanael ,cum adică in legea voastră?....si versetul respectiv,,Cercetați Scripturile, pentru că socotiți că în ele aveți viața veșnică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine''.
Si eu am o cerere ,cine sunt reprezentantii celor 10 semintii?
Multumesc.
natanaelbarlea a scris:
Scrie in Legea voastra (ioan 5 v39)
Dar Evanghelia dupa Ioan ce inseamna pentru tine?
Deconectat
emil_nedelea (detalii numai pentru membrii conectaţi)
18728. Postat la 16/06/2012 21:14 - 4707z11h42m
Nu am înțeleles despre care 10 seminții este vorba că sunt fecioare pentru că tot timpul au fost 12 seminții și numai pe vremea lui Ieroboam s-au împărțit în 10 pentru Israel (două au rămas sub denumirea de Iuda).
Considerați că cele de pe vremea lui Ieroboam reprezintă cele 10 fecioare din pildă?
Nica Schirod a scris: 1. De ce mire?
Ca sa raspund la preima întrebare a fratelui Nica voi da un citat din Ev. Ioan, Capitolul 3:26-36 "Au venit deci la Ioan și i-au zis: "Învățătorule, Cel ce era cu tine dincolo de Iordan, și despre care ai mărturisit tu, iată că botează, și toți oameni se duc la El."
27. Drept răspuns, Ioan i-a zis: "Omul nu poate primi decât ce-i este dat din cer.
28. Voi înșivă îmi sunteți martori că am zis: "Nu sunt eu Hristosul, ci sunt trimis înaintea Lui.
29. Cine are mireasă, este mire; dar prietenul mirelui, care stă și-l ascultă, se bucură foarte mult când aude glasul mirelui: și această bucurie, care este a mea, este deplină.
30. Trebuie ca El să crească, iar eu să mă micșorez.
31. Cel ce vine din cer, este mai presus de toți; cel ce este de pe pământ, este pământesc, și vorbește ca de pe pământ. Cel ce vine din cer, este mai presus de toți.
32. El mărturisește ce a văzut și a auzit, și totuși nimeni nu primește mărturia Lui.
33. Cine primește mărturia Lui, adeverește prin aceasta că Dumnezeu spune adevărul.
34. Căci Acela, pe care L-a trimis Dumnezeu, vorbește cuvintele lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu nu-I dă Duhul cu măsură.
35. Tatăl iubește pe Fiul, și a dat toate lucrurile în mâna Lui.
36. Cine crede în Fiul, are viața veșnică; dar cine nu crede în Fiul, nu va vedea viața, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el."
Din acest text putem vedea în versetul 29 "Cine are mireasă, este mire" Domnul Isus Hirstos este Mirele pentru ca El are mireasă, biserica Sa.
Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie! (Iacov 1:19)
Geneza 41:52 Și celui de al doilea i-a pus numele Efraim (Rodire); "căci", a zis el, "Dumnezeu m-a făcut roditor în țara întristării mele."
Este cel de-al doilea fiu născut a lui Iosiv ,dar Efraim a fost binecuvantat cu mâna dreaptă de către bunicul lui adică Iacov Tatăl lui Iosiv,dar să citim.Gen,cap 48.
A binecuvântat pe Iosif, și a zis: "Dumnezeul, înaintea căruia au umblat părinții mei, Avraam și Isaac, Dumnezeul, care m-a călăuzit de când m-am născut, până în ziua aceasta,
Îngerul, care m-a izbăvit de orice rău, să binecuvânteze pe copiii aceștia! Ei să poarte numele meu și numele părinților mei, Avraam și Isaac, și să se înmulțească foarte mult în mijlocul țării!"
Lui Iosif nu i-a venit bine când a văzut că tatăl său își pune mâna dreaptă pe capul lui Efraim; de aceea a apucat mâna tatălui său, ca s-o ia de pe capul lui Efraim, și s-o îndrepte pe al lui Manase.
Și Iosif a zis tatălui său: "Nu așa, tată, căci acela este cel întâi născut; pune-ți mâna dreaptă pe capul lui." Tatăl său n-a vrut, ci a zis: "Știu, fiule, știu; și el va ajunge un popor, și el va fi mare; dar fratele lui cel mai mic va fi mai mare decât el; și sămânța lui va ajunge o ceată de neamuri."
El i-a binecuvântat în ziua aceea, și a zis: "Numele tău îl vor întrebuința Israeliții când vor binecuvânta, zicând: ,Dumnezeu să Se poarte cu tine cum S-a purtat cu Efraim și cu Manase!" Și a pus astfel pe Efraim înaintea lui Manase.
Ce vrei să spui frate Natanael că această ceată de Neamuri sunt reprezentantii ai celor zece seminti ale lui Ysra-Yah?
Multumesc,deasemenea anticipat.
Ceia ce vreau sa spun e ca ;Atunci cind Yahushua(h) a spus pilda celor 10 virgin
(fecioare) Ysra-Yah nu mai era de mult o natiunie intreaga ;cele 10 seminti erau de mult printre goim ;ei insasi fiind amestecati cu goim(osea 7 v8-10)(8 v 11-12)
Țef.3 v18-20.
Deconectat
emil_nedelea (detalii numai pentru membrii conectaţi)
18858. Postat la 23/06/2012 22:24 - 4700z10h32m
După acest răspuns se ridică două întrebări:
1. Care este baza biblică din Noul Testament (nu din Vechiul Testament) prin care se susține că pe vremea lui Hristos Israel nu mai era de mult o natiune întreagă cu cele 12 seminții pentru că găsim atât Iuda cât și Beniamin menționate în Noul Legământ, seminții care au fost separate pe vremea lui Ieroboam?
(Evrei 7:14 "Căci este vădit că Domnul nostru a ieșit din Iuda, seminție";
Romani 11:1 "Căci și eu sunt Israelit, din sămânța lui Avraam, din seminția lui Beniamin").
2. Nu am înțeles de ce se referă explicația pildei la semințiile de la data rostirii ei de către Iisus pentru că primul verset din pildă începe la viitor "Atunci Împărăția cerurilor se va asemăna cu zece fecioare" (Mat 25:1)?
Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie! (Iacov 1:19)
Romani 9 v26-29;
rom 11v
matei 10 v6
Yudah si beniamin si o parte din levi au fost si ramin ceia ce astazi se numeste Ysrail; Efraim sint celelante 10 seminti imprastiate; Daca vrei sa intelegi cind este acest ATUNCI e scris in Ezek.37 v14-22.
5959 `almah al-maw' feminine of 5958; a lass (as veiled or private):--damsel, maid, virgin.
2 regi 19 v21
Eu nu te pot face sa intelegi ;Yahweh este cel ce da priceperea
Deconectat
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
18860. Postat la 23/06/2012 23:26 - 4700z9h30m
Of, of, of. Oare de ce filosofia și birocrația sunt mari cucoane și prin adunările noastre, iar noi facem uz de ele mult peste limita admisului și acum să mă explic:
Ziceam de multe ori, că eu mai întâi vreau să înțeleg ce îmi zice Cuvântul Lui Dumnezeu și cu îngăduința dumneavoastră, mărturisesc sincer că eu văd această pildă spusă atunci de Mesia, pentru acum, vremurile contemporane trăite de noi.
Nu știu dacă de când s-a plătit prețul neascultării noastre și a părinților noștrii pe Golgota de către Fiul Creatorului văzutelor și ne văzutelor, a fost o ațipire mai mare, o așa cunoștință, o libertate mai mare, o lepădare de Credință mai mare, o obișnuință mai mare, și o forfotă mai mare la cartea funciară de ași intabula Raiul pe doctrina lui, pe ambiția lui, pe părerile lui așa cum este acuma.
Cred că vă aduceți aminte că eu nu folosesc titlu de Biserică ci de Adunare (adunătură) și mai înțeleg că cele 10 fecioare sunt în adunări și mai înțeleg că acel "atunci" este acum și aici.
Nu cred că ar trebui să căutăm această pildă printre semințiile lui Israel, pentru că dacă vă veți uita bine veți găsi acum și chibzuiți și ne chibzuiți și printre cei ce învață pe alții și printre ascultători, darămite printre împlinitorii pocăinței.
Acum eu găsesc că ar fi mai înțelept să facem două lucruri;
1. Bine am face dacă am fi și noi sinceri ca cei 11 ucenici, atunci când le-a spus Mesia că unul din ei Îl va vinde, au început să-L întrebe pe rând fiecare, dacă nu sunt eu? Această întrebare cred că ar fi mai la locul ei decât toate filosofiile la un loc, Și fiecare să întrebăm și să ne întrebăm pe rând; nu cumva sunt eu unul dintre cele cinci NECHIBZUITE, pentru că 5 din zece înseamnă jumătate!
2. Și tot atât de interesant ar fi, cum se poate da din undelemnul de rezervă, dar și însemnătatea vasului de rezervă, precum și untdelemnul de rezervă și tot atât de important ar fi să găsim în ce constă ațipirea aceea/acesta periculoasă.
Dacă voi observa interes și sinceritate ne amestecată cu alt ceva, vă voi ajuta și mă voi ajuta și pe mine punând întrebări care pun piedici și prin adunarea noastră, pin nepăsare, încăpățânare, și multe altele ce aparțin nechibzuinței.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Fr Nica ; Nu mai ofta ca nechibzuitele sint in tre Noi (simbatari) Efraim pagîizat
Le Lipseste Undelemnul in vas...Îl au doar in candela (menorah)
in Vas (inima) au paganismul (TRINITATEA ;NUME PAGINE INVATATURI PAGANE SI FELUL DE INTELEGERE PAGAN) iN MENORAH (cuvintul) este pe buzele lor ..dar departe de inimalor....Nu mai scriu ca voi fi sanctionat ..nu le place..am scris atit ca m-ai provocat si nu vreau sa oftezi ..nu e vorba de filozofie ...ci de intelegerea Scripturilor