Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"El va face ca domnia Lui să crească, și o pace fără sfârșit va da scaunului de domnie al lui David și împărăției lui, o va întări și o va sprijini prin judecată și neprihănire, de acum și-n veci de veci: iată ce va face râvna Domnului oștirilor"
Isaia 9:7

Cugetarea zilei
"Cel ce nu mai are ce pierde și-a regăsit, în mod paradoxal, libertatea."

Alexander Solzenitin

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 3
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Studiu Biblic - Discuții pe teme religioase | Întrebări și răspunsuri biblice
Pagina 1 din 2 1 2 >
Deconectat Săvârșesc un păcat dacă știu să fac un bine și nu-l fac?
Aurelc
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
21492. Postat la 30/01/2013 19:42 - 4479z12h4m
Dragii mei, aș avea dorința să studiem împreună ce dorește să ne spună acest verset:

Citat VDC: Iacov 4:17 Deci, cine știe să facă bine și nu face, săvârșește un păcat!

M-a frământat de ceva vreme acest verset și deoarece de curând a fost pomenit la un alt subiect, mi-ar place să-l tratăm separat aici...
Oare la ce se referă Scriptura prin acest verset ?

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat RE: Săvârșesc un păcat dacă știu să fac un bine și nu-l fac?
Lucia
21497. Postat la 30/01/2013 22:46 - 4479z9h1m
La intrebarea subiectului, raspund cu: Da!

Daca ne framanta acest verset, s-ar putea sa fie din doua motive.

1.Atunci cand sti sa faci bine si nu ai putere fizica sau materiala sa-l faci, si atunci te framanti, ai vointa, dar nu ai cu ce!

2.Atunci cand ai putere fizica si materiala si sti ca daca nu faci un bine, faci un pacat, si nu vrei sa-l faci, si asta te framanta. nu?

Inca de cand s-a mancat din pomul cunostintei binelui si raului se poate face diferenta intre cele doua.
Nu cred ca acest verset are nevoie de explicatii, numai in cazul in care dorim sa-l rastalmacim intr-un fel, parerea mea, sunt foarte curioasa sa vad cum s-ar mai putea traduce!
Deci, binele e toata voia lui Dumnezeu, scrisa in Lege, si se oglindeste in DRAGOSTEA din tine, nu ai dragoste, cum poti face un bine?
Vorba ceea, daca zici ca ai dragoste si tu, spui fratelui tau care este gol si flamand:" Du-te in pace, in frig si satura-te cu aerul de afara!"
Tu, insa ai si haine si mancare si un pat cald, SI MAI CUNOSTI SI VOIA DOMNULUI, asta mai este dragoste, nu faci un pacat?

Sa stim dragii mei, ca numai cu vorba nu putem sa dovedim credinta, ci faptele vorbesc!
Sunt multi care se incalzesc cu faptul ca spun ca binele este Cuvantul, insa Cuvantul detine un Adevar, si acest adevar spune ca orice BINE vine de la Dumnezeu, nu numai sa fi corect, onest, sa nu furi, sa nu curvesti, sa nu minti, ci trebuie sa ne plecam ca Samariteanul milos, sa legam ranile, sa imbracam, sa transportam la han, sa mai dam si doi lei...
Va bene, uneori si binele este doar pentru noi, cand e vorba sa il oferim, gasim noi scuzele de rigoare sau judecam noi intr-un fel si il tinem doar pentru noi!

Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Nica Schirod
21516. Postat la 01/02/2013 13:47 - 4477z18h0m
Scumpul moșului frate Ovy, și pe mine mă frământă acest verset, cam de mult, numai că imediat după ce este adus mai la suprafață, imediat se caută chichițe, și interpretări, ca să nu ne mustre conștiința așa de tare.

De fapt noi dacă lăsăm acest verset așa cum este, fără să-l plafonăm, fără să-i dăm dimensiunea care ni se pare că ar fi mai corectă, după cum am vedea noi lucrurile, dacă îl lăsăm așa cum este el, are un spectru foarte larg, mai larg de cât putem noi să măsurăm.
Noi măsurăm așa fără "punct ochit, punct lovit", de fapt bâjbâiala își face efectul, pentru că nu ținem cont și de conținutul acesta: Iar sămânța căzută în pământ bun, este cel ce aude Cuvântul și-l înțelege; el aduce rod: un grăunte dă o sută, altul șaizeci, altul treizeci." Matei 13:23.

Aici fiecare dintre cele trei categorii - 100, 60, 30, ca să ajungă mântuit, trebuie să aducă aportul fiecare de 100%, adică cel ce are potențialul să aducă o sută, trebuie să aducă o sută, pentru ca să aducă o sută, trebuie să se încadreze în termenul: (... cine știe să facă bine și nu face, săvârșește un păcat!) Alt fel păcatul rămâne negreșit și nici nu știu cum se merge la Sărbătoarea Împăcării și să se zică; Doamne am știut voia Ta, dar nu am făcut, te rog iartă-mă.

Acum vreau să aduc în discuție pe cel cu 30. Dacă acest personaj, potențialul lui, dat de Făcătorul lui, nu poate, nici fizic, nici material, nici financiar, poate nici intelectual să adune mai mult de 30, dacă el aduce 30, trece drept "sârguincios" și procentajul lui este de 100%, dacă noi îl vom forța să adune mai mult, am putea să greșim enorm, să lucrăm nu după măsura pe care a cântărit-o YHWH - Dumnezeu, ci după măsura minții noastre, ca să nu se întâmple așa, eu întreb: Se face bine dacă judecăm pe cei ce au potențial mai mic?

Apoi, Cei ce nu au bani, nu trebuie să se gândească, ce mă fac, că Dumnezeu nu cere celor care nu pot, mai mult de 30, 60, să facă peste puterile lor, deci nu trebuie să zicem așa:

2 Imparati 5: 3. Și ea a zis stăpânei sale: "Oh, dacă domnul meu ar fi la proorocul acela din Samaria, proorocul l-ar tămădui de lepra lui!"
4. Naaman s-a dus și a spus stăpânului său: "Fata aceea din țara lui Israel a vorbit așa și așa."
5. Și împăratul Siriei a zis: "Du-te la Samaria, și voi trimite o scrisoare împăratului lui Israel." A plecat, luând cu el zece talanți de argint, șase mii de sicli de aur, și zece haine de schimb.
6. A dus împăratului lui Israel scrisoarea, care glăsuia așa: "Acum, când vei primi scrisoarea aceasta, vei știi că îți trimit pe slujitorul meu Naaman, ca să-l vindeci de lepra lui."
7. După ce a citit scrisoarea, împăratul lui Israel și-a rupt hainele, și a zis: "Oare sunt eu Dumnezeu, ca să omor și să învii, de-mi spune să vindec pe un om de lepra lui? Să știți dar și să înțelegeți că el caută prilej de ceartă cu mine."

8. Când a auzit Elisei, omul lui Dumnezeu, că împăratul lui Israel și-a sfâșiat hainele, a trimis să spună împăratului: "Pentru ce ți-ai sfâșiat hainele? Lasă-l să vină la mine, și va ști că este un prooroc în Israel."

Cred că se înțelege, că Dumnezeu are oameni și cu potențial de 30, 60, dar și de o sută.
Deocamdată atât, dar ține cont tu cel ce citești, uite în agenda vieții tale și ai să vezi multe care ști că sunt "BINE" și nu ai făcut, nu numai în a ajuta pe alții, ....... sunt foarte multe vulpițe mici care strică via ...
DECI, CINE ȘTIE SĂ FACĂ BINE ȘI NU FACE, A ȘI SĂVÂRȘIT UN PĂCAT!!!

- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)

- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
deysimoni
21519. Postat la 01/02/2013 20:01 - 4477z11h45m
Eu as completa intrebarea cu starea omului pacatos: Cine este mai vinovat de pacat cel care calca cu buna stiinta pacatul sau cel care-i indiferent daca acesta se poate intampla.
(este doar o completarea) -indiferenta este unul din cele mai mari probleme in viata credinciosului, egaland poate cel mai mare pacat,mandria.
Nica Schirod
21563. Postat la 08/02/2013 05:18 - 4471z2h28m
Nu știu dacă voi vă dați seama cu câtă sinceritate scriu eu aici, chiar dacă de multe ori, merg pe sistemul vorbelor frumoase, cu tâlc, nu pe sistemul vorbelor dure și nici odată nu vreau să dau cu pumnul în vânt nici aici și nici în altă parte, chiar dacă aici vreau să mă bâlbâi, ca să dau mai bine la urechea inimii voastre, o fac ca să fie mai cu lipici ce scriu eu aici, dar să știți că țin cont, foarte strict de acest verset:

Atunci și cei ce se tem de Domnul au vorbit adesea unul cu altul; Domnul a luat aminte la lucrul acesta, și a ascultat; și o carte de aducere aminte a fost scrisă înaintea Lui, pentru cei ce se tem de Domnul, și cinstesc Numele Lui.
Maleahi 3:16.

Deci ar trebui ca fiecare, să ținem cont, că noi suntem epistole vii, care din prisosul inimii, scriem aici pe portal și este citit de toți care vreau să citească și încă un lucru; ar trebui să conștientizăm că odată cu scrisul nostru, se scrie și o carte de aducere aminte, no, astea fiind zise, să trecem la treabă!

Scumpul moșului frate Ovi, dar și ceilalți, am o dilemă; Ce mă fac dacă eu am ajuns la cunoștința, că ce vreau să fac este după voia Tatălui Ceresc, și frații cei mai mulți, zic să nu fac, și eu câte odată când pot fac și după voia Lui YHWH - Dumnezeu, dar de cele mai multe ori, aproape în totdeauna, fac și după voia fraților, oare săvârșesc un păcat???

- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)

- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
dilivio
21564. Postat la 08/02/2013 09:00 - 4470z22h46m
Eu cred,ca acest verset,inca odata ,dovedeste ca oamenii sint pacatosi si ca nimic nu se face decit prin puterea Dumnezeului Celui Viu,"nu prin fapte,sa nu se laude nimeni"Amintiti-va de tanarul bogat la intilnirea cu Isus,aproape ca l-a"uimit" prin raspunsul lui,adevarat dealtfel,pentru ca Isus a zis "iti lipseste un singur lucru"nu i-a pomenit de ceva ce el a zis ca face si nu a facut.Multi oameni fac bine peste tot,implinesc legi si porunci,aduc jertfe,se inchina,fac fel si fel de lucruri care ,zic ei ,place Domnului,si nu e rau ca fac daca pentru El o fac dar,sa nu uitam un singur lucru ca de la Dumnezeu este vointa si infaptuirea Fil 2;13 ..nu ne putem lauda ca noi am vrut sau facut,ci in toate este cineva care sta deasupra tuturor lucrurilor.Dumnezeu pregateste faptele noastre ,noi doar sa umblam in ele,si aici vine pacatul nepasarii,daca stii sa faci si nu faci,inseamna ca nu vrea sa faca ceea ce i s-a pus in fata.Mica 6;8

liviu
Aurelc
21570. Postat la 08/02/2013 16:16 - 4470z15h30m
Nica Schirod a scris:și pe mine mă frământă acest verset, cam de mult, numai că imediat după ce este adus mai la suprafață, imediat se caută chichițe, și interpretări, ca să nu ne mustre conștiința așa de tare.

De fapt noi dacă lăsăm acest verset așa cum este, fără să-l plafonăm, fără să-i dăm dimensiunea care ni se pare că ar fi mai corectă, după cum am vedea noi lucrurile, dacă îl lăsăm așa cum este el, are un spectru foarte larg, mai larg de cât putem noi să măsurăm.

Scumpul meu frate Nică, a trecut ceva timp de când nu am mai postat pe forum, fiind împiedicat de diferiți factori... Și acum când scriu, nu mă prea pot concentra, deoarece abia ce m-a mai lăsat puțin febra. Se pare că valul ăsta de gripă m-a ajuns și pe mine și n-am ce face...
Eh, acum revenind la discuția noastră și la citatul pe care l-am extras dintr-o postare a dumitale (nu am uitat nici de sora Lucia care spunea că e curioasă cum s-ar mai putea traduce altfel decât a scris dânsa acolo în postarea 21497)

Frații mei, eu nu am pretins și nici nu pretind că cunosc Biblia mai bine decât oricare dintre cei ce scriu pe forum. Eu cred că fiecare dintre noi suntem cunoscători ai Cuvântului în funcție de timpul și metodele de studiu pe care le aplicăm precum și mai mult de lumina care vine de sus și apoi de capacitatea fiecăruia dintre noi de a reține și folosi unele informații citite/studiate/învățate din Biblie. Nici nu aș vrea să se înțeleagă că dacă cineva nu e deacord cu ce cred eu, devine adversarul meu. Așa ceva doar cei fără minte cred. Orice diferență de opinie se poate discuta și ambele părți pot reveni asupra părerii inițiale dacă găsesc argumente mai solide în părerea celuilalt. Acesta este de fapt scopul forumului, de a oferi posibilitatea fiecăruia să-și expună punctul de vedere asupra unor subiecte care se discută în limita unui regulament prestabilit.

Acum, citind părerile expuse mai sus, recunosc că nici nu mă așteptam la mult prea mult, într-o lume în care atâtea învățături se spun și se predică după ureche( adică din auzite, pe nestudiat), sau după cum place auditoriului. Indiferent dacă unul dintre astea ar fi motivul, sau un cu totul altul, aș avea rugămintea ca înainte să facem nu știu ce pledoarii și să ne trezim pe un cu totul alt tărâm al discuției ( să ajungem la un alt subiect) să rămânem pe cât posibil la ce este scris. Spun asta în acord cu avertismentul marelui apostol Pavel:
Citat VDC:1 Timotei 4:13 Până voi veni, ia seama bine la citire, la îndemnare, și la învățătura pe care o dai altora.

Cu permisiunea frățiilor dumneavoastră, voi mai relua odată citatul analizat de noi aici, dar de data aceasta, avertizați de apostol, voi prezenta și contextul la care se referă acest verset ca să nu fim tentați să începem să ne imaginăm noi tot felul de binefaceri pe care ar trebui sau am fi putut să le facem și nu s-au produs...
Citat VDC Iacov 4:13 Ascultați, acum, voi care ziceți: "Astăzi sau mâine ne vom duce în cutare cetate, vom sta acolo un an, vom face negustorie, și vom câștiga!"
14. Și nu știți ce va aduce ziua de mâine! Căci ce este viața voastră? Nu sunteți decât un abur, care se arată puțintel, și apoi piere. -
15. Voi, dimpotrivă, ar trebui să ziceți: "Dacă va vrea Domnul, vom trăi și vom face cutare sau cutare lucru."
16. Pe când acum vă făliți cu lăudăroșiile voastre! Orice laudă de felul acesta este rea.
17. Deci, cine știe să facă bine și nu face, săvârșește un păcat!

Versetul pe care îl discutăm noi aici este 17 din care am îngroșat un element esențial pentru înțelegerea corectă. Mare atenție zic că ar trebui să avem când ne jucăm de-a gramatica la interpretarea Bibliei. (și spun asta pentru că e vorba de niște români care discută un text în limba română; să nu mai zic de pricepuții care încep să ne explice texte în ebraică sau greacă... Acolo se vede înțelepciunea, când oamenii nu știu de treabă gramatica limbii materne, dar se apucă să explice cu certitudine și conviiingere totală lucruri scrise în urmă cu mii de ani în limbi străvechi) Ca să vorbesc în termeni mai populari pentru a fi înțeles, acel Deci, de la începutul versetului ne indică faptul că urmează o propoziție explicativă, care dorește să evidențieze esența celor discutate anterior. Astfel că acest verset nu avem voie cu nici un chip să-l despărțim de contextul apropiat și bineînțeles că nici de contextul îndepărtat. Poate dacă va voi Domnul voi reveni cu exemple din contextul îndepărtat că acum mi-au obosit deja ochii ca să prelungesc prea mult această postare.
Astfel, revenind, trebuie să spunem că Iacov 4:13-16 vorbește despre niște oameni care se lăudau și vorbeau în așa fel, încât îl scoteau pe Dumnezeu din ecuație și se considerau singuri-stăpâni pe viața și pe afacerile lor - lucru pe care Scriptura îl condamnă în multe locuri. Ceea ce le cerea iacov de fapt în acest pasaj adresanților de atunci și nouă astăzi, este să-L recunoască pe Dumnezeu ca Stăpân peste toate, deci inclusiv peste viața sau afacerile lor. Lucrul acesta ar fi plăcut înaintea Sa, dar dacă cineva nu-l face și se numește credincios, atunci i se aplică versetul 17!

Eu versetul 17 îl înțeleg în felul următor: Așadar, cine știe să facă ce este bine ( adică să-L pună pe DOMNUL înaintea tuturor deciziilor ce vor să le ia, recunoscând că de El atârnă toate) dar nu face, este vinovat de păcat!

Cu alte exemple explicative, dacă DOMNUL ne va îngădui, o să revin altă dată.
Până atunci, să fiți binecuvântați!

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Lucia
21574. Postat la 08/02/2013 18:42 - 4470z13h4m
Frate Ovidiu, subiectul deschis de tine nu include contextul, ba chiar ne spui:
"Ce vrea sa ne spuna acest verset?"
Se pare ca invatam de la fratele Nica "sistemul vorbelor cu talc", si nu este rau, Domnul sa-l binecuvinteze!
Insa, cat am cauta sa talmacim versetul :
"Deci, cine stie sa faca bine si nu face, savarseste un pacat!"
El ramane clar...asa cum este scris, si daca ai luat-o cu gramatica, DECI, este un cuvant care subliniaza ce vrea sa concluzioneze.
Versetul cu pricina este "incheierea capitolului patru"!

Daca citim cu atentie acest capitol, vom descoperi atitudinea lumeasca a fratilor, care din lacomie, originea luptelor si certurilor dintre acestia li se explica motivul pentru care nu le sunt ascultate rugaciunile, si ca sunt impartiti si cu Dumnezeu si cu Mamona(zeul banilor).
Faptul ca lucrurile pamantesti sunt necesare traiului, Dumnezeu cere o ampla cercetare de sine si o mare veghere ca nu cunva sa se cada in extrema lacomiei, laudaroseniei si a mandriei, care au dus la lupte si la absurditatea ca un pacatos sa fie judecatorul unui alt pacatos!
Recunoasterea pacatoseniei, mizeriei si neputintei este apropierea de Dumnezeu care va face sa se inteleaga ca umilinta inalta.
Apoi, urmeaza contextul adus in discutie de fratele Ovidiu, unde se dezvolta ideea, ca planurile noastre trebuie aduse inaintea lui Dumnezeu si ca de fapt voia Lui sa se faca in vietile noastre.
Dragul meu, nu inteleg de ce ai luat doar acele versete, celor carora le vorbea faceau foarte multe lucruri nepotrivite, printre care si planurile de imbogatire, sa aiba, nu cu gand de a face voia Domnului, ci sa risipeasca in placeri trupesti(ar trebui sa ne dea de gandit...)
Ultimul verset adus in discutie vrea sa sublinieze faptul ca ei stiu ce este BINE si... TRAGEDIA faptului ca nu-l fac, ce fac?PACAT!
Nu numai la DECIZII se referea versetul asta , ci la TOATE lucrurile descrise in capitolul patru, te rog sa-l citesti cu atentie!
...........................
AAAAAAA! Chiar daca nu se referea la nu stiu ce BINEFACERE, ea face parte din acel BINE si cine-o face, BINE face!

BINELE include TOATA VOIA DOMNULUI.

Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
fullban10
21576. Postat la 09/02/2013 05:37 - 4470z2h10m
Am citit ce-ați scris voi și doresc să atrag atenția tuturor, și mie, care punem ochelari de cal la : STĂ SCRIS, că Dumnezeu ne-a dat minte ca să cercetăm Cuvântul și să-i înțelegem sensurile. Dacă am rămâne doar la o frază, și nu am mai citi contextul și chiar capitolul întreg, ne rătăcim și lui Dumnezeu nu I se va mai aduce lauda care I se cuvine. Mulțumesc fraților. Comentariul vostru mi-a deschis ochii asupra unui aspect pe care nu-l luasem în seamă. Mulțumesc.

Biblia are răspuns la toate intrebările.
Lavi
21592. Postat la 10/02/2013 11:36 - 4468z20h10m
Sunt cu ochii pe voi....eu personal, descopăr lucruri minunate si le asez frumos in inima mea si le pun in ordine .

Aurelc
21598. Postat la 10/02/2013 13:23 - 4468z18h23m
Soră Lucia, vă rog să mă iertați ți să nu credeți că scriu în spirit de ceartă ci doar doresc să stabiliim împreună niște criterii ale discuțiilor biblice de aici. Vă respect și vă apreciez pentru cunoștințele din Scripturi pe care le aveți și pentru vârsta la care cu ajutorul Domnului ați ajuns dar socotesc că nu e necesar să scriu contextul unui verset adus în discuție atunci când pun o întrebare... Doar nu ne-om apuca să ne spunem părerea așa superficial, în funcție de fiecare detaliu pe care-l mai aflăm. Aici nu suntem la secțiunea jocuri, unde se mai jonglează cu anumite subînțelesuri ca să fie mai interesant jocul. Și nici nu vreau să întind capcane, ca cineva să facă nu știu ce afirmații pentru ca mai apoi să-i dau tot lui cu ele în cap. Aici scriem lucruri serioase, pe care înainte de a le afirma le cercetăm cu atenție și verificăm părerea pe care vrem s-o scriem din cât mai multe puncte de vedere. Ce s-ar fi întâmplat de exemplu dacă cineva deschidea un subiect cu un verset de genul celor de prin Psalmul 118 - "în Numele Domnului le tai în bucăți" ? Sau vine un altul și deschide un subiect cu versetul "A zis astfel făcând doate bucatele curate".Ne încurajează oare Biblia să măcelărim oameni sau să mâncăm orice pentru că toate-s curate? Eu cred că nu... Dar, dacă se apucă fiecare să spună ce i se pare că vrea să spună acel singur verset fără că cerceteze scopul cu care a fost scris, mă tem că numai la rezultatul bun nu s-ar ajunge. Deci, studierea contextului apropiat și îndepărtat nu cred că trebuie cerută undeva; ea trebuie să vină de la sine ca să ne putem forma o părere corectă asupra unui verset sau pasaj biblic discutat.

Apoi, un alt aspect la care aș dori să medităm cu toții este că la momentul scrierii Scripturii, inculsiv a acestor scrisori cum este și cea a lui Iacov nu s-a scris textul pe capitole și versete. Această împărțeală a intervenit doar de câteva sute de ani, pentru a ajuta și îmbunătăți calitatea studiului biblic prin oferirea posibilității de a face referire exact la un loc anume unde s-ar putea găsi un pasaj scris. Dar asta nu înseamnă că e literă de lege cu împărțitul textelor. La fel și cu trimiterile... Am citit odată o susținere tare înverșunată a unui frățior care spunea că deoarece versetul "x" are trimitere la versetul "y" înseamnă că ambele susțin aceeași idee... S-avem pardon, dar ăsta nu mai e studiu biblic ci e căutarea disperată de argumente inexistente.
Bun, revenind la problema noastră cu capitolele și versetele din cartea Iacov aș dori să spun că de fapt context apropiat al unui verset nu înseamnă neaparat un verset sau "n" versete dinainte sau de după el ci înseamnă versetele care au directă legătură cu el. Și în cazul nostru contextul apropiat versetului 17 este de la 13. Apoi aria de context se poate extinde la tot capitolul, la toată cartea Iacov și apoi la tot NT și în urmă la toată Biblia.
Ca să susțin că acel "un bine" pe care dacă-l știe cineva și nu-l face i se socotește păcat se referă la orice bine spus de Scriptură nu pot. Acest mod de acționare nu l-a respectat nici măcar Domnul Iisus! Hai să luăm așa câteva fapte bune mai generale: Oare câți bolnavi erau de tămăduit pe la vecinii lui Israel? Câte minuni nu putea El face și pentru ei? Câte profeții despre viața fiecărui om în parte pe care-L întâlnea ar fi putut face și care puteau schimba viața omului respectiv? El a făcut doar câteva excepții cu neamurile ca de exemplu aceea cu vindecarea fiicei acelei femei de origine siro-feniciană (Marcu 7:24-30) spunând că El are o altă misiune. Sau cu vindecarea robului acelui sutaș(Luca 7:1-10) Dacă teza pe care o susții dumneata sau fratele Nică ar fi adevărată, atunci Mântuitorul n-ar fi făcut "doar excepții" ci dimpotrivă ar fi chemat toate popoarele la El sau ar fi mers și pe la vecinii lui Israel, cărora cu siguranță ar fi avut destul bine să le facă...

O să vă mai dau un exemplu.
Cu mulți ani în urmă, pe vremea când românii din România visau în mult mai mare procentaj ca astăzi la occident ca la un fel de Rai pe pământ, crezând că odată trecut frontiera românei, fiecare e un om împlinit, are din start o slujbă, o locuință, și alte visuri mai mari sau mai mici, am avut o discuție cu un frate. Acesta a început să mi se plângă oarecum, de neputința de a-i ajuta pe toți visătorii din orașul lui, care se agățau de el și-l implorau să-i ajute să ajungă "dincolo"... Și-mi spunea el că dacă ar fi după cererile ce le întâlnea, ar trebui să mute jumătate din orașul lui natal în occident doar ca să-i ajute. Dar realitatea era cu totul alta... să-l iei pe un om din România în mașină și să-l duci într-o țară în care nu cunoaște limbă, n-are unde locui, ce mânca și cu ce supraviețiui înseamnă acte făcute de un om fără minte și inimiă. Dar el îmi spunea că i se imputa printre altele versetul nostru discutat aici... "Cine știe să facă un bine și nu-l face, e vinovat de păcat!"... Acestea după mine sunt aberații grozave.
E ca și cum cineva se întoarce cu mașina de la serviciu și vede pe drum pe cineva care merge pe jos cu pas vioi. Dacă se gândește "omul acesta sigur se grăbește... ar trebui să opresc să-l iau cu mine" și merge mai departe, este vinovat de păcat - conform Iacov 4:17 cum spuneți dumneavoastră. Dacă se oprește și-l întreabă, poate pietonul îi spune că de fapt vrea să facă puțină mișcare și de-aceea merge așa mai vioi. Bun, îl lasă pe acela dar peste 50 de metri întâlnește pe următorul... Și acesta este doar un exemplu cât se poate de banal pe când viața este atât de complexă!

Dragii mei, trebuie să fim lucizi și să studiem Cuvântul pentru a învăța ceva concret, nu pentru a speria lumea. Prin ceea ce am scris mai sus, sau ce susțin, nici prin minte nu mi-a trecut vreodată să caut să dau apă la moară celor ce "dorm nepăsători în Sion". Cine înțelege asta, este singur vinovat,treaba lui. Pe mine mă interesează doar prezentarea greșită a unor sensuri pentru veersete care n-au nici o legătură cu sensul propriu-zis al versetelor. Deaceea spuneam că se vorbește mult "după ureche" și este o pierdere pentru mulți dintre noi. Oameni care la rândul lor nu citesc și studiază Biblia ci doar se iau după ce spun eu sau altul ajung să aibă conștiința pătată doar pentru că eu am vrut să-i mai ațâț pe leneșii din ogorul Domnului să mai lucreze câte ceva ca să nu facă atâtea păcate? Că așa poate că au și câțiva de pe aici mentalitatea...

Oare asta să vrea Domnul de la noi prin acest verset? Hm, eu zic că nu. Și am argumentat de ce.
Să faci ce este bine este o datorie morală în primul rând și apoi creștină, dar să spui că orice bine îți trece prin minte să-l faci sau auzi de el, sau ți se cere să-l faci și nu-l faci e un păcat e ceva înafara Scripturii. Iacov 4:17 se referă la cei ce trebuie să dea slavă lui Dumnezeu și nu o fac, ci se ridică pe ei înșiși. Da, aceștia sunt vinovați, și eu spun "Amin!".

Lucia
21601. Postat la 10/02/2013 14:59 - 4468z16h48m
Frate Ovidiu, nici prin gand nu-mi trece ca tu scrii aici cu gand de cearta, iar eu nu sustin ca BINE este numai atunci cand facem bine aproapelui, ci daca implinim toata voia lui Dumnezeu, si de fapt eu am explicat in postarile de mai sus.
Acum pentru o mai buna intelegere a VERSETULUI adus de tine in discutie, din contextul alaturat si din capitolul patru, voi extrage TOATE FAPTELE FIRII.
BINE era sa NU:
- se lupte intre ei;
- se certe;
- aiba placeri firesti;
- pofteasca;
- ucida;
- sa invidieze;
- ceara rau, cu gand sa risipeasca in placeri;
- fi suflet adulter;
- fi prieten cu lumea;
- fi mandru;
- fi cu mainile, inima murdara;
- fi cu inima impartita;
- vorbesti unul impotriva altuia;
- judeci pe fratele;
- judeci Legea;
- faci planuri de imbogatire;
- te inganfi;
- accepti pe Diavolul alaturi in viata ta:
- te lauzi cu aroganta ta;
- uiti ca DUMNEZEU este intai de toate!
Acum, daca cineva este dornic sa ne enumere opusul faptelor firii, care este BINELE sau ROADA Duhului Sfant, pe care trebuia sa-o faca, si nu-o faceau!
Daca nu, atunci hai, sa le luam pe rand si sa vedem ce ar trebui sa existe in locul fiecarei fapte rele.
Oare, nu un BINE?

Frate Ovidiu, imi pare rau ca o sa te contrazic, cu un lucru...
Eu nu as indrazni sa zic ca Isus nu a facut TUTUROR un bine, in primul rand Mantuirea, Jertfa Lui, care nu are pret, nu poate fi estimata in ceva anume si in al doilea rand, nu ar incapea scris in toate cartile din lume, cat BINE a facut Isus, si asta sta scris in Biblie!
Cineva sa gaseasca acest SCRIS!
Domnul nostru, a tamaduit pe TOTI cei ce au crezut in El, conditie de care ar trebui sa tinem cont.
Totul se capata prin CREDINTA in Domnul Isus Hristos!
Dragii mei, eu nu ma hazardez , si nici nu-mi impun punctul de vedere, insa ceea ce scriem aici, ar trebui sa stim, ca Domnul citeste primul, prin prisma acestui lucru ma bazez, cu teama si respect pentru Dumnezeul meu.
Apoi, doresc sa intelegem, ce inseamna POMUL CUNOSTINTEI BINELUI SI RAULUI.
Daca dupa cum spui tu, frate Ovidiu, BINELE din versetul cu pricina, nu este acelas BINE de la inceput, eu ma opresc aici, dar pana atunci...vreau DOVEZI!

Lavi
21605. Postat la 10/02/2013 17:47 - 4468z14h0m
Matei 19:17 El i-a răspuns: "De ce mă întrebi: ,Ce bine?' Binele este Unul singur. Dar dacă vrei să intri în viață, păzește poruncile."

costy
21611. Postat la 10/02/2013 20:02 - 4468z11h44m
Fratilor si surorilor nu vă mai necajiti , trebuie sa fim blanzi ca niste copilasi atenti la ascultare , grabnici la implinire si cate zile vom mai avea pe acest pamant atat cat timp Domnul mai ingaduie sa traim in pace unii cu altii si sa facem numai bine cand avem ocazia să o facem .Domnul să ne ajute pe toti , pentru că omul cand a ajuns sa cadă in păcat , i sa deschis ochii si a fost asemenea Lui Dumnezeu cunoscand Binele si Raul .Daca am ales Binele sa facem cum ne-a invatat si Domnul .
Cuvantul Domnului spune asa :

Cartea Matei, Capitolul 25

32. Toate neamurile vor fi adunate înaintea Lui. El îi va despărți pe unii de alții cum desparte păstorul oile de capre;
33. și va pune oile la dreapta, iar caprele la stânga Lui.
34. Atunci Împăratul va zice celor de la dreapta Lui: ,Veniți binecuvântații Tatălui Meu de moșteniți Împărăția, care v-a fost pregătită de la întemeierea lumii.
35. Căci am fost flămând, și Mi-ați dat de mâncat; Mi-a fost sete, și Mi-ați dat de băut; am fost străin, și M-ați primit;
36. am fost gol, și M-ați îmbrăcat; am fost bolnav, și ați venit să Mă vedeți; am fost în temniță, și ați venit pe la Mine.'
37. Atunci cei neprihăniți Îi vor răspunde: ,Doamne, când Te-am văzut noi flămând, și Ți-am dat să mănânci? Sau fiindu-Ți sete, și Ți-am dat de ai băut?
38. Când Te-am văzut noi străin, și Te-am primit? Sau gol, și Te-am îmbrăcat?
39. Când Te-am văzut noi bolnav sau în temniță, și am venit pe la Tine?'
40. Drept răspuns, Împăratul le va zice: ,Adevărat vă spun că, ori de câte ori ați făcut aceste lucruri unuia din acești foarte neînsemnați frați ai Mei, Mie mi le-ați făcut.'

Fiti Binecuvintati cu totii de Cel Preinalt , si nu uitati să ne da-m toată silinta să strangem cat mai multe roade in desagii nostri , ca in ziua cea Mare Mila va birui JUDECATA .Amin.

Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Aurelc
21614. Postat la 10/02/2013 23:01 - 4468z8h45m
Soră Lucia, nu ați prea fost atentă la ce am scris... eu nu am spus că Domnul Iisus nu le-a făcut nici un bine străinilor, ci în raport cu versetul nostru studiat aici, El nu a făcut tot binele pe care L-ar fi putut face străinilor. Și lucrul acesta nu i-a fost socotit păcat.
Apoi o altă chestiune neclară din ce ați scris mai sus e că în Iacov 4 nu sunt cuprinse multe fapte.. Dacă cineva nu face un bine ce nu e cuprins acolo înseamnă că nu i se mai consideră păcat ?

Noi cu toții știm de exemplu că sunt atâtea țări subnutrite în lume și ar trebui să ne împărțim toți banii și toate veniturile pentru hrănirea lor ca să nu ni se păteze conștiința și să păcătuim... dar baiul e că după ce ne vom cheltui toți banii cu hrana săracilor, nu vom mai avea poate nici să ne întreținem familiile. Apoi ar trebui să organizăm misiuni de evanghelizare a oamenilor nemântiuiți că de ei poate e și mai grav.. Dar banii s-au dus pe hrana câtorva săraci și majoritatea oricum mor neajutorați, deci și-așa am încercat fără prea multe rezultate deoarece ar fi trebuit să căutăm soluții mai eficiente și să economisim mai bine banii. Ce să mai spunem de timpul nostru ? Nu ne-ar mai ajunge pentru nimic cumsecade, că toate trebuie făcute și una e mai stringentă decât cealaltă... Am dat aceste exemple care sunt duse într-o extremă periculoasă și greșită a gândirii doar pentru a continua ideea că orice bine pe care l-am ști face ar însemna păcat pentru noi.
Din lista aceea pe care ați expus-o cu acțiuni negative de care Iacov ne-a spus să ne ferim, eu nu cred că sunt credincioși care vor spune că e bine și plăcut Domnului să facă cineva așa ceva. Deci pe acelea le excludem oricum din start, dar când lungim lista la orice bine, atunci lucrurile se schimbă. Mie uneori mi-ar trebui să aibă o zi câteva mii de ore ca să fac tot binele pe care l-aș putea face... dar de unde acel timp într-o zi? Și pe toți cei ce rămân pe dinafară să-i am pe conștiință smiley Sună ca un fel de glumă devreme ce spuneam că nici Domnul Iisus nu a făcut fiecărui om tot binele pe care știa să i-l facă până și din motiv că nu i-ar fi ajuns timpul ca să-și îndeplinească misiunea. Ba mai mult, îl găsesc pe Ap. Pavel și cei ce-l însoșeau foarte bine intenționați să facă câteva bine celor din Asia vestindu-le mâtuirea, au fost opriți de Duhul Sfânt! (Fapte. 16:6) Wow! Oare să se contrazică Scriptura? Nu, nu se contrazice... Doar ni se pare nouă că înțelegem ceva dintr-un anume verset.
Soră Lucia, crede-ți-mă... mi-e plin capul cu versete de genul:
- ce doriți să vă facă vouă oamenii, faceți-le voi mai întâi;
- celui ce-ți cere dă-i și nu întoarce spatele celui ce vrea să se împrumute de la tine;
- arată-mi credința ta fără fapte și eu îți voi arăta credința mea din faptele mele; etc. - astea toate în direcția facerii de bine. Apoi alături de ea e bine să împlinim voia Domnului, cerințele Lui prin Legile, Poruncile și Orânduielile Sale și multe alte fapte bune. Dar repet, nu la aceasta se referă Iacov 4:17. Acolo se referă la cei ce nu-l proslăvesc pe DOMNUL mai întâi. Le putem întoarce cât vrem, dar ce este scris rămâne. Versetul 17 este concluzia învățăturilor dintre versetele 13 și 17.

Soră Lavi, mai demult așa am crezut și eu că Matei 19:17 se referă la acel UN SINGUR BINE - păzirea poruncilor ... dar m-a înșelat traducătorul care acolo a fost mai superficial. În alte traduceri nu mai scrie așa ci scrie ca și în Marcu 10:17,18 sau în Luca 18:18,19. Deci acolo în Matei traducerea este inexactă.

Trebuie să ne luptăm să facem mai mult bine și mai multe fapte bune, mai ales că observ în ultima vreme așa un duh de imitație, care încearcă să-i facă pe oameni să creadă că sunt ajutați, dar în fond sunt mințiți și trișați ca în cele mai rele grupuri sociale. Iar când lucrurile acestea încep de la conducători, atunci e și mai grav. Te mint, te nedreptățesc și pe urmă dacă te desparți de ei te arată cu degetul și încearcă să-ți bage bețe în roate.
Apostolul Pavel ne îndeamnă în felul următor:
Efeseni 5:9 Căci roada luminii stă în orice bunătate, în neprihănire și în adevăr.

Zic Domnul să ne ajute !

fullban10
21621. Postat la 11/02/2013 08:32 - 4467z23h15m
Foarte clar. Și parcă tu, sau altcineva, a scris că sunt cazuri când binele pe care îl faci cuiva s-a dovedit a fi atât de rău pentru el încât a blestemat pe cel ce i l-a făcut.
Am să aduc în atenția voastră un etalon al bineluismiley

EVIDENT și PERSISTENT

Atunci când binele făcut, e evident că unei persoane sau familii îi ajută , persistați.

Biblia are răspuns la toate intrebările.
Lucia
21628. Postat la 11/02/2013 14:31 - 4467z17h16m
Frate Ovidiu, si saraci si bogati trebuie sa nu obosim sa facem BINELE, indiferent de natura lui, atunci cand cauti mai intai Imparatia Domnului, toate lucrurile necesare vin pe deasupra.
Aici nu scriu cu gandul sa trezesc spiritul bogatilor ca sa ajute pe cei saraci, eu scriu din dorinta de a invata ce inseamna Binele in sine, acel set de bine care sunt mladite din radacina , sursa orcarui bine.
Nu-mi place sa intru in polemica si mai ales cu tine...

Aurelc
21642. Postat la 13/02/2013 22:17 - 4465z9h29m
Soră Lucia, departe de noi gândul de a intra în polemică, așa doar de dragul de a ne afla în treabă vorba comuniștilor...

Posibilitatea de a face un bine și / sau de a nu-l face o are orice persoană de pe Pământ de câteva ori pe secundă. Dacă orice bine pe care aș fi putut să-l fac și nu-l fac mi se va considera păcat, atunci e posibil să ne afundăm zilnic în milioane de păcate... Indiferent câți bani ar avea cineva sau ce poziție socială ar ocupa. Posibilitățile sunt de ordinul milioanelor și oricât de multe am alege, rămân mult mai multe pe dinafară. Dacă încercăm să le ordonăm într-o oarecare prioritate, tot nu vom reuși să le facem pe toate. Spun aceste lucruri doar din dorința de a încerca să deschidem puțin ochii și să vedem că Iacov acolo nu se referă la orice fel de bine pe care l-am ști face. Acolo este vorba de un lucru concret, bine-definit.

Totuși nu aș vrea să izolăm doar noi doi discuția... dacă mai sunt și alte păreri ale altpra m-aș bucura să și le exprime. smiley

Lucia
21880. Postat la 01/03/2013 17:43 - 4449z14h3m
Frate Ovidiu, fiecare poate privi acest verset din prisma mintii sale sau a ratiunii lui, dupa cum spune Beyond, tare mult mi-as dori sa stiu cum vede el lucrurile la acest subiect, ce "deduce" din versetul adus in discutie?

Te opresti doar la facerea de bine...din tot BINELE existent, si nu inteleg, de ce?
Eu am enumerat toate faptele firii de acolo , pentru ca BINE era sa nu le faca...iata cat BINE putea sa faca daca elimina firea cu faptele ei!

Aurelc
21909. Postat la 05/03/2013 12:12 - 4445z19h34m
Nica Schirod a scris:

Scumpul moșului frate Ovi, dar și ceilalți, am o dilemă; Ce mă fac dacă eu am ajuns la cunoștința, că ce vreau să fac este după voia Tatălui Ceresc, și frații cei mai mulți, zic să nu fac, și eu câte odată când pot fac și după voia Lui YHWH - Dumnezeu, dar de cele mai multe ori, aproape în totdeauna, fac și după voia fraților, oare săvârșesc un păcat???

Frate Nică, eu cred că aici decisiv este să știți dacă cunoștința respectivă la care ați ajuns este o încredințare sau este ceva poruncit concret. E diferență mare între ele...

Soră Lucia, dacă ar fi vorba să luăm exemple de tot binele existent, am face niște liste aproape cât Biblia de lungi. Eu am dat doar niște exemple banale de care se cam poate lovi oricare din noi. O să putem cândva analiza acest verset și cu mai mare rigurozitate. Poate așa cum spuneați, ne ajută și altcineva ca să nu scriem doar noi la acest subiect. Dacă nu, atunci o să scriem noi... smiley

Pagina 1 din 2 1 2 >
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19192951 vizite unice Powered by PHP-Fusion