"El va face ca domnia Lui să crească, și o pace fără sfârșit va da scaunului de domnie al lui David și împărăției lui, o va întări și o va sprijini prin judecată și neprihănire, de acum și-n veci de veci: iată ce va face râvna Domnului oștirilor" Isaia 9:7
Cugetarea zilei
"Cel ce nu mai are ce pierde și-a regăsit, în mod paradoxal, libertatea."
Cautatorule...ai un text anume?
De exemplu ,eu am unul si am sa-l scot in evidenta....bine?
Cand un text biblic trebuie inteles spiritual si cand se intelege literal ?
La aceasta intrebare as raspunde partial si anume,daca poate fi un text inspirat sau dat prin acelasi Duh? Pentru ca, logica oricarui om ,oricat de credincios -cunoscator ar fii al Sfintelor scrieri ,nu ar putea intelege cum este posibil ca un om sa bea otrava in Numele Mantuitorului si sa nu moara?
Deci,ce sa inteleg din aceasta?
Ma refer la Marcu 16:17,18,BC:7. Iată semnele care vor însoți pe cei ce vor crede: în Numele Meu vor scoate draci; vor vorbi în limbi noi;
18. vor lua în mână șerpi; dacă vor bea ceva de moarte, nu-i va vătăma;își vor pune mâinile peste bolnavi, și bolnavii se vor însănătoșa."
Dar, cred in vindecarile Celui Prea Inalt !
Acest verset il cred inspirat ,deoarece in toata scriptura gasim ca Mantuitorul a vindecat bolnavi si il iau spiritual si nu, doar literal.Scoaterea dracilor (serpilor) ,duhovniceste vorbind ,sarpe este egal cu impotrivitor ,deci ,a duhurilor impotrivitoare ,care pot fi scoase in singurul Nume al Mantuitorului.
Dar ,despre aceste versete aduse mai sus ....apar in unele manuscrise si versiuni ale Bibliei din secolele V si VI e.n.Dar ele nu apar in manuscrisele grecesti mai vechi :Sinaitic si MS.Vatican 1209,care dateaza din sec al IV-lea .
Dr.B.F.Westcott,o autoritate in materie de manuscrise biblice,a scris ca ,,versetele (...) nu fac parte din naratiunea originala ci sunt o adaugire''(An Introduction to the Study of the Gosples,Londra,1881,p.338).
In secolul al V-lea ,traducatorul Ieronim a afirmat ca ' aproape toate codicele grecesti ( sant) fara acest pasaj'The Last Twelve Versesof the Gospel Acocording to S. Marc,de J.W.Burgon,Londra,1871,p.53).
New Catolic Enciclopedia (1967) afirma: ,,Vocabularul stilului difera atat de radical de restul Evangheliei,incat cu greu s-ar putea spune ca Marcu insusi ar fi compus acest pasaj ( adica versetele 9-20) ''(vol.IX,p.240)Nu exista marturii ca primii crestini ar fi baut otrava sau ar fi luat in mana serpi pentru a demontra ca erau credinciosi.
Acestea sunt relatari din ce am studiat eu cu privire la pasajele din Marcu privitoare la a bea ceva de moarte.
Nu stiu, daca am fost pe masura asteptarii matale ,Cautatorule sau daca m-am facut inteleasa.
Te rog ,da cateva exemple din scriptura despre literal si spiritual.
Eu cred ca, Scriptura este scrisa prin inspiratie duhovniceasca ,insa, am adus pasajul din Marcu si ce a afirmat Ieronim .
Deci,dupa parerea mea cu privire la textul ,,daca vor bea ceva de moarte..." nu pot crede ca Duhul Sfant ma indeamna sa beau otrava si sa cred cu tot dinadinsul ca nu voi murii, din potriva ,logica mintii imi spune ca mor cu cerditudine!
Deci, este vorba de un text literar dar nu poate fi considerat inspirat de Duhul,mai exact spiritual ,cum ai adus matale in discutie...nu?
Orice parinte ( atent) ascunde sau nu lasa la indemana copiilor ,chimicalele ,detergentii ,insecticidele...ca sa nu se intample vreo nenorocire,Duhul Sfant ne invata sa fim mai degraba prevazatori a pericolelor si nu indiferenti sau nepasatori.
Deconectat
RE: Când un text biblic trebuie înteles spiritual și când se ințelege literal ?
Ai atins poate cel mai sensibil subiect care poate exista în domeniul exegetic.
Ceea ce trebuie spus mai înainte de toate este că numai Duhul lui Dumnezeu poate încunoștiința pe deplin corect despre aceste lucruri.
Voi încerca însă să trasez anumite linii directoare.
Există trei noțiuni în discuție:
a) simbolul
b) conceptul abstract (invizibil)
c) lucrul concret (vizibil)
a) simbolul, la rândul lui, poate fi abstract (de exemplu, colosul visat de Nebucadnețar sau fiara cu șapte capete și zece coarne) sau poate fi concret (de exemplu, Soarele).
b) conceptul abstract reprezintă ceea ce NU SE VEDE și ține de lăuntrul omului: spiritualul, înțelegerea, înțelepciunea, credința, nădejdea, dragostea, imaginația, visurile, gândurile, sentimentele, voința, scopul, pacea lăuntrică, tulburarea sufletească, procesele raționale, planificarea mentală etc.
c) lucrul concret reprezintă ceea ce SE VEDE în exterior: faptele, obiectele, fenomenele, cuvintele, scrisul, lucrurile, animalele, vegetalele, realizarea planificării etc.
Ca regulă generală: ÎNTÂI VINE CE ESTE INVIZIBIL (simbolul abstract sau conceptul abstract) ÎN SUFLETUL ȘI ÎN MINTEA OMULUI, IAR APOI INVIZIBILUL SE VA ÎMPLINI ÎN PLAN VIZIBIL (planul concret).
______
Despre simboluri:
- Simbolul abstract este un indicator către acele lucruri concrete care se împlinesc, sau se vor împlini în viitor.
De exemplu, colosul visat de Nebucadnețar era un simbol abstract (niciodată existent în plan vizibil) al împărăției concrete existente deja pe vremea aceea (Babilon), precum și al împărățiilor concrete ce urmau să vină (Persia, Grecia, Roma).
- În mod invers, simbolul concret (literal) este un indicator către acele lucruri abstracte (care rezidă în mintea și în sufletul nostru) cărora nu le-a sosit încă momentul vizibilității în plan concret. Rolul este acela de a aduce o oarecare înțelegere asupra acelor concepte abstracte până la împlinirea lor în plan vizibil-concret. De exemplu, Soarele literal simbolizează Soarele neprihănirii, adică pe Iisus Hristos.
Soarele ne dă indiciul că Domnul Iisus va fi plin de slavă la revenirea Lui vizibilă. O slavă care va aprinde planeta aceasta.
De aceea, Soarele este un simbol concret potrivit pentru a ne face să înțelegem în plan abstract (în mintea noastră) anumite trăsături vizibile ale Domnului, cărora încă nu le-a sosit momentul de a fi vizibile. Alt exemplu de simbol concret-literal: un aluat pe care o gospodină îl pune în trei măsuri de făină de grâu este un simbol al Împărăției lui Dumnezeu cea abstractă, din sufletul și din mintea noastră.
Despre această Împărăția nu se poate spune: "Uite-o ici sau colo!", căci este ÎNĂUNTRUL NOSTRU (Luca 17.21); și de asemenea ea nu este mâncare și băutură, ci neprihănire, pace și bucurie în Duhul (Rom.14.17).
Simbolul ne învață, deci, câte ceva despre Împărăția abstractă. Dar asta numai până când acea Împărăție va deveni efectiv-literală la revenirea Domnului.
Din acel moment, simbolul aluatului de care vorbeam, expiră. Expiră deoarece Împărăția devine concret-literal-vizibilă (când sfinții vor împărăți efectiv în ceruri în mia de ani, și apoi multe alte nesfârșite mii de ani pe pământul regenerat).
Nu mai are rost ca ei să se gândească la vreun aluat pus în trei măsuri de făină ca să-și dea seama despre cum este Împărăția, fiindcă ei atunci vor experimenta practic Împărăția.
_______
Indicii raționale
Există indicii rațional-scripturale care ne pot oferi o înțelegere parțială despre:
- ce anume e simbol;
- ce anume este concept abstract;
- ce anume este împlinirea concretă a abstractului.
Totuși, nu cred că poate fi făcută o regulă absolută, care să ne dumirească definitiv. Cred că există lucruri și taine care nu se vor descoperi decât la vremea potrivită, pe măsură ce istoria se derulează, și doar celor ce vor menține o legătură vie în sufletul lor cu Duhul Sfânt. Căci El este Cel ce descoperă. Iar dacă cineva nu-L are pe El, nu va beneficia nici de descoperire.
_______
Principii raționale
În general, pe topicul Biblia / "Cum citești...?" (cu EXEMPLE), am încercat să schițez principiile raționale de citire a Bibliei.
Este foarte important să se meargă pe trimiterile biblice, pentru a putea avea o înțelegere corectă.
Apoi, mai sunt și lucruri pe care am fi chiar caraghioși să le luăm literal deoarece nu ar corespunde cu adevărul istoric.
De exemplu, e clar că nu putem lua ad-litteram ceea ce a spus David: "Căci niște câini mă înconjoară,
o ceată de nelegiuiți dau târcoale împrejurul meu,
mi-au străpuns mâinile și picioarele:
toate oasele aș putea să mi le număr.
Ei însă pândesc și mă privesc;
își împart hainele mele între ei
și trag la sorți pentru cămașa mea."
Aici avem de-a face cu niște evenimente simbolico-poetice care s-au împlinit efectiv abia după vreo mie de ani, în viața Domnului Iisus. Căci lui David nu i-au fost străpunse niciodată mâinile și picioarele, și nimeni nu a tras la sorți pentru cămașa lui.
A lua ad-litteram aceste lucruri, este semn de bibliolatrie și de completă neînțelegere duhovnicească.
Toate cele bune!
_______
@Lavi
Textul oferit de tine poate fi foarte bine interpretat simbolic (așa cum mi se pare că ai lăsat și tu să se înțeleagă), dar asta nu face decât să întărească spiritualitatea lui și faptul că a fost inspirat de Duhul.
"Iată semnele care vor însoți pe cei ce vor crede: în Numele Meu vor scoate draci, vor vorbi în limbi noi, vor lua în mână șerpi; dacă vor bea ceva de moarte, nu-i va vătăma; își vor pune mâinile peste bolnavi, și bolnavii se vor însănătoșa." (Marcu 16.17,18).
Textul poate fi interpretat ca având o conotație simbolică a unor lucruri spirituale.
Dar, pe de altă parte, istoria ne arată că el poate fi foarte bine interpretat și literal.
Căci acele lucruri spirituale s-au împlinit și ad-litteram: au exorcizat, au vorbit în limbi, au vindecat prin punerea mâinilor, și otrava nu a avut nicio putere asupra lor.
Pavel a dat o dovadă scripturală clară în acest sens:
"Barbarii, când au văzut năpârca spânzurată de mâna lui, au zis unii către alții: 'Cu adevărat, omul acesta este un ucigaș, căci 'Dreptatea' nu vrea să-l lase să trăiască, măcar că a fost scăpat din mare.'
Pavel a scuturat năpârca în foc și n-a simțit nici un rău.
Oamenii aceia se așteptau să-l vadă umflându-se sau căzând deodată mort; dar, după ce au așteptat mult, și au văzut că nu i se întâmplă nici un rău, și-au schimbat părerea, și ziceau că este un zeu." (F.Ap.28.4-6)
Deci, nu e vorba că Duhul ne pune să bem ceva otrăvitor, dar puteau fi accidente nedorite prin care, iată, Numele lui Iisus era proslăvit. Ba mai mult: existau pe vremea romanilor, mulți criminali care erau obișnuiți să-i ucidă pe cei cu care nu erau de acord, prin otrăvire.
Așadar, acel text biblic exprimă, printre altele, și faptul că Dumnezeu le promitea protecție apostolilor, din acest punct de vedere.
Nu întodeauna ceea ce nu putem noi înțelege (de exemplu, cum de ar putea cineva să bea otravă, și să nu moară), ar înseamna automat că nu ar fi adevărat.
Minunile Domnului nu pot constitui un subiect asupra căruia să discutăm îndoielnic.
Numai de bine!
Deconectat
RE: Când un text biblic trebuie înteles spiritual și când se ințelege literal ?
Nu întodeauna ceea ce nu putem noi înțelege (de exemplu, cum de ar putea cineva să bea otravă, și să nu moară), ar înseamna automat că nu ar fi adevărat.
FALS
Biblia dovedeste contrariul , Apostolul Pavel a fost muscat de acea naparca si nu a patit nimic deoarece era Duhul Lui Dumnezeu in el , cu atat mai mult cum a expus si Lavinia mai sus cine crede in Domnul si li se vor intampla asa ceva :18. vor lua în mână șerpi; dacă vor bea ceva de moarte, nu-i va vătăma
Este totul clar in aceasta privinta cu atat mai mult , sunt dovezi clare a unor evanghelisti care au mers la niste popoare in jungla si au fost supusi la proba de foc , fiindu-le administrat otrava sa bea si cand respectivi au vz ca nu patesc nimic sau Pocait cu totii si l-au primit pe Domnul .
CE ESTE SCRIS ESTE SCRIS - restul sunt basme si inchipuiri ale oamenilor .
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Deconectat
RE: Când un text biblic trebuie înteles spiritual și când se ințelege literal ?
Dragii mei, eu sunt o persoana simpla, nu am studii, nu am nimic cu ce as putea sa ma laud, dar in micimea mea Il iubesc pe Dumnezeu mai mult decat orice pe acest pamant.
Biblia pentru mine este Cuvantul lui Dumnezeu, exceptand explicatiile, anumite note de subsol si intrebari adaugate pentru o intelegere mai buna.
Ea este scrisa in mod literal, acele litere care formeaza cuvinte, propozitii si capitole, dar esenta lor, atunci cand le citesti ele dezvaluie Cuvantul lui Dumnezeu, GANDUL Lui.
Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu, aceasta INSUFLARE, este SPIRITUALITATEA ei, CREDINTA ca este vocea lui Dumnezeu, ma face sa o citesc nu ca pe un ziar.
Toata este spirituala, eu nu inteleg unii cum o pot pune in randul celorlalte carti scrise de oameni, care nu pot fi decat LITERALE.
Un om FIRESC, fara credinta poate citi biblia la modul literal.
Eu stiu ca "Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri...judeca simturile si gandurile omului."
De aceea nu pot confunda gandul meu cu gandul omului, nu pot confunda duhul meu cu Duhul Sfant , nu pot sa iau un verset si sa-l talmacesc dupa mintea mea, dupa teoriile mele, ci eu citesc cum este scris gandul lui Dumnezeu, cu scopul ca sa inlocuiasca gandul meu, ideile Lui sa devina ideile mele, principiile lui sa-mi conduca viata si sa-mi formeze caracterul crestin.
Eu nu citesc Biblia, in asa fel incat gandul Domnului sa fie dupa mintea mea, ci mintea mea dupa Gandul pe care il citesc.
Intrega Biblie este oglindirea Planului de mantuire a omenirii, si centrul ei se axeaza pe o singura persoana Isus Hristos tot ce citim in Vechiul Testament este o anticipare sau pregatirea marelui eveniment al venirii Sale ca izbavitor, jertfa si Mantuitor, intrega Biblie ar putea fi numita, "Viata lui Hristos"care ne impaca cu Dumnezeu, Tatal.
Scriptura se poate citi si intelege intr-un singur fel, simplu, prin CREDINTA si Duhul Sfant isi va face in acest fel lucrarea Sa de Invatator, sa calauzeasca in tot adevarul.
Criterii sau reguli de citire a Bibliei nu sunt, acestea se pot face la nivel de adunare, dar fiecare dupa randuielile lor sau cum ii calauzeste Duhul.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Când un text biblic trebuie înteles spiritual și când se ințelege literal ?
Nu am înțeles ce e fals în fraza mea pe care mi-ai citat-o.
Deoarece ea spune ceea ce spui și tu.
Regret că am găsit cu cale să o formulez literar de-așa manieră încât ție ți-a lăsat impresia inversă.
Lavi scrisese:
Lavi a scris:
Pentru ca, logica oricarui om ,oricat de credincios -cunoscator ar fii al Sfintelor scrieri ,nu ar putea intelege cum este posibil ca un om sa bea otrava in Numele Mantuitorului si sa nu moara?
Ei bine, eu, prin fraza pe care mi-ai citat-o, nu am făcut altceva decât să-i răspund dânsei:
beyond a scris:
Nu întodeauna ceea ce nu putem noi înțelege (de exemplu, cum de ar putea cineva să bea otravă, și să nu moară), ar însemna automat că nu ar fi adevărat.
Adică, ceea ce noi nu înțelegem (lipsa de efect a otrăvii), nu înseamnă automat că nu ar fi adevărat.
Adică este adevărat că protecția Domnului funcționa împotriva otrăvii.
Tocmai de aceea am și dat exemplul cu Pavel care a fost protejat împotriva veninului năpârcii.
Domnul să te binecuvânteze cu bunătate!
Deconectat
RE: Când un text biblic trebuie înteles spiritual și când se ințelege literal ?
cautatorul (detalii numai pentru membrii conectaţi)
22735. Postat la 07/04/2013 20:30 - 4412z12h21m
Buna seara tuturor
Cautatorule...ai un text anume? Da Lavi sunt multe a spus si beyond .
Multumesc tuturor .
Efeseni 2 . 6. El ne-a înviat împreună, și ne-a pus să ședem împreună în locurile cerești, în Hristos Isus,
Cum putem intelege acest text literal sau spiritual ?
Cum am inviat noi , am fost noi cumva morti ?
Cum suntem noi in cer ?
Ce inseamna ca suntem acolo în sens spiritual ?
O seara placuta .
Deconectat
RE: Când un text biblic trebuie înteles spiritual și când se ințelege literal ?
Efeseni 2 . 6. El ne-a înviat împreună, și ne-a pus să ședem împreună în locurile cerești, în Hristos Isus,
Cum putem intelege acest text literal sau spiritual ?
Nu e evident?
Cum am inviat noi , am fost noi cumva morti ?
"Voi erați morți în greșelile și în păcatele voastre" (Ef.2.1)
Dar morți literal sau spiritual?
Cum suntem noi in cer ?
Ce inseamna ca suntem acolo în sens spiritual ?
Cea de-a doua ta întrebare din quote-ul acesta conține răspunsul la prima.
Asta înseamnă că acolo este nădejdea și dragostea noastră; lumea nu ne mai produce plăcere.
Fiindcă suntem zidiți în Hristos, iar Hristos este la dreapta Tatălui, de aceea și noi suntem în cer. Prin Duhul. "Căci prin El și unii și alții avem intrare la Tatăl, într-un Duh.
Așadar, voi nu mai sunteți nici străini, nici oaspeți ai casei, ci sunteți împreună cetățeni cu sfinții, oameni din casa lui Dumnezeu, fiind zidiți pe temelia apostolilor și proorocilor, piatra din capul unghiului fiind Isus Hristos." (Ef.2.18-20)
Deconectat
RE: Când un text biblic trebuie înteles spiritual și când se ințelege literal ?
Cautatorule, contextul alaturat, ne explica ce vrea sa spuna acest verset.
Citind capitolul 1 si zece versete din capitilul 2, avem lamurirea acestor lucruri.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.