"El va face ca domnia Lui să crească, și o pace fără sfârșit va da scaunului de domnie al lui David și împărăției lui, o va întări și o va sprijini prin judecată și neprihănire, de acum și-n veci de veci: iată ce va face râvna Domnului oștirilor" Isaia 9:7
Cugetarea zilei
"Cel ce nu mai are ce pierde și-a regăsit, în mod paradoxal, libertatea."
Moderator6 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
25610. Postat la 30/04/2014 16:12 - 4024z13h54m
Am preluat o dorință de cercetare a unui text biblic din Romani 14:6 și dorim să fie discutată aici.
Lavi a scris:
Pace,
as dori să știu unde pot gasi o explicatie cu privire la versetul din Romani 14:6. Multumesc mult de tot.
Ionica a scris:
Pace, har si binecuvantari sora Lavi,
Ar fi trei variante de interpretare:
1. ca se refera la zilele de post instituite de batranii poporului de dupa perioada lui Moise, care nefiind parte din legea lui Moise, totusi sunt acceptate de Dumnezeu
2. ca se refera la toate sarbatorile, dar nu si la sabat (varianta sustinuta de fratele Chisu din Zorilor), poruncite evreilor dar nu si neamurilor
3. ca se refera la toate zilele: de post instituite de batranii poporului evreu, de sarbatoare instituite de Dumnezeu prin Moise, inclusiv sabatul (varianta sustinuta de mine si de fratii nostrii), asadar zilele de post, sarbatorile si sabatul sunt optionale
Noi nu tinem sambata dar nici duminica, nici sarbatorile. Luam Cina odata pe an, lucru ce pentru mine mi se pare deplasat, pentru ca ar trebui sa existe libertate cum este scris "ori de cate ori" si nu "odata pe an"... Nu suntem impotriva acelora care le tin, daca o fac din incredintare.
Desigur, poate ma intrebati de ce nu tinem posturile, sabatul si sarbatorile, ACUM? Da, este o intrebare buna. Raspunsul este ca nu am gasit dovezi biblice ca acum, acestea ar trebui tinute. Ele nu au fost desfiintate ci dezlegate, pana la imparatia de o mie de ani. Motivul dezlegarii? Am gasit scris ca 'Mireasa' se pregateste pentru cer, iar in cer este altfel, conform cu cartea Apocalipsa.
1. Biblia spune ca in cer timpul este diferit (o mie de ani din cer sunt ca o zi, ca o straja din noapte de pe pamant). Si spatiul este diferit. Deci raportul spatiu-timp trebuie sa fie altfel decat pe pamant.
2. Biblia spune in cartea Apocalipsa ca in cetatea lui Dumnezeu nu exista alternanta zi si noapte. Acestea au fost create doar pentru pamanteni.
3. Biblia spune ca Dumnezeu nu oboseste fizic, caci puterea lui este fara margini. Singurul lucru ce il oboseste sunt pacatele oamenilor. La fel vom fi si noi, nu vom obosi. Sabatul si sarbatorile de pe pamant au fost facute pentru oameni, nu si pentru ingeri. De altfel cum ar putea un inger sa ocroteasca pe copiii lui Dumnezeu in sabat si sa nu lucreze? Ar fi la munca, ar lucra. Noi, 'Mireasa', vom fi in cer, si vom fi ca ingerii, deci nu vom obosi, nu ne va trebui o noapte pentru odihna si nici un sabat de 24 de ore pentru recuperare. Vom fi in miscare "full-time" (24 de ore din 24)
Intrebare: Cum tinem sabatul de 24 de ore in cer in aceste conditii, o zi cereaasca fiind aproximativ o mie de ani pamantesti sau poate chiar mai mult, dat fiind ca se vorbeste si de straja de noapte? La fel stau lucrurile si cu duminica, deci intrebarea se adresaza si duminicarilor.
Repet: Daca in cer (ma refer la cerul cerurilor) nu exista noapte, nu trebuie nici somn, iar daca nu ne trebuie somn, inseamna ca nu vom obosi, iar daca nu vom obosi, tinerea unei zile de odihna nu este necesara. Sabat inseamna odihna si se tine pentru odihna. Profetul Isaia spune ca Dumnezeu nu oboseste si ca puterea lui nu are margini. In a saptea zi Dumnezeu s-a oprit, dar nu a tinut sabat, caci nu era obosit. Sabatul este doar pentru oameni si vitele domestice cu care omul lucra, caci doar acestia obosesc.
Dumnezeu locuieste intr-o lumina fizica de care - noi oamenii nu ne putem apropia: 1Timotei 16:16, chiar daca am avea cea mai performanta nava spatiala... De aceea trebuie sa ne transformam la rapire: din trup canal in trup spiritual. Este scris "nu pot carnea si sangele sa mosteneasca" aceasta "imparatie", adica cerul in care locuieste Dumnezeu: 1Corinteni 15:50.
Si unde este o astfel de lumina super-puternica, nu exista noapte si nici intuneric.
De aceea am scris ca in cer (ma refer la cerul cerurilor) nu exista noapte, iar daca nu este noapte nu trebuie nici somn, iar daca nu ne trebuie somn, inseamna ca nu vom obosi, iar daca nu vom obosi, tinerea unei zile de odihna nu este necesara. La Geneza se pune ca Dumnezeu s-a odihnit, dar profetul Isaia spune ca Dumnezeu nu oboseste, deci puterea lui nu are margini. In a saptea zi Dumnezeu s-a oprit, dar nu era obosit. Poti sa ti odihna fara sa fi obosit. Sabatul este facut pentru om, nu pentru ingeri: "Sabatul a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru sabat." Marcu 2:27
Prima data a fost facut omul si dupa aceea sabatul. Sabatul "a fost facut", creat, deci nu a existat vesnic.
Isaia 40:28 Nu știi? N-ai auzit? Dumnezeul cel Veșnic, DOMNUL, a făcut marginile pământului. El nu obosește, nici nu ostenește; priceperea Lui nu poate fi pătrunsă.
Lavi a scris:
Pace, nu pentru mine am cerut explicatia din Roamni( nu pentru că nu as avea nevoie )-vorba cunoscută''cercetati toate lucruriile si păstrati ce este bun''-am cerut o explicație a versetului respectiv pentru o prietenă. Ea cercetează scriptura a ajuns la cunostiinta despre sabate si sărbători inclusiv alimentatia-dar, se pare că, '' propovăduitorii harului fără lege''au întors-o din drum.Dându-mi versetul cu pricina-romani:14 cu 6-i-am promis că am să-i trimit o explicație clară la ce s-a referit în realitate apostolul acolo.Stiu că pe portal se află multe explicații-dar nu știu dacă s-a dezbătut și acest verset pe undeva.Iar dacă este undeva o explicatie clară i-as trimite-o cu placere.
Mai sus sunt trei variante de interpretări-pe care să i-o trimit?
Multumesc frate Ionică pentru timpul acordat-sincer, am ajuns la concluzia că Noul Legământ în baza jerfei Fiului Omului trebuie numaidecât să aibe corespondent in Vechiul Legământ.
Nica Schirod a scris:
Shalom - Pace.
Schumpii moșului, Lavinia și Ionica, aș încerca să comentez și eu pe marginea versetului pe care Lavinia la adus spre analiză, numai că m-am oprit un pic, pentru că nu am înțeles un fragment expus de Ionica, și anume:
Noi nu tinem sambata dar nici duminica, nici sarbatorile. Luam Cina odata pe an, lucru ce pentru mine mi se pare deplasat, pentru ca ar trebui sa existe libertate cum este scris "ori de cate ori" si nu "odata pe an"... Nu suntem impotriva acelora care le tin, daca o fac din incredintare.
Ionica, dacă vrei explicăte mai pe larg ce ai vrut să zici, ca să poată înțelege și din ăștia mai de 70 de ani ca mine, chiar nu înțeleg , sincer nu vorbesc aiurea, te rog frumos.
Apoi cred că îmi voi da și eu cu părerea, despre versetul cu pricina.
Cu mult respect: moșul Nică.
Ionica a scris:
Pace si har cu binecuvantari,
Daca un frate sau sora simte nevoia sa tina o zi de post, sau mai multe, fara sa le impuna ca standard altora, e libera sa o faca si Dumnezeu o va primi, daca motivatia ei este sincera si daca postul ei este tinut cum se recomanda in Biblie. Stiu un sat unguresc (Sic) in care oamenii - oamenii din sat - tin un post pe 23 august, deoarece atunci au macelarit tatarii oamenii din sat, stransi intr-o biserica. Cei scapati au hotarat sa tina acest post. Mi se pare logic ce fac si nu as avea nici o obiectie impotriva lor.
La fel stau lucrurile si cu sarbatorile sau sabat. De exemplu, pot sa tin pastele cu carne de miel sau ied si verdeturi amare la 14 nisan, daca sunt evreu sau am o veriga evreiasca in familie si vreau sa imi amintesc de marele eveniment din antichitate, plecand la Ierusalim, cum o faceau stramosii mei. Evident, asta nu imi da dreptul sa fac din motivatia mea o obligatie pentru altii.
Pace si bucurie,
Mă bucur că moderatorii au fost atenți si la cererea mea si iată ca au deschis un subiect-să fie binecuvântați!
Sunt în continoare cu ochii pe acest subiect pentru că timpul se scurge tare repede si prietena mea are nevoe de un răspuns categoric, ca să poată intelege,ce a vrut să spună rabi Shaul cu versetul acesta:Cine face deosebire între zile, pentru YaHVeH (Domnul) o face. Cine nu face deosebire între zile, pentru YaHVeH (Domnul)n-o face. Cine mănâncă, pentru YaHVeH (Domnul )mănâncă; pentru că aduce mulțumiri lui Elohim (Dumnezeu). Cine nu mănâncă, pentru YaHVeH (Domnul) nu mănâncă; și aduce și el mulțumiri lui Elohim (Dumnezeu). Eu am totusi câteva întrebări -referitor la deosebirea între zile.
Învățătorul Shaul arată de fapt identitatea Stăpânului, Celui căruia îi este atribuită o zi din mai multe zile (lucrătoare?) și în acest fel, să fie deosebirea între zilele lucrătoare și ziua de Sabat?-sau se referă la zilele de post ale fariseilor?(care posteau des)
Pentru că Shaul credea tot ce este scris in lege si proroci este posibil ca el să se fii referit si la vestirea unei zile de post asa cum scrie si in Ioel?
Ioel 1:14 Vestiți un post, chemați o adunare de sărbătoare; strângeți pe bătrâni, pe toți locuitorii țării, în Casa Lui YaHVeH,Elohim al vostru, și strigați către YaHVeH! Ionica a scris:
Noi nu tinem sambata dar nici duminica, nici sarbatorile. Luam Cina odata pe an, lucru ce pentru mine mi se pare deplasat, pentru ca ar trebui sa existe libertate cum este scris "ori de cate ori" si nu "odata pe an"... Nu suntem impotriva acelora care le tin, daca o fac din incredintare.
Cu mult respect Ionică,în primul rând pentru sinceritatea ta și în al doilea rând pentru că până la această încredințare ai ajuns.
Am avut și eu momente când mă îndoiam de sabat (alte doctrine mă necăjeau) dar nu m-am lăsat moale ca să dau înapoi-pentru că porunca a-4-a Sabatul -inima decalogului, am găsit-o in constituția țării Israel ca lege.
Mai mult decât atât, există cel puțin patru motive pentru care Creatorul a așezat Sabatul in inima decalogului:1-timp-2-părtășie-3 cunoaștere și dragoste-4-credința.
În privința cuvântului ''ori de câte ori'' ar trebuii să băgăm bine de seamă -că, o comemorare cu privire la moartea Fiului Omului nu poate fii decât o dată pe an la 14 Nisan și nu ''ori de câte ori'' ni se pare nouă că ar trebuii ( de fapt).
Dacă ne amintim bine de cuvintele Mântuitorului care a spus despre tatăl minciunii cam așa;Ori de câte ori spune o minciună, vorbește din ale lui, căci este mincinos și tatăl minciunii...să ne ferim de ori ce ni se pare păcat,să ne dorim adevărul.
El a fost vestit de prorocul Moise și cu siguranță în El nu s-a găsit nimic dince este în stăpânitorul lumii acesteia.
Sfântul lui Israel sa aibe milă și îndurare,să ne ajute să facem deosebire între lucruri și să ne învețe El.
Sincere binecuvântări.
Eu mi-am spus umila părere-astept în continuare.
Deconectat
RE: Cum înțelegeți Romani 14:6 ?
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
25615. Postat la 01/05/2014 08:40 - 4023z21h26m
Shalom - Pace.
Romani 14: 6. Cine face deosebire între zile, pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire între zile, pentru Domnul n-o face.
Lavinia a scris: Sunt în continuare cu ochii pe acest subiect pentru că timpul se scurge tare repede si prietena mea are nevoe de un răspuns categoric, ca să poată intelege,ce a vrut să spună rabi Shaul cu versetul acesta:
Din această cauză, m-am grăbit să îmi dau cu părerea, de și trebuie să îmi dau cu părerea și la albinuțe, că și ele așteaptă să îmi aducă miere.
Dacă luăm în calcul cum putem să sortăm zilele săptămânii, trebuie mai întâi să trecem în revistă cunoștința despre cele zece Porunci.
Între cele zece Porunci, se găsește reglementarea zilelor săptămânii, și anume : ziua a - Șaptea - a, este a Domnului Elohim și iată câteva referințe: Exod 20: 8 - 11. 10. Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: ........ Deuteronom 5: 12. Ține ziua de odihnă, ca s-o sfințești, cum ți-a poruncit Domnul, Dumnezeul tău.
13. Șase zile să lucrezi, și să-ți faci toate treburile.
14. Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă a Domnului, Dumnezeului tău: Exod 31: 12. Domnul a vorbit lui Moise, și a zis:
13. "Vorbește copiilor lui Israel, și spune-le: ,Să nu care cumva să nu țineți sabatele Mele, căci acesta va fi între Mine și voi, și urmașii voștri, un semn după care se va cunoaște că Eu sunt Domnul, care vă sfințesc. Eclesiastul 3: 14. Am ajuns la cunoștința că tot ce face Dumnezeu dăinuiește în veci, și la ceea ce face El nu mai este nimic de adăugat și nimic de scăzut, și că Dumnezeu face așa pentru ca lumea să se teamă de El. Iacov 1: 16. Nu vă înșelați preaiubiții mei frați:
17. orice ni se dă bun și orice dar desăvârșit este de sus, pogorându-se de la Tatăl luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare. Iacov 2: 10. Căci, cine păzește toată Legea, și greșește într-o singură poruncă, se face vinovat de toate.
Asta este prima parte a gândirii care ar trebuii să o fructificăm pozitiv.
A-doua parte a gândirii, ar trebui să fie foarte decisivă, să gândim cu mare interes, pentru că putem să luăm numele Domnului YaHWeH Elohim - Sfântul lui Israel în deșert!, iată cum putem să facem un calcul, pentru a înțelege mai bine și de a auzi la urmă: veniți binecuvântații Tatălui Meu.
Dacă ne permitem să luăm o poruncă din Decalog (10 Porunci), și să zicem că dacă o ținem/respectăm pentru Domnul o respectăm, iar dacă nu o ținem, o călcăm, pentru Domnul nu o ținem/călcăm ?!
De pildă: dacă luăm Porunca a-patra și zicem că: dacă ținem ziua Sabatului pentru Domnul o ținem, iar dacă o călcăm, tot pentru Domnul o călcăm?
Tot în Decalog este și Porunca a-șase-a, să nu ucizi. oare poți să zici că dacă nu ucizi, pentru Domnul nu ucizi, iar dacă ucizi tot pentru Domnul ucizi ?
Mai este și Porunca a-opt-a să nu furi, oare poți să zici că dacă nu furi, pentru Domnul nu furi, iar dacă furi, tot pentru Domnul furi ?
Mai este și Porunca a-șapte-a să nu preacurvești, chiar crezi că dacă nu preacurvești, pentru Domnul nu preacurvești, iar dacă preacurvești, tot pentru Domnul preacurvești?
Concluzie: Eu cred că cei ce vor să ajungă mântuiți, nu-și permit să calce vreo Poruncă,
Dar iertați-mi îndrăzneala că zic: Cei ce își permit să facă cum dorește firea lor pământească, despre Porunca care reglementează zilele săptămânii, pot face, sau fac și cu celelalte Porunci, tot cum poftește firea lor pământească.
Dacă va fi nevoie, voi mai comenta și despre ce a vrut să explice Pavel in acest conținut.
Cu mult respect vă pupă moșul Nică.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Sfântul Lui Israel -căruia îi slujești să te binecuvinteze frate Nică-chiar astăzi prietena mea primeste răspunsul la versetul cu pricina.
Întradevăr am primit un strop de miere!
Mai mult decât atât aș dorii să mai complectez ceva cu privire la porunca a patra.Creatorul a instituit Sabatul inainte de aparitia păcatului.El vrea ca omul să păzească și să se odihnească împreună cu El.
Când Mashiah a spus :veniti la Mine toti cei truditi ( stresati) si Eu va voi da odihna.Luati jugul Meu asupra voastră si invata-ti de la Mine....si veti găsi odihnă pentru sufletele voastre.Caci jugul Meu este bun si sarcina Mea este usoară ( Matei 11,28-30).
Noi percepem jugul ca pe un simbol al oprimarii.Insă din perspectiva animalului de povară, jugul este instrumentul ideal care asigură in acelasi timp eficienta maxima (boul se sprijina in jug si impinge cu pieptul),cât si confortul maxim ( fără zăbală si hamuri).
Ma asteptam sa vad mai multi care sa isi exprime parerea la acest verset controversat, si inca astept, pana atunci permiteti-mi sa imi exprim si eu opinia mea:
Unul socotește o zi mai pe sus decât alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare să fie deplin încredințat în mintea lui. Cine face deosebire între zile, pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire între zile, pentru Domnul n-o face. ... .
Romani 14:5 - Romani 14:6 (VDC)
Sabatul, sau celelalte sarbatori ale Domnului ( Lev. 23 ), nu eu, sau tu, sau "unul", sau "altul", sambatari sau duminicali, am facut deosebirea intre zile. Domnul Dumnezeu, si Domnul Isus nu sunt unul sau altul, mai ales pentru Ap. Pavel. Domnul este cel care a facut deosebiri intre zile. Ce a dat Domnul pentru om sa tina, ramane valabil pana la implinirea lor, dar daca unul sau altul, pe langa ceea ce cere Domnul, vrea sa mai pretuiasca inca o zi din sapte pentru Domnul, problema lui.
Dupa ce am scris acestea, m-am gandit sa dau o geana si prin alte traduceri ale Bibliei, am copiat textul din Biblia de la 1688, si pe intelesul meu reiese altceva ... ( nu pot atasa imaginea copiata, este de 300kb jpeg), o, transcriu: Unul judeca den zi in zi, iara altul judeca preste toata ziua; si fiestecarele intru a sa minte sa sa adevereaze. Cela ce gandeaste ziua, la Domnul gandeaste; si cela ce nu gandeaste ziua, la Domnul nu gandeaste.
In Sfintele Scripturi scrie: 5 Unul considera o zi mai presus decat alta, altul consider ca o zi la fel ca toate celelalte. Fiecare sa fie pe deplin convins ın mintea lui. 6 Cel ce tine o zi pentru Iehova o tine. La fel, celce mananca, pentru Iehova mananca, fiindca ıi aduce multumiri lui Dumnezeu... . Ce imi este interesant ca numai este tradus la versetul 6 si cine nu tine pentru Domnul nu tine
Biblia de la Blaj, traduce mai interesant: 5. Ca unul osibeaste o zi de alta, iara altul judeca toate zilele aseamenea, fiestecarele intru a sa minte deplin sa fie adeverit. 6. Cel ce cunoaste zioa Domnului o cunoaste, si cel ce nu cunoaste zioa Domnului nu o cunoaste; si cel ce mananca Domnului
Interesanta este si traducere lui Gala Galaction: Unul osebeste o zi de alta, iar altul judecä, toate zilele asemenea. Fiecare sä fie, in cugetul lui, deplin incredintat. Cine socoteste ziua ca zi legata, o socoteste pentru Domnul; si cine o dezleaga, o dezleaga pentru Domnul. Cine mananca pentru Domnul manânca, pentru ... . Aici e interesant, daca e vorba de Sabat, cine are putere sa il dezlege?
Si traducerea noua Biblia GBV 2001 nu repeta expresia cine nu tine ... : Unul consideră o zi mai presus decât alta; altul consideră fiecare zi la fel. Fiecare să fie deplin convins în mintea lui. Cine ține o zi, pentru Domnul o ține... . Expresia tine o zi pentru Domnul, nu te lipseste de a nu tine daca nu vrei, ci sa ti o zi pentru Domnul.
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
Pace, har si binecuvantari,
La versetul 6, textul grec antic nu contine decat: "Cine tine (deosebeste) o zi pentru Domnul o tine". Nu apare partea b, care apare la Biblia cu trimiteri, aceasta fraza s-a strecurat mai traziu in Biblie "Cine nu tine (deosebeste) pentru Domnul n-o face".
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Multumesc frate Abdon-Yahveh să-ți răsplătească osteneala ta.
Abdon a scris:
Interesanta este si traducere lui Gala Galaction: Unul osebeste o zi de alta, iar altul judecä, toate zilele asemenea. Fiecare sä fie, in cugetul lui, deplin incredintat. Cine socoteste ziua ca zi legata, o socoteste pentru Domnul; si cine o dezleaga, o dezleaga pentru Domnul. Cine mananca pentru Domnul manânca, pentru ... . Aici e interesant, daca e vorba de Sabat, cine are putere sa il dezlege?
Aici este marea enigmă-dar dacă Cel Preaînalt va voii, ne v-a ajuta să o elucidăm.
Yahshuah a spus ucenicilor ( acelora care l-au urmat)-asa: Adevărat vă spun, că orice veți lega pe pământ, va fi legat în cer; și orice veți dezlega pe pământ, va fi dezlegat în cer. (Matei 18:18)
Eu una aștept explicația.
Frate Nică, dacă timpul este de partea matale poți comenta și ce a vrut să explice Shaul in acest continut din Romani.
Mulțumesc, o zi bună și plină de pace tuturor.
Deconectat
RE: Cum înțelegeți Romani 14:6 ?
cautatorul (detalii numai pentru membrii conectaţi)
25639. Postat la 07/05/2014 11:59 - 4017z18h7m
Buna ziua
In urma citirii acestui capitol se ridica o serie de intrebari cum ar fi ;
Cine este cel slab ?
Cine e cel tare ?
Ce inseamna unul mananca de toate ?
De ce altul mananca doar verdeturi si nu mananca carne ?
Putem vorbi de o zona gri prin cea ce spune apostolul Pavel de " ingaduinta crestina " ?
Desi in acest capitol apostolul nu vorbeste nimic de Lege care este principiul dupa care se practica ingaduinta crestina ?
Ce vrea sa spuna apostolul Pavel in acest capitol Rom. 14 ?
Pace, har si binecuvantari,
Bune intrebari.
Cine este cel slab? "pe cand cel slab mananca numai verdeturi" v 2. In lumea pagana de atunci, ca si acum, existau oameni care erau vegetarieni si legau acest vegetarianism de inchinare, crezand ca uciderea animalelor pentru hrana este un pacat.
Slabiciunea aceasta venea din necunostinta sfintei scripturi (acesti pagani fiind convertiti de curand), care nu numai ca permitea sa se manance carne, dar o si impunea, in diferite ritualuri, ca de exemplu, cina de pasti, cand se manca un miel, sau la diferite jertfe de animale, care trebuiau consumate impreuna cu preotul care sacrifica si punea grasimea si sangele animalului pe altar.
Exemplul celor trei tineri din captivitatea din Babilon, nu inseamna ca Dumnezeu a privit altfel problema. Dumnezeu nu se schimba in principii. Ei nu au recurs la vegetarianism deoarece ar fi vazut in sacrificarea animalelor un pacat, ci din lipsa de alternativa, animalele de la curtea regala erau fie necurate, fie ca cele curate erau gatite impreuna cu cele necurate, fie erau gatite in grasime si sange, lucru interzis de lege, etc..
Domnul si mantuitorul nostru Isus a mancat carne, caci dupa lege acest lucru era o obligatie in cazul anumitor ritualuri. El era nascut ca evreu, era sub lege si a implinit legea. O sora adventista reformista sustine insa ca acest lucru nu se poate dovedi si sustine ca el a mancat doar sosul din ierburile amare. Dar pastile se mai poate numi paste, daca iei doar sosuri amare si mai este aceasta implinirea legii, daca mananci doar sosuri? Caci insasi legea cerea sa nu pui si sa nu iei nimic din legea lui Dumnezeu, asa cum a facut Ieroboam, ci sa o implinesti asa cum era ceruta.
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
In urma citirii acestui capitol se ridica o serie de intrebari cum ar fi ;
Cine este cel slab ?
Cine e cel tare ?
Ce inseamna unul mananca de toate ?
De ce altul mananca doar verdeturi si nu mananca carne ?
Putem vorbi de o zona gri prin cea ce spune apostolul Pavel de " ingaduinta crestina " ?
Desi in acest capitol apostolul nu vorbeste nimic de Lege care este principiul dupa care se practica ingaduinta crestina ?
Ce vrea sa spuna apostolul Pavel in acest capitol Rom. 14 ?
O zi buna
Ca sa putem face deosebire intre lucruri trebuie sa intelegem si vedenia lui Chefa-si alte pasaje care au fost interpretate gresit ( mai ales in crestinism).
Datorita unor versete traduse(si interpretate gresit) se poate spune că acum se poate mânca orice,dar de fapt traducerea corectă face referire la casa lui Israel si casa lui Iuda că o să păcătuiască asa de mult incât o să fie comparati cu niste animale(dobitoace). Ieremia-cap.31 :27 ,,Iată, vin zile, zice יהוה (Yahveh), cînd voi însămînța casa lui Israel și casa lui Iuda cu o sămînță de oameni și o sămînță de dobitoace."
Vedenia lui Chefa ( cu fata de masa) se referea la oameni si nu la stergerea Leveticului cap 11-unde se vorbeste despre dobitoacele curate si dobitoacele necurate care se pot mânca si nu se pot mânca.
Un alt verset care este foarte rău inteles si interpretat-Marcu cap 7 :18-19.
El le-a zis: "Și voi sunteți așa de nepricepuți? Nu înțelegeți că nimic din ce intră în om de afară, nu-l poate spurca?
Fiindcă nu intră în inima lui, ci în pântece, și apoi este dat afară în hazna?" A zis astfel, făcând toate bucatele curate.
Aici multi oameni spun că toate alimentele au fost curătate-dar Yahshuah nu a venit să steragă Legea.
Multi oameni sunt dusi in eroare crezând că bucatele necurate pot fi curatite prin rugaciune ( care rugaciune...a omului ? Prov-28:8)....nicidecum, pentru că ce nu a fost sfintit prin cuvântul adevarului nu pote fi sfintit prin rugaciunea unui om -care nu are cunostinta despre cuvântul adevarului(Tora)-un astfel de om este slab in credintă si are nevoie de lapte.
Epistola către Romani 14:1 a fost inteleasă foarte rău.
1. Primiți bine pe cel slab în credință și nu vă apucați la vorbă asupra părerilor îndoielnice.
2. Unul crede că poate să mănînce de toate; pe cînd altul, care este slab, nu mănîncă decît verdețuri.
3. Cine mănîncă să nu disprețuiască pe cine nu mănîncă; și cine nu mănîncă să nu judece pe cine mănîncă, fiindcă יהוה (Yahveh) l-a primit.
Deci ce vrea să spună aceste veresete?
Cel slab (in credinta) nu este cel care are o dietă referitor la sfânta scriptură din potrivă , cel slab este cel care nu are cunostiinta din sfânta scriptură.
Avem exemplu lui Daniel că el era slujitorul sfintelor scrieri el respecta toate legile si mânca toate lucrurile aprobate din levetic 11 si Daniel nu a fost deloc slab a fost un om foarte puternic atat fizic cât si spiritual.
As dorii sa spun ca si Ionica s-a apropiat foarte mult de adevar in ce a explicat mai sus.
Sincere binecuvantari cautarorule-daca explicatia este dupa inima fratilor mei in credinta voi aduce multumiri Celui Vesnic Sfant si El care ne-a sfintit si ne-a chemat la pace sa ne binecuvinteze pe toti.
Ca sa intelegem versetul cu pricina din Romani 14 cu 6.
Va trebui sa citim tot capitolul ca sa vedem pe ce fond se discuta lucrurile de acolo.
Dragii mei, apostolii au vestit CREDINTA SFINTILOR data odata pentru totdeauna.
Nu neamurile au venit sa invete pe cei dintai evrei in Hristos, ci invers.
Asa ca tendita este sa avem o credinta cat mai usoara, un om "slab" nu poate cara prea multe greutati...si cei puternici nu pot avea pretentii ca acestia sa duca din start o greutate pe care o duce cel antrenat de ceva vreme.
Asa si cu credinta, cel SLAB IN CREDINTA este cel care este intors de curand sau cel care are treizeci de ani de credinta , dar nu a cercetat Scripturile , ca sa creada in ele si sa aiba viata vesnica.
O persoana care nu CERCETEAZA BIBLIA, este lipsit de cunostinta Domnului, si nici nu poate sa-si sustina un punct de vedere cu privire la un adevar biblic, daca va veni cineva sa-i spuna un lucru, si el nu-l cunoaste, este clar ca se va indoi, sa fie asa sau sa nu fie?!
Si daca va ramane in atipire si nu va cerceta nici atunci Biblia, ori va face cum spune omul acela, si cand va ajunge la deplina cunostinta(daca va ajunge vreodata), isi va da seama daca a gresit sau nu .
Ionica numeste aceasta slabiciune "necunostinta Sfintei Scripturi"si spune un adevar, insa ingaduinta celor slabi in contextul discutat se face pe baza faptului ca cei care se credeau TARI IN CREDINTA dispretuiau si judecau acesti oameni, ajungand sa fie pentru ei niste pietre de potignire si un prilej de pacatuire.
De fapt toti cei care se cred tari va trebui sa fie ingaduitori cu asemenea persoane, sa-i indemne sa cerceteze Scripturile , sa urmareasca pacea si zidirea, nu daca dupa zeci de ani de studiu, cand se ajunge sa se inteleaga un adevar, sa vina sa impuna credinta.
Doresc sa raspund la intrebarile CAUTATORULUI:
1.Cine este cel slab in credinta?
Cei slabi in credinta sunt noii veniiti si cei care nu cerceteaza Biblia ca sa o intelega, sa o asimileze si sa o puna in practica.
2.Cine sunt cei tari?
Cei care prin credinta au venit la Dumnezeu si cerceteaza Scripturile prin Duhul Sfant, le cred si au un bagaj de cunostinte amplu, traind Evanghelia lui Hristos, fiind in stare sa invete si pe altii.
3.Ce inseamna, unul mananca de toate?
Avand in vedere ca credinta vine de la evrei, UNUL MANANCA DE TOATE inseamna ca se mananca si carne si verdeturi.Neamurile care vin la Hristos mananca si soareci , serpi, porci si tot felul de necuratii, cercetand Scripturile vor intelege si dieta alimentara, animalele curate si necurate.
Vreau sa subliniez un lucru, cei SLABI din textul discutat mancau numai verdeturi de frica intinarii cu necuratii si cu mancarile inchinate idolilor, pe cand cei tari stiau sa faca diferenta si sa se fereasca.
Cred ca prin sublinierea acestor lucruri am raspuns si la intrebarea:
"De ce altul mananca numai verdeturi..."
...............................
Ingaduinta frateasca nu face parte din ZONA GRI, ci din rabdarea si indelunga rabdare a celor care nadajduiesc ca cei slabi vor cerceta Scripturile si in timp vor intelege adevarul lui Dumnezeu.
Poate ca apostolul Pavel nu vorbeste de Lege, insa principiul dupa care se ghideaza invataturile lui in acest capitol este dragostea , care la randul ei este implinirea Legii lui Dumnezeu.
Intr-un cuvant capitolul 14 exprima INGADUINTA FRATEASCA.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
cautatorul (detalii numai pentru membrii conectaţi)
25674. Postat la 14/05/2014 07:30 - 4010z22h36m
Buna ziua
Rom 14:1 Primiți bine pe cel slab în credință, și nu vă apucați la vorbă asupra părerilor îndoielnice.
Slab în credință. Adică cineva care are numai o slabă înțelegere a principiilor neprihănirii. El e râvnitor spre a fi salvat și e doritor să facă ceea ce crede că se cere de la el. Dar în imaturitatea experienței sale creștine vezi Evr. 5:11 - 6:2 și probabil și ca rezultat al educației și credinței anterioare, el încearcă să facă mântuirea sa mai sigură prin păzirea anumitor reguli și reglementări care în realitate nu sunt obligatorii pentru el. Pentru el, aceste reglementări au o mare importanță. El le privește ca absolut obligatorii pentru el pentru mântuire și e mâhnit și tulburat când vede că alți creștini din jurul lui, mai ales cei care par să fie mai experimentați, nu împărtășesc scrupulele lui.
Ex ; Cineva , sa il numim X considera ca purtarea hainelor barbatesti de catre o persoana feminina ar fi necuvincvios sau chiar pacat . Alta persoana , sa il numim Y considera purtarea hainelor barbatesti de catre o persoana feminina nu e nici o problema . Intr-o imprejurare persoana X vede pe o domnisoara care joaca tenis, forbat etc care e imbracata in trening sau pantaloni scurti si cu capul dezvelit . Persoana X poate spune de acea domnisoara ca e necuvincioasa , sau chiar usuratica in felul acesta persoana X cade pe panta judecatii . Persoana Y poate spune despre persoana X ce persoana ingusta si incuiata in felul acesta aluneca sa dispretuiasca pe persoana X .
In ex .dat persoana X poate fi sincera, credinciosa , devotata dar care vede toate lucrurile in alb si negru nu poate accepta si situatii de gri si nici nu accepta asa ceva , aceasta persoana este slaba in credinta . Acesti oameni slabi in credinta au nevoie de o teologie in alb si negru pt ca ei nu pot supravietuii fara o asemenea teologie . Acesti oameni trebuie intelesi .
Omul tare in credinta este omul care poate traii cu zone gri ,cu incertitudini si intrebari la care nu are raspuns dar aceasta nu-i distruge lui credinta .
Atunci despre ce subiect discuta Pavel aici in Romani 14 ? Evident despre mancare ,ceia ce determina pe unii credinciosi sa nu mai consume carne ci doar verdeturi si socotirea unei zile mai presus decat alta .
Despre ce mancare vorbeste ?
Despre ce zile e vorba ?
O zi buna
Deconectat
RE: Cum înțelegeți Romani 14:6 ?
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
25679. Postat la 15/05/2014 11:20 - 4009z18h46m
Rom 14:1 Primiți bine pe cel slab în credință, și nu vă apucați la vorbă asupra părerilor îndoielnice.
Intr-o prejurare apostolu pavel se adreseaza si celor din corint: Cât despre mine, fraților, nu v-am putut vorbi ca unor oameni duhovnicești, ci a trebuit să vă vorbesc ca unor oameni lumești, ca unor prunci în Hristos.V-am hrănit cu lapte, nu cu bucate tari, căci nu le puteați suferi; și nici acum chiar nu le puteți suferi,pentru că tot lumești sunteți. În adevăr, când între voi sunt zavistii, certuri și dezbinări, nu sunteți voi lumești și nu trăiți voi în felul celorlalți oameni?ca prin noi înșine să învățați să nu treceți peste ce este scris: și niciunul din voi să nu se fălească deloc cu unul împotriva celuilalt.
Ne arata destul de clar altitudinea noastra ca crestini care sa ne stim destul de bine comportarea fata de cei slabi si de cei tari, pentru cei ce sint slabi in credinta porneste din lipsa de necunostinta a adevarului, cum nici pavel care avea putere in cuvint nu a putut sa explice pe mai detali anumite puncte de invataturi duhovnicesti,harul sa dat dupa puterea fiecaruia ca unu sa faca mai mult altu sa faca mai putin dar in relief este ca prin jertfa suprema in care am fost rascumparati cu toti din lume avem datoria sa cautam,sa facem si sa cunoastem mai mult voia celui ce este sfint si vesnic sus in cer si pe pamint...
Multumesc frate Emanolake pentru contributia ta- ai scos in relief un lucru foarte important si anume: ''este scris'' as continua cu ce a spus Chefa-Căci este scris: "Fiți sfinți, căci Eu sunt sfânt".(1 Petru 1:16)
Mi-a plăcut de căutătorul că a pus câteva întrebări foarte bune textului, și care dacă-și află răspunsul se poate înțelege foarte ușor la ce se referă Scriptura în Romani cap. 14. Căutătorule, fi binecuvântat pentru strădania ta. Dacă mai puneai încă o întrebare alături celor ce le-ai pus, se putea vedea atât de simplu și limpede că nu e vorba acolo nici de păzirea Sabatului, nici să mănânci sau nu cărnuri de porc sau șoareci sau alte urâciuni. Întrebarea cheie a acestui pasaj este aceasta, chiar de la începutul capitolului:
Care anume sunt sau erau părerile îndoielnice? Pentru că acestea sunt dezbătute acolo și nu lucrurile clar scrise în Biblie, precum Sabatul, carnea de porc și alte animale.
Aflând răspunsul corect la această întrebare, vom putea continua să vedem cine anume erau cei slabi în credință și al căror cuget risca să fie rănit.
Binecuvântări vă doresc.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.