A creat Domnul Isus o religie nouă sau a îmbunătățit ceea ce exista deja?
Moderator7 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
26350. Postat la 19/12/2014 08:33 - 3788z11h54m
Am deschis acest subiect la dorința utilizatorului Netzari și vor fi copiate aici postările care au lansat această cerere:
Netzari a scris:
Si eu ma gandesc la un subiect. Sa ne punem intrebarea daca Domnul Isus a creat o noua religie sau doar a reformat iudaismul. De asemenea, religia apostolilor este o religie noua, sau este o forma de iudaism?
Cred ca ar fi foarte important sa ne raspundem la aceste intrebari deoarece epistolele din N.T. in iudaism ar avea anumite interpretari, iar in afara iudaismului cu totul alte interpretari. De exemplu, una este sa spui unui evreu ca ramane odihna ca cea de Sabat si alta este sa spui asta unui neevreu. Sunt perceptii cu totul diferite.
Subiectul pe care l-am deschide ar cuprinde si pe cel propus de domnul Nica Schirod legat de textul din Romani 11.
Va multumesc.
Sa aveti pace si binecuvantari.
Lavi a scris:
Shalom si multa pace sfanta, Netzari.
Tu intrebi:
De asemenea, religia apostolilor este o religie noua, sau este o forma de iudaism?
Pe scurt, credinta apostolilor avea ca baza- Legea si Profetii nu o religie noua.
Yeshua, cand era pe pamant,a spus ceva tare important:Matei 13:52 Și El le-a zis: "De aceea orice cărturar, care a învățat ce trebuie despre Împărăția cerurilor, se aseamănă cu un gospodar, care scoate din vistieria lui lucruri noi și lucruri vechi."
Sincer,dupa umila mea parere, cuvantul religie apare in urmatoarele versete din scriptura: Faptele apostolilor 25:19 Aveau împotriva lui numai niște neînțelegeri, cu privire la religia lor și la un oarecare Isus, care a murit, și despre care Pavel spunea că este viu. Galateni 1:13 Ați auzit, în adevăr, care era purtarea mea de altădată, în religia Iudeilor. Cum, adică, prigoneam peste măsură de mult Biserica lui Dumnezeu, și făceam prăpăd în ea; Galateni 1:14 .....și cum eram mai înaintat în religia Iudeilor decât mulți din neamul meu, de o vârstă cu mine. Eram însuflețit de o râvnă nespus de mare pentru datinile strămoșești. Iacov 1:26 Dacă crede cineva că este religios, și nu-și înfrânează limba, ci își înșeală inima, religia unui astfel de om este zadarnică. Iacov 1:27Religia curată și neîntinată, înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe orfani și pe văduve în necazurile lor, și să ne păzim neîntinați de lume.
Acest cuvant ''religie'' nu-l gasim in cartea Vechiului Legamant, cunoscut ca si Legea si Profetii sau sulurile Torei, prin urmare, nu are corespondent in Tora.
Daca am citii versetele de mai sus, inlocuind cuvantul religie cu, cuvantul credinta, care are corespondent in Vechiul Legamant, am observa, ca ceva se leaga mult mai frumos decat, cand citim -''religia-religie''.
Daca dorim sa aflam -ce este credinta?
Aflam cu siguranta:Evrei 11:1 Și credința este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredințare despre lucrurile care nu se văd.
Daca in versetul din Evrei 11:1 am schimba cuvantul credinta cu religie,iar daca am face proba, am descoperii, ca tot cuvantul -credinta- este mai de suflet si nu -religia.
Cuvantul credinta, credincios,credinciosie il gasim atat in Vechiul cat si in Noul dar religie nu-l gasim in vechiul.
In vremuriile actuale, oamenii indiferent de confesiune, mai rar intreaba : Care este credinta ta? Sau...Esti in credinta?
....Nu' oamenii intreaba: Care este religia ta ?
Iar daca raspunzi cu Iuda 1:3
Preaiubiților, pe când căutam cu tot dinadinsul să vă scriu despre mântuirea noastră de obște, m-am văzut silit să vă scriu ca să vă îndemn să luptați pentru credința, care a fost dată sfinților odată pentru totdeauna.
-Cu siguranta le-ai da de gandit, si poate s-ar intreba, care este credinta sfintilor? Derek a scris:
De exemplu, una este sa spui unui evreu ca ramane odihna ca cea de Sabat si alta este sa spui asta unui neevreu. Sunt perceptii cu totul diferite.
Acest verset, pentru mine cel putin, este atat de simplu.
Citeste aceasta fraza fara ''ca cea''care este in rosu si vei afla cat de minunat este raspunsul.
Pentru evreu odihna este egal cu Shabat, simplu.
Evrei 4:9 Rămâne dar o odihnă ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu.
Poporul Celui Sfant a fost, este si v-a ramane Israel si acest popor a avut legi, porunci si sarbari, deci, semnele dupa care se cunoaste ca este sfintit.
Daca acest subiect tine de subiectul deschis de fratele Nica, rog administratia sa mute aceste postari la locul cu pricina,multumesc.
Sa fi binecuvantat!
Netzari a scris:
Ceea ce vreau sa spun, de fapt, este ca religia apostolilor era o forma de iudaism reformat si nu era o religie noua. Era o partida iudaica care se numea Partida Nazarinenilor (in ebraica NEȚARIM).
Aceasta partida nu a evoluat, s-a pastrat asa cum era, din primul secol pana astazi.M-as bucura daca ati verifica, puteti cauta pe Google" NETZARIM" sau "NETZARIM FAITH".
Sigur, si Nețarimii sunt divizati, nu sunt o singura grupare, dar crezul lor s-a pastrat intact. Pe scurt, ei cred ca poruncile Torei trebuiesc respectate si Mesia a venit in persoana lui Yeshua Ben Yosef, adica Domnul Isus.
In timpul cand a fost scris N.T. , neamurile erau alaturi de evrei in cadrul Partidei Nazarinenilor. Separarea acestora de evrei se face treptat in secolele urmatoare, culminand cu decretele lui Costantin cel mare si aparand astfel crestinismul a carui istorie o cunoastem.
Dar este bine de subliniat ca, la origini, a fost o forma de iudaism si N.T. trebuie citit si inteles in interiorul iudaismului, nu in afara lui. Sabatul , Sarbatorile si altele nu sunt negociabile, ele sunt axiomatice fiind parti din ceea ce defineste iudaismul.
Si eu sunt un umil prozelit la credinta Nețarim.
Vă invităm să continuați discuția prin postări mai jos.
Moderator
Deconectat
RE: A creat Domnul Isus o religie nouă sau a îmbunătățit ceea ce exista deja?
Am studiat si eu depre partida Nazarinenilor,daca nu ma insel, este si pe acest portal pe undeva scris despre nazarineni.
Am cautat pe Google despre NETZARIM FAITH-dar din pacate am gasit doar ceva imagini.
Poti introduce linkul mai simplu.
Multumesc.
Deconectat
Multumesc pentru ca ati tinut cont de propunerea mea si ati descchis acest subiect. Dupa cum spuneam, sunt mai multe grupari de Nețarimi. Se pare ca aceasta este chiar "mostenitoarea" partidei din primul secol:
http://www.netzarim.co.il/
Sunt si retele de socializare cum este aceasta:
http://netzarifaith.ning.com/
Sunt si site-uri mai complexe, de informare si socializare ca acesta:
http://nazarenespace.com/
Si inca mai sunt multe dar se pot gasi pe parcurs, ele au trimiteri de la unul la altul. Cine doreste poate sa-si faca conturi acolo si sa puna intrebari, sunt chiar rabini foarte pregatiti de la care se pot invata multe.
"Cercetati toate lucrurile si alegeti ce este bun."
Va multumesc.
Deconectat
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
26362. Postat la 20/12/2014 14:59 - 3787z5h28m
Shalom - Pace.
Aș începe cu un comentariu foarte scurt, la subtitlu acestei pagini:
A creat Domnul Isus o religie nouă sau a îmbunătățit ceea ce exista deja?
În Biblia tradusă de Nițulescu, la Matei 5:17. scrie așa: Nu gândiți că am venit să desființez legea sau profeții; n-am venit să desființez, ci să desăvârșesc.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
Da, nu este greu de inteles, doar sa vrei sa intelegi. Daca citesti Biblia doar ca sa-ti aperi invatatura cultului din care faci parte, sau parerile personale, reusesti sa gasesti argumente pentru acestea. Dar pentru mantuire trebuie credinta data sfintilor o data pentru totdeauna.
"Toti impreuna erau nelipsiti de la Templu in fiecare zi, frangeau painea acasa,si luau hrana, cu bucurie si curatie de inima.
Ei laudau pe Dumnezeu, si erau placuti inaintea intregului norod." ( Fapte 2: 46,47.)
Ce inseamna aceste lucruri? Inseamna ca erau EVREI PRACTICANTI. Puteau sa fie placuti inaintea intregului norod daca nu erau buni implinitori ai Torei? Sigur ca nu. Crezul si religia ucenicilor lui Isus era o forma de iudaism, nu o religie noua. Nu trebuie sa ne ferim de cuvantul "iudaism". Iudaismul nu este doar pentru evrei, asa cum spun unii, este pentru toti oamenii.
Spun aceste lucruri nu pentru a converti pe cineva, ci pentru a clarifica modul in care trebuie privit si interpretat Noul Testament. N.T. este o continuare fireasca a Vechiului Testament, nu este scris sa contrazica sau sa desfiinteze Vehiul Testament. Marea parte a crestinismului actual incearca sa ne convinga ca Fiul a venit si S-a jertfit doar ca sa desfiinteze poruncile Tatalui. Ca si cum Tatal ar fi dat o Lege rea si imposibil de respectat si a venit Fiul si a desfiintat-o. Deci Fiul, practic, lucreaza impotriva Tatalui. Vorbesc ca un nebun, stiu, dar ce sa fac, asta invata crestinismul actual, numai ca se exprima mai altfel. Nu poate fi asa, N.T. nu a fost scris pentru a desfiinta V.T. si Fiul nu lucreaza impotriva Tatalui. La Dumnezeu nu este schimbare nici umbra de mutare.
Ar fi multe de spus, dar expunerile lungi nu sunt bune, mai bine ma opresc aici. Va multumesc.
Sa avem pace si binecuvantari.
A sluji lui Dumnezeu cum vrea omul, si nu cum cere Dumnezeu, este idolatrie.
Deconectat
Un site interesant, de unde se pot descarca si multe carti, cu trimiteri la alte site-uri de unde se pot descarca carti:
http://netzarifaith.org/e-books/
Deconectat
Am sa-ti vin in ajutor cu linckul de mai sus: http://netzarifaith.org/e-books/
Acum, poate fii accesat.
Ai ca ajutor -url- din casuta in care scrii, ca sa-ti devina albastru.
Deconectat
Shalom,
Doua intrebari:
1. Se poate documenta ca aceasta grupare are o continuitate istorica, adica au fost adunari care au dat traditia adunarii de la o generatie la alta (asa cum e la catolici de exemplu)?
2. Daca exista literatura tradusa in limba romana sau maghiara
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Deconectat
Dupa daramarea Templului, anul 70 e.n., au ramas in Israel doar doua partide de evrei: Nețarimi si Farisei. Faiseii ii cunostem si ca evreii ortodocsi, ei au fost numerosi in toate veacurile, pana astazi. Nețarimii au fost totdeauna pe cale de disparitie. Prigoniti de crestini pentru ca sunt "evrei" si de catre evrei pentru ca sunt "crestini", au supravietuit totusi pana in ziua de astazi.
Sigur ca se poate documenta, chiar stiu o partida care declara deschis ca este continuatoarea directa a partidei de la Faptele Apostolilor. Dumnezeu sa ma ierte daca gresesc, dar se pare ca si ei se poarta intre Nețarimi asa cum se poarta catolicii cu restul crestinilor. De asta exista multe partide de Nețarimi si Nețarimi independenti. Puteti afla mai multe de pe pagina lor:
http://www.netzarim.co.il/
Este acolo documentatie cam despre orice legat de ei.
Din pacate in limba romana nu am gasit cam nimic despre Nețarimi si ma gandesc ca nici in maghiara nu este mare lucru, dar in engleza gasiti aproape orice despre ei si din scrierile lor.
Deconectat
Eu nu am vazut ca ar avea google translate, poate ne dai un link spre el?
Primul istoric al adunarii primare, Hegesippus, care se spune era un evreu ce credea in Ieshua, ca Unsul lui Elohim a scris despre mai multe secte:
Saint Hegesippus (o49;γιος o77;γήσιππος ) (c. 110 r11; c. April 7, 180 AD[1]), was a Christian chronicler of the early Church who may have been a Jewish convert[2] and certainly wrote against heresies of the Gnostics and of Marcion. The date of Hegesippus is insecurely fixed by the statement of Eusebius that the death and apotheosis of Antinous (130) occurred in Hegesippus' lifetime,[3] and that he came to Rome under Pope St. Anicetus and wrote in the time of Pope St. Eleuterus (Bishop of Rome, c. 174r11;189).
O traducere google: Sfantul Hegesippus (o49;γιος o77;γήσιππος ) (c 110 -. C. 7 aprilie 180 AD [1]), a fost un cronicar creștin al Bisericii primare care ar fi putut fi un evreu convertit [2] și cu siguranță a scris împotriva ereziilor ale gnosticilor și ale lui Marcion. Data in care a trait Hegesippus este nesigura, dar se poate fixa prin declarația data de Eusebiu, că moartea și apoteoza lui Antinous (130) au avut loc în timpul vieții Hegesippus ", [3], și că a venit la Roma in timpul Papei Anicet și a scris în timpul papei St . Eleuterus (episcop al Romei, c. 174-189).
Deci acest evreu crestin pe nume Hegesippus, scria de urmatoarele secte (partide) din zona Israelului:
Therefore was the Church called a virgin, for she was not as yet corrupted by worthless teaching. Thebulis it was who, displeased because he was not made bishop, first began to corrupt her by stealth. He too was connected with the seven sects which existed among the people, like Simon, from whom come the Simoniani; and Cleobius, from whom come the Cleobiani; and Doritheus, from whom come the Dorithiani; and Gorthaeus, from whom come the Gortheani; Masbothaeus, from whom come the Masbothaei. From these men also come the Menandrianists, and the Marcionists, and the Carpocratians, and the Valentinians, and the Basilidians, and the Saturnilians. Each of these leaders in his own private and distinct capacity brought in his own private opinion. From these have come false Christs, false prophets, false apostles-men who have split up the one Church into parts through their corrupting doctrines, uttered in disparagement of God and of His Christ....
There were, moreover, various opinions in the matter of circumcision among the children of Israel, held by those who were opposed to the tribe of Judah and to Christ: such as the Essenes, the Galileans, the Hemerobaptists, the Masbothaei, the Samaritans, the Sadducees, the Pharisees.
Aici este traducerea de la google: Prin urmare, a fost Biserica numit fecioară, pentru ea nu a fost încă coruptă de o predare lipsita de valoare. Thebulis a fost cel care, nemulțumit pentru că el nu a fost făcut episcop, a început prima oara să-i corupă pe furiș. El a fost de asemenea in legatura cu șapte secte care existau între oameni, ca Simon, de la care vin Simonianii; și Cleobius, de la care vin Cleobianii; și Doritheus, de la care vin Dorithianii; și Gorthaeus, de la care vin Gortheanii; Masbothaeus, de la care vin Masbothaeii. Din acești oameni vin, de asemenea, Menandrianistii și Marcionistii și Carpocratianii și Valentinienii și Basilidienii și Saturnilianii. Fiecare dintre acești lideri prin propria capacitate privată și distincta i-a adus în propria sa opinie privată. Din acestia au ajuns Hristoși mincinoși, falși profeți, falși apostoli, oameni care au divizat Biserica, împărțind-o prin doctrinele lor corupătoare, rostite în denigrarea lui Dumnezeu și a Unsului Sau ....
Au fost, de altfel, diverse opinii în materie de circumcizie între copiii lui Israel, deținute de cei care au fost opusi seminției lui Iuda și a Unsului: cum ar fi Esenienii, Galileenii, Hemerobaptistii, Masbothaeii, Samaritenii, Saducheii, Fariseii. http://www.earlychristianwritings.com/text/hegesippus.html
Hegesippus, crestinul evreu, spune ca PRIMUL care a facut dezbinare a fost unul numit Thebulis. Ce stim despre el, ce ne spun cnonicarii despre el? Haideti sa cautam pe internet resurse despre el, cine a fost, cand a trait, ce a predat etc., nu ca sa ne luam dupa el, ci sa vedem ce erezii au existat inca de la inceput.
Deconectat
Netzari, este foarte simplu cu linkul.
Am sa-ti explic mai (babeste) asa cum procedez eu, iserezi normal linckul in casauta in care scri, dai clic cu mausul si tragi cu mausul peste linck, pana devine albastru, cand a devenit complet albastru, dai clic pe url - http://www.netzarim.co.il/ trebuie sa-ti apara url atat in dreapta linkului cat si in stanga lui.
Sper sa intelegi, este foarte usor.
Ca sa nu-ti mai apara pictogramele in casuta in care scri, vezi ca apare jos deasupra de Browse doua casute-1-Dezactivează figurinele în această postare si 2-Șterge această postare, dai clic pe casuta care te intereseaza.
Cu mare placere, sper sa-ti fie de ajutor.
......
Acesta este linckul pe care l-am reusit sa-l traduc http://netzarifaith.org/haderech/#
Interesant, doar cand am intrat pe telefon, dar de pe calculator nu am reuusit...nu pot sa-mi explic de ce.
Deconectat
Intr-adevar, au existat grupari de evrei care recunosteau pe Yeșua ca si profet, dar nu recunosteau rolul Lui in mantuirea omului. Ele au disparut un timp, dar acum au renascut. S-au unit intr-un curent iudaic numit "TALMIDAISM". Se pot afla mai multe despre ei aici:
http://www.talmidi.co.il/index.htm
Domnule Ionica, am citit postarea dumneavoastra si va multumesc pentru interesul acordat discutiei. Dumneavoastra observ ca citati surse crestine, eu vad lucrurile din punctul de vedere al Netzarimilor. Sigur ca sunt opinii diferite.
Eu spuneam ca , dupa daramarea Templului, au ramas in Israel doar Nețarimi si Farisei. In pasajele citate de dumneavoastra apar partide care sigur au disparut , ca Esenienii si Saducheii, apar Samaritenii care nu au fost niciodata recunoscuti de evrei ca fiind partida iudaica, de asemenea vad ca enumerati partide care au parasit iudaismul mozaic si au evoluat in alte directii si partide dizidente de crestini. Sursa este confuza si amesteca lucrurile, asa cum se intampla de multe ori in crestinism.
Chiar nu as vrea sa facem caracterizarea si istoria tuturor partidelor enumerate de dumneavoastra. Ar rezulta o dezbatere interminabila pe teme istorice, care oricum nu vor fi niciodata destul de clare.
Partidele iudaice, recunoscute de evrei, care au ramas dupa daramarea Templului, au fost Nețarimii si Fariseii. Crestinii categorisesc ca evrei si grupari din afara iudaismului. Nu toti cei circumcisi sunt evrei, si musulmanii sunt circumcisi si nu sunt deloc evrei.
V-as fi recunoscator daca am ramane cu discutia in sfera religioasa , o dezbatere pe teme de istorie ar fi de mai putin folos aici.
Va multumesc.
Editat Moderator5
Deconectat
Shalom peste noi,
Si nu am ramas? Caci intra la subiect, daca sustii ca nazarinenii sunt cei cu religia adevarata cei adevarati... Insa sustii ca nazarinenii au fost mai multe grupari - cu idei diferite - si asa trebuie sa vedem care sunt cei adevarati. Cum vom putea afla, care nazarineni sunt cei adevarati, daca ne descurajezi sa cercetam?
Iata de exemplu un evreu crestin, ce zice despre sectele defuncte si cele ce existau, inclusiv "nazarinenii" de pe timpul sau:
Epifanie de Salamina este un scriitor și prelat creștin bizantin din secolul al IV-lea, episcop de Salamina, în Cipru, la origine evreu palestinian convertit[1].
Sfântul Epifanie s-a născut în jurul anului 315 (sau, după alții, 308) într-o familie modestă de evrei din satul Besanduc, nu departe de Elefteropolis (Beit Guvrin sau Beit-Djibrin) în Palestina. La moartea tatălui său, copilul, orfan, a fost adoptat de un învățător al Legii iudaice, Trifon. Acesta i-a asigurat posibilitatea de a studia, așa încât Sfântul Epifanie a învățat nu doar Scripturile și preceptele legii mozaice, ci și cinci limbi - greaca, latina, ebraica, siriaca și copta -, lucru rar în acea epocă.
Descrie istoria a 80 de secte eretice, inclusiv cei care tineau legea lui Moise.
Are cineva aceasta carte a lui Epifanie in romana, caci a aparut in limba romana si cineva a recomandat-o. Se numeste Phanarion.
El ca evreu-crestin originar din Israel, trebuia sa stie multe si iata cum descrie el sectele ce au fost:
5:3 In the first Section of the first Volume there are twenty Sects, as follows: Barbarism, Scythianism, Hellenism and Judaism. Varieties of Hellenes: Pythagoreans or Peripatetics, Platonists, Stoics, Epicureans. The Samaritan sect, which is derived from Judaism. Four Samaritan peoples, as follows: Gorothenes, Sebuaeans, Essenes, Dositheans. Seven Jewish sects as follows: Scribes, Pharisees, Sadducees, Hemerobaptists, Ossaeans, Nasaraeans, Herodians.
Deci, inainte de a parea Ieshua Unsul cu mesajul sau:
- spune ca samaritenii au avut patru secte: Gorothenes (Gorothenieii), Sebuaeans (Sabeenii), Essenes (Essenianii), Dositheans (Dositeanii), asadar essenienii nu erau evrei, ci samariteni
Ce aveau in comun aceste secte samaritene cu evreii si ce ii deosebea? "Toate opiniile lor sunt aceleași ca și evreii, cu excepția faptului că detestă Neamurile și chiar nu va atinge nici o, și cu excepția faptului că neagă învierea morților și alte profeții, cele ulterioare lui Moise." Deci ei erau ca si saducheii, respingand invierea trupului mortilor, crezand doar in nemurirea sufletului. Saducheii credeau si ei intr-o forma a nemuririi sufletului.
- spune ca iudeii aveau sapte secte: Scribes (Scribii), Pharisees (Fariseii), Sadducees (Saducheii), Hemerobaptists (Hemerobaptistii), Ossaeans (Oseenii), Nasaraeans (Nazarenii), Herodians (Irodianii).
Si uite ca partida "nazarenilor" exista inca inainte de a veni Ieshua.
Erau ei adevarati credinciosi? Nu! Caci iata ce scrie despre ei, si practicile lor:
19:1 19. Nasaraeans, meaning 'rebels,' who forbid the eating of any meat and do not partake of living things at all. They have the holy names of patriarchs which are in the Pentateuch, up through Moses and Joshua the son of Nun, and they believe in themr12;
19:2 I mean Abraham, Isaac, Jacob, and the earliest ones, and Moses himself, and Aaron, and Joshua. But they hold that the scriptures of the Pentateuch are not Moses' scriptures, and maintain that they have others besides these.
19: 1 19. Nasaraeans, adică "rebeli," care interzic consumul de orice carne și nu se infrupta din nici o creatura vie. Ei cinstesc numele sfinte ale patriarhilor care sunt în Pentateuh, mai in sus de Moise și Iosua, fiul lui Nun, și ei cred în însele,
19: 2 Adică Avraam, Isaac, Iacov, ca cei mai vechi, și Moise însuși, și Aaron, și Joshua. Dar ei susțin că scripturile Pentateuhului nu sunt scripturile lui Moise, și susțin că au si altele în afară de acestea.
Deci erau evrei care acceptau doar Pentaeuchul lui Moise si niste carti ale sectei. Clar ca erau eretici.
Cum se face ca Pavel a fost numit "capul" acestei secte? Eu cred ca din greseala, din confuzie.
Ca de exemplu:
In jurul anului 1995 sau poate mai repede calatoream cu trenul de la Gherla la Cluj si stateam pe interval. Era un om acolo, nu chiar atat de in varsta, relativ bine imbracat, arata ca un intelectual. Am intrat in vorba cu el si mi-a spus ca facu-se inchisoare. Mi-a povestit ca sub patul lui era un lider al "Martorilor Lui Iehova", un etnic maghiar, care tineau sabatul, dadeau "sefului" zeciuiala chiar si din ratia de mancare si ca aveau barba. Vorbea cam cu detestare despre acest "sef al Martorilor", cum il numea el. Cand am auzit astea, am tresarit, fiindca mi-am dat seama ca omul facea o confuzie. De fapt acestia nu erau "Martorii lui Iehova", ci o mica ramura a sambatarilor care isi mai spuneau "Crestini Martori". Istoan Ioan si Gheorghita Chis (unii dintre voi ii cunoasteti) sambatari originari din satul Domnini, judetul Salaj, erau oarecum continuatorii acestei miscari. Azi este o miscare defuncta. I-am atras atentia domnului respectiv, insa el nu se lasa si spunea "Nu domnule, erau Martorii lui Iehova" ca se rugau lui Iehova. Probabil acestia sau liderul lor atunci cand se rugau, pomeneau numele Iehova si de aici venea confuzia. La fel s-a putut intampla si in primul secol. Pentru ca atat crestinii cat si nazarinenii nu mai aduceau jertfe la Templu, au fost bagati in aceeasi oala.
O alta varianta ar fi ca secta nazarinenilor, sau unii dintre ei, a trecut la credinta in Ieshua, insa si-au adus ideile gresite cu ei si astfel s-a creat o noua secta eretica crestino-nazarineana. Ca ce scrie in lincul netzarimilor postat de tine - inclusiv in evanghelia aceea apocrifa - se aseamana foarte tare cu ce credea secta nazarinenilor descrisa de evreul crestin Epifanie.
Deconectat
Netzarimii sunt mai multe grupari, dar au acelasi crez. Dumneavoastra studiati ce doriti, eu nu caut sa convertesc pe nimeni. Doar indrept atentia spre aceasta partida iudaica deoarece cred ca merita studiata. In timp ce eu incerc sa concentrez atentia pe crezul acestei partide, dumneavoastra spulberati concentrarea si deviati discutia in tot felul de alte directii. In acest fel nu stiu cand si daca vom ajunge sa vorbim punctual despre principii de credinta. Daca nu credeti ca Netzarimii au continuitate, si sunt aceeasi partida de la F.A., foarte bine, credeti ce doriti, dar Netzarimii exista astazi, si au un crez care merita studiat, parerea mea.
V-as fi recunoscator daca am ajunge sa discutam despre acest crez.
Va multumesc. Sa avem pace si binecuvantari.
Deconectat
Centrul si inima Bibliei este Hristos-Mesia, Calea impacarii cu Dumnezeu.
Daca deschidem Sfintele Scripturi, imediat dupa caderea omului in pacat, Dumnezeu spune:"
Vrajmasie voi pune intre tine si FEMEIE, intre samanta ta si SAMANTA ei.ACEASTA iti va zdrobi capul si tu ii vei zdrobi calcaiul."(Genesa 3-15)
Vechiul Testament este istoria poporului Israel, scena unde s-a desfasurat cel mai mare eveniment din istoria omenirii, o natiune creata special de Dumnezeu ca sa aduca in lume pe Mesia, iar Noul Testament este istoria unui Om care a facut posibila redresarea omenirii din pacatul Adamic.Cele doua Testamente se completeaza reciproc prin puterea Duhului Sfant care da viata celor ce cred cele scrise in ele.
Iudeii si Neamurile sunt unite in Hristos prin Duhul Sfant.
Hristos este insusi Cuvantul, nu putem spune ca Hristos a creat o noua "religie", ci El este dintodeauna, pregatit pentru lucrarea desavarsirii, vestita de la inceputul inceputurilor.Inima care statea sa pulseze si sa ne dea viata a fost profetita inca de la inceput, Jertfele, Sarbatorile, Poruncile, Randuielile intr-un cuvant TOTUL aratau catre Hristos!
Cand pruncul Isus a fost dus la Templu, prorocul Simeon a venit manat de Duhul Sfant, care s-a bucurat ca nu a murit pana nu a vazut mantuirea venind sa ridice pacatul lumii.
Iudeii asteptau pe Mesia, dar in mare parte nu L-au primit, neamurile beneficieaza de impietrirea lor.
Insa per ansamblu, si iudeii si grecii au parte de aceiasi soarta prin Hristos, iar noi va trebui sa imbratisam credinta apostolilor iudei, prin care s-a cladit trupul lui Hristos.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
Asta incerc sa spun si eu, ca Domnul nu a creat o noua religie, si Noul Testament este o continuare fireasca a Vechiului Testament si nu o desfiintare a acestuia. Dumnezeu a dat o singura religie, iudaismul, pe care a dezvoltat-o in trepte, daca pot spune asa. Neevreii care cred in Isus nu ar trebui sa aiba un crez foarte diferit de evreii care cred in Isus.
Deconectat
Netzari a scris:
Da, nu este greu de inteles, doar sa vrei sa intelegi. Daca citesti Biblia doar ca sa-ti aperi invatatura cultului din care faci parte, sau parerile personale, reusesti sa gasesti argumente pentru acestea. Dar pentru mantuire trebuie credinta data sfintilor o data pentru totdeauna.
"Toti impreuna erau nelipsiti de la Templu in fiecare zi, frangeau painea acasa,si luau hrana, cu bucurie si curatie de inima.
Ei laudau pe Dumnezeu, si erau placuti inaintea intregului norod." ( Fapte 2: 46,47.)
Ce inseamna aceste lucruri? Inseamna ca erau EVREI PRACTICANTI.
Toți impreuna erau nelipsiti de la Templu (virgula) în fiecare zi.....lipsește virgula după Templu.....Stiu, asa scrie in traducerea dupa Cornielescu.
Deconectat
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
26426. Postat la 28/12/2014 22:03 - 3778z22h24m
IUDAISMUL MESIANIC NETZARIM.
Avem un topic Crezuri crestine, vrei sa postez crezul IUDAISMULUI MESIANIC NETZARIM ?.