Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Pacea să fie între zidurile tale, și liniștea în casele tale domnești!"
Psalmii 122:7

Cugetarea zilei
"În lumânare, esențialul nu este ceara care lasă urme, ci lumina."

Antoine de Saint-Exupery

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 7
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Studiu Biblic - Discuții pe teme religioase | Biblia
Pagina 1 din 3 1 2 3 >
Deconectat Genesa 1
abdon
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
1490. Postat la 01/11/2009 19:30 - 5662z3h28m
Posteaza parerea ta, ideile tale, despre versetele din acet capitol.

Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2

Deconectat RE: Genesa 1
fullban1
1491. Postat la 01/11/2009 19:31 - 5662z3h27m
Intrucat sunt multi care sustin ca pamantul ar fi existat deja de foarte mult timp , inaintea zilei intaia si ca din acel moment Dumnezeu a inceput sa-l organizeze pentru ca sa poata trai fiinte pe el .
Sustinerea este ca Exodul 20 : 11 " Caci in sasa zile a facut Domnul cerurile , pamantul si marea si tot ce este in ele , ................, se refera de fapt la scoaterea pamantuli (uscatului) din apa . Si nu prea sunt contraargumente .
jesbaptism
1492. Postat la 01/11/2009 19:34 - 5662z3h24m
Geneza 1:1-3
La inceput, Dumnezeu a facut cerurile si pamantul.
Pamantul era pustiu si gol; peste fata adancului de ape era intuneric, si Duhul lui Dumnezeu se misca pe deasupra apelor.
Dumnezeu a zis: "Sa fie lumina!" si a fost lumina.

Noi suntem la fel cum e descris. Ca asemanare a celor scrise in versete, putem sa ne gandim la starea in care suntem (fara sa ne dam seama). Inimile noastre sunt pustii si goale, si intunecate datorita pacatului - adica sub puterea diavolului. Duhul lui Dumnezeu se misca (pluteste-vibrand - in alta traducere) pe deasupra si nu intra in inima omului din cauza pacatului care-L separa de el. De unde stim daca suntem in intuneric? Daca purtam ura cuiva inseamna ca locuim in intuneric. Ura este acelasi lucru ca si crima pentru Dumnezeu. Suntem pustii si cu mintea intunecata de ganduri rele si multe alte ganduri pacatoase pana primim adevarul. Si apoi cand vine Dumnezeu in inima noastra vom avea lumina: "Sa fie lumina!"
Isus Hristos a zis ca cine are lumina vietii nu va umbla in intuneric.

Doar daca primim dragostea Adevarului in inimile noastre vom deveni curati, primind iertarea pacatelor in viata noastra, adica stergerea pacatului, prin care vom sti ca lantul greu ni s-a taiat si suntem liberi cu adevarat.
Atunci din pacatosi vom deveni sfintii lui Dumnezeu.

Ce bine ar fi daca s-ar inmulti sfintii lui Dumnezeu... asta nu inseamna ca se inmultesc prin casatorie, ci prin nastere din nou din samanta nestricacioasa, din Cuvantul care ramane in veac.

Fiti binecuvantati!
Lica
1493. Postat la 01/11/2009 19:37 - 5662z3h20m
Genesa 2:8 ''Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit; și a pus acolo pe omul pe care-l întocmise.''

Fratii ma batrani probabil ca stiu insa pentru mine este o noutate..descoperire destul de recenta.....desi am citit de multe ori acest verset.

Biblia nu spune ce Dumnezeu a sadit gradina Eden ci Dumnezeu a sadit o gradina in Eden.... interesant....insa si...putzin complicat smiley

Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
avodah
1494. Postat la 01/11/2009 19:40 - 5662z3h18m
Ivri a scris:
Genesa 2:8 ''Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit; și a pus acolo pe omul pe care-l întocmise.''

Fratii ma batrani probabil ca stiu insa pentru mine este o noutate..descoperire destul de recenta.....desi am citit de multe ori acest verset.

Biblia nu spune ce Dumnezeu a sadit gradina Eden ci Dumnezeu a sadit o gradina in Eden.... interesant....insa si...putzin complicat smiley

In ebraica eden= rai !!!

BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39

Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
ciprus
1495. Postat la 01/11/2009 19:41 - 5662z3h17m
parerea mea este ca gradina edenului era pe pamant si de aceea DUMNEZEU a pus un inger pazitor la pomul vietii pt ca omul avea acces in geradina iar la momentul cand moise scrie cartea genesei el identifica locul unde a fost gradina si da indicii despre hotarele ei cu denumirile din vremea lui ( apropo astep raspunsuri la intrebarile lansate de mine )
Michael Roman
1961. Postat la 07/01/2010 12:46 - 5595z10h12m
Shalom! Frate Iedidia, cei care sustin asemenea enormitati, sa iasa pe interval, sa dezbatem scriptural, in acord cu regulile hermeneuticii biblice (nu cele rabinice si alexandrine, sau, fereasca Adonai, platoniciene, k atunci facem k Biblia sa spuna orice vrem noi), si cu bunul simt. Chiar si o prima citire a comm-ului postat de fratia voastra ridica o intrebare congruenta cu afirmatia, dar ilogica: a creat Dumnezeu inainte de a crea?...
Din alt pdv, as dori sa va indemn pe toti sa studiati atent genesa 1 si 2 si sa observati alementele identice din aceste capitole, precum si diferentele...Ce vrea sa spuna Duhul prin asemanari si prin deosebiri? Ce putem spune cert despre naratiunea Creatiei si ce ramane discutabil? Fiti binecuvantati.

Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
avodah
2152. Postat la 05/02/2010 17:40 - 5566z5h18m
vs14
Sa fie niste luminatori in intinderea cerului, ca sa desparta ziua de noapte ; ei sa fie niste semne cari sa arate vremile, zilele si anii;

In ebraica cuvantul "vremile " =moedim; acelasi cuvant "moedim"apare la
"timpul hotarat "cand trebuie tinute sarbatorile;
Acelasi cuvant "moedim" apare in Daniel 7 unde e vorba de vremi.
Vremurile Sarbatorilor
Sa aveti Pace.

BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39

Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
CorneliuS
2198. Postat la 15/02/2010 18:25 - 5556z4h32m
avodah a scris:
In ebraica eden= rai !!!

Eu inteleg ca "Eden" ar fi fost o regiune, unde Dumnezeu a sadit o gradina, si acea gradina unde era pomul Vietii si pomul cunostintei binelui si raului si Adam cu Eva se numea "Rai".

"Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăția, slava și viața"
Lavi
10758. Postat la 04/05/2011 11:23 - 5113z12h34m
Despre gradina Edenului sunt multe de discutat, de aici incepe totul.
Geneza cap 2 vers8 ,arată că Dumnezeu a sadit o gradină in Eden,spre răsărit ,si a pus acolo pe omul pe care-l intocmise.,de aici eu inteleg că pană să-l pună acolo pe om toate au fost facute ostirea cerească si ostirea de pe pămant,luminatorul cel mare (SOARELE ) si luminatorul cel mic (Luna) erau deja create,deoarece specifică , că gradina era asejată spre ,,răsarit,, ...nu putem spune rasărit dacă nu este soare ...logic.
Edenul era pe pămant,, aici,, ....pentru că vorbeste despre râuri care sunt si astazi...din cate stiu eu .Un râu ieșea din Eden și uda grădina; și de acolo se împărțea și se făcea patru brațe.
11. Numele celui dintâi este Pison; el înconjoară toată țara Havila, unde se găsește aur.
12. Aurul din țara aceasta este bun; acolo se găsește și bedelion și piatră de onix.
13. Numele râului al doilea este Ghihon; el înconjoară toată țara Cuș.
14. Numele celui de al treilea este Hidechel: el curge la răsăritul Asiriei. Al patrulea râu este Eufratul.
lângă râul Hidechel ( Tigru )se ruga si Daniel...dan cap 10:4,,În a douăzeci și patra zi a lunii întâi, eram pe malul râului celui mare, care este Hidechel (Tigru). "Si cum am specificat mai sus omul putea sa facă diferenta intre zilele saptamanii ,deoarece luminatorii aratau vremiile ,zilele si anii.
Acest subiect este foarte important că sa fie dezbatut .
Spor la dezbatere,astept si alte păreri.
Multumesc cu mult respect.

Michael Roman
10763. Postat la 04/05/2011 12:59 - 5113z10h59m
Shalom!
In postarea mea reiau putin din inscrisurile postate mai sus.
Trebuie sa vedem, asa cum bine a facut Ciprus, cine scrie textul, din ce loc si din ce perspectiva. Textul este scris de Moshe, DUPA iesirea din Egipt, probabil in timpul peregrinarilor din pustie, deci Moshe se afla prin pustia Sinai. Asadar, atunci cand scrie despre amplasarea sau despre topos-ul gradinii, el, inspirat in mod divin, adauga elemente geografice, cum ar fi "spre rasarit/est" pentru a localiza mai usor ținutul respectiv pentru evreii care rataceau, dar si pentru posteritate.
Desigur ca acest ținut era pe Pamant, iar granitele sale erau fluviale. Nu se stie precis pe unde era Gan-Eden, dar toate datele se refera la regiunea Mesopotamia. (De fapt, chiar termenul Mesopotamia provine din doua cuvinte eline, mesos si potamos, adica, "dintre râuri", se subintelege că țara. Daca Dumnezeu ma va ajuta sa elaborez un curs de Pentateuh, acolo voi mentiona si contextul civilizațional, in care Mesopotamia va fi inclusa. Pentru cei interesati de regiune si istorie, le pun la dispozitie resurse bibliografice)
Tot Pământul si mai ales Edenul fuseseră create respectându-se principiul antropic, adică având in vedere satisfactia si desfatarea maxima a omului. De fapt, de-aceea i se spunea Edenului si "Gradina Desfătărilor" (Paradis).
Un fapt EXTREM de important, din pdv meu, este cel semnalat de fr. Avodah, Gen. 1:14: existau luminatori pentru a stabili vremile, zilele, anii. Cuvantul pe care D. Cornilescu l-a tradus vremuri este moed, pl. moadim. El inseamna ceva de genul PRESTABILIT. Se refera, SIMULTAN, la timp prestabilit, la loc prestabilit si la persoana prestabilita.
Mai tarziu, cand Moshe va scrie restul cartilor sale, el va lasa sa se inteleaga ca timpul prestabilit este Sarbatoarea sau Praznicul,
locul prestabilit este Ierusalimul,
iar Fiinta cu care era stabilit sa te intalnesti era YHWH.
Altfel spus, Suveranul prestabilise cand sa te intalnesti cu El si unde. (Noul Testament are si alte comentarii privitoare la acestea, dar nu aprofundam aici.)
Ramanand in contextul imediat al naratiunii, merita analizat cu atentie mandatele sau sarcinile care i se incredinteaza lui Adam...
Berachot/Binecuvantari!

Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Lucia
10767. Postat la 04/05/2011 15:43 - 5113z8h15m
Din cate am inteles eu...aici va trebui sa postam parerile noastre cu privire la cap.1 din Genesa, nu?

Genesa 1. Un capitol sublim, ori de cate ori il citesc(dupa ani)se deschide inaintea mea frumusetea desavarsita a CREATIEI, in toate sensurile cuvantului.
Din punct de vedere literar il consider CAPITOLUL POEZIEI, jocul de cuvinte, aranjamentul, repetitia cuvintelor, in ansamblu se descopera si la propriu si la figurat cel mai magnific eveniment istoric-CREATIA pamantului si a cerului, cu tot ce cuprind ele.Fara inspiratie divina NIMENI nu ar fi putut aranja cuvintele acestui capitol-OPERA DE ARTA, in context, etape,zile.Sunt explicatii simple pline de farmecul intelepciunii Domnului. Primul pas pe care il facem pentru a vedea clar Cuvantul lui Dumnezeu de la Inceputul Inceputurilor, este LUMINA...numai prin ea patrundem in tainele Dumnezeirii.Priviti in jur, puteti vedea ceva fara ajutorul Luminatorilor?Nu!
Si totusi la inceput, in prima zi nu s-a creat soarele si luna ,ci LUMINA, abia in a lV a zi au fost creati acestia.Ati putea sa va explicati ,de ce inainte de toate Dumnezeu a creat LUMINA?In Apocalipsa 21-23 spune:,,Cetatea n-are trebuinta nici de soare , nici de luna ca s-o lumineze..."De aici intelegem ca ei lumineaza pamantul.Si totusi...va las pe voi sa raspundeti.As incheia astfel: Prin numarul perfect al zilelor, aranjarea perfecta a lucrurilor, prin simplitatea exprimarii, capitolul 1 este numarul 1 in toate,pentru ca da la iveala COMPLEXITATEA si MARETIA lui Dumnezeu.

Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Michael Roman
10781. Postat la 04/05/2011 22:06 - 5113z1h52m
...Da, superb capitol... Sa pasesti cu picioarele goale prin Gradina aburinda, sa simti roua, sa umbli cu atentie sa nu calci melcii, sa vezi vazduhul irizat in zeci de nuante multicolore, sa prinzi in mana fluturi, sa asculti fosnetul copacilor intins pe spate, sau in timp ce mangai caprioare, sa bei apa din pâraie clipocinde, sa adulmeci mirosul imbietor al poamelor coapte...

Parca mai am pe undeva o crestomație de versete care vorbesc despre o teologie a Creatiei, pe relatia Creator-creatie-creaturi. Parca se concentreaza pe Iov, Isaia, Psalmi... O pot cauta si trimite mail doritorilor...

Binecuvantari tuturor!

Nica Schirod
10798. Postat la 05/05/2011 22:17 - 5112z1h41m
Shalom - Pace.

Aș vrea să provoc o discuție, pe cât de filosofică, pe atât de interesantă despre capitolul acesta: Geneza capitolul 1.

Cred că suntem cu toții de acord, că YHWH (Dumnezeu) este infinit, adică vine din veșnicii și merge în veșnicii.
Ce s-a întâmplat, că la un moment dat, dar să citim;
1. La început, Dumnezeu a făcut cerurile și pământul.
Când a fost acel început?, și de fapt pământul îl vedem, dar care sunt cerurile?

Încă un mister care nu se vrea discutat și anume:
6. Dumnezeu a zis: "Să fie o întindere între ape, și ea să despartă apele de ape."
7. Și Dumnezeu a făcut întinderea, și ea a despărțit apele care sunt dedesubtul întinderii de apele care sunt deasupra întinderii. Și așa a fost.
Care sunt acestea ape? De deasupra și de dedesupt?

Și încă un mister, dar să citim:
26. Apoi Dumnezeu a zis: "Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peștii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul și peste toate târâtoarele care se mișcă pe pământ."
27. Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească și parte femeiască i-a făcut.
De ce omul trebuia să aibă chipul Creatorului și a acelor cu care sa sfătuit?

De ce acest om, a primit un așa meniu culinar, dar să citim:
29. Și Dumnezeu a zis: "Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânță și care este pe fața întregului pământ, și orice pom, care are în el rod cu sămânță: aceasta să fie hrana voastră."
30. Iar tuturor fiarelor pământului, tuturor păsărilor cerului, și tuturor vietăților care se mișcă pe pământ, care au în ele o suflare de viață, le-am dat ca hrană toată iarba verde." Și așa a fost.

Să nu mă luați în nume de rău că am pus problema în felul acesta, văd că avem destule minți luminate aici, și aș vrea să o puie la muncă.
Eu am făcut această dezbatere cu mine, a eșit, dar nu cred că mulți ar tolera și cititul printre rânduri.
Aș nominaliza pe câțiva dintre dumneavoastră, dar nu vreau ca cine-va să se supere, așa că curaj la taine, că știu că sunteți capabili.

Șalom - pace.

- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)

- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Michael Roman
10801. Postat la 06/05/2011 12:13 - 5111z11h45m
Shalom!

Iata o incercare de exegetare a v. 1 din Gen. 1:

Gen. 1:1: Be-reșit bara Elohim et'ha-șamayim ve et' ha-ereț.

Cum am mai scris si in alta parte, primul verset din Scriptura se constituie în ceea ce tehnica literară evreiască denumește petihta: adică, se folosește un verset, sau o rostire simplă, care reușește să înmănuncheze în sine un adevăr amplu, care va fi dezvoltat mai târziu. (Alte exemple de petihta: Mat. 1:1; Ioan 1:1-18 pentru întreaga sa Evanghelie; Galateni 1:4,5; Romani 1:1-5; Efeseni 1:3-14; Evrei 1:1-4.)
Altfel spus, v. 1 insumeaza Gen. 1 si 2, aceste doua capitole fiind doar elaborari sau detalieri ale v. 1.

Prezint o traducere literala a v. 1:

La inceput, a creat Zeii Cerurile si Pamantul.

Reșit, inceputul, nu este definit temporal, nu arata o dată precisa, ci se refera la prima actiune, creatia.
Verbul apare in fata substantivului, asa cum e normal in gandirea semita. Pe vremuri, la fel vorbeau si românii: "Vazut-a el", "venit-au ei", "mira-m-aș", etc.
Una dintre problemele ridicate de acest verset este urmatoarea: verbul "a crea" (bara), apare la singular, dar Elohim este un substantiv plural care nu se acorda ca numar cu singularul "a creat".
Ca lucrurile sa fie si mai complicate, limba ebraica are doua tipuri de plural. Primul tip de plural se numeste plural dual si are terminatia -ayim. El arata existenta a DOUA SI NUMAI DOUA elemente de aceeasi natura sau esenta. Exemplu: Egiptul este Mițrayim, intrucat existau doua Egipturi, cel inferior si cel superior (unite prima data de faraonul Menes, parca).
Al doilea tip de plural este cel obisnuit care, in acest caz, se termina in -im: el indica existenta care apare si aici, arata pluralul de fapt, adica exista TREI (sau cel putin trei) elemente de aceeasi esenta.
Ca atare, trinitarienii considera ca aici este vorba despre o aluzie la Trinitate, fundamentandu-si crezul pe desinenta de plural existenta aici, adica -im, Eloh-im. Faptul ca verbul e la singular ii determina sa afirme ca actiunea creatiei este intreprinsa in comun, UNITAR, de singurul Dumnezeu, iar faptul ca substantivul Eloh-im este la plural le sprijina afirmatia ca acolo apar Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Una in actiune, una in natura dumnezeirii, totusi pluralul duce spre trei Entitati divine si creatoare.

Lucrul acesta se regaseste si in limba română: "a venit familia Popescu", "biserica a hotărît", "regimentul a atacat", "saptamana are 7 zile" unde verbele apar la singular, dar substantivul indica o unitate compozită, familia, biserica, regimentul si saptamana fiind compuse din mai multe elemente de aceeasi natura sau esenta.

Verbul bara, in gandirea majoritatii rabinilor si mai ales a Parintilor Bisericii, semnifica a crea din nimic, ex nihilo. El difera de verbe asemanatoare de genul "a face", "a plăsmui", "a modela" sau "a martela".
"Cerurile" ha-șamayim sunt la pluralul dual. Moise pare sa spuna ca exista doua Ceruri. Desigur, ulterior se va vorbi despre Ceruri si Cerurile Cerurilor (Solomon) sau despre al treilea Cer (Pavel) sau despre 9 Ceruri (mistica evreiasca), dar ma stradui sa raman la versetul 1 si la contextul imediat, fara a aluneca in speculatii si nici macar in intertextualitate si teologie biblista.
Pamantul, amorf sau netocmit in acel moment, este, evident, la singular.
Altcineva la rand pe acest verset sau pe cap. 1. smiley

Lucia
10807. Postat la 06/05/2011 17:51 - 5111z6h6m
Nu vreau sa contrazic pe nimeni, insa eu cred ca versetul unu din Genesa exprima ceea ce Dumnezeu a facut pana in prima zi a Creatiei, vers.2(nu stim cand a inceput acest proces de creare), adica UNIVERSUL. Ce urmeaza in cele 7 zile ale CREATIEI din Genesa 1? Descrie modelarea ROTOCOLULUI si substantei lui, pregatirea suprafetei pamantului ,amenajarea acestui loc cu vegetatie, animale, atmosfera, cu tot ce cuprinde, soare, luna si stele, apoi omul. Cat despre Ceruri stim ca Universul are mai multe Galaxii, noi facem parte din Calea Lacteee...Si oare cate Galaxii mai sunt in Univers?

Si cred ca am raspuns la prima intrebare a fr. Nica.

La cea de a doua intrebare, as putea sa spun, Intinderea dintre ape este cerul pe care il vedem(atmosfera),apele de deasupra cerului, norii, iar apele de desupt erau apele care acopereau pamantul in acea vreme.

Chipul lui Dumnezeu a fost proiectat in noi printr-o alegere divina.

Cat despre meniu...Omul nu cazuse in pacat, moartea nu exista, sange nu se varsase, intr-un cuvant,nu se putea manca carne. Dupa caderea omului in pacat Dumnezeu a sacrificat primele animale facand haine din pieile lor. Ce imagine! Le-a acoperit goòiciunea prin sacrificiu...ne-a acoperit pacatele prin SACRIFICIU DIVIN, o oglinda inchipuitoare a ceea ce s-a intamplat apoi cu Mesia.

Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Michael Roman
10821. Postat la 07/05/2011 13:32 - 5110z10h25m
Sora Lucia, apropo de contradictii, te citez:
"...versetul unu din Genesa exprima ceea ce Dumnezeu a facut pana in prima zi a Creatiei..."
Sa inteleg ca versetul unu din Genesa exprima ceea ce Dumnezeu a creat inainte de a crea?... Pare o contradictie...

...Sa trecem la v. 2 din Gen. 1:
Ve ha-ereț haiytha tohu va bohu ve choșek al-pane tehom ve Ruach Elohim merachefet al-pane ha-mayim.

Traducerea mea:
Si Pamantul era amorf/netocmit si gol/pustiu si intuneric peste fețele genunii/Adâncului si Duhul lui Elohim/Zeii glisa/clocea/incuba peste fețele apelor.

Partea a doua a traducerii mele, care este literala, poate va șoca, dar mi-o asum si acum schitez motivul pentru care am tradus asa.

In Tanakh (Vechiul Testament), precum si in iudaismul ulterior (rabinic) Dumnezeu este vazut printr-o metafora, metafora păsării. Aceasta pasăre poate fi vultur, porumbel sau potârniche.

Dumnezeu ca vultur, Ex. 19.4 (vezi si Isaia 46:3,4):
Ați vãzut ce am fãcut Egiptului, și cum v'am purtat pe aripi de vultur și v'am adus aici la Mine.

Ruach Elohim/ Duhul lui Dumnezeu infatisat ca porumbel, Mat. 3;16:
De îndatã ce a fost botezat, Isus a ieșit afarã din apã. Și în clipa aceea cerurile s'au deschis, și a vãzut pe Duhul lui Dumnezeu pogorându-Se în chip de porumbel și venind peste El.

Dumnezeu ca potârniche, Ps. 91:4a:
El te va acoperi cu penele Lui,
Și te vei ascunde supt aripile Lui.

Explicatia acestei metafore trebuie inteleasă in contextul etiologic și geografic evreiesc. In Israel, din cauza caldurii, uneori se mai aprindeau campiile. O specie de pasari, potarnichea de campie, nu-si facea cuib in copaci, ci pe campie si depunea oua. Cand se declansau asemenea incendii, potarnichea fugea cu puii care nu puteau zbura, dar daca focul ii ajungea inainte de a putea scapa, potarnichea isi strangea puii sub aripi si se lasa arsa ea, dar isi salva puii... Dupa ce trecea incendiul, mama era moarta, dar puii erau scapati...
Acesta este contextul in care trebuie sa citim strigatul de jale al lui Mesia, care face parte din specia lirica denumita "bocet":

Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci și ucizi cu pietre pe cei trimiși la tine! De cîte ori am vrut sã strîng pe copiii tãi cum își strînge gãina puii supt aripi, și n'ați vrut!...

Cuvantul folosit de Cornilescu, "gaina", este incorect, el fiind in greacă ornis, adica o pasare (specific, cloșcă).
Mantuitorul se referea la Psalmul 91, spunand in mod aluziv ca El este Dumnezeul-Potârniche, Cloșca aceea care-Si strange puii sub aripi, lasandu-Se ars El...
Dar El mai face ceva: VESTEȘTE FOCUL CARE VINE! Omul în haine de in din Ezechiel 10:2-7 (de citit si Daniel 7:13,14, 10:6, Apocalipsa) putea sa potopeasca (sau sa boteze...) cu Duhul Sfant sau cu foc (Mat. 3.11). El a lasat sa treaca peste Sine focul, ca sa poata boteza cu Duhul... (Concluzia inversa: cei care nu accepta botezul cu Duhul, vor fi botezati cu foc...)
Aripile intinse de Elohim peste apele genunii incubeaza spre viata, iar aripile intinse de Yeshua spre Ierusalim ofera viata si scaparea din fața focului care urma sa vina in istorie in mod concret, prin dărâmarea Templului din anul 70 si pustiirea Ierusalimului din anul 135 e.n.).

Intrebare pastorala practica: cum vom raspunde la noi la oferta aripilor salvatoare dumnezeiesti?...

Binecuvantari tuturor!

Lucia
10823. Postat la 07/05/2011 15:01 - 5110z8h57m
Frate Roman, cititi va rog inca o data postarea mea, eu nu m-am contrazis singura in ce am scris...am scris romaneste, dar am sa fiu mai explicita in ceea ce am scris:
Versetul 1. din Genesa arata actul creatiei Universului(cerurile si pamantul), deci in momentul in care ajungem la vers.2 se incepe actul modelarii pamantului deja creat in sistemul nostru planetar inainte.Cititi versetul 2,,.Pamantul era..."asta inseamna ca era creat inainte de cele 7 zile a Creatiei vietii pamantesti...miezul exista sub o patura de ape, ce nu ati inteles?Dupa cum sunt zile si etape ale creatiei ,ce va mira ca inainte de expunerea din Genesa Dumnezeu a mai facut ceva , El este din vesnicie si nu este la mintea noastra ce se gaseste in CERURI.

elina72
10824. Postat la 07/05/2011 15:50 - 5110z8h8m
Doamna Lucia,
Am citit cu interes postările referitoare la Genesa 1 și am observat că dumneavoastră nu ați fost atentă la explicațiile referitoare la tehnica literară. Anume:
1. Genesa 1:1 este ideea principală a capitolelor 1 și 2; adică acest verset anunță conținutul capitolelor 1 și 2, atrage atenția asupra conținutului ce urmează a fi redat:
"La început, Dumnezeu a făcut cerurile și pământul."
Fiți atentă la timpul verbului: a făcut- perfectul compus, acțiune terminată, exprimă ideea generală, principală.
Regăsim acest tip și în alte cărți ale Bibliei, cărți pe care le-a amintit domnul Michael Roman.
2. În versetele următoare verbele sunt la imperfect: era, se mișca. Timpul imperfect este timpul narațiunii, al povestirii.
Această tehnică este preluată și de basmele populare: "A fost odată..." Iar continuarea: "Un împărat avea...", adică perfect compus urmat de imperfect.

Pentru o exegetare corectă,
Elina
Lucia
10825. Postat la 07/05/2011 16:53 - 5110z7h5m
Draga mea, am inteles de la inceput ce a vrut sa spuna fratele Roman.
Te rog pe tine sa dezvolti aceasta ideie, cum s-au creat CERURILE si PAMANTUL, din cele doua capitole?Desi noi vorbim doar de primul.

Pagina 1 din 3 1 2 3 >
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19164519 vizite unice Powered by PHP-Fusion