Cap 38 . 6 Lumina Lunii este pentru cei alesi , precum intunericul pentru cei pacatosi , aceasta este vointa Lui Dumnezeu , care a deosebit lumina de intuneric, cum a deosebit si spiritele oamenilor , intarind pe cele ale dreptilor prin dreptatea Sa . Aleluyaaa
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Luca 12:42-46 Și Stăpânul a zis: "Cine este ispravnicul credincios și înțelept, pe care-l va pune stăpânul său peste slugile sale, ca să le dea partea lor de hrană la vremea potrivită?
Ferice de robul acela, pe care stăpânul, la venirea lui, îl va găsi făcând așa!
Adevărat vă spun, că îl va pune peste toată avuția sa.
Dar dacă robul acela zice în inima lui: ,Stăpânul meu zăbovește să vină'; dacă va începe să bată pe slugi și pe slujnice, să mănânce, să bea și să se îmbete,
stăpânul robului aceluia va veni în ziua în care el nu se așteaptă, și în ceasul în care nu știe, și-l va tăia în bucăți; și soarta lui va fi soarta celor necredincioși în lucrul încredințat lor.
Isaia 1:3 Boul își cunoaște stăpânul, și măgarul cunoaște ieslea stăpânului său: dar Israel nu Mă cunoaște, poporul Meu nu ia aminte la Mine."
Maleahi 1:6 Un fiu cinstește pe tatăl său, și o slugă pe stăpânul său.
Dacă sunt Tată, unde este cinstea care Mi se cuvine?
Dacă sunt Stăpân, unde este teama de Mine?
Psalmii 91:14 "Fiindcă Mă iubește - zice YaHVeH - de aceea îl voi izbăvi; îl voi ocroti, căci cunoaște Numele Meu.
Ce frumoase sunt pe munți, picioarele celui ce aduce vești bune, care vestește pacea, picioarele celui ce aduce vești bune, care vestește mântuirea!
Isaia 52:6 De aceea poporul Meu va cunoaște Numele Meu; de aceea va ști, în ziua aceea, că Eu vorbesc și zic: ,Iată-Mă!'
Ioan 1:14 Și Cuvântul S-a făcut trup, și a locuit printre noi, plin de har, și de adevăr.
Ioan 5:43 Eu am venit în Numele Tatălui Meu, și nu Mă primiți; dacă va veni un altul, în numele lui însuși, pe acela îl veți primi.
Matei 10:25 Ajunge ucenicului să fie ca învățătorul lui, și robului să fie ca stăpânul lui.
Dacă pe Stăpânul casei L-au numit Beelzebul, cu cât mai mult vor numi așa, pe cei din casa lui?
Ieremia 30:6 Întrebați și vedeți dacă nu cumva naște vreun bărbat! Pentru ce văd pe toți bărbații cu mâinile pe coapse, ca o femeie la facere? Pentru ce s-au îngălbenit toate fețele?
Shalom aleichem!
Isaia 9:6 Marele sul al lui Isaia de la Qumran
פלא יועץ אל גבור אביעד שׂר השׁלום
Pele Joezel El Gibbor Abi Ad Sar Hashalom
"Minunat Sfatuitor, Puternic Erou, Tatăl Veacului (Care Va Veni), Comandantul Păcii"
"Gibbor" la Wilhelm Gesenius si Luther Martin "Erou"
Cuvantul "sar" in ebraica si limbile semitice inrudite, nu este un rang nobiliar (nu inseamna "print" ), ci inseamna ofiter de rang superior, un fel de echivalent al comandantului de armata. Era unul si mai mare peste acesta (de cel mai inalt rang) numit "Sar sarim" (Comandantul Comandantilor), care de obicei il purta regele, sau cineva delegat de rege (de obicei rude apropiate, demne de incredere, ca fiul regelui, unchiul regelui, fratele regelui, etc.). Toate aceste titluri se potrivesc de minune lui Mesia, Fiul lui Dumnezeu.
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Stimate utilizator ELIAHU777, poate nu ați observat dar acest subiect nu este unul de dispute și analiza celor ce au scris mai sus ci fiecare postează un verset sau câteva care i-a/i-au plăcut și eventual spune câteva idei pe scurt despre acesta/acestea.
Postarea v-a fost mutată la subiectul Diferențe între traducerile Scripturii
Vă rugăm puțin mai multă atenție unde și ce scrieți!
Mulțumim
Moderator3
<< ADEVĂRUL FĂRĂ DRAGOSTE ESTE O ÎNȘELĂTORIE; DRAGOSTEA FĂRĂ ADEVĂR ESTE O ILUZIE >>
Iată, doresc să împlinesc poruncile Tale: fă-mă să trăiesc în neprihănirea cerută de Tine! (Psalmul 119:40)
Să nu uităm:numai cine este mai întâi ,,scos din casa robiei'' poate să trăiască în ,,neprihănirea cerută de lege"
Dar ce este neprihănirea cerută de lege?
Tatăl ceresc ( dătătorul legii) mai întâi ne eliberează din robia păcatului și a morții (prin jertfă) abia după acest pas ne pune înainte poruncile Sale,pentru ca fiind salvați să le împlinim, ca să fim fericiți- Păzește dar legile și poruncile Lui, pe care ți le dau azi, ca să fii fericit, tu și copiii tăi după tine, și să ai zile multe în țara pe care ți-o dă Domnul, Dumnezeul tău, pe vecie." (Deutronom 4:40)
Ca bonus al înțelegerii mele cu privire la neprihănirea cerută de lege, ma gândesc la trei porunci si o invitație de care Avraam a ascult, și anume:1-Ieși din țara ta-2- din rudenia ta și-3- din casa tatălui tău și 4-(invitatia) vino în țara pe care ți-o voi arăta.( Geneza 12:1)
Și pentru că cel numit ,,prietenul Lui Dumnezeu'' a avut credință, credința aceasta i s-a socotit ca neprihănire.(Iacov 2:23)
Prin urmare, am constatat, că cine trăiește în casa robiei nu poate trăii în neprihănirea cerută de Cel ce a dat legi și porunci deosebite.
... Râd, și vorbesc cu răutate de asuprire: vorbesc de sus,
își înalță gura până la ceruri, și limba le cutreieră pământul. (Psalmul 73:8,9)
Dacă limba cutreiră pământul, atunci este bine să fim atenți la cuvintele pe care le lansăm.
În proverbe scrie; ,, Cine își păzește gura și limba, își scutește sufletul de multe necazuri''. (Proverbe 21 :23)
Apostolul Shaul scrie in epistolele sale referitor la vorbirea noastră- Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu sare, ca să știți cum trebuie să răspundeți fiecăruia.(Coloseni 4:6)
"Căci cine iubește viața, și vrea să vadă zile bune, să-și înfrâneze limba de la rău, și buzele de la cuvinte înșelătoare.(1 Petru 3:10)
''Eu sunt Ușa. Dacă intră cineva prin Mine, va fi mântuit; va intra și va ieși, și va găsi pășune.''Ioan (10:9)
Mântuit sau Salvat este doar acela care intră prin Mine-spune Mântuitorul, cu alte cuvinte nu este altă cale de acces la pășune și odihnă.
"Nevoiți-vă să intrați pe ușa cea strâmtă. Căci vă spun, că mulți vor căuta să intre, și nu vor putea''. (Luca 13:24)
"Spălați-vă deci și curățiți-vă! Luați dinaintea ochilor Mei faptele rele pe care le-ați făcut! Încetați să mai faceți răul!''(Isaia 1:16)
''Ferice de cei ce își spală hainele, ca să aibă drept la pomul vieții, și să intre pe porți în cetate!''(Apocalipsa 22:14)
Nu voi M-ați ales pe Mine; ci Eu v-am ales pe voi; și v-am rânduit să mergeți și să aduceți rod, și roada voastră să rămână, pentru ca orice veți cere de la Tatăl, în Numele Meu, să vă dea. (Ioan 15:16)
Evrei 11:39 Toți aceștia, măcarcă au fost lăudați pentru credința lor, totuș n'au primit ce le fusese făgăduit; 40 pentrucă Dumnezeu avea în vedere ceva mai bun pentru noi, ca să n'ajungă ei la desăvîrșire fără noi.
Shalom aleichem!
Evrei 11:5 Noua Traducere Românească (NTR) 2007 Prin credință a fost luat Enoh, ca să nu vadă moartea. Și n-a mai fost găsit, pentru că Dumnezeu l-a luat. Căci înainte de strămutarea lui s-a depus mărturie că Îi era plăcut lui Dumnezeu.
Ioan 3:13 Noua Traducere Românească (NTR) 2007: Nimeni nu s-a suit în cer în afară de Cel Care a coborât din cer, adică de Fiul Omului (Care este în cer)4
Nota de subsol nr 4 care este o explicatie a parantezei:
Deconectat
RE: Versete deosebite
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
26639. Postat la 15/01/2015 19:55 - 3761z3h45m
Trebuie sa fim atenti la detalii. Enoh a fost luat la cer ( Dumnezeu l-a luat. ) , nu s-a suit la cer ( . Nimeni nu s-a suit în cer în afară de Cel Care a coborât din cer)
Apocalipsa 20:6. Fericiti si sfinti sunt cei ce au parte de intaia inviere! Asupra lor a doua moarte n-are nicio putere; ci vor fi preoti ai lui Dumnezeu si ai lui Hristos si vor imparati cu El o mie de ani.
Berakoth!
fullban10 a scris:
Căci toți ceice se bizuiesc pe faptele Legii, sunt sub blestem; pentrucă este scris: " Blestemat este oricine nu stăruiește în toate lucrările scrise în cartea Legii ca să le facă" Galateni 3;10
Cât să mulțumim Domnului Hristos că pentru a ne răscumpăra din blestem , S-a făcut pentru noi blestem. Noi oamenii nu suntem în stare să stăruim în toate lucrările scrise în cartea Legii, ca să le facem.
Dar, noi oamnenii, suntem instare sa cercetam ce este este scris in Lege.
Ce frumos mai spunea Regele David: Cât de mult iubesc Legea Ta! Toată ziua mă gândesc la ea. Psalmii 119:97
Urăsc pe oamenii nehotărâți, dar iubesc Legea Ta. Psalmii 119:113
Urăsc și nu pot suferi minciuna, dar iubesc Legea Ta.Psalmii 119:163
Multă pace au cei ce iubesc Legea Ta, și nu li se întâmplă nici o nenorocire.
Psalmii 119:165
Ma gandesc, ca mai degraba cel care isi intoarce urechea ca sa nu asculte legea este blestemat.
Dacă cineva își întoarce urechea ca să n-asculte legea, chiar și rugăciunea lui este o scârbă. - Proverbele 28:9
Mai mult decat atat, cel care iubeste legea este o scarba pentru cel rau- Omul nelegiuit este o scârbă înaintea celor neprihăniți, dar cel ce umblă fără prihană este o scârbă înaintea celor răi.Proverbele 29:27
Dar va zice cineva: "Tu ai credința, și eu am faptele." "Arată-mi credința ta fără fapte, și eu îți voi arăta credința mea din faptele mele." Iacov 2:18
Vrei dar să înțelegi, om nesocotit, că credința fără fapte este zadarnică?
După cum trupul fără duh este mort, tot așa și credința fără fapte este moartă.
Iacov 2:26
Cei răi sunt stricați încă din pântecele mamei lor, mincinoșii se rătăcesc odată cu ieșirea din pântecele mamei lor.Psalmii 58:3
De aici am invătat, că cel rău este stricat incă din pântecele mamei lui.
David a spus că răul de la cei răi vine.1 Samuel 24:13
Iov a intrebat si el:,,Pentru ce trăiesc cei răi? Pentru ce îi vezi îmbătrânind și sporind în putere?
Și totuși ziceau Celui Sfânt: ,Pleacă de la noi. Nu voim să cunoaștem căile Tale. Ce este Cel Atotputernic, ca să-I slujim?Ce vom câștiga dacă-I vom înălța rugăciuni?
Ce! nu sunt ei în stăpânirea fericirii?
Imi place mult cum gândea Iov: ''Departe de mine sfatul celor răi!''
Iov 21:7 Mântuirea este departe de cei răi, căci ei nu caută orânduirile Tale.Psalmii 119:155
Psalmul 45:7,8 intr-o o traducere in engleza facauta de un comitet de evrei, finalizata in anul 1917; prescurtat se numeste JPS Tanakh 1917
7 Thy throne given of God is for ever and ever;
A sceptre of equity is the sceptre of thy kingdom.
8 Thou hast loved righteousness, and hated wickedness;
Therefore God, thy God, hath anointed thee
With the oil of gladness above thy fellows.
Iata si traducerea in romana:
7 Scaunul tău de domnie, de Dumnezeu (Elohim) dat, este pentru veci de veci;
Un sceptru de echitate (impartialitate, judecata dreapta) este sceptrul regatului tău.
8 Tu ai iubit neprihănirea și ai urât răutatea;
De aceea Dumnezeu (Elohim), Dumnezeul tău (Eloheka), te-a uns
Cu un untdelemn de bucurie mai presus de tovarășii tăi.
Mai multe despre aceasta traducere:
"The Jewish Publication Society of America Version (JPS) of the Tanakh (the Hebrew Bible) was the first Bible translation published by the Jewish Publication Society of America and the first translation of the Tanakh into English by a committee of Jews ..."
"Societatea De Publicație Evreiască a Versiunii America (JPS) din Tanakh (Biblia ebraică) a fost prima traducere a Bibliei publicate de Societatea De Publicație Evreiască a Versiunii America și prima traducere a Tanakh în limba engleză de către un comitet de evrei ..." https://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_Publication_Society_of_America_Version
A se vedea si:
The Holy Scriptures According to the Masoretic Text: A New Translation with the Aid of Previous Versions and with Constant Consultation of Jewish Authorities
Sfintele Scripturi Potrivit Textului Masoretic: o nouă traducere cu ajutorul versiunilor anterioare și cu consultarea constantă a autorităților evreiești https://books.google.ro/books?id=fUsycqfvaQoC&redir_esc=y
Avand in vedere acest lucru Evrei 1:8,9 fiind un citat din acest psalm, se reda tot asa:
8 iar către Fiul: "Scaunul tău de domnie, de Dumnezeu (Elohim) dat, este pentru veci de veci;
Un sceptru de echitate (impartialitate, judecata dreapta) este sceptrul regatului tău.
9 Tu ai iubit neprihănirea și ai urât răutatea;
De aceea Dumnezeu (Elohim), Dumnezeul tău (Eloheka), te-a uns
Cu un untdelemn de bucurie mai presus de tovarășii tăi."
Baruch hashem Elohim!
Berakoth!
Acelasi lucru intalnim si la traducerea evreilor din Ungaria, de pe www.zsido.com
Va rog sa observati, am pus in paranteze.
Baruch hashem Elohim!
Berakoth!
Tehilim (Psalmii) 45.
1. A karmesternek. A Liliomok szerint. Kórach fiaitól. Oktató dal. Szerelemnek éneke.
2. Szép beszédre buzdult a szívem; azt mondom én mûvem a királyé, nyelvem jártas írónak a tolla.
3. Szépségesebb vagy az ember fiainál, bájosság ömlik el ajkaidon; azért megáldott téged Isten örökre.
4. Kösd fel kardodat csípődre, oh vitéz, díszedet és ékességedet.
5. És ékességedben szökkenj föl, nyargalj az igazság ügyéért és a megalázott jogért, és tanítson téged félelmetes tettekre a te jobbod!
6. Nyilaid élesítvék r11; népek hullanak alád r11; szívébe a király ellenségeinek.
7. Trónod, az Istentől való (de la Elohim), mindörökké tart, egyenesség pálczája a te királyi pálczád.
8. Szeretsz igazságot, és gyûlölsz gonoszaágot; azért fölkent téged Isten (Elohim), a teIstened (Eloheka = Dumnezeul tau), vígság olajával a te társaid fölé.
9. Myrrha és áloé, kasszia mind a ruháid, elefántcsontos palotákból zeneszerekkel örvendeztettek téged.
10. Királyok lányai vannak drága nőid közt, ott áll a feleség jobbodon Ófir aranyában.
11. Halljad leány, lásd és hajlítsd füledet s felejtsd el népedet és atyádnak házát.
12. Majd megkivánja a király szépségedet, mert ő az urad, hódolj meg előtte.
13. Czór leánya te, ajándékkal hízelegnek neked a népnek gazdagjai.
14. Merő dicsőség a királyleány ott benn, aranyszövésû az öltözete.
15. Hímzett ruhákban vezetik oda a királynak; hajadonok mögötte, az ő társnői, vitetnek neked.
16. Oda vezetik őket öröm és újjongás közt, bemennek a király palotájába.
17. Őseid helyett lesznek majd fiaid, megteszed őket vezérekké az egész országban.
18. Hadd emlegetem nevedet minden nemzedékben meg nemzedékben; azért magasztalnak téged népek mindörökké.
http://zsido.com
Tehilim/31-50
2 Petru 1:1 intr-o Biblie veche de limba aramaica, din secolul VI (Versiunea lui Aksenaya, arameul, decedat in anul 528)
Simeon Petraus, rob și apostol al lui Yeshua Mesia celor care, egali în cinste cu noi, au fost vrednici de credință prin neprihănirea Domnului nostru și Mântuitorului nostru Yeshua Mesia.
In total sunt patru limbi si patru tari (daca or fi mai multe nu stiu) in care intalnim aceasta redare:
Cea mai timpurie forma (existenta la ora actuala) de acest fel a versetului se gaseste intr-un Nou legamant (Nou Testament) din Egipt, scris in limba egipteana veche (care se numeste "copta" ), dialectul coptic-sahidic. Se presupune a fi de la sfarsitul secolului II (dupa anii 180).
Apoi, avem aceasta forma in Codexul de limba greaca "Sinaiticus", numit asa dupa locul unde a fost descoperit, la o manastire de limba greaca din Peninsula Sinai, Sfanta Ecaterina. Este din secolul IV (anii 335).
Versiunea timpurie a lui Ieronim "Vulgata" includea si ea aceasta redare. Este din anii 380-390.
A aparut de timpuriu in:
Patru limbi
greaca, latina, copta, aramaica
Patru tari in care circula
Grecia (zona Sf. Ecaterina din Sinai aflata in sec IV sub sfera elenistica), Italia, Egipt, Siria
Cine a falsificat textul inlocuind cuvantul "Domn" prin cuvantul "Dumnezeu", cei de atunci sau aceia de dupa ei?
(PASAPORTUL DE INTRARE in regatul lui Dumnezeu "PACEA SI SFINTIREA" fara de care nimeni nu-l va vedea pe Dumnezeu)
"Urmăriți pacea cu toți și sfințirea, fără de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu."
Evrei 12:14 (Versiunea Douay-Rheims Bible).
Vedem aici o alta diferenta "Domnul" (VDC) vs "Dumnezeu" (VD-R).