"El va face ca domnia Lui să crească, și o pace fără sfârșit va da scaunului de domnie al lui David și împărăției lui, o va întări și o va sprijini prin judecată și neprihănire, de acum și-n veci de veci: iată ce va face râvna Domnului oștirilor" Isaia 9:7
Cugetarea zilei
"Cel ce nu mai are ce pierde și-a regăsit, în mod paradoxal, libertatea."
Studiind în continuare din cartea Exodului, despre Legile lui Dumnezeu, date poporului Israel, băștinașilor, și străinilor, care doreau să se alipească de Domnul, hai să urmărim, și să studiem, din aceste legi, care au mai rămas valabile?
am împărțit capitolul pe subiecte "S":
S1 v 1-4) lege asupra hoției, a furtului;
S2 v. 5-6) legea pagubei;
S3 v. 7-15, 25-27) legea împrumutului ( mai multe articole: bani, bou, vită, măgar, un dobitoc oarecare, haină );
S4 v. 16-17, 19) legea împotriva comiterii de adulter ( două subpuncte, al acestei legi );
S5 v.18) legea asupra vrăjitoriei;
S6 v. 20, 28) lege pentru recunoașterea dreptului lui Dumnezeu ( două articole separate: 1. despre idoli; 2. hula ), și a conducătorului pământesc
S7 v. 21-27) lege pentru protejarea străinului, văduvei, orfanului, și săracului din poporul tău ( 4 categorii de clasă socială, distincte, dar tot din pătura de jos )
S8 v. 29-30) Pârga - legea cedării celor dintâi, în favoarea lui Dumnezeu
S9 v. 31) legea sfințeniei ( un subpunct al ei - carnea )
iată comentariu unui "Teolog Duminical"
În mare măsură ceea ce găsim între capitolele 21 și 24 are de a face cu legislația socială. Aici sunt formulate legile pentru ceea ce noi am numi o societate civilizată.
v.1 r11; 4 Aceasta este o lege privitoare la dreptul auto-apărării și auto-protejării bunurilor.
Dumnezeu protejează proprietatea omului și viața lui.
Legile lui Dumnezeu sunt principii care au menirea de aduce liniște și ordine în viata societății. Legea nu are o putere transformatoare, ea nu are așa ceva, dar legea a adus un echilibru în viața omului. Apoi să nu uităm, ea ne îndreaptă către Domnul Isus care este izbăvitorul nostru.
v.5-6 El nu dă doar niște legi generale pe care fiecare să le împlinească așa cum dorește, Dumnezeu face precizări specifice pentru diferite situații. Dragi prieteni, grija lui Dumnezeu pentru noi nu este în termeni generali. Ea este pentru fiecare detaliu al vieților noastre.
v.16-17 Aceasta este o problemă mai delicată, dar importantă pentru Dumnezeu. Nimeni nu poate să se folosească de celălalt așa cum vrea el. Fiecare lucru trebuia așezat în contextul potrivit și rezolvat ca atare. Cel care voia plăcerea sexuala, trebuia să intre în contextul căsătoriei pentru a o avea.
v.18 Asupra acestei probleme Dumnezeu va reveni și o să vedem atunci odată în plus ce înseamnă vrăjitoarele și de ce măsura luată împotriva lor este atât de drastică.
Acum sunt mai multe aspecte pe care Dumnezeu le abordează:
v.19 Zoofilia, idolatria, și vrăjitoria sunt toate pedepsite de Domnul cu moartea, distrugerea. Motivul este acela că este o sfidare a creației și creatorului. Dar și în ceea ce privește grija față de cei năpăstuiți, Dumnezeu are un cuvânt de spus. Poporul trebuie să aibă grijă de aceste persoane.
v.21-27 Așa cum Dumnezeu are grijă de ei așa trebui ca și ei să aibă grijă de cei slabi și neajutorați.
Este uimitor modul în care Dumnezeu protejează pe cel sărac. Nu în mod gratuit se spune că Dumnezeu este tatăl orfanilor și văduvelor. lată aici o mostră a grijii lui.
lată dragi prieteni ce fel de Dumnezeu este Domnul. Lui nu-i sunt indiferente nici o categorie de oameni, nici im detaliu al vieților noastre. Este plăcerea Lui să binecuvânteze, să poarte de grijă. Pe toți acei care sunt ai Lui El îi ocrotește.
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
E greu sa aliezi legea cu harul pentru ca la fine sa ai un produs stabil, rezistent la probe si bun la gust in acelasi timp. Legea a fost data poporului evreu pentru necredinta lor.Hai sa privim un pic in capitolele anterioare celui in care Dumnezeu da legea lui Moise. Haideti iubiti Domnului sa construim un tablou avind ca baza Cartea Exod cap.17,18,19. dupa ce le aprofundati construiti tabloul prin care sa reprezentati viata cotidiana a poporului. Cred ca daca privim cu sinceritate si sunte supusi soaptei Duhului Sfint cu siguranta ajungeti la aceiasi concluzi la care a ajuns si Dumnezeu. Poporului âi trebuie o lege dupa care sa se organizeze social dar si cum Ma pot slavi.
Gindul lui Dumnezeu sa fie si gindul nostru.
Frate Danut Legea ii mult mai slaba in pedepse ca Harul!!!
Poate nu sti ce inseama calcarea Legi cand ai cunostina pacatului deja!
evrei 10:26. Caci, daca pacatuim cu voia, dupa ce am primit cunostinta adevarului, nu mai ramane nicio jertfa pentru pacate,
27. ci doar o asteptare infricosata a judecatii si vapaia unui foc care va mistui pe cei razvratiti.
28. Cine a calcat Legea lui Moise este omorat fara mila, pe marturia a doi sau trei martori.
29. Cu cat mai aspra pedeapsa credeti ca va lua cel ce va calca in picioare pe Fiul lui Dumnezeu, va pangari sangele legamantului, cu care a fost sfintit, si va batjocori pe Duhul harului?
NICI O CLIPEALA NU SA PUS PROBLEMA CA PORUNCILE SA FIE DATE LA O PARTE ISUS !!
Pe Calea Credintei Sfintilor nu mergi ca repetentii si corigentii ci mergi ca Sfintii ,din har in har si din putere in putere!!!!!!
Scump frate Pedro citeste interg capitolul 10 din cartea Evrei, analizeaza schematic evolutia invataturilo si hai sa vedem care este scopul scriei in acele vremuri si azi. E adevarat luate aparte acele versete ramai fara nici o sansa de a te impaca, dar ce zici de curvarul din Corint. Sau un pacat care l-ai indentificat dar care cel putin inca odata l-ai mai facut, esti mort si fara sansa de reabilitare, dar eu personal nu cred asta dar nici nu vreau sa se inteleaga ca sunt un libertin care se joaca cu pacatul. In ceea ce priveste incalcarea legii i-au vorbele Domnului "cine nua are pacat sa arunce primul" tu cum intelegi acest lucru?
Sti care ii diferenta intre pacat cu voia si pacat fara voia?
Asta ii diferenta intre oameni astazi!
Unii calca constienti desi stiu Poruncile si alti sunt biruiti in unele incercari!
Eu in orice am fost incercat si am gresit vin inaintea Domnului si prin Credinta in El am sfintirea!
Daaar:cel neprihanit ca trai prin Credinta ,NU cei care calca in mod voit de Dumnezeu a poruncit!
Dumnezeu are mila si indurare de cine asculta si implineste NU de cine tagaduieste!
Scrie:impotriveste pacatului pana la sange,!
Scrieot toul in Hristos care ma intareste!
Scrie:ca NU exista nici o porunca grea!
Cine esti tu sau eu sa judeci?Ne pus Domnul judecatori sau implinitori?
Dar pacatul cine il acopera nu propaseste pe Cale!
iacov 4:11. Nu va vorbiti de rau unii pe altii, fratilor! Cine vorbeste de rau pe un frate sau judeca pe fratele sau, vorbeste de rau Legea sau judeca Legea. Si, daca judeci Legea, nu esti implinitor al Legii, ci judecator.
12. Unul singur este datatorul si judecatorul Legii: Acela care are putere sa mantuiasca si sa piarda. Dar tu cine esti de judeci pe aproapele tau?
Pe Calea Credintei Sfintilor nu mergi ca repetentii si corigentii ci mergi ca Sfintii ,din har in har si din putere in putere!!!!!!
Pedro mai facut sa recitesc inca odata toate mesajele mele, nu am gasit nimic compromitaor, dar daca te-a deranjat ceva doresc sa stii ca nu am facuto cu intentie, mie imi place sa discut pe diverse teme biblice dar fara sa ma doara daca tu ai un alt mod de privire asupra anuimitor texte din scriptura. Cred ca fara umilinta nu se poate ajunge la cunostinta adevarului si fara smerenie nu ne putem inalta, in rest sa multa pace.
Nu am de ce sa ma supar si nu am nimic cu tine sau restu!
Eu sunt direct in vorbirea din Biblie si poate cateodata tai in doua!
Eu nu suport minciuna si neadevarul ,fiindca stiu ce Dumnezeu mia descoperit si am frica de DUmnezeu!
Un om cu frica de DUmnezeu NU INTOARCE O IOTA din ce ii scris!
(scuze daca te-am jignit,nu cu intetie,INSA ce ii scris ramane valabil pentru amandoi)
sa ai Pace!
Deconectat
RE: Exod 22
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
1967. Postat la 07/01/2010 23:02 - 5598z8h43m
Shalom! Frate Sambatar, precizarea k teologul care a scris era "duminicar" foloseste cuiva?... Si frate Danut, oare nu ar trebui sa renuntam la gandirea filosofica greceasca, fragmentara, care plasa obiectele in categorii, si sa ne insushim gandirea holistica ebraica? Intreb aceasta pt k din primele tale cuvinte ar parea k exista un dezacord intre lege si har, sau chiar un antagonism, probabil indus de celebrul Ioan 1:17, Legea a fost data prin Moise, DAR harul si adevarul au venit prin Isus Hristos", unde, APARENT, exista o antiteza... Adica LEGEA nu este chipul moral al Celui Preasfant (baruch-Hu!) ? DAREA LEGII nu a fost un act de HAR uluitor fata de evreii, poporul paradigmatic, reprezentantii omenirii?...Si HARUL exclude LEGEA?... Fiti binecuvantati, dragilor!
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Nu am incercat sa divid Sfintul Cuvint respectind un algoritm grec, incerc sa inteleg Scriptura in conceptul holistic, dar respectind secventa timp,spatiu cu care Dumnezeu s-a adresat oamenilor avind un singur plan cu ei anume acela de reabilitare a omului, si mai precis ca omul sa aiva un nou chip dupa chipul si asemanarea Lui si o noua locatie Casa Tatalui.Planul e un intreg, dar desfasurarea lui e secventiala ceea ce face ca si interpretarea lui sa devina secventiala subliniez respectind caracterul unitar al planului.
Deconectat
RE: Exod 22
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
2003. Postat la 13/01/2010 08:56 - 5592z22h49m
Frate Danut, sunt de-acord cu afirmatiile tale hermeneutice postate mai sus: toate sunt corecte, dar nu sunt toate Adik, ce ai scris tu, e corect, dar mai exista si alte principii hermeneutice pe baza carora trebuie studiata Scriptura. Nu ti le impartasesc, din doua motive: 1: nu s-ar subordona topicului Exod 22. 2: Oricum esti pe o cale buna, deci le vei descoperi singur (Cu o paranteza: dak nu ai descoperi toate principiile hermeneutice si/sau nu le-ai aplica corect, dar esti al lui Mesia, vei fi mantuit, intrucat nu o cunoastere teologica corecta mantuieste, - sa evitam o mantuire de tip gnostic - ci cunoasterea de Mesia, traita in viata.) Adonai cu voi.
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.