Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"El va face ca domnia Lui să crească, și o pace fără sfârșit va da scaunului de domnie al lui David și împărăției lui, o va întări și o va sprijini prin judecată și neprihănire, de acum și-n veci de veci: iată ce va face râvna Domnului oștirilor"
Isaia 9:7

Cugetarea zilei
"Cel ce nu mai are ce pierde și-a regăsit, în mod paradoxal, libertatea."

Alexander Solzenitin


Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 5
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Studiu Biblic - Discuții pe teme religioase | Biblia
Deconectat Faptele Apostolilor 15
Lica
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
5558. Postat la 11/12/2010 08:40 - 5260z23h35m
Deoarece de mai multe ori a trebuit sa explicam cateva versete din acest capitol am considerat ca ar fi util un studiu asupra intregului capitol. Studiul este "cules" de catre mine din o predica.



Fapte 15 sau Conciliul de la Ierusalim


TRADITIA - este parte din orice religie.

Intrebare: Traditia este buna sau rea?
Raspuns: Depinde de traditie, cheia fiind daca acea traditie este bazata pe un principiu biblic sau pe imaginatia omeneasca. Un bun exemplu de traditie este gasit in Fapte 15

Introducere:

Fapte 16:6

Intrebare: Vrea El sa vestesc Evanghelia oricui si oricand?
Raspuns: NU

Intrebare: Trebuie ca oricine sa accepte Evanghelia?
Raspuns: DA

Fapte 16:6 arata ca, desi avem tendinta de a propovadui Evanghelia oricui si oricand, noi trebuie sa ascultam de Duhul Sfant inainte de a actiona.
Am mentionat toate cele de mai sus pentru a scoate in evidenta ca Pavel in cap. 16 merge sa aplice ceea ce s-a hotarat in cap. 15 la Conciliul de la Ierusalim.
De obicei despre Fapte 15 se spune ca se discuta daca un neevreu trebuie sau nu sa observe Tora (tradus eronat r11; Legea) insa nu despre acest lucru se discuta in mod direct. Fapte 15 nu este o r0;halahar1; adica o conduita a comportamentului pentru neevrei deoarece in Mesia suntem una, avem aceeasi Scriptura!
Fapte 15 vorbeste despre cum trebuiesc evanghelizati neevreii.

VERSETUL 1
Câțiva oameni, veniți din Iudea, învățau pe frați și ziceau: Dacă nu sunteți tăiați împrejur după obiceiul lui Moise, nu puteți fi mântuiți."

Intrebare: Cine erau acesti oameni?
Raspuns: Galateni 2:11-12. Iacov (v. 12) era liderul comunitatii din Ierusalim. Deci acei oameni erau plecati de la Iacov insa NU erau trimisi de Iacov (Fapte 15:24).

Ierusalim era capitala Iudeii si Iacov era conducatorul comunitatii din Ierusalim.

r0;învățau pe frațir1; r11; fratii fiind aici neevrei

VERSETUELE 2,3

Pavel și Barnaba au avut cu ei un viu schimb de vorbe și păreri deosebite; și frații au hotărât ca Pavel și Barnaba, și câțiva dintre ei, să se suie la Ierusalim la apostoli și prezbiteri, ca să-i întrebe asupra acestei neînțelegeri. După ce au fost petrecuți de Biserică până afară din cetate, și-au urmat drumul prin Fenicia și Samaria, istorisind întoarcerea Neamurilor la Dumnezeu; și au făcut o mare bucurie tuturor fraților.

Intre salvare si sfintenie este o mare diferenta. Salvarea vine inaintea sfinteniei astfel in momentul in care esti salvat preocuparea ta devine sfintenia.
In contextual salvarii si al sfinteniei NU exista diferente intre evrei si neevrei.


r0;ca să-i întrebe asupra acestei neînțelegerir1;

- adica neintelegerea din versetul 1
Dacă nu sunteți tăiați împrejur după obiceiul lui Moise, nu puteți fi mântuiți."

VERSETUL 4

Când au ajuns la Ierusalim, au fost primiți de Biserică, de apostoli și de prezbiteri, și au istorisit tot ce făcuse Dumnezeu prin ei.

Intrebare: Cine a ajuns la Ierusalim?.
Raspuns: Pavel, Barnaba si probabil alte personae inclusiv cele care au mers sa r0;propovaduiasca Legear1; intre neamuri ajungand la Pavel si Barnaba in versetul 1


Intrebare: Cine ia primit?
Raspuns: r0;au fost primiți de Biserică, de apostoli și de prezbiterir1; v.

r0;au istorisit tot ce făcuse Dumnezeu prin ei.r1;

Intrebare: Cu cine?
Raspuns: Cu neevreii, ei fiind centrul discutiei.


VERSETUL 5

Atunci unii din partida Fariseilor, care crezuseră, s-au ridicat, și au zis că Neamurile trebuie să fie tăiate împrejur, și să li se ceară să păzească Legea lui Moise.

Taierea imprejur in acea vreme era ascociata cu observarea Torei insa, de fapt, ea este simbolul legamantului dintre Dumnezeu si Avraam (facut prin credinta).
UNII dintre noii crestini (convertiti dintre farisei) au asociat Tora cu credinta ca o cerinta pentru mantuire ceea ce este o mare eroare.
Mantuirea vine prin Mesia (crezand in El ca mantuitor) iar implinirea Torei vine abia apoi rolul ei fiind cunoasterea lui Dumnezeu si sfintirea omului credincios. Mesia are relevanta doar in contextual Torei.

VERSETUL 6

Apostolii și prezbiterii s-au adunat laolaltă, ca să vadă ce este de făcut.


Intrebare: Ce este de facut in legatura cu ce?
Raspuns: Evanghelizarea neamurilor dintre neevrei.

VERSETLELE 7,8,9

După ce s-a făcut multă vorbă, s-a sculat Petru și le-a zis: "Fraților, știți că Dumnezeu, de o bună bucată de vreme, a făcut o alegere între voi, ca, prin gura mea, Neamurile să audă cuvântul Evangheliei, și să creadă. Și Dumnezeu, care cunoaște inimile, a mărturisit pentru ei, și le-a dat Duhul Sfânt ca și nouă. N-a făcut nici o deosebire între noi și ei, întrucât le-a curățit inimile prin credință.

Evreii cerdeau ca ei au Tora si au primit sip e Mesia si asa sunt mantuiti primid ca dovada Duhul Sfant insa. Insa Pavel spune ca el propovaduieste Evanghelia neamurilor si ele cred si ca si evreii au primit ca dovada a faptului ca sunt primiti Duhul Sfant.

VERSETUL 10

Acum dar, de ce ispitiți pe Dumnezeu, și puneți pe grumazul ucenicilor un jug, pe care nici părinții noștri, nici noi nu l-am putut purta?

Dupa cum spuneam mai sus evreii credeau caci credinta lor a fost primita deoarece ei aveau Tora si apoi au si crezut in Mesia insa tocmai in aceasta se inselau deoarece a trimis un Mantuitor prin care avem mantuire inainte de a avea si noi Tora (pedagodul in neprihanire, sfintire) astfel incat credinciosul dintre neamuri in momentul in care crede este mantuit si abia de atunci incolo se poate preocupa de sfintenia lui.
Pavel combate idea mantuiri prin fapte si pune accepnul mantuirii prin credinta in Mesia in mod exclusiv. Pazirea Torei nu este parte din cerinta pentru mantuire.

VERSETUL 11

Ci credem că noi, ca și ei, suntem mântuiți prin harul Domnului Isus."

Din nou arata ca Duhul Sfant nu a facut diferenta intre evrei si neamuri.
Israelul a fost ales sa fie ro lumina intre popoarer1; si ceea ce ii facea sa fie o lumina era Tora...despre Tora sta scris ca cine va face ce scrie in ea va fi binecuvantat iar cine cu va fi blestemat (astazi de multe ori se intelege exact invers in mod gresit) si astfel ei fiind un popor deosebit si binecuvantat sa starneasca gelozia neamurilor care sa se intoarca la Dumnezeu prin acest rneam de preotir1; cum sunt numiti in Scriptura.

VERSETUL 12

Toată adunarea a tăcut, și a ascultat pe Barnaba și pe Pavel, care au istorisit toate semnele și minunile, pe care le făcuse Dumnezeu prin ei în mijlocul Neamurilor.

rsemnele și minuniler1; - semne care confirmau evanghelia

VERSETELE 13,14

Când au încetat ei de vorbit, Iacov a luat cuvântul, și a zis: "Fraților, ascultați-mă! Simon a spus cum mai întâi Dumnezeu Și-a aruncat privirile peste Neamuri, ca să aleagă din mijlocul lor un popor, care să-I poarte Numele.

- vorbeste Iacov liderul comunitatii din Ierusalim
- Israel este o congregatie de natiuni r11; ca si la exodul din Egipt unde multi egiptei i-au insotit

VERSETUL 19

De aceea, eu sunt de părere să nu se pună greutăți acelora dintre Neamuri care se întorc la Dumnezeu;

- repet faptul ca intreg capitolul 15 trateaza problema evanghelizarii neevreilor iar capitolul 16 este continuarea adica propovaduirea evangheliei (16:6)

rcare se întorc la Dumnezeur1;

Intoarcerea sau pozainta se face in doua etape:
1. Cunostiinta r11; constientizarea pacatului
2. Regretul r11; dorinta de a rezolva noua problema, necesitatea unui Rascumparator

Tora arata ce este pacatul iar Mesia este cel care rezolva problema calcarii Torei, Mesia Devenind astfel relevant in contextul mantuirii doar prin firul Torei care de fapt vorbeste despre El.

VERSETUL 20

ci să li se scrie doar să se ferească de pângăririle idolilor, de curvie, de dobitoace sugrumate și de sânge.

4 lucruri = idolatrie

Mesia nu este un alt zeu care sa fie pus impreuna cu Zeus, Jupiter etc...El trebuie acceptat dupa ce toti ceilalti Zei au fost respinsi (deci ceea ce s-a hotarat este ca nu Tora trebuie implinita inainte convertire ci doar indepartarea idolatriei).

VERSETUL 21

Căci încă din vechime, Moise are în fiecare cetate oameni, care-l propovăduiesc, fiindcă este citit în sinagogi în toate zilele de Sabat."

Dupa ce neevreii au renuntat la idolatrie apoi au devenit credinciosi in Mesia lui Israel apoi problema prioritara in viata lor devenea cum sa isi mentina sfintenia pe care au primit-o sau cum sa o creasca prin cunoasterea lui Mesia, cunoasterea lui Dumnezeu si cunoasterea voii Lui. Raspunsul este destul de usor de gasit avand in vedere ca Singurul lucru pe care il aveau era Tora...doar ea vorbea despre sfintenie si despre Dumnezeu in relatia Sa cu omul.
Insa repet faptul ca Tora este un jug prea greu de purtat pentru un om care inca nu este credincios de aceea in mod evident tot ce i se poate cere este sa se fereasca de idolatrie...iar daca se fereste de idolatrie atunci poate deveni un credincios...devenind credincios este salvat si abia apoi este indemna sa il invete pe Moise.
Cerintele pentru evrei si pentru neamuri sunt aceleasi, Scriptura este aceeasi si mantuirea este aceeasi in Mesia.

Accept completari si corectari...


Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Deconectat RE: Faptele Apostolilor 15
Lucia
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
5574. Postat la 11/12/2010 17:27 - 5260z14h48m
Frumoasa expunere!As mai putea adauga, ca ,ADUNAREA DE LA IERUSALIM a avut loc prin anii 50,la 20 de ani de la formarea BISERICII lui Hristos formata din fratii evrei si la 10 ani de la cea formata din frati neevrei.Marea desbinare a fost pornita de la TAIEREA IMPREJUR,ceea ce a dus la mari discutii si la formarea acestui CONSILIU.Decizia a fost ferma si dezbaterile au incetat la interventia DUHULUI SFANT,care I-a CALAUZIT. Au urmat SCRISORILE si cu ele a doua calatorie MISIONARA a lui Pavel.Ce mai am de adaugat este, ca primul SEMN,pe care Dumnezeu L-a facut cu crestinii primului secol este DUHUL SFANT pe care in mod vizlbil la turnat peste ei,iar Petru a fost convins prin aceasta,de indurarea Domnului peste NEAMURI.


Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19193059 vizite unice Powered by PHP-Fusion