Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"El va face ca domnia Lui să crească, și o pace fără sfârșit va da scaunului de domnie al lui David și împărăției lui, o va întări și o va sprijini prin judecată și neprihănire, de acum și-n veci de veci: iată ce va face râvna Domnului oștirilor"
Isaia 9:7

Cugetarea zilei
"Cel ce nu mai are ce pierde și-a regăsit, în mod paradoxal, libertatea."

Alexander Solzenitin


Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 5
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Studiu Biblic - Discuții pe teme religioase | Biblia
Deconectat Ordinea studierii VT in biserica
Michael Roman
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8182. Postat la 09/02/2011 12:03 - 5200z20h2m
Shalom!
Dupa cum am afirmat deseori, cred ca o caracteristica a credinciosilor este (sau ar trebui sa fie) temeinicia si rigurozitatea vietii, a muncii si a studiului. Biblia nu contine versetul "Las' ca merge s-asa!..."
Pe de alta parte, in extrem de putine biserici evanghelice am vazut ca exista o ordine in studiul biblic. De multe ori mi s-a zis, in adunarile care tin de o anumita confesiune: "Frate, du-te la amvon, si-apai ce toarna Duhul..."
Mai intai de toate, Duhul lui Dumnezeu a creat, si in creatie a pus ORDINE si nu a lasat sa domneasca HAOSUL, lucru pe care l-am expus si la conferinta de la Mogosa.
In al doilea rand, Dumnezeu a facut ca nu numai creatia Sa sa fie organizata, ci si mintea omeneasca. Avem in noi dorinta de a intelege si de a aduna faptele si intelegerea lor intr-un SISTEM.
In al treilea rand, daca am citit Sfintele Scripturi nu numai cu smerenie si inima deschisa la soapta Duhului Sfant, ci si cu atentie, am descoperi inca o data ca ele au fost scrise si canonizate in mod organizat, punerea lor laolalta fiind o expresie nu numai a gandirii dumnezeiesti sistematice, ci si a gandirii omenesti sistematice.
In al patrulea rand, coroana disciplinelor teologice este teologia sistematica, iar giuvaierul coroanei este formularea unui Crez corect din punctul de vedere biblic, precum si succint.
In consecinta, propun sa discutam despre validitatea unui sistem de studiu biblic in biserica si impreuna cu biserica, care sa abordeze nu doctrine (acest studiu este extrem de riscant, din mai multe motive!), ci cartile Bibliei.
Si pentru ca propunerea mea sa aiba si continut, infatisez urmatorul tip de studiu exegetic:

PENTATEUHUL:
Genesa, Exod, Levitic, Numeri, Deuteronom. S-ar putea ca studiul acestor carti sa dureze între 3 și 3 ½ ani.
Apoi Iosua, Judecători, Rut, I, II Șmuel/Samuel, I, II Regi, în paralel cu I, II Cronici, care sa se grefeze pe profeți, care apar de la II Regi 8:16.

Aici nu am mentionat toate cartile VT, aceea ramane tema unei postari viitoare.
Celor interesati, le pot pune la dispozitie si un tabel al citirii cartilor in forma hibrida Samuel-Cronici-Profetii pre- exilici si exilici.

In slujba lui Mesia,
Michael Roman.


Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
Deconectat RE: Ordinea studierii VT in biserica
Avram_76
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8183. Postat la 09/02/2011 12:18 - 5200z19h47m
Domnul sa-ti binecuvinteze munca, frate Roman, multumim pt. oferta, gestul tau pune in valoare minunata semnatura de la sfarsitul postarii, este una inaltatoare.
Cu stima, Avram.


Sa luptam pentru credinta care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna!!!!!
Deconectat RE: Ordinea studierii VT in biserica
Aurelc
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8184. Postat la 09/02/2011 13:13 - 5200z18h52m
Pace și binecuvântare îți doresc și eu frate Michael. Mă bucur că ai amintit acest aspect al studiului biblic sistematic cu comunitatea. Este în multe situații benefic acest fapt și printre altele am putea aminti: aprofundarea multor cunoștințe biblice dat fiind faptul că dacă Biblia este studiată la rând nu scapă așa ușor anumite aspecte, apoi îmbogățirea cunoștințelor cu felul cum sunt structurate Scripturile, cu felul cum sunt grupate cărțile Bibliei etc.
Nu știu dacă ai observat până acum, dar aici pe portal în pagina principală sus există acest sistem de citire a Bibliei în vederea studiului pe capitole, și noi, comunitatea din Austria am adoptat acest sistem de programare al textelor biblice pentru zilele în care ne întâlnim, în paralel cu un text din "Noul Testament" sau cum îți place ție să spui, Legământul înnoit. Așadar, dacă vrei să vi la noi în vizită la adunare, în Sabatul viitor vei avea ocazia să dezbatem împreună IIÎmp. cap 2 și II Corinteni cap 3. smiley

Acum însă, nu aș putea spune că deși este binevenită o asemenea programare, e și absolut necesară. Vedem că existau situații în care se lăsa și la aprecierea Duhului Sfânt.
Citat VDC: Luca 4:16. A venit în Nazaret, unde fusese crescut; și, după obiceiul Său, în ziua Sabatului, a intrat în sinagogă. S-a sculat să citească,
17. și I s-a dat cartea proorocului Isaia. Când a deschis-o, a dat peste locul unde era scris:
18. "Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns să vestesc săracilor Evanghelia; M-a trimis să tămăduiesc pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc robilor de război slobozirea, și orbilor căpătarea vederii; să dau drumul celor apăsați,
19. și să vestesc anul de îndurare al Domnului."
Dar oricum, orânduiala e cu siguranță binevenită, că mai bine e să se facă din când în când excepție dacă sunt musafiri cu un mesaj al lor special, dacât să nu fie nici o regulă de felul acesta.


Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat RE: Ordinea studierii VT in biserica
abdon
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8187. Postat la 09/02/2011 16:06 - 5200z15h59m
Imi place mult ideea ta, sau indemnul Ordinea studierii in Biserica a VT!
Si totusi, de ce nu a NT, deoarece fratietatea noastra cam este restanta cu NT?
Indemnul lui Ovidiu pare mai corect, studiul atat din VT, cat si din NT, sti cum este vorba Domnului , ca pe unele le lasam deoparte ..., nu de altceva, dar de cand ma stiu eu in credinta aceasta, am auzit si am fost invatat mai mult din VT decat din NT, ajungem sa uitam de ce s-a rastignit Domnul, nu realizam ce nu mai trebuie, ne aprofundam fara sa realizam de cele spuse de Ap Pavel, ca cine face ..., trebuie sa implineasca toata Legea. Astfel trecand in sumar peste NT, si studiind intens VT, utem cadea intr-o capcana, dar Frate Roman, daca ai acest indemn pe inima, Domnul sa iti dea putere, este nevoie si de aceasta!
Deconectat RE: Ordinea studierii VT in biserica
Michael Roman
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8207. Postat la 09/02/2011 18:25 - 5200z13h40m
Shalom!
Dragii mei, ani de zile am crezut ca a fost o intamplare ca Domnul Iisus a dat peste pasajul din Isaia 61, mentionat in Luca 4, pana cand am citit ca sinagogile din vremea Sa aveau sistemul de citire anuala a Tanakh-ului, adica a Legii, Profetilor si Scrierilor. In shabbat-ul respectiv, conform citirii, urma la rand oracolul profetic din Isaia, unul dintre asa numitele Cantari ale Robului Suferind (Isaia mai are inca 4 asemenea "cantari"smiley. Deci, nu era deloc un text ales la hazard, si, oricum, rabinii spun: "Cuvantul 'coincidenta' nu este un termen kosher...smiley "
Desigur, dupa citirea textului din ziua respectiva, chazzan-ul, adica ingrijitorul sau mai marele sinagogii invita si oaspetii sa rosteasca o cuvantare, un midrash, mai lung sau mai scurt, dupa putinta fiecaruia, dar care avea ca scop incurajarea oamenilor (Fapte 13:15, etc).
Eu sugeram, insa, nu numai citirea, ci si studiul pe carti, intrucat Dumnezeu a dat Scriptura pe carti, nu pe capitole, nici pe doctrine sau invataturi. A citi alternativ, atat din VT cat si din NT, e o binecuvantare, confera echilibru, dar cred ca fructificam si mai bine si respectam mai mult fiecare autor sacru daca ii citim opera integral, sa avem o privire de ansamblu, apoi sa luam cate o parte, la rand...
Vizavi de citirea NT: din punctul meu de vedere, e si mai simplu ca VT. Adica, se poate incepe cu Evangheliile si cu Faptele (carti narativ-istorice) si continua cu Epistolele adresate mai intai iudeilor, apoi si grecilor (Rom. 1:16). Scriu ordinea asta intrucat nu numai ca ea apare in Romani 1:16 si in predicarea lui Pavel, dar si pentru ca inainte de a vedea ce ne spune Cuvantul noua, ne-evreilor, aici si acum, trebuie sa vedem ce le spunea Cuvantul lor, evreilor, atunci si acolo, si apoi sa trecem la Epistolele adresate ne-evreilor. deci, dupa Evanghelii (pe care le putem intretese, acum lucrez la un proiect major in sensul asta) si Fapte, s-ar trece la Iacov, Petru, Evrei, Iuda, Ioan, Apocalipsa, iar apoi s-ar trece la epistolele pt ne-evrei, Galateni, Tesaloniceni, Corinteni, Romani, Coloseni, Efeseni, Filipeni. Acesti doi stalpi ar fi incununati cu Epistolele pastorale, Timotei, Titus, Filimon...Este, cum zicea D. Branzei, "Arcul de triumf al credintei crestine"...

Nadajduind ca postarea mea a slujit cuiva, ramaneti cu Adonai, pana la urmatoarea postare.
Michael Roman.



Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
Deconectat RE: Ordinea studierii VT in biserica
fullban10
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8228. Postat la 09/02/2011 20:41 - 5200z11h24m
De obicei respingeti ceea ce va spun eu despre adventisti. Totusi risc sa va amintesc ca noi avem studii biblice trimestriale, cu teme biblice. De exemplu, trimestrul acesta studiul biblic are tema- "Isus plangea"- Biblia si sentimentele omului. Emotiile, ingrijorarile, stresul, relatiile, sentimentul de vinovatie, judecata sanatoasa, speranta si depresia, rezistenta in incercari, invidia, etc. etc. Sunt ale noastre dar au trecut prin ele si eroii Bibliei. Tot acolo, avem intrebari de verificare pentru studiul biblic zilnic. Avem scoala de Sabat, instructor, si e ordine in toate.
In scoala aceasta am invatat. Ca daca nu erau studiile biblice, de unde sa patrunzi in tainele Scripturii?


Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat RE: Ordinea studierii VT in biserica
abdon
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8230. Postat la 09/02/2011 21:07 - 5200z10h58m
Sora Valentina, daca Biserica AZS, nu ar fi tras-o atata cu Lenuta, demult ne foloseam de cartile voastre, desi la Hunedoara, am folosit cartile voastre de studiu, aproape un an, dar nu ma mai facut fata la EG White. Am avut partasie, tot Hunedoara un timp atat cu Biserica Reformista, cat si cu cea Adventista, dar pentru ca ni se zicea Corturarii, nu am mai fost acolo, iara o sa imi zica moderatorii ca am iesit din sfera, trebuie sa le leg cumva, si uite legatura

Pentru ca sa nu existe, deranj "sufletesc" de ce sambatarii, folosesc cartile noastre, sau sa se spuna ca si noi ne-am luat dupa altii si le numim Studiul Biblic, suntem si noi in stare sa facem Teme Biblice, ca si scolari, mai mici, nu chiar ca studentii, accepta cu dragoste, am scris cu zambet.smiley
Deconectat RE: Ordinea studierii VT in biserica
fullban10
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8231. Postat la 09/02/2011 21:13 - 5200z10h52m
Vezi. Noi daca am da deoparte diferentele, ne-am intelege forte bine. Sa lasam ce ne deosebeste si sa luam ce construieste. Un studiu biblic te face sa inveti Biblia. Daca nu era studiul biblic -DANIEL- nici acum n-as fi stiut cartea Daniel. Daca nu aveam studiul biblic -Duhul Sfant- nici acum n-as fi stiut ce-i Duhul Sfant. Si daca stiu ceva, studiul biblic m-a invatat.


Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat RE: Ordinea studierii VT in biserica
Aurelc
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8237. Postat la 09/02/2011 22:22 - 5200z9h43m
Dragilor, ca să nu ieșim tare din subiect, pentru că observ că în loc să se vobească despre "Ordinea studierii VT în biserică" se vorbește ori de Noul Testament, ori de studii dogmatice, despre care fratele Michael parcă spunea că " este un studiu extrem de riscant din mai multe motive". Deci eu am spus că sunt multe adunări care practică acest tip de studiere a Bibliei ( mă refer la citirea și analizarea pasajelor odată cu ce e prezentat pe portal)... acum că n-o fi ea cea mai efectivă, nu mă pronunț. Totuși până la urmă, în adunări după vorba unui frate " lucrăm cu materialul clientului"... și în această situație metodele efective de studiu biblic e posibil să difere.
Dar să nu înțeleagă cineva că vreau să fac pe încăpățânatul, eu chiar mă bucur să văd și alte sisteme de studiu. Cu siguranță personal am multe de învățat. Dacă au și alții, atunci putem să continuăm discuțiile și fără să ne legăm de alte culte, ci să lăsăm cărțiile VT să ne învețe. smiley
Deci să înțeleg


Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat RE: Ordinea studierii VT in biserica
abdon
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8239. Postat la 09/02/2011 22:26 - 5200z9h39m
Frate Roman, acum teoria ca teoria, dar "praftica" ...
Unde ai sa postezi toata documentatia, ca eu am incercat ceva, daca ai continua tu, sa alcatuiesti capitol cu capitol, si noi pe langa tine , bine ar fi.

Daca te uiti aici, asta am incercat odata, dar nu am reusit sa continui, multumesc voua, care ati mai adaugat cate una alta http://www.melhisedec.ro/forum/viewforum.php?forum_id=17


wow, acum am corectat mesajul, nu am realizat ca subiectul acesta e cuprins in rubrica Biblia, eu cand s-a pornit Forumul, la inceput nu asta mi-a fost ideea, dar in fine, ideea a fost sa scriu Biblia, si dupa aceia la rand Geneza1, Geneza2, Geneza3, etc, pana la Apocalipsa 22, dar asta imi lua timp mult, si oricine sa intre intr-unul din capitole si sa faca comentariu asupra unui verset din capitolul respectiv.
Deconectat RE: Ordinea studierii VT in biserica
Michael Roman
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8243. Postat la 10/02/2011 00:27 - 5200z7h39m
Dragilor, sunt oricand pregatit sa tin diferite tipuri de studii, in functie de nevoile concrete ale unei Biserici.
Daca e nevoie, predau Privire de ansamblu asupra Vt sau Nt (sau ambele), Introducere in exegeza si hermeneutica, Profetii mesianice, istoria evreilor pana la anul 135, Dogmatica, si as intra si in Apologetica, mai degraba in Conceptii despre lume si viata (Weltanschauung). Daca este nevoie, ma pot mobiliza si pentru Religiologie, adica sociologia religiilor, antropologia religiilor, filosofia religiilor, hermeneutica si fenomenologia religiilor, dar pt asta asa avea nevoie de o comanda ferma si de cateva luni ragaz...
In toate astea, insa, daca nu e Domnul cu mine si daca Adunarea nu se roaga pt mine, nu fac nici o branza... Imi place sa lucrez in echipa...
Sa revenim la ordinea studiului VT. Cred ca el ar trebui sa arate cam asa: profetii intercalati cu regii, de vazut contextul istoric, cultural, aliante militare - daca este cazul - profetii implinite atunci, partial, si cele ce urmau sa se implineasca plenar. Eu o iau cronologic, nu asa cum sunt aranjate cartile in Canon, contest aceasta aranjare (si am motive bine intemeiate s-o fac, istorice, tematice, contextuale si psihologice).
Expun o schita:

Profeți pre-exilici:
Cartea profetului Obadiah (841-825 î.e.n.) din Iehuda, adresată Edomului și Iudei.
A profețit în vremea regelui israelit Ioram (852-841), fiul lui Ahaziah, a lui Iehu (841-814) și a regelui iudeu Iotam (853/848-841), fiul lui Iosafat.
De citit II Re. 8:16-29; 11 & 12; II Cr. 21:4-24.

Ioel (825-809) către Iehuda/Iuda.
Rege în Israel era Iehu (841-814), iar al Iudei era Ioas (835-796).
De citit II Re. 12, II Cr. 24.

Iona (784-772) din Israel, către Niniveh.
Contemporan cu Amos (767-755).
Rege în Israel era Ieroboam II (793/782-753), fiul lui Ioas; rege în Iehuda era Azariah (Ozia) (790/767-739), fiul lui Amația.
De citit II Re. 15:1-7, II Cr 26:1-23.

Amos (767-755) din Iehuda, către Damasc, Gaza (Filistia), Tir (Fenicia), Edom, Amon, Moab, Iehuda, Israel.
Rege în Israel era Ieroboam II (793/782-753), fiul lui Ioas, iar în Iehuda era Azaria (Ozia) (790/782-739), fiul lui Amația.
Etc, etc...

Spre o credinta comuna, care sa duca la o inchinare comuna,
M.Roman.


Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
Deconectat RE: Ordinea studierii VT in biserica
Aurelc
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8519. Postat la 16/02/2011 22:18 - 5193z9h47m
Bun, deci dacă bine am înțeles eu, conform numelui acestui topic ar fi recomandat ca din punct de vedere istoric după ce terminăm cărțile I și II Samuel să fie citite și studiate în paralel cărțile " Împărați", "Cronici" și profeții pre-exilici ( adică din perioada dinaintea robiei) despre care ai amintit mai sus. Dacă nu am prins ideea corect, o să mă și ne ajuți tu în viitoarele postări să deducem secretul.


Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat RE: Ordinea studierii VT in biserica
Michael Roman
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8524. Postat la 17/02/2011 01:01 - 5193z7h4m
Shalom!
Da, frate Ovidiu, citirea in paralel a regilor si profetilor pre-exilici se termina cu Ieremia (incl. Plangeri) si Habacuc.
Apoi apar profetii exilici Daniel si Ezechiel, si se trece la cărtile post-exilice:

Ezra 1-6 (538-516).
Hagai (520)= contemporan cu Zaharia (520-489). De citit Ezra 1-6, II Cr. 36:17-23 și Zaharia.
Zaharia (520-518)= contemporan cu Hagai (520-505). De citit Ezra 1-6, II Cr. 36:17-23 și Hagai.
Estera (483-473)
Ezra 7-10 (457)
Neemia
Maleahi (435-415). De citit Estera și Ezra 7-10.
Cu acestia se incheie citirea istorico-tematica a VT.
La cărtile poetico-sapientiale vom face referiri data viitoare.
Binecuvantari!


Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
Deconectat RE: Ordinea studierii VT in biserica
Aurelc
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8526. Postat la 17/02/2011 08:37 - 5192z23h28m
Stai nu te grăbi, că voiam să întreb pe unde-l includem pe Isaia ? smiley El mi se pare că a prins și ani de robie dacă îmi amintesc bine.

Și dacă tot suntem la contextul istoric al cărților, cu toate că am văzut că vrei să treci la cărțile poetico-sapinențiale, aș fi vrut să-ți cer părerea personală asupra perioadei istorice în care a trăit Iov smiley

Apoi încă ceva... Ar fi fain dacă ar avea cineva un tabel în care să fie menționat d.p.d.v. istoric cam cine dintre împărați și profeți au fost contemporani. Eu am 2 tabele diferite, (sau ar trebui să le am, dacă nu a făcut aripi cartea aceea, că acum scriu de la firmă și nu sunt sigur de asta... smiley ) de fapt 3: unul cu împărații lui Iuda, altul cu ai lui Israel și altul cu profeții. Dar consider că ar fi de mare ajutor un tabel comun, și eventual cu câte o referință biblică.


Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat RE: Ordinea studierii VT in biserica
Michael Roman
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8533. Postat la 17/02/2011 15:33 - 5192z16h32m
Shalom!
Scuze, am vazut ca ai dedus bine si am facut un salt, asa ca revin. După Amos, urmează:
Osea (755-714) din Israel, exclusiv către Israel. Contemporan cu Isaia (739-681) și Mica (733-701). Rege în Israel era Ieroboam II (793/782-753), fiul lui Ioas, apoi a domnit Zaharia (6 luni în 753-752), fiul lui Ieroboam II; Șalum (o lună în 752), fiul lui Iabeș, Menahem (752-742), fiul lui Gadi, urmat de Pecahia (742-740), fiul său. În același timp cu aceștia doi, domnea și Pecah (752-732) fiul lui Remalia; apoi Osea (732-722), fiul lui Ela.
În Iehuda au domnit Azaria (Ozia) (790/782-739), fiul lui Amația, Iotam (750/739-731) fiul lui Ozia, Ahaz (735/731-715), fiul lui Iotam, Ezechia (728/715-686), fiul lui Ahaz. De citit II Re. 15-17, II Cr. 26-28.

Isaia (739-681) către Iehuda, Israel, Asiria, Babilon, Filistia, Moab, Damasc și Siria, Egipt, Babilon, Edom, Arabia, Ierusalim, Tir.
Contemporan cu Mica (733-701), precum și nordicii Osea (755-714) și Amos (767-755).
În Israel domnea Pecah (752-732), fiul lui Remalia, și Osea (732-722), fiul lui Ela.
În Iehuda domnea Azaria (Ozia) (790/782-739), fiul lui Amația, Iotam (750/739-731) fiul lui Ozia, Ahaz (735/731-715), fiul lui Iotam, Ezechia (728/715-686), fiul lui Ahaz. De citit II Re. 15:27-21:18, II Cr. 27-33:20.

Mica (733-701) din Iehuda, către Israel și Iehuda.
Contemporan cu Osea (755-714) și Isaia (739-681).
Rege în Israel era Pecah (752-732), fiul lui Remalia, și Osea (732-722), fiul lui Ela.
Regii Iudeii: Iotam (750/739-731), fiul lui Azaria/Ozia, Ahaz (735/731-715), Ezechia (728/715-686), fiul lui Ahaz.
De citit II Re. 15:27-16:20, II Cr. 27-28.

Țefania (636-623) către filisteni, amoniți, moabiți, etiopieni, asirieni, Ierusalim.
Contemporan cu Nahum (630-620), Ieremia (627-574).
Rege în Iehuda era Iosia (640-609), fiul lui Amon.
De citit II Re. 21-23:30, II Cr. 33-35.

Nahum (630-620) către Niniveh.
Contemporan cu Țefania (636-623), Ieremia (627-574).
Rege în Iehuda era Iosia (640-609), fiul lui Amon.
De citit II Re. 22:2-23:30, II Cr. 34-35.

In legatura cu tabelul de care zici: exista unele Biblii de studiu sau dictionare serioase care au aceste tabele, dar daca nu ai asa ceva, poti lua postarile mele si le pui in forma tabelara.
Eu am intocmit un tabel pe sincronia Samuel-Regi-Cronici, dar nu stiu cum se posteaza tabele, imi innod urechile in tehnica PC. Daca vrei, ti-l trimit pe mail si vezi daca il poti posta cumva...
Iov a trait probabil pe vremea lui Avraham, dar eu nu l-am inclus in expose-ul cronologic pentru ca oricum nu conteaza cand a trait, cartea Iov nu este narativ-istorica, ci poetica-sapientiala, deci de intelepciune, invataturile sale sunt pururea valabile, la fel ca Psalmii, Proverbele, etc.
Binecuvantari tuturor!


Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
Deconectat RE: Ordinea studierii VT in biserica
Michael Roman
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8818. Postat la 01/03/2011 01:48 - 5181z6h17m
Shalom!
Daca voi ati avea de slujit Bisericii (sau unui grup de tineri) prin invatatura din Tanakh, Vechiul Testament, cum ati proceda?... Ati face conexiuni si cu invatatura Noului Testament, Cartile Legamantului Innoit?...


Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
Deconectat RE: Ordinea studierii VT in biserica
fullban10
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
8851. Postat la 01/03/2011 18:17 - 5180z13h48m
Absolut! Nu se poate una fara alta. Nu am stii cine-i sarpele cel vechi din Apocalipsa, daca n-am citi Genesa. Nu? Ca sa dau doar un exemplu.


Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat RE: Ordinea studierii VT in biserica
Dani
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
14402. Postat la 30/09/2011 19:59 - 4967z13h6m
Am urmărit un material video timp de 90 de minute, am fost impresionat de dovezile ce s-au adus cu privire la scrierile vechiului testament, dar si multe dovezi despre manuscrisele noului testament.

Vizionare placută vă doresc! http://www.ecrestin.ro/discutii/Apologetica/345-Biblia.html


Fiți și voi îndelung răbdători, întăriți-vă inimile, căci venirea Domnului este aproape.Iacov 5:7
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19193025 vizite unice Powered by PHP-Fusion