CorneliuS (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15824. Postat la 22/12/2011 18:53 - 4881z4h30m
As dori, daca sunteti deacord sa discutam putin pe marginea acestor versete si sa aflam mai exact in ce zi au ajuns copiii lui Israel la Sinai, pentru ca de aceasta data, depinde foarte mult sarbatoarea Cinzecimii.
B. Nitulescu 1874 In intaia zi din luna a treia dupa iesirea fiilor lui Israel din Egipt, tot in aceeasi zi venira ei in pustiul Sinai
B. Ortodoxa
1. Iar în luna a treia de la iesirea fiilor lui Israel din pãmântul Egiptului, chiar în ziua de lunã plinã, au ajuns în pustia Sinai.
Care dintre aceste versete credeti ca este cel mai aproape de adevar, caci intre ele este o diferenta de 15 zile?
"Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăția, slava și viața"
Noua Traducere Romana Exodul 19:1 Chiar în ziua în care se împlineau trei luni de la ieșirea israeliților din țara Egiptului, ei au ajuns în pustia Sinai.
Chestia cu "chiar în ziua de lunã plinã" nu știu de unde au luat-o, azi dimineață am verificat mai multe traduceri paralele, Textul Masoretic și Septuaginta, unde nu apare.
https://www.biblestudytools.com/lxx/exodus/19.html
https://www.biblestudytools.com/lxx/exodus/19.html
http://biblehub.com/exodus/19-1.htm
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Deconectat
RE: Exodul: 19.1
MOT TEODOR (detalii numai pentru membrii conectaţi)
27777. Postat la 22/05/2018 16:37 - 2538z7h46m
Luna este un cuvânt omonim. În funcție de context se face referință fie la astrul ceresc numit Lună, fie la luna din calendar.
În versetul în cauză se face referire luna din calendar deoarece este vorba de a treia lună de la ieșirea lui Israel din Egiptul antic.
În Biblie întâlnim raportări la un calendar, calendar pe care în lucrările noastre l-am numit Calendarul Biblic. Calendarul Biblic este o moștenire din lumea antediluviană și este un calendar lunar-solar. În acest calendar începutul unei luni este la r0;nașterea luni noir1;, adică în ziua când apare prima dată r0;secera lunii noir1;. Durata lunii calendaristice este dată de timpul necesar ca astrul Lună să facă o rotație completă în jurul Pământului. Pentru calendar se are în vedere luna sinodală care are durata de 29 zile, 12 ore, 44 minute și 2,9 secunde. Cum o lună calendaristică trebuie să aibă un număr întreg de zile, în Calendarul Biblic sunt 6 luni care au 29 de zile și alte 6 luni cu 30 de zile, prin alternanță, o lună de 29 și următoarea de 30 de zile deoarece la cele 29 zile și 12 ore a lunii sinodale se adaugă 12 ore care au rămas de la luna precedentă. Pentru a se face concordanța cu mișcarea de revoluție a Pământului în jurul Soarelui se consideră un ciclu de 19 ani (ciclul METONIAN) în care 12 ani au 12 luni și 7 ani au 13 luni. .
Calendarul Biblic este astfel construit încât luna a doua, luna Yiar, are totdeauna 29 de zile.
Se știe că Vechiul Testament a fost scris în ebraică și câteva fragmente în aramaică (Ezra 4. 8; 6. 18; 7. 12-26; Daniel 2. 4b-7, 28), iar Noul Testament (canonul greco-latin) a fost scris în limba greacă veche, dialectul koine. În sec. al III-lea î.e.n. Vechiul Testament a fost tradus din ebraică în limba greacă, traducere cunoscută cu numele Septuaginta. Traducerile Vechiului Testament în Biserica Ortodoxă sunt făcute în general după Septuaginta, vezi Biblia versiunea Biserici Ortodoxe, ediția 1982.
După cum se poate vedea în majoritatea traducerilor în versetul Ex. 19. 1 apare sintagma r0;chiar în ziua aceear1;, sintagmă care este precizată ca r0;ziua întâi a lunii a treiar1; în unele traduceri.
Cum în acest verset este vorba de lună calendaristică, sintagma r0;în ziua de lună plinăr1; cel mai probabil se referă la ziua în care după cele 29 de zile ale lunii a doua (luna Yiar) s-au adăugat cele 12 ore pentru a fi o lună sinodală plină (29 zile și 12 ore) și astfel suntem tot în prima zi a lunii a treia.
Este greu de spus cum au interpretat unii traducători textul din Scripturile originale ebraice și / sau Septuaginta și care sunt resorturile pentru diferitele traduceri.
Important este să înțelegem că poporul Israel a ajuns la muntele Sinai în prima zi a lunii a treia, luna Sivan. Plecând de la această dată se poate deduce că darea legii și a tablelor legământului a avut loc în data 6 Sivan adică la Sărbătoarea Cincizecimii.
Cum am arătat cu mulți ani în urmă, Dumnezeu a încheiat Legământul Biblic Noic cu Noe tot în 6 Sivan, adică la Sărbătoarea Cincizecimii. Această sărbătoare Noe și familia lui au prăznuit-o imediat ce au ieșit din corabie după Potopul biblic.
Din Noul Testament știm că în această sărbătoare a DOMNULUI Dumnezeu (Sărbătoarea Cincizecimii) a avut loc botezul cu Duhul Sfânt și Cel Prea Înalt a încheiat Noul Legământ cu Biserica Sa scriind prin Duhul Sfânt în inima ucenicilor legile și poruncile Sale.
Studiind Biblia vedem că în ziua de 6 Sivan prin Fiul Său și pentru El și pentru noi toți acei scriși în Cartea Vieții Dumnezeu a făcut mari evenimente, precum:
- a încheiat legămintele biblice;
- a dat Sistemul biblic de legi pe care-l găsim în Sfânta Scriptură;
- a avut loc botezul cu Duhul Sfânt a Bisericii lui Dumnezeu;
- s-a născut un nou popor a Celui Prea Înalt cunoscut cu numele Biserica lui Dumnezeu;
- s-a rezolvat pentru Biserica lui Dumnezeu problema păcatului adamic (/ strămoșesc / originar).
Tot în această zi va fi încheiat Vechiul Legământ reînnoit cu Israel la începutul Împărăției de o mie de ani și în urma Judecății de Apoi la această dată vor intra în Legământul etern (identic cu Noul Legământ) cele 9 clase de oameni care vor fi salvate în urma judecății.
Acestea sunt evenimente mari din Planul lui Dumnezeu de mântuire și în cinstea lor și pentru comemorare eternă, din eternitate DOMNUL Dumnezeu a pus în această dată (6 Sivan) una marile Lui sărbători r11; Sărbătoarea Cincizecimii. Acest festival biblic anul acesta a fost prăznuit de Biserica lui Dumnezeu și poporul Israel duminică 20 mai conform calendarului civil.
Bibliografie
1. VDC r11; Biblia, traducerea Dumitru Cornilescu
2. VBOR r11; Biblia - Versiunea Bisericii Ortodoxe Române, ediția 1982
3. Ilie Rendeș; Teodor Moț r11; Porțile Ierusalimului, Ediție de probă r11; I / a, Timișoara, 2016
4. Ilie Rendeș; Teodor Moț - Sărbătorile în Noul Testament, http://www.melhisedec.ro/readarticle.php?article_id=560
5. Ilie Rendeș; Teodor Moț - Câteva caracteristici generale ale sărbătorilor DOMNULUI Dumnezeu
- acest articol este trimis pentru publicare pe http://www.melhisedec.ro/news.php
Pentru câteva elemente în plus privind Calendarul Biblic se poate vedea
6. Ilie Rendeș; Teodor Moț r11; Textul legământului, Ediție de probă r11; I / a, Timișoara, 2016
[bNegreșit, sunt mai prost decât oricine, și n-am pricepere de om. N-am învățat înțelepciunea, și nu cunosc știința sfinților, Pilde 30. 2, 3; De aceea mi-e scârbă de mine și mă pocăiesc în țărână și cenușă., Iov 42. 6.
[/b]