"El va face ca domnia Lui să crească, și o pace fără sfârșit va da scaunului de domnie al lui David și împărăției lui, o va întări și o va sprijini prin judecată și neprihănire, de acum și-n veci de veci: iată ce va face râvna Domnului oștirilor" Isaia 9:7
Cugetarea zilei
"Cel ce nu mai are ce pierde și-a regăsit, în mod paradoxal, libertatea."
1 Împărați 3:4 Împăratul s-a dus la Gabaon să aducă jertfe acolo, căci era cea mai însemnată înălțime. Solomon a adus o mie de arderi de tot pe altar.
In Sabatul trecut , la Hunedoara, Biserica de pe strada Brazilor, au avut studiu Biblic din acest capitol, si am ramas surprins intr-un "comentariu" cand am aflat ca Israel, pe vremea lui Solomon, si chiar al lui David, aduceau jertfele pe inaltimea Gabaonului, stiind ca David adusese chivotul in cetate, am trait cu iluzia ca jertfele, preotii, slujbele sfinte se faceau in cortul de la Ierusalim, deoarece acolo era chivotul, el trebuia sa isi aiba locul in sfanta sfintelor, in cortul lui Moise.
Am inteles ca jertfele se puteau aduce si fara a fi chivotul, deorece altarul era. Cum se putea face ispasirea, mai ales cea de peste an, daca in cortul lui Moise nu era chivot?
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
Am asteptat raspunsul unor frati mai "grei" in ceea ce priveste anii de credinta respectiv studul biblic insa deoarece ei intarzie cu un raspuns voi incerca eu unul si va rog sa il priviti ca o provocare pentru ca sa va exprimati si voi punctul de vedere.
Elementele care trebuiesc stiute sunt:
- locul unde trebuia adusa jetfa de ispasire in aceasta perioada nu a fost Ierusalimul deoarece constructia lui nu a fost finalizata (si prezenta Domnului nu a coborat inca peste cetate)
- chivotul atat in Cortul Intalnirii cat si in Templul Ierusalim era pus in Sfanta Sfintelor (exceptie perioada din cel de-al doilea Templu cand Sfanta Sfintelor era goala)
- in Sfanta Sfintelor nu se intra decat in ziua de Ispasire (Sarbatoarea Ispasirii)
- jertfele trebuiau aduce in acea vreme la Cortul Intalnirii si nu pe inaltimi (pare a fi o calcare de porunca din nestiinta...sau?)
Aceastea fiind spuse. Se pare ca jertfa ispasirii desi cuprinde in ceremonie o data pe an si chivotul (stropirea capacului) nu era totusi imposibila ispasirea fara prezenta chivotului...aici ma refer in special la ispasirea din Sarbatoarea Ispasirii deoarece doar ea avea legatura cu chivotul. Acest fapt se poate observa din in perioada celui de-al doilea Templu cand se facea ispasirea si preotul intra in Sfanta Sfintelor stropind ca si cum Capacul Ispasirii era acolo desi...nu era.
Potrivit scrierilor extra-biblice (scrise de iude si nu de crestini care au putut avea un interes) ispasirea a fost confirmata de albirea esarfei pana in anul rastignirii lui Mesia cand si portile de la templu au inceput sa se deschida singure (va rog sa priviti aceasta informatie ca un indiciu sencudar...care trebuie verificat).
Un alt aspect interesant putem observa in Levetic 16:16 un pare sa ni se indice ca ispasirea merge spre Cortul Intalnirii, sfantul locas si apoi ceilalti si nu dinspre chivot (capacul ispasirii) sa vina ispasirea....ceea ce ar elimina orice problema in ce consta "posibilitatea existentei ispasiri fara chivot).
Momentan acestea sunt aspectele pe care am dorit sa le evindentiez. Astept si alte postari...nu pro sau contra postarii mele sau a lui abdon...ci sa constrim, finisam ce am inceput
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Deconectat
RE: 1 Imparati cap 3
cautatorul (detalii numai pentru membrii conectaţi)
19321. Postat la 26/07/2012 10:18 - 4667z22h44m
Buna ziua
Va rog permiteti sa spun si eu opinia in legatura cu acest subiect interesant .
Contrar poruncii lui Moise, Israel avea, în fapt, două centre naționale de închinare.
1. Unul la Gabaon aici a fost asezat cortul întâlnirii 3:4 Împăratul s-a dus la Gabaon să aducă jertfe acolo, căci era cea mai însemnată înălțime. Solomon a adus o mie de arderi de tot pe altar.
Gabaon era așezat cam la 8 km nord-vest de Ierusalim. După succesul măsurilor mulate pentru întărirea împărăției, Solomon a ținut o mare sărbătoare la Gabaon, pentru întreaga națiune 2 Cronici 1. 1-3 , ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binecuvântările acordate. Cortul întâlnirii care fusese construit în pustie, a fost așezat aici 2Cronici 1.3 .
2 . Al doilea era la Ierusalim unde era asezat chivotul 2 Cronici 1:4 Dar chivotul lui Dumnezeu fusese mutat de David din Chiriat-Iearim la locul pe care i-l pregătise, căci îi întinsese un cort la Ierusalim.
Contrar poruncii lui Moise, Israel avea, în fapt, două centre naționale de închinare .
O zi buna .
Deconectat
19387. Postat la 10/08/2012 07:21 - 4653z1h41m
Buna ziua
Cum se putea face ispasirea, mai ales cea de peste an, daca in cortul lui Moise nu era chivot?
Chivotul era de fapt inima cortului , cel mai important obiect de cult .
Cum s-a spus mai sus daca in cortul intalniri construit de Moise nu era chivotul marturiei nu se putea face ispasirea .
Si acum ; cat timp a fost lipsit cortul construit de Moise de chivotul marturie ?
Cu respect
Deconectat
19416. Postat la 16/08/2012 12:43 - 4646z20h19m
Buna ziua
Dupa porunca divina Moise a construit cortul cunoscut sub numele de ,,Cortul lui Moise ,, Cortul Intalniri ,, cu toate obiectele de cult . A fost purtat de izraeliti prin pustie in toate calatoriile lor . La intrarea in tara fagaduita acest locas de cult a fost asezat la Ghilgal .
Ghilgalul
-reprezenta așezarea primului cantonament al lui Israel după trecerea Iordanului Iosua 4,19 și cartierul general pentru cucerirea Canaanului Iosua 10,15 .
-aici a fost locul unde s-a adus la îndeplinire împărțirea țării Iosua 14,6 la 17,18 . Când cucerirea de la început a țării a fost încheiată, cam după șase sau șapte ani de la trecerea Iordanului, cortul a fost mutat de la Ghilgal la Silo Iosua 18 .
Dupa cum stim cu toti pe timpul lui Eli , Hofni si Fineas erau preoti si mai stim decaderea lor . In aceste timpuri izraeliti au fost atacati de catre filisteni . Ca sprijin ca vor putea invinge pe filisteni au dus chivotul din cortul lui Moise pe campul de lupta . Au dus doar chivotul , cortul cu altarul si celelalte obiecte de cult au ramas la Silo .
La Silo, serviciul sanctuarului a fost întrerupt când chivotul a fost luat de filisteni 1 Samuel 4,11 serviciul sanctuarului a fost întrerupt . Cortul intalniri afost mutat de la Silo la Nob in acest timp chivotul era la Filisteni si stim ce s-a intamplat acolo avem relatarea in 1 Samuel 5 . Timp de 300 de ani fusese la Șilo, până când păcatul a făcut ca el să fie iarăși mutat, mai întâi la Nob 1Samuel 21:1-6; și mai târziu, la Gabaon 1 Cronici 16,39.40; 2 Cronici 1,3 .