Matei 16 pune în antiteză cele două categorii: ucenicii, pe de-o parte, și fariseii/saducheii, de cealaltă parte.
Domnul tocmai făcuse un miracol deosebit cu înmulțirea pâinilor.
În orbirea lor, fariseii și saducheii au venit la Domnul și L-au ispitit.
Nu au crezut că El este Cel Ce Sunt, nici măcar după acel miracol nemaiauzit: hrănirea a mii de oameni din mai nimica.
Dezamăgirea Domnului a fost suficient de mare încât să-i apostrofeze în mod direct că sunt fățarnici.
"Apoi i-a lăsat și a plecat".
Unde a plecat? - La ucenici.
Căci "ucenicii trecuseră de cealaltă parte, și uitaseră să ia pâini".
Din start se vede un prag: pragul atitudinii de inimă față de Iisus.
Căci fariseii/saducheii Îi ispiteau pe Iisus, dar ucenicii trecuseră DINCOLO.
În verset nu ni se spune dincolo de ce anume. Ci doar "dincolo".
În original scrie astfel:
"Και ελθοντες οι μαθεται αθτον εις το περαν επελαθοντο αρτους λαβειν." (Matei 16.5)
Tradus cât mai mot-a-mot este astfel: "Și se duseseră ucenicii Lui dincolo; uitaseră pâine să ia."
Evident că "dincolo"="cealaltă parte" este, exegetic vorbind, un alt loc geografic decât acela unde veniseră fariseii/saducheii la Domnul Iisus ca să-L ispitească.
Dar cum se tâlcuiește duhovnicește această "CEALALTĂ PARTE", acest "DINCOLO"?
Tâlcuirea constă în atitudinea de inimă față de Iisus.
Iisus este pragul către cer. Fariseii nu L-au trecut; doar ucenicii erau DINCOLO DE "PRAG".
Dar uitaseră să ia pâine; și atunci PÂINEA LUI DUMNEZEU a venit la ei și le-a zis:
"Păziți-vă de aluatul Fariseilor și al Saducheilor." (Mat.16.6).
Ei credeau că PÂINEA vorbea despre pâinea pe care o uitaseră.
Dar PÂINEA nu le vorbea de pâine, căci PÂINEA nu avea nevoie de pâine.
PÂINEA Însăși era suficientă ca să-i hrănească pe toți.
De aceea, PÂINEA le-a spus:
"Cum nu înțelegeți că nu v-am spus de pâini?" (Mat.16.11)
Ci mesajul PÂINII, tâlcuit, era acesta:
"Voi acum sunteți DINCOLO DE Farisei și Saduchei; păziți-vă, așadar, ca să rămâneți aici, DE CEALALTĂ PARTE A PRAGULUI."
PRAGUL este PÂINEA; și copiii cerești îl trec prin credință.
PÂINEA CARE S-A POGORÂT DIN CER își cunoaște Azimele care nu sunt cu Aluatul ipocriziei.
_______
În afară de pragul dintre farisei și ucenicii lui Iisus, mai există un prag. Căci Iisus avea și El un "PRAG", DINCOLO DE care trebuia să treacă.
De aceea, "de atunci încolo, Isus a început să spună ucenicilor Săi... că are să fie omorât, și că a treia zi are să învieze." (Mat.16.21)
Acesta era "PRAGUL" Lui!
De aceea, când Petru a venit să-I spună să nu care cumva să treacă "PRAGUL", atunci Iisus l-a mustrat. Căci gândurile momentane ale lui Petru nu erau DINCOLO DE "PRAG". "Căci gândurile tale nu sunt gândurile lui Dumnezeu, ci gânduri de ale oamenilor." (Mat.16.23)
Dacă El nu trecea "PRAGUL" Lui, atunci nici ei nu putea rămâne DINCOLO DE "PRAGUL" LOR.
Căci Iisus trebuia să treacă DINCOLO DE "PRAG", pentru ca și ucenicii să primească Duhul și să rămână și ei DE CEALALTĂ PARTE A "PRAGULUI". "Vă spun adevărul: Vă este de folos să Mă duc, căci, dacă nu Mă duc Eu, Mângâietorul nu va veni la voi; dar dacă Mă duc, vi-L voi trimite." (Ioan 16.7).
Deconectat
RE: Matei 16 - DINCOLO DE PRAG
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
23724. Postat la 15/05/2013 13:18 - 4371z10h25m
E atât adevăr când vezi dincolo de... .
Aș vrea să scriu ce am înțeles din vs. 9 și 10 din predica pastorului meu, dincolo de :
Tot nu înțelegeți?. Și nici nu vă aduceți aminte de cele cinci pâini pentru cei cinci mii de oameni și căte coșuri s-au ridicat? Nici de cele șapte pâini pentru cei patru mii de oameni și câte coșnițe ați ridicat?
Să ne aducem aminte. Prima înmulțire a pâinilor, apoi a doua înmulțire a pâinilor:
5 pâini, 2 pești // 5 mii bărbați + femei și copii // 12 coșuri firimituri
7 pâini, câtiva pești //4 mii bărbați + femei și copii // 7 coșnițe firimituri
Concluzie :
Cu cât mai mult omenesc: pâini , pește, cu atât Dumnezeu se reprage.
Prima dată au fost 12 coșuri de firimituri. Coșurile acestea de firimituri reprezintă cuvintele spuse de Isus, pe care oamenii le-au dus acasă, în sate în orase, peste tot pe unde au mers.
A doua înmulțire a pâinilor a fost în altă locație unde s-au adunat noroade bolnave care au stat cu El 3 zile. Dar de data aceasta învățătura s-a răspândit mai puțin , 7 coșuri, cu toate că fiind mai puțini au mâncat mai mult.
valentina a scris:
5 pâini, 2 pești // 5 mii bărbați + femei și copii // 12 coșuri firimituri
7 pâini, câtiva pești //4 mii bărbați + femei și copii // 7 coșnițe firimituri
Concluzie :
Cu cât mai mult omenesc: pâini , pește, cu atât Dumnezeu se retrage.
Bună concluzie!
Deconectat
23731. Postat la 15/05/2013 19:57 - 4371z3h46m
Pastorul nostru ne-a deschis mintea.
M-ai încurajat să continui?. Până răspunzi , iată ce e dicolo de ...........vs. 13.
Isus a venit în părțile Cezareii lui Filip, și a întrebat pe uncenicii Săi:" Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul omului?.
Și nimeni nu poate zice că numele care au fost spuse ar fi de neglijat. Niciun nume nu era nepotrivit. Chiar Isus spusese despre Ioan Botezătorul că nu este altul mai mare în Împărăția cerurilor ca el. Iar Ilie a fost atât de aproape de Dumnezeu încât nu l-a mai lăsat pe pământ , ci l-a luat la cer să fie cu El pentru totdeauna. Pe Ieremia l-a pregătit încă din pântelcele mamei lui ca să-I fie prooroc. Dar noi oamenii nu vedem dincolo de... Dumnezeu Tatăl ne descoperă lucruri superioare : Tu ești Hristosul, Fiul Dumnezeului cel viu.
Concluzia:
Noi ajungem să înțelegem lucruri pozitive, Ioan Botezătorul, Ilie, Ieremia, și pot adăuga, Sanctuarul, mia de ani pe pământ, frânturi din postările noastre, etc. etc., dar Dumnezeu Tatăl ne descoperă adevărul: " ......nu carnea și sângele ți-a descoperit lucrul acesta, ci Tatăl Meu care este în ceruri."
Da! Te-am încurajat să scrii deoarece am văzut că învățătura pe care ai desprins-o a fost foarte bună.
Căci ori de câte ori, puterea omului firesc intervine mai mult, Dumnezeu lucrează mai puțin.
De aceea, a fost ilustrativă comparația cu numărul de pâini și numărul de coșuri de frimituri.
Ceea ce am scris mai sus, tocmai acesta este motivul pentru care, ca să nu existe cumva impresia că Petru L-a recunoscut prin propria lui putere pe Mesia, Iisus îi spune: "NU PRIN TINE AI AVUT O DESCOPERIRE AȘA MARE, CI PRIN CEL VEȘNIC."
În acea recunoaștere a lui Petru nu era puterea omului firesc.
Lucrurile se leagă de la un verset la altul, de la un capitol la altul, de la o carte la alta, și în final de la Cuvântul scris la Cuvântul care era la început cu Dumnezeu... Și care era Dumnezeu de la bun început.
Este adevarat ca mintea omului este un vehicul pentru ganduri atunci cand se discuta cate ceva, parerea mea este ca limbajul nostru trebuie sa fie limbajul lui Dumnezeu.Mi se pare foarte ciudata incercarea cuiva de a scoate alte sensuri, oricat de spirituale ar parea ele, decat sensul dat de Cuvant.
De dragul doctrinei sau dogmelor se intetoseaza adevarul clar dat de Scripturi.
Matei 16 se poate imparti in trei parti distincte:
1.Aluatul fariseilor (1-12);
2.Marturisirea lui Petru (13-20);
3.Prezicerea patimilor(21-28)
Prima parte a acestui capitol ne infatiseaza pe saduchei si farisei care nu cred ca Domnul Isus ar fi Hristosul, si pentru asta il ispitesc cerandu-I un semn.
Minunile cu inmultirea painilor era deja un semn ca El este Fiul lui Dumnezeu, dar nu insusi Dumnezeu -Tatal sau "Eu sunt Cel ce Sunt".
Cei care cred ca sunt mai multi dumnezei se inseala, este un singur DUMNEZEU-TATAL care lucreaza prin Fiul si Duhul Sfant.
"Dumnezeului tau sa te inchini si numai Lui sa-I slujesti."(Mat.10.4)
"Sa nu-ti faci alti Dumnezei afara de Mine."(Exod20.4)
..........................
Cat despre cuvantul DINCOLO el in acest context se ia cum sta scris literal, aratand un loc geografic in calatoriile pe care le facea Mantuitorul cu ucenicii, prin partile marii Galileii, tinutul Magdalei, in context se vorbeste de trecerea cu corabia de pe un tarm pe altul.
Fiecare este liber sa il ea cum vrea, insa adevarul se descopera asa cum este scris, aici nu are nimic comun cu partea spirituala, numai daca se rastalmaceste Cuvantul.
Subiectul este deschis despre acest DINCOLO, care nici pe departe nu-l gasim exprimat in capitolul 16, insa interesant este faptul ca de aici se devieaza spre DINCOLO DE PRAG.
Pilat a zis:"Ce este adevarul?
La Ioan 17.17, gasim raspunsul:"CUVANTUL TAU ESTE ADEVARUL"
Ce iese din sfera Cuvantului NU ESTE ADEVAR!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
ÂRE: Matei 16 - DINCOLO DE PRAG
23739. Postat la 15/05/2013 21:57 - 4371z1h47m
Lucia, la voi la biserică nu se predică Cuvântul?. La voi la biserică se citește Matei 16 de la vs.1 până la vs. 28, vă spune la revedere ne vedem Sabatul viitor și vă citesc în continuare?. Eu cred că nu , deoarece chiar tu, în ce scrii, interpretezi ce scrie în Biblie. Iată:
Matei 16 se poate imparti in trei parti distincte:
1.Aluatul fariseilor (1-12);
2.Marturisirea lui Petru (13-20);
3.Prezicerea patimilor(21-28)
Prima parte a acestui capitol ne infatiseaza pe saduchei si farisei care nu cred ca Domnul Isus ar fi Hristosul, si pentru asta il ispitesc cerandu-I un semn.
Minunile cu inmultirea painilor era deja un semn ca El este Fiul lui Dumnezeu, dar nu insusi Dumnezeu -Tatal sau "Eu sunt Cel ce Sunt".
Cei care cred ca sunt mai multi dumnezei se inseala, este un singur DUMNEZEU-TATAL care lucreaza prin Fiul si Duhul Sfant.
"Dumnezeului tau sa te inchini si numai Lui sa-I slujesti."(Mat.10.4)
"Sa nu-ti faci alti Dumnezei afara de Mine."(Exod20.4)
Acesta este ce ai primit tu.
Iată și ce am primit eu.
E voie să scriu ce am primit? Suntem la împărțirea pâinii, nu e frumos să o mâncăm în pace. Scrie și tu , scriu și eu, scrie și beyond, mai scrie cine vrea să scrie, și trăim în pace. Nu?.
Este adevarat ca mintea omului este un vehicul pentru ganduri atunci cand se discuta cate ceva, parerea mea este ca limbajul nostru trebuie sa fie limbajul lui Dumnezeu.Mi se pare foarte ciudata incercarea cuiva de a scoate alte sensuri, oricat de spirituale ar parea ele, decat sensul dat de Cuvant.
Tu ai făcut același lucru de care ne acuzi pe noi. Vrei să spui de ce tu poți scoate sensuri iar noi nu? De ce limbajul tău e limbajul lui Dumnezeu , iar al nostru nu?.
Să vă spun ce am înțeles în problema aluatului.
Matei 16 începe cu prezentarea fariseilor și saducheilor care vin la Isus să-L ispitească, cerându-I un semn. Domnul Isus, după obiceiul Său, le vorbește întrun fel în care lor să le fie bine înțeles că El vede dincolo de ........:
Un neam viclean și preacurvar cere un semn; nu i se va da alt semn decât semnul prorocului Iona.
Când au trecut de partea cealaltă, pragul de care scrie beyond, le vorbește despre aluatul Fariseilor și Saducheilor. Ucenicii trebuiau lămuriți despre ce aluat e vorba. Aluatul pentru pâine noi , astăzi , îl facem cu drojdie, dar atunci se păstrau resturi de aluat dospit uscat. Acele resturi conținea fermentația.
Conclizia:
Ce învățau Fariseii și Saducheii era bun , era pâine, dar ce făceau ei nu mai era bun , era fermentație.
Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat
23743. Postat la 15/05/2013 22:28 - 4371z1h16m
Lucia , aluatul este cel din Matei 16.
Am impresia că nu ai citit postarea mea . Acolo este și despre dincolo de...și despre prag, ceea ce în postarea ta nu este nimic din topicul deschis de beyond , ci doar reproșuri.
"Ucenicii trecuse DE CEALALTA PARTE (DINCOLO)si uitase sa ia paini."
Un verset care indica faptul ca in zona respectiva nu era paine.
Tot capitolul 16 se poate intelege pentru ca Isus a explicat chiar si despre aluatul fariseilor.
Valentina, nu am facut nimanui nici un repros, ba chiar am spus ca fiecare este liber sa ia Cuvantul cum vrea, insa in capitolul 16 se intelege destul de clar ce vrea sa spuna, este o parere personala.Noi putem sa luam la intamplare cuvinte din Biblie si sa-i dam sensuri spirituale, insa eu cred ca fiecare cuvintel nu este scris ca noi sa-l rastalmacim.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
23756. Postat la 16/05/2013 14:54 - 4370z8h50m
Lucia, poți să spui în fața tuturor de ce ai șters postările anterioare? Între postările mele , tu scrisesei ceva . Nu am avut intuiția de-a da copy/ paste. De ce ai șters postările? Pentru ca eu să apar cu postări repetate?. Ai făcut același lucru și cu acest text,
cu toate că eu îți răspunsesem la ce ai scris tu, iar textul ți-l copiasem ca să ți-l dau exemplu. Nu e corect . Putem înșela, putem minți, dar nu pe Dumnezeu.
Valentina și Lucia vă rog să terminați cu tatonările, dacă aveți ceva de discutat legat de acest subiect ar fi foarte bine, iar dacă vă mai înțepați una pe alta veți fi sancționate amândouă, chiar este așa de greu să aveți discuții civilizate?