Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Fiecare din voi să cinstească pe mama sa și pe tatăl său, și să păzească Sabatele Mele. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru".
Leviticul 19:3

Cugetarea zilei
"Respectarea Sabatului înseamnă odihnă pentru trup și creștere spirituală pentru omul lăuntric."

Ovidiu A. Cosma


Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 9
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Sărbătorile Domnului | Sabatul
Pagina 2 din 3 < 1 2 3 >
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
costy
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
9538. Postat la 19/03/2011 22:03 - 5158z23h11m
izreelpop a scris;
LUCIA daca nu ai citit TORA si nu cunosti fundamentul pe care este asezat pamantul ar fi binne sa nu mai astepti incepe macar a citii ce ascris fratele Nica si pune in practica, ca HARUL te obliga sa pazesti porunca caci daca nu ai lege VEI PIERII FARA LEGE vezi ce credinta a pazit MASIA si ce indicatii a lasat sa duca mai departe cei 12 Rabini la neevrei/neamuri/MONARHIA IUDAICA ESTE ISRAELU UNDE SE PAZESTE SAMBATA sper sa intelegi.............................


Daca am inteles bine frate vad ca nu esti de acord cu cea facut sora Valentina . As dori sa te intreb cum ai fi procedat tu in situatia ei ? sau mergand la Adunare si sarmana batranica nevazatoare pe deasupra stand acasa cu casa inundata de apa, oare cum m-as fi simntit eu stand bine linistit la caldurica pe banca in Biserica, sau mergand spre adunare vedem un om picat jos poate ca are nevoie de sprijinul nostru , ce facem al lasam asa ca intarziem la Biserica ? Atunci ce Lumina sa mai vada oameni in noi daca noi nu facem asfel de lucruri ? . Domnul ISUS sa ne faca sa fim mai buni si in asta consta dragostea de aproapele nostru cand este la greu Chiar daca este ziua Sabatului , pentru ca acest lucru a scos Domnul ISUS in evidenta sa facem BINE in ziua Sabatului .


Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
izreelpop
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
9542. Postat la 20/03/2011 06:07 - 5158z15h7m
Frate COSTI am citit postarile VALENTINEI par ok cit de fapta din sabat cu privire la incidentul aparut este conform LEGI DIVINE (TOREI) A DEMOSTRAT ca are TORA in inima si poarta aceasta comoara cu ea atit in familie pe drum cit si in sinagoga si TORA ESTE MASIA ,cit de concluzia ta,,,,,,iti sugerez sa cauti in CREDINTA SFINTILOR la punctul SABAT ca sa cunosti exact ce poti sa faci si ce nu poti sa faci,cit despre cei doi ciobani care probabil tin sabatul s-au incurcat destul de rau ,probabil fac parte din un sistem F A L S crestin care ignora pe MASIA dar spun ca ei sint israelu spiritual in schimb sint o sinagoga a satanei daca totusi sufera din aceasta cauza asa cum au suferi Evreii in Egipt indicat ar fi sa cunoasca ciobani din casa lui Israel pentru asi rezolva problema,daca ii cazul le pot oferi contactul
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
CorneliuS
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
9559. Postat la 20/03/2011 13:29 - 5158z7h44m
cautatorul a scris:
...pastori pastoreau vacile satenilor . Pastori tineau sabatul dar vacile trebuiau sa fie scoase la pasune si in sabat. Erau pastori care munceau pt. a castiga sa manance.
Trebuia ca ei sa fie dati afara din biserica lor /?
Calcau ei sabatul/ Ce parere aveti ?
.


Dupa umila mea parere, satenii aceia, aveau o slujba ca oricare alta slujba, asa cum si eu sunt angajat la o firma si prestez anumite servicii, dar eu inainte sa ma angajez, am luat in calcul problema sabatului, pot sau nu pot sa tin sabatul angajandu-ma la aceasta firma, daca nu pot pentru ca mi se cere sa lucrez si in sabat nu ma angajez, imi caut de lucru in alta parte.

Aici nu este vorba de animalele personale ci este o slujba pentru care sunt platiti. Satenii stiau foarte bine ca trebuie sa lucreze si in sabat si totusi au ales sa castige niste bani dacat sa Îl cinsteasca pe Dumnezeu.
Credeti ca nu-si gaseau altceva de lucru, credeti ca aveau sa moara de foame pentru ca slujeau lui Dumnezeu si nu oamenilor? Eu nu cred.

Treaba cu exclusul din biserica, nu cred ca e bine, nu suntem noi in masura sa includem sau sa excludem pe nimeni din biserica lui Dumnezeu.
Poate ca o sa le pare rau si se vor intoarce, de unde sa stim noi daca nu vor fi iertati?


"Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăția, slava și viața"
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
cautatorul
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
9634. Postat la 22/03/2011 11:37 - 5156z9h36m
Buna ziua
Va multumesc tuturor .Va rog sa-mi permiteti o intrebare .Politisti ,Pompieri ,doctori ,Piloti ,Conductor de tren, acolo unde e nevoie de personal pt, a functiona aceste acrivitati .E nevoie de o continuitate a serviciului .Serbeaza ei sabatul prin prezenta lor la serviciu in ziua de sabat?
Il calca ei? Am inteles ca trebuie serbat sabatul intr-un mod practic dar cum ? Pt . aceasta pun si eu intrebari practice cum ?
Cu respect
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
Avram_76
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
9635. Postat la 22/03/2011 12:27 - 5156z8h46m
Dragilor, regula e regula.Orice regula are si exceptii.Exceptia nu schimba regula ci, O INTARESTE.
Sunt o sumedenie de exemple in Biblie de exceptii dar acestea nu schimba regula.Evident ca sunt domenii in care se cere flux continuu.Daca toti am fi sambatari nu s-ar lucra in multe domenii in care acum se lucreaaza sambata.Personal cred ca in domeniu medical nu este pacat daca se lucreaza...mai ales la serviciul de urgenta.Bine este ca oamenii lui Dumnezeu sa evite aspiratiile spre domeniile amintite, politie, aviatie, conductori, pompieri.Sunt o gramada de alte meserii.Dumnezeu nu este ingust la minte dar nici nu se lasa pacalit.El se uita la inima ta si la intentia ta si vede daca treci printr-o exceptie, cu parere de rau, si tot El poate sa vada daca din exceptie cauti sa faci o scuza pentru calcarea poruncii.Daca este valabila varianta nr. unu cred, personal, ca Dumnezeu se indura de tine...daca e valabila varianta a doua o sa fi judecat dupa dreptatea absoluta a Lui.
Cu stima, Avram.


Sa luptam pentru credinta care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna!!!!!
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
emanolake
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
9636. Postat la 22/03/2011 14:53 - 5156z6h20m
Dumnezeu e un Dumnezeu drept si sfint....porunca e porunca....legea e lege....rinduiala e rinduiala.....iar cea rinduit Domnul nimic nu se poate schimba si nimica nu se poate adauga.... replica cu cei adusi in perspectiva find politai,doctori sau etc eu unu nui pot incadra ca fac ceva bun in ziua de sabath pentru ca o fac pe castig si pe gratis nam vazut nimenea sa se sacrifice facaind un bine din categoria celor care au slujbe mari si cu responsabilitati mari....doar sa ieie pielea de pe om aia am vazut....ma rog Dumnezeu e cel care judeca nu eu dar un singur lucru stiu ca cuvintul Domnului este sfint si porunca este dreapta....O daca ar fi toti pilda ca Domnul Isus sa faca bine in ziua de sabat ce bine ar fi ca nar mai merge oameni cu plasele la doctori. politisti nar mai avea baccis de pe amenzi, cei care au pile pe la sefi ar sta si ei la rand si nau mai avea intrare primi si oameni ar rasufla mai usuratic atuncea smiley
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
fullban10
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
9639. Postat la 22/03/2011 18:22 - 5156z2h51m
Dar mie ce raspuns imi dati ca fiica mea are nunta intr-o sambata ( ea fiind ortodoxa)?.


Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
CorneliuS
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
9643. Postat la 22/03/2011 19:19 - 5156z1h54m
Sora Valentina nu inteleg intrebarea, vrei sa intrebi daca poti merge la nunta sau nu?

cautatorul a scris:
Politisti ,Pompieri ,doctori ,Piloti ,Conductor de tren, acolo unde e nevoie de personal pt, a functiona aceste acrivitati .E nevoie de o continuitate a serviciului .Serbeaza ei sabatul prin prezenta lor la serviciu in ziua de sabat?


Aceste servicii, unde se lucreaza si in sabat, nu cred ca sunt potrivite pentru "sambatari", exceptie sunt cazurile speciale in care este in pericol viata omului si trebuie sa intervi, indiferent de situatie sau zi pentru a face tot posibilul de a salva viata omului sau animalului cazut sub povara.
Acestea sunt situatii care nu suporta amanare ( incendiu, inundatii, accidente etc.) si sunt permise si in sabat dar nu ca fiind o slujba pe care o faci in fiecare sabat si esti platiti pentru asta.

Sa va spun o scurta povestioara: Un sambatar, avea un ciurcan, care intro zi de sabat a zburat si a cazut in fantana, omul a sarit repede cu o scara a coborat-o in fantana si a scos sarmana pasare care era uda si neajutora. Urmatorul sabat iarasi zboara ciurcanul peste gard si cade din nou in fantana. Sambatarul sare din nou ca ars, si scoate ciurcanul, si tot asa se intampla cateva sabate la rand.
Pentru a nu se mai intampla iar si iar aceeasi situatie neplacuta, sambatarul trebuia sa gaseasca o solutie pentru ciurcanul care isi facuse deja un obicei, sa cada in fantana in sabat, ori taie ciurcanul, ori astupa fantana.

Concluzie: solutii sunt intotdeauna in orice situatie, ne trebuie vointa de a le cauta.

Daca cineva tanjeste dupa astfel de posturi ( Politisti ,Pompieri ,doctori ,Piloti ,Conductor de tren), e problema lui personala.
Dumnezeu nu a facut exceptii, pentru, Politisti ,Pompieri ,doctori ,Piloti ,Conductor de tren, sa spuna ca pentru ei porunca a patra e valabila numai in turele liberesmiley


"Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăția, slava și viața"
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
Lucia
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
9645. Postat la 22/03/2011 20:38 - 5156z0h36m
Frate izreepop, sunteti bun sa-mi spuneti, de unde ati constatat dvs.ca eu nu am citit Tora (postarea nr.9537) si nu as tine Legea lui Dumnezeu,inclusiv Sabatul?


Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
izreelpop
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
9861. Postat la 28/03/2011 21:12 - 5150z1h1m
ar fi F B sa ma insel mas bucura de dumneata,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
Moderator4
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
9864. Postat la 28/03/2011 21:51 - 5150z0h22m
Vă rog discutati acest subiect ,,Cum se serbează Sabatul ,,și nu altceva,alte discuții la chat sau prin mesaj privat.

Mulțumesc pentru întelegere.



Moderator
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
fullban10
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
9873. Postat la 29/03/2011 17:08 - 5149z5h6m
În Sabat, eu adventista, ma duc la nunta fiicei mele?


Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
Dani
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
9878. Postat la 29/03/2011 19:15 - 5149z2h58m
Soră Valentina nu am înțeles ce vreți să spuneți, este o întrebare cumva? Da că este indicat să mergi la nuntă în sabat? La o nuntă din lume? Dacă este așa răspunsul meu este nu.


Fiți și voi îndelung răbdători, întăriți-vă inimile, căci venirea Domnului este aproape.Iacov 5:7
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
cautatorul
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
9901. Postat la 30/03/2011 12:37 - 5148z9h37m
Buna ziua
O sa studiez modul cum se serbeaza sabatul si voi reveni cu ce sta scris.
cu respect
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
izreelpop
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
10011. Postat la 02/04/2011 12:52 - 5145z9h22m
cautatorule tai luat o sarcina grea dar daca tot iti place sa cauti sa vedem ce gasesti ca sa te pretuim sau sa te dispretuim
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
Nikky
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
10811. Postat la 06/05/2011 18:23 - 5111z3h50m
ȘABAT

A șaptea zi a săptămânii, zi de odihnă, noțiune fundamentală a iudaismului. În Biblie, Șabatul este prezentat ca apogeul creației lumii (Gen. 2, 1-3; Ex. 20, 10), ca zi de odihnă pentru toată casa, inclusiv animalele, servitorii și străinii care trăiesc în acel loc (Ex. 20, 10; Deut. 5, 14), precum și ca o mărturie a legământului dintre Dumnezeu și popor și expresia sfințirii acestuia din urmă (Ex. 31, 13). În Deut. 5, 12-16, ca și în Ex. 20, 8-11 și Ex. 31, 13-18 (vezi și Porunci, Cele Zece), Dumnezeu îi îndeamnă pe evrei să țină Șabatul care, în plus, în Deut. 5, 15, este asociat eliberării din robia egipteană. De altfel, Șabatul este singura zi sfântă pomenită în Decalog.
Șabatul este legat, de fapt, de toate cele trei elemente fundamentale ale iudaismului: Creația, Revelația și Izbăvirea. Pasajele biblice referitoare la acestea sunt esențiale pentru a înțelege semnificația celebrării acestei zile ca și unele practici specifice Șabatului, cum ar fi citirea publică a Torei.

Izvoare biblice

Începutul Capitolului 2 al Genezei (Gen. 2, 1-3) este unul din textele-cheie pentru a explica obligația de ținere a Șabatului: r0;Astfel au fost sfârșite cerurile și pământul și toată oștirea lor. În ziua a șaptea Elohim a sfârșit lucrarea pe care o făcuse; și în ziua a șaptea S-a odihnit de toată lucrarea Lui pe care o făcuse. Elohim a binecuvântat deci ziua a șaptea și a sfințit-o pentru că în ziua aceasta S-a odihnit de toată lucrarea Lui pe care o zidise prin fapta Lui.r1; Biblia nu spune dacă patriarhii țineau Șabatul, literatura rabinică însă nu uită să menționeze acest lucru (Gen. R. 11, 17; 64, 4).
Primul îndemn biblic de a respecta Șabatul apare în timpul peregrinării în deșert și este asociat primirii manei. În Ex. 16, Moise îi înștiințează pe evrei că în fiecare zi vor putea strânge mană numai atât cât le trebuie pentru hrana acelei zile, căci dacă adunau mai multă, se strica. Dar în a șasea zi, oamenii au strâns pentru două zile și nu s-a stricat, pentru că, le-a zis Moise: r0;Domnul a poruncit așa: mâine este un mare Șabat, un Șabat de sfințenie pentru Domnul.r1; În ziua a șaptea, nu a căzut mană, așa cum le spusese Moise, totuși unii au ieșit să caute, stârnind mânia lui Dumnezeu: r0;Până când aveți de gând să nu păziți poruncile și legile Mele? Vedeți că Domnul v-a dat Șabatul; de aceea vă dă în ziua a șasea hrană pentru două zile. Fiecare să rămână la locul lui și, în ziua a șaptea, nimeni să nu iasă din locul în care se găsește.r1; (Ex. 16,28r12;29). Trei săptămâni mai târziu, israeliții primeau cele Zece Porunci, dintre care a patra se referă chiar la Șabat. În prima versiune a Decalogului (Ex. 20, 8-11), porunca este astfel formulată: r0;Adu-ți aminte de ziua de Șabat ca s-o sfințești; șase zile să lucrezi și să-ți faci toate treburile, dar ziua a șaptea este Șabatul Domnului, Dumnezeului tău. Să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vitele tale, nici străinul care este în casa ta. Căci în șase zile a făcut Domnul cerurile, pământul și marea și tot ce este în ele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul Șabatul și l-a sfințit.r1; Versiunea a treia (Deut. 5, 12-16), în schimb, nu începe cu r0;Adu-ți aminter1;, ci spune: r0;Ține ziua Șabatuluir1; și se sfârșește cu cuvintele: r0;Adu-ți aminte că și tu ai fost rob în țara Egiptului și Domnul, Dumnezeul tău, te-a scos din ea cu mână tare și cu braț întins: de aceea ți-a poruncit Domnul, Dumnezeul tău, să ții ziua de Șabatr1; (Deut. 5, 15). Dar cele două versiuni concordă asupra unui lucru: Șabatul trebuie să fie zi de odihnă pentru toți cei ai casei, inclusiv servitorii și animalele. În plus, Șabatul este și mărturia legământului între Dumnezeu și popor (Ex. 31, 13-17): r0;Vorbește copiilor lui Israel și spune-le: Băgați de seamă să păziți Șabaturile Mele, căci acesta va fi un semn între Mine și voi și urmașii voștri, după care se va cunoaște că Eu sunt Domnul care vă sfințesc. Să țineți Șabatul, căci el va fi pentru voi ceva sfânt. Cine îl va călca va fi pedepsit cu moartea; cine va face vreo lucrare în ziua aceasta va fi nimicit din mijlocul poporului său. Să lucrezi șase zile, dar a șaptea este Șabat, lucru sfânt pentru Domnul. Cine va face vreo lucrare în ziua Șabatului va fi pedepsit cu moartea. Copiii lui Israel să păzească Șabatul, prăznuindu-l, ei și urmașii lor, ca un legământ necurmat. Acesta va fi între Mine și copiii lui Israel un semn veșnic, căci în șase zile a făcut Domnul cerurile și pământul, iar în a șaptea S-a odihnit și a răsuflat.r1; În Num. 15, 32-36, pedeapsa capitală, prevăzută anterior pentru încălcarea Șabatului, este efectiv aplicată. Până la distrugerea celui de-al Doilea Templu (70 e.n.), orice persoană care încălca fără să vrea Șabatul trebuia să aducă o jertfă pentru iertare. În afară de câteva date izolate la Amos și la Osea, nu există informații despre gradul de respectare a Șabatului în vremea Primului Templu. Din Amos 8, 5, de exemplu, se poate trage concluzia că oamenii nu respectau cu dragă inimă Șabatul. Osea (2, 11) pomenește Șabatul printre bucuriile care vor înceta drept pedeapsă pentru poporul Iudeii care continua să se închine lui Baal. Isaia 1, 13 demonstrează că Șabatul era o instituție națională. Prin gura lui Ieremia (17, 21-27), Dumnezeu poruncește poporului să păzească Șabatul și îl avertizează că soarta Ierusalimului depinde de respectarea acestei porunci.

Neemia (Cap. 10) reamintește poporului de înțelegerea pe care o încheiasem la întoarcerea din Babilon, care prevedea, printre altele, și angajamentul de a nu face comerț în ziua de Șabat. Constatând nerespectarea clauzei, Neemia se vede obligat să închidă porțile Ierusalimului în ajunul Șabatului, ca să împiedice intrarea negustorilor și practicarea comerțului în ziua sfântă (Neem. 13, 15-22). Ezra și discipolii lui și-au asumat sarcina de a sistematiza regulile de interpretare a Bibliei și au făcut tot posibilul pentru a încuraja și a păzi respectarea Șabatului. Mai târziu, membrii Sanhedrinului și scribii au impus cu atâta fermitate îndeplinirea poruncii, încât locuitorii Ierusalimului au preferat să nu apere orașul asediat de Ptolemeu I în ziua de Șabat. Cu toate acestea, 150 de ani mai târziu, în vremea războaielor macabeice, Matatia Hașmoneul a hotărât că regulile Șabatului puteau fi încălcate pentru a salva o viață omenească, astfel încât evreii n-au pregetat să lupte și de Șabat (l Mac. 2, 40-41). Încă din anii 500-300 î.e.n., bărbații Marii Adunări s-au străduit să dea o formulare clară regulilor de Șabat, dar o adevărată sistematizare a apărut abia o dată cu legile rabinice la care se recurge și astăzi ori de câte ori se pune problema de a introduce o noutate în celebrarea acestei zile.

Lucrări interzise în ziua de Șabat

Opreliștea de a îndeplini orice lucrare este una din principalele caracteristici ale Șabatului (Ex. 20, 10): r0;a șaptea zi este Șabatul Domnului, Dumnezeului tău; să nu faci nici o lucrare în ea...r1; Pentateuhul cuprinde puține indicații asupra activităților interzise în ziua de Șabat. Printre interdicțiile menționate se numără aceea de a aprinde focul (Ex. 35, 2-3), de a ara și de a secera (Ex. 34, 21). Călăuzindu-se după Ex. 29, 16, învățații Mișnei au instituit interdicția de a duce orice obiect dintr-un loc în altul sau de a ieși la o distanță mai mare de două mii de coți în afara localității. Primii învățați mișnici au stabilit că principalele activități interzise de Șabat erau cele implicate în construirea Sanctuarului. Acestea, în număr de 39, sunt enumerate în Mișna (Șab. 7) sub titlul de Avot melaha sau, în traducere literală, r0;Părinții lucrăriir1;, adică lucrările de bază.

Lista categoriilor de bază

1. A semăna; 2. a ara; 3. a cosi, a secera; 4. a lega spicele; 5. a treiera; 6. a vântura; 7. a tria; 8. a măcina; 9. a da prin sită; 10. a frământa; 11. a coace pâinea; 12. a tunde oile; 13. a spăla lâna; 14. a bate lâna; 15. a vopsi lâna; 16. a toarce lâna; 17. a țese; 18. a face două bucle; 19. a țese două fire; 20. a despărți două fire; 21. a face un nod definitiv; 22. a-l desface; 23. a coase două împunsături de ac; 24. a desface două împunsături de ac pentru a le coase din nou; 25. a vâna un cerb-lopătar; 26. a omorî un animal; 27. a jupui un animal; 28. a alege; 29. a tăbăci o piele; 30. a râcâi o piele; 31. a tăia; 32. a scrie două litere; 33. a șterge două litere, spre a le rescrie. 34. a construi; 35. a dărâma o construcție; 36. a stinge un foc; 37. a aprinde un foc; 38. a finisa o lucrare cu ciocanul; 39. a duce un lucru de la un domeniu la altul.

Învățații Talmudului au extins aceste categorii, adăugând pe listă lucrări similare celor menționate în Mișna. Acestea poartă numele de toldot (sing. toleda): r0;lucrări derivater1;. De exemplu, a tăia flori și a culege fructe sunt considerate activități derivate din seceriș. Aceste munci derivate sunt la fel de strict interzise ca și cele de bază. În plus, pentru a preveni orice încălcare, chiar și din nebăgare de seamă, a Șabatului, învățații au instituit legi suplimentare, care slujesc ca ziduri de apărare a Torei. Iată patru exemple în acest sens:

1. Ghezerot (r0;decreter1;, vezi Ghezera): aproape de lăsarea serii, în ajun de Șabat, croitorul, de exemplu, trebuie să fie atent să nu iasă din casă cu un ac înfipt în rever, căci ar însemna să încalce interdicția de a duce un obiect (Șab. 1, 3). 2. Mukțe (r0;pus deoparter1smiley: obiectele care nu trebuie atinse, deși ele însele nu sunt sub nici o interdicție, deoarece folosirea lor ar putea duce la o acțiune interzisă. 3. Nolad (r0;născutr1smiley: lucrurile noi care apar, de exemplu, ouăle făcute de Șabat, nu pot fi folosite în această zi. 4. Șvut: orice acțiune care nu se cade a fi făcută în ziua sfântă; de exemplu, cățăratul în copac (Beta 5, 2).

Literatura rabinică abundă în dezbateri cu privire la interdicția de a duce lucruri de Șabat. Astfel, este interzis să duci un lucru dintr-un domeniu public într-unui particular și invers, precum și de la un punct la altul în domeniul public. Totuși, pentru a ușura această interdicție și a o face mai suportabilă, învățații au elaborat un eruv care cuprinde trei tipuri de amendamente îngăduind ducerea obiectelor în interiorul unui loc dat.

Excepții de la interdicțiile de Șabat

Martorii care înștiințau Sanhedrinul sau tribunalul (bet din) despre apariția lunii noi aveau dreptul să-și îndeplinească misiunea și de Șabat. Circumcizia unui nou-născut și toate pregătirile necesare sunt permise. De asemenea, este îngăduit să omori animale periculoase, să te bați în caz de legitimă apărare și să faci orice lucru necesar pentru salvarea unei vieți (vezi Pikuah nefeș), ca și pentru asistarea unei femei care naște. Potrivit unei reguli de bază, stabilite de R. Akiva, tot ce se poate face în ziua precedentă Șabatului nu trebuie în nici un caz lăsat pe a doua zi (Pes. 66smiley.

Șabat și modernitate

Diferitele curente iudaice au subliniat întotdeauna importanța Șabatului. Cu toate că, mulți ani de zile, iudaismul reformat s-a distanțat considerabil de legile tradiționale ale Șabatului, încercând chiar să țină ziua de odihnă duminica în locul sâmbetei, aceste inovații nu s-au impus. Dimpotrivă, evreii liberali și conservatori continuă să țină slujbele de Șabat vineri după-amiză și sâmbătă dimineață. Multe familii evreiești respectă obligația de a aprinde lumânări înainte de începutul zilei sfinte și de a rosti kidușul (rugăciune asupra vinului) înaintea meselor de Șabat. Autoritățile religioase de toate nuanțele recomandă insistent abținerea de la orice activități lucrative în această zi. Iudaismul reformat, deși mai puțin categoric decât cel ortodox în ceea ce privește respectarea Șabatului, subliniază și el valorile asociate acestei zile: kedușa (r0;sfințenier1smiley, menuha (r0;odihnăr1smiley și oneg (r0;bucurie). În plus, reformații consideră că modul de respectare a acestor valori depinde nu numai de adaptarea practicilor religioase la noile împrejurări istorice, ci este și o problemă de opțiune personală.

Ziua de Șabat

Șabatul, în esență, este o zi de bucurie și de reculegere, în care toate ocupațiile obișnuite din timpul săptămânii trebuie lăsate deoparte. La mesele familiale, se servesc feluri de mâncare deosebite (vezi Șabat și sărbători, Hrana de). Totodată, o parte a zilei este dedicată studiului și odihnei. Relațiile conjugale sunt în mod special încurajate. (Dimpotrivă, caraiții și Cartea Jubileelor interzic relațiile conjugale de Șabat.) Ospitalitatea este o valoare foarte cultivată în această zi. Șabatul începe vineri, la asfințitul soarelui. Vineri după amiaza, totul este deja pregătit pentru sosirea zilei sfinte. Cu aproximativ 20 de minute înainte de apus, stăpâna casei aprinde două lumânări, rostind următoarele cuvinte: r0;Binecuvântat ești Tu, Doamne, Dumnezeul nostru, regele universului, care ne-ai sfințit prin poruncile Tale și ne-ai poruncit să aprindem lumina de Șabat.r1; În unele comunități neortodoxe unde slujba are loc vineri seara târziu, după începutul Șabatului, lumânările se aprind la sinagogă în timpul slujbei, dar textul binecuvântării este același. Mișna recomandă aprinderea unei singure lumânări, dar potrivit unei tradiții foarte vechi (O. H. 263), se aprind de obicei două, pentru a marca repetarea poruncii în Biblie (Ex. 20, 8 și Deut. 5, 12). În unele familii, fiecare membru al acestora aprinde o lumânare. Cabaliștii aprind șapte lumânări de Șabat, câte una pentru fiecare zi a săptămânii. Privilegiul aprinderii lumânărilor revine stăpânei casei, dar bărbatul trebuie să preia această sarcină în lipsa ei. Aprinderea lumânărilor este atât de importantă, încât învățații au stabilit că, dacă o persoană săracă nu are bani să cumpere și lumânări și vin de kiduș pentru Șabat, trebuie să aleagă lumânările.

Kabalat Șabat (r0;întâmpinarea Șabatuluir1smiley

Această slujbă are loc vinerea, înaintea slujbei obișnuite de seară (maariv). Ea se desfășoară la asfințit, nu mai târziu de o jumătate de oră după apusul soarelui. Acest adaos la slujba de seară își are originea într-un vechi obicei cabalistic datând din sec. al XVI-lea. În vremea aceea, cabaliștii de la Safed obișnuiau să iasă vineri după amiază pe câmp în întâmpinarea r0;reginei Șabatr1;, deoarece Șabatul reprezenta pentru ei prezența divină, Șehina. Precursorii acestui obicei au fost R. Hanina, un amora care, o dată terminate pregătirile de Șabat, ieșea din casă la asfințit, rostind: r0;Veniți, s-o întâmpinăm pe regina Șabat!r1;, și R. Ianai care, cu același prilej, spunea: r0;Vino, logodnico, vino!r1; (Șab. 119a). Cântecul de Șabat, Leha Dodi, compus de Solomon Alcabeț, piesă centrală a slujbei, este inspirat din toate aceste obiceiuri. La sefarzi, kabalat Șabat constă din Psalmul 29, urmat de Leha Dodi, în timp ce așchenazii spun întâi Psalmii 95-99, apoi Leha Dodi, urmat de Psalmii 92-93. Mișcarea reformată israeliană a adoptat tradiția așchenază, adăugându-i poemul lui Nahman Bialik în cinstea ajunului de Șabat: r0;Din vârf de arbori soarele coboarăr1;. Cartea de rugăciuni a reformaților americani cuprinde mai multe variante de slujbe, inclusiv o versiune prescurtată a psalmilor mai sus amintiți, precum și Leha Dodi în versiune integrală ebraică și engleză. Slujba reconstrucționistă începe cu pasaje din Biblie (Deut. 5, 12-15; Isa. 56, 1-2; 58, 12-14), continuând cu o evocare a Șabatului și o meditație pe această temă și sfârșind prin citirea unuia sau mai multor psalmi dintre cei menționați. Potrivit unui obicei din vremea gheonimilor, la slujba de seară credincioșii adaugă (sefarzii, în introducere, iar așchenazii, în încheiere) pasajul mișnic care începe cu cuvintele Ba-me madlikin: r0;Cu ce aprindem (lumânările)?r1;

Slujba de vineri seară (maariv)

Amida de vineri seara nu este la fel ca în toate zilele săptămânii. La sfârșitul ei, se adaugă primele patru versete din Capitolul 2 al Genezei. Oficiantul rostește apoi binecuvântarea Domnului, după care credincioșii recită Maghen avot (r0;Scutul părințilorr1smiley și oficiantul încheie slujba. În Statele Unite, cartea de rugăciuni a reformaților (r0;Porțile rugăciuniir1;, New York, 1975) prezintă zece variante de maariv. Nici una nu conține Maghen avot. Ele cuprind, în schimb, pe lângă textele tradiționale prescurtate, diferite lecturi suplimentare, prezente în special în varianta engleză. Când Șabatul cade într-o zi de sărbătoare, se rostește Amida sărbătorii respective, la care, la sinagogă (dar nu și acasă) se adaugă rugăciuni anume cu privire la Șabat. În unele comunități, kidușul are loc la sinagogă după slujbe.

Vineri seara, acasă

La un ceas mai înaintat în cursul după amiezii, se pune masa de Șabat. În multe familii, la întoarcerea de la sinagogă, tatăl obișnuiește să-și binecuvânteze rând pe rând copiii, punându-și amândouă mâinile pe creștetul fiecăruia și spunând, pentru băieți: r0;Să te facă Dumnezeu asemenea lui Efraim și lui Manase!r1; și, pentru fete: r0;Să te facă Dumnezeu asemenea lui Sara, Rebeca, Rahela și Lea!r1; El poate de asemenea să rostească asupra lor binecuvântarea preoților (birkat ha-cohanim). Mișcarea reformată americană socotește că orice altă binecuvântare individuală este la fel de valabilă. Apoi, toată familia intonează Șalom alehem, cântare care, până nu de mult, era specifică doar ritului așchenaz. Este vorba de un imn de întâmpinare a îngerilor Șabatului care, la întoarcerea de la sinagogă, potrivit Talmudului (Șab. 119smiley, îi însoțesc pe credincioși până acasă. Primele versiuni tipărite ale cântecului datează din sec. al XVII-lea. Introducerea sa în ritul așchenaz a suscitat, de altfel, unele obiecții. Apoi se cântă Eșet hail (Prov. 31, 10-31), o laudă la adresa femeilor destoinice. După aceste cântece, se recită kidușul (binecuvântarea vinului), apoi cei prezenți se spală pe mâini (netilat iadaim) și se rostește binecuvântarea pâinii (ha-moți), de regulă asupra celor două halot (vezi Hala) r12; pâini special pregătite pentru Șabat. Pâinile sunt de obicei două, în amintirea porției duble de mană pe care, în deșert, evreii au cules-o în a șasea zi a săptămânii, ca pregătire pentru Șabat. După cină, se cântă zmirot (cântece de Șabat), apoi se spun Birkat ha-mazon (binecuvântările de după mese), la care se adaugă un paragraf suplimentar pentru Șabat.

Slujba de sâmbătă dimineață

Slujba începe cu ritualul obișnuit (Șahrit). În continuare, se citește sidra sau parașa săptămânii (pericopa din Pentateuh, conform împărțirii acestuia în 52 de secțiuni r12; sidrot r12; una pentru fiecare săptămână a anului). Urmează citirea haftorei (fragmentul din Profeți corespunzător sidrei respective), apoi musaful (slujba suplimentară). Binecuvântările care se rostesc înainte de Șema Israel diferă, în parte, de cele din zilele de lucru și Amida este de asemenea deosebită. Se cheamă șapte persoane la citirea Torei și o a opta, la haftora. Spre deosebire de sinagogile ortodoxe unde numai bărbații sunt chemați la Tora, în cele liberale femeile pot lua și ele parte la lectură. În sinagogile reformate, slujba este mai scurtă și nu cuprinde musaf. Cartea de rugăciuni a reformaților americani cuprinde șase variante de slujbă pentru acest prilej. În multe comunități, rabinul ține o predică, întrucât Șabatul este consacrat nu doar odihnei, ci și studiului. Uneori, slujba de dimineață este urmată de un kiduș în comun, la sinagogă. Apoi fiecare merge acasă să prânzească, masa fiind precedată de același ritual ca și cina din ajun.
Slujba de după amiază (minha)

Slujba de sâmbătă după amiază se deosebește de slujbele specifice acestui moment al zilei, deoarece începe prin citirea primei secțiuni a sidrei din săptămâna următoare. Trei persoane sunt chemate la Tora în acest scop. Învățații Talmudului au stabilit că trebuie să fie trei mese de Șabat (T. B. Șab. 117br12;118smiley. Cea de-a treia masă, denumită seuda șlișit, este fără kiduș (binecuvântarea vinului) și are loc destul de târziu, în așa fel încât să se sfârșească exact când începe slujba de seară (maariv). În timpul mesei, se cântă zmirot și multe familii evlavioase au adoptat obiceiul cabaliștilor și al hasidimilor, prelungind masa până seara târziu în semn de regret pentru încheierea Șabatului. Această masă se mai numește și melave malka (r0;însoțirea reginei Șabatr1smiley.

Sfârșitul Șabatului

Slujba de seară (maariv) are loc mult după apusul soarelui și este precedată de citirea Psalmilor 16, 144 și 67, la sefarzi, în timp ce așchenazii le recită doar pe ultimele două. Ceremonia despărțirii de Șabat r12; havdala r12; se desfășoară de obicei acasă și numai rareori la sinagogă.

Obiecte de cult și accesorii

La origine, lămpile de Șabat erau probabil simple opaițe de lut, cu ulei. În Evul Mediu, au început să apară candelabre prevăzute cu sisteme complexe de reglare a uleiului. Lumânările, care au apărut și ele în perioada medievală, erau deja de uz curent în sec. al XVII-lea. Lumânările de Șabat erau frecvent împodobite cu inscripții r12; se grava, de exemplu, binecuvântarea lumânărilor sau cuvintele: r0;în cinstea sfintei zile de Șabatr1; r12; ori cu motive iudaice tradiționale. Paharele de kiduș erau și ele adeseori ornamentate artistic, la fel și șervetele cu care se acopereau halot, pe care se brodau inscripții ca r0;în cinstea sfintei zile de Șabatr1; sau altele de acest fel. Șervetele puteau fi împodobite și cu motive florale sau cu scene șabatice. Chiar și cuțitele de pâine erau cuțite speciale de Șabat, gravate cu inscripții adecvate zilei respective.

În trecut, se foloseau diverse accesorii pentru a menține mâncarea caldă. Deoarece, în ziua de Șabat, mâncarea nu poate fi reîncălzită direct pe foc, familiile ortodoxe acoperă aragazul cu o placă de zinc sau folosesc o placă încălzită.

Inovații

În 1866, evreii reformați americani au decis să țină slujba de vineri seara după cină, pentru a permite unui număr cât mai mare de credincioși să meargă la sinagogă. În multe comunități reformate și conservatoare, slujba de vineri seara se oficiază foarte târziu. Rabinii obișnuiesc să se adreseze cu acest prilej comunității. Uneori, lumânările de Șabat se aprind în timpul slujbei. Unele comunități conservatoare se folosesc de această slujbă pentru a introduce inovații. În sinagogile ortodoxe, slujbele de Șabat nu sunt niciodată acompaniate de muzică instrumentală.
Maxime cu privire la Șabat

Șabatul i-a păzit pe evrei mai mult decât au păzit ei Șabatul.
Șabatul este sărbătoarea întregului pământ. Este aniversarea lumii.
Respectarea Șabatului face cât respectarea tuturor poruncilor la un loc.
De Șabat, Dumnezeu dă fiecărui om un suflet în plus.
Șabatul este oglinda lumii viitoare.

(Enciclopedia iudaismului, EDITURA HASEFER București, 2000 )

Sabat binecuvantat in Domnul!
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
Michael Roman
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
10853. Postat la 08/05/2011 19:07 - 5109z3h6m
Multumim, Nikky, Adonai sa-ti binecuvanteze eforturile transcrierii!


Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.

Romani 11:36
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
Nikky
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
10873. Postat la 09/05/2011 09:53 - 5108z12h20m
Michael Roman a scris:
Multumim, Nikky, Adonai sa-ti binecuvanteze eforturile transcrierii!


Marturisesc ca nu am facut nici un efort. Am "Enciclopedia iudaismului" intr-un format electronic , dar nu document, este un program si as vrea sa il atasez cumva ca fratii sa poata citi . pe mine ma ajuta foarte mult in descoperirea adevarului.

sunt in om care vine din neant si de nicaieri anume, dar vreau traiesc dupa voia lui Dumnezeu, iar Sfanta Scriptura este scrisa de catre evrei si in stilul lor propriu, pe care trebuie sa ajungi sa-l cunosti si sa-l intelegi.

de ex: Gen 1 incepe cu facerea omului si a femeii, apoi in Gen 2 vine sa explice cum au fost facuti fiecare in parte.
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
costy
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
11809. Postat la 09/06/2011 10:33 - 5077z11h41m
Sa privim putin dragi frati si surori la acesti oameni din acest clip eu cred si sunt convins ca avem de invatat si sa fim tari in credinta si Domnul ISUS sa ne ajute pe aceasta cale , ca omul nu ne poate face nimic doar decizia este de partea noastra cui vrem sa-i Slujim? --http://youtu.be/z82xUXnDFMU

Galateni 6:7 Nu vă înșelați: Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit. Ce seamănă omul, aceea va și secera.


Sa nu uitam ca la apa Botezului am facut o promisiune Domnului ISUS ca IL vom urma pana la moarte . Domnul sa ne mareasca Credinta si sa ne de-a putere sa stam in picioare, si impreuna cu EL vom birui totul .


Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Deconectat RE: Cum se serbează sabatul ?
emanolake
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
11828. Postat la 09/06/2011 22:50 - 5076z23h24m
Da fratiuc mia recomandat si mie o persoana adventista sa vad filmul cai facut de ei, insa personaje ca acel barbat Pedro cunosc foarte multi si inca e pace si libertate de o fac dar cind vor fi vremuri mai rele si grele atuncea se inplineste cuvintul Domnului din Luca 18/8: Dar când va veni Fiul omului, va găsi El credință pe pământ?
Pagina 2 din 3 < 1 2 3 >
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19163810 vizite unice Powered by PHP-Fusion