cautatorul (detalii numai pentru membrii conectaţi)
11934. Postat la 14/06/2011 07:58 - 5072z14h19m
Buna sa va fie ziua tuturor.
Da , interesant material Costy inteleg de aici ca :
-Cei care tin sambata ca zi de inchinare vor avea de luat o decizie Pt sabat sau pt. dumineca .
-Cei care tin sabatul vor avea probleme in a-si castiga existenta
-Inteleg ca pazirea sabatului va fi ceva care va desparti pe credinciosii
In Shabat este deschis Cerul ,pentru a aduce Celui Care a binecuvantat Odihna rodul buzelor noastre,este un timp de rugaciune ,este un timp pentru odihna.
Deconectat
RE: Cum se serbează sabatul ?
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
12323. Postat la 29/06/2011 15:05 - 5057z7h12m
Și a venit ziua nunții. Eu nu mă încumet să zic nimic. Doar am primit semne.
Emoțiile acestui eveniment, așezat într-o zi în care trebuia să fiu în biserică, a făcut să fiu într-un stres nemaipomenit. Era vorba de reguli călcate, de muzică și oameni plini de veselie.................................................... Și s-a făcut liniște.
Vineri a murit fratele mamei mele.
Sâmbătă mi-am însoțit fiica la cununia civilă, la biserică, și alături de ea am primit oaspeții la nuntă. Apoi m-am retras având pe mama suferindă și nepoțul de culcat.
Duminică am fost la înmormântare.
Miercuri fratele meu a fost internat la urgențe la Iasi, anevrism aorta.
A doua miercure mi-a fost furat portofelul cu bani, buletinul și cardul cu pinul lângă el.
În Isaia 58:13 găsim o condiței posă vizavi de "desfătare" astfel "dacă îți vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ți faci gusturile tale în ziua Mea cea sfântă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfințești pe Domnul, slăvindu-L, și dacă-l vei cinsti, neurmând căile tale, neîndeletnicindu-te cu treburile tale și nededându-te la flecării ... ".
Poate ar fin necesar să ne focalizăm și pe acest aspect privind "desfătarea" care ar fi bine să fie inclus în "sebarea Sabatului" pentru a-i înțelege mai bine semnificația...
"Dacă crede cineva că știe ceva, încă n-a cunoscut cum trebuie să cunoască" - 1 Cor 8:2
Lucia a scris:
Cautatorule ,ma tem ca vi cu aceleasi argumente cu care vin unii frati care cred ca Sabatul nu mai trebuie tinut, eu am o intrebare pentru tine:
De ce crezi tu, ca Isus este Domn al Sabatului?(poate raspunde orisicine)
In Sabat D-nul Y'shua (Isus) a făcut lucrări de slavă tocmai pentru faptul că el era pazitorul shabatului despre care el spune,,Sabatul a fost facut pentru om si nu omul pentru shabat ...''Shabatul nu era o povară, sau de datină omenească,carturarii si fariseii erau oameni care tineau cu strictete shabatele ,dar ei puneau sarcini grele asupra evreilor din acel timp ,sufocandu-i cu porunci omenesti care veneau din duhul lor si nu din Duhul Tatălui lor care era in ceruri . Fiul Acelui Tată era Duh mai inainte să vină in trupul in care si-a dat viata , Y'SHUA STIA FOARTE BINE CUM TREBUIA PRAZNUIT SHABATUL ,El stia acest lucru si in duhul lui si in trupul lui cum trebuia praznuit shabatul ,nu a fost un lucru greu pentru El ... Deaceea era atat de liber in exprimare si fara frică de oameni pentru că El a fost Datatorul Legi .Când a fost dat Sabatul ,omul nu era incă făcut din tărâna pămantului si aceasta sa intamplat.... ca țărana propriu zisă adica omul să nu poată desfinta porunca care era deja dată., Y'shua sa aratat intrun trup asemanator cu al nostru .... cu al pacatului SI ACEST TRUP ASEMANATOR CU AL PACĂTULUI SĂ NU O DESFINTEZE SI NU A DESFINTAT ACEASTĂ LEGE..... care se vede clar incă de la FACERE! Y'shua era cu Tatăl ....a facut Tatăl ceva fara fiul Lui? cel prin care a creat toate lucrurile si cele de sus si cele de jos?
Ne va invata pămânul (omul pacatos,TARANA....) că shabatul este o povară pentru om? ,o datină si o poruncă pamantească?Nu ne invată Duhul cum să prăznuim Shabatul?
Shabatul era decretat de Tatăl prin fiul si transmis din generatie in generatie ....Să nu iutam nici o dată că mântuirea vine de la Evrei si nu invers si mântuitorul este al lor si al nostru in egălă măsură ,dacă ascultăm de dreptarul cunostintei pe care l-am primit. Nu e o poruncă doar veche si nu nouă..El Yeshua este acel care a scos din visteria inimii lui si lucruri vechi si lucruri noi.Fiti binecuvântati.Asa inteleg eu in in acest moment al vietii mele ,candva nu am inteles asa dar de cant tin shabatul lucrurile mi se dezvaluie treptat ,dar dacă nu as fi tinut shabatul aceste lucruri nu mi-ar fi fost dezvaluite ,dacă considerati că incă nu am inteles asa cum trebuie să inteleg imi voi da corigenta in fata invatatorilor.
Deconectat
Moderator1 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
20593. Postat la 24/11/2012 10:01 - 4543z11h15m
ELIAHU777 a scris:
În temere și cu tremur, ca unul care umblă după neprihănire, care îl căută pe Cel Prea Înalt, privind spre stânca din care a fost cioplit, spre gaura gropii din care a fost scos (Isaia 51.1), după o ultimă rază de lumină (sau întuneric), călăuzit (sau nu), ...întreb cu toată și sinceră inimă de cunoaștere, cine poate să-mi explice și mie (STRICT BIBLIC - STRICT cu VERSETE BIBLICE) ce înseamnă Sabat? ...după semnificația ebraică a Shabbath-ului, nu după interpretări doctrinare!
1. Shabbath-ul este? ...sau nu, una cu toate Zilele a 7-a de odihnă? ...sau dacă nu cu toate, atunci... cu care Zi a 7-a este una?
Personal, apreciez că este un subiect SENSIBIL, dar... a nu cunoaște Adevărul, cred că este un pericol mortal, ...cu implicații directe, fără alternativă și fără echivoc spre moartea veșnică!
2. În Shabbat se poate discuta despre Ziua 7-a de odihnă? ...dar în Ziua 7-a de odihnă, se poate discuta despre Shabbath???
3. Faptele apostolilor 17.2 u.p.... înseamnă 3 zile, ...sau 3 săptămâni???
Moderator
Deconectat
Moderator1 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
27640. Postat la 05/11/2016 08:54 - 3101z12h23m
Am preluat aici o întrebare pe care utilizatorul Ionica, (probabil din neatenție, deși fiind de mai multă vreme membru aici, ar trebui să știe să facă diferența dintre un subiect și altul) a postat-o la un alt subiect, unde nu-și avea locul:
Ionica a scris:
Shalom aleichem chaverim,
Exod 35,3: Să nu aprinzi foc, în niciuna din locuințele voastre, în ziua de Șhabbat.
Daca totusi un pazitor modern al zilei Șhabbatului (care zice ca este voie acum sa aprinzi focul in Șhabbat) aprinde focul in Șhabbat si dintr-o cauza neprevazuta i se aprinde casa, poate chema pompierii?
Dar unde-i prima postare, care intreaba daca ai voie sau nu sa aprinzi foc in ziua Shabbatului? Exod 35,3: Să nu aprinzi foc, în niciuna din locuințele voastre, în ziua de Șhabbat. Multumesc, de intelegere.
Baruch hashem Adonai Elohim!
Berakoth!
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
O să încerc să răspund pe scurt întrebării pe care ai lansat-o:
Daca totusi un pazitor modern al zilei Șhabbatului (care zice ca este voie acum sa aprinzi focul in Șhabbat) aprinde focul in Șhabbat si dintr-o cauza neprevazuta i se aprinde casa, poate chema pompierii?
- în primul rând, dacă nu-i cheamă el, pompierii oricum vor fi chemați de alții după ce incendiul devine vizibil;
- dealtfel, nu văd nici un motiv pentru care să nu-i cheme... Faptul că cineva înghite bomboane în mod excesiv ca să se sinucidă, îl va împiedica oare să cheme salvarea dacă își va da seama că a făcut ceva rău? Nu cred... Doar în felul acela va avea posibilitatea ca dacă se poate să fie salvat și să nu își mai pună capăt zilelor ci să se întoarcă la Dumnezeu din toată inima.
Vă salut pe toți în limba în care comunicăm toate celelalte discuții, dorindu-vă harul și pacea Domnului Isus!
P.S. Ionică, am revenit pentru că m-am uitat și văd că postarea pe care o cauți este tot acolo unde ai scris-o.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Si atunci de ce a fost data porunca: "Exod 35,3: Să nu aprinzi foc, în niciuna din locuințele voastre, în ziua de Șhabbat." Care era scopul acestei porunci? Sau scopurile, daca avea mai multe scopuri (eu asa vad, ca ar fi avut mai multe scopuri)?
Am identificat cel putin doua:
1. daca nu era luat de la o sursa (si Israelul nu era un loc bogat cu paduri in orice loc, plus ca vara era cald sa tii focul noaptea), focul se aprindea greu, fie printr-o cremene, fie prin frecare, era un lucru destul de greu (puteti incerca )
2. prevenirea incendiilor ce ar fi tulburat pacea Shabbatului
Comparati cum trebuie tinut adevaratul Șhabbat cu cel ce se tine acum:
"În ziua de Sabat, evreii împreună cu eventualii străini care ar fi putut să locuiască în casele lor, nu aveau voie să facă nici o lucrare (Exod 20.10; Deut. 5.14; Ier. 17.22,24), atât în locuințe (Lev. 23.3), cât și în afara acestora (Exod 34.21; Neemia 13.15). Astfel, în ziua de Sabat, evreii nu aveau voie: să aprindă focul (Exod 35.3), să strângă lemne de foc (Num. 15.32-36), să pregătească mâncare (Exod 16.23), să se deplaseze pe distanțe mari (F.A. 1.12) sau în scopuri lucrative (Exod 16.29; Neemia 13.19), să poarte diverse poveri (Ier. 17.21-22,24,27; Neemia 13.19), să facă diverse cumpărături (Neemia 10.31; 13.16-18,21), să vândă (Neemia 13.15), să-și facă diverse gusturi (Is. 58.13), să are, să secere (Exod 34.21), etc. (Neemia 13.15; Is. 58.13; Amos 8.5).
Dumnezeu a poruncit ca să fie pedepsit cu moartea orice evreu care efectua vreo lucrare în ziua Sabatului (Exod 31.14-15; 35.2; Num. 15.32-36). Singurele activități pe care evreii aveau voie să le execute în ziua de Sabat, erau cele din domeniul spiritual : tăierea împrejur (Ioan 7.22-23) și aducerea a doi miei, pentru arderea de tot, și a darului de mâncare, împreună cu jertfa de băutură (Num. 28.9-10; 1 Cron. 23.31; 2 Cron. 2.4; 31.3; Neemia 10.33; Ezec. 46.4). De asemenea, domnitorul trebuia să aducă în zilele de Sabat, șase miei și un berbec pentru arderea de tot, și darul de mâncare împreună cu jertfa de băutură (Ezec. 45.17; 46.4,12)." Mihail Dimitriu
rPentru mine, cel mai grozav lucru în legătură cu Șhabbatul este că nu pot să folosesc telefonul.r1; r11; spunea un rabin care explică înțelesul Șabatului. Astfel un rabin consecvent in aplicarea acestor porunci (nu unul liberal, sau semi-liberal) decupleaza telefonul, radioul, televizorul, internetul si nu foloseste nici o utilitate care este generata de o munca, chiar si numai de intretinere (pentru care muncesc altii). El nu va folosi masina proprie, mijloc de transport in comun sau centrala de incalzit. Nu va face cafea si nu va incalzi mancarea. Nu va raci bautura la frigider. Etc..
(Mi s-a parut ca si primul subiect a fost scos. Ms. de sesizare)
Berakoth!
Mda... citate de-ale altora, fără să fie trecute prin filtrul rațiunii și al gândirii biblice. Celor care înțeleg și fac lucrurile ca el le doresc succes și binecuvânare și este de dorit să nu se facă nici o lucrare în ziua cea sfântă de Sabat.
Dar, ferească Dumnezeu să îi nască soția (de exemplu) unui astfel de rabin, și să apară complicații, iar mijloacele de transport, medicii de la ambulanță cu întreg sistemul de urgențe precum și cei de la secțiile de nașteri să fie și mai religioși decât el. Mă tem că sunt unii care citesc printre rânduri atât scriptura cât și scrierile oamenilor care se străduiesc să păzească cu strictețe poruncile DOMNULUI. Dar poate mă înșel eu, cine știe?
Meditație plăcută tuturor asupra acestui subiect.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Avem nevoie de toti acestia in Shabbat, doar daca ... NU TINEM SHABBATUL asa cum il vrea Elohim: in colectivitate.
Legea adevarata si Shabbatul adevarat nu se poate tine, fapt recunoscut tacit si de apostoli, tocmai de aceea l-au si dezlegat, impreuna cu toata Legea ce a devenit un jug.
Fapte 15:5. Atunci unii din partida fariseilor, care crezusera, s-au ridicat si au zis ca Neamurile trebuie sa fie taiate imprejur si sa li se ceara sa pazeasca Legea lui Moise.
Fapte 15:10. Acum, dar, de ce ispititi pe Dumnezeu si puneti pe grumazul ucenicilor un jug pe care nici parintii nostri, nici noi nu l-am putut purta?
Legea = Jug. De ce?
Un exemplu:
Daca aprinzi focul, indiferent ce motiv aduci, dezlegi Legea si Shabbatul. Legea si Shabbatul a fost dat pentru colectivitati, nu pentru indivizi. Legea neaprinderii focului are valoare, n-a fost data de florile marului, vorba aceea, adica numai asa ca sa fie data...
Legea si Shabbatul nu se poate respecta individual ca sa fie o binecuvantare. Individual va fi un jug, daca toti ceilalti nu o respecta.
De exemplu, tu tii Shabbatul exemplar si nu aprinzi focul in Shabbat, dar un vecin betiv, care se pisa pe Biblie (vorba lor) vine si iti da foc din batjocura (au fost cazuri). Ce faci? Ai copii. Nu alergi si sari sa stingi focul? Ba da. Insa atunci vei lucra. Tocmai asta a vrut betivul sa iti arate ca daca Dumnezeu nu, el te poate pune la lucru in Shabbat. Si va rade povestind prietenilor de pahar: I-am aratat eu cine-i cu adevarat dumnezeul lui. Cand numai tu tii Shabbatul, poate deveni chiar un blestem, ca in cazul de fata, si ai nevoie de toti, de la militie pana la doctori.
Numai intr-o societate ideala, Legea si Shabbatul n-ar fi un jug, ci o binecuvantare pentru cei ce le tin. De aceea nu avem acum Legea si Shabbatul, ci harul ce o da iubirea.
Berakoth!
Deconectat
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
27647. Postat la 11/11/2016 19:11 - 3095z2h6m
Fiți binecuvintati cu toții....Dacă stau să analizez privința Sabatului, Dumnezeu a Sfințito și a Binecuvîntato, a lăsato ca să i se dea cinste,slavă și mărire, in a doua parte în mare parte a majoritatea creștinilor mulți consideră multe orinduieli ca juguri, Dumnezeu na pus nici un jug asupra omului ci la pus la probă dacă face cea ce trebuie, omul zis creștin și în care mai există eul în sine i se pare jug lucrurile care Dumnezeu lea pus ca să umble în ele, fie porunci fie legi fie orinduieli, dar toate trei duc la un singur punct. Scriptură ne relatează să vă umpleti de cunoștința voiei Lui, în orice fel de înțelepciune și pricepere Duhovnicească, o persoană care are acest caracter niciodată nu va vedea sau se va înfrunta cu un jug, uni din poporul israel na-u fost capabili de a respecta standardele care erau date de Creator și le au transformat in juguri, însă omul duhovnicesc va putea respecta pentru că va înțelege prin Duhul Adevărului cum să procedeze în ziua Sabatului, Sărbătorilor și altor referințe care se leagă de legi,porunci și orinduieli.
Consideri cartea Faptele Apostolilor ca neinspirata? Intreb deoarece sunt unii sambatari care considera ca aceasta carte precum toate scrierile lui Pavel, sunt neinspirate.
Legea si Shabbatul nu se poate respecta individual ca sa fie o binecuvantare. Individual va fi un jug, daca toti ceilalti nu o respecta.
De exemplu, tu tii Shabbatul exemplar si nu aprinzi focul in Shabbat, dar un vecin betiv, care se pisa pe Biblie (vorba lor) vine si iti da foc din batjocura (au fost cazuri). Ce faci? Ai copii. Nu alergi si sari sa stingi focul? Ba da. Insa atunci vei lucra. Tocmai asta a vrut betivul sa iti arate ca daca Dumnezeu nu, el te poate pune la lucru in Shabbat. Si va rade povestind prietenilor de pahar: I-am aratat eu cine-i cu adevarat dumnezeul lui. Cand numai tu tii Shabbatul, poate deveni chiar un blestem, ca in cazul de fata, si ai nevoie de toti, de la militie pana la doctori.
Numai intr-o societate ideala, Legea si Shabbatul n-ar fi un jug, ci o binecuvantare pentru cei ce le tin. De aceea nu avem acum Legea si Shabbatul, ci harul ce o da iubirea.
Menționez de la începutul discuției că nu vom sări de la un subiect la altul, ci, chiar dacă dăm exemple paralele, ne vom strădui să păstrăm discuția aici pe tema "cum se serbează Sabatul?"
Există în special în lumea modernă și cu bunăstare materială, care s-a îndepărtat mult mai mult de Dumnezeu (așa ca Sodoma și gomora odinioară) decât cei din țările mai sărace concepte "creștine" în jurul cărora s-au format așa numite "biserici creștine" cu zeci și sute de mii dacă nu chiar mai mulți membri care se reazemă pe conceptul "odată mântuit, pentru totdeauna mântuit" - lucru care în primă fază este adevărat pentru cineva care ajunge să fie mântuit de Domnul Isus și apoi se luptă să-și ducă viața de credință în tot restul vieții păzind și respectând Legile și poruncile lui Dumnezeu, inclusiv păzirea cu sfințenie a Sabatului. Ceea ce este mortal din punct de vedere spiritual pentru oamenii aceștia este că ei interpretează sloganul "odată mântuit, pentru totdeauna mântuit" ca și tine... Ei susțin: "Hristos a împlinit toată Legea pentru mine, eu nu numai că nu mai trebuie să o țin, ci o pot chiar sfida, călca fără probleme, pentru că odată ce am fost mântuit, nu mai pot fi pierdut și lepădat" - ceea ce e o imensă erezie, pentru că toți Apostolii și oamenii sfinți din Scripturi (N.Testament) după ce au fost mântuiți prin Hristos au păzit Sabatul , și încă poate cu și mai mare atenție. Pe când oamenii aceștia care declară că nu mai trebuie să păzească nici o lege și nici Sabatul pentru că le consideră un jug, spun că atunci când ei comit adulter, fură, ucid sau calcă Sabatul nu au nici o vină deoarece firea pământească din ei se comportă așa, dar ei "cu duhul" slujesc lui Dumnezeu... Niște aberații pe care de cele mai multe ori nici nu merită să își ocupe cineva timpul să le studieze, pentru că sfârșitul lor va fi oricum pierzarea. Cu alte cuvinte, oamenii aceștia legiferează toate păcatele, și apoi încep să le ia la rând și care le plac, rămân permise, care nu, le condamnă. Asta e logica cu care cineva ajunge să spună că păzirea Sabatului- de exemplu- este un jug de nepurtat.
Proverbele 28:4 Cei ce părăsesc legea, laudă pe cel rău
Măcar atâta rațiune dacă ar avea să calculeze:
1. Șase zile pentru lucru, trudă și zbucium.
2. A șaptea zi pentru odihnă, rugăciune, părtășie cu Dumnezeu și copii Lui.
Care dintre cele două afirmații de mai sus ar semăna încă de la prima vedere mai mult a jug, dacă întrăznește cineva să atribuie termenul jug uneia dintre ele?
Dar în Faptele Apostolilor cap. 15 nici măcar nu este vorba de așa ceva deoarece:
1. În primul rând tocmai tu te contrazici singur spunând că Sabatul nu poate fi păzit decât în colectivitate. Păi poporul Israel tocmai trăia în colectivitate și acel jug conform celor scrise în Fapte 15 cică nu a putut fi purtat nici de ei nici de părinții lor! Deci, te-ai înșelat din start.
2. Tot acolo scrie:
Fapte 15:21 Căci încă din vechime, Moise are în fiecare cetate oameni, care-l propovăduiesc, fiindcă este citit în sinagogi în toate zilele de Sabat.
Deci iată că tocmai în zilele de Sabat se întruneau ei să citească din Lege și să se închine lui Dumnezeu. Cum să desființeze apostolii o poruncă pe care ei de fapt tocmai o aminteau ca demnă de împlinit?
3. Neamurile se adunau pentru a se închina lui Dumnezeu tot în ziua Sabatului!
Faptele apostolilor 13:42 Când au ieșit afară, Neamurile i-au rugat să le vorbească și în Sabatul viitor despre aceleași lucruri.
Și Apostolii nu le-au zis: " lăsați că voi sunteți dintre neamuri, și vouă vă vorbim mâine, că e duminică... Dimpotrivă, neamurile au așteptat și... surpriză:
Faptele apostolilor 15:44. În Sabatul viitor, aproape toată cetatea s-a adunat ca să audă Cuvântul lui Dumnezeu.
Nu vreau să umplu pagina cu tot felul de argumente ale Scripturii care să arate că pe Apostoli nu de păzirea Sabatului de către neamuri i-a durut în Fapte 15 ( vorba aceea, nici unul din cei răi nu va înțelege) ci de faptul că pentru a fi mântuite, neamurile nu mai erau obligate să se taie împrejur și prin aceasta să intre în legământul mozaic, fiind obligate să aducă jertfe la Templul din Ierusalim. Pentru cei ce ajungeau să facă așa ceva, Scriptura spune:
Galateni 5:1. Rămâneți dar tari, și nu vă plecați iarăși sub jugul robiei.
2. Iată, eu, Pavel, vă spun că, dacă vă veți tăia împrejur, Hristos nu vă va folosi la nimic.
3. Și mărturisesc iarăși încă odată oricărui om care primește tăierea împrejur, că este dator să împlinească toată Legea.
4. Voi, care voiți să fiți socotiți neprihăniți prin Lege, v-ați despărțit de Hristos; ați căzut din har.
Deci, iată jugul problematic: obținerea neprihănirii ( adică a iertării păcatelor) prin Legea jertfelor. Cei care au procedat așa atunci sau acum, s-au despărțit de Mesia, au căzut din Har și sunt datori să aducă jertfe la Templul (momentan inexistent!) din Ierusalim.
Dar Sabatul nu e un jug, ci un strop de har ceresc! Cine păzește Sabatul, se odihnește de lucrările sale, precum și Dumnezeu, Creatorul s-a odihnit de ale Sale. E foarte simplu.
Cum se păzește Sabatul? Cu sfințenie. Unii înțeleg mai mult, alții mai puțin sfințenia, dar acesta e modul în care se păzește Sabatul.
P.S. Această precizare ce o fac acum este off topic, și nu e cazul să mai fie comentată aici ca să nu ni se șteargă postările de către Moderatori dar aș vrea să-ți răspund unei afirmații pe care ai scris-o mai sus:
Ionica a scris:
Consideri cartea Faptele Apostolilor ca neinspirata? Intreb deoarece sunt unii sambatari care considera ca aceasta carte precum toate scrierile lui Pavel, sunt neinspirate.
Oamenii despre care probabil spui tu că sunt sâmbătari, fie sunt niște eretici, au rătăcit de la credință, fie nu au fost niciodată dintre ai noștri... Bunul Dumnezeu să aibă milă de ei! Am spus asta doar ca să nu încurcăm lucrurile și autoritatea Scripturii.
Citez din postarea de mai sus:"Cum se păzește Sabatul? Cu sfințenie. Unii înțeleg mai mult, alții mai puțin sfințenia, dar acesta e modul în care se păzește Sabatul."
In aceasta sfintenie, intra si respectarea poruncii sa nu aprinzi foc in ziua Shabbatului? Cum trebuia un israelit sa tina Shabbatul, dupa cum scrie in Sfintele Scripturi sau dupa cum ii taia capul?
Scuză-mă, e posibil să fie doar o bănuială de-a mea, și m-aș bucura să mă înșel; dar am impresia că vrei să faci pe istețul jonglând între întrebările ce le pui și răspunsurile care s-au oferit ca să ajungi la ce rezultat vrei. Îți recomand să mai citești odată ce ai întrebat și ce ți s-a răspuns.
Cred că ai sărit peste un capitol, sau mai multe dacă ai ajuns să tragi deja singur o asemenea concluzie.