Pana acum nu m-am prezentat asa ca voi incerca o prezentare sucinta despre mine. Sotia mea si alti apropiati imi spun Ionica. Locuim in Floresti, judetul Cluj. Sunt crestin neoprotestant din 1992. Parintii mei sunt penticostali care tin sabatul. Tata din convingere, mama mai degraba ca sa ii faca pe plac.
Eu am activat in diferite denominatiuni crestine, chiar si intr-o grupare care tinea sabatul. Gruparea aceasta a fost fondata de doi salajeni din Domnini, fratii Istoan si Chis. Din cauza ca nu am reusit sa ne intelegem, gruparea s-a dezmembrat. Acum sunt membru intr-o biserica din Cluj. In localitatea noastra nu exista frati din biserica noastra asa ca ocazional mergem la adunare in Cluj sau in alte localitati.
Relatiile bisericii noastre cu cea a fratilor sambatari sunt bune. Ocazional, am fost si eu la anumite adunari. In acest topic as dori un dialog pe tema sabatului. Noi nu tinem sambata dar nici duminica. Nu suntem impotriva acelora care le tin, daca o fac din incredintare.
Eu personal am ajuns la convingerea ca sabatul va fi tinut pe intreg pamantul in Mileniu, impreuna cu alte sarbatori descrise in Vechiul Testamant, ca de exemplu sarbatoarea lunilor noi si a corturilor.
Desigur, poate ma intrebati de ce nu tin sabatul si sarbatorile, ACUM? Da, este o intrebare buna. Raspunsul este ca nu am gasit dovezi biblice ca acum, acestea ar trebui tinute. Ele nu au fost desfiintate ci dezlegate, pana la Mileniu. Motivul dezlegarii? Am gasit scris ca Mireasa se pregateste pentru cer, iar in cer este altfel, conform cu cartea Apocalipsa.
Timpul este diferit (o mie de ani din cer sunt ca o zi, ca o straja din noapte de pe pamant). Se poate demonstra ca la o acceleratie mare si la o viteza mare, timpul se scurge mai incet. Daca un cosmonaut ar putea depasi un anumit prag al acceleratiei si al vitezei, timpul petrecut de el in aeronava ar fi mai mic ca timpul acelora care au ramas pe pamant. Cand ar veni inapoi pe pamant, ceasul lui si calendarul lui nu ar mai corespunde cu realitatile de pe pamant. El ar fi mai tanar, iar cei de pe pamant mai batrani. Statistica sa ar arata ca a petrecut mai putine zile in cer ca si cum au calculat cei de pe pamant. Cum se explica acest fenomen? La viteze foarte mari, viteza si acceleratia reduce volumul materiei, adica o imputineaza. Este ca si in sport. Cu cat alergi mai repede sau faci efort mai mare la aparatele fitness ti se reduce greutatea corporala. Cu cat este acceleratia si viteza mai mare, cu atat materia ce se accelereaza si parcurge viteza mare este mai mica. La atingerea pragului vitezei luminii, materia ce a calatorit ar disparea si ar ramane doar energia si informatia despre ea.
2. Nu exista alternanta zi si noapte. Acestea au fost create doar pentru pamanteni.
3. Biblia spune ca sabatul (si sarbatorile) au fost facute pentru oameni, nu si pentru ingeri. De altfel cum ar putea un inger sa ocroteasca pe copiii lui Dumnezeu in sabat si sa nu lucreze? Ar fi la munca, ar lucra. Noi, Mireasa, vom fi in cer, si vom fi ca ingerii.
Intrebare: Cum tinem sabatul de 24 de ore in cer in aceste conditii, o zi cereaasca fiind aproximativ ca o straja din nopate (3 ore terestre)?
Dumnezeu sa va binecuvanteze!
"Niciunul dintre cei rai nu va intelege" Daniel 12:10
Deconectat
RE: Intrebari cu privire la sabat
cautatorul (detalii numai pentru membrii conectaţi)
24753. Postat la 22/09/2013 10:31 - 4241z10h53m
Buna ziua
Ionica tu spui ;
Desigur, poate ma intrebati de ce nu tin sabatul si sarbatorile, ACUM? Da, este o intrebare buna. Raspunsul este ca nu am gasit dovezi biblice ca acum, acestea ar trebui tinute. Ele nu au fost desfiintate ci dezlegate, pana la Mileniu. Motivul dezlegarii? Am gasit scris ca Mireasa se pregateste pentru cer, iar in cer este altfel, conform cu cartea Apocalipsa.
Ionica eu nu te intreb de ce nu le ti , ci te intreb de ce vrei sa ti sabatul sau sarbatorile in mileniu ?
Poti fi mai explicit in ce spui ; Motivul dezlegarii? Am gasit scris ca Mireasa se pregateste pentru cer, iar in cer este altfel, conform cu cartea Apocalipsa.
O zi buna
Deconectat
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
24754. Postat la 22/09/2013 14:00 - 4241z7h24m
Eu personal am ajuns la convingerea ca sabatul va fi tinut pe intreg pamantul in Mileniu, impreuna cu alte sarbatori descrise in Vechiul Testamant, ca de exemplu sarbatoarea lunilor noi si a corturilor.
Ionica , macar ai citit Biblia incepand cu Genesa 1?
Frate Ionică, am citit cu interes acum câteva zile postarea aceasta și am apreciat sinceritatea cu care ai scris-o. Aveam de gând să-ți răspund și eu, dar nu prea știam de unde să încep . Spun asta pentru că am citit câteva afirmații pe care le-ai făcut și care nu prea au suport biblic, nici măcar matematic. O să-ți dau câteva exemple:
1. Spuneai că Sabatul și Sărbătorile nu au fost desființate, ci dezlegate. Deoarece aici este un topic despre Sabat, nu o să mă leg decât de el. (Sărbătorile le lăsăm pentru altă dată și alt spațiu ). Unde ai găsit tu în Biblie că Sabatele (sau Sărbătorile) au fost legate de către Dumnezeu ca ele să trebuiască să fie dezlegate? Explicația ta pleacă probabil de la contextul în care Mântuitorul i-a permis unui om bolnav pe care l-a vindecat să-și ia rogojina sau așternutul din locul unde șezuse ani de zile și să plece acasă...
Citat: VDC Ioan 5:18 Tocmai de aceea căutau și mai mult Iudeii să-L omoare, nu numai fiindcă dezlega ziua Sabatului, dar și pentru că zicea că Dumnezeu este Tatăl Său, și Se făcea astfel deopotrivă cu Dumnezeu.
Trebuie avută mare grijă aici, pentru că nu Mântuitorul sau Tatăl Său "legase" ziua Sabatului, ci iudeii prin adăugirile lor la Legea lui Dumnezeu. El nu a făcut altceva decât i-a permis omului să meargă acasă din momentul vindecării. Deci eu din Scripturi nu știu să fie legată în vreun fel ziua Sabatului... Dacă știi tu, te rog să demonstrezi cu argumente biblice și explicații.
2. Ai spus că în cer timpul este diferit. Faptul că ar exista vreo diferență de timp nu înseamnă că timpul pământenilor ar fi necunoscut celor din ceruri... Altfel Dumnezeu nu ar mai avea control asupra pământului, neștiind când și cum să intervină la timp. Afirmațiile biblice din Psalmi și Petru nu arată că în cer nu ar fi timp la ora actuală (altceva va fi când se va încheia Mileniul, când toate vor intra într-o schimbare) ci că Dumnezeu este dincolo de timp, și că el este deasupra timpului.
Citat VDC: Psalmii 90:4 Căci înaintea Ta, o mie de ani sunt ca ziua de ieri, care a trecut, și ca o strajă din noapte.
2 Petru 3:8 Dar, preaiubiților, să nu uitați un lucru: că, pentru Domnul, o zi este ca o mie de ani, și o mie de ani sunt ca o zi.
Iar împărțirile matematice nu dau nici un raport între o zi care este aproximativ a 365-a parte dintr-un an cu 1000 de ani care au aprox. 365 000 de zile. Iar Sabatul săptămânal este tot a 7-a zi... Nu prea văd nicio relație matematică sau logică între aceste cifre. Dacă nu am înțeles ceva din ce ai spus te rog să evidențiezi.
Fi binecuvântat
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
cautatorul a scris:
Ionica eu nu te intreb de ce nu le ti , ci te intreb de ce vrei sa ti sabatul sau sarbatorile in mileniu ?
Poti fi mai explicit in ce spui ; Motivul dezlegarii? Am gasit scris ca Mireasa se pregateste pentru cer, iar in cer este altfel, conform cu cartea Apocalipsa.
O zi buna
Pace, har si binecuvantari,
Probabil ca iti scapa ceva din viziunea mea.
1. Sabatul a fost facut pentru om. Mai exact pentru odihna si stragere laolalta sfanta, adica inchinare (Leviticul 23:3). Etimologic, cuvantul sabat inseamna odihna. Celelalte sarbatori nu cadeau in sabat. Vorbesc de perioada antica. Ca acum toate s-au incalcit, de cand evreii au preluat idei calendaristice din Babilon.
2. Vor fi oameni in mia de ani pe pamant, inclusiv 12 triburi de evrei, peste care Mireasa lui Christos vor fi judecatori si preoti (Luca 22:30, Apocalipsa 20:6).
3. Acesti oameni vor face diferite munci timp de sase zile, asa ca vor avea nevoie de o zi de odihna, pentru recuperare si zile de sarbatori pentru festivitati.
1.a. Nu scrie ca sabatul ar fi fost facut pentru ingeri sau ca ingerii ar tine sabat de 24 de ore, probabil ei nu se obosesc. Ingerii lucra in sabat, ei pazesc copiii lui Dumnezeu si tin pe Diavol la o parte, tabarasc in jurul credinciosilor, formand un gard de protectie in jurul credinciosului si bunurilor lui (Psalmul 91:11, Iov 1:10).
2.a. Mireasa lui Christos va fi in cer, de unde vor imparati pe pamant, venind pe pamant in mod invizibil, ori de cate ori este voia lor. Dumnezeu a umblat pe pamant in gradina Edenului dar nu l-a vazut nimeni, la fel si Satan a cutreierat pamantul in lung si lat si nu l-a vazut nimeni, ingerii si demonii fac la fel si nu ii vede nimeni. Ai nevoie de versete?
3.b. Noi nu vom face munci fizice, ci intelectuale, fiind judecatori si preoti pusi peste oamenii de pe pamant. Nu vom dormi, cum vor dormi ei, pentru ca nu este noapte acolo unde plecam, doar lumina (1Timotei 6:16).
Nu scrie ca Mireasa ar tine sabat sau sarbatorile lunilor noi, etc acolo, fiindca acestea au fost facute pentru oamenii de pe pamant. Acolo este un alt timp, nu exista munci care genereaza oboseala (Isaia spune ca Dumnezeu nu oboseste, de ce ar obosii atunci ingerii?), nu exista alternanta zi si noapte pentru somn, timpul se scurge si este perceput altfel acolo:
"Caci inaintea ta, o mie de ani (de pe pamant) sunt ca ziua de ieri care a trecut si ca o straja de noapte" Ps 90:4
Acesta este motivul dezlegarii sabatului si al sarbatorilor. Cand va veni imparatia milenara, marea multime de oameni de pe pamant care au supravietuit marelui necaz se vor supune noii legislatii, care se va institui pe pamant. Apocalipsa spune ca "biruitorii fiarei" adica Mireasa canta cantecul lui Moise si al Mileului. Ce a cantat Moise? Drepatea. Ce a cantat Mielui? Mila. Moise nu a negat mila, dupa cum Mielul nu a negat dreptatea, dupa cum dreptatea nu neaga mila si viceversa, tocmai de aceea el a spus ca ucenicii lui trebuie sa scoata lucruri vechi si lucruri noi din vistieria lor. De ce? Deoarece oamenii neintelegand dreptatea, au eclipsat mila cu judecatile lor strambe. Aceste doua insusiri vor fi cantate de Biruitori impletite armonios impreuna, intr-o noua legislatie divina: dreptatea si mila. In milelniul mesianic sub indurmarea Biruitorilor, oamenii de pe pamant vor invata dreptatea prin perspectiva milei, cladind o societate dreapta dar si miloasa, ce va genera fericire pe pamant.
valentina a scris: Eu personal am ajuns la convingerea ca sabatul va fi tinut pe intreg pamantul in Mileniu, impreuna cu alte sarbatori descrise in Vechiul Testamant, ca de exemplu sarbatoarea lunilor noi si a corturilor.
Ionica , macar ai citit Biblia incepand cu Genesa 1?
Da. Prima data la finele anului 1991. De la Geneza la Apocalipsa. Am recitit mai apoi diferite carti din VT si NT si cel putin inca odata intreg NT, de la Matei la Apocalipsa...
Isaia 66:23 spune destul de clar ca "orice carne" (asa scrie in ebraica) va veni la inchinare din sabat in sabat si din luna noua la luna noua. Insa Mireasa sunt ca ingerii care nu au carne si sange, ci sunt din duh. Profetul Zaharia vorbeste si el de sarbatoarea corturilor, care va fi tinuta de toti cei care nu vin impotriva Ierusalimului si astfel scapa de nimicire (Ierusalimul aici reprezinta pe cei din Noul Legamant si este Noul Ierusalim) Zaharia 14:16. Sub domnia politicianului numit "Antichrist" se va lansa un atac distrugator impotriva crestinilor adevarati. Toate popoarele vor participa, dar nu toti indivizii din aceste popoare. Cei ce nu participa vor fi crutati, insa ei vor trebui sa inteleaga prin pocainta, ca daca nu se supun in toate lucrurile Mirelui si Miresei nu vor primi binecuvantari "nu va cadea ploaie" peste ei v. 17-19
Pace, har si binecuvantari frate Aurelc,
O sa iti raspund aici la punctul 1. urmand celelelte puncte in alte postari.
"fiindcă dezlega ziua sabatului" Ioan 5:18
Terminologia mea, dupa cum vezi, este biblica. Autoritatea aceasta de a lega si dezlega o aveau si apostolii (Matei 16:19, 18:18). A lega inseamna a da o legare (lege) si a dezlega inseamna a da o dezlegare unei legi. Paganii din imperiul medo-persilor nu aveau o astfel de alternativa, o lege neputand fi abrogata niciodata, de aceea cand Haman a obtinut o lege anti-evreiasca, o alta lege a fost data, prin care se permitea ca evreii sa se apere.
Ca sa ma intelegi mai bine, o sa fac aici o paralela cu un alt subiect in care sunt legari si dezlegari: mancarea animalelor.
In gradina Eden, Dumnezeu a dat o legare, legiuind fiecarui regn de pe pamant hrana sa.
Pentru regnul uman, Biblia Fidela: "fiecare verdeata care aduce samanta... si fiecare pom... care aduce samanta.
Pentru regnul animal, Biblia Fidela: "fiecare planta verde"
Insa toate fapturile si-au stricat calea pe pamant (Gen 6:12), de aceea regnul animal s-a rupt in ierbivore (animale curate) si carnivore (animale necurate), fapt ce s-a petrecut inca inainte de potop (Gen 7:2).
Dupa potop s-a permis consumul fiecarei specii de animal (Gen 9:3), deoarece Dumnezeu nu a creat nimic necurat si exemplarele (puii) ce s-au nascut in corabie, au fost hranite cu hrana naturala (ierburi si seminte). Ulterior, pe timpul lui Moise, s-a revenit iarasi la o dieta de carne a ierbivorelor, deoarece carnivorele mancau deseori hoiturile animalelor ce mureau de diferite boli ce se putea transfera si la oameni.
Vedem aici trei timpuri de legi. Prima lege este dezlegata, pentru a se putea suplimenta dieta, care din cauza conditiilor de clima, care s-a schimbat, putea genera lipsuri. A doua lege este dezlegata si ea, pentru a restrange dieta, din motive de prevenire a bolilor. Si in final avem o relegare a primei legi, spun asta stiind ca avem promisiunea ca moartea va inceta, acest lucru ducand si la nemurirea animalelor. Ele nu vor fi taiate pentru jertfa, nici mancate pentru hrana, pentru ca pe pamant va fi o abundenta de hrana si toti oamenii se vor intoarce la dieta originala din Eden. Isaia nu degeaba arata scene idilice, cand turme de animale sunt manate de copilasi, prunci de la tata mamei se joaca cu cobrele periculoase si animale foste carnivore manca paioase alaturi de cele ierbivore.
Din nefericire, cultura noastra asazisa crestina inca este impregnata de viziunea pagana despre dreptate, ca la medo-persi, unde legile sunt rigide si nu se pot schimba. Noi avem crampe pagane de nedreptate in stomac si nu intelegem dreptatea. Bine a zis profetul, doar in imparatia mesianica vom avea o perspectiva plenara asupra dreptatii, fiind invatati ce inseamna dreptatea.
Pace si binecuvantare.
Am sa incerc sa elucidez putin misterul.
Sa ne amintim putin-ducandu-ne cu gandul in acea perioada cand era Templu in Ierushalim si Yahshuah a intrat in Templu si a vazut acolo vanzatorii si schimbatorii de bani si ce a spus atunci :"Oare nu este scris: ,Casa Mea se va chema o casă de rugăciune pentru toate neamurile?' Dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari."
Dar fruntașul sinagogii, mâniat că Yahshuah săvârșise vindecarea aceasta în ziua Sabatului, a luat cuvântul, și a zis norodului: "Sunt șase zile în care trebuie să lucreze omul; veniți dar în aceste zile să vă vindecați, și nu în ziua Sabatului!"
Asa au legat ei ziua sabatului.
Problema este ca la Templu s-a continuat sa se aduca jertfe de animale in acea perioada, sa se praznuiasca sarbatori,slujba in sabate de catre invatatorii acelui timp-dar fara Yahshuah-pentru ca El plecase de acolo.
In Lege este scris -ca era voie sa se dezlege boul..Yahshuah este Stapan chiar si al Sabatului-intrebarea este adresata oricarui dintre noi -Daca esti OM trebuie sa pazesti poruncile lui ?
Daca mergem mai departe pe urmele apostolilor care are o insemnatate mare, in ebraica apostol=șaliah doar ei aveau puterea sa tina pacatele si sa ierte pacatele-de ce oare?
Pentru ca doar peste ei a suflat Stapanul Sabatului Duh Sfant, adica Ruach ha-kodesh-si putem cauta in toata cartea Noului Legamant in baza sangelui fiului omului Yahshuah in Ioan 20:22 -După aceste vorbe, a suflat peste ei, și le-a zis: "Luați Duh Sfânt''.
Intreb- cine nu a fost in locul unde sau adunat ucenici a fost suflat Duh Sfant peste el?
Toma de exemplu, a fost acolo cand a fost suflat Duh Sfant?
Acest lucru s-a intamplat o singura data nu este mentionat de mai multe ori, deci, atunci si acolo.
Deci doar ei ''ucenicii' au putut sa tina pacatele si sa ierte pacatele sa dezlege si sa lege.
Si despre ADUNAREA lor a ucenicilor urmasilor lui Yahshuah este vorba in toata scriptura sa nu fie parasita.
Pace tuturor!
Frate Ionica, cea de a saptea zi din saptamana, SABATUL(ziua de odihna) a fost data inca de la intemeierea lumii, astfel este de inteles ca Adam si Eva si urmasii lor au tinut Sabatul, sau mai precis, cei care au cautat pe Dumnezeu au tinut ce a spus Dumnezeu, nu?!
Ziua a saptea era si este un SEMN pe baza caruia se formeaza saptamanile , lunile si anii.
Este cheia care deschide masuratoarea timpului...pamantean.
Dragul meu, Dumnezeu nu la voia intamplarii a declarat a saptea zi, o zi de odihna...pentru ca fizic omul tinde sa se faca rob al Mamonei( zeul banului), uitand cu totul de Dumnezeu si de necesitatea corpului nostru de repaus.
Omul tinde sa nu tina Sabatul, care este de o necesitate vitala trupului si duhului ...el cauta cu toata taria sa scoata SABATUL din tabloul pamantean, asa ca sa nu asculte de ce a spus la inceput Dumnezeu.
Libertatea in Hristos nu elimina sabatul, ci ni-l implementeaza in inima, ca un ghid in sfera vietii sociale si spirituala.
Sabatul este fundatia pe care se cladeste timpul nostru, daca il scoatem, piatra din capul unghiului dispare, simetria vietii este legata de cea de a saptea zi.
Hristos o reprezinta atunci cand ne indeamna sa intram "in odihna lui", comparatia se face dupa ziua de sabat, nu dupa cea dintai...
Cuvantul spune:"Nu judecati dupa APARENTA, ci judecati dupa DREPTATE."
Se spune ca circumcizia se facea in ziua sabatului, oare acest lucru nu era o lucrare, se desfiinta astfel sabatul?
De ce judecam vindecarile sau ridicarea patului, ca o DESFIINTARE a zilei de odihna?
Frate Ionica, daca luam in paralel cuvantul DEZLEGA cu DESFIINTA, vom constata ca oricat le-am ameti... ele nu vor exprima niciodata acelasi lucru, oricat ne-am stradui sa le includem intr-un context sau altul.
Eu am sa aduc un exemplu care as vrea sa ne faca sa intelegem ce inseamna a "dezlega".
"Pana cand am intrat in comunitatea europeana hotarele tarii noastre erau pazite si nu puteam sa circulam liberi prin Europa.
Romanii erau "legati" de glie prin aceasta lege care a existat si care nu dadea voie sa se iasa din tara.
Dupa abrogarea acestei legi suntem liberi sa circulam prin Europa, insa aceasta lege nu a DESFIINTAT nici Romania, nici romanii din ea, ci doar ne-a DEZLEGAT de o lege care ne constrangea sa ramanem in tara."
.............................
Asa ca, ar trebui sa stim, ca in decursul vremii omul a decazut intratat incat Dumnezeu prin CONSTRANGERE a dat o LEGE PAMANTEASCA-LEGEA PEDEPSELOR(din legea mozaica), ca omul sa tina LEGEA lui Dumnezeu de frica pedepsei, aceasta lege daca incalcai Sabatul te omora cu pietre.
Venirea lui Hristos a desfiintat aceasta lege a pedepsei inlocuind-o cu harul. Insa, a dezlega ziua sabatului de aceasta lege(a constrangerii prin forta), nu l-a desfiintat, el a ramas sa-l tinem prin dragoste , el este intre cele zece porunci scrise pe tablita inimii noastre prin Duhul Sfant.
Sabatul este SEMNUL intre noi si Dumnezeu, el este odihna noastra fizica si spirituala, el este simbolic Hristos.
Hai, sa intram in ODIHNA lui!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Sunt de acord cu ce ai scris:
"Faptul că ar exista vreo diferență de timp nu înseamnă că timpul pământenilor ar fi necunoscut celor din ceruri... Altfel Dumnezeu nu ar mai avea control asupra pământului, neștiind când și cum să intervină la timp. Afirmațiile biblice din Psalmi și Petru nu arată că în cer nu ar fi timp la ora actuală (altceva va fi când se va încheia Mileniul, când toate vor intra într-o schimbare) ci că Dumnezeu este dincolo de timp, și că el este deasupra timpului."
Cum ar trebui vazut deci timpul? E un lucru etern, caci este scris: "din vesnicii in vesnicii tu esti Dumnezeu" Ps 90:2
Ca sa existi vesnic trebuie ca spatiul si timpul in care traiesti sa fie vesnice. Iar ca sa poti crea in ziua a patra toti astrii din Univers, unii atat de colosali, iti trebuie o acceleratie si o viteza cu mult mai mare ca viteza luminii.
Timpul este masurabil in subdiviziuni, ca anul lumina, anul solar, luna, saptamana, ziua, ora, minutul, secunda, se poate aplica. Insa ca ceva sa fie masurabil trebuie sa aiba un inceput si un spatiu existential.
Raportul dintre Dumnezeu si om in spatiu, timp, acceleratie si viteza
Ca o paralela: Ce as face eu ca om, in timpul si spatiul furnicilor? Ca sa nu mai vorbesc de acceleratia si viteza pe care o au? M-as odihni cat se odihnesc ele sau ele s-ar odihni cat ma odihnesc eu? As putea sa le impun eu normele mele de traire sau sa ma ghidez dupa ale lor? Am vazut un documentar despre imensitatea Universului si asta este numai al doilea cer. Exista astrii uriasi, foarte uriasi. Lumea aceasta este imensa, imensa, imensa. Nu te poti considera nici macar ca o furnica! Nu ma mira faptul ca Dumnezeu, prin Isaia spune despre natiuni ca sunt un praf de pulbere pe cantar, in raport cu perceptia pe care o are Dumnezeu, fata de tot ce este.
Perceptii gresite, venind din necunoasterea temeinica a limbii ebraice
Geneza 1:1 spune de crearea a doua ceruri, caci este un plural dual si nu un plural multiplu, pe cand Biblia arata ca sunt trei ceruri, deci daca ar fi fost vorba de crearea a trei ceruri, ar fi fost folosit pluralul multiplu.
"Cunosc un om în Hristos, care acum paisprezece ani - fie în trup, nu știu; fie în afară de trup, nu știu, Dumnezeu știe - a fost răpit unul ca acesta până la al treilea cer." 2Cor 12:2
Avand doar perceptia asupra textului romanesc, nestiind ca avem de a face cu un plural dual, multi cred ca textul vorbeste si de creatia ingerilor, care locuiesc in cerul al treilea alaturi de Dumnezeu. La fel se crede si despre lumina, generalizand termenul. Dar ce lumina a fost creata in prima zi? Caci exista o forma de lumina inca din eternitate (1Tim 6:16).
Probabil ca aceasta "lumina primordiala" este o lumina care nu se vede cu ochii umani, deoarece tot ce se vede a fost facut din lucruri care nu se vad (Evrei 11:3). Din aceasta lumina primordiala, care nu se vede cu ochii umani, a fost creata o lumina care se vede cu ochii umani. Lumina care se vede cu ochii umani, a aparut doar in cerul al doilea in ziua numita "intai", unde era intuneric. In cerul al treilea a fost numai "lumina primordiala" iar in cerul al doilea a fost numai intuneric. Asa reiese din armonia textelor. La fel ne-am insela in multe alte privinte, daca nu avem un punct de plecare corect.
Crearea alternantei zi si noapte in cerul al doilea, sau mai exact, conform cu Geneza a alternantei noapte si zi, nu a afectat cu nimic starea din cerul al treilea, unde a ramas in continuare numai lumina.
Iata cateva probleme, care vin din necunoasterea textului asa cum este in ebraica.
Voi continua sa iti raspund in postarile pentru ceilalti.
Ionica a scris:
Dupa potop s-a permis consumul fiecarei specii de animal (Gen 9:3), deoarece Dumnezeu nu a creat nimic necurat si exemplarele (puii) ce s-au nascut in corabie, au fost hranite cu hrana naturala (ierburi si seminte). Ulterior, pe timpul lui Moise, s-a revenit iarasi la o dieta de carne a ierbivorelor, deoarece carnivorele mancau deseori hoiturile animalelor ce mureau de diferite boli ce se putea transfera si la oameni.
Vedem aici trei timpuri de legi. Prima lege este dezlegata, pentru a se putea suplimenta dieta, care din cauza conditiilor de clima, care s-a schimbat, putea genera lipsuri.
Pace si binecuvantare.
M-am oprit putin asupra celor de mai sus si ma intrebam cu mirare-deoarece, nu tare de mult, am primit versetul din (Gen 9:3) ca si cum ar fi o ''dezlegare'' din partea Celui Sfant, cum ca se poate manca tot ce se misca pe pamnat si are viata-dar' se pare ca si acestea ne-au fost date ca si iarba verde.
Problema este ca si animalul nu mananca orice'' iarba verde'' ci o alege care-i face bine si o resping pe cea care-i face rau. Cu cat mai mult omul ?
Povestea Porcului de exemplu- ,,Sa nu mancati porcul sa-l priviti ca necurat''.(Leveticul 11:7)Intr-un mod cu totul special, Creatorul s-a ingrijit sa-l informeze pe poporul Sau (Leveticul 11) sa evite cu orice pret carnea unor animale ca porcul, iepurele, camila, cainele , pisica...In economia Sa, El a stabilit pentru fiecare creatura o anumita utilitate-porcului dandu-i functia de ,,gunoier public''.Mancand carnea lui te incarci cu reziduurile lui.Revista Lancet (1985) publica rezultatele unui studiu amplu,condus de doi cercetatori de la universitatetea Ottawa,pe esantioane din 16 natiuni.Cercetarile au evidentiat o legatura intre consumul de carne de porc si ciroza hepatica,relatie care nu apare deloc in cazul carnii ,,animalelor curate''.Carnea de porc este de pana 30 la suta mai toxica decat carnea de vita.Cel mai important filtru al toxinelor este ficatul.Ficatul porcului este o bomba toxica.Spre deosebire de vaca si oaie,care transpira intr-o masura oarecare, porcul nu transpira deloc,pastrand toate toxinele in tesuturi si mai ales in straturile lui de grasime-un imens depozit de toxine.Carnea de porc este purtatoarea germenilor a circa 200 de boli si 19 paraziti.Trei dintre primele sase cele mai raspandite parazitoze-trichineloza, toxoplasmoza, si tenia-sunt legate de consumul de carne de porc.Putin dintre cei care sufera de trichineloza cunosc cauza reala a suferintei lor, pentru ca trichineloza are zeci de forme de manifestare, confundandu-se cu alte maladii.
..............
Pe vremea Lui Moise poporul nu avea cunostinta despre rolul unor animale si ei au invatat prin simplitate-''sa nu mananci''-simplu.
Acum stiinta a avansat si multi se vor ferii sa consume carnea unor animare-numite in vechime impure-ca sa traiasca si sa nu moara.
...............
Ionica, sora mea Lucia mai sus a explicat atat de simplu cateva lucruri esentiale-fara sa le complice-eu inteleg si mai simplu legile Celui Sfant.
1-Legea duhului de viata =ascultarea de toate poruncile Creatorului=viata.
2-Legea pacatului si a mortii=neascultarea de toate poruncile Creatorului=moarte.
Atat legea duhului de viata in Mashiah Yahshuah care m-a izbavit din robia pacatului si a mortii are in subordine 5 legi esentiale prin simplitatea lor-cat si legea pacatului si a mortii care este egala cu neascultarea -are in subordine la fel 5 legi.
Am sa le enumar repede ca sa facem diferenta intre lucruri.
1-Legea Alimentatiei
2-Legea Sabatului
3-Legea Sarbatorilor
4-Legea Zeciuielii
5-Legea Casatoriei
Explicatia ar fi urmatoarea:
1-Nu pot sa tin Sabatul daca nu ascult de legea-1-a- Alimentatiei.
2-Nu pot sa tin Sarbatorile daca nu ascult de legea -2-a-Sabatului.
3-Nu pot sa dau Zeciuiala daca nu ascult de legea-3-a Sarbatorilor.
4-Nu pot sa ma casatoresc daca nu ascult de legea-4-a Zeciuialii.
Simplu fara prea multa filozofie.
Multumesc tare frumos- accept si corectari.
Pace, har si binecuvantari,
Sora Lavinia, iti raspund pe scurt la postarea 25644.
Eu am adus un exemplu din cadrul unei legi divine, cu privire la legea de alimentatie. Care s-a schimbat si care se va schimba. Asta arata ca legile sunt schimbatoare si Biblia arata ca legea se poate schimba in doua situatii:
1. Unde se schimba preotia - Evrei 7:12.
"Iar dacă preoția s-a schimbat urmează numaidecât și schimbarea Legii."
2. Unde se schimba cadrul de aplicare a legii.
Acolo unde nu se schimba nici preotia si nici cadrul, LEGEA NU SE SCHIMBA.
Legea asupra alimentatiei data in Eden s-a schimbat, deoarece s-a schimbat CADRUL de aplicare. Asta insemnand schimbari de clima, pamantul blestemat sa nu rodeasca cum rodea inainte, suplimentare ce vinea din lipsa unor proteine, etc..
Daca aceste doua aspecte le accepti ca fiind moduri de aplicare a justitiei divine, poti incepe a invata dreptatea, sau o particica din ce inseamna dreptatea, ce este o lege si de ce se da, cadrul legal, si multe altele.
Cei ce nu accepta aceste doua principii divine, cad in diferite explicatii bizare cu privire la anumite texte, ca de exemplu, de ce nu i-a ucis Dumnezeu pe Adam si Eva in ziua in care au mancat din pom, cum au fost avertizati, spunand ca ba da i-a ucis, dar ziua aceea a tinut 1000 de ani sau ca ei au fost iertati, ambele variante fiind gresite, deoarece nu i-a ucis deoarece s-a schimbat cadrul legal, intrand in vizor un al treilea element, Diavolul. DACA nimeni nu s-ar fi implicat sa ii ispiteasca si prima pereche de oameni ar fi mancat din pom DIN PROPRIE INITIATIVA, ar fi murit pe loc, in aceeasi zi. Insa, datorita faptului ca a intrat pe rol un alt element, legea nu a fost aplicata in aceeasi zi.
Cain, David si Batseba: Unii pot stiga cu indignare, de ce nu aplica Dumnezeu legea, daca el cere sa o aplicam? De ce nu i-a ucis Dumnezeu, dar omoara pe unul care strange vreascuri pentru foc in sabat?
Omul firesc, nu poate intelege dreptatea, deoarece nu intelege nici legea. Nu o intelege, deoarece nu intelege CADRUL legal si nici schimbarile de cadru.
Despre CADRUL LEGAL al sabatului voi scrie in postarile viitoare.
Draga Ionica, am sa-ti pun cateva intrebari si daca vrei, poti sa-mi raspunzi, bine?
Daca ramanem la CADRUL de la inceput(intemeierea lumii).
1.Crezi ca SABATUL facea parte din acest CADRU perfect?
2.In decursul istoriei omenirii SABATUL trebuia schimbat, de ce?(doresc referinte biblice)
3.Stim ca Pamantul ca si Universul este guvernat de anumite legi, daca acestea se schimba, nu crezi ca totul se schimba?
4.Nu crezi ca Legea lui Dumnezeu, se confunda UNEORI cu legea ADAUGATA dupa patru sute treizei de ani?
"Iata ce vreau sa zic: un testament confirmat de Dumnezeu mai inainte, NU POATE FI DESFIINTAT, asa ca fagaduinta sa fie desfiintata de LEGEA care a venit dupa 430 ani."(Galateni 3-17)
5.Care este LEGEA ADAUGATA, si de ce s-a adaugat aceasta lege?
6.Daca dupa parerea unora SABATUL nu se mai tine , de ce colosenii(neamuri) il tineau(Col.2.16), de ce SABATUL se va tine in necazul cel mare(Matei 24.20-21) si in mileniu(Ezec.45.17;46.3,4), DE CE?
7.Nu crezi ca Dumnezeu vrea sa ne aduca la CADRUL de la inceput?
8. Crezi ca acest CADRU poate exista fara ziua a saptea , ziua sfintita si binecuvantata de Dumnezeu?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Sora Lucia am sa iti raspund, concentrandu-ma la aceasta postare asupra ceea ce ai scris mai jos:
Lucia a scris:
Pace tuturor!
Frate Ionica, cea de a saptea zi din saptamana, SABATUL(ziua de odihna) a fost data inca de la intemeierea lumii, astfel este de inteles ca Adam si Eva si urmasii lor au tinut Sabatul, sau mai precis, cei care au cautat pe Dumnezeu au tinut ce a spus Dumnezeu, nu?!
Biblia arata:
1. Dumnezeu s-a odihnit in a saptea zi, de toate lucrarile lui. Ziua a saptea a fost binecuvantata pentru ca a fost un END, un sfarsit al creatiei, nu pentru ca Dumnezeu ar fi fost sleit si lipsit de vaga dupa o saptamana de creat!
Genesa (Facerea) 2
1. Astfel au fost sfarsite cerurile si pamantul si toata ostirea lor.
2. In ziua a saptea, Dumnezeu Si-a sfarsit lucrarea pe care o facuse; si in ziua a saptea S-a odihnit de toata lucrarea Lui pe care o facuse.
3. Dumnezeu a binecuvantat ziua a saptea si a sfintit-o, pentru ca in ziua aceasta S-a odihnit de toata lucrarea Lui pe care o zidise si o facuse.
2. Prin profetul Isaia Dumnezeu spune ca el nu oboseste, deci odihna lui nu a venit din necesitate fiziologica. Singurul lucru ce il oboseste sunt pacatele oamenilor
"Nu stii? N-ai auzit? Dumnezeul cel Vesnic, DOMNUL, a facut marginile pamantului. El nu oboseste, nici nu osteneste; priceperea Lui nu poate fi patrunsa." Isaia 40:28
3. Evreii nu au stiut de sabat pana la muntele Sinai.
Motive probabile:
a. Fie Dumnezeu nu l-a descoperit INCA pana atunci nimanui
b. Fie l-a descoperit dar stramosii evreilor l-au uitat compet undeva in istorie si a fost necesar reinstituirea lui
Neemia 9:
13. Te-ai coborat pe muntele Sinai, le-ai vorbit din inaltimea cerurilor si le-ai dat porunci drepte, legi adevarate, invataturi si oranduiri minunate.
14. Le-ai facut cunoscut Sabatul Tau cel sfant si le-ai dat prin robul Tau Moise, porunci, invataturi si o Lege.
Cum putem decide care din cele doua variante (a sau b ) este corecta?
Lavi a scris:
Multumesc tare frumos- accept si corectari.
Prea multe nu am ce sa scriu. Legea per ansamblul ei este numita sfanta, dreapta si buna, chiar de apostolul Pavel. Dar este pentru pamanteni. "Sabatul a fost facut pentru om." La fel si alte legi. Ori Mireasa se pregateste pentru cer. Acolo sunt alte realitati. Si alte legi, de exemplu, este strict interzisa casatoria. Ingerii nu se casatoresc. Nici noi nu vom fi casatoriti in cer. In cer vom fi asexuali, fara sex, deci porunca 'Sa nu comiti adulter' nu isi are rostul in cer, din moment ce nu ai un sot (sau sotie) si nici nu ai cu ce sa faci un act sexual.
Intreba cineva "Atunci cum ne vom urina?". Nu ne vom urina ca papamntenii, din moment ce nu vom bea apa si nici un lichid, asa cum il beau pamantenii. Noi il vom bea in alt mod. In existenta aceasta extra-terestra, privim acum ca prin ceata, sunt lucruri uimitoare, care vor recompensa "pierderile" ce le-am lasat pe pamamnt, cum spunea un autor crestin, englez.
Sora Lucia, iti raspund cu drag.
O sa raspund pas cu pas la fiecare intrebare.
Lucia a scris:
Draga Ionica, am sa-ti pun cateva intrebari si daca vrei, poti sa-mi raspunzi, bine?
Daca ramanem la CADRUL de la inceput(intemeierea lumii).
1.Crezi ca SABATUL facea parte din acest CADRU perfect?
Da, cred cu fermitate. Numai ca creatia sabatului face parte din crearea Universului, care este compus din doua ceruri, adica cerul atmosferic si cerul inter-stelar si pamantul. Dar ce este dincolo de Universul creat, numit de apostolul Pavel "al treilea cer"? Am vazut un documentar despre Universul creat, avand titlul "Calatorie pana la marginile Universului". Ce este dincolo de aceste "margini"? Exista zile ca si la noi? Sau zilele au venit in existenta numai odata cu crearea Universului?
Eu observ ca multi crestini nu fac distinctie intre Universul necreat numit in Vechiul Testamant ca "cerurile cerurilor" iar in Noul Testament ca "al treilea cer" si Universul creat, de aici si credinta ca in cer, zilele vor fi ca cele de pe pamant.
Stiai ca o zi pe Luna dureaza 14 zile terestre? Si ca pe Luna obiectele sunt cu de 6 ori mai usoare decat pe Pamant? Stiai ca pe Luna nu se aude nici un sunet (sunetul nu se propaga in vid). Nu se aude nici zgomotul asurzitor al rachetei.
Ca sa poti avea o zi in "al treilea cer", la fel ca o zi de pe pamant, iti trebuie un soare la fel ca cel in jurul caruia sa ne invartim cu planeta Pamant, un spatiu identic ca marime cu planeta Pamant si distante identice ca dintre Pamant si Soare. Sunt in al treilea cer toate acestea?
"1. La început, Dumnezeu a făcut cerurile și pământul.
2. Pământul era pustiu și gol; peste fața adâncului de ape era întuneric, și Duhul lui Dumnezeu se mișca pe deasupra apelor.
3. Dumnezeu a zis: "Să fie lumină!" Și a fost lumină.
4. Dumnezeu a văzut că lumina era bună; și Dumnezeu a despărțit lumina de întuneric.
5. Dumnezeu a numit lumina zi, iar întunericul l-a numit noapte. Astfel, a fost o seară, și apoi a fost o dimineață: aceasta a fost ziua întâi.
6. Dumnezeu a zis: "Să fie o întindere între ape, și ea să despartă apele de ape."
7. Și Dumnezeu a făcut întinderea, și ea a despărțit apele care sunt dedesubtul întinderii de apele care sunt deasupra întinderii. Și așa a fost.
8. Dumnezeu a numit întinderea cer. Astfel, a fost o seară, și apoi a fost o dimineață: aceasta a fost ziua a doua.
9. Dumnezeu a zis: "Să se strângă la un loc apele care sunt dedesubtul cerului, și să se arate uscatul!" Și așa a fost.
10. Dumnezeu a numit uscatul pământ, iar grămada de ape a numit-o mări. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun.
11. Apoi Dumnezeu a zis: "Să dea pământul verdeață, iarbă cu sămânță, pomi roditori, care să facă rod după soiul lor și care să aibă în ei sămânța lor pe pământ." Și așa a fost.
12. Pământul a dat verdeață, iarbă cu sămânță după soiul ei, și pomi care fac rod și care își au sămânța în ei, după soiul lor. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun.
13. Astfel, a fost o seară, și apoi a fost o dimineață: aceasta a fost ziua a treia.
14. Dumnezeu a zis: "Să fie niște luminători.."
1. A fost o seara si o dimineata....fara soare?
2. Si ca sa ramanem la subiect: Care va fi in cer diferenta dintre o "zi" de sarbatoare si o zi...ca toate zilele?
Sigur ca vorbim din curiozitate si nu va intreb ca si cum unul dintre noi a fost acolo so stie...dar ravnim sa ajungem intr-o buna zi si oricum va fi acolo...suntem siguri ca va fi bine
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Sora Lucia, continui a raspunde, acum doar la punctul 2.
Lucia a scris:
2.In decursul istoriei omenirii SABATUL trebuia schimbat, de ce?(doresc referinte biblice)
Nu. Legea lui Moise nu prevedea asa ceva. Insa ce se intampla cand o lege a lui Dumnezeu nu se poate aplica intr-un alt cadru?
Daca se schimba cadrul in care trebuia aplicata o lege, legea nu mai poate fi aplicata. Sa privim putin inapoi in istorie. Cand evreii au fost dusi in robia din Babilon, oare au putut implini toate prescriptiile Legii? De exemplu, preotii care slujeau in Templu, la Ierusalim. Daca nu s-au dus la Templu sa slujeasca dupa Lege, oare preotilor captivi li se mai putea cere asa ceva?
Nu. Legea preoteasca cu atributiile ei se suspenda in exil, ramanand valabila doar in Israel. La fel si alte legi, care nu puteau fi implinite datorita iesirii din cadrul granitelor Israelului, se suspendau in exil.
Deci legea se poate suspenda (dezlega), pana la un timp de repunere in cadrul legal original.
Frate Ionica, deoarece aici discutăm întrebări și opinii privitoare la Sabat -păzirea acestuia fiind o poruncă menționată în DECALOG, deci între CELE 10 PORUNCI - trebuie să recunosc faptul că am tot citit argumentările pe care le scrii, și mă minunez, mă mir cum de un aspect atât de clar scris în Scripturi ți se pare atât de încurcat, și încerci să-l explici atât de încâlcit încât probabil că nici tu însuți nu îți dai seama ce vrei să spui.
Spun aceasta pentru că în postările deja scrise, spui pe de-o parte că tu faci parte din Mireasă, care va ajunge în cer (deci acum încă nu este acolo, ci pe pământ!) și că deoarece în cer nu ai idee cum ar putea ține Sabatul încercând să explici lucruri care te depășesc și pe tine și pe noi toți ceilalți, după părerea ta, în zilele noastre Sabatul nu ar mai trebui ținut;
Pe de altă parte scrii că în cer nu va mai exista sex bărbătesc și femeiesc, așa că nu va mai exista căsătorie. (pe aceasta și eu o cred, că e scris în Biblie)
Acum, culmea, porunca a IV-a nu trebuie ținută aici și acum pentru că nu va trebui ținută nici în cer, dar porunca a VII-a trebuie ținută acum și aici cu toate că în cer nu va putea fi ținută! (Sau, poate tu ești deacord că se poate comite adulter, din moment ce în cer nu se va mai putea ține această poruncă (...!) - Doamne ferește!, Eu cred că nu susții așa ceva, cu toate că din comparația pe care am făcut-o din afirmațiile tale se poate deduce simplu o asemenea logică.
Te rog meditează la ce am scris, în puține cuvinte, și încă la ceva: Dacă știi vreun lucru care ne este interzis de Scripturi aici și acum, iar în cer ne va fi permis să-l facem să mi-l spui și mie fie la chat, sau prin mesaj privat, cum vrei tu.
Domnul să fie cu voi !
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.