fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
10380. Postat la 17/04/2011 07:12 - 5130z16h30m
Propun ca aici fiecare să scrie succesiunea evenimentelor care au precedat jertfa de pe Golgota și care au fost vestite de profeți în Vechiul Testament. Doar ce scrie in Biblie, sau dacă aveți alte traduceri, completați.
Ca o comemorare a morții și învierii lui Isus.
Comentariile? Nu-și au rostul. Se poate?
Matei 21 1-4: Când s-au apropiat de Ierusalim și au ajuns la Betfaghe, înspre muntele Măslinilor, Isus a trimis doi ucenici, și le-a zis: "Duceți-vă în satul dinaintea voastră: în el veți găsi îndată o măgăriță legată, și un măgaruș, împreună cu ea; dezlegați-i și aduceți-i la Mine. Dacă va zice cineva ceva, să spuneți că Domnul are trebuință de ei. Și îndată îi va trimite".
6-9 : Ucenicii s-au dus, și au făcut cum le poruncise Isus. Au adus măgărița și măgărușul, și-au pus hainele peste ei, și El a șezut deasupra. Cei mai mulți din norod își așterneau hainele pe drum; alții tăiau ramuri din copaci, și le presărau pe drum. Noroadele care mergeau înaintea lui Isus și cele ce veneau în urmă, strigau: "Osana Fiul lui David! Binecuvântat este Cel ce vine în Numele Domnului! Osana în cerurile prea înalte!"
Isaia 62,11:Iată ce vestește Domnul până la marginile pământului: Spuneți fiicei Sionului: Iată Mântuitorul tău vine; iată plata este cu El, și răsplățile merg înaintea Lui.
Zaharia 9;9:Saltă de veselie, fiica Sionului! Strigă de bucurie, fiica Ierusalimului! Iată că Împăratul tău vine; El este neprihănit și biruitor, smerit și călare pe un măgar, pe un mânz, pe mânzul unei măgărițe
2 Regi 9;13:Îndată și-au luat fiecare hainele și le-au pus sub Iehu pe treptele goale. Apoi au sunat din trâmbiță, și au zis: "Iehu este împărat!"
Marcu 14:1 După două zile era praznicul Paștilor și al Azimilor.Preoții cei mai de seamă și cărturarii căutau cum să prindă pe Isus cu vicleșug și să-L omoare.
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Deconectat
RE: Paștele- Referințe biblice
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
10393. Postat la 18/04/2011 06:28 - 5129z17h14m
Ziua 2
Matei 21; 18,19-Dimineața, pe când Se întorcea în cetate, I s-a făcut foame. A văzut un smochin lângă drum, și s-a apropiat de el: dar n-a găsit decât frunze, și a zis: deacum încolo în veac să nu mai dea rod din tine!. Și pe dată smochinul s-a uscat.
v. 23-46 : Isus S-a dus în Templu; și pe când învăța norodul, au venit la El preoții cei mai de seamă și bătrânii norodului, și I-au zis: cu ce putere faci Tu lucrurile acestea, și cine Ți-a dat puterea aceasta?
- botezul lui Ioan de unde venea.....................
- un om avea doi feciori..................
- un om, un gospodar, care a sădit o vie.................
Cap. 22; 1-14- Impărăția cerurilor se aseamănă cu un împărat, care a făcut nuntă fiului său......................
v 15-22- Atunci Fariseii s-au dus și s-au sfătuit cum să prindă pe Isus cu vorba- birul.
v. 23-33- În aceiași zi, au venit la Isus, Saducheii...............................
v. 34-40- Când au auzit Fariseii că Isus a inchis gura Saducheilor, s-au strâns la un loc. Și unul din ei, un invățător al Legii, ca să-L ispitească, I-a pus întrebarea.................................
v. 41- Pe când erau strânși la un loc fariseii, Isus i-a intrebat: ce credeți voi despre Hristos?.........................
Cap. 23, 1-36 - Atunci Isus, pe când cuvânta gloatelor și ucenicilor Săi, a zis......................
v.37-39- Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci și ucizi cu pietre pe cei trimiși la tine! De câte ori am vrut să strâng pe copiii tăi cum își strânge găina puii supt aripi, și n-ați vrut. Iată că vi se lasă casa pustie; căci vă spun că deacum încolo nu Mă veți mai vedea până când veți zice: Binecuvântat este Celce vine în Numele Domnului!
Cap 24, 1- 51 La ieșirea din Templu, pe când mergea Isus..........................
Cap. 25; 1-46 -Pilde
Cap. 26; 1-5- Dapă ce a isprăvit Isus toate cuvântările acestea, a zis ucenicilor Săi : Știți că după două zile vor fi Paștele; și Fiul omului va fi dat să fie răstignit.
Atunci preoții cei mai de seamă, cărturarii și bătrânii norodului s-au strâns în curtea marelui preot care se numea Caiafa; și s-au sfătuit împreună, cum să prindă pe Isus cu vicleșug, și sa-L omoare.
Ziua 3
Matei 26; 6-16 -Când era Isus în Betania, în casa lui Simon leprosul, s-a apropiat de el o femeie cu un vas de alabastru cu mir foarte scump; și pe când sta El la masă, ea a turnat mirul pe capul Lui................................................Dacă a turnat acest mir pe trupul Meu, ea a făcut lucrul acesta în vederea pregătirii Mele pentru îngropare........................................................................................
Atunci unul din cei doisprezece, numit Iuda Iscarioteanul, s-a dus la preoții cei mai de seamă, și le-a zis: ce vreți să-mi dați, și-L voi da în mâinile voastre? Ei au cântărit treizeci de arginți. Din clipa aceia, Iuda căuta un prilej nimerit, ca să dea pe Isus în mâinile lor.
Ziua 4
Matei 26; 17-19-În ziua dintâi a praznicului Azimilor, ucenicii au venit la Isus, și I-ai zis: unde vrei să-Ți pregătim să mănânci Paștele ?
El le-a răspuns: duceți-vă în cetate la cutare om, și spuneți-i : Învățătorul zice : vremea Mea este aproape, voi face Paștele cu ucenicii Mei în casa ta.
Ucenicii au făcut cum le poruncise Isus, și au pregătit Paștele.
Ziua 5
Matei 26;20-32
Seara, Isus a șezut la masă cu cei doisprezece ucenici ai Săi. Pe când mâncau, El a zis: adevărat vă spun că unul din voi Mă va vinde.
Ei s-au întristat foarte mult, și au început să-I zică unul după altul: nu cumva sunt eu, Doamne?
Drept răspuns, El le-a zis: cel ce a întins cu mine mâna în blid, acela Mă va vinde. Negreșit, Fiul omului Se duce după cum este scris despre El. Dar vai de omul acela prin care este vândut Fiul omului! Mai bine ar fi fost pentru el să nu se fi născut!
Iuda, vânzătorul, a luat cuvântul, și I-a zis: nu cumva sunt eu, Învățătorule?
Da, i-a răspuns Isus, tu ești!
Pe când mâncau ei, Isus a luat o pâine; și, dupa ce a binecuvântat, a frânt-o, și a dat-o ucenicilor zicând; acesta este trupul Meu.
Apoi a luat un pahar, și, după ce a mulțumit lui Dumnezeu, li l-a dat, zicând: beți toți din el; căci acesta este sângele Meu, sângele legământului celui nou, care se varsă pentru mulți, spre iertarea păcatelor. Vă spun că de acum încolo nu voi mai bea din acest rod al viței, până în ziua când îl voi bea cu voi nou în Împărăția Tatălui Meu.
După ce au cântat cântarea, au ieșit în muntele Măslinilor. Atunci Isus le-a zis: în noaptea aceasta, toți veți găsi în Mine o pricină de poticnire; căci este scris: voi bate Păstorul, și oile turmei vor fi risipite. Dar după ce voi învia, voi merge înaintea voastră în Galileia.
Ziua 6
Matei 26; 36-75
Atunci Isus a venit cu ei intr-un loc îngrădit, numit Ghetsemani, și a zis ucenicilor: ședeți aici până Mă voi duce colo să Mă rog.
A luat cu El pe Petru și pe cei doi fii ai lui Zebedei, și a început să se mâhnească foarte tare. Isus le-a zis atunci: sufletul Meu este cuprins de o întristare de moarte; rămâneți aici, și vegheați împtreună cu Mine.
Apoi a mers puțin mai înainte, a căzut cu fața la pământ, și S-a rugat, zicând: Tată, dacă este cu putință, depărtează dela Mine paharul acesta! Totuși nu cum voiesc Eu, ci cum voiești Tu.
Apoi a venit la ucenici, i-a găsit dormind, și a zis lui Petru: ce, un ceas n-ați putut să vegheați împreună cu Mine! Vegheați și rugați-va, ca să nu cădeți în ispită; duhul, în adevăr, este plin de râvnă, dar carnea este neputincioasă.
S-a depărtat a doua oară, și S-a rugat, zicând: Tată, dacă nu se poate să se depărteze de Mine paharul acesta, fără să-l beau, facă-se voia Ta!
S-a întors iarăși la ucenici, și i-a găsit dormind; pentru că li se îngreuiaseră ochii de somn.
I-a lăsat din nou, S-a depărtat, și S-a rugat a treia oară, zicând aceleași cuvinte.
Apoi a venit la ucenici, și le-a zis: dormiți de acum și odihniți-vă! Iată că a venit ceasul ca Fiul omului să fie dat în mâinile păcătoșilor. Sculați-vă, haidem să mergem; iată că se apropie vânzătorul...................................
Îndată, Iuda s-a apropiat de Isus, și I-a zis: plecăciune, Învățătorule! Și L-a sărutat...............................................................................
Ceice au prins pe Isus, L-au dus la marele preot Caiafa, unde erau adunați cărturarii și bătrânii......................................................căutau vre-o mărturie mincinoasă împotriva lui Isus, ca să-L poată omorî. Dar n-a găsit niciuna, măcar că s-au înfățișat mulți martori mincinoși. La urmă au venit doi, și au spus: Acesta a zis : Eu pot să stric Templul lui Dumnezeu și să-l zidesc iarăși în trei zile..............................................................Isus tăcea. Și marele preot a luat cuvântul, și I-a zis: Te jur, pe Dumnezeul cel viu, să ne spui dacă esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu.
Da, i-a răspuns Isus, sunt! Ba mai mult, vă spun ca de acum încolo veți vedea pe Fiul omului șezând la dreapta puterii lui Dumnezeu, și venind pe norii cerului.
Atunci marele preot și-a rupt hainele, și a zis: a hulit! Ce nevoie mai avem de martori? Iată că acum ați auzit hula Lui. Ce credeți?
Ei au răspuns : este vinovat să fie pedepsit cu moartea.
Atunci L-au scuipat în față, L-au bătut cu pumnii, și L-au pălmuit, zicând : Hristoase, proorocește-ne - cine Te-a lovit?...............................................
Cap. 27:1-60
Când s-a facut ziuă, toți preoții cei mai de seamă și bătrânii norodului au ținut sfat împotriva lui Isus, ca sa-L omoare. După ce L-au legat, L-au dus și L-au dat în mâna dregătorului Pilat din Pont........................................Dregătorul L-a intrebat: Ești Tu Împăratul Iudeilor?
Da, i-a răspuns Isus, sunt.
.................................Pilat le-a zis: dar ce să fac cu Isus, care se numește Hristos? Să fie răstignit, i-au răspuns toții.............................și-a spălat mâinile înaintea norodului, și a zis: eu sunt nevinovat de sângele neprihănitului acestuia. Treaba voastră! Și tot norodul a răspuns: sângele Lui să fie asupra noastră și a copiilor noștri.
Atunci Pilat le-a slobozit pe Barnaba; iar pe Isus, după ce a pus să-L bata cu nuiele, L-a dat în mânile lor, ca să fie răstignit. Ostașii dregătorului au adus pe Isus în pretoriu, și au adunat în jurul Lui toată ceata ostașilor. L-au dezbrăcat de hainele Lui, și L-au îmbrăcat cu o haină stacojie. Au împletit o cunună de spini, pe care I-au pus-o pe cap, și I-au pus o trestie în mâna dreaptă. Apoi îngenuncheau înaintea Lui, iși băteau joc de El, și ziceau: plecăciune, Împăratul Iudeilor!. Și scuipau asupra Lui, și luau trestia și-L bateau în cap. După ce și-au bătut astfel joc de El, L-au dezbrăcat de haina stacojie, L-au îmbrăcat cu hainele Lui, și L-au dus să-L răstignească. Pe cand ieșeau afară din cetate, au întâlnit pe un om din Cirene, numit Simon, și l-au silit să ducă crucea lui Isus. Când au ajuns la un loc numit Golgota, care înseamnă: locul căpățânii, I-au dat să bea vin amestecat cu fiere; dar când l-a gustat, n-a vrut să bea.......................................Trecătorii iși băteau joc de El, dădeau din cap, .....................................preoții cei mai de seamă,împreună cu cărturarii și bătrânii, își băteau și ei joc de El...........................tâlharii care erau răstigniți împreună cu El, Îi aruncau aceleași cuvinte de batjocură.
Dela ceasul al șaselea până la ceasul al nouălea s-a făcut întuneric peste toată țara. Și pe la ceasul al nouălea, Isus a strigat cu glas tare: Eli, Eli. Lama Sabactani? adică: Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce Mai părăsit?
Unii dentre cei ce stăteau acolo, când au auzit aceste vorbe, au zis: strigă pe Ilie! Și îndată unul din ei a alergat de a luat un burete, l-a umplut cu oțet. l-a pus intr-o trestie, și I-a dat să bea. Dar ceilalți ziceau: lasă să vedem dacă vine Ilie să-L mântuiască.
Isus a strigat iarăși cu glas tare, și Și-a dat duhul.
Și îndată perdeaua dinlăuntrul Templului s-a rupt în două, de sus până jos, pământul s-a cutremurat, stâncile s-au despicat, mormintele s-au deschis și multe trupuri ale sfinților care muriseră, au înviat. ......................
Sutașul, și ceice păzeau pe Isus împreună cu el, când au văzut cutremurul de pământ și cele întâmplate, s-au înfricoșat foarte tare, și au zis: cu adevărat, acesta a fost Fiul lui Dumnezeu!............................................................
Spre seară a venit un om bogat din Arimatea, numit Iosif, care era și el ucenicul lui Isus. El s-a dus la Pilat, și a cerut trupul lui Isus. Pilat a poruncit să i-l dea. Iosif a luat trupul, l-a înfășurat într-o pânză curată de in, și l-a pus într-un mormânt nou al lui însuși, pe care il săpase în stâncă. Apoi a prăvălit o piatră mare la ușa mormântului, și a plecat.
Ziua 7
Matei 27; 62-66
A doua zi care vine după ziua Pregătirii, preoții cei mai de seamă și Fariseii, s-au dus împreună la Pilat, și i-au zis: Doamne, ne-am adus aminte că înșelătorul acela, pe când era încă în viață, a zis : după trei zile voi învia. Dă poruncă dar ca mormântul să fie păzit bine, până a treia zi, ca nu cumva să vină ucenicii Lui noaptea să-I fure trupul, și să spună norodului: a înviat din morți! Atunci înșelăciunea aceasta din urmă ar fi mai rea decât cea dintâi.
Pilat le-a zis: aveți o strajă; duceti-vă de păziți cum puteți.
Ei au plecat, și au întărit mormântul, pecetluind piatra și punând strajă.
1 Corinteni 5:8 Să prăznuim, dar, praznicul nu cu un aluat vechi, nici cu un aluat de răutate și viclenie, ci cu azimele curăției și adevărului.AMIN
Slavit sa fie Bunul Dumnezeu care ne arata Calea pe care trebuie sa o urmam in ascultare . Domnul sa ne de-a putere sa intelegem si sa implinim ce ne-a lasat sa Pazim. AMIN
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Deconectat
RE: Paștele- Referințe biblice
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
10483. Postat la 24/04/2011 04:25 - 5123z19h17m
Ziua 8
Matei 28; 1-20
La sfârșitul zilei Sabatului, când începea să se lumineze înspre ziua dintâi a săptămânii, Maria Magdalina și cealaltă Marie au venit să vadă mormântul. Si iatăcă s-a făcut un mare cutremur de pământ; căci un înger al Domnului s-a pogorât din cer, a venit și a prăvălit piatra de la ușa mormântului, și a șezut pe ea. Înfățișarea lui era ca fulgerul, și îmbrăcămintea lui albă ca zăpada. Străjerii au tremurat de frica lui, și au rămas ca niște morți. Dar îngerul a luat cuvântul, și a zis femeilor: nu vă temeți; caci știu că voi căutați pe Isus, care a fost răstignit. Nu este aici; a înviat, după cum zisese. Veniți de vedeți locul unde zăcea Domnul; și duceți-vă repede de spuneți ucenicilor Lui că a înviat dintre cei morți. Iată că El merge înaintea voastră în Galilea; acolo Îl veți vedea. Iată că v-am spus lucrul acesta.
Ele au plecat repede de la mormânt, cu frică și cu mare bucurie, și au alergat să dea de veste ucenicilor Lui. Dar iată că le-a întâmpinat Isus, și le-a zis: Bucurați-vă!
Ele s-au apropiat să-I cuprindă picioarele, și I s-au închinat. Atunci Isus le-a zis: nu vă temeți; duceți-vă de spuneți fraților Mei să meargă în Galilea: acolo Mă vor vedea.
Pe când se duceau ele, au intrat în cetate unii din străjeri, și au dat de veste preoților celor mai de seamă toate cele întâmplate. Aceștia s-au adunat împreună cu bătrânii, au ținut sfat, au dat ostașilor mulți bani, și le-au zis: spune-ți așa: ucenicii Lui au venit noaptea, pe când dormeam noi, și L-au furat..Și dacă va ajunge lucrul acesta la urechile dregătorului, îl vom potoli noi, și vă vom scăpa de grijă.
Ostașii au luat banii, și au făcut cum i-au învățat. Și s-a răspândit zvonul acesta printre Iudei până în ziua de astăzi.
Cei unsprezece ucenici s-au dus în Galilea, în muntele unde le poruncise Isus să meargă. Când L-au văzut ei, I s-au închinat, dar unii s-au îndoit.
Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei, și le-a zis: toată puterea Mi-a fost dată în cer și pe pământ. Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i in Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Și învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit. Și iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin.
Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat
RE: Paștele- Referințe biblice
nicodana82 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
11171. Postat la 18/05/2011 20:18 - 5099z3h23m
Aș avea și eu o întrebare legată de Paște II. Am văzut pe portal că astăzi au fost Paștele II și aș fi curioasă ce înseamnă aceasta? Aștept și referințele din Sfânta și Dumnezeiasca Scriptură pentru acesteastă sărbătoare Paște II pentru că noi ortodoxii nu ținem așa ceva.
Numeri 9:10Vorbește copiilor lui Israel și spune-le: Dacă cineva dintre voi sau dintre urmașii voștri este necurat din pricina unui mort, sau este într-o călătorie lungă, totuși să prăznuiască Paștile în cinstea Domnului
Numeri 9:11 Și să îl prăznuiască în luna a doua, în ziua a paisprezecea, seara; să îl mănânce cu azime și cu ierburi amare.
si in FINAL
Numeri 9:14 Dacă un străin, care locuiește între voi, prăznuiește Paștile Domnului, să se țină de legile și poruncile privitoare la Paști. Aceeași lege să fie între voi, pentru străin ca și pentru băștinaș
Datele de referinta dupa calendarul Biblic este cel Evreiesc anul asta pastile au picat 18 aprilie - 18 mai - Seara
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Doamna Valentina cind o inviat Mesia?si la care pasti
Mesia sa fie in inimile noastre
Deconectat
RE: Paștele- Referințe biblice
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
11282. Postat la 22/05/2011 19:32 - 5095z4h10m
Domnul nostru Isus Hristos a înviat la sfârșitul zilei Sabatului când se lumina spre ziua-ntâia a săptămânii.
În Biblie nu scrie că Domnul Isus a înviat de Paște. El a luat ultimul Paște cu apostolii în ziua a cincea, care în anul acela a căzut într-o joi.
Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat
RE: Paștele- Referințe biblice
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
11339. Postat la 23/05/2011 22:31 - 5094z1h11m
Pace.
În anul acela, dar și până la anul acela și, de la anul acela până astăzi, Paștele a căzut și cade în 14 Nisan !!!
Pace.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: Paștele- Referințe biblice
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
Una dintre cele trei sãrbãtori de pelerinaj (împreunã cu Savuot si Sucot) în vremea când pelerinajele la Templu erau pentru evrei o poruncã (Ex. 23, 14).
Pesah este celebrat timp de opt zile în diaspora, sapte în Israel si la evreii reformaþi, începând din 15 Nisan.
În diaspora, primele si ultimele douã zile sunt zile de sãrbãtoare propriu-zise, în vreme ce celelalte patru sunt hol ha-moed, zile lucrãtoare intermediare. În Israel doar prima si ultima zi sunt sãrbãtori, celelalte cinci zile intermediare sunt lucrãtoare.
Ca si celelalte douã sãrbãtori de pelerinaj, Pesah are rãdãcini istorice si agrare deopotrivã. Istoriceste, ea comemoreazã Exodul israeliþilor, sfârsitul robiei din Egipt. Semnificaþia sa agrarã este de celebrare a primãverii la începutul secerisului de orz.
Diferitele denumiri ale sãrbãtorii indicã pluralitatea aspectelor sale:
Hag ha-maþot, r0;sãrbãtoarea azimelorr1; (Ex. 12, 15). Numele vine de la prescripþia de a mânca pâinea fãrã drojdie (mata) si interdictia de a consuma hamet sau orice aliment pe bazã de aluat dospit, în amintirea iesirii în grabã din Egipt când evreii n-avuseserã vreme sã lase aluatul sã dospeascã.
Hag ha-Pesah r0;sãrbãtoarea de Paster1;. Denumirea evocã momentul biblic când îngerul mortii i-a lovit pe primii nãscuti ai egiptenilor, dar i-a crutat pe fiii lui Israel, r0;trecând pe deasuprar1; caselor lor (Ex. 12, 27).
Termenul desemna si jertfa pascalã (korban Pesah). Biblia spune cã fiecare familie primise poruncã sã fie gata de plecare si sã aibã câte un miel pe care sã-l înjunghie si sã ungã cu sângele lui stâlpii si pragul de sus al usilor, ca semn pentru îngerul mortii, ca sã-i ocoleascã atunci când va veni sã-i rãpunã pe fiii egiptenilor. Mielul trebuia fript si mâncat în grabã chiar în noaptea aceea cu mata si cu ierburi amare (maror). Ritualul de korban Pesah a fost celebrat ulterior în desert (Num. 9, 1-5) si în toatã perioada Templului, ca o masã de jertfã celebratã în fiecare ajun de Paste. Talmudul (Pes. 64 et infra) descrie cu lux de amãnunte legile si obiceiurile legate de sacrificiul pascal în timpul celui de-al Doilea Templu.
Zeman herutenu, r0;vremea libertãþii noastrer1;. Expresia figureazã în special în liturghia de sãrbãtoare, deoarece Pesah evocã eliberarea fiilor lui Israel din robia egipteanã si constituirea lor într-un popor liber.
Hag ha-aviv, r0;sãrbãtoarea primãveriir1;. Denumirea evocã aspectul agrar al sãrbãtorii care marcheazã începutul secerisului de orz.
Pregãtirile de Pesah
Nici o altã sãrbãtoare nu implicã pregãtiri atât de ample. Întemeiatã pe interdicþia de a avea în locuintã, din ajun si pânã la terminarea sãrbãtorii, alimente pe bazã de aluat dospit, legea evreiascã subliniazã cã trebuie eliminatã pânã si cea mai neînsemnatã fãrâmã de drojdie. Prezenta ei, chiar si în cantitãti infime duce la excluderea unui mare numãr de alimente, altfel îngãduite. De unde si grija meticuloasã cu care se face curãtenie în case în vederea sãrbãtorii.
În legea talmudicã (Pes. 35a), termenul hamet cuprinde toate cerealele si derivatele acestora care, în contact cu apa, sunt pasibile de fermentaþie. Sunt interzise astfel grâul, orzul, alacul, secara si ovãzul. Sefarzii permit consumul de orez si leguminoase, dar aschenazii le includ si pe acestea pe lista alimentelor prohibite.
Legile rabinice interzic de asemenea folosirea tuturor ustensilelor casnice, oalelor si cutitelor, utilizate în mod curent la prepararea alimentelor, deoarece acestea, în special cele de lut, riscã sã mai conþinã în porii lor particule de hamet. Oamenii au de obicei în casã o veselã specialã, pusa deoparte numai pentru Paste. Ustensilele de metal, r12; tacâmurile, de pildã, atunci când sunt turnate dintr-o bucatã, sau oalele de metal care servesc la fierberea alimentelor r12;, pot fi totusi folosite, cu conditia sã fi fost bine curãtate si date într-un clocot.
Pentru a deveni caser de Pesah, sticlãria se þine trei zile în apã, schimbând apa zilnic, apoi se curãtã cu mare grijã. Iudaismul conservator sustine cã, în prezent, spãlarea cu detergenti este suficientã pentru vasele de sticlã. Ustensilele care servesc la fript sau prãjit r12; tigãile, de exemplu r12; trebuie þinute deasupra flãcãrii ca sã se ardã orice rest de hamet din ele.
Desi vesela din materiale neporoase poate fi fãcutã caser, familiile practicante preferã sã pãstreze un set de vase de bucãtãrie special pentru Pesah.
La ora actualã, compoziþia materialelor moderne este atât de complexã, încât este greu de stabilit dacã sunt sau nu poroase. Anumite obiecte din plastic dur sau vasele asa-numite r0;de Jenar1; fac încã obiectul unor controverse între autoritãþile rabinice. De regulã, rabinii ortodocsi admit mai greu decât confratii lor conservatori cã anumite materiale pot fi fãcute caser.
Credinciosul care are îndoieli cu privire la puritatea unui obiect sau altul trebuie sã solicite avizul rabinului. Evreii reformaþi nu-si schimbã vesela pentru Pesah.
Alte pregãtiri:
1. Cãutarea ultimelor resturi de alimente pe bazã de drojdie care se mai aflã în casã: Operaþia, denumitã bedikat hamet, are loc în ajunul zile de 14 Nisan iar alimentele descoperite se ard a doua zi dimineaþa (v. Aluat dospit)
2. Vânzarea alimentelor fermentate (mehirat hamet): toate alimentele si bãuturile fermentate care n-au putut fi consumate înainte de Paste si pe care proprietarul intentioneazã sã le foloseascã dupã trecerea sãrbãtorii se vând simbolic unui neevreu pentru durata Pastelui.
Astfel, evreul poate pãstra aceste produse în casã de Pesah, deoarece, legal vorbind, ele nu-i mai apartin. Vânzarea fiind pur formalã, rabinul este de obicei împuternicit sã perfecteze acest aranjament pentru toatã comunitatea. Cât despre produsele fermentate care au rãmas în casã fãrã sã fie incluse în aceastã vânzare consumarea lor rãmâne interzisã chiar si dupã Pesah.
Sederul reprezintã ordinea ceremoniei casnice care are loc în primele douã seri de Paste în diaspora sau doar în prima noapte în Israel si la evreii reformaþi. Sederul este unul dintre ritualurile cele mai respectate de poporul evreu si unul dintre cele mai importante din punct de vedere simbolic. El comemoreazã în mod solemn robia si Exodul printr-o serie de simboluri, lecturi si imnuri speciale (vezi Hagada).
Liturghia
Liturghia de Paste cuprinde Halel si slujba suplimentarã, adaosuri obligatorii pentru zilele de sãrbãtoare. Lecturile din Pentateuh sunt: Exod 12 (relatarea iesirii din Egipt) în prima zi si Exod 13-15 (relatarea trecerii Mãrii Rosii) în a saptea zi.
Ca o trãsãturã distinctivã a liturghiei de Paste, rugãciunea pentru rouã se recitã înaintea slujbei suplimentare din prima zi. În ultima zi a sãrbãtorii, în sinagogile aschenaze, se citeste Izkor (slujba de pomenire).
La fel ca la celelalte sãrbãtori de pelerinaj, se citeste unul din cele Cinci suluri; pentru Pesah, acesta este Cântarea Cântãrilor, mai ales fiindcã în aceastã carte se gãseste o descriere a primãverii, anotimp intim legat de Pesah.
Numãrãtoarea Omerului (sfirat ha-Omer)
Conform preceptului consemnat în Levitic (23, 15 et infra), din a doua searã de Paste începe numãrãtoarea Omerului.
Pesah Seni (al Doilea Pesah)
Persoanele care se aflau în imposibilitatea de a participa la ceremoniile sacrificiului pascal aveau autorizaþia de a îndeplini acest rit o lunã mai târziu, la 14 Iyar.
Maot hitim (cheltuielile de grâu)
Fonduri de caritate din care li se asigurã sãracilor toate cele necesare sãrbãtoririi Pastelui.
Câteva obiceiuri de Paste
În Eret Israel samaritenii celebreazã ritualurile de Paste pe muntele Garizim care dominã Sihemul (Nablus). Pânã în zilele noastre, punctul culminant al ceremoniei lor îl constituie sacrificarea mielului pascal. Pe 10 Nisan, se aleg mai multe oi care, în ajun de 14 Nisan, sunt sacrificate, fripte timp de sase ore în cuptoare îngropate, apoi distribuite familiilor pentru a fi consumate cu ierburi amare la casele lor, unde se cântã si se danseazã.
Cu trei zile înaintea sãrbãtorii, evreii din Etiopia (Beta Israel) înceteazã sã mai mãnânce pâine dospitã, consumând numai mazãre si fasole uscatã pânã în ajunul Pastelui. Apoi postesc pânã ce marele lor preot sacrificã mielul pascal pe un altar în curtea sinagogii. Intrarea clãdirii se stropeste cu sângele animalului.
În Caucaz, evreii se îmbracã cu vesmintele r0;libertãþiir1;, cu mâneci largi, fluturânde, iar unii poartã la cingãtoare un pumnal sau chiar un pistol. Ei pun în scenã si o piesã. Pentru aceasta, unul dintre participanti iese afarã, apoi bate la usã, spunând cã tocmai a venit de la Ierusalim. Ceilalþi îl înconjoarã, cerându-i vesti despre Orasul Sfânt si întrebând dacã aduce un mesaj de izbãvire. Dramatizarea se regãseste si la unele comunitãti sefarde si orientale, unde oamenii mãnâncã în grabã, în picioare, cu cingãtoarea strânsã si toiagul în mânã, întocmai ca israeliþii înaintea plecãrii precipitate din Egipt.
Unii învelesc afikomanul într-o pânzã, îl pun pe umãr si pãrãsesc camera, spunând: r0;Asa au pãrãsit strãmosii nostri Egiptulr1;.
Evreii clandestini din Spania si Portugalia, asa-numiþii marani, þineau Pastele pe 16 Nisan pentru a însela suspiciunile celor din jur. Preparau azima în tainã si organizau un seder clandestin, la care, încãltati de drum si cu toiagul în mânã, mâncau câte un miel fript întreg. Maranii din Mexic ungeau tocul usii cu sângele mielului ca vechii israeliþi si loveau apele fluviului cu ramuri de salcie pentru a simboliza trecerea Mãrii Rosii.
Pesah -- Pastele
Alte denumiri: Hag ha-Pesah (r0;sãrbãtoarea Pastelui)
Hag ha-maþot (r0;sãrbãtoarea azimelorr1
Hag ha-aviv (r0;sãrbãtoarea primãveriir1
Zeman herutenu (r0;vremea libertãþii noastrer1
Calendar: r12; de la 15 la 21 Nisan (în Israel si la evreii reformati din diaspora)
r12; de la 15 la 22 Nisan (în diaspora)
Lecturi:
Prima zi: Ex. 1221-51; Num. 28, 16-25 (maftir); Ios. 5, 2-6, 1 (haftora)
A doua zi (în diaspora): Lev. 22, 26-23, 44; Num. 28, 16-25 (maftir); 2 Regi 23, 1-9.21-25 (haftora)
Sabat intermediar: Ex. 33, 12-34, 26; Num. 28, 19-25 (maftir); Ezec.37, 1-14 (haftora)
A ºaptea zi: Ex. 13, 17-15, 26; Num. 28, 19-25 (maftir); 2 Sam. 22, 1-51 (haftora)
A opta zi (în diaspora): Deut. 15, 19-16, 17 (Sabat: 14, 22-16, 17); Num.18, 19-25 (maftir); Isa. 10, 32-12, 6 (haftora)
Sul: Cântarea Cântãrilor
Halel : întreg, în prima zi (primele douã zile); prescurtat, în zilele intermediare si în ultima zi (ultimele douã zile)
Izkor. în ultima zi
Rugãciune pentru rouã în prima zi.
Date civile ale sãrbãtorii: 2000 - 2010
2000/5760 20-26 (27) aprilie
2001/5761 8-14 (15) aprilie
2002/5762 28 martie-3 (4) aprilie
2003/5763 17-23 (24) aprilie
2004/5764 6-12 (13) aprilie
2005/5765 24-30 aprilie (1 Mai)
2006/5766 13-19 (20) aprilie
2007/5767 3-9 (10) aprilie
2008/5768 20-26 (27) aprilie
2009/5769 9-15 (16) aprilie
2010/5770 30 martie-5 (6) aprilie
in cursul zilei de astazi, sper, in limita timpului, sa pot posta necesitatea tinerii Pastelui Domnului ( in special pentru sora Valentina si de ce cred ca d-na White e un proroc mincinos ), de ce are importanta pentru mine.
Exodul 12:24 Să păziți lucrul acesta ca o lege pentru voi și pentru copiii voștri în veac.
Exodul 12:25 Când veți intra în țara pe care v-o va da Domnul, după făgăduința Lui, să țineți acest obicei sfânt.
Exodul 12:26
Și când vă vor întreba copiii voștri: rCe înseamnă obiceiul acesta?r1;,
Exodul 12:27
să răspundeți: rEste jertfa de Paști în cinstea Domnului, care a trecut pe lângă casele copiilor lui Israel în Egipt, când a lovit Egiptul, și ne-a scăpat casele noastre.r1; Poporul s-a plecat și s-a închinat până la pământ.
acuma ,
-daca mielul este Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul meu
-daca eu trebuie sa-mi amintesc cat traiesc ca Mielul a murit in locul meu
-daca in locul sangelui mielului pe tocurile usii trebuie sa fie Sangele lui cel sfant pe baierele inimii mele
oare, nu trebuie sa sfintesc sarbatoarea Pastelui in inima mea, ca recunostinta si cinstire pentru Domnul care m-a scos din Egipt ( pacat)?
si o fac nu din obligatie, ci din dragoste pentru Domnul.
Copiii mei ( am doi baieti, in dar de la Domnul ) , degeaba imi spun cu gura ca ma iubesc si nu asculta ceea ce spun si le explic ca ascultarea vine din dragoste.
Pace si bucurie sa aveti in Domnul !
Psalmii 126:5 Cei ce seamănă cu lacrimi vor secera cu cântări de veselie.
Deconectat
RE: Paștele- Referințe biblice
Moderator2 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
11359. Postat la 24/05/2011 12:05 - 5093z11h37m
valentina a scris:
Păi dumneata întrebi una și răspunzi alta ?
Este ultimul avertisment înainte de sancționare. Unde anume a întrebatnicaschirodceva ca să răspundă altceva de este luat așa peste picior?
Doamna Valentina daca Mesia a mancat Pastele joi seara atunci cind a murit?
Mesia sa fie in inimile noastre
Deconectat
RE: Paștele- Referințe biblice
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
11371. Postat la 24/05/2011 18:11 - 5093z5h31m
Deja am făcut o boacănă, confundând pe cel care a răspuns, cu cel ce întrebase, așa că vă las pe dvs să căutați în Biblie.
-Când a mâncat, Isus, Paștele: Matei 26;20-32 a cincea zi după intrarea triumfală în Ierusalim.
- Când a înviat, Isus : Matei 28; 1-20, spre ziua a opta de la intrarea în Ierusalim.
Dar aceste versete le știți foarte bine și nu înțeleg de ce mă hărțuiți!
Doamna raspunsul dumieta lai dat ca o inviat in sabat si ca joi seara o mincat pastele cu ucenici si atunci cind o murit viner? si in sabat o inviat nu ese 3 zile si trei nopti
1 Corinteni cap 15 v3Vam invatat inainte de toate asa cum am primit si eu ca Hristos a murit pentru pacatele noastre , dupa scripturi,v4
ca afost ingropat si a inviat a treia zi ,dupa scripturi
Mesia o venit dupa scripturi o murit si inviat a 3 zi dupa scripturi doctrina ta vad ca tea invatat gresit nu ese 3 zile zi 3 noptii
Citatul pe care-l da sfantul apostol Pavel "Ca Hristos a murit si a inviat dupa scripturi" este de luat in calcul f. serios , in acelasi timp trebuie sa vedem la care Scripturi face referire? - evident la scripturile ebraice, la scripturile Vechiului Legamant.Acolo, in acele Scripturi vedem umbra evenimentelor.
De fiecare data, cand un personaj biblic, "nou testamental" face referire la Scripturi, scripturile la care face referire sunt cele ebraice.Ex., Mesia spune "Este scris:....si da citatul...din Scripturile ebraice.Apostolul Pavel spune "Din pruncie cunosti Scripturile", care?Evident, cele ebraice-exemplele pot continua.
Asa ca Apostolul Pavel cand spune ca "a murit si a inviat dupa Scripturi" face referire la scrierile ebraice.Este bine sa nu incurcam lucrurile si sa nu furnizam date eronate.
Sa luptam pentru credinta care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna!!!!!
Daniel 9:27 El va face un legământ trainic cu mulți timp de o săptămână, dar la jumătatea săptămânii va face să înceteze jertfa și darul de mâncare, și pe aripa urâciunilor idolești va veni unul care pustiește, până va cădea asupra celui pustiit prăpădul hotărât.r1;
Multumim, sora Nikky pentu referinta, permite-mi doar sa postez intreg contextul in care s-a facut referirea, altfel se poate ajunge la interpretari confuze.
Daniel 9;23-27
23. Când ai început tu să te rogi, a ieșit cuvântul, și eu vin să ți-l vestesc; căci tu ești preaiubit și scump. Ia aminte dar la cuvântul acesta, și înțelege vedenia!
24. Șaptezeci de săptămâni au fost hotărâte asupra poporului tău și asupra cetății tale celei sfinte, până la încetarea fărădelegilor, până la ispășirea păcatelor, până la ispășirea nelegiuirii, până la aducerea neprihănirii veșnice, până la pecetluirea vedeniei și prorociei, și până la ungerea Sfântului sfinților.
25. Să știi dar, și să înțelegi, că de la darea poruncii pentru zidirea din nou a Ierusalimului, până la Unsul (Mesia); la Cârmuitorul, vor trece șapte săptămâni; apoi timp de șaizeci și două de săptămâni, piețele și gropile vor fi zidite din nou, și anume în vremuri de strâmtorare.
26. După aceste șaizeci și două de săptămâni, unsul va fi stârpit, și nu va avea nimic. Poporul unui domn care va veni, va nimici cetatea și sfântul Locaș, și sfârșitul lui va fi ca printr-un potop; este hotărât că războiul va ține până la sfârșit și împreună cu el și pustiirile.
27. El va face un legământ trainic cu mulți, timp de o săptămână, dar la jumătatea săptămânii va face să înceteze jertfa și darul de mâncare, și pe aripa urâciunilor idolești va veni unul care pustiește, până va cădea asupra celui pustiit prăpădul hotărât."
Mentiune absolut necesara: saptamanile din profetia asta nu sunt saptamani "saptamanale" adica alcatuite din 7 zile literale.
Pentru edificare, iata o referinta:
Lev. cap 25
8. Să numeri șapte săptămâni de ani, de șapte ori șapte ani, și zilele acestor șapte săptămâni de ani vor face patruzeci și nouă de ani.
Sa luptam pentru credinta care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna!!!!!
Luca 22:7
Ziua praznicului Azimelor, în care trebuiau jertfite paștile, a venit. Luca 22:15
El le-a zis: rAm dorit mult să mănânc paștile acestea cu voi înainte de patima Mea;
a 3-a zi , seara,de la ceasul al saselea la al noualea , la jumatatea saptamanii sarbatorii Azimelor , jerfta a fost curmata.
Leviticul 23:5 În luna întâi, în a paisprezecea zi a lunii, între cele două seri, va fi Paștile Domnului.
Leviticul 23:6 Și în a cincisprezecea zi a lunii acesteia, va fi sărbătoarea Azimelor în cinstea Domnului; șapte zile să mâncați azime