you_rubio, faptul că un om, o grupare, o națiune sau chiar majoritatea populației de pe Glob face un lucru într-un fel, nu înseamnă nici pe departe că e bine ce și cum face. Nu întotdeauna mulțimea martorilor spune adevărul
Citat VDC. Exodul 23:2 Să nu te iei după mulțime ca să faci rău; și la judecată să nu mărturisești trecând de partea celor mulți, ca să abați dreptatea.
și nici nu înseamnă că dacă ucenicii adevărați au fost puțini în comparație cu cei ce-i înconjurau, nu dețineau adevărul :
Luca 12:32 Nu te teme, turmă mică; pentru că Tatăl vostru vă dă cu plăcere Împărăția.
Deci ce am vrut să spun e că dacă în biserica ortodoxă se consideră că sunt Paști în a doua duminică după echinoxul de primăvară sau în cea catolică în prima duminică după ce are loc echinoxul, nu înseamnă că ne putem abate de la ce este scris în Biblie. Dimpotrivă, în Biblie ne sunt date cu lux de amănunte aceste date, respectiv când trebuiau jertfite Paștele și când trebuiau mâncate. Ce să se facă cu mielul de Paște care nu a putut fi mâncat, etc...
În consecință, conform Bibliei Paștele Domnului se jertfesc în 14 Nisan înainte să apună soarele,
Citat VDC: Leviticul 23:5 În luna întâia, în a patrusprezecea zi a lunii, între cele două seri, vor fi Paștele Domnului
Exod 12:6. Să-l păstrați până în ziua a patrusprezecea a lunii acesteia; și toată adunarea lui Israel să-l junghie seara.
Iosua 5:10 Copiii lui Israel au tăbărât la Ghilgal; și au prăznuit Paștele în a patrusprezecea zi a lunii, spre seară, în câmpia Ierihonului.
și după ce Paștele erau jertfite în 14 Nisan, urma să fie pregătite mâncate noaptea ( numai noaptea se mănâncă Paștele Domnului)
Citat vdc: Exodul 12:8 Carnea s-o mănânce chiar în noaptea aceea, friptă la foc; Exodul 34:25 Să n-aduci cu pâine dospită sângele dobitocului jertfit în cinstea Mea; și carnea din jertfa praznicului Paștelor să nu fie ținută în timpul nopții până dimineața.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
RE: Când consumăm Paștele - la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan?
emil_nedelea (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16678. Postat la 02/02/2012 16:09 - 4839z7h33m
nicaschirod a scris:
În ce mă privește, încă se aude ecoul: S O S gheață la mal.
Erate Emil Nedelea, te rog să nu te superi pe mine, s-ar putea să nu fi înțeles eu bine ce ai explicat tu, iată ce nu înțeleg:
Emil a scris: Hristos a luat paștele la vremea hotărâtă după Lege (adică în 14 Nisan la ieșire)
Eu am 67 de ani și sunt țăran, te rog vorbește pe limba mea ca să înțeleg, cum Hristos a mâncat Paștele la ieșire din 14 Nisan.
Mulțumesc anticipat pentru înțelegere și lămurire.
Dragă frate Nică, vreau să scriu pe înțelesul tuturor.
În Lev. 23:5 scrie că "În luna întâia, în a patrusprezecea zi a lunii, între cele două seri, vor fi Paștele Domnului" (adică între seara lui 14 Nisan la ieșire și intrarea în 15 Nisan).
Prima parte am dezbatut-o. Până aici ai înțeles frate drag?
Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie! (Iacov 1:19)
Deconectat
RE: paște
Lecrametfomit (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16811. Postat la 09/02/2012 16:36 - 4832z7h6m
Frate Abdon, de unde le scoti dumitale pe astea 13,14,15? caci exodul 12 vers 6 la 14 inclusiv. aici se refera la jertfa de paste, iar deuteronom cap 16cu 1 la 8 inclusiv se refera la sarbatoarea azimilor in cinstea esirii din egipt. Noi nu trebue sa confundam exod 12 care se refera la judecata inpotriva tuturor zeilor adica care inseamna pastele este in 14 nisan la intrare. iar in 15 tot la intrare este sarbatoarea azimilor ,la care Luca 22 vers 1 si 2 scrie. Praznicul azimilor numit Pastele se apropia. Domnul Isus a mancat cu ucenicii in camera de sus la intrarea in 14 nisan conform exod 12 cu 6 la 14 inclusiv care legal se manca in casa. iar fariseii conform deuteronom 16 cu vers 1 la 8 inclusiv nu au intrat la bara de judecata casa nu se spurce sa poata manca praznicul azimilor zis Paste, ca re inseamna esirea din Egipt. Ziua 14 se respecta exact ca si sabatul saptamanal , pt ca intai a fost o siara si apoi o dimineata, aceasta a fost ziua 1 , 14 sau a 15. Pastele este de o zi adica 14 nisan iar sarbatoarea azimilor de 7 zile 15 inclusiv 21 Va iubesc fratii mei dragi.......
Deconectat
RE: Când consumăm Paștele - la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan?
Cam de mult nu am mai intrat pe aici, si cand intru ... . Mda si la Exod, si la Deuteronom, si la Luca, Matei, etc. scrie , si fiecare intelege cum vrea, mie mi s-a cam urat de 13, 14, 15, din moment ce vad ca multi se framanta cand sa il ia, si nu cum sa il ia, in mare parte multi raman la litera, si uita de duh, sa ia Pastele impreuna cu fratele sau, nu unu intr-o parte si altul intr-alta, amandoi fiind in aceasi localitate, nu se suporta. Asa ca din punctul meu, luati-l cand vreti, eu si casa mea, voi sluji Domnului, in rest Dumnezeu cu mila, ca multi invatatori ..., si putina practica.
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
Deconectat
RE: Când consumăm Paștele - la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan?
Noi nu trebue sa confundam exod 12 care se refera la judecata inpotriva tuturor zeilor adica care inseamna pastele este in 14 nisan la intrare. iar in 15 tot la intrare este sarbatoarea azimilor ,la care Luca 22 vers 1 si 2 scrie. Praznicul azimilor numit Pastele se apropia. Domnul Isus a mancat cu ucenicii in camera de sus la intrarea in 14 nisan conform exod 12 cu 6 la 14 inclusiv care legal se manca in casa. iar fariseii conform deuteronom 16 cu vers 1 la 8 inclusiv nu au intrat la bara de judecata casa nu se spurce sa poata manca praznicul azimilor zis Paste, ca re inseamna esirea din Egipt. Ziua 14 se respecta exact ca si sabatul saptamanal , pt ca intai a fost o siara si apoi o dimineata, aceasta a fost ziua 1 , 14 sau a 15. Pastele este de o zi adica 14 nisan iar sarbatoarea azimilor de 7 zile 15 inclusiv 21 Va iubesc fratii mei dragi.......
Frate Lecrametfomit vorba fratelui nostru Nica, postarea ta m-a băgat în ceață, aș dori dacă poți să aduci unele lămuriri mai pe înțelesul nostru, ai dovezi biblice că Domnul Isus a luat Paștele la intrare în 14 după cum ai scris în această postare, aș fi încântat dacă ai aduce lumină pe marginea acestui subiect, deoarece în noul testament nu am dată exactă cînd au luat ucenici paștele împreună cu Domnul Isus, ba mai mult trei din evangheliști susțin conform scrierilor ce le avem la îndemână că ei au luat paștele în timpul praznicului, doar Evanghelistul Ioan vine și contrazice pe cei trei unde spune că înainte de praznicul paștelui au luat paștele, dar nu avem o dovadă că acest lucru s-a petrecut la intrare în 14.
Subscriu la ce a scris fratele nostru emil_nedelea, afirmația lui este bazată pe o dovadă biblică și anume că paștele trebuie luat conform Levitic 23:5, acest verset aduce destulă lumină când trebuie să luăm Paștele.
După analiza ta reiese că paștele trebuie luat în 14 la intrare, ceia ce nu corespunde cu scriptura deoarece este o zi diferența între paște și Sărbătoarea Azimilor, pe când varianta biblică este logică, între cele două seri adică 14-15 deci după ce am luat paștele adica cina, automat intrăm în sărbătoare Azimelor ce are legătură cu paștele, deci sărbătoarea Paștelui ține de la jertfă de seară din 14 și se termină la intrare în 15, deci dupa ce ce luăm trupul Domnului cu azimă și vin, continuitatea acestei sărbători este urmată de sărbătoarea Azimelor timp de 7 zile, mai pe înțeles sărbătoarea Azimelor nu poate fi sărbătorită fără paște.
Fiți și voi îndelung răbdători, întăriți-vă inimile, căci venirea Domnului este aproape.Iacov 5:7
Deconectat
RE: pastele
Lecrametfomit (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16839. Postat la 10/02/2012 14:59 - 4831z8h43m
Nu inteleg dece suprapui dumitale sarbatoarea pastelui cu sarbatoarea azimilor?? pt ca ele sunt doua sarbatori diferite cu semnificatii diferite.
Ar fi bine sa mai citesti si in lege din cand in cand.
Deconectat
RE: Când consumăm Paștele - la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan?
Lecrametfomit a scris:
nu inteleg dece suprapui dumitale sarbatoarea pastelui cu sarbatoarea azimilor??????????????? pt ca ele sunt doua sarbatori diferite cu semnificatii diferite.
Frate Lecrametfomit, eu ți-am răspuns cu dovezi biblice la afirmațiile tale, de aceia te rog să-mi răspunzi cu aceiași monedă, la tot ce spui.
Dacă tot ai adus în discuție problema Paștelui că nu are nici o legătură atunci trebuie să dovedești acest lucru cu scriptura, din punctul me de vedere aceste două sărbători au o mare însemnătate cu privire la paști.
Cât despre cât am citit în lege nu este problema ta frate, aici se discuta subiectul, Paștele, și nu persoana, am să sesizez Administrația pentru atacul la persoana mea.
Fiți și voi îndelung răbdători, întăriți-vă inimile, căci venirea Domnului este aproape.Iacov 5:7
Deconectat
RE: Când consumăm Paștele - la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan?
Unde scrie ca ziua de 14 Nisan, se sarbatoreste ca si o zi de Sabat,daca tot se cunoaste Legea, ca nu imi aduc aminte!?
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
Deconectat
RE: paste
Lecrametfomit (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16848. Postat la 10/02/2012 16:53 - 4831z6h49m
Frate Emil, imi pare sinser rau de dumitale Isus cu ucenicii nu avea cum sa ia pastele la iesirea din 14 nisan din cauza ca El atunci era deja in mormant. Isus a murit la vremea hotarata dupa cum citim in lege. leveticul 23 cu verset 5 "In luni intai in a14a zi a lunii intre cele doua sere vor fi Pastele Domnului", cand vorbim de ziua lui 14 ne referim la ea ca data calendaristica nu ca lumina din ziua 14 aici se incurca foarte multi pt ca ei se refera numai la lumina din 14 ceea ce nu este deloc deloc corect. Data de 15 este prima zi de azimi sa ne fie clar asta nu??? in cinstea iesirii din egipt, la intrarea in 15 poporul a esit din egipt, conform EXODUL CAPITOLUL 12 CU VERS 17. Sa tii sarbatoarea azimilor caci chiar in ziua aceia voi scoate ostile voastre din tara egiptului. "sa tineti ziua aceia ca o lege vesnica pentru urmasii vostri". exodul 12 vers 41 spune ca. Si dupa 430 de ani tocmai in ziua aceia toate ostile Domnului au iesit din tara egiptului, noaptea aceia trebuie praznuita in cinstea Domnului, pentru ca atunci ia scos din egipt, noaptea aceia trebue praznuita in cinstea Domnului de toti copiii lui israel si urmasii lui.
Deconectat
RE: Când consumăm Paștele - la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan?
ivan panas (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16849. Postat la 10/02/2012 17:41 - 4831z6h1m
Fratilor eu cred ca Isus nu a calcat niciodata legea cand apostoli au pregatit pastele in odaia de sus l-au intrebat pe Isus unde vrei sa-ti pregatim pastele? Daca luau pastele cu o zi inainte cum zic uni atuncea Isus iar fi zis acum nu este vremea pastelor. Dar Isus n-a spus asa ceva Deci Isus a luat pastele la vremea hotarata.Adica la intrarea in 14 Nisan.Pastele si sarbatoarea azimilor sunt doua sarbatori .Sarbatoarea pastelui nu este tinuta cu o adunare sfanta caci era o zi a groazei o zi a morti,deci pastele incepe la intrarea zilei a -14-a. Ziua 14 incepe de la apus la apus adica la sfarsitul zilei a 13. in biblie este descrisa intreaga ziua.14.Isus aluat pastele la intrarea zilei.14. in noaptea aceia a si fost prins si dus la judecata si a fost rastignit inaintea de a apune soarele. Pe cand sarbatoarea azimilor incepe la sfarsitul zilei a .14.adica ziua.15.o zi de sarbatoare ca cea de sabat deci n-ai cum sa iei pastele in seara spre.15.
IVAN
Deconectat
RE: Când consumăm Paștele - la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan?
Frate Ivan, în ce privește când a luat Domnul Isus paștele nu ai dovadă că el a mâncat la intrare în 14 Nisan, cel puțin eu în Noul Testament nu am găsit, am găsit că 3 evangheliști te contrazic, doar evanghelistul Ioan pomenește varianta ta în care spune că înainte de praznic Domul Isus a dat cina, dar nu avem menționată data de 14 la intrare, chiar și versetul din Levitic 23:5 nu specifică că dată de 14 este la intrare, data de 14 este și la intrare și la ieșire, deci este doar o părere care ți-o respect, dar nu cred că între paște și Sărbătoarea Azimilor să fie acest decalaj de o zi, în care să luăm paștele după care să ne pregătim de sărbătoarea Azimilor.
Matei 26;17,18,19
17. În ziua dintâi a praznicului Azimilor, ucenicii au venit la Isus, și I-au zis: "Unde vrei să-Ți pregătim să mănânci Paștele?"
18. El le-a răspuns: "Duceți-vă în cetate la cutare om, și spuneți-i: "Învățătorul zice: ,Vremea Mea este aproape; voi face Paștele cu ucenicii Mei în casa ta."
19. Ucenicii au făcut cum le poruncise Isus, și au pregătit Paștele.
20. Seara, Isus a șezut la masă cu cei doisprezece ucenici ai Săi.
Ioan 13:1
1. Înainte de praznicul Paștelor, Isus, ca Cel care știa că I-a sosit ceasul să plece din lumea aceasta la Tatăl și fiindcă iubea pe ai Săi, care erau în lume, i-a iubit până la capăt.
Fiți și voi îndelung răbdători, întăriți-vă inimile, căci venirea Domnului este aproape.Iacov 5:7
Deconectat
RE: Când consumăm Paștele - la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan?
Lecrametfomit (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16853. Postat la 10/02/2012 18:56 - 4831z4h46m
Draga frate Daniel scuza-mi te rog vocabularul, poate in adevar m-am exprimat gresit dar nu stiu cum sa ma fac inteles pina la urma. chiar n-am vrut sa te atac in vreun fel . acum lasa si dumitale Pina la urma tot trebue sa ma ierti nu?? doar sunt fratele tau mai mic.
Frate Abdon pina ma pregatesc eu sa-ti dau scris te pregatesti si dumitale sa-mi dai tot scris ca ziua de 14 se tine doar cateva ore caci eu am gasit scris ca cuvantul intre doua seri in evreeste inseamna seara, care in cazul de fata se refera la seara lui 14 adica la incepitul lui 14 nu cea dela sfarsitul lui 14 cum e vareanta dumitale seara dela sfarsitul lui 14 asta este seara lui 15 nu a lui 14 nu?? nu ti se pare ca le cam amesteci?? daca deranjeaza intrebarile mele va rog sa ma iertati.
Deconectat
RE: Când consumăm Paștele - la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan?
Fraților citind postările de mai sus nu pot decât să mă mir de imaginația și dorința de originalitate a omului...
Câteva punte am să ating doar:
1. 14 Nisan nu a fost niciodată o zi de șabat ci eventual o zi de post doar (ba chiar erau multe lucrruri de făcut în această zi pentru pregătire)
2. Să explice cineva cum pot eu să mănânc seara asta mileul ce îl voi tăia mâine
3. Aș vrea să îmi rezolvați o veche dilemă și anume având în vedere că mileul de Paște trebuia sacrificat în mod exclusiv la Templu și se tăia în data de 14 Nisan ora 15 (ceasul al 9-lea) după cum scrie negru pe alb în Lege cum se face că ucenicii aveau mielul pascal pe masă în seara de 13 spre 14?
4. Dacă paștele se lua în 13 și nu 14 (la ieșire) atunci să înțeleg că Hristos nu este paștele nostru ci azimele noastre? Întreb deoarece mai sus se încerca o deosebire forțată între cele 2 sărbători
5. În ebraică între cele două seri NU înseamnă seară ci înseamnă între cele două seri iar dacă întrebăm orice evreu practicant sau citim cărțile lor aflăm și ce înseamnă această expresie și anume se referă la faptul că o zi are două seri: una când coboară soarele iar ce-a de a doua când apar cele 3 stele pe cer...adică soarele a apus complet...și desigur între cele două seri e o durată de timp
Cum explicați versetele: Exod 16:12.
"Am auzit cârtirile copiilor lui Israel. Spune-le: ,Între cele două seri aveți să mâncați carne, și dimineața vă veți sătura de pâine; și veți ști că Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru."
13. Seara, au venit niște prepelițe și au acoperit tabăra; și, dimineața, s-a așezat un strat gros de rouă în jurul taberei.
Rămân doar la aceste puncte deocamdată fără a merge mai departe dacă doriți și în istoria Biblică a Paștelui împreună cu obiceiurile alipite. Întrebările mele nu cer doar un răspuns de justificare sau de continuare a disputelor divergente și contradictorii ci doar vreau să scot în evidență faptul că această idee este cel puțin problematică.
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Deconectat
RE: Când consumăm Paștele - la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan?
Cuvantul spune ca in Lege avem dreptarul cunostintei si al adevarului, daca in Lege imi spune cum sa praznuiesc Pastele, si pe urma Azimile ..., Hristos nu a venit sa o desfiinteze( Legea ), ci sa le intareasca( Legea si Sarbatorile din Lege, cu data cu tot ), nu putem ca din unele exceptii sa facem o lege, trebuie sa cerem la Domnul intelepciune, si acum Domnul o dat, la unii mai mult, la altii mai putin, dar cei care considera a avea mai mult nu trebuie sa vorbeasca cu duh de ispita, nici ca sa se dea mai "rotund", asa dupa cum vad: prima data pui intrebare, ca si cum ca nu ai stie, dupa care iti expui opinia cu adresare speciala catre, sau lui, incercand sa injosesti.
Intrebarile cu 13 - 14 - 15 Nisan sau tot pus, si vad ca pentru unii inca nu este elucidata problema, iar daca sunt intrebat si explic, sau altii care sunt de principiul meu explica, sunt desconsiderati, nustiu care ar trebui sa fie atitudinea mea, de atat am si scris aici, probabil trebuia sa scriu MP, sau sa ignor. Oricum pentru cine a primit stramb, stramb va duce.
Cu dragoste!
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
Deconectat
RE: Când consumăm Paștele - la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan?
Moderator5 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16862. Postat la 11/02/2012 11:06 - 4830z12h36m
Avem rugămintea ca discuțiile să fie la subiect, atacul la persoană nu este admis, suntem pe un forum creștin si trebuie să dovedim că discuțiile noastre sunt civilizate.
Mulțumim pentru înțelegere!
Moderator
Deconectat
RE: Când consumăm Paștele - la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan?
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16864. Postat la 11/02/2012 19:15 - 4830z4h27m
Vă doresc un început de săptămână liniștit și binecuvântat.
Domnilor frați, se pare că din cauză că suntem foarte înțelepți și din cauza asta sunt atâtea feluri de explicații cu privire la: "Când consumăm Paștele" la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan?
De și această explicație se găsește mai la început, permiteți-mi să revin din nou, dar mai întâi vreau să postez câteva versete și pe marginea lor facem discuția.
Scumpii moșului, acel miel de un an, care simboliza principalul subiect de Pesah - Paște, simboliza pe Mesia și în ajutorul a ce spun acuma citim versetul din Galateni 3:19. Atunci pentru ce este Legea? Ea a fost adăugată din pricina călcărilor de lege, până când avea să vină "Sămânța", căreia îi fusese făcută făgăduința;... Deci Preoția - oameni și Jertfa - animale s-a așezat pe temelia Legii Preoției și Jertfelor până avea să vie Sămânța care este Mesia Mare Preot și Trupul Său Marea Jertfă.
Evrei 10: 8. După ce a zis întâi: "Tu n-ai voit și n-ai primit nici jertfe, nici prinoase, nici arderi de tot, nici jertfe pentru păcat", (lucruri aduse toate după Lege);
9. Apoi zice: "Iată-Mă, vin să fac voia Ta, Dumnezeule. " El desființează astfel pe cele dintâi, ca să pună în loc pe a doua.
Dragii mei, dacă nu mergem la temelie ca să clădim pe ea și ne vom face temelia care convine părerii noastre, s-ar putea să facem parte dintre cei ce au auzit spunându-se ... ați lucrat fără de Lege! Așa că hai la temelia Legii Paștelui.
Exod 12: 3. Vorbiți întregii adunări a lui Israel, și spuneți-i:, În ziua a zecea a acestei luni, fiecare om să ia un miel de fiecare familie, un miel de fiecare casă.
5. Să fie un miel fără cusur, de parte bărbătească, de un an; veți putea să luați un miel sau un ied.
6. Să-l păstrați până în ziua a patrusprezecea a lunii acesteia; și toată adunarea lui Israel să-l junghie seara.
8. Carnea s-o mănânce chiar în noaptea aceea, friptă la foc; și anume s-o mănânce cu azimi și cu verdețuri amare. Geneza 1: 5. Dumnezeu a numit lumina zi, iar întunericul l-a numit noapte...
Așa că noi trebuie ca din ziua de 10 Nisan, să ne punem deoparte și să controlăm bine dacă nu ne împiedică ceva și să nu putem mânca Paștele, dar să mergem mai departe.
Mielul trebuia ținut până în ziua de 14, (nu în noaptea de 14) apoi în ziua de 14 spre seară trebuia junghiat mielul, pregătit, fript pe foc și în noaptea care urmează după ziua de 14 să se mănânce.
Asta este temelia, dar aici este cel mai importantă, Piatra din capul unghiului.
Și înainte de a încheia, am o rugăminte, dacă facem comentarii la acest capitol sacru Pesah-ul - Paștele, să vie cu temelia - Legea Paștelui, eu închei, dacă va mai fi nevoie voi mai aduce argumente, dar vă rog să țineți cont de acest verset din Biblia de 100 de ani, tradusă de Nițulescu: Matei 5: 17. Să nu gândiți ca am venit să desființez Legea, am venit nu să desființez, ci să desăvârșesc.
Pe curând.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: Când consumăm Paștele - la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan?
vasinepos (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16889. Postat la 12/02/2012 17:26 - 4829z6h16m
you_rubio a scris:
Uitati-va la catolici ca ei iau Pastile cu paine si vin in prima Duminica dupa luna plina pentru ca si Papa si dat seama ca nu s-a mai respectat in Noul Testament inainte de patimi data care era in Legea lui Moise.
Domnul Isus nu a luat Pastele mai repede pentru ca nu g[sim scris asa nicăieri în scriptură pentru că el nu putea să fie batjocorit, să fie și pe cruce, să mănânce și mielul, pentru că el a spus că ori de căte ori nu înțelegau ucenicii "încă nu a soslit ceasul". Așa că El a respectat Legea lui Dumnezeu dată prin Moise și nu a călcat-o.
Așa că paștele au rămas valabile la aceeași dată, 14 Nisan la ieșire pentru toți care iubesc Legea lui Dumnezeu și venirea lui Mesia!
Toate poruncile Lui au fost înaintea mea, și nu m-am depărtat de la legile Lui - Ps 18:22
Deconectat
RE: Când consumăm Paștele - la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan?
emil_nedelea (detalii numai pentru membrii conectaţi)
17121. Postat la 26/02/2012 21:06 - 4815z2h36m
M-am uitat peste postările de la acest subiect și am constatat că ceea ce s-a discutat ține de marea încurcătură și dezbinare dintre creștini în ceea ce privește Paștele.
Din această mare încurcătură s-au făcut două tabere:
1. una care consideră nu mai este necesară o dată anume pentru Paște din faptul că apostolul Pavel folosește exprimarea "oridecâte ori" în 1 Cor 11:26.
2. cei care se bazează pe o dată fixă 13, 14 sau 15 Nisan.
Ca să clarificăm, trebuie să luăm bine seama că porunca Domnului spune în Exod 12:6 că "Să-l păstrați până în ziua a patrusprezecea a lunii acesteia; și toată adunarea lui Israel să-l junghie seara".
Astfel Dumnezeu a înstituit consumarea Paștelor în 14 Nisan la ieșire vedem că și Israelieții așa au practicat: "Și copiii lui Israel au plecat, și au făcut cum poruncise Domnul lui Moise și lui Aaron; așa au făcut" (Exod 12:28).
În Noul Testament Apostolul Pavel spune în 1 Corinteni 11:1 "Călcați pe urmele mele, întrucât și eu calc pe urmele lui Hristos" și tot el spune în 1 Cor 5:7 "...căci Hristos, Paștele noastre, a fost jertfit".
Deci Histos a fost jertfit în 14 Nisan la ieșire pentru că Histos este Paște și a consumat Paștele cu ucenici în 14 Nisan la ieșire după porunca Domnului mai sus amintită.
Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie! (Iacov 1:19)
Deconectat
RE: Când consumăm Paștele - la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan?
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
17123. Postat la 27/02/2012 06:59 - 4814z16h43m
Fr. Emil Nedelea a scris în : 16678. Postat la 02/02/2012. Dragă frate Nică, vreau să scriu pe înțelesul tuturor.
În Lev. 23:5 scrie că "În luna întâia, în a patrusprezecea zi a lunii, între cele două seri, vor fi Paștele Domnului" (adică între seara lui 14 Nisan la ieșire și intrarea în 15 Nisan).
Prima parte am dezbatut-o. Până aici ai înțeles frate drag?
Frate Emil, când eram mic, știam o poezie, fără început și fără sfârșit, puteai să o zici de dimineață până seara, văd că la subiectul acesta, cam tot așa este .
Ca să pot înțelege, mai ales ultimele două rânduri din postare de mai sus și ca să fiu mai explicit , astea-s rândurile cu pricina:
Deci Histos a fost jertfit în 14 Nisan la ieșire pentru că Histos este Paște și a consumat Paștele cu ucenici în 14 Nisan la ieșire după porunca Domnului mai sus amintită.
Te rog spune-mi cu lux de amănunte, timpul, data, ziua sau noaptea și ora aproximativ când mănânci tu Paștele, că restul despre Domnul Isus, cunoaștem foarte bine.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: Când consumăm Paștele - la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan?
Frate Nică, eu cred că fratele emil_nedelea vrea să ne spună despre anii ceilalți în care a mâncat Domnul Christos Paștele cu Ucenicii, nu de anul morții Sale în care a fost pe cruce la ceasul al 9-lea și pus în mormânt noaptea
Sunt curios să văd dacă am intuit bine.
Oricum, după părerea mea tocmai aici este punctul de încurcătură al celor ce mănâncă Paștele cu aprox 24 de ore mai repede decât este poruncit ( deci ei vor să mănânce în noaptea de la intrare în 14 Nisan, fără să lase ziua de 14 să treacă, pentru că Paștele se înjunghie în 14 Nisan ziua, către seară, la ceasul al 9-lea și nicidecum în 13 ca să poată fi mâncat în noaptea de început al lui 14) deoarece ei își închipuie că dacă Mântuitorul le-a mâncat cu Ucenicii în ultimul an al vieții Sale pământești cu o noapte mai repede ( sfârșitul lui 13 și intrarea în 14), pentru că fizic numai așa se putea, ar fi procedat la fel și în ceilalți 3 ani în care au făcut Paștele împreună, ceea ce este fals. Paștele se jertfeau la Templu numai în 14 Nisan ziua, dupămasa, către seară și nu înainte.
Când El a spus că a dorit mult să mănânce Paștele ( ultimul din viața Sa) cu ucenicii eu înțeleg că s-a referit clar la Paștele Noului Legământ.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.