Deconectat |
RE: Sărbătoarea Biblică de actualitate |
Lica (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
1475. Postat la 01/11/2009 13:07 - 5662z9h53m |
|
|
Frate Daniel daca am inteles eu bine acum faci parte dintr-o biserica de evrei mesianici... daca se poate te-as ruga sa ne spui cum a decurs seara de 14 Nisan. Ma refer in special la masa de Seder (semnificatia si numarul paharelor de vin + azimele). Multumesc anticipat 
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti. |
|
Deconectat |
avodah (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
1476. Postat la 01/11/2009 13:09 - 5662z9h50m |
|
|
Cu placere.
Deci masa de Seder e pregatita minituos , inainte cu cateva ore de asfintitul soarelui.
Pe masa se afla deja platourile speciale care contin :
1 cate o bucatica de os de miel prajit, care aminteste jertfa de paste, ca
2 hrean facut pasta, care reprezinta ierburi amare.semnificatia -aminteste de vremurile amare care le-au indurat evreii in scalvia egipteana.
3 Charoset. (in engleza) este o amestecatura dintre mere ,alte fructe , alune ,scortisoara .
4 patrunjel
Liderul sau capul familiei aminteste semnificatia fiecarui pahar
---paharul nr 1 reprezinta ,,sfintirea'' sau purificare.
Adonai a pus deoparte poporul Israel pentru vesnicie , ca sa fie un popor sfint inaintea lui prin sangele mielului
Pe urma are loc spalarea mainilor .
este un act simbolic de imitatie a preotului care trebuia sa isi spele mainile si picioarele inainte ca sa ofere sacrificii sau sa intre in sfanta sfintelor.
--Se citeste psalmul 24 in timp ce se executa acest act .
se inmoaie patrunjelul in apa cu sare si se consuma
Se ia o bucata de azima se cere binecuv. se citeste isaia 53;5
se vb despre Yeshua ,se imparte printre participanti
-pe urma copii mai mari trebuie sa citeasca 4 intrebari.
Li se explica ce sa petrecut in vechime la aceasta data,
pe urma se citesc anumite texte,
dupa care se toarna cel de-al 2-lea pahar JUDECATA
Aici se reamintesc cele 10 plagi care au venit peste Egpteni
se canta Dayenu o cantare specifica
Se consuma azima cu hrean
dupa care se Opresc cu sederul aici.
Se serveste masa cu tot felul de mancari gustoase , de obicei fiecare aduce cate ceva
Cand aceasta se termina se revine la Seder.
Se imparte din nou azima printre participanti , se aminteste Luca 22:19
Acesta este corpul meu dat pentru voi.
===se toarna al 3-lea Pahar RASCUMPARAREA
Simbolizeaza promisiunea lui Adonai ca-i va rascumpara din sclavie.
Acesta a fost paharul amintit in scriptura care YESHUA la ridicat dupa CINA.
ACESTA ESTE PAHARUL NOULUI LEGAMANT IN SANGELE MEU CARE ESTE VARSAT PENTRU VOI.
Se face o rugaciune de multumire
---- se toarna a 4-lea Pahar Preamarire adusa lui Adonai
Simbolizeaza si uiltima promisiune a Lui
Exod 6:7
Atunci o sa va iau ca popor al meu. eu voi fi d-zeul vostru si veti sti caci Eu sunt D-l Dzeu care va scos din robia Egiptului
Toti se ridica in picioare si spun in unison ,, La anul sa il bem impreuna cu Yeshua in Noul Ierusalim,,
pe scurt cam asa s-a procedat
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH |
|
Deconectat |
2025. Postat la 16/01/2010 13:44 - 5586z9h15m |
|
|
Un lucru nou pe care l-am descoperit este faptul că mirele evreu ducea cu el un pahar de vin atunci când mergea să ceară viitoarea lui soție de la părinții ei. Dacă mireasa servea vinul însemna că a acceptat cererea în căsătorie.
Ceea ce este interesant era faptul că mirele nu mai servea din vin împreună cu mireasa decât la revenirea lui în ziua nunții.
Să ne amintim ce a spus Mesia: " Vă spun că, de acum încolo nu voi mai bea din acest rod al viței, până în ziua când îl voi bea cu voi nou în Împărăția Tatălui Meu." "
Detalii despre nuntă se mai pot găsi aici http://shalom.blog-gratuit.ro/Shalom-b1/Nunta-Mielului-b1-p16.htm
|
Deconectat |
Aurelc (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2029. Postat la 16/01/2010 14:46 - 5586z8h13m |
|
|
Foarte interesantă pare să fie această paralelă Lică. Mie personal nu îmi este cunoscut obiceiul acesta evreiesc ( mă refer că acum am citit prima dată despre așa ceva) dar în același timp îmi aduc aminte de cuvintele Domnului Iisus, și parcă chiar am făcut o referire la aspectul ăsta undeva pe la subiectul cu "Cina" spunând că și eu cred că Mesia a mâncat cu ucenicii Lui doar o singură dată din "Trupul și Sângele Său" cu toate că după înviere el a mai servit unele mâncăruri cu ei, și chiar a frânt pâinea, dar aceste lucruri nu au simbolizat "Trupul și Sângele Lui" .
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P. |
|
Deconectat |
abdon (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2078. Postat la 20/01/2010 13:08 - 5582z9h51m |
|
|
Ovidiu, avem in Lege, dreptarul cunostintei si al adevarului, multe lucruri nu sunt scrise, dar sunt intelese, pentru cine vrea sa le inteleaga, ferice, si pentru cine nu, nu sunt in masura sa dau nici un verdict. Cu totii trecem, am trecut, si vom trece prin diferite perioade ale cunostintei , a intelepciunii, si astfel nu sunt in masura sa judec si sa condamn pe nimeni, cine o ia, odata in an, si intr-adevar, odata in an este Pastele, nu e ca si unii care au trecut in extrema de nu se mai impartasi niciodata, considerand, ca citind si rugandu-se este o impartasire cu sangel si trupul Domnului!
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
|
|
Deconectat |
2079. Postat la 20/01/2010 14:59 - 5582z8h1m |
|
|
Fraților eu nu am postat despre nuntă ca referire la cina " o dată sau de mai multe ori pe an"... am spus doar ce am spus....fără subânțelesuri.
|
Deconectat |
2358. Postat la 03/03/2010 15:44 - 5540z7h15m |
|
|
Ne apropiem de această sărbătoare
Care sunt lucrurile ce le așteptați cel mai mult la această sărbătoare? Eu aștept desigur să mănânc Paștele iar apoi îmi îmi place foarte mult atmosfera de la sărbători...bucuria alături de cei dragi...și multe altele printre care aș mai menționa faptul că în special la sărbători casc urechile...am multe de învățat de la frați 
|
Deconectat |
2364. Postat la 03/03/2010 22:49 - 5540z0h11m |
|
|
Nu știu dacă voi v-ați mai confruntat cu o asemenea teorie, dar sunt curios cum vedeți voi următoarea situație:
Exsistă în ultima vreme tot mai frecvent pretenția din partea unora că de fapt Paștele Noului Legământ nu mai trebuie mâncate noaptea ( mă refer la noaptea ce urmează zilei de 14 Nisan) din diferite motive.
Unul dintre ele e să zicem simplul verset:
Citat: Numeri 28:16 În luna întâi, în ziua a patrusprezecea a lunii, vor fi Paștele Domnului
În acest verset scrie că Paștele sunt în 14 Nisan și nu în 15 așa cum se mănâncă de obicei
Un al doilea este acela că în zilele noastre nu mai e ca pe vremea când Paștele era un miel de un an, care după ce era junghiat, trebuia pregătit și apoi fript la foc, deci clar că ajungea să fie mâncat noaptea. Dar acum să frângi o azimă și apoi să o împarți între câțiva frați, și un pahar cu vin.... Pentru așa ceva, s-ar părea că nu e nevoie să treacă o dupămasă întreagă pentru ca apoi să fie consumate noaptea. Deci , deocamdată mă voi opri aici, ca să nu fie prea multe motive deodată, și să rămână ceva neluat în seamă.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P. |
|
Deconectat |
CorneliuS (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2370. Postat la 04/03/2010 20:51 - 5539z2h9m |
|
|
Având în vedere ca Mesia este Mielul nostru de Paste
1Corinteni 5:7
...Cristos, Mielul nostru de Paste, a fost jertfit
eu consider ca trebuie mancat în timpul cand se mancau mieii la Paste, chiar daca de data asta nu e vorba de carne ci de azima si vin pt mine tot Miel ramâne si unul al Lui Dumnezeu care a ridicat pacatele omenirii.
În data de 14 chiar nu avem nimic de pregatit? trupurile si sufletele noastre (daca pâna atunci nu am avut timp), ca sa putem întinde mâna spre Viata nu spre osânda
"Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăția, slava și viața" |
|
Deconectat |
2377. Postat la 05/03/2010 15:36 - 5538z7h23m |
|
|
Citat: Numeri 28:16 În luna întâi, în ziua a patrusprezecea a lunii, vor fi Paștele Domnului.
În acest verset scrie că Paștele sunt în 14 Nisan și nu în 15 așa cum se mănâncă de obicei
Dacă scoatem acest verset din contextul Pesah-ului, ca întreg, se poate înțelege că Pesahul avea loc doar până la apusul zile de 14 Nisan...însă știm cu țoții că nu era așa...sarcina poporului începea abia după apus (mă refer la întregul popor...mâncarea mielului). Dar mielul de Paște era tăiat în adevăr pe data de 14...
aurelc a scris: Un al doilea este acela că în zilele noastre nu mai e ca pe vremea când Paștele era un miel de un an, care după ce era junghiat, trebuia pregătit și apoi fript la foc, deci clar că ajungea să fie mâncat noaptea. Dar acum să frângi o azimă și apoi să o împarți între câțiva frați, și un pahar cu vin.... Pentru așa ceva, s-ar părea că nu e nevoie să treacă o dupămasă întreagă pentru ca apoi să fie consumate noaptea. Deci , deocamdată mă voi
Referitor la momentul în care trebuie mâncate Paștele eu iau în considerare următoarele:
1. Biblia spune de "între cele două seri" (s-a discutat deja ce înseamnă asta)
2. Leviții aveu nevoie de un anumit timp pentru tăierea tuturor mieilor ceea ce înseamna că apunea însă ...prima grupă și cea de-a doua (poporul era împărțit în 3 grupe) aștepta și așa numita "grupă leneșă" care era formată din cei care au venit ultimii la Templu cu mielul pentru Paște. Ce vreau să spun cu aceasta? Cel care, să zicem că a fort primul cu mielul la leviți și putea să termine de preparat mielul înainte de apus..și să îl mănânce (cam așa suntem noi acum) nu pleca acasa până nu terminau și ceilalți...deci se pare că tot poporul aștepta până când era tăiat ultimul miel. Aici se mai găsesc câteva detalii despre ce am spus http://shalom.blog-gratuit.ro/Shalom-b1/Mielul-Pascal-in-istoria-Templului-b1-p48.htm
3. Mesia ne-a lăsat un model pentru noile Paște al cărui timp a fost și este același
4. Noi avem model, etalon pe Mesia care putem spune că a fost Tora vie pe pământ...El nu a schimbat Tora ci a împlinit-o...deci avem altă materie, slujbă în El...dar nu și alt timp!
|
Deconectat |
2409. Postat la 09/03/2010 18:22 - 5534z4h37m |
|
|
Mieii de pasti se junghiau obligatoriu in curtea templului. Poporul se impartea in 3 cete; intra prima ceata, fiecare cu mielul pentru junghiere. Dupa ce era junghiat de cei autorizati pt slujba asta (Preot sau Levit),sangele se scurgea intr-un lighean(care era dat din mana in mana pana la altar ca sa mearga treaba mai repede) apoi era turnat la baza altarului iar cei care au adus mielul (2 persoane) aveau pe umeri 2 pari de lemn de care era atarnat mielul pe a se scurge sangele. Iesea prima ceata si venea urmatoarea, pana cand terminau de junghiat mieii apoi mergeau acasa, sau fiecare unde era cazat pe langa Ierusalim, si incepea pregatirea pentru fript.
Tot acest ritual se facea in intervalul de timp de la ceasul al 9-lea dupa jertfa de seara pana la apusul soarelui in ziua de 14 nisan.
Dupa ce se termina ziua de 14 nisan, si incepea noaptea lui 15 nisan, mielul se putea manca si trebuia mancat pana la miezul noptii dar fara a scoate afara din casa nici o bucatica. Daca mai ramanea ceva din miel dupa miezul noptii spre dimineata trebuia ars in foc.
In anul in care ziua de 14 cadea vinerea, jertfa de seara din 14, se aducea la ceasul al 6-lea(in loc de 9) si se incepea imediat jertfirea mieilor de paste pentru ca poporul sa termine de fript mielul pana la apusul soarelui sa nu-i prinda Shabatul.
In anul in care ziua de 14 cadea Sambata, programul se derula normal, doar frigerea mieilor se facea dupa apusul soarelui, dupa ce trecea Shabatul.
Tot acest ritual care tinea de junghierea mieilor de paste, pentru noi a luat sfarsit odata cu moartea Mielului Divin Mesia si tot odata s-a schimbat si materia care era folosita ( mielul oaie), cu azima si vin.
Ceea ce nu s-a schimbat este timpul, momentul cand se mananca. Daca nu s-a schimbat data sarbatorii nu cred ca s-a schimbat nici programul slujbei din aceasta sarbatoare.
|
Deconectat |
2414. Postat la 09/03/2010 23:41 - 5533z23h18m |
|
|
Ceea ce-mi pare mie interesant e că tre să aduc eu discuția despre amănuntele astea, și find eu cel cu propunerea, tre să vă sau puțin împotrivă în loc să mă alătur vouă, pentru că și eu cred lucrurile astea ca voi ( parcă și mie mai mult mi-ar place să aduc argumente valabile decât să mă contrazic cu voi la subiecte în care înțelegem Biblia la fel; dar se pare că altfel ar deveni plictisitoare discuția dacă nu ar fi și cineva care să susțină idei mai deosebite de cele clasice. Oricum... eu mă rog și pentru ei și pentru ceilalți ca să ajungem cu toții să putem să nu încălcăm Legea ( în special pentru această mare sărbătoare!...) și apoi să zicem că ea e totuși valabilă.
|
Deconectat |
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2419. Postat la 10/03/2010 20:35 - 5533z2h24m |
|
|
Pastele nu mai este. In 1 Corinteni 5;7 se spune clar ; " Maturati aluatul cel vechi, ca sa fie o plamadeala noua, cum si sunteti, fara aluat : caci Hristos , Pastele nostru , a fost jertfit ".
Biblia are răspuns la toate intrebările. |
|
Deconectat |
Pedro V (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2422. Postat la 11/03/2010 07:16 - 5532z15h44m |
|
|
Pastele cu mielul pascal dn vechime,jertfe, numai exista dupa cum si scrie in corinteni caci Isus Pastele nostru a fost jertfit!
Isus este Mielul jertfit,El ii jertfa, insa in nici un caz NU sa terminat cu Pastele fiindca in vs urmator scrie clar PRAZNUITI PRAZNICUL si ne este spus cum!
Problema este doar cum le tinem Pastele ca cei din vechime sau dupa Noul Legamant cu trupul si sangele Domnului Isus Mesia,fiindca atunci mai erau care inca tineau dupa vechiul Legamant al jertfelor!
El le-a zis: rAm dorit mult sa mananc pastile acestea cu voi inainte de patima Mea;
16. caci va spun ca de acum incolo nu le voi mai manca, pana la implinirea lor in Imparatia lui Dumnezeu.âs64;a33;
Deci in Cer se vor implini Pastele !
Numai Bine!
Pe Calea Credintei Sfintilor nu mergi ca repetentii si corigentii ci mergi ca Sfintii ,din har in har si din putere in putere!!!!!! |
|
Deconectat |
2688. Postat la 28/03/2010 10:47 - 5515z13h13m |
|
|
Nu stiu cati dintr voi ati facut aceasta legatura in mod constient...pentru ca nu a fost postata am sa o scriu eu...daca nu este corecta sau completa...astept raspunsurile voastre.
Pentru ca noi sa putem avea parte de viata vesnica in Cer trebuie sa implinim Legea...acum cunoastem ca Legea trebuie sa fie duhovniceasca...sa fie parte din noi, parte din trairea noastra...dar cum putem noi implini legea la un nivel atat de inalt, perfect? Am sa schitez putin lucrurile:
Mielul pascal -> simbolul lui Mesia ca rascumparator ->
Mesia -> trup si sange (intruchiparea pe pamant) ->
Trupul si sangele (al lui Mesia) - > Cuvantul intrupat ->
Cuvantul -> Legea
Dela Mielul Pascal am ajuns prin Yeshua ca Mesia sa putem "manca" Legea cum spuneau rabinii ca Legea trebuie sa intre in noi precum hrana care intra in noi si se transforma in viata. Prin har deci putem spune ca noi la aceasta sarbatoare exprimam la cel mai inalt nivel unitatea dintre noi si Mesia cum este descrisa in Ioan. Astfel prin Legea vie care a umblat printre noi (Mesia , mancand trupul Lui) noi primim viata caci Legea este viata si Yeshua este viata! 
Multumim Tatalui pentru planul maret de rascumparare incepand cu rascumpararea din Egipt apoi rascumpararea neamurilor din pacat si pentru ceea ce asteptam cu totii desavarsirea rascumpararii prin revenirea lui Mesia si viata vesnica impreuna cu Domnul nostru! Binecuvantat sa fie El!
|
Deconectat |
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2691. Postat la 28/03/2010 14:59 - 5515z9h0m |
|
|
Puteti sa-mi spuneti : cuvantul PASTE in scrierea timpului acela, are aceeasi semnificatie, sau se scrie la fel atunci cand se refera la ;-
-Isus Pastele nostru a murit
- ma paste in pasuni verzi
- paste oitele Mele
Romanul, crestin intelege: cand se refera la Isus = jertfa
in psalm= te conduce, te insoteste, are grija
iar referitor la Petru = invata
Biblia are răspuns la toate intrebările. |
|
Deconectat |
avodah (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2724. Postat la 01/04/2010 22:57 - 5511z1h3m |
|
|
O sa incerc sa raspund din cate stiu eu, daca gresesc va rog sa ma corectati.
Cuvantul " Pasti " la noi romanii provine din cuvantul grecesc " Paskha" care provine din cuvantul evreiesc ( פֶּסַח ) "Pesach"
In ebraica Pesach este un verb si anume "a trece" in cazul exodului se refera la" a trece peste" casele israelitilor
Prima data cand apare acest cuvant in scriptura este in exod 12 ;23
Când va trece Yhwh ca să lovească Egiptul, și va vedea sângele pe pragul de sus și pe cei doi stâlpi ai ușii,Yhwh va trece pe lângă ușă, și nu va îngădui Nimicitorului să intre în casele voastre ca să vă lovească.
In engleza se poate vedea mai clar
And יהוה shall pass on to smite the Egyptians, and shall see the blood on the lintel and on the two doorposts, and יהוה shall
pass over the door and not allow the destroyer to come into your houses to smite you.
De aici apre cuvantul Passover= Pesach=Paști
Acelasi cuvant se gaseste prin alte locuri prin scriptura unde se indica verbul de a trece , cum ar fi Isaia 31 :5
O sa redau in engleza pentru ca in roamneste uneori isi perde intelesul din cauza traducerilor sarace .
"Like hovering birds, so does יהוה of hosts protect Yerushalayim - protecting and delivering, passing over and rescuing."
passing over= passover =trecand peste aducand mantuirea
Acum acelasi cuvant are si o alta semnificatie . In ebraica termenul de "pesach" se refera si la mielul de pesach care se oferea la aceasta sarbatoare in care Nimicitorul a trecut peste (pass over) casele israelitilor.
Se poate observa lucrurl acesta in textul postat de tine Yahshua Pastele nostru a fost jerfit.
Sau cand a trimes ucenici sa-i pregateasca un loc unde sa manace impreuna "pesach"- mielul de pasti
Deci in concluzie a fi pastor si sa pasti oile nu este acelasi lucru cu verbul evreiesc " a trece "peste sau intelesul celalat care se refera la mielul de paști, ci cuvantul romanesc paste are si el 2 intelesuri fara legatura intre ele:
1 de sarbatoare
2 de a hrani oile
In engleza spre exemplu zice :Feed My sheep =Hraneste oile Mele.
Nu zice : pass over My sheep =Paște oile mele .
( din cate inteleg eu) 
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH |
|
Deconectat |
Dani (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2767. Postat la 06/04/2010 18:43 - 5506z5h16m |
|
|
valentina a scris : Pastele nu mai este. In 1 Corinteni 5;7 se spune clar ; " Maturati aluatul cel vechi, ca sa fie o plamadeala noua, cum si sunteti, fara aluat : caci Hristos , Pastele nostru , a fost jertfit ".
PASTELE A LUAT SFARSIT SI A DAT CA DOVADA UN VERSET INCOMPLET CARE DUPA CUM A FOST POSTAT ASA REIESE NUMAI CA NU LA POSTAT IN TOTALITATE SA VADA CA EL NU S-A SFARSIT CI A RAMAS IN PICIORE SI ACUM:
Citat: Lauda* voastră nu este bună. Nu
știți că puțin** aluat dospește toată
plămădeala? Îndepărtații aluatul
vechi, ca să fiți o plămădeală
nouă, după cum voi sunteți fără
aluat. Pentru că și paștele* nostru,
Hristos**, a fost jertfitj; de aceea
să* ținem sărbătoarea nu** cu
aluat vechi, nici cur4; aluat de răutate
și de viclenie, ci cu azimele
curăției și ale adevărului. ASA ARATA CA PASTELE NU SA SFARSIT CI DIMPOTRIVA PAVEL NE INDEAMNA SA TINEM ACEASTA SARBATOARE ASA CUM DE FAPT TREBUIA SA TINA SI POPORUL EVREU CU AZIMILE CURATIEI SI ADEVARULUI,INTREBAREA MEA ESTE CARE SUNT AZIMILE ADEVARULUI IN VIATA UNUI CRESTIN?AICEA ESTE MAREA PROBLEMA PT. MULTI CA NU VOR ADEVARUL CI MAI DEGRABA ACCEPTA SARBATORILE PUSE DE OAMENI SI NU PE CELE CARE NE-A LASAT DUMNEZEU.CE MAI REIESE DIN ACEST VERSET CA SA JERFIT NU SA SFARSIT DUPA CUM AI AFIRMAT SUNT DOUA LUCRURI DIFERITE CARE NU DENOTA CA A LUAT CAPAT PASTELE .EL A PUS CAPAT JERTFELOR SI NICIDECUM SARBATORILOR,DIN LEVETIC 23 REIESE CA SUNT ALE LUI DUMNEZEU SARBATORILE NICIDECUM A EVREILOR DUPA CUM AFIRMA UNELE CONFESIUNI RELIGIOASE.
FITI BINECUVANTATI!
. |
|
Deconectat |
2806. Postat la 09/04/2010 18:04 - 5503z5h56m |
|
|
De ce credeți că milelul pascal trebuia să aibe vârsta de un an? Găsim multe împliniri ale sărbătorii Paștelui în Mesia legat de miel...care credeți că ar fi împlinirea în Mesia a acesteia?
|
Deconectat |
2883. Postat la 11/04/2010 20:34 - 5501z3h26m |
|
|
In legea jertfelor, un miel era considerat miel pana la varsta de 13 luni(1 an si o luna) inclusiv. Dupa a 13-a luna, adica incepand cu luna a 14-a era considerat berbec.
Mesia era simbolizat cu un miel de parte barbateasca de 1 an fara cusur. Un miel de 1 an era un miel cu varsta cuprinsa in intervalul de 12 luni(1 an) implinite si 14 luni(nu inclusiv), deci putea sa aibe 1 an si 1zi,2,3.....pana la 30 de zile.
Dupa parerea mea, mielul de paste care-L simboliza pe Mesia, trebuia sa fie neaparat de 1 an pt ca la aceasta varsta un miel este la maturitate. Dupa aceasta varsta nu mai este miel iar inainte de aceasta varsta mielul este fraged, prea tanar, imatur ori Mesia cand s-a jertfit a fost un "Miel"fara cusur ajuns la maturitate.
|