Deconectat |
RE: Când consumăm Paștele - la intrarea sau ieșirea din 14 Nisan? |
abdon (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
1458. Postat la 01/11/2009 12:50 - 5662z10h36m |
|
|
Asa ceva cred majoritatea ( adica peste 50%) din Bisericile din Romania, si daca si tu acolo in America, ai descoperit lucrurile acestea, fara ca sa iti spuna cineva, atunci ar fi o simetrie perfecta cu unda Duhului Sfant.
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
|
|
Deconectat |
fullban1 (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
1459. Postat la 01/11/2009 12:51 - 5662z10h36m |
|
|
Aurelc a scris:
Imi place exemplul pe care l-ai adus din ev. dupa Luca, daniel78. Iar faptul ca acolo scrie ca in 14 Nisan sunt Pastele Domnului se explica tocmai prin faptul ca prima parte din sarbatoare prinde si putin din 14 Nisan de aceea si scrie ca vor fi "intre cele doua seri" sau " spre seara" sau "seara, la apusul soarelui " pentru ca lucrarea incepe la sfarsitul zilei de 14 Nisan. Good point !
Nu prea as crede ca lucrarea incepe la sfarsitul zilei de 14 Nisan !
Am gasit intimplator in luca 24 :29, care ar explica putin cuvintul "spre seara" >>care se vede caci era la sfiarsitul acelei zile,ci nu la inceput cum sustin uni caci de fapt 14 spre seara ar fi fost imediat ce se termina 13:
" Spre seara" zilei urmatoare ( caci era prima zi a saptamanii si urma a doua zi ) in acest caz . Aici se relateaza intamplarea si eu nu pot sa o iau ca etalon pentru a sustine o alta lucrare ! |
|
Deconectat |
1460. Postat la 01/11/2009 12:51 - 5662z10h35m |
|
|
fratilor va rog, sa incetati cu subiextul acesta,am sa termin si eu, daca nu am sa solicit ingetarea subiectului, datorita acestui 13 - 14 - 15.
iar suntem de toata jalea.
frate iedidia, daca dumneata esti om in varsta, si cu cunostinte bogate in toate domeniile, va rog sa pricepeti: nu sunte-ti copil, parca asta urmariti, sa vede-ti un 13 - 14 - 15, ca hop, daca noi suntem majoritari, nu ve-ti reusi sa ne convinge-ti, si nu purta-ti lupta aceasta cu noi, ca si noi suntem tari ( mai ales in incapatanare ). Asa ca hai sa inchidem subiectul acesta 13-14-15, sunt, sau este un eveniment mult mai important decat 13-14-15, Hristos - Mielul care a fost jertfit la Golgota pentru noi, ca sa .... .
Multumesc!
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
|
|
Deconectat |
fullban1 (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
1461. Postat la 01/11/2009 12:52 - 5662z10h34m |
|
|
Te-am inteles si v-am inteles de foarte mult timp , inca inainte de a intra pe forum . Dar sa stii frate ca intotdeauna am gandit ca pot gresi in intelegere , dar tocmai ocupatia mea anterioara m-a facut sa nu ma exprim cu usurinta , pentru ca exista pericolul sa se inteleaga altceva . Dar ai spus ca sunteti cam 50% iar taria nu trebuie sa vina de la noi . Si nu este neaparat ca adevarul sa fie la majoritatea .
Da , si eu as vrea sa se puna lacatel pe acest topic , daca doresti si pe altele ! Doar nu vrei sa zica chiar toti "Amin" la postarile majoritatii
asa ceva cred majoritatea ( adica peste 50%) din Bisericile din Romania, si daca si tu acolo in America, ai descoperit lucrurile acestea, fara ca sa iti spuna cineva, atunci ar fi o simetrie perfecta cu unda Duhului Sfant.
|
|
Deconectat |
Aurelc (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
1462. Postat la 01/11/2009 12:52 - 5662z10h34m |
|
|
sambataru a scris:
asa ceva cred majoritatea ( adica peste 50%) din Bisericile din Romania, si daca si tu acolo in America, ai descoperit lucrurile acestea, fara ca sa iti spuna cineva, atunci ar fi o simetrie perfecta cu unda Duhului Sfant.
50% ???? Tu stii ce vorbesti ?? Eu personal cunosc maximum 20 de persoane, si sa mai fie poate vreo 10, care sustin ca Pastele se sarbatoresc in 13 spre 14 Nisan, iar dinastialalti ca noi, care sarbatoresc din 14 spre 15 Nisan stiu vreo 500 ! Cam care e procentajul? Ca eu nu sunt cu prea multe clase.. dar as spune ca e vorba de 0.04 sau 0.05 %. Poate mai am de invatat matematica, sau ce o fi asta.. contabilitate..:-P dar eu cam asa calculez.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P. |
|
Deconectat |
1463. Postat la 01/11/2009 12:53 - 5662z10h33m |
|
|
adica cei 500, fata de cei 30, nu inseamna PESTE 50%, sau doreai sa scriu cu precizie? Nu, pentru ca de aici din Hunedoara nu stiu care e miscarea in tara, omul este schimbator, nus tii cum majoritatea bisericilor iau o intorsatura brusca, si devii minoritar ... .
|
|
Deconectat |
Aurelc (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
1464. Postat la 01/11/2009 12:54 - 5662z10h32m |
|
|
Sa avem pardon sambatare... si eu sunt constient ca oamenii sunt influentabili si schimbatori, si nu e o problema atata timp cat se lasa schimbati de Cuvantul Domnului, inspre bine, dar eu am vazut umiliti un procent de aproximativ 95 % dintre cei de credinta asta atunci cand ai spus ca sunt (doar ) peste 50% care cred ca Pastele Domnului trebuie sarbatorite in 14 spre 15 Nisan... Intre 5 procente si 50 e deja o diferenta de 10 ori mai mare... Eu asa vad ca ar fi corect, sa se spuna ca o mica parte cred altfel... Poate sunt partinitor, si imi cer scuze de la cei care se simt jenati, dar deocamdata asta e adevarul si sa fereasca Domnul sa se ajunga la un procentaj inversat... Biblia e Biblie, si ramane in picioare, indiferent cum vor vrea oamenii sa o "rastalmaceasca "
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P. |
|
Deconectat |
Lica (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
1465. Postat la 01/11/2009 12:56 - 5662z10h30m |
|
|
Shalom! Imi pare rau ca nu am avut acces la internet mai devreme pentru ca as fi avut si eu cateva lucruri de spus.
Cu ingaduita dvs as dori ca totusi sa le adaug aici...poate vor fi de folos;
Ma refer la 'intre cele doua seri'....totusi pentru a fi mai convingator nu am sa explic eu ci va voi da un citat din dvartora unde rabinul Sorin Rosen explica acest punct: "Expresia "intre doua seri" (ebr: "bein ha'arbaim" este relativ problematica. Ea nu se refera la doua seri propriu-zis, ci la dupa-amiaza zilei de 14 Nisan (atunci cand incepe Pesah-ul). In acest context, cuvantul "seara" este utilizat pentru a desemna doua momente ale ciclului zilnic solar. Primul moment este acela care incepe la amiaza (de fapt, aproximativ o jumatate de ora dupa-amiaza), cand soarele incepe sa coboare catre apus: aceasta este considerata prima "seara". A doua "seara" incepe imediat dupa apusul real al soarelui, atunci cand discul solar s-a scufundat deja in spatele liniei orizontului si incepe sa cada intunericul. In consecinta, "intre doua seri" este dupa-amiaza zilei respective. Era momentul cand, in vechime, era sacrificat mielul pascal (Korban Pesah).
Desigur, modul de alcatuire a calendarului iudaic este mult mai complex, si nu este posibil, din pacate, sa fie cuprins in aceste randuri. Spre exemplu, chiar si "amiaza" nu este amiaza propriu-zisa (ora 12 la pranz), ci inceputul celei de-a sasea "ore relative" (o ora relativa este a 12-a parte din intervalul dintre rasaritul soarelui si apusul soarelui in ziua respectiva, si este mai lunga vara si mai scurta iarna)."
In legatura cu ziua nu mai am nimic de spus....majoritatea este cu mine....sau eu cu majoritatea.
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti. |
|
Deconectat |
avodah (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2686. Postat la 28/03/2010 08:57 - 5515z15h29m |
|
|
Copii lui Israel au tabarat la Ghilgal; si au praznuit Pastele in a patrusprezecea zi a luni, spre seara in campia Ierihonului.
Iosua 5:10
Asi dori sa mentionez legatuara dintre ungerea preotilor inainte de a fi dedicati in slujba preotiei cu undelemn (Lev 8) si ungerea lui Yahshua cu undelemnul scump (Matei 26 :6) inainte de a intra ca Mare Preot in locasul care nu este facut de maini omenesti dupa care locasul pamantesc a fost conceput.
Evrei 9 : 24
Multumim lui YHWH pentru lumina care ne-a dat-o sa intelegem adevarata eliberare care a fost pictata mai dinainte prin iesirea din slobia babiloniana a poporului Sau, si anume eliberarera din sclavia pacatului ,si impacarea cu Tatal.
La fel cum trebuia doar sa crezi ca sangele pe usiori usi te va scapa de ingerul morti, facand-o a adus salvarea , la fel acum impartasindu-ne cu trupul si sangele Lui prin credinta , se realizeaza Salvarea de despartirea vesnica cauzata de intrarea Pacatului in lume prin Adam.
La aceasta sarbatoare punem pecetea sangelui Sau pe usiori inimi noastre, care ne aduce salvarea de moartea doua, si ne garanteaza vesnicia .
Sa tinem in rugaciune pe frati nostri evrei care inca nu au ajuns sa inteleaga adevarta menire a Pastelor, si impartasirea cu azimi care reprezinta Mielul Lui YHWH si imparatsirea din trupul Sau curat fara aluat.
Care nu au ajuns sa inteleaga adevarata menire a Sarbatori Cinzecimi, cand Tatal a scris in inimile ucenicilor si ale noastre acele lucruri care pana atunci le-a scris doar pe Table de piatra
Care nu au juns sa inteleaga meniarea Sarbatori Trambitei , care reprezinta revenirea S-a pe nori cerului la cea din urma Trambita
Care nu au ajuns sa inteleaga menirea Sarbatori Ispasiri care reprezinta judecata viitoare
Care nu au ajuns la intelegerea Sarbatori Corturilor care reprezinta binecuvantarea odata ce satana va fi legat iar ziua 8-a reprezentand vesnicia
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH |
|
Deconectat |
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2699. Postat la 29/03/2010 16:25 - 5514z8h1m |
|
|
Mielul se jertfea vineri, seara, corect ?
Cina a avut loc joi, seara, corect ?
Deci joi nu a fost miel la masa, corect?
Sunteti buni sa ma lamuriti ?
Biblia are răspuns la toate intrebările. |
|
Deconectat |
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2700. Postat la 29/03/2010 16:39 - 5514z7h47m |
|
|
Frate ari atuncea care era seara la al doilea miel de jertfa la inceputul lui 14 sau la inceputul lui 15? |
|
Deconectat |
2701. Postat la 29/03/2010 17:01 - 5514z7h25m |
|
|
Si-atunci de ce se sacrifica si se mananca miel de Paste , in oricare din cele cateva denominatiuni care serbeaza Pastele ?.
|
Deconectat |
2704. Postat la 29/03/2010 19:58 - 5514z4h28m |
|
|
valentina a scris:
Si-atunci de ce se sacrifica si se mananca miel de Paste , in oricare din cele cateva denominatiuni care serbeaza Pastele ?.
Valentina eu nu stiu de nici o denominatiune care in ziua de azi sacrifica miel ca serbare a Pastelui. Evrei au mers chiar mai departe interzicand consumul de miel la Paste tocmai ca oameni sa nu creada ca au adus sacrificiu care este interzis atat timp cat nu exista Templu.
Noi nu mergem asa departe , pentru ca la noi nici macar nu exista dorinta de a aduce sacrificiu asa cum evrei o au, ci avem pe Mesia care este de ajuns, deci daca o sa intalnesti oameni care mananca miel la Paste nu reprezinta sacrificiu .
Mielul nostru este Mesia care a fost jerfit pentru noi odata pentru totdeauna.
Sper sa iti fi fost de folos.
Frate Ari am fost in Ierusalim anul trecut si am vizitat "Temple Institute" http://www.templeinstitute.org/main.htm aceasta este o organizatie care promoveaza tare reconstruirea Templului. Au deja totul pus la punct dela imbracamintea preoteasca pana la oalele si vasurile necesare pentru slujba Templului. Am vazut majoritatea ustensilelor care unele sunt din aur , altele bronz , etc.
In fine am cumparat o carte de la ei in care explica unele lucruri cum s-a procedat si cum s-ar proceda cand Templul va fi restabilit.
La capitolul 14 Nisan aveau urmatoarea explicatie:
In curtea Templului erau amenajate randuri unde oameni cu mielusei se asezau , la fiecare miel cate un preot cu vasul in care trebuia sa se scurga sangele, taierea se executa deodata, iar acesti preoti manau vasurile cu sange la alti preoti care se aflau langa altar.
Se deschideau usile pana ce se umplea locul , se efectua prima tura de sacrifici , care isi puneau miei sacrificati pe rugi ducandu-i la locuri special amenajate pentru prajirea in foc dupa oranduiala. Odata ce prima tura iesea se deschideau iar usile si se repeta procesul .
Cum Lica a explicat aceasta lucrare incepea dupa amiaza in ziua de 14 nisan si se continua pana ce se terminau . Uni apucau sa il prajeasca si sa il aiba gata inainte de apus alti ii prindea apusul alti care erau mai la urma dupa apus. Fiecare isi ducea mielul si il mancau in familie sau mai multe familii la olalta.
Traditia lor spune ca fiecare casa din Ierusalim isi punea un prosop la usa. Atat timp cat prosopul era pe usa inseamna ca mai era loc in acea casa de oaspeti care erau in pelerinaj in Ierusalim si nu aveau relativi acolo.
Chag șameach (Sarbatori fericite) in Mesia
|
Deconectat |
Pedro V (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2705. Postat la 29/03/2010 22:18 - 5514z2h8m |
|
|
valentina a scris:
Ai dreptate cei mai multi serbeaza pastele pus de ei cu miei ca in vechime.'
Cei mai multi au ramas ca in vechime cu mielul vechi in loc de adevaratul Miel Isus Hristos Domnul.
Insa la Pastele Domnului avem exemplul ucenicilor.
Cred ca Biserica lui Dumnezeu urmeaza Biblia.!
Pe Calea Credintei Sfintilor nu mergi ca repetentii si corigentii ci mergi ca Sfintii ,din har in har si din putere in putere!!!!!! |
|
Deconectat |
2711. Postat la 30/03/2010 13:00 - 5513z11h26m |
|
|
Mancati, miel, de Paste ?.
|
Deconectat |
2717. Postat la 30/03/2010 23:50 - 5513z0h37m |
|
|
Daca iti place mielul si vrei sa manaci si la Paste nu vad o problema.
Daca nu vrei sa mananci nu e o problema.
Cei care cred in Mesia ca Mielul cel de Paste nu mai aduc miel la Pasti sa il sacrifice si sa manance din el, dar asta nu inseamna ca este interzis consumul de miel la Paste
Spre exemplu stapanul casei unde am sarbatorit Pastile anul acesta a cumparat o jumate de miel si cateva bucati de carne de vita si la pus pe rotisor inainte de seara, si s-au servitmai tarziu la masa.
Asta nu inseamna ca am mancat acel miel ca simbol de Paste ci pur si simplu a fost ca orisicare alta mancare pe masa.
Evrei 10 :5
De aceea, când intră în lume, El zice: "Tu n-ai voit nici jertfă, nici prinos; ci Mi-ai pregătit un trup;
6. n-ai primit nici arderi de tot, nici jertfe pentru păcat.
7. Atunci am zis: "Iată-Mă (în sulul cărții este scris despre Mine); vin să fac voia Ta, YHWH !"
8. După ce a zis întâi: "Tu n-ai voit și n-ai primit nici jertfe, nici prinoase, nici arderi de tot, nici jertfe pentru păcat", (lucruri aduse toate după Lege);
9. apoi zice: "Iată-Mă, vin să fac voia Ta, YHWH." El desființează astfel pe cele dintâi, ca să pună în loc pe a doua.
10. Prin această "voie" am fost sfințiți noi, și anume prin jertfirea trupului lui YAHSHUA Ha Mashiah, odată pentru totdeauna.
|
Deconectat |
CorneliuS (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2722. Postat la 31/03/2010 18:58 - 5512z5h28m |
|
|
valentina a scris:
Mancati, miel, de Paste ?.
Dupa cum spunea si fr.avodah, Mielul nostru de paste este Mesia, dar pt ca tu cred ca te referi la mielul de oaie, pot sa-ti spun ca nu se mananca.
Nu cred ca ar fi un pacat daca mananci carne de miel la pasti (chiftele,friptura sau sarmale cu carne de miel), bineinteles nu cu referire la mieii ce se jertfeau la paste ca pt noi nu mai au nici o importanta, doar asa ca o simpla mancare gatita.
Noi sa ajuns la concluzia ca de paste, sa nu se consume carne de miel si nici verdeturi amare,pt ca sa nu se poticneasca cineva si sa creada ca ar fi o legatura cu legea jertfelor. Am facut-o din dragoste ca sa se simta bine toti
Asta e doar o hotarare locala.
"Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăția, slava și viața" |
|
Deconectat |
4308. Postat la 16/11/2010 01:05 - 5282z22h21m |
|
|
Oare AZS, mananca miel de paste, caci craciunul am vzut la TV Speranta ca il tine!?
|
|
Deconectat |
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
4329. Postat la 16/11/2010 09:49 - 5282z13h37m |
|
|
Îmi cer scuze de postare fratiuc am vrut sa explic ceva dar sa ajuns sub alt înteles, întradevăr ai dreptate ca de paște nu se mîncă miel ca mielul e Domnul Isus Mesia, dar azimile cu ierburi amare ce facem mai e valabil sau nu? |
|
Deconectat |
4340. Postat la 16/11/2010 16:25 - 5282z7h1m |
|
|
Corect, ce facem mergem inapoi, la a tine toata Legea? Mielul este Domnul! Oare de ce trebuie sa ne inrobim, pe cand Domnul ne-a eliberat, noi nu mancam miel pascal, vechi testamental, deoarece, numai e valabil, nu ca se poticnesc unii, avem dovezi, si emanolake a scris, si daca intra Pedro, a scrie si mai multe 
|
|