"Cine mustră pe alții, găsește mai multă bunăvoință pe urmă, decât cel cu limba lingușitoare" Proverbele 28:23
Cugetarea zilei
"Recunoașterea existenței unei Ființe Supreme este cea dintâi și cea mai mare expresie a spiritului American. Forma de guvernământ americană și stilul de viață american nu pot avea ființă fără credința în Dumnezeu."
Tema este:
4 Respingerea lui Isus ca Mesia
3.4.1 Conflictul referitor la izgonirea duhurilor rele (Marcu 3:20-30; Matei 12:22,37)
În Marcu 3:21 citim că rudele lui Isus și-au dat seama că se va ajunge la un punct de răscruce. Însă ei nu au înțeles cum trebuie situația. Ei credeau că El ar fi nebun și că trebuie protejat de El Însuși. Ei înțelegeau că trebuie să se întâmple ceva, însă nu știau ce.
În versetul 22 citim că situațiile acestea fuseseră provocate de cărturarii care veniseră de la Ierusalim, ele fiind premeditate. Ele au avuta loc în Galilea. Între timp se încheiase a doua fază a anchetei. Mai-marii preoților luaseră o decizie, și căutau o posibilitate când să o facă publică. Procesele acestea sunt descrise cel mai exact de Matei. Însă de la Marcu știm că ele au fost declanșate de fariseii care se veniseră în Iudea de la Ierusalim, tocmai pentru a-și face cunoscută decizia lor.
În Matei 12:22 Isus a izgonit un duh rău, care-l făcuse pe cel demonizat să fie mut. De fapt izgonirea duhurilor rele nu era neapărat neobișnuită r11; în zilele acelea fariseii și cărturarii făceau și ei izgonirea duhurilor rele. Chiar și ucenicii rabinilor făceau lucrul acesta. Deci izgonirea duhurilor rele nu era ceva neobișnuit. Însă în iudaismul fariseilor se practica un anumit ritual la izgonirea duhurilor rele. Practica iudaică avea trei trepte, pe care o folosește și Isus.
Un exemplu îl găsim în Marcu 5. Acolo Isus a fost întâmpinat de un om stăpânit de un duh necurat. Mântuitorul l-a întrebat pe duhul rău care-i este numele, iar acesta i-a răspuns: rNumele meu este legiune, pentru că suntem mulțir0;. În acest context Isus a folosit practica iudaică.
Datorită acestei proceduri în trei trepte, exista un anumit soi de demoni care nu putea fi izgonit, anume duhurile rele care-l făceau pe cel demonizat să fie mut. Deoarece persoana respectivă nu putea să vorbească, nu putea nici să aibă loc o comunicare, și drept urmare nu se putea afla numele demonului. Astfel că în iudaismul fariseilor nu era posibil să izgonească astfel de demoni. Însă fariseii învățaseră de mult timp că atunci când va veni Mesia, El va fi în stare să izgonească orice soi de demoni.
Aici avem cea de a doua dintre cele trei minuni care vor fi făcute numai de Mesia: să izgonească demonii muți r11; pe când celelalte moduri de izgonire nu. Dacă știm lucrul acesta, atunci putem să înțelegem de ce lucrurile s-au întâmplat așa cum s-au întâmplat.
În Matei 12:22 citim cum a izgonit Isus acest demon care-l făcea mut pe cel demonizat. Ceea ce i-a făcut pe cei ce-L ascultau să pună în următorul verset întrebarea: rTot poporul, mirat, zicea: Nu cumva este acesta Fiul lui David?r0; Mulțimea a întrebat dacă nu cumva El este Fiul lui David. rFiul lui Davidr0; este un sinonim pentru Mesia, deci ei au întrebat: este El Mesia? La izgonirea altor demoni se pune întrebarea cu ce autoritatea făcea El lucrul acesta. Însă aici se schimbă întrebarea în: Este El Mesia? Pentru că El făcea tocmai ceea ce rabinii spuneau că va putea face numai Mesia.
Mulțimea era gata să pună această întrebare, dar nu era gata să-și răspundă singură. În loc de aceasta, ea i-a rugat pe conducătorii ei să răspundă la întrebare. La lucrul întâmplat aici, conducătorii nu aveau decât două posibilități: 1. să-L recunoască pe Isus ca Mesia sau 2. să-L respingă ca Mesia. Ei au ales a doua variantă, și L-au respins. Pentru aceasta au mai trebuit să explice un lucru: De ce El putea să facă ceea ce, conform învățăturii lor, numai Mesia putea să facă?
În versetul 24 citim că ei au ales a doua opțiune, și L-au refuzat ca Mesia. Ei au afirmat că Însuși Isus ar fi demonizat, și anume nu de un demon obișnuit, ci de prințul demonilor r11; Beelzebub. rBeelzebubr0; este o combinație de două cuvinte ebraice și înseamnă rDomnul zboruluir0;. Acest argument a fost motivarea general recunoscută a respingerii lui Isus ca Mesia. El nu putea (nu avea voie) să fie Mesia, pentru că El Însuși ar fi demonizat.
Această explicație nu se găsește numai în Biblie, ci și în literatura iudaică care a fost scrisă după acest eveniment. În talmud, despre care am amintit deja, se relatează că Isus a fost crucificat la sărbătoarea Paștelui, deoarece El a practicat vrăjitoria. Iudeii trebuiau să explice de ce a fost răstignit Isus la sărbătoarea Paștelui, căci după legea iudaică era interzis ca să fie executat cineva. Isus ar fi amăgit Israelul prin vrăjitorie r11; iar vrăjitoria se află în legătură directă cu demonismul. În altă parte din talmud stă scris că Isus, când era în Egipt, Și-ar fi făcut tăieturi în carne. În aceste tăieturi El ar fi pus rmici inscripțiir0; cu numele lui Dumnezeu. Acestea constau în limba ebraică din patru litere, și pe acestea Și le-a pus El în rănile Lui. Prin aceste mijloace a fost posibil ca El să facă minunile Sale. Fariseii nu au contestat nici în evanghelii și nici în alte scrieri minunile lui Isus. Însă ei atribuie minunile făcute de El unei puteri demonice.
Această argumentare a devenit explicația oficială pentru respingerea Lui. El nu a fost Mesia, pentru că El era demonizat.
În Matei 12:25-29 Isus S-a apărat prin patru afirmații.
Prima, El precizează în versetele 25-26 că mărturia lor nu poate fi adevărată, căci astfel împărăția Satanei ar fi dezbinată.
A doua, așa cum vedem în versetul 27, recunoscuseră că izgonirea demonilor era un dar al Duhului. Astfel că, ei erau inconsecvenți în propriile lor declarații.
A treia, Isus spune în versetul 28: prin realizarea minunilor s-a confirmat că El este Mesia.
A patra, Isus subliniază în versetul 29 că El este mai puternic decât Satana și nu-i este supus lui. În versetele 30-37 El învață că generația care a înfăptuit păcatul acesta a făcut un păcat deosebit, anume rblasfemier0; (hula împotriva Duhului Sfânt). Iar pentru că acest păcat era de neiertat, condamnarea acestei generații era deja hotărâtă. Condamnarea care nu mai putea fi schimbată s-a împlinit 40 de ani mai târziu, când în anul 70 d. H. au fost distruse Ierusalimul și templul.
Vreau să precizez încă o dată contextul în care a fost făcut păcatul acesta. Este singurul loc în care se vorbește despre acest păcat. De aceea definiția păcatului de neiertat este următoarea: poporul iudeu ca națiune L-a respins pe Isus ca Mesia în timpul Său pe acest pământ, cu argumentarea că El ar fi demonizat.
3.4.2 Păcatul împotriva Duhului Sfânt r11; blasfemia
Din definiția de mai sus se pot trage patru concluzii:
Prima, aici este vorba de un păcat național, nu de unul individual. Nimeni nu (mai) poate astăzi să păcătuiască împotriva Duhului Sfânt. Chiar și atunci nu a fost un păcat individual, căci fiecare individ în parte al rgenerației acesteiar0; putea scăpa de judecată, dacă-L primea pe Isus ca Mesia. Însă ca păcat național, el era de neiertat.
Este clar că nu a fost un păcat individual, căci noul testament îl explică foarte clar: Indiferent ce păcat a comis cineva, el îi poate fi iertat acestei persoane, dacă ea vine la Dumnezeu prin Hristos. Nu contează natura păcatului. Căci atunci când a murit Isus pe cruce, El nu a murit numai pentru anumite păcate, și pentru altele nu. El a murit pentru orice fel de păcat; și astfel orice păcat poate fi iertat persoanei care vine la Dumnezeu prin Hristos. Însă pentru Israel ca națiune el a fost atunci de neiertat.
A doua, acest păcat se referea numai la iudeii care au trăit în timpul cât a fost Isus pe pământ. El nu se aplică iudeilor de mai târziu, așa cum au încercat bisericile în decursul istoriei bisericii. Păcatul era numai pentru acea generație de iudei care L-a văzut, căreia i S-a descoperit ca Mesia și căreia i-a oferit în acele zile împărăția cerului. Tocmai acea generație care L-a respins, motivând că El ar fi demonizat. De acum încolo în această carte voi folosi noțiunea de rgenerația aceastar0;. Căci numai generația aceea a fost vinovată de păcatul de neiertat.
A treia, aici este vorba de un păcat național, pe care nu-l putea înfăptui nici un alt popor, deoarece Isus a venit o singură dată ca Mesia la poporul Său r11; poporul Israel. Nu există decât un singur popor al legământului lui Dumnezeu.
A patra, drept consecință a acelui păcat, a fost retrasă oferta împărăției mesianice. Împărăția a fost stabilită pentru o generație ulterioară, care Îl va primi r11; generația din timpul necazului cel mare. Pentru generația de atunci urma să vină judecata din anul 70 d. H. Prin aceasta s-a atins în istoria iudaică a treia oară rpunctul fără posibilitate de întoarcerer0;**.
** O expresie
Mesia sa fie in inimile noastre
Deconectat
RE: De ce l-au respins iudeii pe Isus- Mesia
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
18095. Postat la 22/04/2012 16:40 - 4817z13h33m
Bine punctat, frate Geană!
Într-adevăr, tradiția bătrânilor privitoare la Mesia spunea că El, atunci când va veni, trebuia nu numai să poată izgoni demoni (lucru pe care, așa cum ai scris, îl mai puteau face și unii dintre rabini), ci mai trebuia și să vindece un lepros, să deschidă ochii unui orb și să învie un om...
Așa că Yeșua a izgonit demoni, a vindecat 10 leproși deodată, a deschis ochii unui orb din naștere și a făcut trei învieri... Celor cărora crezuseră în El ca Mesia, li s-a confirmat această slujbă a Sa, iar celor cărora îl contestaseră, PRIN EXACT ACELEAȘI MIRACOLE, El le-a dat peste nas... Pentru că asta este natura umană, dacă suntem răutăcioși, vedem în jurul nostru răutate, dacă suntem suspicioși vom crede că toți ne suspectează, iar dacă avem suflete frumoase, vom vedea în jur frumusețe...
Dar, desigur, în favoarea condamnării Sale la moarte au mai fost aduse și alte capete de acuzare:
1: că El nu respectă Șabatul;
2: că Se crede Regele-Mesia;
3: că El Se crede Fiul Celui Preînalt.
Oricum, dincolo de toate acestea, evreii de-atunci L-au dat la moarte și noi înșine L-am dat la moarte pe Cel pe Care Tatăl Însuși L-a dat la moarte și Care, minune a minunilor, S-a dat singur pe Sine Însuși la moarte!...
Baruch-Hu/Binecuvântat fie El!
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Romani 11:36
Deconectat
RE: De ce l-au respins iudeii pe Isus- Mesia
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
18096. Postat la 22/04/2012 16:49 - 4817z13h24m
Nu numai că scotea dracii.
- Ioan 19;7 - Iudeii i-au răspuns: Noi avem o Lege, și după Legea aceasta, El trebuie să moară, pentrucă S-a făcut pe Sine Fiul lui Dumnezeu.
Deci nu numai Iudeii care au trăit pe timpul lui Isus.
- Matei 27,25 - Și tot norodul a răspuns: Sângele Lui să fie asupra noastră și asupra copiilor noștri.
Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat
RE: De ce l-au respins iudeii pe Isus- Mesia
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
18121. Postat la 23/04/2012 16:34 - 4816z13h39m
Soră Valentina,
Te rog din suflet, nu te pripi cu lecturarea Sfintelor Scripturi și cu postarea!... Ești pe cale să comiți un păcat atunci când scrii
Deci nu numai Iudeii care au trăit pe timpul lui Isus.
- Matei 27,25 - Și tot norodul a răspuns: Sângele Lui să fie asupra noastră și asupra copiilor noștri.
Am văzut și am auzit de sute de ori (fără exagerare!) afirmația asta și știu și ce înseamnă și încotro duce ea și pe unde se poate ajunge! Teologi creștini, începând cu Iustin Filosoful și Martirul, au început de prin anul 150 e.n. să scrie cărți de polemică de obicei intitulate Adversus Judaeos, "Împotriva iudeilor", iar teologia lor, care la început a fost anti-iudaică, a sfârșit prin Holocaustul săvârșit de Hitler și prin anti-semitismul existent în lume! Toate astea pentru că niște unii și alții (Iustin, Origen, Augustin, Ioan Chrysostom, Vasile cel Mare) au zis, mai mult sau mai puțin voalat: "Evreii sunt vinovați de crucificarea lui Hristos! Ei au cerut chiar ca sângele Lui să cadă peste ei! Deci, merită să fie pedepsiți!..." Vezi unde poate să ducă o frază biblică, dar răstălmăcită?...
Întrucât pot vedea finalitatea acestui raționament, te rog frumos curmă acest șir ideatic.
Berakhoth!
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Frate Roman, as dori sa se tina cont de firul postarilor si sa se citeasca cu atentie tot ce se scrie...
Valentina se refera la ideea adusa in discutie de fratele Geana , il corecteaza , caruia dvs, ii dati un calificativ...si care el sustina acest pacat national, ba mai mult il incadreaza ca un pacat de neiertat ; hula impotriva Duhului Sfant...a generatiei de pe timpul Mantuitorului.
Valentina a completat spusele celui dintai, nu stiu cu ce scop, dar a vrut sa spuna cu alte cuvinte ca nu numai generatia Mantuitorului, ci tot norodul(el cuprinzand diferite generatii)se face vinovat de aceasta respingere.
Eu as spune altceva: impiertrirea Israelului a fost ingaduita de Dumnezeu, ca si noi neamurile sa beneficiem de FAGADUINTA lui Avraam!
Este clar ca NECREDINTA este primul lucru pe care l-a manifestat aceasta natiune...fata de Cel ce le putea aduce pacea!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: De ce l-au respins iudeii pe Isus- Mesia
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
18125. Postat la 23/04/2012 21:34 - 4816z8h39m
Soră Lucia,
Ai dreptate. Îndrept spre frățiile voastre rugăciune de iertare, n-am fost atent și m-am turat... Singura circumstanță atenuantă pe care o am este faptul că scriu pe mai multe forumuri, și polemizez cu oameni diferiți: unii sunt anti-iudaici, alții revizioniști ai Holocaustului, alții negaționiști, alții complet antisemiți... În plus, nici Adunările neo-protestante unde am fost (de)format nu prea înghițeau evreii, așa că sunt în alertă și atunci când nu e cazul...
În urmă cu două săptămâni discutam cu un predicator foarte instruit și când mi-a spus "Dumneavoastră știți că Adunările noastre sunt reticente la iudaizatori...", m-am trezit că mă ia gura pe dinainte și i-am replicat "Lăsați, frate, că ați elenizat Biserica destul..." Încă o dată, iertăciune!
Și, da, ai dreptate și când scrii despre împietrirea și necredința poporului Israel... S-ar prea putea chiar ca Însuși YHVH să-i fi împietrit, conform Romani, 9-11... Dar cele trei capitole de-acolo, deși tratează aproape exclusiv despre israeliți, sunt tainice și "hrană tare", fiind o temă predilectă pentru predestinaționiștii care se contrazic cu cei care cred în liberul arbitru...
Berakhoth!
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Frații mei dragi! Aveți dreptate și nu cred că cineva ar putea contrazice aceste lucruri cunoscute și paracunoscute, propovăduite în lumea religioasă, la un nivel la care, nimeni nu știe dacă va mai putea fi completat cu ceva nou. De la fapta în sine, până la cele mai profunde analize, cu orientare aparent curată (nevinovată? sau tendențioasă!) evident împotriva unei anumite categorii sociale, și împotriva unei națiuni manipulate, exact de PREOȚII ca cei care le-au tâlcuit ,,ORIENTĂRILE,, (Niceea și Trent) pentru a culege roadele speculațiilor oficializate și implementate în subconștientul celor care ,,punându-ni-se câteva frunze în fața ochilor, nu mai putem vedea pădurea nemărginitului Adevăr,,.
Ca niște cunoscători (cât de cât, mai mult sau mai puțin) ai Adevărului care (ne așteptăm, să ne facă liberi), să încercăm să privim cu încredere cum Scripturile se descoperă între ele, să privim dincolo de unde ni se îndreaptă privirile, și în spatele celor ce ni se prezintă, văzând frumusețea, importanța și semnificația lucrurilor ascunse.
Cu sentimentul împlinirii unui fapt, sesizez efectul elenizării Evangheliilor Noului Legământ pe care, sub nici o formă, nu-l pot vedea ca pe un TESTAMENT - acela de a ne opri la RESPINGEREA lui MESIA, fără a vedea ESENȚA și FINALUL ACTULUI de RESPINGERE = HOTĂRÂREA DE MOARTE, ȘI OMORÂREA lui Yashuah MESIA, care ne-a adus MÂNTUIREA și ALEGEREA pentru o VIAȚĂ VEȘNICĂ și pentru o GLORIE VEȘNICĂ.
Trecând peste cauzele arătate mai mult decât suficient de frații Vasile_geană și Michael Roman, oprindu-ne puțin asupra asupra prezentărilor din Matei 26.4; 27.1; Marcu 14.1,55, vedem foarte clar și responsabilii oarecum secundari (preoții cei mai de seamă, fariseii, cărturari, bătrânii poporului), și poporul arătat cu degetul ca responsabil principal al acțiunii de respingere a Mântuitorului = ,,IUDEIi,, = națiunea ebraică (Ioan 7.1 - iudeii care căutau să-L omoare - care iudeu obișnuit căuta să-L omoare?), dar, să încercăm să privim puțin peste ce am învățat și înțeles cu toții până acum, mândrii de părtășiile sau contrazicerile înțelegerilor sau neânțelegerilor noastre. Dacă analizăm toată activitatea Mântuitorului de la descoperirea Sa de Ioan Propovăduitorul ca ,,Mielul care ridică păcatul lumii,, Ioan 1.29, vedem pricipala cauză a HOTĂRÂRII de MOARTE a lui MESIA, mai presus de RESPINGEREA SA (minunile pentru care A FOST APRECIAT și RECUNOSCUT de lume - iudei și neamuri) motivația luciferică de a omorâ pe Prințului Cerurilor (Ioan 11.47-54), îmbogățită cu multe motive complementare și adiacente.
Cu dorința ca împreună să ascultăm șoapta Duhului Adevărului exprimată în Ioan 12.12-19, să încercăm să vedem împreună ADEVĂRATUL MOTIV al RESPINGERII LUI MESIA, convins că dacă îl vom înțelege și analiza împreună, veți găsi atâtea înțelegeri și semnificații, că pe mine mă veți vedea ca pe un depășit de vreme și de cunoștință - NUMAI spre SLAVA și MĂRIREA CELUI CE NE-A FĂCUT, NE-A RĂSCUMPĂRAT, ȘI NE-A MÂNTUIT.
Analizând Ioan 12.12-19, vom vedea că nici MINUNILE, nici ÎNVĂȚĂTURA (CREDINȚA și RELIGIA), nici RECUNOAȘTEREA lui MESIA ca Fiu al Celui Prea Înalt, și nici faptul că NUMĂRUL CELOR CE-L ASCULTAU și-L URMAU era în CREȘTERE EVIDENTĂ TOATE, nu au avut ATÂTA PONDERE, cât A AVUT FAPTUL că MULȚIMEA MASELOR a început să-L URMEZE r11; acesta este ADEVĂRATUL MOTIV al HOTĂRÂRII de MOARTE PENTRU MESIA, infinit mai important decăt RESPINGEREA lui MESIA, pe care mulți o aplicăm astăzi între noi.
Soră Lucia! Dacă ai o dovadă, o primesc cu teamă - așa cum ieri aseară a trebuit să recunosc o greșeală de calcul a Lunii noi, după teoriile omenești (ieri aseară s-a văzut Luna nouă, astăzi a fost prima zi lucrătoare a săptămânii, și a doua zi a lunii - eu am ținut-o greșit astăzi, după cum am știut sincer și YHVH mă va judecadupă curăția inimii și după intențiile faptelor mele, după cum numai El știe cum voi fi, nu după faptele mele=cum sunt pe timpul prelucrării mele de El, și de voi) - eu recunosc TOT CE ESTE DE SUS- Eu știu că Hula împotriva Duhului Adevărului și ÎNTRISTAREA Duhului Adevărului este un păcat de moarte = de neiertat, LA NIVEL INDIVID - NU LA NIVEL POPOR-NAȚIUNE - YHVH = Yashuah HaMashia s-a jertfit pentru fiecare SUFLET, și nu poate face genocidul pe care îl fac oameni.
În plus, mă rog, să văd dacă voi călăuzit să vă dau (sau nu) o ,,adevărată BOMBĂ,, (cum a fost și pentru mine când am aflat ce nu credeam CĂ POATE FI pe lumea aceasta - la capitolul - topicul Înnoirea Templului.
Fie ca și înțelegerea acestui lucru să ne aducă mai aproape unii de alții, și împreună de El - Baruh Hu!
Har și multă pace cu binecuvântări!
<< ADEVĂRUL FĂRĂ DRAGOSTE ESTE O ÎNȘELĂTORIE; DRAGOSTEA FĂRĂ ADEVĂR ESTE O ILUZIE >>
Frate ELIAHU, dovada mea este urmatoarea:
Este adevarat ca gloatele il urmau pe Isus, insa nu ca un CONDUCATOR spiritual(prin credinta), ci ei il vedeau ca viitor Imparat pamantesc care ii va scoate din lanturile robiei pamantesti si le va aduce prosperitate social politica.
Minunile care le facea(inmultirea paini)vindecarile si scoaterea dracilor alimenta acea stare de bine si confort pe care si-o dorea orice muritor al timpului respectiv, insa ei nu au inteles ca trebuia sa creada ca El este Fiul lui Dumnezeu si astfel legamantul de pace care era printre ei ,destinatarii profetiilor, trebuia sa-i transforme in oameni ai neprihanirii, cu toate acestea au ramas insensibili, calcand legamantul prin neascultare si necredinta.
Trei ani si jumatate a propavaduit Vestea pacii care reglementa legatura dintre ei si Dumnezeu, fiind chiar avertizati sa nu creada ca vor avea aceasta pace daca vor merge dupa pornirea inimii lor, ci sa i-a aminte la Legea lui Dumnezeu!
Ce a facut acest popor?
A cautat o neprihanire a lor, nu cea care izvoraste din credinta, desi Cuvantul declara ca ei au stiut de aceasta neprihanire care se capata prin credinta in Mesia si exemplele pe care le putem aduce din Vechiul Testament confirma spusele mele.
Imi place mult sa citez versetul din Isaia 53:5:"Dar El era strapuns pentru pacatele noastre, zdrobit pentru faradelegile noastre, pedeapsa care ne da pacea a cazut peste El si prin ranile Lui am fost tamaduiti"
Insa impietrirea inimi lor a fost un bine pentru noi neamurile...a fost ingaduit acest lucru peste(ca o mahrama) ei spre binele nostru!
La intrebarea :"De ce l-au respins iudeii pe Mesia?
Raspund simplu: Pentru ca si noi neamurile sa beneficiem de aceasta mantuire venita prin credinta in Hristos!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Mesia să vă binecuvânteze! Eu corespondez cu un frate din Israel și mi-a trimis viața lui Mesia și eu am scris pentru frați Bătrâni care nu știu să caute Dicționarele și pentru Protestanți care zic că Mesia a desfințat legea lui Moise, dar el nu a călcat-o nici o dată ci legile fariseilor și datina Bătrânilor și porunci omenești a călcat dar ce a zis Tată-L ceresc el nu a călcat și am scris pentru că sunt pe Forum persoane care zic că Israelul este lepădat dela fața lui ELOHIM nu tot ISRAELUL E LEPĂDAT și iudei care l-au respins ca MESIA aceia generație.
Nu cred că am făcut un păcat că am pus pe Form ca să știe toți ce să întâmplat.
Acuma vom vedea a doua respingere a iudeilor.
Acest fragment îl puteti gasi pe acest Blog pe care il puteti accesa la adresa de mai jos:
Temele dezbatute sunt:
3.4.2 Păcatul împotriva Duhului Sfânt r11; blasfemia
3.4.3 O judecată fizică inevitabilă
3.4.4 Un nou proces referitor la semne (Matei 12:38-45)
3.4.5 Oamenii din Ninive și împărăteasa de la Miazăzi (Seba)
3.4.6 Urmările respingerii lui Isus ca Mesia
3.4.7 Conflictul referitor la mișna
3.4.8 Conflictul referitor la legea lui Moise
Prima judecată o vedem la ieșirea poporului Israel din Egipt (Numeri 13-14). Doisprezece spioni au fost trimiși să spioneze țara Canaan. Toți au văzut că țara era așa cum promisese Dumnezeu. Însă zece dintre spioni au avertizat poporul să nu încerce să cucerească țara. Numai Iosua și Caleb s-au încrezut în Dumnezeu. Din cauza aceasta s-a ajuns la răzvrătire împotriva lui Moise și Aaron, iar cei doi erau gata să fie omorâți, dacă nu intervenea Dumnezeu. Iar după aceea Dumnezeu a pronunțat o judecată împotriva generației exodului: ei au trebuit să rătăcească prin pustiu timp de 40 de ani. În timpul celor 40 de ani, toți cei care părăsiseră Egiptul urmau să moară r11; cu excepția celor doi spioni și a celor până în 20 de ani. Și astfel generația aceea a pierdut privilegiul de a intra în țara promisă. A fost o judecată fizică. Ei au murit în afara țării promise. Nu toți cei care au murit în pustiu au fost pierduți în sens spiritual. Moise și Aaron au trebuit să moară și ei în afara țării pentru anumite păcate, însă ei au fost mântuiți spiritual. Căci judecata fizică nu atingea mântuirea spirituală. Nu a fost decât o judecată fizică r11; moartea fizică, în afara țării.
A doua judecată a avut loc în timpul vieții lui Manase, care a fost cel mai groaznic rege din Ierusalim (2 Regi 21 și 2 Cron 33). El a făcut din curțile templului un centru de idolatrie. Dumnezeu a hotărât și atunci să-i pedepsească printr-o judecată fizică. Ierusalimul și templul au fost distruse de babilonieni, iar poporul a fost luat în captivitate în Babilon. A fost o judecată fizică. Nu toți cei care au fost expuși acestei judecăți erau pierduți spiritual. Printre alții, a fost luat în captivitate Ezechiel, Daniel și prietenii lui. Ei au trebuit să suporte consecințele judecății fizice, însă ea nu a influențat mântuirea lor. După ce Dumnezeu a pronunțat această condamnare, nu s-a mai putut face nimic spre a o înlătura. În cazul iudeilor din pustiu citim că ei s-au pocăit. După care ei au spus: Putem să cucerim țara. Au format o armată și au pornit r11; însă era prea târziu. Se atinsese rpunctul fără posibilitate de întoarcerer0;, și astfel ei au trebuit să suporte judecata fizică. La sfârșitul vieții sale Manase s-a întors la Dumnezeu, și a fost mântuit spiritual, însă se depășise punctul fără nici o posibilitate de întoarcere pentru popor. Iar distrugerea și captivitatea babiloniană au fost inevitabile.
În Matei 12 iudeii au a depășit pentru a treia oară un astfel de punct, după care nu mai era posibilă nici o întoarcere. Nimic nu a mai putut opri judecata care urma să vină peste ea în anul 70 d. H., când romanii au distrus orașul și templul.
O zi mai târziu, când Isus a intrat în Ierusalim călare pe un măgăruș, o mare mulțime de oameni L-au proclamat ca Mesia r11; însă era prea târziu. Chiar și atunci când mii de oameni L-au recunoscut ca Mesia, Isus spune că Ierusalimul va fi distrus. Aceasta este natura acelui păcat de neiertat. Un păcat național al lui Israel, care atrage după el o judecată fizică.
3.4.4 Un nou proces referitor la semne (Matei 12:38-45)
După ce au auzit toate cuvintele referitoare la respingere și judecată, fariseii și cărturarii au preluat iarăși inițiativa (Matei 12:38), cerând un alt semn. Ceea ce vreau ei să spună era că El nu ar fi făcut destul, spre a dovedi că El este Mesia. El își începuse lucrarea Sa în urmă cu un an și jumătate și făcuse multe minuni în timpul acesta, inclusiv minunile acelea care erau declarate că numai Mesia le putea face. Cu toate acestea ei L-au refuzat. Și astfel Isus și făcut cunoscută noua Sa rpoliticăr0; referitoare la efectuarea de minuni.
Am amintit mai înainte că scopul minunilor, pe care El începuse să le facă în urmă cu un an și jumătate, a fost acela de a da lui Israel un semn, spre a-l determina să ia o decizie. Între timp ei luaseră această decizie irevocabilă. În Matei 12:39-40 citim că nu-i vor mai fi date alte semne poporului Israel r11; cu excepția unui singur semn: semnul prorocului Iona, semnul învierii. După acest eveniment Isus mai face multe alte minuni, însă scopul minunilor se schimbase. Nu pentru a mai da lui Israel un semn, ci ca o pregătire a apostolilor Săi pentru o lucrare pe care, datorită respingerii lui Isus, ei aveau să o facă mai târziu. Despre aceasta citim în Faptele apostolilor. Însă pentru națiunea Israel nu a mai fost făcut nici un semn, decât semnul lui Iona. Acest semn al lui Iona, semnul învierii, va fi făcut de trei ori pentru Israel: la învierea lui Lazăr, la învierea lui Isus și la învierea celor doi martori în timpul necazului cel mare.
3.4.5 Oamenii din Ninive și împărăteasa de la Miazăzi (Seba)
După ce Isus a numit această schimbare referitoare la minunile din lucrarea Sa, El reia tema judecății. Aici trebuie însă observată legătura deosebită cu raceastă generațier0;. În Matei 12:44 se spune că la judecata viitoare locuitorii din Ninive se vor ridica împotriva acestei generații și o vor condamna. Versetul 42: Împărăteasa din Seba se va ridica și ea la judecată împotriva acestei generații și o va condamna. Isus a dat aici două exemple de păgâni din vechiul testament: oamenii din Ninive și împărăteasa din Seba. Ei au avut puțină lumină la care să răspundă, însă ei au răspuns. Această generație a avut mult mai multă lumină r11; ea a avut lumina lui Mesia. Așadar, în ziua judecății acele generații vor putea sta înaintea marelui tron alb și vor condamna această generație iudaică specială r11; ea a fost vinovată de păcatul de neiertat.
În Matei 12:43-45 Isus relatează istoria unui alt demon, dar de multe ori nu se observă punctul principal al acestei relatări. Este vorba despre un demon care trăia într-un om, și care se hotărâse să-l părăsească. El nu a fost izgonit, ci a plecat de bunăvoie, și își căuta o locuință mai bună. După ce a căutat câtva timp, el s-a întors la persoana în care locuise mai înainte. Când a ajuns la ea, a găsit-o goală, măturată și împodobită. Pentru că persoana aceea era goală, și între timp în ea nu locuia un alt demon, demonul a putut să intre iarăși în ea. Însă el nu a mai vrut să locuiască singur, ci și-a invitat încă șapte prieteni de-ai săi să locuiască acolo împreună cu el. În versetul 45 Isus spune că starea din urmă a bărbatului aceluia era mai rea decât mai înainte. Mai înainte locuise în el numai un demon. Pentru că a rămas gol, acum avea în el opt demoni. Punctul decisiv este la sfârșitul versetului: rTocmai așa se va întâmpla și cu această generație vicleanăr0;. Această generație a început cu Ioan Botezătorul. Misiunea lui a fost să pregătească această generație în vederea venirii lui Mesia. Prin predica lui Ioan, această generație era curățită și împodobită. Însă prin respingerea lui Mesia, această generație a rămas goală. Iar pentru că ea a rămas goală, starea ei din urmă a devenit mai rea decât mai înainte. Când a început generația aceasta, iudeii se aflau sub stăpânirea romană. Ea trebuia să plătească anual impozite Romei. Însă Roma îi permitea să-și păstreze identitatea națională: exista Ierusalimul, avea loc serviciul la templu și avea un sinedriu, ca un fel de conducere. Însă la 40 de ani după ce au fost pronunțate aceste cuvinte, ca urmare a răscoalei împotriva Romei, legiunile romane au pus stăpânire pe întreaga țară. După 4 ani de război, dintre care 2 ani împresurarea Ierusalimului, Ierusalimul a fost cucerit, templul distrus, astfel încât n-a mai rămas piatră pe piatră. Iudeii au fost răspândiți în toată lumea, iar starea lor din urmă a fost evident mai rea decât cea de mai înainte. Israel a fost răspândit în toată lumea până în ziua de astăzi.
3.4.6 Urmările respingerii lui Isus ca Mesia
(Marcu 4:1-2, 33-34; Matei 13:1-3, 34-35; Luca 8:4)
Ca urmare a respingerii lui Isus ca Mesia, există patru rezultate. Așa cum a fost deja amintit mai înainte, primul rezultat a fost scopul minunilor Sale: de acum încolo ele nu au mai fost făcute spre a da lui Israel un semn, ci pentru a-i pregăti pe apostolii Săi pentru lucrarea lor de mai târziu. Lui Israel nu-i va mai fi dat decât un semn, semnul lui Iona. Acest semn al lui Iona, semnul învierii, va fi făcut de trei ori pentru Israel: la învierea lui Lazăr, la învierea lui Isus, și în timpul necazului cel mare, la învierea celor doi martori.
Al doilea rezultat are de-a face cu oamenii pentru care fuseseră făcute minunile. Până în Matei 12 Isus mergea din loc în loc și făcea minuni în folosul mulțimilor. Până în momentul acesta El nu le cerea să creadă. El nu folosea minunile Sale spre a dovedi că El este Mesia. Un exemplu bun este Ioan 5. Isus vindecă un bărbat la scăldătoarea Betesda. El l-a vindecat din propria Sa inițiativă. Bărbatul nu știa cine era Isus. Când acesta a fost întrebat: rCine te-a vindecat?r0;, bărbatul tot nu știa. A trebuit să plece și să se intereseze. El nu știa cine este Isus și nici că El zicea că este Mesia. Însă după Matei 12 se schimbă starea aceasta. De atunci încolo Isus a făcut minuni numai în folosul persoanelor unice. Acum El le cerea să aibă credință.
Rezultatul a fost următorul: până la Matei 12 El spunea celui vindecat să proclame ceea ce i-a făcut Dumnezeu. În Matei 12 Isus a spus celui vindecat să nu spună nimănui ce i-a făcut Dumnezeu. El a început o rpolitică a liniștiir0;. Iar celor care beneficiaseră de puterea Lui mesianică le-a interzis să vorbească.
Al treilea rezultat: mesajul transmis de acum încolo de Isus și apostolii Săi. Până în Matei 12 Isus și apostolii Săi mergeau în tot Israelul, din loc în loc, din sinagogă în sinagogă, și proclamau că Isus este Mesia. Cu numai două capitole înainte, în Matei 10, Isus i-a trimis pe ucenicii Săi, doi câte doi, să facă tocmai lucrul acesta. Însă după Matei 12 El interzice chiar ucenicilor Săi să spună cuiva că El este Mesia. Spre exemplu în Matei 16, unde Petru face renumita sa mărturie despre El: rTu ești Hristosul, Fiul Dumnezeului cel viur0;, Isus îi poruncește lui Petru să nu spună nimănui lucrul acesta. Și ucenicii trebuie să se supună rpoliticii liniștiir0; r11; până în Matei 28, când ei primesc porunca de misionare.
Al patrulea rezultat este în legătură cu modul Lui de învățătură. Până în Matei 12 Domnul Isus a învățat public și pe înțelesul tuturor. Am văzut lucrul acesta în Matei 5r11;7, în predica de pe munte, când imediat după predică poporul a înțeles exact ce a spus El și prin ce Se deosebea El de farisei și de cărturari (7:29). Însă metoda Sa de învățare se schimbă după Matei 12. Se poate vedea în următorul capitol, Matei 13, unde El începe să vorbească mulțimilor numai în pilde. În versetul 1 se spune: rÎn aceeași zi r30;r0;. Așadar El Și-a început noua Sa metodă de a învăța chiar în ziua respingerii Sale. Apoi în versetul 3 se spune: rEl le-a vorbit despre multe lucruri în pilder30;r0;. Mai târziu ucenicii L-au întrebat de ce le vorbește în pilde, iar El le-a numit două motive: primul motiv consta în aceea de a le ilustra ucenicilor anumite adevăruri. Al doilea motiv consta în aceea de a învăța mulțimile astfel încât, deși auzeau cuvintele Lui, ele nu înțelegeau sensul pildelor. Până în timpul acesta li se dăduse destulă lumină, spre a răspunde corect. Însă ele răspunseseră greșit r11; prin păcatul de neiertat. De aceea nu li s-a mai dat nici o altă lumină.
În Matei 13:34 se spune: rIsus a spus mulțimilor toate aceste lucruri în pilde; și nu le vorbea fără pilder0;. Aici se spune că El nu le vorbea decât în pilde. Această afirmație nu este valabilă r11; referitor la timpul până în Matei 12. Însă după aceea ea este întru totul adevărată. Ori de câte ori El vorbea public, vorbea numai în pilde, astfel încât mulțimile nu-L înțelegeau. Marcu mai amintește încă un punct pe care vreau să-l amintesc și eu. În Marcu 4:33-34 se spune: rIsus le vestea Cuvântul prin multe pilde de felul acesta, după cum erau ei în stare să-L priceapă. Nu le vorbea deloc fără pildă; dar, când era singur la o parte, explica ucenicilor Săi toate lucruriler0;. Când învăța în public, vorbea în pilde, astfel încât nimeni nu înțelegea sensul vorbirii Lui, nici chiar apostolii. Dar când era numai cu ei, El le explica, deoarece pentru ei trebuia să fie o ilustrare a adevărului. Este imposibil să înțelegem de ce lucrarea Sa s-a schimbat așa de radical, dacă nu înțelegem cât de important a fost evenimentul din Matei 12. Se poate chiar spune că evenimentele din Matei 12 au fost cele mai importante evenimente din viața Sa, cu excepția morții și învierii Sale. Ceea ce s-a întâmplat în Matei 12 a schimbat direcția părții a doua a lucrării Sale. Ele au pregătit evenimentele din Faptele apostolilor și scena pentru ceva nou, pentru adunarea trupului lui Hristos. Ele au pregătit scena pentru următorii 2000 de ani ai istoriei poporului Israel. Așadar, a fost o răscruce foarte importantă, așa cum vom vedea mai departe.
3.4.7 Conflictul referitor la mișna
(Marcu 7:1-23; Matei 15:1-20; Ioan 7:1)
Aici avem un alt conflict referitor la mișna. Până acum am tratat două părți ale conflictului: postul și ținerea sabatului. Aici găsim al treilea punct, care se ocupă cu spălarea mâinilor înainte de masă. Moise nu a poruncit că trebuie spălate mâinile înainte de masă. Însă fariseii spuneau că a mânca cu mâinile nespălate ar fi ceva imposibil. Nu era voie să se mănânce nici un bob de grâu fără a se spăla mai înainte pe mâini. Iar Marcu explică în capitolul 7, în versetele 1-4, cum interpretau fariseii. Însă Isus și ucenicii Lui nu respectau practicile fariseilor. De aceea, în versetul 5 ei vin și-L atacă: rPentru ce nu se țin ucenicii Tăi de tradiția bătrânilor, ci prânzesc cu mâinile nespălate?r0; Fariseii nu au avut niciodată ocazia să-L acuze pe Isus că ar fi încălcat legea lui Moise. Singurul motiv de acuzare îl aveau că El a încălcat legea mișna. Drept urmare, în versetul 5 se spune: De ce încalci Tu rtradiția bătrânilorr0;? Expresia aceasta este sinonimul folosit în noul testament pentru mișna. Isus le-a răspuns, amintind în versetele 6 și 7 trei lucruri:
Primul, rnatura acestei tradiții era fățărniciar0;. Priviți de ceilalți, ei creau o impresie foarte cucernică despre ei, dar versetul 7 precizează că totul era în zadar. Căci ei învățau mai întâi poruncile oamenilor și apoi poruncile lui Dumnezeu. Este exact ceea ce face legalitatea. Priviți din exterior, ei creau impresia că ar fi spirituali. Când în realitate ei aveau o spiritualitate greșită, căci adevărata spiritualitate caută poruncile lui Dumnezeu, și nu poruncile oamenilor.
Al doilea, Isus explică în versetul 8 că s-a renunțat la poruncile lui Dumnezeu, și în locul lor sunt ținute poruncile omenești.
Al treilea, ceea ce este formulat și mai drastic, în versetul 9 se spune: rAți desființat frumos porunca lui Dumnezeu, ca să țineți tradiția voastrăr0;. Uneori se încalcă o lege a lui Moise în favoarea unei tradiții. În versetele 10-12 Domnul Isus dă un exemplu. Legea lui Moise spune: rSă cinstești pe tatăl tău și pe mama ta r30;r0;. În contextul legii lui Moise ea mai conține ceva: copiii erau răspunzători de bunăstarea părinților, dacă părinții erau bătrâni sau slăbiți, și nu mai puteau să se întrețină singuri. Mulți oameni preluaseră credința fariseilor, chiar dacă părinții lor nu erau neapărat și ei farisei. În plus, ei nu vreau sub nici o formă să-și împartă bunurile lor materiale cu cineva care nu era fariseu. Astfel că ei au dezvoltat un concept special, care este numit în versetul 11 r11; principiul rcorbanr0; (tradus = dar). Cuvântul ebraic corban înseamnă rdestinatr0;, și se explică astfel: Când un iudeu pronunța cuvântul rcorbanr0;, și făcea un anumit semn cu mâna, aceasta însemna că tot ceea ce avea la el era rdestinatr0;. Iar cu cele destinate se putea face două lucruri: se dădea o parte sau totul la casieria templului, sau se foloseau pentru uzul personal. Însă ele nu puteau fi date cuiva pentru uzul lor personal. Așadar, când un fariseu vedea că se apropie tatăl său, care nu era fariseu, și știa că nu avea bani destui, înainte ca tatăl său să ajungă la el, el spunea simplu rcorbanr0;. Când tatăl lui ajungea la el și-i spunea nevoile lui, fariseul putea să spună: rAș fi dorit ca tu să mă fi văzut mai înainte r11; acum tot ce am, am destinat deja, corban r11; nu mai pot să dau nimănui ceva pentru uzul lui personalr0;. El nu era obligat să aibă intenția de a da bani la templu, căci putea să-i folosească și pentru el personal. Prin practicarea unei tradiții, se încălca astfel o lege a lui Moise. În versetul 13 se spune: rȘi așa ați desființat Cuvântul lui Dumnezeu prin tradiția voastrăr0;. Există în sensul acesta multe exemple în mișna, ghemara și talmud.
Încă un exemplu: fariseii preferau să fie în Ierusalim de ziua sabatului, pentru a lua parte la sărbătoririle sabatului. Însă câteodată erau obligați ca duminica să fie acasă, spre exemplu în Betleem, astfel că ei erau obligați să călătorească în ziua sabatului. Moise spusese că în ziua sabatului să rămână acasă și să nu parcurgă mai mult decât un rdrum într-o zi de sabatr0;, ceea ce era aproximativ un km. Iar ei trebuia să călătorească într-o zi de sabat, de la Ierusalim la Betleem, mai mult de un km. Lucrul acesta era însă interzis. În școala sofrim s-a pus următoarea întrebare: care este căminul tău? Iar pentru cămin ei dădeau următoarea definiție simplă: căminul tău este întotdeauna acolo unde este proprietatea ta. Unde este proprietatea ta, acolo este căminul tău. Astfel că un fariseu își trimitea sâmbătă după masă șapte sau opt sclavi să se oprească pe drumul de la Betleem la Ierusalim, la câte un km distanță. Apoi el mergea de la un sclav la celălalt r11; proprietatea sa, și deci căminul său r11; la următorul sclav r11; proprietatea sa, și deci căminul său. În felul acesta el folosea o tradiție, spre a încălca o lege a lui Moise. Fariseii erau foarte exacți în ce privește împlinirea unor porunci, pe când la împlinirea altora foarte flexibili. Când ei mâncau un bob de grâu, dacă cea mai apropiată sursă de apă era la cinci km, trebuia parcursă mai întâi această distanță. Ei nu mâncau până nu se spălau pe mâini. Mișna spune următorul lucru: cineva care nu se spală pe mâini înainte de masă este ca un criminal. Mișna mai spune și că cel care nu se spală pe mâini înainte de masă este ca unul care se duce la o prostituată. Tot așa ea spune că cineva devine sărac, dacă face trei feluri de păcate. Iar unul dintre ele este să nu te speli pe mâini. Deci (conform învățăturii rabinice): dacă vrei să nu mori sărac r11; spală-te pe mâini! Când eu am fost obligat să mă spăl pe mâini, credeam că era ceva inventat de mama r11; însă această tradiție este mult mai veche.
În versetul 14 Isus vorbește mulțimii intenționat printr-o pildă, pentru ca ei să nu înțeleagă. După care în versetul 17 ucenicii Săi Îl întreabă ce înseamnă pilda aceasta. Aici vedem iarăși noul Său procedeu în vorbirea Lui publică: pentru mulțimea de oameni El vorbea în pilde, astfel ca ei să nu-L înțeleagă, iar apoi El explica ucenicilor pildele. Pentru mulțime spre a ascunde adevărul, pentru ucenici spre a li-l ilustra.
3.4.8 Conflictul referitor la legea lui Moise
(Ioan 7:53 r11; 8:11)
Cum am amintit mai înainte, fariseii nu au avut niciodată vreo posibilitate să-L acuze pe Isus că a încălcat legea lui Moise. Ei nu putea să-L acuze decât că a încălcat legile mișnei. Așa cum am văzut, El a recunoscut că El încalcă legile mișnei. Mai târziu vom vedea că Isus folosea câteodată căi ocolitoare, numai pentru a încălca legile mișnei. Acest pasaj relatează că fariseii vreau să-L determine pe Isus să spună ceva împotriva legii lui Moise. Dacă ei ar fi reușit să-L determine pe Isus să spună ceva împotriva legii lui Moise, ar fi putut să-L contrazică în afirmația că El a împlinit în întregime această lege. Drept urmare, El nu ar mai fi avut dreptul să afirme că El este Mesia. În mod excepțional, aici nu mai era vorba de mișna, ci de legea lui Moise. Ei așteptau o ocazie când Isus vorbește public, pentru ca să-L poate face de rușine în public.
În Ioan 8:3-4 citim: rAtunci cărturarii și fariseii I-au adus o femeie prinsă în preacurvie. Au pus-o în mijlocul mulțimii, și au zis lui Isus: Învățătorule, femeia aceasta a fost prinsă chiar când săvârșea preacurviar0;. Ei au adus o femeie la Isus, și au acuzat-o de preacurvie. Spre a arăta că nu există nici o îndoială referitoare la vina ei, ei au spus că au prins-o tocmai în flagrant delict. În versetul 6 citim: rSpuneau lucrul acesta ca să-L ispitească și să-L poată acuzar0;. Modul cum ei au adus cazul înaintea lui Isus arată clar că ei vreau să-L ispitească, căci nu este posibil să fie cineva surprins în flagrant delict (preacurvie), fără ca să participe cel puțin două persoane. Deși o persoană poate fi acuzată de preacurvie, pentru un flagrant delict este nevoie însă de cel puțin două persoane. Așadar, unde era partea masculină din această întâmplare?
Acuzatorii nu se gândeau deloc la aspectul acesta. Ei au prezentat cazul printr-o anumită întrebare (versetul 5): rMoise, în lege, ne-a poruncit să omorâm cu pietre pe astfel de femei. Tu dar ce zici?r0; Aici nu mai era vorba de tradiții, ca până acum, ci de legea lui Moise. În originalul grecesc se poate înțelege și așa: rMoise a poruncit să omorâm cu pietre pe una ca aceasta. Dar Tu, ce spui tu?r0; r11; anume contrar a ceea ce a spus Moise. Ei căutau așadar să prezinte ceva public, spre a dovedi că ceea ce spune Isus nu este în conformitate cu ceea ce spune Moise.
La început Isus n-a răspuns nimic, ci, așa cum citim în versetul 6, S-a plecat și a scris cu degetul pe pământ. Atunci când ei au stăruit ca El să răspundă, le-a răspuns. În versetul 8 El scrie iarăși cu degetul pe pământ.
Sunt fascinat câte comentarii la evanghelia după Ioan precizează ceea ce a scris Isus pe pământ. Ca și cum după aproape 2000 de ani s-ar mai găsi ceva pe pământ care se poate citi. În limba greacă se accentuează nu scrisul, ci degetul. Același lucru se poate spune în greacă în diferite moduri. Însă ceea ce vrea să fie accentuat se pune la începutul propoziției, frazei. Și aici la începutul propoziției este degetul. Însă de ce?
Dintre cele 613 legi ale lui Moise, 603 au fost scrise pe pergament, de oameni, cu rcreioaneler0; de atunci. Zece au fost scrise în piatră, iar una dintre cele zece a fost legea împotriva preacurviei. Aceste zece legi care au fost scrise în piatră nu au fost sculptate în piatră, ci așa cum ni se spune de patru ori, scrise cu degetul lui Dumnezeu (Exod 31:18; 32:15-16; Deut. 4:13; 9:19). Motivul pentru care aici se accentuează degetul, este de a arăta că autorul acestei legi este Dumnezeu. El este autorul întregii legi a lui Moise. Ca autor, bineînțeles că El cunoaște toate afirmațiile legii referitoare la acest păcat, cât și la pedepsirea acestui păcat. El cunoaște totul.
În versetul 7 citim răspunsul pe care li-l dă: rCine dintre voi este fără păcat, să arunce cel dintâi cu piatra în ear0;. Isus nu spune aici: cine este fără păcat, să arunce primul cu piatra în ea. Dacă El ar fi spus așa, ar fi încălcat legea lui Moise, căci legea lui Moise nu pretindea o perfecțiune, absolut fără păcat, pentru a împlini o condamnare. Altfel n-ar mai fi putut fi executat vreodată cineva. Căci legea lui Moise cerea executarea în cazul anumitor păcate. Și unul dintre ele era preacurvia. Așadar El nu a spus: rdacă ești absolut fără păcat, aruncă primul cu piatra în ea!r0;, căci lucrul acesta ar fi fost împotriva legii lui Moise, iar Isus ar fi fost atunci un păcătos. Aici era vorba tocmai de legea lui Moise. Ceea ce a spus El a fost: Dacă condamnăm pe cineva pe baza legii lui Moise, atunci trebuie să ținem cont de tot ceea ce spune Moise referitor la acest păcat și la pedepsirea lui. Legea spunea că dacă cineva va fi vinovat de păcatul preacurviei, atunci el trebuia să fie omorât cu pietre. Însă aceasta nu era tot ce scria Moise pentru cazul acesta.
Moise mai scria și că cineva putea să fie omorât numai pe mărturia a doi sau trei martori. Ei trebuia să aibă acești martori, căci ei afirmaseră că femeia fusese prinsă în flagrant delict. Însă nici aceasta nu este tot ce scria Moise. Cei doi sau trei martori, pe mărturia cărora cineva putea să fie omorât cu pietre, trebuia să arunce primii cu pietre. Lucrul acesta îl citim în Deuteronom capitolele 13 și 17, unde Moise scrie despre martorii demni de încredere da la judecată. Fariseii definesc un martor demn de încredere pe acela care nu a făcut același păcat ca și cel acuzat. Se poate astfel rezuma: cei doi sau trei martori, pe baza a căror mărturie a fost cineva condamnat la moarte, și care la condamnarea aceasta erau răspunzători de aruncarea primei pietre, nu aveau voie să fie vinovați de același păcat de care era vinovat cel/cea acuzat/ă.
Isus a spus deci referitor la legea lui Moise, dacă cei doi sau trei martori nu sunt vinovați de același păcat, atunci să arunce ei primii cu piatra. Au plecat unul câte unul, ceea ce dovedește că nici ei nu erau nevinovați. În versetul 10 citim că femeia prinsă în preacurvie a rămas singură, iar Isus a întrebat-o: rFemeie, unde sunt acuzatorii tăi? Nimeni nu te-a condamnat?r0; Iar ea răspunde: rNimeni, Doamner0;. Și Isus a spus: rNici Eu nu te condamnr0;. El nu i-a scuzat păcatul, căci apoi El a spus: rDu-te, și să nu mai păcătuieștir0;. Punctul central aici a fost condamnarea juridică pe baza legii lui Moise. Iar pentru că cei doi sau trei martori nu erau gata să arunce primii cu piatră în ea, nu exista nici o bază legală pentru condamnarea ei. Aceasta a fost singura dată când fariseii au încercat să-L determine pe Isus să spună ceva împotriva legii lui Moise. Însă încercarea lor a eșuat. După aceea ei n-au mai încercat niciodată. De acum încolo ei continuă să Îl acuze că a încălcat legea mișnei.