Citat: "In luna intai in a cincisprezecea zi va fi sarbatoarea Azimilor pentru D-l; sapte zile sa mancati azimi.
In ziua dintai veti avea o adunare sfinta si in ziua a saptea veti avea o adunare sfinta. timp de 7 zile sa nu se gaseasca aluat in casele voastre;"
Care ar fi semnificatia acestei sarbatori , pt. noi, si ce paralele am gasi la faptul caci trebuie sa mincam 7 zile azimi,si nimic dospit ?
Esti bun, frate, am uitat sa creez subiectul acesta.
Daca nu va plictisiti, am facut un studiu in privinta aceasta, si daca vi se pare interesant, extrage-ti si studiati:
Lecția părăsirii păcatului
Titlul: Procesul de dospire, care face ca pîinea să crească, cere timp. Israeliții nu au avut timp de prisos când au părăsit Egiptul, așa că au copt și mâncat pâinea nedospită. Ce începuse ca o necesitate a continuat pentru o săptămână. Dumnezeu în mod potrivit a numit această sărba33;toare Sărbătoarea Azimelor (Leviticul 23:6) sau Praznicul Azimelor (Faptele Apostolilor (12:3).
AZIM//a33; ~e f. Turtă din aluat nedospit coaptă pe vatră sau pe spuza33; (folosită de catolici la împărtășanie). /<ngr. Azima Dictionarul Explicativ al Limbii Roma33;ne
Originea: Când Dumnezeu a eliberat Israelul din sclavia din Egipt, El a spus poporului Lui: rtimp de șapte zile veți mânca azimer1; (Exodul 12:15). Versul 39 explică mai departe: rcu plămădeala, pe care o luaseră din Egipt și care nu se dospise încă au făcut turte fără aluat; căci fuseseră izgoniți de Egipteni, fără să mai poată zăbovi, și fără să-și poată lua merinde cu ei.r1;
Timpul: Privitor la acest festival, Dumnezeu a dat instrucțiunile Sale cele mai timpurii Israeliților, în timp ce ei se pregăteau să părăsească Egiptul. rși pomenirea acestei zile păstrați, și s-o prăznuiți printr-o sărbătoare în cinstea Domnului; s-o prăznuiți ca o lege veșnică pentru urmașii voștri. Timp de șapte zile veți mânca numai azime. Din cea dintâi zi, veți scoate aluatul din casele voastre: căci oricine va mânca pâine dospită din ziua întâi până în ziua a șaptea, va fi nimicit din Israel. În ziua dintâi veți avea o adunare de sărbătoare sfântă; și în ziua a șaptea veți avea o adunare de sărbătoare sfântă. Să nu faceți nici o muncă în zilele acelea; veți putea numai să pregătiți mâncarea pentru fiecare insr1; (Exodul 12:14-16).
Scopul: în fiecare an când Israeliții observau această Sărbătoare le reamintea de eliberarea de către Dumnezeu a străbunicilor lor din Egipt. Creatorul i-a instruit: rSă țineți Sărbătoarea Azimelor, căci chiar în ziua aceea voi scoate oștile voastre din țara Egiptului. Să țineți ziua aceea ca o lege vecinică pentru urmașii voștrir1; (Exodul 12:17). Exodul din Egipt rămâne până în ziua de azi motivul fundamental pentru observarea acestei Sa33;rba33;tori asta33;zi. a33;ntocmai cum Dumnezeu a eliberat vechiul Israel, El ne eliberează pe noi, din păcatele și dificultățile noastre.
În timpul Sărbătorii Azimelor, Apostolul Pavel a învățat aceleași lecții spirituale ca și Isus Hristos, invocând comparația păcatului cu aluatul (dospeala sau drojdia). În procesul admonestării congregației Corintiene pentru diviziunile, geloziile și toleranța pentru reaua comportare sexuală, Pavel a scris: rNu vă lăudați bine. Nu știți că puțin aluat dospește toată plămădeala? ... 1 Corinteni 5:6-8r1;.
Astăzi, luând aluatul (dospeala, drojdia) din casele noastre pentru șapte zile ne reamintește că și noi, prin rugăciune și prin înțelegerea și ajutorul lui Dumnezeu, trebuie să recunoaștem, să eliminăm și să evităm păcatul. Sărbătoarea Azimelor, este astfel un timp de reflecție personală. Noi ar trebui să medităm asupra atitudinilor și comportării noastre, și să cerem lui Dumnezeu să ne ajute să recunoaștem și să învingem cusururile noastre
Aceste șapte zile de examinare de sine se dovedesc neprevăuite în ajutorarea noastră să ne devotăm viețile lui Dumnezeu și Isus Hristos. Această perioadă de o săptămână de asemenea descrie triumful nostru eventual asupra păcatului. Așa cum Dumnezeu a eliberat Israelul din antichitate din sclavia Egiptului, tot așa ne eliberează El din sclavia noastră la păcat.
Noi învățăm lecții spirituale făcând lucruri fizice. Efectuând sarcina de curățire a caselor noastre de aluat (dedrojdificare) ne amintește ca să păzim cu vigilență pentru orice gânduri sau acțiuni păcătoase, astfel ca să le putem evita. Dumnezeu știe că, cu toate intențiile noastre bune, noi toți păcătuim
Când Isus a venit pe pământ ca om El a observat acest festival de șapte zile r11; uneori chemat Festivaul Paștilor (Passover) de către Evrei din cauza apropierii Paștilor de Zilele Azimelor. Isus a ținut-o ca copil și mai târziu ca adult (Luca 2:41; Matei 26:17). Biserica de început, căutând să-L imite pe Hristos în toate acțiunile Lui, și ea a ținut-o de asemenea.
Biserica din Corint ținea, evident și fără îndoială, Sărbătoarea Azimelor, la care Pavel a făcut aluzie în mod repetat. Insă, Pavel a folosit supunerea credincioasă a Corintenilor în ținerea sărbătorii fizice (luând aluatul din casele lor) ca o bază ca să-i încurajeze să sărbătorească festivalul cu înțelegerea cuvenită a intenției lui spirituale
Geneza 19:3 __________________________________________________
Exod 12:15-20________________________________________________
Exod 13:6-10 _________________________________________________
Exod 23:15 _________________________________________________
Exod 29:2,23;( Lev. 8:2,26; Num 6:15,17 ) ________________________
Exodul 34:18-20_______________________________________________
Levitic 23:6-8_________________________________________________
Num 9:11 __________________________________________________
Num 28:17-25_________________________________________________
Deut 16:3-4,:8,16_____________________________________________
Iosua 5:11-12 ________________________________________________
Judec 6:19-21________________________________________________
2 a33;mp 23:9 _______________________________________________
2 Cron 8:13 ________ _______________________________________
2 Cron 30:13,21-27___________________________________________
2 Cron 35:17________________________________________________
Ezra 6:22 __________________________________________________
Ezec 45:21-25________________________________________________
Matei 26:17 _________________________________________________
Marcu 14:1-2,12______________________________________________
Luca 22:1,7__________________________________________________
F A 12:3 ___________________________________________________
F A 20:6 ____________________________________________________
1 Corint 5:6-8 ________________________________________________
2 Corint 7:1 _________________________________________________
Completaa33;i cu trimiteri, care, probabil dintr-o eroare au fost omise ___________________________________________________________
Zilele Azimelor ne reamintesc nouă că cu ajutorul lui Dumnezeu noi trebuie să eliminăm și să evităm tot felul de păcate r11; simbolizate de drojdie (sau dospeală) r11; în toate aspectele vieții noastre.
Observarea Sărbătorii Azimelor ne ajută să ne dăm seama de nevoia noastră pentru ajutorul lui Isus Hristos, la învingerea slăbiciunilor noastre. Și totuși această Sărbătoare este cu siguranță un timp de bucurie pentru că Hristos ne dă ajutorul de care avem nevoie. Isus, Mielul lui Dumnezeu, a fost sacrificat pentru iertarea păcatelor noastre, astfel curățind viețile noastre. El continuă să ne ajute să trăim supuși prin Spiritul lui Dumnezeu locuind în noi.
am vazut eu caci toate subiectele de la Sarbatori sunt create de tine , si m-am intrebat ce ai tu impotriva acestei sarbatori de nu vrei sa o pui, dar m-am lamurit dupa studiul tau ca nu ai nimic impotriva ei .
Si apoi , macar la ceva sa fiu si io bun
Sâmbătare, din câte îmi dau eu seama, ceea ce ai postat tu aici seamănă mai mult a "copy-paste" decât a studiu personal.. ;-) Sunt unii termeni în acel text care mă fac să cred în proporție de 90 % că nu tu ai compus acel text în forma aia.. De exemplu, în limba română nu se folosește expresia "a observa o sărbătoare" - pentru " a prăznui sau a sărbători" . Nu vreau să fiu rău, dar sunt de părere că mai bine scriai cu cuvintele tale că erai mult mai bine înțeles. Don't worry- be habby! ;-)
Dane... era să nu-mi vină să-mi cred ochii atunci când am citit prima dată postarea ta...
daniel78 a scris:
"In luna intai in a cincisprezecea zi va fi sarbatoarea Azimilor pentru D-l; sapte zile sa mancati azimi.Sa nu mancati paine, nici spice prajite sau proaspate , nimic dospit.
In ziua dintai veti avea o adunare sfinta si in ziua a saptea veti avea o adunare sfinta. timp de 7 zile sa nu se gaseasca aluat in casele voastre;"
Mi-am tot răsfoit și Biblia, și cunoștințele din memorie..dar eu de un asemenea pasaj încă nu am dat prin toată Biblia... Tu lipești aici 2 versete și apoi reiese o altă învățătură cum că de exemplu în timpul praznicului Azimelor israeliții nu aveau voie să mănânce spice prăjite sau pisate nici după ce era adus primul snop, ca pârgă a secerișului, și această învățătură nu cred că este biblică. Revizuiește te rog locul unde ai citit, și dacă ai un citat exact așa cum l-ai scris mai sus, pune-l să-l găsesc și eu ;-) Deci singurul verset care știu eu că scrie despre "să nu mâncați spice prăjite...etc" îl postez mai jos și se referă strict la recolta anului în curs (în care avea loc sărbătoarea), din care încă nu fusese închinat Domnului acel snop.
Citat:
VDC Levitic 23:14 Să nu mâncați nici pâine, nici spice prăjite sau pisate, până în ziua aceasta, când veți aduce un dar de mâncare Dumnezeului vostru. Aceasta este o lege veșnică pentru urmașii voștri, în toate locurile în care veți locui.
În timpul sărbătorii Azimelor, este permis consumul de boabe de grâu, cu condiția să nu fie din recolta anului în curs. Grâul din anul în curs, putea fi deasemenea folosit în timpul praznicului Azimelor, dar numai după 16 Nisan, deci după ce avea loc închinarea secerișului Lui Dumnezeu. Deci, după ce snopul era închinat Domnului, boabele de grâu puteau fi consumate, așa cum au făcut și ucenicii Domnului în întâmplarea din Luca 6:1-5. Postez aici 3 versiuni, ca să vedeți ce diferență mare există uneori între traduceri...
Citat:
BOR Luca 6:1 Într-o sâmbătă, a doua după Paști, Iisus mergea prin semănături și ucenicii Lui smulgeau spice, le frecau cu mâinile și mâncau. Citat:
RONT Luca 6:1 Și a fost într-o Sâmbătă a doua după cea dintâi, trecea el prin semănături, și smulgeau Ucenicii lui spice și mâncau, frecându-le cu mâinile. Citat:
VDC Luca 6:1 Într-o zi de Sabat, s-a întâmplat că Isus trecea prin lanurile de grâu. Ucenicii Lui smulgeau spice de grâu, le frecau cu mâinile, și le mâncau.
... Vă dați seama, că unele dintre doctrinele din zilele noastre explică acest verset ca și cum am avea voie să călcăm Sabatul.. pe când acolo e de fapt vorba de faptul că ucenicii Domnului mâncau boabe de grâu proaspete, pe care le rupeau într-o zi de 16 Nisan, care s-a nimerit să cadă într-un Sabat ! Cu nici o altă ocazie nu s-ar fi găsit fariseii prin lanurile de grâu în ziua Sabatului, decât cu ocazia aducerii snopului din 16 Nisan. Cam așa înțeleg eu această întâmplare...
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Aurelc a scris: Îmi permiteți vă rog și mie o mică intervenție...
Mi-am tot răsfoit și Biblia, și cunoștințele din memorie..dar eu de un asemenea pasaj încă nu am dat prin toată Biblia... Tu lipești aici 2 versete și apoi reiese o altă învățătură cum că de exemplu în timpul praznicului Azimelor israeliții nu aveau voie să mănânce spice prăjite sau pisate nici după ce era adus primul snop, ca pârgă a secerișului, și această învățătură nu cred că este biblică. Revizuiește te rog locul unde ai citit, și dacă ai un citat exact așa cum l-ai scris mai sus, pune-l să-l găsesc și eu
Interventia a fost buna in partea mea -Intradevar am lipit 2 versete si a rezultat o incurcatura(neintentionata),
Da trebuia sa fiu atent, si nu am fost, imi pare bine caci ai sesizat asa de repede si se poate rezolva problema.
O sa modific subiectul , si pe viitor promit ca voi fi mai atent
Într-adevăr, din tot ce am postat acolo, nu sunt toate cuvintele mele, dar am copiat unele " manuscrise", care am considerat că folosesc ca dovadă, în Biserică, la studiu.
Aurelc a scris: Îmi permiteți vă rog și mie o mică intervenție...
Mi-am tot răsfoit și Biblia, și cunoștințele din memorie..dar eu de un asemenea pasaj încă nu am dat prin toată Biblia... Tu lipești aici 2 versete și apoi reiese o altă învățătură cum că de exemplu în timpul praznicului Azimelor israeliții nu aveau voie să mănânce spice prăjite sau pisate nici după ce era adus primul snop, ca pârgă a secerișului, și această învățătură nu cred că este biblică. Revizuiește te rog locul unde ai citit, și dacă ai un citat exact așa cum l-ai scris mai sus, pune-l să-l găsesc și eu
Interventia a fost buna in partea mea -Intradevar am lipit 2 versete si a rezultat o incurcatura(neintentionata),
Da trebuia sa fiu atent, si nu am fost, imi pare bine caci ai sesizat asa de repede si se poate rezolva problema.
O sa modific subiectul , si pe viitor promit ca voi fi mai atent
Nici o problemă, m-am gândit eu că nu intenționat ai scris acolo, așa, dar am vrut totuși să nu înțeleagă cineva greșit problema, și deaia am adus explicații aferente ;-)
Cât despre ierburile amare, eu cred că dacă se pune o masă "Agape", în cadrul lucrării de la Paște, ele au rolul să ne aducă aminte de suferințele Mântuitorului nostru. Dar simbolurile cu importanță deosebită, rămân în continuare azima și vinul.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Daniel, si asta este o treaba, in prim` rand: Care sunt verdeturile amare? Eu nici la ora actuala nu le-am descoperit, ceapa si sfecla rosie, hreanul, acestea care se mananca in Romania, nu sunt verdeturi amare :-/ . Care sunt?
Ce spuneti apostolul Pavel cand a mers si le-o predicat evanghelia macedonienilor Din Tesalonic si le-o explicat sarbatorile ce spuneti le-a impus macedonienilor sa manance azimi literale ? (aceeasi chestiune se alica si grecilor din corin sau atena si romanilor din roma si altora) sau le-o zas sa preznuiasca praznicul cu azimile spirituale?
Mesia sa ne lumineze
Hm... curioasa intrebare "ciprus" ... Eu as zice ca sarbatorile Domnului sunt scrise in Levitic, care, cum si ce trebuie sa tzina, si nu in Faptele Apostolilor, Corinteni, Efeseni Tesaloniceni etc... si nici nu cred ca au fost schimbate de propovaduirile apostolului Pavel pe motivul unui verset ca acesta:
Citat:
VDC Fapte 15:21 Caci inca din vechime, Moise are in fiecare cetate oameni, care-l propovaduiesc, fiindca este citit in sinagogi in toate zilele de Sabat.r1;
Din moment ce Pavel insusi afirma nu odata " eu cred tot ce este scris in Lege și-n Prooroci" sau " dupa omul dinlauntru imi place Legea lui Dumnezeu"... nu prea vad de ce ai crede ca el inventa noi practici ale credintei...
Trebuie sa amintesc si aici, pt ca imi aduc aminte ca am mai scris pe undeva pe forum treaba asta: Biblia trebuie tratata ca un tot unitar, ca o singura invatatura presarta prin toata Scriptura. Daca nu facem asta, si incepem sa scoatem versete din context ca sa formam noi ideologii vom ajunge sa sustinem aberatii de toate felurile cu " versete biblice" ... nu intru in detalii, deoarece consider ca se intelege ce am vrut sa scriu.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
As vrea va rog daca se poate sa-mi explicati la ce se refera versetul din 1Corinteni5:8 care ne indeamna pe noi corintenii sa preznuim praznicul cu azimile curatiei si adevarului ?
Daca te vei uita mai cu atentie in context, inca de la inceputul capitolului este vorba de pacate, care reprezinta o viata murdara, nesfanta, cu alte cuvinte " cu aluat "... Ceea ce incepe sa explice Pavel incepand cu versetul 6 din 1 Cor 5. este faptul ca nu merge sa traim o viata duplicitara... adica noi sarbatorim Praznicul Azimelor , mancand azimele literele, dar pe dinauntru suntem pacatosi, ceea ce face ca toata randuiala sarbatorii sa nu ne mai foloeasca la nimic...
Asa ca, Pavel aici in unanimitate de idei cu Domnul Iisus, Mantuitorul ne sugereaza sa curatim mai intai partea dinauntru a vasului ca mai apoi sa poata fi curatita si in exterior. Ceea ce inseamna ca mai intai trebuie sa avem o viata sfanta, si abia apoi, consumul de azime ale adevarului ( adica azime consumate conform poruncii din Lege , de exemplu:Lev. 23. 6: r Si in a cinsprezecea zi a lunii acesteia, va fi sarbatoarea azimelor in cinstea Domnului; sapte zile sa mancati azime.r1; ) va fi tinut in seama de Cel prea Inalt.
Deci, expresia "azimile curatiei" se refera la viata noua, ce am primit-o in dar prin credinta in jertfa lui Mesia, si care mai este numita "plamadeala noua, fara aluat" (1Cor 5:7) deci fara vechile pacate de dinainte de a fi convertiti; iar expresia " azimele adevarului " reprezinta azimele cerute de Legea lui Dumnezeu, conform frumosului verset:
Citat: VDC Psalmi 119:142 Dreptatea Ta este o dreptate vesnica, si Legea Ta este adevarul.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
EU oricum nu am sa mai consum azimi la sarbatoarea azimilor pentru ca nu ceva literal cum ar fi o azima adica o paine nedospita ma mantuie eu cred ma degraba ca noi trebuie sa fim azimi si asa sa ne prezentam la sarbatoare si in nici intr-un caz nu cred ca corintenii sau altii de alte neamuri au mancat azimi care erau strict legate de iesirea LITERALA a poporului lui israel din robie fata de noi care am iesit dintr-o robie spirituala deci in consecint tot ce la evrei care (mai subliniez inca o data ) au iesit dintr-o robie literala era literal la noi care am iesit dintr-o robie SPIRITUALA la noi totul este spiritual si mai trebuie sa fac o remarca ca multi frati de-ai nostri sunt foarte legati de forme de palpabil de ceremonii si altele iar aceste lucruri sunt trecatoare pe cand cele care nu se vad sunt vesnice
IN CONSECINTA VREAU SA CONCHID CU FAPTUL CA LA SARBATOAREA AZIMILOR NOI TREBUIE SA FIM NISTE AZIMI NICIDECUM SA CONSUMAM CEVA CE DUMNEZEU O LASAT POPORULUI SAU CA ADUCERE AMINTE DINTR-O ROBIE LITERALA . AMEN
Nu credeam ca vei ajunge sa sustii si tu asemenea erezii Cipri.. te credeam baiat mai studios, dar vad ca la tine tot ce zboara se mananca ( pardon, mai putin azime la vremea la cere a poruncit Cel Preainalt... )
Adica in Biblie scrie clar si explicit cerinta Domnului pentru ca noi sa consumam azime in timpul acelui praznic ( sunt vreo 20 de citate cel putin...), si in acelasi timp, sa nu mancam nimic ce contine aluat, apoi a venit Domnul Iisus si a spus de exemplu in Matei 5:17 " Sa nu credeti ca am venit sa stric Legea sau Proorocii; am venit NU SA STRIC CI SA IMPLINESC". Si nu-ti ajunge nici asta... Pe urma mai completeaza si ap. Pavel in 1Cor 5:8 " Sa praznuim dar preznicul [...] cu azimele curatiei si adevarului " si tu vii acum sa-mi spui ca nu mai trebuie azimele cerute de Legea Domnului... Ma rog Domnului sa te ierte pentru felul gresit in care intelegi Biblia la capitolul asta, si sper sa nu se refere la oameni ca tine un vereset ca acesta, ca atunci ar fi problema...
Citat:
VDC 2Tesaloniceni 2:11 Din aceasta pricina, Dumnezeu le trimite o lucrare de ratacire ca sa creada o minciuna:
12 pentru toti cei ce n-au crezut adevarul, ci au gasit placere in nelegiuire sa fie osanditi.
Faptul de a nu consuma azime la preznicul azimelor este considerat de Dumnezeu drept pacat, si va fi pedepsit aspru de Domnul in ziua judecatii. Vezi de exemplu Exod 12:19, 20. Daca nu am dreptate, arata-mi versete biblice, nu veni cu inventii dinastea, ca iti pierzi singur dreptul la viata facand asemenea gesturi, si poate nici nu-ti dai seama. ( Sa nu uiti ca lui Moise i-a ajuns o singura greseala ca sa nu ajunga cu trupul in Canaanul pamantesc, asa ca nici noua nu ne trebuie mai multe greseli. ) In consecinta sa incercam sa le evitam pe cele care stim ca pot fi evitate, pentru ca suntem invatati de "Dreptarul cunostintei depline si al adevarului " care este LEGEA Domnului
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Imi pare rau sa te anunt Ovi dar nici tu nu implinesti sarbatoarea asa cum trebuie deoarece in EXOD 13 : 7 ai o porunca clara de a scoate aluatul de pe toata intinderea tarii ce spui despre asta ( si imi pare rau ca multi altii la fel ca tine sunt legati de lucruri palpabile ( azimi si altele) si simple ceremonii care sunt trecatoare. si imi pare rau sa te anunt dar mai avem frati in tara si chiar in republica moldova care nu manaca azimi la sarbatoare insa poate praznuiesc mai bine sarbatoarea ca altii care mananca azimi in schimb fac alte lucruri neingaduite
Frate ma uimesti!!.
Deci tu vrei sa ne inveti ca trebuie praznuita sarbatoarea dar voi ati gasit o cale mai buna de a o sarbatorii, fara azimi.
Si noi ar trebuii sa sarim in sus de bucurie. Yei. :-|
Frate de unde aceste aberatii??
Cum nu va temeti sa desfintati porunca in favoarea unor intelegeri a oricarui text catre nu stiu cine...
Atentie caci veti fi trasi la raspundere spune scriptura , despre acei care vor invata pe alti caci nu trebuie tinute asa cum sunt scrise!!!!!
Si tu ma uimesti frate daniel .trebuie sa fim putin atenti caci celor carora domnul le-o spus sa manace azimi le-o mai dat inca o porunca : sa scoata tot aluatul de pe intinderea tarii ? poi daca si noi mancam azimi ne suna si noua? sau porunca asta numa la evrei le suna . ma fratilor sa fim consecventi pana la sfarsit
ciprus a scris:
nu ne mantuie o paine ( azima ) fara drojdie
Cipri.. vezi ca gandesti tare copilareste daca ajungi sa faci asemenea afirmatii... Domnul sa te ierte . Tot la fel sunt altii care spun ca nici pazirea Sabatului nu mantuieste, nici a altor porunci din cele 10 sau a Legii Domnului care este din vesnicie, numai ca voi puneti gresit problema, dragilor...
Mantuirea , in zilele noastre vine numai in urma credintei in jertfa Domnului Iisus, Fiul lui Dumnezeu, dar dupa ce am crezut in El, trebuie sa ne traim viata in sfintenie, pazind si implinind poruncile Domnului, ca altfel " degeaba am crezut " cum spune Pavel in 1Corinteni 15:1.
Deci in concluzie, pazirea oricarei porunci, acum in vremea harului, nu mantuieste in fond pe nimeni; pentru ca aceasta este datoria noastra, sa le pazim, ca sa traim in sfintenie, si despartiti de pacat, dar incalcarea oricareia dintre ele, inseamna moarte , indiferent ca e vorba de pazirea Sabatului, de curvie, de furat, de mancat azimi sau oricere alte porunci sfinte, cerute de Dumnezeu; si atunci credinta care ar duce la mantuire devine zadarnica asa cum spunea Pavel...
Apoi, la aspectul celalalt de a scoate aluatul de pe tot intinsul tarii as vrea sa-ti spun urmatoarele: sa nu incurci posibilitatea de a pazi o porunca , cu vointa de a o pazi ! Spun asta pentru ca inainte de a exista porunca de care spuneai mai sus, ti-o postez eu pe prima, referitoare la aceasta sarbatoatre
Citat:
Exod 12:15 Timp de sapte zile, veti manca azimi. Din cea dintai zi veti scoate aluatul din casele voastre: caci oricine va manca paine dospita, din ziua intai pana in ziua a saptea, va fi nimicit din Israel.
Deci porunca de a scoate aluatul are doua aspecte
1 Trebuie scos aluatul din toata casa
2 Scotand fiecare familie aluatul din case, lucrul acesta devine o actiune natiolana, la nivel de tara.
Bun, acum daca un evreu locuia in alte tari, sa nu cumva sa crezi ca Dumnezeu ar fi considerat ca pacatuieste la aceasta sarbatore, pe motiv ca vecinul lui mananca paine dospita, sau are aluat in incinta casei lui. Dar Dumnezeu ar fi considerat pacat daca acel evreu ar fi mancat ceva cu aluat, sau nu ar fi scos aluatul si ce era cu aluat din incinta casei lui !
Deci porunca are stricta referire la binecuvantarea tarii respective, si daca toti evreii din Israel scoteau aluatul din casele lor si prin aceasta, din intreaga tara, Dumnezeu aprecia aceasta ascultare, si-i binecuvanta la sarbatoare. Iar daca nu, ei suportau consecintele, si ma gandesc ca cei vinovati pentru ca exista aluat pe intinderea tarii nu erau cei care-si faceau datoria, ci aceia care nu scoreau aluatul din casele lor Si deci pedeapsa cred ca este usor de intuit asupra cui cadea... Sa nu uitam ca a spus Domnul Iisus " Este cu neputinta sa nu vina prilejul de pacatuire, dar vai de acela prin care vine !"
Asa ca atentie ce citim, cum citim, cum interpretam, si apoi ce spunem altora... Una este sa ai vointa, dar sa n-ai posibilitate, si cu totul alta este sa ai posibilitate, dar sa nu vrei ! Pentru ca sa scoti aluatul din propria casa, poti. Nu insa si de pe intreg tinutul unei tari, daca locuitorii ei nu sunt credinciosi poruncii Domnului; dar asta nu mai ramane problema ta, din moment de tu ti-ai indeplinit datoria care tinea de tine, si nu esti nici imparat, nici lider religios peste acea tara ca sa ti se ceara tie raspunderea pentru ce face intreaga tara.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.