Dupa atatea discutii , despre data sarbatorii cincizecimii , anul acesta doi frati ( unul vechi in credinta de cand e copil , acum avand 52 ani si unul nou ) mi-au pus in fata nu numai mie , ci la foarte multi frati , cateva argumente care i-au lasat pe toti fara replica . Le voi posta , pentru analiza si armonizare .
Iosua 5 : 10-11
10) Copii lui Israel au tabarat la Ghilgal ; si au praznuit Pastele in a patrusprezecea zi a lunii, spre seara , in campia Ierihonului .
11) A doua zi de Paste au mancat din graul tarii , azimi si boabe prajite ; chiar in ziua aceia au mancat .
Leviticul 23 : 11 si 14
11) In ziua cand veti legana snopul , ......................
14) Sa nu mancati nici pane , nici spice prajite sau pisate , pana in ziua aceasta .................
In Iosua rezulta ca snopul de leganat s-a adus pe 15 Nisan si nu pe 16 cum se zice " in a doua zi dupa sabat " .
Un singur lucru ar putea justifica sau clarifica situatia din Iosua si anume aceia ca in anul acela 14 Nisan a cazut in Sabatul saptamanal , iar a doua zi dupa Sabatul saptamanal , concomitent cu adunarea sfanta din 15 Nisan , au adus si snopul de leganat si astfel au putut manca din graul nou al tarii , paine , boabe prajite si pisate .
Sabatul saptamanal nu se ia niciodata in calcul cand este vorba sa se secere primul snop din secerisul anului. Chiar daca prima zi a sarbatorii (15 Nisan ) ar cadea in ziua a 6-a a saptamanii ( Vineri) secerarea primului snop se va face in Sabat, 16 Nisan, ( a doua zi după prima a sarbatorii) la fel ca si in intamplarea din Luca 6:1-5.
Nu este nici o complicatie in acel text din Iosua... doar ca scrie "prima zi de Paste" in loc de "prima zi de Praznic sau prima zi de Azime" - lucru care se mai intalneste si in alte texte din Biblie dar este vorba de 15 Nisan pentru ca in 14 seara au jertfit Pastele, apoi a urmat ziua de sarbatoare cu adunare sfanta ( 15 Nisan) si a doua zi ( in 16 Nisan) au mers si au secerat primul snop, au mancat boabe din graul tarii si au putut face si azimi , ca mai intai spicele trebiau batute, si vanturate, si macinate, si apoi cu faina sa faca azimi, ori asa ceva nu se face in ziua de sarbatoare, ca nu ar mai fi fost nimeni la adunarea de sarbatoare daca se apucau de secerat ... Deci a doua zi a sarbatorii Azimelor este 16 Nisan. Simplu.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
in ciuda faptului ca noi sambatarii suntem minoritari, fata de multitudinea de Culte, se mai gasesc printre noi minoritari.
FrateVizitator1, nu te mai mira ca eu sunt intr-o "minte" cu Ovidiu Cosma, deoarece as putea spune ca aproape am copilarit, si tinem o legatura stransa.
Care e problema, descoperirile dumitale sunt noi pentru noi, noi am crescut in "cararile vechi".
Adica la fel ca si cei din Campia Turzii, si noi cei din Hunedoara asa am primit de la Duhul, si mai ales ca "dreptarul cunostintei si al adevarului" il au iudeii ... , nu noi romanii.
Apoi nu ai observat Sambatare , ca daca nu v-as mai zgandara cu cate o intrebare iesita din sablon , ar dormi forumul ?
Imi pare rau ca nu va-ti prins pana acum ? Genul meu de intrebari , nu face decat sa va fortifice in adevar sau minciuna !
Sambataru a scris:Este o sarbatoare instituita de Domnul, cu un scop bineprecizat.
De ce in ziua de astazi este confundata (numele sarbatorii) cu Rusalile?
Shalom! Cuvantul provine din calendarul religios al romanilor. Provine de la sarbatoarea Rosalia(trandafir) care era in timpul in care infloreau trandafirii o sarbatoare inchinata mortilor...luna mai-iunie. Senpunea un buchet de trandafiri pe mormantul mortilor proprii... deoarece Sarbatoarea Cincizecimii este apropiata....s-a intamplat ceea ce acum...crestinismului i se pare...ceva minor(cei care stiu) ..insa dupa parerea mea nu este deloc asa... si nu este singurul caz..
Trebuie sa ii multumim lui Dumnezeu ca ne-a daruit lumina si sa continuam sa cerem har peste noi si peste ceilalti! Amin!
Aurelc a scris:Sabatul saptamanal nu se ia niciodata in calcul cand este vorba sa se secere primul snop din secerisul anului. Chiar daca prima zi a sarbatorii (15 Nisan ) ar cadea in ziua a 6-a a saptamanii ( Vineri) secerarea primului snop se va face in Sabat, 16 Nisan, ( a doua zi după prima a sarbatorii) la fel ca si in intamplarea din Luca 6:1-5.
Prima seara de Pesah nu poate cadea duminica seara, marti seara si joi seara. Astfel ca nu trebie sa stranga nimeni snopul in Shabat!!!
In Luca 6:1 nu este vorba de Shabatul saptamanal....consultati alte traduceri...etc
Toate cele bune!
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Permite-mi te rog sa te completez cu ceva.. Conform informatiilor pe care le am din cartea "Sisteme Calendaristice" , in cadrul calendarului ebraic, calculul acestor zile incepe de la 1 Tishrei, respectiv data de 1 Tishrei este astfel calculata incat se intampla foarte rar sa cada dumnica, miercuri sau vineri. Si apoi de la aceste calcule rezulta ceea ce ai scris tu mai sus
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
La sarbatoarea aceasta gasim :
Citat:
22Când veți secera semănăturile din țara voastră, să lași nesecerat un colț din câmpul tău, și să nu strângi ce rămâne de pe urma secerătorilor. Să lași săracului și străinului aceste spice. Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru."
Se aplica in zilele noastre??
_________________
Cautati mai intai Imparatia cerurilor, si toate celelalte vi se vor da pe deasupra
Parerea mea este ca aici e o chestie de educatie. Cu toate ca versetul respectiv, se refera la intrarea in tara Canaanului, si prezenta poporului Israel pe intreg teritoriul unei tari putea ( si cred ca au si facut-o ) foarte simplu implini porunca, pentru ca si ei stiau sa-si lase un colt nesecerat, sau cu roadele neculese si in acelasi timp si saracii stiau sa mearga sa-si caute " coltul lor"
Acum, in zilele noastre, cred ca nu ar fi deloc rea ideea aceasta, dar că poate cel ce are terenul lui ar fi bine sa se inteleaga cu un sarac sa mearga sa-si culeaga partea lasata, pentru ca altfel, nu ar prea sti nimeni cu ce scop a ramas necules rodul sau recolta.
Oricum, din aceasta eu am desprins o alta invatatura, si anume, se vede ca Dumnezeu in intelepciunea Sa, a hotarat ca saracul sa nu ramana acasa, si sa astepte ( poate inca si cartind in mintea lui ca nu se gandeste nimeni sa-i dea si lui din ceea ce a dobandit !!... ca si asta se cam intampla ; si sarac, dar si lenes - de fapt astea se cam tin strans legate una de alta- ... ) cadourile celor care au, ci sa se istoveasca macar atat in a merge si a vedea unde este ceva de cules, si a lucra , a depune un minim de efort pentru a obtine acele produse. Ori, saracilor care stateau acasa ( in majoritatea cazurilor din lene sau comoditate, probabil) , acest sistem de ajutorare nu le folosea la nimic...
In ideea asta mi-a spus odata un om intelept cam asa: daca vrei sa ajuti pe cineva, si nu este olog sau batran ca sa nu poate sa munceasca, da-i atunci de lucru, si plateste-l. Altfel nu va pretui ceea ce a primit. Si i-am dat dreptate ca in majoritatea cazurilor cei care primesc sunt adesea nemultumiti, tocmai pentru ca ca nu fac nimic pentru ceea ce primesc...
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Se apropie incet..incet si aceasta sarbatoare... as vrea sa stiu parerea voastra despre cele doua paini care rebuiau duse la aceasta sarbatoare...am auzit o interpretare cum ca ar insemna poporul evreu si neamurile (la a aceasta sarbatoare a avut loc coborarea Duhului Sfant...care avea sa aiba un rol important in unirea acestor doua grupari)
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
A fost observarea Pentecostului [Sărbătoarea Cincizecimii] importantă pentru apostolulPavel?
rPavel se hotărâse să treacă pe lângă Efes, fără să se oprească aici, ca să nu piardă
vremea în Asia; căci se grăbea ca, dacă-i va fi cu putință, să fie în Ierusalem de ziua
Cincizecimiir1; (Faptele Apostolilor 20:16).
rVoi mai rămânea totuși în Efes până la Cincizecimer1; (1 Corinteni 16:8).
Scripturile înregistrează că, cel puțin în aceste două ocazii, Pavel și-a aranjat cu grijă
programul în raport cu unde a dorit să fie de Sărbătoarea Cincizecimii. Singurul motiv logic
pentru Pavel ca să rrămână totuși în Efes până la Cincizecime, a fost ca să poată observa ziua
aceasta de Sărbătoare cu creștinii gentili de acolo. Ca și cu instrucțiunile lui Pavel pentru
creștinii gentili din Corint de a ține Sărbătoarea Azimelor, aici găsim din nou o indicație evidentă
că la început creștinii, evrei și gentili, au observat festivalurile anuale ale lui Dumnezeu.
Ce evenimente biblice au fost legate de Sărbătoarea Cincizecimii?
rDomnul, Dumnezeul nostru, a încheiat cu noi un legământ la Horebr1; (Deuteronom 5:2,
4).
rÎn ziua Cincizecimii, erau toți împreună în acelaș loc. Deodată a venit din cer un sunet
ca vâjâitul unui vânt puternic, și a umplut toată casa unde ședeau ei.
Act 2:3 Niște limbi ca de foc au fost văzute împărțindu-se printre ei, și s-au așezat câte una pe
fiecare din ei. Și toți s-au umplut de Duh Sfânt, și au început să vorbească în alte limbi, după
cum le da Duhul să vorbeascăr1; (Faptele Apostolilor 2:1-5).
La Pentecost, conform cu o tradiție evreiască respectată, Dumnezeu a stabilit Israelul ca
poporul Lui sfânt r11; prin poruncile date de pe vârful Muntelui Sinai. O relație specială a fost
pecetluită atunci între El și Israeliți. Ei au fost cunoscuți atunci ca radunarea Domnuluir1;
(Numere 27:17).
La fel de important, Pentecostul este de asemenea o aniversare a începutului
creștinismului sub Noul Legământ. A fost la Pentecost că Dumnezeu a pus pentru prima dată
Duhul Său la dispoziția tuturor celor ce se vor pocăi r11; astfel a început Biserica, pe care El îl
însărcinase pe Hristos s-o clădească (Matei 16:18). Pentecostul este în special de semnificativ
pentru creștini pentru că în ziua aceea Dumnezeu a stabilit Biserica Noului Testament.
Pentecostul reprezintă pe Dumnezeu folosind Biserica Sa r11; acei ce sunt convertiți,
reînsuflețiți și transformați de Duhul Său r11; să facă munca Sa în această epocă curentă a
dominației spirituale asupra omenirii a Satanei.
După învierea lui Isus, ce le-a spus El ucenicilor Săi?
rCi voi veți primi o putere, cînd Se va pogorî Duhul Sfânt peste voi, și-Mi veți fi martori
în Ierusalem, în toată Iudea, în Samaria, și până la marginile pământuluir1; (Faptele Apostolilor
1:8).
Prima parte a profeției acestea a fost împlinită când, de Sărbătorea Cincizecimii
[Pentecost], discipolii lui Hristos au primit pe Duhul Sfânt și au început munca lor de proclamare
lumii a evangheliei Lui (Faptele Apostolilor 2:1, 4-18). Viețile lor au început să se schimbe
miraculos. Transformarea aceasta spirituală, făcută posibilă prin puterea Duhului Sfânt, este
pasul al treilea în planul de mântuire magistral al lui Dumnezeu.
Darul lui Dumnezeu al Duhului Său a început împlinirea profețiilor din Ieremia 31:31-33
și Ezekiel 36:26-27. El a promis să facă un legământ nou cu comunitatea credincioșilor
adevărați. Prin Duhul Său El a promis să-și scrie legile Sale în inimile și mințile lor și nu numai
pe tablete de piatră, ca în timpul lui Moise. A fost de Sărbătoarea Pentecostului din Faptele
Apostolilor 2 că cu Duhul lui Dumnezeu Biserica a fost fondată și a început propovăduirea
evangheliei lui Hristos întregii lumi.
În vechime Festivalul Pentecostului numai anticipase convertirea corpului de credincioși,
dar acum recunoaște și sărbătorește anual importanța Bisericii și a muncii ei în planul lui
Dumnezeu.
Se referă Biblia cu alte nume la Sărbătoarea Cincizecimii [Pentecostul]?
rSă ții Sărbătoarea Săptămânilor, a celor dintâi roade din secerișul grâuluir30;r1; (Exodul
34:22).
rÎn ziua celor dintâi roade, cînd veți aduce Domnului un dar de mâncare, la Sărbătoarea
încheierii Săptămânilor (Cincizecimea), să aveți o adunare sfântă; să nu faceți nici o lucrare de
slugă în ear1; (Numere 28:26).
Cuvântul grec pentekoste, care înseamnă ra cincizecea,r1; a devenit numele Noului
Testament pentru rSărbătoarea Săptămânilorr1; Vechiului Testament pentrucă are loc 50 de zile
(șapte săptămâni plus o zi) după primul Sabat săptămânal care cade în timpul Paștelui [Passover]
și a Săptămânii Azimelor (Leviticul 23:10-16).
Pentecostul a fost cunoscut de asemenea ca rSărbătoarea Secerișului, a celor dintâi roade
din munca tar1; (Exodul 23:16). Numele acesta a prezis stabilirea Bisericii Noului Testament.
Creștinii sunt acei care ravem cele dintâi roade ale Duhuluir1; și acei care au fost rrăscumpărați
dintre oameni, ca cel dintâi rod pentru Dumnezeu și pentru Mielr1; (Romani 8:23; Apocalipsa
14:4). Iacov a scris rEl, de bună voia Lui, ne-a născut prin Cuvântul adevărului, ca să fim un fel
de pârgă a făpturilor Luir1; (Iacov 1:18).
Festivalurile care urmează Pentecostul arată spre planul lui Dumnezeu de a aduce și
restul omenirii la pocăință. Aspectul planului lui Dumnezeu reprezentat de cele trei sărbători de
primăvară r11; Paștele [Passover], Sărbătoarea Azimelor și Pentecost r11; au avut loc deja. Dar
implicațiile profetice ale ultimelor patru sărbători, observate în toamna fiecărui an, trebuie încă să
se împlinească. Acelea privesc înainte la evenimente care încă urmează să aibă loc.
-----
Sursa UCG
_________________
Cautati mai intai Imparatia cerurilor, si toate celelalte vi se vor da pe deasupra
As avea o intrebare...trebuiau duse doua paini de familie sau doua pentru tot poporul? Ce se facea cu acele paini? Daca erau p familie....erau cam multe paini ...d asta intreb ce se facea cu ele...adica ce facea preotul cu ele
Poate am pus niste intrebari mai..."copilaresti" ...dar aveti putina rabdare cu mine...sunt mai mic
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
hm, pâinile acestea, au stârnit o mare problemă, eu zic că numai trebuie, după ceea ce înțeleg eu, de fapt tu nu te uiți în Dreptarul Cunoștinței și al Adevărului? Citește în Lev 23, acele două pâini trebuiau aduse preotului, și el să mănânce din ele, acum mai există acea preoție, dacă da, ia și du-le, dar tu tot nu poți să mănânci, dacă ai zice că păstorul de Biserică este preot, atunic o biserică de 100 membrii trebuie să îi ducă 200 de pâini, la care el să le mănânce, nu să le arunce la găini, că trebuia să fie închinate Domnului ... ...
Frate Sambatare eu nu am spus ca sunt de parere ca aceste paini mai trebuie duse...nu stiu de ce ai inteles asta...eu doar am niste nelamuriri cu privire la caste paini...nici eu nu cred ca aceste paini mai trebuie duse...pentru ca, de fapt. nici nu le mai putem duce(lipsa preotului)..dupa cum spuneai...
Deci sa inteleg ca trebuiau duse doar doua paini pentru tot poporul?
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Am citit acum, postările ce le-am făcut, și îmi pare rău Lica că a sunat așa, era un fel de pildă, nu ca și cum ai și crezut, oiioi, ce rău stau cu gramatica, scuză-mă.
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
Se apropie si sarbatoarea.... la ce va ganditi cand auziti de Sarbatoarea Cincizecinii?
Ce evenimente trecute ascunde ea? S-a implinit ea in totalitate sau va avea o desavarsire in Rai?
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Deconectat
RE: Cincizecimea
CorneliuS (detalii numai pentru membrii conectaţi)
2951. Postat la 19/04/2010 21:18 - 5493z3h35m
E una din cele trei mari sarbatori de pelerinaj, Paste-Cincizecime-Corturi, la care toti barbatii lui Israel aveau obligatia de a se suii la Ierusalim la templu.
Acum pt ca nu mai e nevoie sa ne suim la Ierusalim sau la templu care nici nu mai este, sa ne ridicam privirile spre ceruri si cu "ochii mintii" sa privim la Marele nostru Preot Mesia care face slujba in Templul lui Dumnezeu.
El sa primeasca trupurile noastre ca o jertfa vie si placuta si sa ne umple de bucurie impreuna cu Insusi prezenta Sa la sarbatorile Lui Dumnezeu.
"Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăția, slava și viața"
Pedro V a scris:
cele 2 paini suntem noi neamurile si evrei!
si leganarea a facut-o Duhul Sfant cand sa pogorat peste toti!
Isus Hristos Marele Preot nea leganat si ne leagana prin puterea Duhului Sfant!
si vai de noi daca nu simtim leganarea Duhului Sfant!
Petre cred ca ce-ai scris ar fi fi cea mai buna variantă cu privire la cele doua paini vechiul si noul testament,la sarbatoarea cinzecimi găsim scris în:Faptele Apostolilor 2:1 În ziua Cincizecimii, erau toți împreună în același loc.
2 Deodată a venit din cer un sunet ca vîjîitul unui vânt puternic, și a umplut toată casa unde ședeau ei.
3 Niște limbi ca de foc au fost văzute împărțindu-se printre ei, și s-au așezat câte una pe fiecare din ei.
4 Și toți s-au umplut de Duh Sfânt, și au început să vorbească în alte limbi, după cum le da Duhul să vorbească.
Avodah a scris:Uni cred ca am devenit iudaizator. Din contra sunt foarte impotriva obiceiurilor iudaice , care nu au baza scripturala, iar in ultimile luni ma framanta daca nu cumva Shavuotul cum il tin mare majoritate a evreilor si sambatarilor din Ro , este o lucratura a rabinilor (fariseii).
Karaiti , care si ei sunt evrei dar din partea saducheilor , care ei erau cei ce se ocupau de Templu pe vremea ucenicilor , incep numararea celor 49 de zile dupa Shabatul saptamanal si nu dupa cel ca zi de Sarbatoare, asdar intotdeuna Shavuot cade Duminica(interesant ca Yahshua a fost prezentat ca intiul rod Duminica dupa ce a vorbit cu ucenici).
Ei tocmai frate Dani, eu consider că Cel Prea Înalt nu a evidențiat niciodată ziua întâi a săptămânii, pe când toți cei care venerează soarele ( în mod știut sau neștiut în sensul că se închină în prima zi a săptămânii) și-au căutat tot felul de argumente să o facă. Deci eu personal cred că am postat argumentele pentru care cred că sărbătoarea Cinzecimii este la 6 Sivan undeva mai la început. Dacă nu, o să mă uit și o să revin asupra lor.
Apoi să nu uităm că sunt alții care susțin că Mesia a înviat la sfârșitul zilei Sabatului și deci nu a fost prima zi a săptămânii. Au și ei argumentele lor, așa că ce e scris trebuie cercetat cu atenție că dacă ne luăm după ce fac oamenii riscăm să greșim. Dumnezeu nu i-a mustrat pe israeliți că nu au ținut data sărbătorii când trebuia ci că nu erau curați la cuget și asta e cu totul altceva.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.