Dumnezeu nu i-a mustrat pe israeliți că nu au ținut data sărbătorii când trebuia ci că nu erau curați la cuget și asta e cu totul altceva.
Aceasta este intrebarea ; Ce zi tineau evrei pe vremea lui Yahshua pe pamant?
Avem o partida (Karaiti) care sustine ca pe vremea celui de al 2-lea Templu Shavuot intotdeuna se sarbatorea in zi de Duminica, iar alta partida (Rabinismul )sustin ca in 6 Sivan indiferent in ce zi din Saptamana.(observam ca si acest aspect e controlat sa nu cada in anumite zile oricum).
Apoi să nu uităm că sunt alții care susțin că Mesia a înviat la sfârșitul zilei Sabatului și deci nu a fost prima zi a săptămânii. Au și ei argumentele lor
Chiar daca a inviat la sfarsitul Shabatului , s-a arata femilor in dimineata zile de Duminica (Ioan 20), spunandu-le sa nu Il atinga , din cauza ca inca nu s-a suit la Tatal , iar in seara aceleiasi zile de Duminica s-a aratat si ucenicilor vs 19. Yahshua i-a zis: Nu te atinge de Mine, căci încă nu M-am suit la Tatăl Meu. Mergi la frații Mei și le spune: Mă sui la Tatăl Meu și Tatăl vostru și la Elohim al Meu și Elohim al vostru.
19 In seara aceleiași zile , întâia a săptămânii (duminica), pe când ușile locului unde erau adunați ucenicii erau încuiate de frica Iudeilor, a venit Yahshua și a stat în mijlocul lor și le-a zis: Pace vouă!
Oare nu din cauza ca nu a fost infatisat inca inaintea Tatalui ca si primul rod dintre cei morti nu le-a ingaduit femeilor sa il atinga ?
Tare mi se pare ca acest aspect nu este o coincidenta , cum de fapt pentru El nimic nu este coincidenta.
Mesia a fost prezentat ca intaiul rod , nascut din morti in nemurire , parga celor adormiti, intr-o zi de Duminica , cea ce coincide exact cu timpul cand trebuie praznuita sarbatoarea in fiecare an dupa intelesul evreilor Karaiti, care nu au nimic de a face cu venerarea soarelui ci simplu, inceputul numarari a 50 de zile dupa Shabatul saptamanal la aceasta sarbatoare.
Am citit mesajele anteriore si ca sa clarificam cum in Toara scrie versetul 16 din Levetic am sa poastez mai jos:
עד ממחרת השבת השביעת תספרו חמשים יום והקרבתם מנחה חדשה ליהוה׃
Pentru cei care nu cunosc limba ebraica ,al 3-lea cuvant de la dreapta spre stanga inseamna HaShabat.
Deci traducerea corecta din ebraica direct in romana ar fi:
Sa numarati 50 de zile pana in ziua care vine dupa al 7-lea Shabat si atunci sa aduceti un nou dar de mancare lui יהוה
Asta ca sa eliminam contradictiile dintre traducerile Bor, Cornilescu , etc
Atunci ce ne facem spre exemplu anul acesta daca a 50 zi ,cade in zi de Miercuri , ziua 49 fiind Marti nu este al 7-lea Shabat . Ziua 50 trebuie sa cada dupa al 7-lea Shabat .
Dupa calendarul prestabilit de Rabini ziua 50 nu cade dupa cel de al 7-lea Shabat, asa cum e poruncit in versetul 16, ci cade dupa o zi din saptamana , cum ar fi de exemplu anul acesta fiind Marti.
Frate avodah oricat ne-am stradui traditia ca Shavuot sa cada intotdeauna intr-o Duminica a fost si ramane o practica minoritara (in vechime erau Karaitii si samaritenii...și cei mai importanți cum ziceai sunt saducheii) si nu caracterizat niciodata credinta iudaica!
Referitor ca Mesia a fost reprezentat ca prim rod intr-o Duminica sunt de acord...pentru ca asa a cazut in acel an Leganarea snopului....
Ca un mic amănunt...mai exista un tip de numărătoare a omerului și anume numărătoarea evreilor din Etiopia care au interpretat "a doua zi dupa Shabat" ca fiind a doua zi dupa ultima zi de Pesah..deci tineau Shavuot in 12 Sivan.
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Frate Lica credinta iudaica a fost si este corupta .Asa cum pe vremea lui Mesia i-a certat ca desfinteaza poruncile , acelasi lucru se intampla pana in ziua de azi.
Am postat cateva alterari a poruncilor de catre credinta iudaica la subiectul aluatul fariseilor si saducheilor.
Doar ca asa tin majoritatea Iudeilor nu inseamna ca este si adevarat.
In Faptele apostolilor 5:17 ne spune :
Însă marele preot și toți cei ce erau împreună cu el, adică partida Saducheilor, s-au sculat plini de pizmă,
De aici reiese ca partida Saducheilor erau in control cu ce se intampla la Templu.
Daca cercetam gasim ca Karaiti sunt urmasi Saducheilor, care spun ca Saducheii intotdeuna au numarat omerul dupa Shabatul saptamanal, inclusiv in perioada Templului.
Saducheii au devenit minoritate imediat dupa distrugerea Templului , pentru ca toata activitatea lor era strans legata de Templu.
Odata Templul distrus , si ei s-au destramat , cea ce au creat o pozitie favorabila fariseilor care au preluat frâiele credintei iudaice.
Acestia sustineau ca nu este neaparat nevoie de Templu ca credinta iudaica sa poata continua, modificand spre exemplu legea jertfelor nemaifiind valabila , care se poate inlocui cu dari de daruri, rugaciuni, etc.
Alterare a porunci fara autoritate de sus.Daca ar crede in Mesia nu ar fi o problema
Frate Lica daca poti sa imi explici cum faci tu sens versetului 16 ; daca sarbatoarea cade Miercuri spre exemplu al 7-lea sabat ar trebui sa fie Marti , cea ce nu s-a pomenit?
Nu ar fi mult mai usor a face sens acest verset daca sarbatoarea ar cadea Duminica, iar al 7-lea Sabat ar fi cel cu o zi inaintea ei?
Logic doar asa face sens, si ma gandesc ca din aceasta cauza si cel de la UCG tin ca si Saducheii aceasta sarabatoare, si tot mai multi mesianici dintre cei care iau credinta in serios.
Rabini sunt expusi in zilele acestea cu multe alterari a poruncilor , tocmai din cauza ca lumea are aces la informatie si incep a se intreba de unele.
Este tarziu si nu am timp sa ma sa iti raspund acum...sper maine sa fiu in conditie mai buna pt asta insa as vrea sa imi explici mai bine ce vrei sa spui cu numaratoarea?
Nu cred ca am inteles intrebarea:
Frate Lica daca poti sa imi explici cum faci tu sens versetului 16 ; daca sarbatoarea cade Miercuri spre exemplu al 7-lea sabat ar trebui sa fie Marti , cea ce nu s-a pomenit?
....poate se datoreaza oboselii...daca Sarbatoarea cade Dumnica....al 7-lea sabat....cade tot Duminica...nu cade sambata...numaratoarea e la fel.... desigur exculuzand faptul ca punctul de start difera.
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Da, deci personal cred că data corectă e 6 Sivan din mai multe motive. O să postez mai jos un citat dintr-un studiu personal despre această sărbătoare. Dar mai întâi aș vrea să amintesc ceva: dacă acele grupări de evrei consideră că nu e vorba despre o " a 7-a zi a unei săptămâni întregi" ( lucru care înseamnă că e vorba de grupări de câte 7 zile pentru că în Biblie scrie de "7 săptămâni întregi" ) neținând cont dacă acea "săptămână întreagă" începe cu Miercuri de exemplu și se termină cu Marți atunci aș vrea să știu despre care anume Sabat săptămânal e vorba, pentru că textul nu face nici cea mai mică aluzie la unul anume. Cu alte cuvinte, secerăturile puteau începe când se nimerea, sau când le cădea lor mai bine , important ar fi să înceapă într-o zi întâi a săptămânii ( într-o Duminică, pt că suntem români). Mi se pare copilăresc explicat. Dar în fine...
Oricum, indiferent cu ce zi a săptămânii se începe numărătoarea ( Omer) totuși fiind vorba de 7 săptămâni întregi ele vor cuprinde oricum și 7 Sabate săptămânale dar asta tot nu înseamnă că trebuie să fie vorba de o Duminică neaparat. Pentru că putem privi situația și astfel: dacă luăm ca referință anul acesta, prima zi de Omer este Miercuri. Urmează 7 săptămâni de câte 7 zile, fiecare conținând și câte un Sabat săptămânal. Ei, după ce trece al 7-lea Sabat săptămânal, în ziua în care se împlinește a 50-a zi de la numărare e de fapt ziua de sărbătoare. Deci în ziua a 50-a după al 7-lea Sabat săptămânal de la numărătoare nu trebuie să însemne neaparat prima zi de după Sabat și deci prima zi a săptămânii( Duminica) Pentru că textul Biblic Cornilescu (VDC) scrie "Până în ziua care vine după al 7-lea Sabat". Deci s-ar putea interpreta și că să treacă mai întâi al 7-lea Sabat și apoi ziua care va cădea să fie a 50-a să fie desemnată ca sărbătoare. Din punctul meu de vedere am scris la începutul subiectului undeva pe pag 1 că Biblia ortodoxă și cea de la 1688 au mai mare relevanță. Dar nu trebuie să se ia cineva după ce spun eu sau cei care au tradus acele Biblii. Numai că în felul acesta am putea armoniza ambele feluri de a fi tradus acel pasaj.
Însă ceea ce voiam eu să adaug ca argument că e vorba de 6 Sivan e Legământul prezent în cadrul acestei sărbători. Dacă vom fi atenți , vom observa că în această sărbătoare s-au încheiat 3 legăminte( sau cel puțin 3 am dedus eu deocamdată, poate vor fi fiind mai multe și mă ajutați și voi). La 2 dintre ele am putea calcula aproape cu exactitate data, iar pe al 3-lea îi lăsăm pe cei care vor să-l țină la o altă dată să o facă...
Iată un fragment dintr-un studiu personal despre această sărbătoare care mai trebuie încă prelucrat... Aici am abordat sărbătoarea din punctul de vedere al denumirilor ce le poartă și aici am copiat doar ce am scris referitor la această denumire:
Citat, Studiu personal: - Sărbătoarea legământului. "Exod 19:1,2. În luna a treia după ieșirea lor din țara Egiptului, copiii lui Israel au ajuns în ziua aceea în pustia Sinai. Dacă la începutul lunii Sivan poporul a ajuns la muntele Sinai putem calcula câteva zile până ce și-au așezat tabăra și dacă vom adăuga acele zile de sfințire vom putea considera făcând apel și la credință că în ziua de 6 Sivan Dumnezeu și-a rostit Legământul:
- Deuteronom 4:13 El Și-a vestit legământul Său pe care v-a poruncit să-l păziți, cele zece porunci; și le-a scris pe două table din piatră."
- Apoi, un alt legământ a fost încheiat cu Noe care a adus jertfă chiar de 6 Sivan : "Geneza 8:14 În luna a doua, în a douăzeci și șaptea zi a lunii, pământul era uscat de tot. 16 "Ieși din corabie, tu și nevastă-ta, fiii tăi și nevestele fiilor tăi cu tine!17 Scoate afară împreună cu tine toate viețuitoarele de tot felul care Sunt cu tine," Conform Bibliei animalelor le-au trebuit 7 zile să intre în corabie ( Gen 7:7-10) și deci tot atâtea le-au trebuit și să iasă. Apoi o altă remarcă importantă pentru calcul este că luna a II-a (Yiar) are întotdeauna 29 de zile ( pentru că Nisan are 30 întotdeauna din metode convenționale ale calendaristicii) Și atunci conform Gen 8:14 numărăm 7 zile: 28, 29(Yiar), 1, 2, 3, 4, 5(Sivan sau luna a III-a) și în 6Sivan Noe a adus jertfa iar Domnul a făcut un legământ cu el. "Geneza 9:8 Dumnezeu a mai vorbit lui Noe și fiilor lui care erau cu el și a zis: 9 "Iată, Eu fac un legământ cu voi și cu sămânța voastră, care va veni după voi;"
- Deasemenea vedem semnificația Noului Legământ împlinindu-se exact la această sărbătoare: Fapte 2:1 "În ziua Cincizecimii, erau toți împreună în același loc. 2 Deodată a venit din cer un sunet ca vîjîitul unui vânt puternic, și a umplut toată casa unde ședeau ei."
- Apostolul Pavel a păstrat încontinuare această sărbătoare: "Fapte 20:16 Pavel se Hotărâse să treacă pe lângă Efes, fără să se oprească aici, ca să nu peardă vremea în Asia; căci se grăbea ca, dacă-i va fi cu putință, să fie în Ierusalim de ziua Cincizecimii."
Nu vreau să devin cicălitor, dar sunt și acestea detalii peste care nu pot să trec indiferent când e vorba să calculez în ce dată se ține această sărbătoare...
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Frate Lica ma refeream la versetul 16 unde dupa parerea multora indica ca ziua inaintea celei de 50 -a ar trebui sa fie Shabat.
Sa numarati 50 de zile pana in ziua care vine dupa al 7-lea Shabat
Aurelc a scris:
Da, deci personal cred că data corectă e 6 Sivan din mai multe motive
Frate Ovi nu crezi ca era mult mai simplu daca aceasta sarbatoare ar trebui sa cada in fiecare an in 6 Sivan , Creatorul sa ne fi spus asa?
Cum de alte sarbatori ne-a dat date exacte si la aceasta nu a facut-o.
Eu sunt de parere ca tocmai din cauza ca nu cade in fiecare an in aceiasi data .
Cauza fiind secerarea spicelor. Daca orzul care inseamna Abib nu era gata de secerat se amana declarari luni intai a anului si se mai aduga o luna.
Rabini in schimb au recurs la echinoctiul de primavara, si daca se intampla ca 14 Nisan ( Abib ) sa cada inaintea echinoctiului se aduga inca o luna, pentru ca Pastile sa nu fie pre devreme.
In plus au schimbat Yom teruah(ziua trambitei) dandui alt nume Rosh Hashana care inseamna (Inceput de an )
Echinoctiul nu se gaseste in scriptura , iar Yom Teruah nu este Inceputul anului -Rosh Hashana(alte alterati la scriptura, si sa numai vorbim de tammuz)
Cu alte cuvinte, secerăturile puteau începe când se nimerea, sau când le cădea lor mai bine , important ar fi să înceapă într-o zi întâi a săptămânii
Cele 7 zile de azimi intotdeuna incorporeaza un Shabat in ele. In ziua de dupa Shabat din acea saptamana a azimilor asa cum este redat in Levet 23 :11 unde ne este prezentata sarbatoare azimilor .
Mai jos pun un link care explica mult mai detaliat (este in limba engleza) http://www.youtube.com/watch?v=v0nR2XgaG4k
iar pe al 3-lea îi lăsăm pe cei care vor să-l țină la o altă dată să o facă...
Ovi trebuie sa intelegi ca si acei care nu aleg sa tina 6 Sivan o fac tot din grija sa nu Il supere si nu pot sa treaca indiferent peste alte aspecte pe care poate tu sau alti nu le vad chiar acum.
In referire la studiul tau , este de admirat o astfel de dedicare, iar in acelasi timp avem nevoie de intermediul credintei cum tu ai spus pentru a crede ca exact asa au decurs lucrurile. Deci ar putea fi adevarat ,dar acelasi timp trebuie sa admitem ca este o speculatie.
Apostolul Pavel a păstrat încontinuare această sărbătoare
Intrebarea care ramane este daca Pavel a tinut aceasta sarbatoare in 6 Sivan sau nu?
In acordanta cu credinta Saducheilor care controlau Templul care exista pe vremea lui Pavel ,locul unde snopul trebuia adus , ei spun ca intotdeuna atat in perioada primului Templu cat si in periopada celui de-al II-lea Shavuot nu se tinea asa cum tin astazi Fariseii (in fiecare an in 6 Sivan)
Acesta, fiind cred eu si unul din motivul care rabinii in general nu vor reconstruirea Templului si reinstaurarea Levitilor, pentru ca ar pierde o mare parte din control, care le-ar reveni preotilor si levitilor din nou.
Tatal sa ne lumineze daca cumva suntem sub aluatul Fariseilor sau al Saducheilor,chiar si cu privire la aceasta sarbatoare.
Cat ne priveste , vom fi judecati doar cu cat ni s-a dat sa intelegem.
Avodah a scris:Frate Ovi nu crezi ca era mult mai simplu daca aceasta sarbatoare ar trebui sa cada in fiecare an in 6 Sivan , Creatorul sa ne fi spus asa?
Cum de alte sarbatori ne-a dat date exacte si la aceasta nu a facut-o.
Frate Daniel, dacă cu asemenea premize plecăm la drum în studiul Biblic, atunci îți poți pune întrebarea și invers: Nu crezi că era mult mai simplu să scrie?: "În ziua întâi a săptămânii, care urmează după Sabatul din timpul praznicului Azimelor să aduceți un snop ca pârgă a secerișului". Mie mi se pare că ar fi lămurit și neînțelegerile dintre Farisei și Saduchei și nici noi nu am mai avea de lucru să categorisim care-s mai vicleni și tot strică Cuvântul...
Nu știu care e sursa ta de învățătură dar din câte observ din toți evreii numai câțiva sunt buni. ( Glumeam)
Sincer să fiu, mi-ar place mie să fie scrise alte învățături mult mai confuze și/sau greu de înțeles din textul Bibliei atât de explicit pe cum ai vrea tu să scrie de 6 Sivan dar eu am încercat să demonstrez cu Biblia lucruri care se leagă de Legământul din 6 Sivan pe de-o parte și pe de altă parte vedem că ideea cu ziua de Sabat a fiecărei săptămâni poate fi foarte ușor confundată cu ziua a 7-a ca ordine, chiar dacă nu e vorba de Sâmbătă a fiecărei din cele 7 săptămâni. Oricum după cum am mai spus Calendarul atunci când este stabilit, ține cont și de seceriș,( că aceasta-i cea mai principală regulă dacă sunteți deacord) și de sărbătoarea trâmbiței și de multe , multe alte detalii. Acolo specialiști mari în astrologie și matematică " își prind urechile"- cum este o vorbă. Și asta tocmai pentru că cei care au încercat să țină " băbește" aveau erori mult mai mari... Să nu fim copii la minte, ci la răutate să fim prunci- așa ne învață Scriptura .
Iar dacă e vorba de documente istorice, hai să citim ceva istorie de prin Biblie că e cea mai bună
Citat VDC:Fapte 23:6 Pavel, ca unul care știa că o parte din adunare erau Saduchei, iar alta Farisei, a strigat în plin Sobor: "Fraților, eu Sunt Fariseu, fiu de Fariseu; din pricina nădejdii în învierea morților Sunt dat în judecată."
Deci Pavel era Fariseu, și tot el spune:
Fapte 20:16 Pavel se Hotărâse să treacă pe lângă Efes, fără să se oprească aici, ca să nu peardă vremea în Asia; căci se grăbea ca, dacă-i va fi cu putință, să fie în Ierusalim de ziua Cincizecimii.
1 Corinteni 16:8 Voi mai rămânea totuși în Efes până la Cincizecime,
Revin la ideea pe care am mai scris-o și pe alt topic: părerea mea e că dacă lui Pavel sau Domnului Isus nu-i convenea data la care se ținea sărbătoarea, indiferent cine o stabilea ( saducheii sau fariseii) af fi făcut vre-o remarcă în direcția asta pentru că el era fariseu, și acum ar fi avut ocazia să-și spună părerea că el nu mai depindea neaparat de iudeii necreștini de la Templu. Era fariseu și n-a făcut-o... nici asta nu îți dă de gândit ?
Vă doresc tuturor o sărbătoare binecuvântată și fie ca toți să fim niște " roade bune și bogate" în hambarul Marelui Stăpân al Universului !! Eu voi fi prin țară cu ajutorul Domnului zilele următoare și deci nu voi prea avea acces la net.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Iar dacă e vorba de documente istorice, hai să citim ceva istorie de prin Biblie că e cea mai bună
Citat VDC:Fapte 23:6 Pavel, ca unul care știa că o parte din adunare erau Saduchei, iar alta Farisei, a strigat în plin Sobor: "Fraților, eu Sunt Fariseu, fiu de Fariseu; din pricina nădejdii în învierea morților Sunt dat în judecată."
Deci Pavel era Fariseu, și tot el spune:
Fapte 20:16 Pavel se Hotărâse să treacă pe lângă Efes, fără să se oprească aici, ca să nu peardă vremea în Asia; căci se grăbea ca, dacă-i va fi cu putință, să fie în Ierusalim de ziua Cincizecimii.
1 Corinteni 16:8 Voi mai rămânea totuși în Efes până la Cincizecime,
Ovi eu inteleg ca Pavel a fost fariseu(adica credea in toate adaugirile din Legea Orala) pana la intalnirea lui cu Mesia, dar trebuie sa intelegi Templul era in picioare pe vremea lui.
Templul era condus de Saduchei, dupa cum am redat in alt mesaj mai sus, ca atare Sarbatoarea se tinea doar intr-un fel , in felul Saducheilor.
Fariseii au schimbat data sarbatori obligatoriu pe 6 Sivan ,doar dupa ce Templul a fost distrus si Partida Saducheilor au devenit minoritate.
Pe vremea lui Pavel nu exista calenadrul ce il folosim noi , ci exista Templu cu Sanhedrinul care observau coacerea spicelor si nu echinoctiul.
Din aceasta cauza Pavel nu a avut nimic de ripostat la acest subiect pentru ca toti (farisei si saducheii)il tineau asa cum scriptura cere.
Revin la ideea pe care am mai scris-o și pe alt topic: părerea mea e că dacă lui Pavel sau Domnului Isus nu-i convenea data la care se ținea sărbătoarea, indiferent cine o stabilea ( saducheii sau fariseii) af fi făcut vre-o remarcă în direcția asta
Pe vremea lor nu era nimic de stabilit pentru ca nu era calendarul cu regulilile lui de mutare a unor date a sarbatorilor , ci era sistemul stabilit de Creator(urmarirea luni si spicelor )care Saduchei o faceau.
Ca sa scapam de confuzie zic si eu ca si tine : hai sa mergem la scriptura , si mai exact hai sa mergem la ce Yahshua ne invata :cand incepe numaratoarea omerului , cand se prezinta primul rod, lucru la care vad ca nu ai apelat deloc in studiul tau.
Yahshua nu a lasat femeile sa il atinga in dimineata de Duminica cand ele s-au dus la mormant , ci le spune ca inca nu a fost prezentat Tatalui.
Pe urma mai tarziu tot in aceiasi zi se reintoarce si se arata ucenicilor care erau cu usa inchisa.
Problema rezolvata. Pe vremea Templului asa cum zic Saducheii primul rod se prezenta Tatalui in prima zi de dupa Shabatul din saptamana azimilor. Yahshua a fost prezentat Tatalui ca primul rod in prima zi de dupa Shabatul din saptamana azimilor.
Oameni buni cum putem sa spune ca este o coincidenta?
Pentru mine a devenit foarte simplu :a doua zi dupa Shabat nu a doua zi dupa sarbatoarea azimilor.
Yahshua clarificand si mai precis ziua cand snopul era prezentat , si anume ziua cand El insusi a fost prezentat .
Timpul le va clarifica pe toate, si in special va da la iveala aluatul rabinilor, iar cu timpul vom vedea tot mai clar invârtelile lor .
Adevarul va iesi la iveala .Pana atunci stim doar cat ni s-a dat.
1 Cor 15:22
Si dupa cum toti mor in Adam, tot asa . toti vor invia in Mesia;
23 dar fiecare la randul cetei lui. Mesia este cel dintai rod ; apoi la venirea Lui cei ce sunt ai lui Mesia.
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Deconectat
RE: Cincizecimea
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
Pavel se hotarase sa treaca pe langa Efes , fara sa se opreasca aici, ca sa nu piarda vremea in Asia; caci se grabea ca, daca -i va fi cu putinta sa fie in Ierusalim de ziua Cinzecimii.
Sora Valentina , noi incercam sa calcam pe urmele lui , intrucat credem ca el a calcat pe urmele Mantuitorului.Faptul ca cercetam lucrurile arata importanta care o dam acestor lucruri.
Cand este cu putinta mergem si noi la Ierusalim. Daca nu este posibil ne bucuram fiecare pe unde ne aflam si cred ca Tatal zambeste la osteneala noastra , de a Pazi Sarbatorile Lui , cum ne sta mai bine in putinta, si in acelasi timp refuzand sarbatorile false, care majoritatea crestinilor nu sunt curiosi de unde provin, si cine e cel care se bucura de aceste abateri.
Sarbatorind Sarbatoarea recunoastem autoritatea Divina si aratam supunere .
Sper ca intr-o zi si dmv. sa dati importanta acestor zile instituite de Creator , si sa puteti intelege aceasta bucurie cu care noi asteptam aceste zile si praznice .
avodah a scris:Pe vremea lor nu era nimic de stabilit pentru ca nu era calendarul cu regulilile lui de mutare a unor date a sarbatorilor , ci era sistemul stabilit de Creator(urmarirea luni si spicelor )care Saduchei o faceau.
Ca sa scapam de confuzie zic si eu ca si tine : hai sa mergem la scriptura , si mai exact hai sa mergem la ce Yahshua ne invata :cand incepe numaratoarea omerului , cand se prezinta primul rod, lucru la care vad ca nu ai apelat deloc in studiul tau.
Yahshua nu a lasat femeile sa il atinga in dimineata de Duminica cand ele s-au dus la mormant , ci le spune ca inca nu a fost prezentat Tatalui.
Pe urma mai tarziu tot in aceiasi zi se reintoarce si se arata ucenicilor care erau cu usa inchisa.
Problema rezolvata.
Pe vremea Templului asa cum zic Saducheii primul rod se prezenta Tatalui in prima zi de dupa Shabatul din saptamana azimilor.
Yahshua a fost prezentat Tatalui ca primul rod in prima zi de dupa Shabatul din saptamana azimilor.
Oameni buni cum putem sa spune ca este o coincidenta?
Frate avodah, eu înțeleg destul de clar că a fost vorba de o duminică în ziua învierii. Dar poate nu te-am înțeles pe tine încă destul de clar..: tu nu crezi că acea duminică era și 16 Nisan ?? Pentru că observ că scrii " Problema rezolvată" Dar, chiar că e rezolvată în acel an în care 16 Nisan a căzut duminica, dar în rest nu va putea argumenta nimeni niciodată că faptul că scrie acolo " Shabat" e vorba de Sabatul săptămânal. Și ca un exercițiu de traducere , te-aș ruga să ne reproduci și nouă, forumiștilor textul acesta din cel ebraic pe care l-ai folosit mai sus:
Citat VDC:Levitic 23:32 Aceasta să fie pentru voi o zi de Sabat, o zi de odihnă, și să vă smeriți sufletele în ziua aceasta; din seara zilei a noua până în seara următoare, să prăznuiți Sabatul vostru.
Eu știu că toate zilele de sărbătoare în care e poruncită odihna de către Creator pot fi numite și zile de Sabat, pentru că sunt zile de odihnă. Dacă cineva înțelege altfel, atunci rămâne să dezbatem și acest aspect în principiu încercând să rămânem la subiectul "Cinzecime"
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
שׁבת שׁבתון הוא לכם ועניתם את־נפשׁתיכם בתשׁעה לחדשׁ בערב מערב עד־ערב תשׁבתו שׁבתכם׃
In limba ebraica levetic 23:32 apare Shabat Shabbaton שבת שבתון
care nu trebuie sa se confunde cu Marele Shabat שבת הגדול
care apare in Ioan 19:31
Sabbaton s-ar traduce "Shabat special "care si acesta se imparte la randul sau in doua (Shabat si odihna)
Shabaton nu apare in textul :
עד ממחרת השבת השביעת תספרו חמשים יום והקרבתם מנחה חדשה ליהוה׃
Sa numarati 50 de zile pana in ziua care vine dupa al 7-lea Shabat si atunci sa aduceti un nou dar de mancare lui יהוה
;
cea ce indica ca este vorba de Shabatul Saptamanal .
Shabat Shabaton cu semnificarea de Shabat apare la Sarbatoarea Trambitei si Corturi ,(Lev : 23:24, 23:39, 23:39.).;
iar Shabat Shabbaton cu semnificatia de odihna, apare la Sabatul saptamanal din :Exod 16:23, 31:15, 35:2. si in Lev: 16:31, 23:3, 23:32, 25:4, 25:5.
Aici este dictionarul explicativ al cuvantului Shabbaton: H#7677 http://www.qbible.com/h/7677.html
Revenind la 16 Nisan
Scriptura ne spune in Matei 12 :40
Caci dupa cum Iona a stat trei zile si trei nopti in pantecele chitului , tot asa si Fiul omului va sta trei zile si trei nopti in inima pamantului.
textul nu spune 2 nopti cum ar reiesi daca se insista ca acea zi de Duminica a fost 16 Nisan.
Dupa cum tu spui Yahshua ar fi murit Vineri cea ce nu este posibil , daca tinem cont de semnul ce ni s-a dat prin Iona(3 zile si 3 nopti).
Sa presupunem:
14 Nisan-Vineri -I-a zi
Vineri spre Sambata-I-a noapte 15 Nisan-Sambata -II-a zi
Sambata spre duminica -II-a noapte 16 Nisan-Duminca -dimimineata deja nu a mai fost in mormant
. Unde este a III-a zi decum a III-a noapte????
In ordine ca textul din Matei sa se fi putut implini ar fi trebuit sa moara in ziua de Joi
14 Nisan Joi-I-a zi
Joi spre Vineri -I-a noapte 15 Nisan -Vineri - a II-a zi
Vineri a -II-a zi
Vineri spre Sambata_a II-a noapte 16 Nisan -Sambata a III-a zi
Sambata spre Duminica - a III-a noapte. 17 Nisan- Duminica diminiata deja a fost inviat , iar tot in aceiasi zi a fost prezentat ca primul rod , asa cum textul din Levetic ne spune:
A doua zi dupa Shabat care evident este Duminica sa se aduca primele roade
3 zile si trei nopti exact ca si Iona ,unde Yahshua ne spune ca va fi singurul semn;
Doar daca neglijezi acest text sau semn vei putea sustine ca 16 Nisan a fost Duminca in acel an, din cauza ca atunci trebuie sa susti ca 14 Nisan a fost Vineri.
Personal încă nu am găsit dovezi care să arate că Domnul Iisus a stat în mormânt exact 72 de ore. De aceea nu cred în această idee lansată mai sus. Dar ca să nu deviem de la subiect pun aici un link de la explicația mea la subiectul acesta cu învierea Domnului http://www.melhisedec.ro/forum/viewthread.php?forum_id=24&thread_id=92&pid=3267#post_3267
Sau pentru cine vrea să caute manual; Sărbătorile Domnului, Paștele, "Cât timp a stat Mesia în mormânt? "
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Frate avodah eu incerc, de obicei, sa nu contrazic pe forum ci sa scriu pentru zidire. De aceea am inceput...si nu m-am oprit in a cerceta ceea ce sustii tu!
As vrea sa aduc insa inca un aspect pe care am observat ca tu l-ai omis in acest punct. Asa cum stim si suntem de comun acord sarbatorile sunt cele in care putem gasi planul de mantuire pentru om...ele sunt moedim...timpuri stabilite.
Nu este cazul sa mentionez implinirea in Mesia a unor puncte din sarbatori pentru ca nu este cazul deoarece pot fi gasite in alta parte si, mai mult de atat, ele sunt cunoscute foarte bine de catre tine. Asadar avem, in acest moment, doua posibilitati (sau doua unghiuri) prin care putem privii la sarbatori si anume:
1. De la Exod la Mesia
2. De la Mesia la Exod
Ce vreau sa pun cu aceasta?
1. Daca plecam de la exod mergand prin sarbatori le vom gasi pe fiecare ca fiind un moed...timp stabilit. Adica vom gasi sarbatoarea Pastelor care a marcat exodul....iar in Mesia a avut loc Jertfa suprema. Privind la leganarea snopului gasim snopul (omer) iar apoi invierea lui Mesia (aici deja apar probleme in intelegera mea...pentru ca daca Mesia nu a inviat de omer...atunci moedul (timpul stabilit)...nu mai este timp stabilit!)
Mai departe trecand la Cincizecime sau Shavuot vom gasi Sarbatoarea ca un moedim (exculdem momentan faptul ca exita doua opinii referitor la care este timpul exact) insa problema apare mai departe....pentru ca daca mergem in timpul dupa Mesia imediat avem o implinire precum am avut cea de la prima sarbatoare insa daca nu este pe 6 Sivan...nu avem ce sa se implineasca...deoarece la Shavuot a avut loc coborarea Duhului Sfant si prin asta scrierea poruncilor in inimii dupa cum era propocit...insa daca Darea Legii nu a avut loc pe 6 Sivan odata cu sarbatoarea...nu mai este un moed. referitor la Pesah Yeshua HaMashia a spus ca este timpul lui...si asa a fost..dar de ce crezi ca darea legii nu are nici o legatura cu Shavuot cand de Shavuot a avut loc o adancire in profunzimea Torei (prin coborarea Duhului Sfant).
2. Daca mergen inapoi aveam aceeasi problema: Avem implinirea (partiala, deoarece implinirea totala sau desavarsirea va avea loc in cer) dar nu avem ce sa se implineasca (ma refer la darea Torei pe Sinai)? Daca Duhul Sfant ne este calauza...si legea a fost o calauza (si mai este)...oare nu ar trebui ca ea sa fi fost data candva intr-o zi ca aceasta (s-ar putea intreba cineva care gandeste in contextul "moedim"?
Ceea ce vreau sa spun de fapt este ca analizant parerea ta cu privire la datra zile de Shavuot nu a adus decat dereglari (desigur in intelegerea mea) in intelegerea si implinirea cu precizire a planului de mantuire gasit in sarbatori si implinit prin Mesia.
Acum as putea intreba si eu: Chiar crezi ca este o concidenta(in intelegerea noastra) intre darea legii si coborarea Duhului Sfant ca data calanderistica?
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Personal încă nu am găsit dovezi care să arate că Domnul Iisus a stat în mormânt exact 72 de ore. De aceea nu cred în această idee lansată mai sus.
Nici nu o sa gasesti vreodata. Scriptura nu mentioneaza ca Yahshua va sta 72 de ore in inima pamantului.
In schimb scriptura este foarte clara ca va sta 3 zile si 3 nopti.
Matei 12:39
. Drept răspuns, El le-a zis: "Un neam viclean și preacurvar cere un semn; dar nu i se va da alt semn, decât semnul proorocului Iona
.
Semnul a fost 3 zile si 3 nopti care nu inseamna neaparat 72 ore.
Este singurul semn pe care l-am ignorat atata vreme, din cauza sa ne iasa acea Duminica 16 Nisan, fara sa fi cunoscut ca de fapt exista evrei care spun ca pe vremea Templului primele roade se aduceau intotdeuna in prima Duminica din Saptamana Azimilor .
Doar in acest fel putem rezolva problema .
1 . Nu sucim cuvintele Mantuitorului, si credem ca a fost in mormant 3 zile si 3 nopti.
2. Credem ca El a fost primul rod si a fost prezentat inaintea Tatalui in acea Duminica , cand de fapt se aduceau primele roade inaintea Tatalui.
Nu sunt coincidente , ci toate s-au intamplat la cea mai mare exactitate.
Sa cautam zilele nu orele . De ce deviem de la ce scriptura ne spune?
Dane, ți-am scris dincolo, la sărbătoarea Paștelor, la secțiunea " Cât timp a stat Mesia în mormânt" vreo 9 dovezi din Biblie cu versete distincte din cărți diferite, deci cu autori diferiți dovada că Mesia a înviat a treia zi. Pentru mine acest lucru îmi dă dreptul să cred că e vorba de 3 zile simbolice și nu de o perioadă rigidă de "trei zile și trei nopți" Oricum, dacă tu susții că e vorba de 3 zile și 3 nopți la propriu și totuși nu vrei să accepți că acestea trebuie neaparat să aibă 72 de ore atunci îmi pare rău pt tine, dar cred că o să închei discuția asta cu tine aici pt că nu mai are rost... Observ că pentru tine e mai important ce spun oamenii ( adică istoria despre saduchei, cu toate că în realitate istoria e mult mai complicată decât pare să fie la suprafață) decât ce vorbesc atâtea evenimante Biblice pe care văd că le-au desfășurat aici câțiva forumiști. E ok, crede cum te îndeamnă inima și Domnul să ne ajute să ajungem la deplina cunoștință a adevărului pe toți. Fi binecuvântat
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Ovi daca tu esti in Austria si vei vizita o persoana in Ro., si ii vei spune acelei persoane ca traseul iti va lua din Austria in Ro. "trei zile si trei nopti"-aceasta nu inseamna neaparat exact 72 de ore .
Daca la tine nu face sens ce spun , parerea de rau e reciproca.
Nu trebuie sa iti para rau, ci simplu trebuie sa acepti ca alti oameni inteleg diferit acelasi lucru.
Sunt convins ca intr-o zi si eu si tu vom ajunge sa vedem la fel, dar pana atunci sa nu ne disconsideram .
Observ că pentru tine e mai important ce spun oamenii ( adică istoria despre saduchei, cu toate că în realitate istoria e mult mai complicată decât pare să fie la suprafață)
Din contra scriptura spune ca va sta " trei zile si trei nopti "in mormant, si singura modalitate ca acest text sa fie adevarat (evidenta ca El a fost Mesia), este sa negam istoria inventata de catolici cu Vinerea Mare , si sa calculam 3 zile si trei nopti inapoi din ziua de Duminica cand El li S-a aratat.
Mie mi se pare ca cei ce nu vor sa faca acest lucru asculta de invatatura oamenilor, si rabinilor care au fixat sarbatoarea Shavuot(saptamani) in data de 6 Sivan , cand de fapt aceasta "data" nu a fost data in Torah .
Pentru a afla data acestei sarbatori de fapt trebuie sa se numere 49 +1 de zile de a dua zi dupa Shabat. Cea ce nu mai este necesar , daca ne luam dupa invataturile rabinice, care au fixat aceasta data pe 6 Sivan pentru totdeuna(sau cel putin pana va reveni Mesia )
Frate Lica imi pare rau de delegrari, dar nu stiu cum ai ajuns tu la concluzia ca eu neg legatura dintre Shavuot si darea Legi.
Nici nu cred ca este o coincidenta intre darea Legi si darea Duhului Sfant.
Frate Lica desi in Torah nu este specificat ca exact la Shavuot au fost darea legi , Exod 19 ne aduce exact in preajma acestei saptamani daca numaram inapoi 50 de zile.
In cea ce diferim este data de 6 Sivan. Daca cercetezi o sa afli ca scholari (sages)rabini nici ei intre ei nu se agreiaza la aceasta data ca primire a torei.
In Talmud sunt pareri diferite cu privire la data exacta cand a fost darea legi.
Daca mergem pe premisa mea (calculand dupa Shabatul saptamanal)
1. Darea legi a avut loc ziua de Shavuot , dar care nu este neaparat necesara sa fi fost pe 6 Sivan ,ci in ziua dupa al saptelea Shabat care a fost o Duminica ,data care variaza.
2.Mesia a fost prezentat ca "intaiul rod dintri cei morti" in ziua de Duminica
2. Pogorarea Duhului Sfant a avut loc exact la sarbatoarea Shavuot .
...oare nu ar trebui ca ea sa fi fost data candva intr-o zi ca aceasta?
Ba da , asa cred si eu ca a fost data exact intr-o zi ca aceea.
Tine minte .
La El nu exista coincidenta .
Mesia a fost prezentat ca prim rod in ziua intai a sptamanii .
Asa cum uni evrei in Israel (care nu cred in El)aduc primul rod in fiecare an , si in ziua de azi, si anume :In prima zi din saptamana dupa Shabatul saptamanal.
Ma bucur ca vad ca cercetezi , iar daca nu ajungem la aceiasi concluzie nu inseamna ca nu mai suntem frati.
Te vad un om umil si Tatalui ii plac mult astfel de oameni, si sunt sigur ca te va rasplati cu multe binecuvantari spirituale.
Esti tanar si dornic de al descoperi cat mai indeaproape , si se vede ca Legea S-a este inlauntru inimi tale, cea ce este un suvenir in ziua de azi.
Ma bucur sa te am alaturi in aceasta lupta spirirtuala ,chiar daca in unele vedem diferit.
Sa aveti Pacea .
Dane, eu intenționat te-am făcut să mă convingi că de fapt nu e vorba de 3 zile și 3 nopți concrete și întregi care dacă ar fi așa, ar trebui să aibă 72 de ore exact (!) , ci de trei zile simbolice. Mântuitorul însuși a afirmat într-o împrejurare "Nu sunt 12 ceasuri într-o zi?" ( Ioan 11:9 ) deci El știa foarte bine că o zi are 24 de ore. Dacă chiar vrei să fi riguros, fi până la capăt (dar, poate nu vrei să fi pentru că nu-ți mai dau calculele în felul ăsta și atunci te mulțumești să nu-mi dai mie dreptate ci să spui cu alte cuvinte " N-au fost 72 de ore câte ar fi trebuit să fie conform expresiei, dar au fost mai multe decât zic eu , mă refer la mine, Ovi) Pentru mine, conform cu o mulțime de versete faptul că a prins ceva din fiecare zi, poate fi considerat ca zi în care a stat în mormânt. Am arătat în sensul acesta o duzină de versete dincolo la subiectul cu Mesia în mormânt.
O altă dovadă e faptul că eu nu am auzit să existe evrei care să creadă că Legământul lui YHWH cu poporul evreu prin cele 10 porunci nu a fost dat la 6 Nisan. De aici paralela foarte importantă cu legământul celor din NT prin Duhul Sfânt. ( Interesează-te dacă saducheii cred că DOMNUL s-a prezentat prima dată poporului la o altă dată decât 6 Sivan .
Și încă ceva... dacă vrea cineva să creadă, există dovezi că Mesia cu ucenicii, cu fariseii ( și eu cred că și saducheii ( cărturarii) erau acolo pentru că îi întâlnim și în contextul dinainte de textul din Luca 6:1-5 și după el. Textul dintr-o Biblie destul de fidelă ( Buc.2001) spune așa:
Și a fost că, în "n" sabat, El
trecea prin semănături; și ucenicii Săi smulgeau spice și mâncau,
frecându-le cu mâinile
Acum întrebarea se pune: ce căutau farisei cu cărturarii și ceilalți tocmai în zi de Sabat în lanul cu spice ?? Răspunsul ni-l dă nota de la subsol al notiței cu numele "n":
"n" -Unele ms. ad. al doilea după primul (potrivit sărbătorilor iudaice
din Lev. 23)
. Deci e vorba de faptul că erau într-o zi de Sabat săptămânal, dar acel Sabat era a doua zi ( după prima a sărbătorii) de azime, deci 16 Nisan Ah, și încă ceva. Calendarul evreiesc actual, indiferent de cine e făcut ( nu știu câți farisei și câți saduchei erau la alcătuirea lui, poate ne ajuți tu) mai are unii ani în care sărbătorile cad în zile ce nu se încadrează în regula generală, asta tocmai pentru că el respectă regula Biblică mai mult decât tradițiile pe care și le-au fixat ei la unele sărbători.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
...există dovezi că Mesia cu ucenicii, cu fariseii ( și eu cred că și saducheii ( cărturarii) erau acolo ....
Am impresia ca confuzi saducheii cu carturari. Mai jos sunt expuse aceste diferente ce emanolake le-a postat :
CARTURARII:
Desi apar ca unele dintre cele mai neatractive personaje ale Evangheliilor, carturarii au indeplinit una dintre cele mai importante slujbe spirituale din Israel. Datoria lor era sa multiplice prin copiere exemplarele scrierilor sfinte. Cu timpul ei au ajuns sa cunoasca extraordinar de bine " litera " Scripturii si treceau in popor drept o clasa chemata sa imformeze si sa corecteze in probleme de invataturi Biblice. Luca ai numeste: " invatatori ai Legii " (Luca. 7:30). Orgoliul lor scolastic i-a pus repede in conflict cu Domnul Isus, care desi nu studiase in nici una din scolile lor, isi permitea sa intrepeteze Scriptura in fata poporului intr-un fel nou si nemai intalnit in " traditie ". Popularitatea " invatatorului " din Nazaret era vesnic o pricina de invidie pentru clasa carturarilor ( Mat. 7:28-29).
. SADUCHEII:
Potrivit traditiei, numele acestei grupari se trage de la preotul Tadoc, care a functionat ca mare preot pe vremea lui David si Solomon ( 2Cron.31:10; Ezec. 40/46; 44/15; 48/11). In vremea Domnului Isus,numele de " saducheu " acoperea intreaga clasa a preotimii lui Israel. Ei au detinut puterea politica si au fost grupul care a condus viata civila din iudaism in timpul dinastiei irodiene. Ca specific religios, saducheii aderau cu strictete la intrepetarea literala a Legii, dar nu credeau in existenta ingerilor si spiritelor ( Fapt. 23/8). Pare curios dar aceasta fractiune religioasa din poporul evreu nu credea nici in nemurirea sufletului, nici in existenta de dupa moarte. Opozitia lor fata de Domnul Isus a fost fioroasa. Ana si Caifa si-au dat mina in noapte ca sa-l rastigneasca, iar dupa inaltarea la cer, preotimea a continuat sa staruiasca in necredinta si au dezlantuit o crunta persecutie impotriva Bisericii: " Insa marele preot si toti cei ce erau cu el, adica partida saducheiilor, s-au sculat plini de pizma, au pus mainile pe apostoli, si i-au aruncat in temnita de obste " ( Fapt. 5/17,18). Necredinta lor in vesnicie i-a facut sa fie "oportunistii " vremii. Compromisurile lor cu stapanirea romana i-au ajutat sa-si mentina pozitiile si puterea. Uriti in taina de popor, ei au disparut de indata ce, dupa distrugerea Ierusalimului, a incetat si suportul lord in partea autoritatilor imperiale. Spre fericirea lor, un toti preotii au staruit in greselile saducheilor,in cartea Faptele Apostolilor gasim urmatoarele: " Cuvantul lui Dumnezeu se raspindea tot mai mult,numarul ucenicilor se inmultea mult in Ierusalim,si o mare multime de preoti veneau la credinta. "( Fapt. 6/7).
Daca acestia din urma acopereau intreaga clasa a preotimii, este inca o confirmare ca in aceea vreme Shavuot nu se tinea in data ce farisei au stabilit-o mai tarziu ca 6 Sivan in fiecare an.
Sunt constient ca calendarul a fost de mare ajutor in perioada exilului, atat pentru karaiti cat si pentru rabiniti.
Odata reintorsi la vechiul pamant , karaiti au lepadat acest calendar si s-au reintors la vechile origini de a urmari luna noua si coacerea spicelor pentru declararea primei luni din an Aviv(Nisan).
In acelasi timp ei nu respecta aceste reguli (Dechiyah)facute de rabini ,in care se amana unele date ale unor sarbatori in favoarea datinelor.
Daca cercetezi o sa afli chiar in Talmud opinii diferite in legatura cu primirea Torei in ce data a avut loc aceasta.
Faptul ca insusi Scriptura nu ne da o data specifica, denota faptul ca Shavuot nu a fost prestabilit in 6 Sivan de catre Creator.
Shavuot desemneaza inceputul anului , prima luna pentru Israel.
Aceasta nu era prestabilita asa cum calendarul a facuto, ci trebuia declarata in urma observari a luni noi si coacerea spicelor .
Din aceasta cauza se poate vedea de ce Creatorul nu a fixat o data fixa pentru aceasta sarbatoare, pentru ca daca spicele nu erau la stagiul cerut nu se anunta 1 Abib.
In fine in legatura cu cele 72 de ore , mie mi se pare ca tu esti rigid , prin faptul ca daca nu sunt exact 72 de ore semnul lui Iona devine simbolic, ca atare nu s-a intamplat exact cum El a prevestit.Prin faptul ca vrei sa sutii ca a murit intr-o zi de Vineri, anulezi semnul 3 zile si 3 nopti.
Chiar daca ai ai scoate cumva 3 zile , de Vineri pana Duminica nu ai cum sa dovedesti a 3 noapte.
De ce nu ar fi putut acea zi sa fie una de Joi?
In acest fel de Joi pana Duminica dimineata ai parte de 3 zile si 3 nopti.
Stiu de ce . Pentru ca noi nu am stiut ca sunt evrei care sarbatoresc Shavuot in ziua intai a saptamani, astfel am acceptat sa anulam semnul "celor 3 zile si 3 nopti" declarandul simbolic pentru ca sa ne iasa 16 Nissan acea Duminica(primele roade).
Odata ce am aflat ca de fapt sunt evrei care tin Shavuot in acest fel , lucru care confirma invierea respectiv prezentarea ca primul rod a lui Yahshua, toate au inceput sa faca sens.
Atat primul rod cat si 3 zile si 3 nopti.
Doar in acest fel s-a putut implini cea ce El a spus ca se va intampla.
Nu avea cum sa fie simbolic , pentru ca semnul a fost dat in special pentru farisei, si a trebuit sa se intample ca atare.
Karaiti mi se par evrei care le pasa mai mult despre ce Torah spune decat despre ce cutare sau cutare Rabin spune in Talmud.
Nu au toate balivernele rabinice , cu adugarile la cuvant si sunt mult mai deschisi spre mesianism .
Or fi ei perfecti. Nu , dar cel putin nu sunt bagati in traditi pana in gat , incat sa nu mia poti discerne ce e traditie si ce este adevar.
Am dat de traditii rabinice la care ar sta mața in coada vorba aceea , de care imi este rusine nici macar sa le postez, cea ce m-a determinat sa studiez mai indeaproape traditile rabinice.
Cu cat studiezi mai mult despre ele cu atat realizezi pe ce baza Catolicismul si-a instaurat principiul de functionare , control si monopolizare a maselor de oameni.
Sistemul rabinic este un sistem corupt si departe de Elohim. Cu cat te adancesti realizezi cat de departe au ajuns.
Stiu ca nu aveti cum sa intelegeti ce vorbesc , dar poate intr-o zi o sa ajungeti si voi sa va lamuriti. Pana atunci cercetati toate lucrurile si nu va lasati inselati.
Daca majoritatea evreilor fac un lucru intr-un fel nu inseamna neaparat ca este si voia Lui.
Lumea incepe asi pune intrebari , nu va fie frica !!!
Fiind in preajma acestei sarbatori (acum a trecut deja) am studiat articolele de pe acest forum si am vazut dezbaterea cu privire la data tinerii sarbatorii Cincizecimii. Aceasta tema a fost un punct de dezbatere (si dezbinare) de peste doua mii de ani si va ramanea in continuare. Speram pentru noi sa fie numai un punct de dezbatere, nu si de dezbinare. Incercam sa ne spunem parerea in lumina Bibliei, scrierilor avute la dispozitia noastra, invataturile inaintasilor nostri.
In primul rand, ma alatur si eu celorlalti care si-au exprimat parerile la acest subiect cu intentia de a cerceta cuvantul lui Dumnezeu in scopul implinirii Lui cat mai bine.
Simt nevoia sa intervin si eu cu ceva pareri asupra datii sarbatorii. Am sa ma limitez numai la ideiile principale iar daca va trebuie, am sa mai revin.
Eu cred ca data sarbatorii de pe calendarul evreiesc (6 Sivan) este cea correcta.
Pe langa argumentele aduse pana acum, completez la acest subiect, dar dintr-un alt unghi/versete care nu cred ca au fost discutate in detalii.
In Lev. 23:14 scrie: "Sa nu mancati nici paine, nici spice prajite sau pisate pana in ziua aceasta cand ve-ti aduce un dar de mancare Dumnezeului vostru. Aceasta este o lege vesnica pentru urmasii vostri, in toate locurile in care ve-ti locui".
Intelegerea acestui verset cred ca este importanta aici.
Acest verset este continuarea versetelor din Lev. 23:10-13 unde se vorbeste despre secerisul semanaturilor, aducerea si leganarea snopului, aducerea darului de mancare/ arderii de tot, toate legate de inceputul sarbatoarii Pastelor si unele de altele intr-o succesiune imediata, nu cu pauze si intervaluri.
In Iosua 5:10-12 spune asa: "Copii lui Israel au tabarat la Gilgal; si au praznuit Pastele in a patruspezecea zi a lunii, spre seara, in campia Ierihonului. A doua zi de Paste au mancat din graul tarii, azimi si boabe prajite; chiar in ziua aceea au mancat. Mana a incetat a doua zi de Paste, cand au mancat din graul tarii. Copii lui Israel n-au mai avut mana, ci au mancat din roadele tarii Canaanului in anul acela".
Deci, daca in Lev 23:14 (citat mai sus) Dumnezeu interzicea mancarea spicelor din noua recolta pana cand snopul era leganat de preot si se aducea jertfa de mancare, si in Iosua 5:10-12 arata ca a doua zi de Pasteau mancat din griul tarii, azimi si boabe prajite, atunci inseamna ca snopul a fost deja secerat si leganat de preoti a doua zi de Paste pentru ca ei sa poata sa manance din graul tarii.
Mergand mai departe, in Deut. 16:9 scrie: "Sa numeri sapte saptamani de cand vei incepe seceratul graului".
Deci daca poporul Israel a mancat spice si boabe a doua zi de Paste, (snopul a fost secerat) atunci numaratoarea celor sapte saptamani a inceput de a doua zi de Paste (de cand a inceput seceratul graului).
In Iosua 5: 10-12 este scos in evidenta si accentuat trecerea Pastelor ca dand dezlegare poporului sa manance din spice , nu trecerea Sabatului saptamanal. Daca ar fi trebuit ca trecerea Sabatului saptamanal sa le fi dat dezlegare sa manance spice cred ca ar fi fost mentionat asa si scos in relief ca atare, dar aici vedem caci trecerea Pastelor este mentionata nu trecerea Sabatului saptamanal.
Sa mai punem si o alta ipoteza. Daca leganarea snopului ar fi trebuit facuta a doua zi dupa Sabatul saptamanal adica Duminica, iar Pastele ar fi picat intr-o zi de Luni, atunci poporul Israel ar fi trebuit sa astepte sase zile pana Duminica ca sa fie leganat snopul si poporul sa poata manca din graul tarii/roadele secerate. Totusi Iosua le-a permis Israelului sa manance din spicele tarii a doua zi de Paste.
Sunt mai multe de spus la acest subiect dar ma limitez aici deocamdata. Astept raspunsuri, parerei cu privire la legatura dintre aceste versete si inceputul numaratorii omerului si consecvent al sarbatorii.
PS: Am mai incercat sa postez acest mesaj acum vreo cateva zile dar nu a aparut, deci i-l pun a doua oara (cu ceva editari fata de primul) - sper sa mearga acum.