Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Pacea să fie între zidurile tale, și liniștea în casele tale domnești!"
Psalmii 122:7

Cugetarea zilei
"În lumânare, esențialul nu este ceara care lasă urme, ci lumina."

Antoine de Saint-Exupery

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 6
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Sărbătorile Domnului | Sărbătoarea Cincizecimii
Pagina 1 din 10 1 2 3 4 > >>
Deconectat Cincizecimea: Sărbătoarea Biblică de actualitate
abdon
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
287. Postat la 20/09/2009 20:15 - 5704z3h34m
Este o sarbatoare instituita de Domnul, cu un scop bineprecizat.

De ce in ziua de astazi este confundata (numele sarbatorii) cu Rusalile?
Deconectat RE: Cincizecimea
Aurelc
288. Postat la 20/09/2009 20:18 - 5704z3h31m
Pentru ca acei care sarbatoresc aceasta sarbatoare nici macar nu o tin la data stabilita de Dumnezeu si deci...ei tin o alta sarbatoare... pe care o pot numi cum vor ! Oricum e instituita de oameni

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
abdon
289. Postat la 20/09/2009 20:24 - 5704z3h26m
Bine, dar lumea creștină susține că la Rusalii a avut loc pogorârea Duhului Sfânt
Aurelc
290. Postat la 20/09/2009 20:25 - 5704z3h24m
Mda, aparent așa ar părea să fie, dar uite ce scrie până și în "DEX"-ul meu despre această denumire:
DEX: "Rusalie,rusalii" =Sarbatoare religioasa crestina, cu stravechi origini mitologice, provenind din ritualuri de pomenire a mortilor(!) care cade la 50 de zile dupa Pasti "
(Pastile ortodoxe sau catolice..dar nu ale Domnului care sunt in 14 Nisan) E o diferenta diametral opusa intre "Sarbatoarea Cinzecimii" si "Rusalie" daca imi dai voie sa completez...

Titlul de Rusalii nu exista in biblia originala, el a fost adaugat de oameninumai ca lucrurile sa fie mai confuze si complicate pentru unii. Eu ii multumesc Domnului ca mi-a aratat aceste lucruri din Cuvantul Sau si nu a trebuit sa le invat de la oameni. Oamenii sunt partinitori si fiecare isi trage focul sub oala lui dar Biblia are intotdeauna dreptate! Smile Multa binecuvantare sa aveti!

Deci Duhul lui Dumnezeu nu s-a pogorat la "Rusalii" ci la "CInzecime" ! -Asa scrie, asa citim si-asa si credem.

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
abdon
291. Postat la 20/09/2009 20:27 - 5704z3h22m
Psalmi 16:4 Idolii se înmulțesc, oamenii aleargă după dumnezei străini, dar eu n-aduc jertfele lor de sânge, și nu pun numele lor pe buzele mele

Conform acestui text pe lângă multe altele, nu e normal ca numele altor dumnezei să îl rostim, ca de exemplu rusalii
Aurelc
292. Postat la 20/09/2009 20:27 - 5704z3h22m
Nu privi orice text cu rigiditate. Aici traducatorul a folosit o expresie destul de saraca in inteles. De fapt numele idolilor era prea des rostit pe acea vreme si chiar si in Biblie scrie de nenumarate ori despre Baali si Astartee ca versetul sa se refere la a nu le "pune pe buze" numele sau a il rosti. Dar ca sa intelegem mai bine ce voiam sa spun, haideti sa privim la un text reprezentativ: 1 Imp 18:17-26. In acest pasaj, numele Baal este enuntat de mai multe ori dar se observa foarte usor diferenta. In timp ce Ilie il rostea pentru ca poporul sa stie despre cine este vorba, proorocii il rosteau cu venerare, in scopul inchinarii.

Acum sper cu ajutorul pasajului mai sus amintit ca vom putea intelege mai bine ce vrea sa spuna David in psalmul 16. Am facut aceasta precizare pentru ca inca de cand eram copil mai mic, am auzit pe unii frati mai in varsta si plini de zel care pe baza versetului 4 din acest psalm interziceau fratilor sa mai pronunte numele zilelor saptamanii pe motiv ca nu au voie sa pronunte numele idolilor ... Personal nu sunt deacord cu asemenea interdictii.

ady
293. Postat la 20/09/2009 20:28 - 5704z3h21m
aurelc ai foarte mare dreptate D-l sa te binecuvinteze
294. Postat la 20/09/2009 20:31 - 5704z3h19m
Mie nu prea imi ies calculele stabilirii datei cand cade Cincizecimea . Totul pleaca de la Leviticul 23 cu versetul 11 u.p. .............,
a doua zi dupa "sabat" . Care Sabat ? Ca daca mergem la versetul 16 , citat : " Sa numarati cincizeci de zile pana in ziua care vine dupa al saptelea Sabat ; ......................
Eu cred ca aici este vorba de Sabatul zilei a 7 -a !
In perioada praznicului azimilor , obligatoriu este si o zi de Sabat . Cred ca snopul de leganat , se aducea in prima zi a saptamanii de dupa Sabatul saptamanal din cadrul perioadei praznicului Azimilor , ca sa poata cadea a cincizecea zi dupa al saptelea Sabat . Altfel , oricat ne vom stradui , nu va cadea a 50 -a zi dupa Sabat , daca vrem sa fim rigurosi cu versetul 16 . Daca am gresit , scuze , unui copil i se iarta nazbatiile . Dar astept raspuns .
abdon
295. Postat la 20/09/2009 20:31 - 5704z3h18m
păi dacă pentru tine are valabilitate biblia ortodoxă, cum spune acolo?

Leviticul 23:15 Din ziua a doua după întâi a sărbătorii, din ziua în care veți aduce snopul legănat, să numărați șapte săptămâni întregi,

adica legănarea snopului nu era dumeneca, ci dupa 15 Nisan
Aurelc
296. Postat la 20/09/2009 20:33 - 5704z3h16m
Iedidia a scris:
Mie nu prea imi ies calculele stabilirii datei cand cade Cincizecimea . Totul pleaca de la Leviticul 23 cu versetul 11 u.p. .............,
a doua zi dupa "sabat" . Care Sabat ? Ca daca mergem la versetul 16 , citat : " Sa numarati cincizeci de zile pana in ziua care vine dupa al saptelea Sabat ; ......................
Eu cred ca aici este vorba de Sabatul zilei a 7 -a !
In perioada praznicului azimilor , obligatoriu este si o zi de Sabat . Cred ca snopul de leganat , se aducea in prima zi a saptamanii de dupa Sabatul saptamanal din cadrul perioadei praznicului Azimilor , ca sa poata cadea a cincizecea zi dupa al saptelea Sabat . Altfel , oricat ne vom stradui , nu va cadea a 50 -a zi dupa Sabat , daca vrem sa fim rigurosi cu versetul 16 . Daca am gresit , scuze , unui copil i se iarta nazbatiile . Dar astept raspuns .

Intradevar, daca ar fi sa luam numai traducerea Cornilescu (VDC) ca referinta, cam aceasta s-ar intelege din acest text citat de dvs. Este stiut insa ca biblia VDC e o traducere libera si ea nu urmareste intotdeauna forma literara a textului original sau a manuscrisului tradus. O sa reproduc aici citatul din traducerea BOR:
Citat: VDC
Levitic 23:15 Din ziua a doua dupa intai a sarbatorii, din ziua in care veti aduce snopul leganat, sa numarati sapte saptamani intregi,
16 Pana la ziua intai de dupa cea din urma zi a saptamanii a saptea, sa numarati cincizeci de zile si atunci sa aduceti un nou dar de paine Domnului.

Deci, daca observati, in aceasta traducere lipseste total cuvantul "Sabat" -lucru care ar fi putut conduce la ideea de ziua a 7-a a saptamanii si nu la ziua sarbatorii azimilor- si este specificat ca este de fapt vorba despre ziua sarbatorii . Lucrul acesta il vem ca dovada in mai multe traduceri ale bibliei.

O a doua dovada la acest fapt este felul cum sarbatoreste poporul Israel aceasta sarbatoare... Ar fi absurd sa sustinem ca noi am cunoaste mai bine Legea lui Dumnezeu decat ei sau ca ei nu stiu cand sa sarbatoreasca sarbatoarea Cinzecimii.

fullban1
297. Postat la 20/09/2009 20:35 - 5704z3h14m
Aurelc si , Sambataru , voi doi sunteti intr-o echipa crestina , probabil din familie . Eu sunt un venit , caruia multi si mult timp mi-au zis " venetic " , pentru ca am intrat în cercurile lor venind de la BO . si tare nu le convenea cand " veneticul " le incurca ploile pe la studiul scolii de sabat , pe la martori , penticostali , evanghelisti , baptisti , ostasi . Sper ca pe aici nu este asa .
ady
298. Postat la 20/09/2009 20:36 - 5704z3h13m
iedidia toate lucrurile ar trebui sa mearga pana la o limita ca sa nu iese lucruri urate(certuri)sau sa te trezesti vb singur(a)
299. Postat la 20/09/2009 20:38 - 5704z3h12m
Vizitator1 a scris:Aurelc si , Sambataru , voi doi sunteti intr-o echipa crestina , probabil din familie . Eu sunt un venit , caruia multi si mult timp mi-au zis " venetic " , pentru ca am intrat în cercurile lor venind de la BO . si tare nu le convenea cand " veneticul " le incurca ploile pe la studiul scolii de sabat , pe la martori , penticostali , evanghelisti , baptisti , ostasi . Sper ca pe aici nu este asa .

Puteti fi linistit ( vorbesc cel putin in dreptul meu) ca scopul cu care activez pe acest forum nu e in nici un caz acela sa ma cert cu cineva...ci sa discutam impreuna despre felul in care intelegem anumite lucruri din Scripturi. Bineinteles ca se intampla adesea sa fie opinii diferite, pentru ca fiecare are lumina si descoperirea lui proprie asupra Cuvantului si tocmai acesta este harul ca putem discuta impreuna si analiza anumite evenimente fara sa aiba cineva dorinta sa se certe. Chiar daca uneori mai suntem ironici ( in masura incare ne cunoastem si ne permitem unii cu altii, bineinteles) nu cred ca eu sau sambatarul am fost vreodata rau intentionati, iar daca aceasta s-a inteles, imi cer iertare..a fost fara intentie din partea mea..

Dar nu mi-ati spus cum vi se par argumentele pe care le-am adus referitor la subiect. ...sau vi se par atat de slabe, incat ati avut impresia ca v-am luat peste picior ?

ady a scris:
iedidia toate lucrurile ar trebui sa mearga pana la o limita ca sa nu iese lucruri urate(certuri)sau sa te trezesti vb singur(a)

ADY, nu cred ca este cazul sa folosesti asemenea expresii dure, ca asta suna ca si cum vrei sa ameninti pe cineva..ori noi aici discutam (chiar daca uneori contradictoriu) nu ne duelam care e mai tare in vorbe.

abdon
300. Postat la 20/09/2009 20:38 - 5704z3h11m
spunea, sau avea ion iliescu o vorbă: " ããããããããã"

deci cam așa îmi vine și mie să zic, frate, fiind venit, tu din BO, este posibil să fi venit cu ceva de acolo, ce nu este bun. Adică, eu te îndemn să privești țintă la Căpetenia desăvârșirii și a sfințeniei. El când a venit pe pământ, a judecat pe evrei în privința datei sărbătorilor, ca și cum ca ar fi ținute la un timp greșit? Nu, nu. I-a certat în privința dragostei.

Pavel spune despre evrei, că ei au dreptarul cunoștinței adevărului și al cunoașterii.

Prin asta vreau să zic, căci data pe care o țin evreii, aia o țin și eu.

fratilor, ati ajuns prin Sinai, cum e cu cincizecimea?
fullban1
301. Postat la 20/09/2009 20:43 - 5704z3h6m
sambataru a scris:fratilor, ati ajuns prin Sinai, cum e cu cincizecimea?

Accept ideia ca trebuie sa invat de la altii care au studiat mai mult anumite subiecte , dar nu inseamna ca nu voi pune si destule intrebari .
Deci am in fata Biblia editie Cornilescu , deschisa la Leviticul 23 ; mai am calendarul cu sarbatorile editat de Teodor Mot si deasemeni am calendarul ebraic tip brosurã . Pentru inceput , sa mergem pe calendarul anului in curs , deci 2008 .

Ei , plecand de aici , ma poti ajuta sa inteleg deocamdata , care este ziua intaia a sarbatorii azimilor , cand are loc acea adunare sfanta si care este declarata ca Sabat si daca acest sabat se ia ca baza de plecare pentru ca a 2 - zi dupa el sa se aduca snopul de leganat . Te rog cu calm , caci vreau sa inteleg . Din studiul meu personal rezulta ca " adunarea sfanta " si zi de sabat , anul acesta ar fi duminica 20 aprilie , iar snopul de leganat trebuie adus luni 21 aprilie . Ei din aceasta data incepem sa numaram 50 de zile , pana in ziua care vine dupa al saptelea sabat ( care sabat ? cred ca cel saptamanal , caci sabate ca sarbatori nu mai avem in aceasta perioada de timp ) . Facand acest lucru ajungem in data de 9iunie , cand avem 7 saptamani , ceia ce inseamna 49 de zile , iar marti 10 aprilie este a 50 -a zi care vine dupa al 7-lea sabat saptamanal si deci pe 10 iunie are loc sarbatoarea cincizecimii si nu pe 9 iunie asa cum rezulta din calendarul lui Teodor sau cel ebraic .
Apoi mai este o intrebare : daca trebuie facute aceste lucruri si respectate , snopul de leganat mai trebuie adus ? Daca da , de ce , iar daca nu , de ce .

Sper ca ve-ti avea intelepciunea si rabdarea sa-mi explicati , caci aici in localitatea mea de resedinta , sunt cam singurul care imparte Cuvantul , in afara cazurilor ca ne mai vin vizitatori .
Aurelc
302. Postat la 20/09/2009 20:48 - 5704z3h1m
Vizitator1 a scris:

Accept ideia ca trebuie sa invat de la altii care au studiat mai mult anumite subiecte , dar nu inseamna ca nu voi pune si destule intrebari .
Deci am in fata Biblia editie Cornilescu , deschisa la Leviticul 23 ; mai am calendarul cu sarbatorile editat de Teodor Mot si deasemeni am calendarul ebraic tip brosurã . Pentru inceput , sa mergem pe calendarul anului in curs , deci 2008 .

Ei , plecand de aici , ma poti ajuta sa inteleg deocamdata , care este ziua intaia a sarbatorii azimilor , cand are loc acea adunare sfanta si care este declarata ca Sabat si daca acest sabat se ia ca baza de plecare pentru ca a 2 - zi dupa el sa se aduca snopul de leganat . Te rog cu calm , caci vreau sa inteleg . Din studiul meu personal rezulta ca " adunarea sfanta " si zi de sabat , anul acesta ar fi duminica 20 aprilie , iar snopul de leganat trebuie adus luni 21 aprilie . Ei din aceasta data incepem sa numaram 50 de zile , pana in ziua care vine dupa al saptelea sabat ( care sabat ? cred ca cel saptamanal , caci sabate ca sarbatori nu mai avem in aceasta perioada de timp ) . Facand acest lucru ajungem in data de 9iunie , cand avem 7 saptamani , ceia ce inseamna 49 de zile , iar marti 10 aprilie este a 50 -a zi care vine dupa al 7-lea sabat saptamanal si deci pe 10 iunie are loc sarbatoarea cincizecimii si nu pe 9 iunie asa cum rezulta din calendarul lui Teodor sau cel ebraic .
Apoi mai este o intrebare : daca trebuie facute aceste lucruri si respectate , snopul de leganat mai trebuie adus ? Daca da , de ce , iar daca nu , de ce .

Sper ca ve-ti avea intelepciunea si rabdarea sa-mi explicati , caci aici in localitatea mea de resedinta , sunt cam singurul care imparte Cuvantul , in afara cazurilor ca ne mai vin vizitatori .

In privinta sarbatorii Cinzecimii incerc sa nu ma mai repet pt ca am mai scris si pe pagina anterioara unele lucruri, si pot fi citite; doar voi posta di nou pasajul din biblia BOR care rezolva tare simplu aceasta nelamurire:
Citat: BOR
Levitic 23:15 Din ziua a doua dupa întâi a sărbătorii, din ziua în care veți aduce snopul legănat, să numărați șapte săptămâni întregi,
16 Până la ziua întâi de după cea din urmă zi a săptămânii a șaptea, să numărați cincizeci de zile și atunci să aduceți un nou dar de pâine Domnului

Deci opinia lui Cornilescu e problematică pentru ca numeste ziua de odihna (15 Nisan) a sarbatorii "Sabat" ( cu toate ca ar fi corect, dar unii interpreteaza ca ar fi sabatul saptamanii, si se incurca) . Motivul pentru care Dumnezeu porunceste sa fie 7 saptamani intregi tocmai acesta este, ca adesea ziua sarbatorii cade in timpul saptamanii si era nevoie sa numere acele 7 saptamani intregi indiferent in ce zi a saptamanii ar cadea. Iar dupa ce se implinesc acele 7 saptamani intregi,prima zi, care urma, era sarbatoare. si aici aceeasi treaba. Nu prima zi a saptamanii (Duminica) ci prima dupa acele 7 saptamani intregi. Se vede ca Biblia BOR nici nu mai pomeneste de "al saptelea Sabat" pentru ca asta a inteles-o doar Cornilescu, pentru ca se spune Sabat (sau sambata, in traducerile mai vechi) si unei zile de sarbatoare, in care nu se lucra. Va mai dau un citat din
Citat:
Biblia de la Blaj-1795 Lev 23:11 "și va aduce znopul înaintea Domnului priimit voao, în zioa a doao de la zioa cea dintăiu îl va aduce preotul"

Acest snop simboliza dupa parerea mea ( si cred ca nu numai a mea...) invierea lui Hristos si a celor adormiti in el.
Citat:
VDC 1 Corinteni 15:20 Dar acum, Hristos a inviat din morti, parga celor adormiti.
21 Caci daca moartea a venit prin om, tot prin om a venit si invierea mortilor.
22 si dupa cum toti mor in Adam, tot asa, toti vor invia in Hristos;
23 dar fiecare la randul cetei lui. Hristos este cel dintai rod; apoi, la venirea Lui, cei ce Sunt ai lui Hristos.

Asa cum snopul erau adus ca parga a secerisuluui, la fel si Domnul Isus-Mesia a fost "Parga celor inviati din morti" deci Primul care a înviat la nemurire dintre oameni.

...cam asta am avut de spus referitor la ceea ce ai intrebat.

abdon
303. Postat la 20/09/2009 20:52 - 5704z2h57m
mai frate eu nu prea il stiu pe tudor mot, cum desi nici el pe mine, dar eu nu ma ghidez dupa calendarul lui, ci cel al evreilor, ca de acolo vine mantuirea frate
fullban1
304. Postat la 20/09/2009 20:53 - 5704z2h56m
Nici eu nu-l stiu , dar pe la noi circula un calendar cu sarbatorile pana in 2030 si de vreo 4 ani de cand urmaresc aceste calendare , vad ca ce a scris Mot , se potriveste cu cel ebraic tip brosurã .

Explicatiile sunt corecte , oricum si in orice zi ar cadea momentul snopului de leganat , perioada include si 7 sabate saptamanale , dar eu am dat exemplul din anul acesta si asa este in fiecare an si anume ca atat evreii cat si cei care se iau dupa calculul lor , sarbatoresc cincizecimea cu o zi mai devreme , in a 49 - a zi si nu in a 50 -a .
Aurelc
305. Postat la 20/09/2009 20:55 - 5704z2h54m
Frate Vizitator1 nu te încurca... Biblia scrie ca "a doua zi dupa cea dintai a sarbatorii" deci practic anul asta, cea dintai zi a sarbatorii (15 Nisan) cade duminica 20 Aprilie. De luni, ("cea dintai" zi a praznicului Azimilor este Duminica, iar Luni 21 aprilie este "a doua zi", "dupa cea dintai" ) incepe numaratoarea cu 1, si de acolo incolo 7 saptamani intregi. Cand se inplinesc acele 7 saptamani intregi (Duminica, 8 iunie), urmeaza a 50-a zi de la 16 Nisan. Deci nu este vorba de o saptamana intreaga normala ci o saptamana intreaga calculata de exemplu de Luni 16 Nisan pana Duminica 22 Nisan, si tot asa. Uite, iti dau un link de pe site-ul unde este postat si calendarul:

http://www.bible.esmartguy.com/html/suceava.htm

Acolo am ales orele de apus de soare la Suceava. Cred ca nu este mare diferenta de fus orar sau de altitudine si o sa potriveasca.

abdon
306. Postat la 20/09/2009 20:57 - 5704z2h53m
Frati, surori, prieteni, si vizitatori ai forumului:

Iata ca ne apropiem de evenimentul de care acum aproape 2000 de ani, o mana de oameni, s-au bucurat de plinatatea puterii Duhului Sfant..

A sosit timpul in care sa redeschidem pentru ( macar ) un timp acest subiect prin intarire, felicitari !?, descoperiri noi in Cuvant despre aceasta sarbatoare.

Rog, fara contraziceri, pe cea cu cincizecimea - duminica, s-a discutat.
Pagina 1 din 10 1 2 3 4 > >>
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19164466 vizite unice Powered by PHP-Fusion