Crestinii nu sunt altceva decat iudeii noului legamant. Noi suntem "altoiti" spune Pavel in Romani in butucul care este poporul lui Dumnezeu, israelul.
Apoi nu gasim in nici un caz in biblie faptul ca Domnul Isus ar fi spus ucenicilor sa nu mai sarbatoreasca vreuna dintre sarbatori.
Dimpotriva gasim in biblie si in istorie ca ucenicii Domnului si primii crestini au sarbatorit sarbatorile biblice. Citeste Fapte 20: 6 ; Fapte 20:16 iar pentru ca suntem la o sarbatoare din luna a 7-a pot cita Fapte 27:9 cu mentiunea ca acolo e vorba de sarbatoarea Ispasirii- vezi acest verset in biblia traducerea ortodoxa 1988.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
RE: Sărbătoarea Biblică de actualitate
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
2245. Postat la 22/02/2010 00:15 - 5549z22h33m
Shalom! De fapt, nu e Sarbatoarea Trambitei, Chag ha-Shofar, ci Ziua rasunetului, Yom teruah. In acea zi se trâmbitza din shofarul din corn, sau din trompetele de argint (chatsotsrah), Numeri 10:2,10? Sau si-si?...
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Da întradevăr evreii au foarte multe denumiri explicative prin ele însele a ceea ce vor să însemne. Cam ca și nemții ( sau poate nemții ca evreii, în fine...) E plină Biblia de nume care însemnau exact ceva anume. În fond acel sunet de trâmbiță ( trompetă) de care scria Michael avea tocmai scopul de a anunța începutul noului an de care scria lnedelea.
Poate e momentul să aducem în discuție faptul că nu în zadar se pomenește aici de un început de an, chiar dacă aparent ar exista o contradicție cu versetul din Exod 12:2 unde scrie că luna Nisan va fi prima lună a anului. Evreii serbează începutul anului civil, după cunoștința de care au parte la ora actuală, dar noi credem că această zi prefigurează marele eveniment - " cel din urmă sunet de trâmbiță" - ce va face să înceapă într-adevăr un nou " an". Un " an " de veselie pentru cei mântuiți, un " an " în care va fi pace deplină pe întreg Pământul și Hristos va domni ca Împărat!
O să postez în continuare 2 pasaje în scopul unei susțineri a ceea ce am spus ai sus:
Citat: VDC Corinteni 15:51 Iată, vă spun o taină: nu vom adormi toți, dar toți vom fi schimbați,
52 într-o clipă, într-o clipeală din ochi, la cea din urmă trâmbiță. Trâmbița va suna, morții vor învia nesupuși putrezirii, și noi vom fi schimbați.
Citat: 1 Tesaloniceni 4:16 Căci însuși Domnul, cu un strigăt, cu glasul unui arhanghel și cu trâmbița lui Dumnezeu, Se va pogorâ din cer , și întâi vor învia cei morți în Hristos.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Deconectat
RE: Sărbătoarea Biblică de actualitate
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
3025. Postat la 27/04/2010 08:31 - 5485z15h16m
Cum relaționezi această trâmbiță la trâmbița a șaptea, cea din Apocalipsa?
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Cel mai corect, ținând cont și de frecvența de folosire, ar fi termenul "Rosh Hashanah", tradus literar "începutul anului".
Cel mai corect ar fi sa recurgem la scriptura , si nu la felul Rabinic de interpretare a scripturi.
Cei care cunosc ebraica pot sa ne confirme.
In Levetic 23 :24 unde vorbeste despre aceasta sarbatoare , nu se gaseste nici o indicatie cum ca aceasta sarbatoare are vreo legatura cu" inceputul anului".
Aceasta sarbatoare de fapt se numea Yom Teruach (ZiuaTrambitei), iar conceptul Rosh Hashana a fost inovatie mult mai tarzie , probabil cu radacini in religiile babiloniene.
When did the holiday get the name Rosh Hashanah?
It was not until about the second century C.E. The name Rosh Hashanah first occurs in the Mishnah. Before then, however, the day had many other designations. The oldest name, found in the Torah (Numbers 29:1), is Yom Teruah (Day of Sounding the Shofar). Two other names, undoubtedly reflecting the Babylonian influence, were Yom Hazikaron (Day of Remembrance) and Yom Hadin (Day of Judgment). While those terms are still preserved in the liturgy and rabbinic literature, Jews all over the world today usually refer to Rosh Hashanah as the Jewish New Year.
Deci in secolul 2 C.E. apare acest concept de" an nou" in Mishnah(Talmud).
In Torah Numeri 29:1 o numeste Yom Teruah , iar celelalte doua denumiri fara indoiala reflecta influenta Babiloniana.
YHWH a spus clar care este inceputul anului, Aviv(Nisan) si nu Tishrei.
In Exod 23 16 ne spune
sa tinem sarabatoarea corturilor la sfarsitul anului,cand vei strange de pe camp rodul muncii tale
Cum putem spune ca Sarbatoarea Trambitei semnifica inceputul anului, cand ea cade doar cateva zile inainte de corturi care vedem in text sunt plasate la sfarsitul anului si nu la inceputul lui.
Aceast concept "Inceputul anului" la Sarbatoarea Trambitei nu a fost cunoscut in vremea patriarhilor si nu cred ca Tatal si-a schimbat pozitia cu referinta la care luna din an sa fie numita "Inceputul anului" sau prima luna din an.
Iudaismul ca si Crestinismul au mostenit traditii omenesti , care au inlocuit cele biblice , si care trebuie expuse cu scriptura care este adevarul.
Yahshua a spus in Ioan 17:17
Cuvantul Tau este adevarul
Exod 12:2 Luna aceasta (aviv) va fi pentru voi cea dintai luna ;ea va fi pentru voi cea dintai luna a anului
YHWH a declarat care sa fie "inceputul anului"
Haideti sa nu rasturnam ce El a instituit si sa numim aceasta sarbatoare cea ce El nu a intentionat niciodata si anume" Inceputul anului"(rosh hashana)
Sa lasam traditile omenesti si sa ramanem la Cuvantul sau care El ne-a spus ca este adevarul.
Sa sunam din trambita adevarul cu privire la aceasta sarbatoare .Amin
Frate avodah, eu nu țin neaparat să-mi dai dreptate cu privire la faptul că printre altele 1 Tișrei reprezintă simbolul unui început de an( fie el chiar și profetic) . Dar mi-ar place să dezvolți puțin ideea, după felul cum înțelegi tu lucrurile, fie din Torah, fie din tot VT sau toată Biblia, fie din Talmud sau fără... cum vrei tu.
Ideea e să explici puțin cam care era scopul acelui sunet de șofar, trâmbiță, etc.
Acum, o să-ți spun niște idei care poate te vor ajuta, poate te vor încurca; dacă vrei să spui că Sărbătoarea Corturilor se ține la sfârșitul anului conform Exod 23:16. Deci Corturile au o dată fixă în luna 7-a ziua 15 înainte. Acum dintr-un an cu 12 luni și care se termină obligatoriu în ultima zi a lunii a 12-a nu cumva e cam departe sărb Corturilor cu vreo 4 luni jumate de sfârșitul acelui an ? Dar de unul care are o altă conotație ( anul civil) și care se termină în ultima zi a lunii a 6-a, Corturile sunt aproape de el , la 2 săptămâni distanță. Deci poate fi vorba de perioada cu aproximație în care se sfârșea anul. Oricum, 2 săpt după sfârșitul anului sunt mult mai puține decât 10 înainte desfârșit aș zice eu. Socotește și tu.
Sau am putea foarte ușor lua în calcul faptul că în Exod 23:16 se referă la anul agricol care nu ar avea neaparat a face cu o dată anume ci cu sfârșitul recoltei dintr-un an. Dacă citim mai atent citatul putem deduce și asta din 2 versiuni diferite:
Citat VDC Exod 23:16 Să ții sărbătoarea secerișului, a celor dintâi roade din munca ta, din ceea ce vei semăna pe câmp; și să ții sărbătoarea strângerii roadelor, la sfârșitul anului, când vei strânge de pe câmp rodul muncii tale. Citat BOR Exod 23:16Să ții apoi sărbătoarea secerișului și a strângerii celor dintâi roade ale tale, pe care le-ai semănat în țarina ta, și sărbătoarea strângerii roadelor toamna, când aduni de pe câmp munca ta.
Deci poate fi ușor vorba și de sfârșitul anului agricol nu neaparat unul rigid, legat de un calendar. Dar mie mi-ar place să-mi arăți din Tora ce se sărbătorește la 1 Tișrei prin acel sunet de trâmbiță. Că ziua e vestită cu sunet de șofar, deci nu sunetul e centrul atenției... el doar vestește ceva.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Frate Ovi arata-mi si mie din Tora unde gasesti ca El a instituit 2 sfarsituri de an , unul agricol si unul calendaristic.
Sti cum vad eu .
In loc sa se recunoasca ca Rosh Hashanah (Cap sau inceput de an) nu se gaseste la aceasta sarbatoare aflata in cuvant ,ci aceasta denumire si menire a inlaturat cea ce intradevar se gaseste in cuvant si adica Yom Teruah(ziua tipatului , sau ziua trambitei) ;
In loc sa se recunoasca ca fost instituita de catre Rabini in secolul 2 , se incerca acomodarea acestui fals in randurile scripturii si se cauta tot felul de legaturi in a motiva in continuare tinerea ei sub aceasta forma. La fel se intampla si in lumea crestina.
In loc sa recunoasca ca Duminica ca zi de odihna a fost inventata de Constantin prin anii 300 , se incerca in a se gasi legaturi prin scriptura cu referinta la ziua de Duminica ca sa dovedeasca cumva ca de fapt si ucenici au tinut acesta zi.
Ce este asa de greu de recunoscut ca nici una , nici cealata nu se gasesc in cuvant, ci sunt inovatiile oamenilor influentati de lumea pagana.
Daca iti este greu de crezut , cum iti explici ca sfinti rabini au aceptat sa numeasca unele luni ale calendarului lor dupa zeitati Pagane, cum ar fi Tamuz.
Este o dovada clara si greoaie cum ca nu au fost asa de sfinti cum se crede , ci au fost supusi influentelor pagane , iar uneori le-au introdus in forma de slujire lasata de Elohim.
Acesta este cazul in legatura cu Yom Teruah, care dupa cum vezi a capatat o alta insemnatate si anume de "inceput de an "(rosh hashanah).
Iti recomand sa studiezi putin originea acestui "inceput de an" la aceasta data in traditiile Babiloniene , si sa nu te increzi atat pe ce ai mostenit de la fratii iudei,
Daca nu cercetam originile ce le-am mostenit cu ce suntem mai buni ca si crestini care nu vor sa cerceteze cand si cum au aparut unele lucruri care le tin?
Sa cercetam frate, si daca sunt influentele omului sa nu ne fie frica sa recunoastem ca am fost inselati , si sa le lepadam.
Sa ne lasam modelati in continuare de Tatal , pentru ca cat traim tot invatam .
Dar daca pleci pe ideia ca evrei nu au avut cum sa dea gres in lucrurile acestea , si continuam sa le credem fara sa cercetam cat de biblice sunt , eu zic ca nu Il lasam pe Tatal sa ne lumineze.
Mie unul nu mi-e frica sa accept ca am fost dusi in eroare de unele invataturi mostenite de la ei.
Ți-am pus o simplă întrebare și ai făcut o adevărată pledoarie de care e plin forumul ( că rabinii sunt nu știu cum, și au falsificat nu știu ce...) dar la întrebare nu mi-ai răspuns. Am vrut doar să aflu ce înțelegi tu prin această sărbătoare înainte de toate.
Eu nu spun nici că-s buni ( de fapt au fost) nici răi cei care au făcut tot felul de comentarii la religia iudaică. Dumnezeu e Acel care cunoaște motivul pentru care le-a fost permis să facă acele comentarii. Oricum, cred că nu ai văzut la mine să vin cu citate de-ale lor atunci când am explicat ceva din Biblie. Eventual ca o a 3-4 dovadă în plus sau mai știu eu?... Dar eu n-am citit învățături dinastea talmudice religioase, doctrinare. Am o carte cu Talmudul tradusă în românește dar am citit niște lucruri pe care nu le-aș accepta poate nici în "ruptul capului". Deci nu știu de unde mă tot acuzi că m-aș lua după ce au scris rabinii în Talmud, că eu nu l-am citit pe acela de care probabil tot vorbești tu. Eu am citit de sunetul de trâmbiță care prevestește întâia înviere, și deci începutul miei de ani, și al Domniei lui Mesia reîntors la ai Săi.
Pe mine nu mă deranjează absolut cu nimic faptul că evreii serbează anul nou la 1 Tișrei chiar dacă nu ar fi atunci cum ai spuns tu, și nici că o lună sau toate s-ar numi cu nume care-l purtau și zeitățile babiloniene. Sau ai impresia că din moment ce acela care l-a vândut pe Mesia s-a numit Iuda, să nu se mai numească nimeni Iuda că asta înseamnă că e un vânzător ?? Îmi pare rău, eu nu cred asta. Iuda a însemnat " Lăudat să fie Domnul. Las' să-și numească lunile cum vor ei. Asta nu mă va scoate pe mine din rai cu siguranță .
Dacă ai mai multe cunoștințe despre acel sunet de șofar, cum se suna, de ce se suna așa, cine suna, când se suna, ce semnifica, spune-ne și nouă, nu ne tot umple capul cu aparenta influență a babilonului sau a nu știu cui în religia iudaică. Poate nu mă crezi, dar dacă vrei să găsești nod în papură, găsești cam oriunde ai căuta... Spune-ne lucruri constructive Dane, că mă bucur să le citesc și cred că și ceilalți forumiști împreună cu noi.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Ți-am pus o simplă întrebare și ai făcut o adevărată pledoarie de care e plin forumul ( că rabinii sunt nu știu cum, și au falsificat nu știu ce...) dar la întrebare nu mi-ai răspuns. Am vrut doar să aflu ce înțelegi tu prin această sărbătoare înainte de toate
.
Frate Ovi nu stiu cat la suta dintre frati sambatari au auzit vreodata ca Rosh Hashana care inseamna "Inceput de an "de fapt este o inovatie mai tarzie,
Din aceasta cauza a trebuit sa ma leg din nou de "frati iudei ", ca doar ei sunt cauza acestei confuzii. Imi pare rau daca deja te-ai saturat de atatea dovezi aduse impotriva rasturnari din partea lor a cuvantului , dar odata ce le aflu adevarul in legatura cu diferite aspecte care ne privesc si pe noi, ma simt indatorat sa le expun si altor frati care daca sunt curiosi de mai mult adevar le cerceteaza si ei la randul lor.
Inainte de toate a trebuit sa trambitez ca toata lumea sa auda ca a numi aceasta sarbatoare Rosh Hashana (Inceput de an) nu este biblic .
Aceasta denumire nu se gaseste in Torah cu referinta la aceasta Sarbatoare.Cea mai veche sursa unde apare aceasta denumire la aceasta Sarbatoare se afla in Talmud .
In Levetic si in celelate locuri unde se vorbeste despre aceasta sarbatoare , nicaieri nu apare ca si " inceput de an" ci apare ca si "ziua de trambitare"sau de strigare (Yom Teruah) .
Acum poate pentru uni nu este chiar asa de important cum o numim,ca si pentru alti , dar sa nu uitam ca denumirea implica cea ce aceasta sarbatoare reprezinta.
Ramane la atitudinea fiecaruia sa aleaga sa ii dea importanta sau nu la acest aspect al numirii acestei sarbatori.
Alegem cea ce scrie sau cea ce am mostenit?Cea ce se afla scris in Cuvant sau Traditia?
Deci nu știu de unde mă tot acuzi că m-aș lua după ce au scris rabinii în Talmud, că eu nu l-am citit pe acela de care probabil tot vorbești tu.
Nerecunoscand ca aceasta sarbatoare cand a fost data nu s-a avut in vedere nici un inceput de an ,si numind aceasta sarbatoare Inceput de an ,devi un avocat al acestei idei aflata in Talmud nu in Levetic.
Eu am citit de sunetul de trâmbiță care prevestește întâia înviere, și deci începutul miei de ani, și al Domniei lui Mesia reîntors la ai Săi.
Despre acestea si au am citi ca scrie despre ele ,si cred si eu la fel ,dar despre ani civili si ani religiosi , si ziua trambitei ca si inceput de an , cand in Torah zice ca Aviv e inceputul anului ,nu scrie, deci nu am citit.
Pe mine nu mă deranjează absolut cu nimic faptul că evreii serbează anul nou la 1 Tișrei
Nici pe mine . Cea ce ma deranjeaza ca au dat acestei sarbatori menirea Anului Nou, si atatia ani am crezut si noi la fel ca trambita a simbolizat Anul nou , (in afara de semnificatile mesianice, ce le-ai amintit)
El a spus sa nu scotem si sa nu adugam. Deci daca este o adaugare nu trebuie sa o tratam cu nepasare ci sa ne corectam daca ne-a ajuns la cunostinta , nu crezi?
Daca noi continuam spundu-i acestei sarbatori asa cum El nu i-a spus , nu crezi ca gresim?
Dacă ai mai multe cunoștințe despre acel sunet de șofar, cum se suna, de ce se suna așa, cine suna, când se suna, ce semnifica, spune-ne și nouă, nu ne tot umple capul cu aparenta influență a babilonului sau a nu știu cui în religia iudaică. Poate nu mă crezi, dar dacă vrei să găsești nod în papură, găsești cam oriunde ai căuta... Spune-ne lucruri constructive Dane, că mă bucur să le citesc și cred că și ceilalți forumiști împreună cu noi.
O sa revin cu putinele mele cunostinte ...
Sa sti ca m-ai suparat cu randurile de mai sus.
Cum poti sa spui ca va tot umplu capul cu influente babiloniene in iudaism , cand acestea ne afecteaza pana si pe noi.
E ca si cum un crestin mi-ar raspunde : "Nu tot imi spune despre bradul de craciun , cum ca ar proveni din religii pagane , ci vorbeste-mi ceva ce ma cladeste"
Inainte de a cladi trebuie sa sti pe ce fundatie cladesti .
Imi pare rau daca pentru tine aceste lucruri ti se par ca ar fi doar nod in papura.
Eu tratez cu seriozitate orice aspect al credintei mele , si din aceatsa cauza sunt in continua scrutinizare a lucrurilor.
Sper ca nu am plictisit pe"toti "forumisti cu micile mele observari la anumite festivaluri .
Sincer cred că aici toată lumea e puțin confuză...de ce?
Se discută despre faptul că această sărbătoare are un nume atribuit de către rabini și anume "Roș Hașana" care înseamnă început de an sau capul anunuli însă din câți frați sâmbătari cunosc eu...cea mai folosită denumire este "Sărbătoare Trâmbiței". Apoi...cu referire la faptul că este considerat anul nou civil în israel pe noi nu ne influențează cu nimic...
Însă dacă discutăm despre ceea ce așteptăm să se întâmple la această sărbătoare știm că sunetul de șofar cere trezire, veghere, acțiune...și chiar trezire din morți atunci când va reveni Mesia. Având în vedere că odată cu revenirea lui Mesia totul se va schimba radical...pot spune și eu ca și rabinii că discutăm despre un an nou...însă acest an pe care îl văd ei acum nu este decât o umbră a ceea ce urmează să se întâmple.
Sincer eu cred că există adevăr și în Tora orală...și de acolo avem multe de învățat însă nu trebuie să o punem la aceeași poziție cu Tora scrisă sau cu Biblia.
Dau două exemple de interpretare rabinică cu privire la această sărbătoare doar:
YHWH nu a renunțat la jertfirea lui Isac (nu s-a răzgândit) ci doar a gasit o altă opțiune...un berbec pe care l-a pregătit (o umbră cu privire la Mesia care avea să vină)...această jertfă a fost cerutâ înainte de sistemul Levitic de sacrificare.
Referitor la acest pasaj rabinii continuă și spun foarte îndrăzneț că cele două coarne (shofar) vor deveni după sacrificare două sofare ale lui Dumnezeu și anume:
- unul va urma să fie folosit pentru a suna la darea Torei
- iar al doilea va suna la pornca lui Mesia pentru trezire (din morți)
...sună de parcă ar fi citit aceâști rabiuni Noul Testament
apoi cel de-al doile exemplu:
Comentariu rabinic din sec 8 :
"Mesia fiul lui David și Ilie și Zorobabel vor coborâ pe muntele Măslinilor, atunci Mesia îi va porunci lui Ilie să sune din Șofar și la al doile sunet de șofar al lui Ilie morții vor învia, ei vor învia din praf, vor învia și fiecare își va recunoaște prietenul, soțul sau soția, frate pe frate. Toți vor veni la MEisa din cele 4 colțuri ale pământului E,V,N,S și copii lui Israel vor zbura pe aripi de vultur și vor veni la Mesia."
Revenind...nu cred că ar trebui să fugim când auzim de Talmud...ci mai degrabă să avem mare grijă și să punem cap la cap cu Scriptura...adică privitor la denumirea de An Nou cred că nu este o pură întâmplare cum nici multe alte interpretari rabinice nu au fost. Mesia pe pământ a condamnat Tora orală pentru că a devenit o povară etc..însă asta nu înseamnă că trebuie să luăm tot și să aruncăm...
Cred și eu cum spune Biblia că anul nou religios începe cu luna Nisan...când de fapt și întreg planul de mântuire găsit în sărbători este reînceput
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
avodah a scris: Sa sti ca m-ai suparat cu randurile de mai sus.
Cum poti sa spui ca va tot umplu capul cu influente babiloniene in iudaism , cand acestea ne afecteaza pana si pe noi.
E ca si cum un crestin mi-ar raspunde : "Nu tot imi spune despre bradul de craciun , cum ca ar proveni din religii pagane , ci vorbeste-mi ceva ce ma cladeste"
Inainte de a cladi trebuie sa sti pe ce fundatie cladesti .
Imi pare rau daca pentru tine aceste lucruri ti se par ca ar fi doar nod in papura.
Eu tratez cu seriozitate orice aspect al credintei mele , si din aceatsa cauza sunt in continua scrutinizare a lucrurilor.
Sper ca nu am plictisit pe"toti "forumisti cu micile mele observari la anumite festivaluri .
Dane îmi cer iertare pentru că te-am supărat... și vreau să mă pocăiesc.
Ideea era că începând de la subiecte ca " aluatul fariseilor" la capul acoperit și la Sărbătoarea Cinzecimii și nu stau acum să mă gândesc peste tot pe unde a venit în ultima vreme vorba de rabini și modificările ce le-au făcut ei, ajungem să încercăm să discutăm de "Sărbătoarea Trâmbiței" ( cred că n-am uitat eu care e titlul acestei secțiuni) și tot de ei dau. N-ar fi o problemă dacă am spune tot ce au adăugat sau au schimbat ei, dar am pune în același timp în lumină ce a rămas în picioare. Dar.... nimic. Să înțeleg că sunetul de trâmbiță se vestea pe el însuși cu o lună înainte? Eu nu am nimic cu talmudul că nu l-am citit ( deși aș vrea să știu ce e scris în el, măcar și așa de cunoștințe generale) ci doar cu paralela între începutul erei mesianice care va începe la un sunet de trâmbiță și începutul anului calendaristic avreiesc. Anul calendaristic evreiesc nu l-am inventat eu și nici nu am de gând să-l desființez. E al lor, și eu mă folosesc de calendarul lor, pentru că:
VDC Romani 9:4Ei Sunt Israeliți, au înfierea, slava, legămintele, darea Legii, slujba dumnezeiască, făgăduințele,
5 patriarhii, și din ei a ieșit, după trup, Hristosul, care este mai presus de toate lucrurile, Dumnezeu binecuvântat în veci. Amin!
Cine sunt eu să mă apuc să le dau notă care-i mai sfânt și care-i mai păcătos decât mine. Sunt eu răspunzător de robul Altuia dacă stă în picioare sau cade? Eu îmi văd de ale mele și de Isus Christos al meu, ei își văd de tradiție și eventual uneori și de Tora. Dacă se întâlnesc vre-odată bine, dacă nu iară e bine.
Deaceea spuneam că e mai important să vedem ce avem noi de făcut astăzi decât să vedem ce au schimbat ei sau nu. Sunt unii care sună din trâmbiță de numa la această sărbătoare. Aș vrea să știu după ce regulă din Lege se iau? Scrie cum trebuie să arate o trâmbiță, cine-s cei ce sună din ea? Când sună, de câte ori sună? Trebuie să fie mai mulți ? Cântă ceva melodie sau care cum reușește? Hmmm nu continui cu întrebările că poate voi fi înțeles iar greșit.
Oricum eu personal am o gură cu care vestesc acel măreț sunet de trâmbiță care va răsuna ca venind din partea lui Mesia. Și eventual metode dinastea electronice, sau pe hârtie. Cine se simte preot după rânduiala lui Aaron, să pună mâna pe coarnele de berbece și să ne facă și pe noi să înțelegem ce și cum e cu sunetul acela.
Ah, și un P.S. Dane, nu am vorbit cu vre-un alt forumist atunci când am scris că " ne umpli capul ". Eram doar eu și cu mine când am scris asta, deci să nu crezi că am scris-o în numele mai multora. Apreciez strădania ta de a scrie mereu lucruri interesante cu privire la Israel, doar că acolo mă așteptam la altceva ce să fie pus în loc, din moment ce se desfința scopul unui an nou. Am sperat să vorbești despre acel sunet de șofar care poate mai trebuie. Să fi binecuvântat și te aștept cu detalii
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Frate Ovi supararea mia trecut inainte de asfintitul soarelui , si totul e bine , ca sa intri si tu cu inima impacat in aceasta sarbatoare ca sa nu zic in acest" an nou"
Dupa cum vezi eu tare ma feresc de aluatul rabinilor , si vreau sa caut adevarul cu privire si la cele mai marunte lucruri.
Cand aflu ceva vreau sa impartasesc si cu alti ,iar poate cineva de prin multime ia si el seama si ia o decizie .
Ca aceste lucruri creaza un pic de jena este de asteptat din partea mea, dar trebuie sa le spun asa cum sunt.
In fine frate Ovi stiu ca nu iti plac scrierile lungi dar daca tot mi-ai cerut si din partea mea detalii in legatura la aceasta sarbatoare sper sa va dea Tatal si rabdarea sa le cititi, iar cine nu are rabdare nu e nici o problema , nu ma supar.
Yom Teruah -Ziua Trambitarii , Ziua strigarii.
Aceasta zi incepe sarbatorile biblice din toamna .In traditia iudaica vesteste inceputul celor 10 zilelor de veneratie inainte de Yom Kippur, ziua cand Israelul statea inaintea celui Sfant sa fie judecati.
Aceste doua sarbatori difera de celelate prin faptul ca nu sunt centrate pe domeniul agricol, cum sunt celelate .
Nu prevestesc un seceris pamantesc, ci mai degraba vorbesc prophetic despre secerisul ce YHWH l-a pegatit .
Focusul lor este ca omul sa se pregateasca,sa se pocaiasca , sa se cerceteze, sa faca pace cu semeni lor, asa incat inimile lor sa fie impacate , inainte de ziua cea mare a judecati -Yom Kippur(ziua ispasirii)
Ziua saptea, luna saptea , anul al saptelea sunt considerate sacre pentru Israel.
Sarbatorile ce cad in aceasta luna sunt vazute sacre, pentru ca șapte este este relatat , sau considerat ca un numar care reprezinta completul
Sarbatorile de toamna ne spun despre drumul nostru complet si despre lucrarea completa a Tatalui pe acest pamant .
Torah nu da detali cum exact aceasta sarbatoare trebuie sarbatorita , cine si cum sulfa din trambita .
Am gasit intr-o carte ce am cumparat-o de la cei ce vor sa rezideasca Templul din Ierusalim, iar ei spun ca in acesta zi la templu se sulfa din doua trompete batute din argint , si in acelasi timp dintr-un shofar batut in argint, de catre 3 preoti.
In afara Ierusalimul , oamenii de rand suflau din shofare , care evident earu mult mai usor accesibile pentru acea perioada.
Gasim in Ps 98:6 aceasta combinare dintre trompeta si shofar care este desemnata ca o strigare de bucurie catre Tatal
6. Cu trambite si sunete din corn strigati(Teruah)de bucurie inaintea Imparatului YHWH!
Cele 2 trambite facute din argint batut (Numeri 10 :2) folosite la aceasta sarbatoare simbolizeaza rafinarea si rascumpararea . In multe locuri El spune poporului ca El este cel care ii rafineaza, ii rafineaza ca si argintul.. curat ca argintul , El o sa ii curete... ca ei sa se prezinte drepti , cinstiti indereptatiti inaintea Lui.
Yom Teruah este singura sarbatoare care cade in prima zi din luna,(luna noua) cea ce face ca noapte sa fie una intunecoasa in comparatie cu noptile cu luna plina.
Vine o zi de judecata si intuneric destinata peste cei rai ai acestei lumi, dar cei care au lumina vor razbate asa cum a fost intuneric ( figurativ) in Egipt , dar totusi in Goshen Israeliti au avut parte de protectie divina.Tot asa cum ei au trait prin cele 10 plagi venite impotriva Egiptului, peste cei rai si stricati , la fel si noi vom trebuii sa trecem prin 10 zile de plagi si incercari .
In Torah la aceasta sarbatoare avem instructiuni sa tinem un memorial, care in ebraica ii spune" zikroon" care se trage din "zaokar", care inseamna sa insemneze, pentru a fi recunoscut .
Ioan pe Insula Patmos vorbeste de un inger care a strigat la ceilati ingeri care au pornit sa vatame pamantul si marea:
Apoc 7:2 -4
Nu vatamati pamantul si marea pana nu vom pune petecea pe fruntea slujitorilor lui Elohim.
Yom Teruah este despre marcarea sau sigilarea alesilor Lui ca ei sa fie rascumparati , insemnati si asezati deoparte dinnaintea a cea ce are sa vina pe pamant.
In Ezechel 9:3-4
Și i-a zis YHWH: Treci prin mijlocul cetății, prin Ierusalim, și însemnează cu semnul תו (tav) pe frunte, pe oamenii care gem și care plâng din cauza multor ticăloșii care se săvârșesc în mijlocul lui".
Litera "tav " în alfabetul vechi ebraic(paleo hebrew) avea forma unei cruci , in alte cuvinte cei au marturia lui Yahshua si pazesc poruncile(Apoc 12 :17)
Citeam intr-o carte care spunea despre Mesia ca a fost nascut de Sukkot, a devenit Mielul nostru de sacrificiu in Passover, a fost inviat in Ziua leganari snopului, apoi a dat Duhul Sau Cel Sfant in Shavuot.
Multi cred ca Se va reintoarce sa conduca si domneasca ca si un Judecator pe intreg pamantul in Yom Kippur, si mai mult va locui (sukkot) din nou cu poporul Sau Israel pe acest pamant.
Intrebarea este ce umbra ar reprezenta Yom Teruah?
Ar putea insemna poporul Tatalui reunit "Israel " sa inceapa sa rasune glasul si sa declare adevarul intregului Isarel.
Ar putea fi vorba de un timp care marcheaza inceputul unei lucrari care tebuie inca implinita?
Cateva linii de baza ale aceste Sarbatori:
Tatal a cerut Israelului sa faca doua trompete de argint batut Preoti erau aceia care trebuiau sa sune cu ele.
Sunetul celor 2 trompete deodata era folosit pentru adunarea a intregului Israel.
Erau folosite pentru asezarea taberei .
Cand mergeau la razboi
--ca sa fie amintiti inaitea lui Elohim , si prin El sa fie salvati de dusmani.
Cele doua trompete de argint din Numeri 10 erau folosite pentru:
adunarea intregului popor (vs. 2);mutarea taberei(5); prepararea pentru si sa fie amintiti cand merg razboi(9);celebrarea Lunilor Noi si a tuturor festivalurilor(10). Cele dou Trompete- Cei doi Martori
Yom Teruah cade in Luna Noua.Cea ce face ca amandoua trompete sa fie sunate. Profetic trambita simbolizeaza vocea(apoc 1:10)(Isaia 58:1).
Istoric au fost doar doua grupari de oameni pe pamant care marturisesc prin vocile lor despre bunatatea "Dumnezeului lui Avram, Isaac, si Iacov"
Aceste doua grupari sunt Crestini si Evreii. Aceasta bineinteles nu implica ca oricine apartine unuia dintre aceste doua grupuri sunt acceptati si de El, ci doar vrem sa scoatem in evidenta ca amandoua aceste grupuri pretind ca cred in El, si de secole marturisesc despre El.
In acest fel , ei sunt Cei doi Martori
YHWH a spus copiilor lui Israel"
Voi sunteti martorii Mei
" Isaia 43:10, si El a impartit cele 12 triburi in doua case a lui Ephraim(Israel) si Iuda(2 Cron11:4).
Numind Ephraim si Iuda cei doi martori nu se neaga sau desfinteaza posibilitatea ca in zilele din urma sa apara doi martori pe care Tatal ii va ridica.
Este doar pentru a spune ca istoric vorbind aceste 2 grupari de oameni Ephraim (neamurile ) si Iuda (Israelul de azi) au fost doi martori pentru Elohim a lui Avraam ,Isaac, si Iacov.
Problema este ca inca ei nu au sunat vocile lor la unison, ci dimpotriva s-au negat uni pe altii.
S-ar putea ca Yom Teruah sa fie o umbraa celor doua voci care vor vorbi in perfecta armonie?
Ar putea vorbi despre Doi Martori care in sfarsit servesc scopul lor adevarat , care este in a confirma Adevarul Tatalui pe intrg pamantul- Genesa la Apocalipsa?
Ezechel 37 :16 -28 vorbeste de o zi ca aceasta .
Adă Tată ziua aceea , mai curand , da mai curand. Shalom si sarbatori binecuvantate.
Mai jos este un link cu sunet de trompeta : http://www.youtube.com/watch?v=eN5OSKXI65I&feature=related
Interesantă interpretare frate avodah... la o primă citire însă am o singură nelămurire...cum vor putea suna evreii și neamurile împreună dacă harul va trece la evrei în același timp în care...va pleca de la neamuri?
Citeam intr-o carte care spunea despre Mesia ca a fost nascut de Sukkot, a devenit Mielul nostru de sacrificiu in Passover, a fost inviat in Ziua leganari snopului, apoi a dat Duhul Sau Cel Sfant in Shavuot.
Multi cred ca Se va reintoarce sa conduca si domneasca ca si un Judecator pe intreg pamantul in Yom Kippur, si mai mult va locui (sukkot) din nou cu poporul Sau Israel pe acest pamant.
Intrebarea este ce umbra ar reprezenta Yom Teruah?
A vrea doar să spun doar câteva mici detalii...poate semnificative pentru unii:
Sunt primele sărbători amintite de tine frate Daniel. Aceste sărbători sunt sărbătorile de primăvara. Ele au avut împlinirea în prima venire a lui Mesia și au ca și comemorare istorică puncte precum Exodul și Darea Legii.
Sunt sărbători de toamnă care nu și-au avut împlinirea și nu au nici o comemorare concentrată asupra unui eveniment istoric (cum au cele de primăvară).
Consider deci că cele 3 sărbători nu și-au avut împlinirea chiar dacă se presupune că data cea mai probabilă a nașterii lui Yeshua este Sărbătoarea Sukot acest lucru nu este și nu poate fi considerat o împlinire a sărbătorii (Biblia nu face o astfel de afirmație în mod direct...este deci o încredințare formată însă pe texte biblice..dar tot încredintare rămâne...și nicidecum principiu Biblic). Apoi dacă NT nu afirmă faptul că nașterea lui Mesia a avut loc la Sukot...nici Tora nu vorbeste despre o însemătate...sau o umbră referitoare la actul temporal nașterii...ci doar se cere o anumită vârstă pentru a putea fi sacrificat...data nașterii nu avea din câte știu eu nimic...profetic.
Rămâne dar să așteptăm ultimul sunet al Trâmbiței în veghere...în rest de planul de mântuire fie că îl înțelegem perfect cronologic și istoric..fie că nu...Tatăl oricum îl va duce la desăvârșire prin Yeshua la ce-a de a doua venire a Sa.
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
"Rămâne dar să așteptăm ultimul sunet al Trâmbiței în veghere...în rest de planul de mântuire fie că îl înțelegem perfect cronologic și istoric..fie că nu...Tatăl oricum îl va duce la desăvârșire prin Yeshua la ce-a de a doua venire a Sa."
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
Frate Lica prin faptul ca s-a amintit nasterea Mantuitorului in timpul Sarbatori Corturilor , nu indica implinirea aceste sarbatori.
Este clar ca aceste 3 sarbatori din toamna raman inca umbra evenimentelor ce au sa se intample.
Te rog sa dezvolti putin idea ce ai lansat-o mai sus, despre "Harul luat de la neamuri" in felul cum tu intelegi.
Daca vrei sa ne dai si versetul biblic care prevesteste ca :
harul va trece la evrei în același timp în care...va pleca de la neamuri
"Fraților, pentru ca să nu vă socotiți singuri înțelepți, nu vreau să nu știți taina aceasta: o parte din Israel a căzut într-o împietrire, care va ține până va intra numărul deplin al Neamurilor. "
Din cîte înțeleg eu momentul în care împietrirea va fi luată de peste Israel...popoarele celelalte vor deveni dușmani ai Israelului...
Dar să nu creeam off-topic... poate ar trebui să facem un spațiu special destinat acestui subiect...sau să îl includem la un alt subiect mai apropiat.
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
Pentru mine ramane inca o taina ...
Textul spune cat timp va tine impietrirea Israelului, dar nu spune ca harul va fi luat de la neamuri nu?
Acel numar deplin al neamurilor vor inceta in a beneficia de harul primit pana atunci?
Iar daca vorbim de zilele noastre , numarul mesianicilor Israeliti este in crestere tot mai mare de la an la an, si numarul neamurilor ce se intorc inspre Torah cred ca este si mai mare!!!
Cum am spus , pentru mine ramane inca o taina , si daca nu o inteleg este in regula.
La timpul potrivit, daca El considera.