Asa cum cunoastem cu totii, primele trei sarbatori din an au avut o implinire in planul lui Dumnezeu de mantuire cu omul. Pastele = rastignirea omului vechi, Azimele = invierea la o viata noua, si Cincizecimea = calauzirea si luminarea prin Duhul Sfant.
Cat priveste celelalte trei sarbatori, Trambitei, Ispasirii si a Corturilor, acestea nu au avut o implinire literara totala in planul lui Dumnezeu de mantuire.
Sarbatoarea Trambitei, are in centrul atentiei evenimentul care va urma sa aibe loc, si anume: Revenirea Domnului Isus Hristos si inceperea Imparatiei Sale de 1 000 de ani.
In general Biblia poate fi inteleasa din doua punte de vedere: Spiritual si Literar. Eu zic ca din punt de vedere Spiritual, trambita lui Dumnezeu RĂSUNĂ, si inca tare de tot. Ce rasuna? Veghere, Pregatire, ...... MARANATA ! Domnul nostru vine!
Din punct de vedere literar, practic,in preajma Revenirii Domnului Isus, trambita lui Dumnezeu va rasuna prin desfasurarea urmatoarelor evenimente:
1) Decaderea Sistemului Monetar Unit, infintarea unui Guvern Mondial, si evident aparitia Anticristului, greve, nemultumiri sociale, falimente...
2) Plagile pe pamant, judecatile, persecutarea crestinilor adevarati ....
3) Invierea mortilor din morminte, transformarea celor vii in trupuri duhovnicesti...
4) Rapirea Miresei, aleasa Domnului la cer.
5) Inceperea Imparatiei lui Mesia.
Noi, in preajma acestei Sarbatori a Trambitei, aceste subiecte le tratăm, cu foarte mare interes. Sunam din Trambita prin predici, vestind planul lui Dumnezeu cu omul, aceste predici indemnandu-ne la trezire, cercetare, veghere, si asteptare!
Mai mult, azi Trambita lui Dumnezeu suna sa iesim din ritualism si traditii firesti si omenesti, din babilon, din umbra, si sa fim oameni duhovnicesti, oameni profunzi, care sa traim in lumina lui Hristos, avand o relatie personala cu Tatal, prin duh.
.................................................................
Voi, ce ziceti: Care este simbolul Trambitei si a sunetului acesteia, vazut in planul lui Dumnezeu? A sunat vreodata trambita lui Dumnezeu? Daca DA, atunci cand a sunat pentru prima data, auzita in lumina Noului Legamant?
Suna si astazi Trambita lui Dumnezeu? Daca DA, unde si cum?
Cum intelegeti voi evenimentele care vor avea loc cu prilejul Revenirii lui Mesia? Care este ordinea lor? E important sa stim aceste lucruri, sau nu?
Multa pace, tuturor! Si, vorba evreului: ,,Judecata usoara! " . acum, aici pe pamant, ca sa nu fim judecati odata cu toata lumea!
,,Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui" Proverbe 19:22
Mai jos am preluat ,o posibila ordine a evenimentelor ce au sa vina,
1. Necazul cel mare (Apoc 6) a inceput. "Pacea" se i-a de pe pamant cu Musulmanii teroristi(Apoc6:4).
a . Anticristul vine si inseala poporul Evreu si pe toti cei ce nu cred in Yahshua. Anticristul (1 Ioan 2:18, 4:3)este foarte probabil sa fie descendent evreu pentru a insela poporul Evreu, si perversa reflectie a lui Mesia.
b. Mireasa Mielului, este rafinata si se pregateste pentru a trece prin Necazul cel Mare(Apoc 19:7)
2. Yahshua , Cuvantul lui Elohim, vine pe un cal alb cu Ostirea Cereasca (Apoc 19:11-16) si sfarseste Necazul Cel Mare.
a.Anticristul, 9Fiara) si Prorocul Mincinos sunt aruncati in iazul de foc (Apoc19:20)
b. Satan este legat pentru 1000 de ani(Apoc 20:1-3)
c. Acei care au fsot martirizati in Necazul cel Mare pentru Numele lui Mesia au parte de prima inviere , in corpuri glorificate.
d. Cei glorificati se intorc cu Mesia Yahshua la Sarbatoarea Trambiteisa gverneze si sa imparateasca la Ierusalim(Apoc 20:4-6)
1. In aceasta Zii a Trambitei poporul evreu vede Semnul Fiului omului reintorcandu-se(Mat. 24:30). Tot Isarelul este salvat(Rom11:26; Isa 45:17)si Torah , cum Yahshua o defineste,este instituita pentru Iparatia Lui. Mesia va lua tronul tatalui sau Regele David(Luc1:32-33). Aceasta este implinirea Sarbatorii Trambitei
2. Yahshua domneste ca si Rege a Israelului in ierusalim, si va domnii pentru 1000 de ani(Rev19:11-16;20:4-6). Atunci va fi mult dorita dreptate, pace si prosperitate(Is. 9:6-7)
3. Dupa Mia de ani:
a. satan va fi dezlegat si Gog cu Magog vor face rasboi cu ierusalimul, dar Gog si Magog vor fi distruse de Elohim(Rev20:7-9)
1. satan este aruncat in Iazul cu Foc(rev 20:10)
b. Rapirea are loc (Rev 20:11; 2 Tes4:16-17)
1. Marele Scaun de Judecata purcede(Rev 20:11-15) Aceasta este implinirea Sarbatorii Ispasirii 4. Dupa judecata;
a. Noul Cer si Noul pamant apar (Rev 21:1)
b. Sarbatoarea Nunti Mielului are loc(Rev 19:9;, 21:1...) Aceasta este implinirea Sarbatori Corturilor
Elohim va locuii cu Cei ai Sai(Rev 21:3-4)
5.Mireasa lui Mesia devine sotia Lui:
a. Dupa casatorirea Mielului si cele 7 zile de sarbatorire a nuntii, Sotia Mielului petrece eternitatea cu Yahshua. Aceasta este implinirea a zileai a 8-a (Lev 23:39), ceva in afara timpului, de nedescris.....
Nu am înțeles "Marele Scaun de Judecata precede (Rev 20:11-15) Aceasta este implinirea Sarbatorii Ispasirii".
Poate încerci sa detaliezi puțin.
Mulțumesc.
"Dacă crede cineva că știe ceva, încă n-a cunoscut cum trebuie să cunoască" - 1 Cor 8:2
Fratilor oare de ce nu postati la acest subiect, e important. Mai sunt cateva zile, apoi vom discuta despre urmatoarea sarbatoare, a ispasirii.
Fratele Avodah, a postat lucruri extrem de interesante. Meditez la ele de catava vreme.
Noi maine la Adunare in Recea inca mai discutam despre mantuirea poporului Israel si despre Imparatia de 1 000 de ani. Despre invierea mortilor am vorbit sabatul trecut, iar despre Sunetul Trambitei am vorbit ieri la sarbatoare.
,,Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui" Proverbe 19:22
anny a scris:
Revenirea Domnului Isus la Sarbatoarea Trambitei. Ce precede acest eveniment ?
PARTEA a- II-a
Apocalipsa lui: "Am stat pe nisipul mãrii". Deodatã, din mare apare un animal, o fiarã înfiorãtoare cu multe capete si diademe si cu o gurã uriasã, cu care hulea. Cum trebuie sã întelegem acest simbol extraordinar?
Marea este un simbol pentru multimea popoarelor. Cine a fost la mare stie cât de zbuciumatã este marea, ba chiar cã marea nu se linisteste niciodatã. Ultimul mântuitor al lumii se ridicã de jos, dintre popoare. Toti marii politicieni din ultimele decenii au apãrut pe scena istoriei ca salvatori. Toti s-au ridicat din multimea popoarelor: micul corsican Napoleon, micul caporal al rãzboiului mondial Hitler, cizmarul Stalin. Ei toti sunt predecesorii Anticristului. Ei s-au ridicat de jos. Si poporul a spus fericit: "Unul de-al nostru!"
Ne bucuram ca o vedem pe sora noastra Anny postand după o lunga absență...
Inainte de implinirea Sarbatorii Trambitei va veni cu siguranta Fiara. As avea o mica rectificare a faptului ca Fiara a doua vine din pământ și nu din mare Apoc 13:11 "Apoi am văzut ridicându-se din pământ o altă fiară".
Nu am văzut încă la nimeni ce insemnă ca fiara va veni din pământ, pentru ca toti situ ce insemnă din "mare". Poate sora Anny mă va lămuri...
Apocalipsa 13:1 - ,,Apoi am statut pe nisipul marii. Si am vazut ridicandu-se din MARE o fiara cu zece coarne... "
Apocalipsa 13:11 - ,,Apoi am vazut ridicandu-se din PAMANT o alta fiara care avea doua coarne ... "
.....................................................................................................
Aceste evenimente vor avea loc inaintea Revenirii Domnului Isus Hristos la Sarbatoarea Trambitei cand va fi instaurarea Imparatiei Sale de 1 000 de ani. Sunt importante pentru noi crestinii aceste evenimente, ca sa deosebim aceste Puteri Mondiale care lupta pentru cresterea spirituala si morala a credinciosilor.
Perioada de timp intre Sarbatoarea Trambitei si Sarbatoarea Ispasirii sunt 10 zile, adica timpul Imparatiei pe pamant de 1 000 de ani. La sfarsitul Imparatiei va avea loc finalizarea ispasirii pe care o face Hristos, apoi va avea loc Judecata dupa cele scrise in Cartea Vietii.
Dupa aceasta perioada de Judecata adevaratii credinciosi vor pasi plini de bucurie, in vesnicie in Sarbatoarea Corturilor.
Ferice de cei impaciuitori,caci ei vor fi chemati fii ai lui Dumnezeu ! Matei 5:9
Ca să vin în sprjinul sorei Anny și Hadasei (sper ca nu se vor supăra că am intervenit să dau o mână de ajutor) Apoc 17:15 precizează că "Apele, pe care le-ai văzut, pe care stă curva, sunt noroade, gloate, neamuri și limbi" carificând astfel ce reprezintă simbolul apei cu derviatele lui (râu, mare etc).
Deci prima fiară provină din noroade, iar a doua din cu totul altă parte: pământ ca simbol.
A doua fiară care vine din pământ și care precede împlinirea SARBATORII TRÂMBIȚEI - ca indiciu pentru răspuns - poziția unor teologi este că simbolul pământului ar însemna: "negatul apei".
"Dacă crede cineva că știe ceva, încă n-a cunoscut cum trebuie să cunoască" - 1 Cor 8:2
Multumim frate Liviu pentru sprijin.As vrea sa intreb:Ce inseamna "negatul apei"?
Deconectat
RE: Trâmbițe: Sărbătoarea Biblică de actualitate
ioan olah (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15439. Postat la 04/12/2011 13:31 - 4899z9h50m
Pacea Domnului Isus Hristos !
Dumnezeu Se suie in mijlocul strigatelor de biruinta, Domnul inainteaza in sunetul trambitei. (Ps.47:5) Ferice de poporul care cunoaste sunetul trambitei, care umbla in lumina fetei Tale, Doamne! (Ps.89:15)
"Negatul apei" înseamnă "fără apă" iar dacă raportăm la context ar însemna o zonă nepopulată dacă ar fi să ne luăm după interpretarea unor teologi. Deci după susținerea acestora în mod "tradus pe înțelesul tuturor" ar fi că FIARA A DOUA se va ridica dintr-o zonă nepopulată înainte de înplinirea SĂRBĂTORII TRÂMBIȚEI.
DUPA ce am ramas în legamant, noi care sintem ucenici a lui Yahushua, sintem datori să ducem vestea imparatiei incepind din casele noastre, până la marginea pamantului. Vestea imparatiei consta în a vesti anul de indurare, chemand pe cei nemantuiti la o viata noua.
Viata noua, este viata cu Messia, avindu-l pe EL ca etalon al vetuirii în ascultare insotita cu dragostea de cuvant . Fiecare trebue să aiba în vedere faptul ca se apropie ziua judecatii cand fiecare va da socoteala de toate faptele sale, fie fapta buna sau rea. Efeseni 2:17. în Apocalipsa14:6,7 citim despre ingerul care zbura prin mijlocul cerului cu o Evanghelie (veste buna) vesnica, ca s-o vestesca oricarui neam și orcarei sementii și orcărei limbi și popor.
El zicea cu glas tare temeti-va de Elohim și dati-i slava, caci a venit ceasul judecatii lui, și inchinati-va celui ce a facut cerul și pamantul marea și izvoarele de ape. Sărbătoarea trambitilor ( Yom teruah) are ca semnificatie, alarma de trezire . Ne spune ca se apropie ziua judecatii și să ne inchinam celui ce a facut cerul și pamantul . Vestea buna este evanghelia care a fost auzitapentru prima data de Avraam, (Gal.3 v 8 ) și fiii lui prin credința urmeaza aceasta veste buna (evanghelie).
Faptele lui Avraam nu au fost doar credința, ci și lucru (fapte) ce a lucrat EL insotit de aceasta credința : citez : Pentru ca
Avraam a ascultat porunca MEA, și a pazit ce i-am cerut; apazit Poruncile MELE ; orinduirile MELE și Legile Mele (gen 26 v5).
Aceasta veste buna (evanghelie) este legata puternic de pazirea poruncilor lui Yahweh.
Daca ma iubiti veti pazi poruncile mele (Ioan 14 v15). Propovaduirea venirii Imparatiei lui Yahweh este scopul prioritar al credinciosului, prin vorba și fapta; dovedeste ca e inrolat la aceasta imparatie mare, pe care o asteptam să vie. Vie imparatia TA. Imparatul vesnicei imparatii e Yahweh care-l trimite pe Fiul (Yahushua) ca să stabileasca, intareasca aceasta imparatie în mina poporului sfintilor LUI (Dan. 7 v 27 ). A fi un mesager (malach) al Evangheliei (vestea buna) a acestei imparati este un privilegiu de care se bucura cei chemati, alesi și credinciosi..a raspunde la chemare este o datorie și o binecuvintare.
Deconectat
emil_nedelea (detalii numai pentru membrii conectaţi)
16686. Postat la 02/02/2012 18:33 - 4839z4h48m
Sunetele de trâmbiță din cartea apocalipsei anunță un evenimente care se vor petrece. Suntele de trâmbiță din ziua Sărbătorii Trâmbiței au trebuit să anunțe și ele evenimente. De mii de ani evreii au sunat din trâmbiță și nu au cunoscut semnificația evenimentelor anunțate pentru ca au fost pentru ei taine.
Printre tainele care au fost descoperite fraților este și aceasta: anunțarea venirii Împăratului.
Oare care Împărat?
Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie! (Iacov 1:19)
Deconectat
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
19491. Postat la 31/08/2012 08:16 - 4628z16h5m
Vă doresc o zi, o viață și o veșnicie, împreună cu răscumpărătorul și cu Cel Prea Înalt.
Dar pentru asta, trebuie să ne silim să facem voia Lui, printre care, de pildă, Sărbătoarea care se apropie, Sărbătoarea Trâmbiței.
În conținutul acestor 3 pagine virtuale s-a vorbit foarte multe lucruri interesante și într-un fel și în altul, dar pentru că Sărbătoarea se apropie, cred că este și bine și frumos, să mai vorbim, dar și să ne pregătim, să ne întâlnim cu ea.
Înainte de a începe un mic comentariu, sau comentariu îl voi face prin prisma a trei puncte.
1). Sărbătoarea este a Domnului - Adonai Elohim!
2). Trebuie numai de cât să ținem cont de conținutul acestor versete: 16. Nu vă înșelați preaiubiții mei frați:
17. orice ni se dă bun și orice dar desăvârșit este de sus, pogorându-se de la Tatăl luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare. Iacov 2.
3). Sărbătoare înseamnă; Comemorarea unui eveniment. În marea știință a Lui Dumnezeu - Elohiom, El a așezat Sărbătorile Sale, ca omul să le serbeze anticipat, adică nu numai neamurile de oameni, care au trăit, după ce a avut loc evenimentul să fie sărbătorit, așa cum fac oamenii cu evenimentele lor, ci toți cei doresc să facă voia Celui Prea înalt, să-l serbeze chiar anticipat.
Cititorule, cum ai vrea să întâmpini timpul acestei Sărbători, ignorând, sau prăznuind Sărbătoarea?
Ști despre ce trâmbiță vorbește această sărbătoare?
Și dacă evenimentul acestei Sărbători va avea loc acum pe 1 Tișri, după eveniment unde ai vrea să te afli?
Ai putea să împărtășești cu noi dorința ta, ori cine ești?
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Dragii mei, Sarbatoarea Trambitei, este incadrata undeva la mijlocul sarbatorilor Domnului, este una dintre sarbatorile secundare, daca imi permiteti sa spun asa, fiind urmata de Sarbatoarea Ispasirii si cea a Corturilor.
Se pare ca obligatoriu este ca toata partea barbateasca sa se prezinte la cele trei Sarbatori principale;
Pastele sau Sarbatoarea spicelor sau saptamana azimelor;
Sarbatoarea saptamanilor sau Cincizecimea;
Sarbatoarea Corturilor.
Daca pentru cele trei sarbatori barbatii sunt obligati sa se infatiseze inaintea Domnului, ce spuneti de Sarbatoarea Trambitei?
Aveti argumente clare ca aceasta sarbatoare ar semnifica Revenirea Domnului Isus , stiind din gura Mantuitorului, ca va veni ca un hot, ca nimeni nu stie clipa?
Sunetul trambitei vesteste un eveniment SE AUDE, oare revenirea va fi TRAMBITATA?
Atunci pentru noi revenirea nu mai este o taina, stim ziua pe care nici Fiul nu-o stie, in fiecare an la Sarbatoarea Trambitei il putem astepta!
Se contrazice Cuvantul sau la mijloc este o taina?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Lucia a scris ca[ stiind din gura Mantuitorului, ca va veni ca un hot, ca nimeni nu stie clipa?]
Da ai dreptate El Yahushua va veni ca un HOT pentru cel ce nu VEGHEAZA{ apoc 3 v3}
Cit despre Yom Teruah;trebue vestita cu sunet de shofar; nu este Yom Shofar
Nu prea e corect numit sarbatoarea trimbitei...si nici rosh hashanah nu e prea corect pentru ca anul nou dupa calendarul lui Yahweh e in ziua intiia a luni a ntia,Deci sa o numim sarbatoarea rasunetului (racnetului ..zgomotului) deci Teruah(exod 19 v 18-19)
Am pus cateva intrebari, se pare ca nimeni nu se incumeta sa raspunda...
Mai este foarte putina vreme pana la Sarbatoarea Trambitelor, si imi doresc, sa vorbim despre aceasta sarbatoare, ce ziceti?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Ma bucur nespus de mult ca vin Sarbatorile Domnului, Cel care a Creat Cerul si Pamantul si tot ce cuprinde el, Binecuvintat sa-i Fie Numele Lui Cel Mare , Sfantul Lui Israel . Intradevar sora Lucia inecepe o luna a bucuriei , in care sunt cele trei Sarbatori ale Domnului :Trambitei , Ispasirii si Corturile .
Literar ziua trâmbițelor, tromboanelor sau trompetelor) este în ajun de Roș Ha-Șana, începutul unui nou an agricol prevăzut în calendarul biblic.
Referitor la acest aspect am studiat niste scrieri si am gasit referitor inceputul anului agrigol niste versete din Scriptura :
Originea Sarbatori o gasim scrisa in : Leviticul 23:24 Vorbește copiilor lui Israel, și spune-le:
În luna a șaptea, în cea dintâi zi a lunii, să aveți o zi de odihnă, memorială cu răsunet de trâmbițe, și o adunare sfântă.
În evanghelii Mesia și Ioan Botezătorul, compară în parabole, unde spune și semnificația alegorică a tuturor termenilor, sfârșitul verii cu sfârșitul veacului și cu secerișul, care sunt expresii similare în limba ebraică biblică.
Matei 13:40
Și, după cum se alege neghina și se arde în foc, așa va fi la sfârșitul veacului.
Ioan 4:35
Nu ziceți voi că mai sunt patru luni și vine secerișul? Iată zic vouă:
Ridicați ochii voștri și priviți holdele că sunt albe pentru seceriș.
Mai mult referitor la aceasta Sarbatoare poruncita de Dumnezeu , fratele Lica Domnul sa-l Binecuvinteze pentru munca depusa a facut o mica prezentare a acestei Sarbatori si o gasim in postarea aceasta :--http://youtu.be/QNd_mnGG57s
Domnul sa Binecuvinteze Poporul din lungul si latul Pamantului care Pazesc Sarbatorile Celui Preainalt si asi pleaca genuchii in zile Sale cele Sfinte , iar pentru cei care inca ratacesc departe de Casa , Domnul sa le deschida inima sa cunoasca Adevarul Sau Cel Sfant . Pentru ca voia Domnului este ca totii oamenii sa fie Mantuiti si sa ajunga la Cunostinta Adevarului . Gloriee Domnului . Amin
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Deconectat
CorneliuS (detalii numai pentru membrii conectaţi)
19636. Postat la 15/09/2012 18:56 - 4613z5h25m
La aceasta sarbatoare, asteptam venirea lui Mesia, si daca va veni chiar anul acesta, doresc sa iesim cu totii in intampinare si sa ne intalnim pentru continuarea bucuriel in imparatia Sa.
"Răsplata smereniei, a fricii de Domnul, este bogăția, slava și viața"
Avand in vedere ca se apropie Sarbatoarea Trambitei - Anul nou (civil), am extras un articol dintr-o carte despre aceasta sarbatoare. Sper sa fie util (daca nu cel putin pentru cultura noastra generala).
Va doresc lectura placuta!
Pentru a șaptea lună din anul religios Luna nouă era prima zi Tișri. Aceasta se anunța prin sunet de corn de berbec, Șofar. Această Lună nouă este cunoscută sub numele de Sărbătoarea Trâmbițelor. Ea a primit un caracter festiv, fiind suprapusă cu începutul noului an civil. Luna nouă în Tișri are repaus sabatic și adunare sfântă. (Lev. 23:24).
Luna nouă în Tișri constituia în același timp și introducerea în șirul sărbătorilor religioase, evocând săptămâna creației în care Dumnezeu a făcut lumea, în șase zile, odihnindu-se după lucrarea făcută, în cea de-a șaptea zi.
Solemnitatea sărbătorii a crescut prin dublarea arderii de tot, însoțită de jertfa de ispășire, de odihna sabatică și o adunare sfântă.
ANUL NOU r11; ROȘ HAȘANA
Când vorbim de anul nou la evrei trebuie să avem în vedere Anul religios care începe cu luna Nisan* și Anul civil, care începe cu luna Tișri. Ciclul sărbătorilor religioase în calendarul ebraic se stabilește după anul religios. Problemele legate de economie se iau în calcul după anul civil.
Pentru începutul anului religios nu avem scris nimic special în Vechiul Testament. Ziua de 1 Nisan intră în rândul celorlalte rânduieli făcute pentru Luna Nouă.
Sărbătoarea Paștelor așezată în Luna Nissan, în a patrusprezecea zi, prin importanța și amploarea ei, făcea ca ziua de început a anului nou religios, să rămână la nivelul sărbătorilor de Luna Nouă, cu ceremonialul obișnuit. (Numeri 28:11-13).
Anul civil, începea cu luna a șaptea, Tișri, cunoscută ca început de an din cele mai vechi timpuri. Luna a șaptea Tișri era socotită în funcție de Nissan, care era prima lună a anului religios. Deși era luna de început a anului civil, pentru că în ea erau multe sărbători (Anul Nou, Ziua împăcării, Corturile) avea un pronunțat caracter religios. Chiar și începutul acestei luni, în raport cu celelalte, are o manifestare festivă religioasă prin repaosul sabatic, adunarea sfântă și marcarea începutului de an civil prin sunetul de trâmbiță. (Levitic 23:24). Anul Nou civil poartă numele de Capul Anului r11; Roș Hașana, Ziua Judecății r11; Iom Hadin, Ziua Sunării din Șofar r11; Iom Terua. Zilele de 1 și 2 Tișri, Roș Hașana evocă prin sărbătoare facerea lumii și a omului și ziua judecății, în care Dumnezeu trece în revistă faptele poporului, hotărând soarta fiecăruia și înscriindu-l în cartea vieții sau a morții. La această sărbătoare se înfățișează poporului tabloul judecății divine, în care Creatorul așezat pe scaunul de judecată, desparte oamenii după faptele lor, așa cum cercetează și desparte păstorul oile turmei sale, accentuând în rugăciune importanța unirii dintre Milă = hased și Adevăr = emet.
Adevărul împreună cu mila, deci adevărul milostiv poate lucra în viitor la fericirea oamenilor. În acest fel, Anul Nou r11; Roș Hașana devine o zi de aducere aminte, de analiză a trecutului și de privire în viitor.
Sinagoga se înveșmântează în decor alb, simbolul inocenței și al purificării. După rugăciunea de seară, credincioșii își urează: Să fii înscris pentru un an bun r11; Leșana Tova Tikateivu!
Rugăciunea rostită dimineața - Șaharitul r11; este însoțită de proclamarea solemnității divine și de recunoașterea maiestății lui Dumnezeu.
La serviciul divin, cu poporul ridicat în picioare se recită Tatăl nostru, Regele nostru r11; Uvinu r11; Malkeinu, implorându-se înscrierea în cartea vieții pentru anul viitor. Rugăciunea se continuă până la sărbătoarea care urmează r11; Iom Kipur.
În a doua zi din Roș Hașana se repetă rugăciunile din prima zi, dar din Cartea Legii se citește jertfire lui Isaac, eveniment care, conform tradiției, ar fi avut loc la Roș Hașana.
Un moment de adâncă solemnitate îl constituie sunetul de șofar, în prima zi, seara. Sunetul șofarului trebuie să trezească conștiința oamenilor. Sunetul are ritmicitatea prescrisă: treizeci de sunete în trei serii r11; 12, 9 și 9; sunete simple, sunete prelungi, sunete sacadate, încheindu-se cu sunetul lung de șofar, simbol al redobândirii fericirii.
Evreii mai numesc Anul nou și alte zile: prima zi a lunii Nisan cu care începe numărătoarea anilor de la ieșirea din robie, prima zi a lunii Elul când se face primirea zecimii, zeciuirea = Maoser și Anul nou al pomilor = Roș Hașana Laylanoth în a cincisprezecea zi a lunii Svat.
*Nisan r11; înainte de exilul babilonian era cunoscută sub denumirea Abib.
Deconectat
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
19639. Postat la 16/09/2012 00:26 - 4612z23h55m
Fiți binecuvântați, toți cei care v-ați ostenit să postați, precum și cei care lecturați aceste postări!
Aș dori să nu repet din ceea ce s-a scris mai sus, ci să confirm că în cultura evreiască în data de 1 Tișri nu numai că începea anul civil, ci începea și anul politic. Mai concret: dacă, de pildă, un rege asocia la tron un fiu de-al său, chiar dacă fiul devenea co-rege sau regent în data de 1 Nisan, să aleg o dată la întâmplare, ceremonia de încoronare avea loc în data de 1 Tișri! la fel stăteau lucrurile dacă regele bătrân murea: succesorul său urca pe tron, ca și conducător, dar era considerat REGE OFICIAL numai din 1 Tișri...
Ce citea maiestatea sa regele când urca pe tron, în ceremonia de încoronare? Păi, clar, un pasaj din Scripturi: Psalmul 101!... El promitea "Voi face și voi drege..." Noh, acum, e clar că, pentru mulți regi, astea erau doar cuvinte, că doar politicieni erau și ei, însă...RECITAREA PSALMULUI ARĂTA O DATĂ AFLATĂ ÎN VIITOR CÂND VA VENI REGELE-MESIA ȘI VA FI ÎNCORONAT! Atunci - și numai atunci - urmau toate acele angajamente regale să devină realități!...
Deci, afirm eu în mod public că Mesia va veni de Yom Terua, "Ziua Suflării"? Nu...
Cred eu, în forul meu interior că Mesia va veni de Yom Terua? Da, cu certitudine
Iar versetul că "Fiul nu știe ziua venirii Sale" trebuie citit altfel, cu maaaaare atenție, pentru că el face parte din discursul ebraic nupțial... Aici gafează predicatorii atât de multor adunări, că ei cred că Iisus era român și umbla cu tricolorul pe piept și vorbea românește când, de fapt, e vorba de curtarea unei fecioare de către un tânăr care merge să pregătească odaia de nuntă și o zidește și o zugrăvește și o tot înfrumusețează și nu știe când este gata, pentru că nu el decide când e gata, ci tatăl, care-i spune la un moment dat: Fiule, odaia de nuntă este gata, du-te adu-ți mireasa...
În fine, m-am depărtat un pic de la subiect, dar ar mai fi fost de agrăit pe seama lui...
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.