Am intrat cateva momente ...asa in fuga cum se spune ,deoarece este o zii de pregatire pentru sarbatoarea care ne bate la usa ...insa tu frate Roman nu te-ai departat deloc de subiect (eu m-am gandit mult in inima mea la cea ce spui tu ...mai jos ,chiar ultimele cuivinte ale tale le voi repeta ca sunt DREPTE si Cel prea Inanalt te-a luminat)....când, de fapt, e vorba de curtarea unei fecioare de către un tânăr care merge să pregătească odaia de nuntă și o zidește și o zugrăvește și o tot înfrumusețează și nu știe când este gata, pentru că nu el decide când e gata, ci tatăl, care-i spune la un moment dat: Fiule, odaia de nuntă este gata, du-te adu-ți mireasa....
Asa ca dupa parerea mea nu te-ai departat deloc de subiect si ar fi de mare folos sa ne mai graiesti ( scrii) ,nitel pe seama lui.
Pacea cea de sus sa fie cu tine.
Deconectat
RE: Trâmbițe: Sărbătoarea Biblică de actualitate
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
19641. Postat la 16/09/2012 14:28 - 4612z9h41m
După ce "am șezut șî am cujetat o țârucă" (mde, sunt și rămân "ardielean"...) cred că am găsit modul în care pot să întrețes discursul de curtare al unui tânăr evreu (Yeșua Mesia) adresat Miresei Sale ("Biserica", Ekklesia) cu Sărbătoarea Trâmbițării...
Cum se desfășura, așadar, curtarea în iudaismul antic?...
Mai întâi, pețitoarele, femei trecute prin viață, știau ce tineri sunt de însurat și fete de măritat pe o rază foarte mare în jurul așezării în care sălășluiau, ba știau chiar și de tineri din Yerușalayim și din Galut ("Diaspora" )... Tinerii trebuiau să fie în jurul vârstei de 18 ani, iar fetele cam pe la 13-14 ani... Se căsătoreau grabnic, dragii de ei, ca nu care cumva să ajungă la păcat... (Ah, poftele tinereții!... Ele pot fi înfrânate, dar e mai bine să fie îndreptate spre bucuria împlinirii lor în curăția unui legământ sacru...)
Deci pețitoarele scrutau din când în când starea tinerilor gata de însurătoare și măritiș din ținutul lor: vorbeau între ele, vedeau din ce familii și din ce pătură socială provin tinerii, ce averi și dacă se potrivesc din aceste puncte de vedere...
Ele făceau asemenea examinări și la cererea părinților, pe un anumit onorariu... Și atunci când găseau un tânăr, o fetișcană și vârsta apropiată de căsătorie, stabileau legături între tați... Astfel că, la un moment dat, tânărul se ducea în vizită la fecioara de măritat. El vorbea cu tatăl ei și-i spunea că a venit la pețit. Tatăl punea două potirașe de vin (nu must!) pe masă și o chema pe fiică, strigându-i: "Puneți măhrama pe față și vino! Ai un pețitor..."
Când ea apărea, îi spunea de cererea în căsătorie a tânărului. Dacă fetișcana accepta, ea nu spunea nimic, ci doar lua potirașul și-l bea: ACEASTA ÎNSEMNA CĂ ACCEPTASE CEREREA ÎN CĂSĂTORIE! La Cină, cei care o celebrează, ar trebui să-și amintească prin aceasta că ei beau paharul Mirelui, acceptând și repetând că au acceptat cererea sa în căsătorie... "Luați și beți!..."
Tânărul dădea părintelui fetei darul pentru ea: cu cât dădea mai mult, cu atât mai dragă înseamnă că-i era fata, cu atât o prețuia mai mult...
Preaiubiții mei confrați, aici vedem cât ne-a iubit Mesia: n-a avut nimic mai scump decât sângele Său...și l-a vărsat pe tot pentru noi... De aceea...știți că..."nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, ați fost răscumpărați din felul deșert de viețuire, pe care-l moșteniserăți de la părinții voștri, ci cu sângele scump al lui Hristos, Mielul fără cusur și fără prihană..."
Apoi, tânărul pleca să construiască odaia de nuntă... "În casa Tatălui Meu sunt multe locașuri. Dacă n-ar fi așa, v-aș fi spus. Eu Mă duc să vă pregătesc un loc. Și după ce Mă voi duce și vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce și vă voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, să fiți și voi..."
Se punea pe construit camera nupțială, și o înfrumuseța și el nu știa când va fi gata, că nu el hotăra, ci tatăl său care, la un moment dat, îi spunea: "Acum odaia e gata pentru mireasa ta. Du-te și ad-o, să facem sărbători de nuntă!"
Tânărul își anunța prietenul, prietenul Mirelui, care se bucura si el, ca Ioan "Botezătorul" (Ioan, 3:29) și care mergea să strige înaintea Mirelui, era înainte-mergătorul Mirelui: "Iată mirele, ieșiți-i în întâmpinare!"
Dar ce făcuse mireasa în tot timpul acesta?... De când plecase Mirele, ea se trudise să-și facă zestre: în vederea ospățului nunții, ea se pregătise cu perne, pături, vase, alte acareturi, dar mai ales încerca să să-și gătească rochie de in subțire, strălucitor, și curat (Apoc. 19).
Pe lângă ea, ținea niște domnișoare de onoare - evident, fecioare - care se pregătiseră și ele: aveau pregătite candele, lămpi cu tablă lustruită pe care, când urma să vină mirele (un moment despre care nimeni nu știa), ele urmau să le aprindă și să lumineze lumina lor pe chipul Mirelui (Matei, 25), să se vadă cât este El de frumos, de falnic, de gătit... În vremurile acelea, toți se uitau la mire, azi toți se uită la mireasă, mirele poate să și lipsească de la nunta sa, nu bagă nimeni de seamă absența sa, toți sunt absorbiți de ea
Mirele OMENESC nu știa când se va duce după mireasă, dar Mirele CERESC știe când revine... în Matei 24:36 e un discurs nupțial, care pornește de la omenesc și se "rotunjește" în cel ceresc, profetic...
Eu, personal, cred că Mirele meu va reveni de un Yom Terua...ziua aceea nu mă va surprinde ca un hoț, noaptea...dar mă strădui să fiu gata în orice vreme
...Am scris foarte mult și rog administrația să mă ierte. Și, din câte vedeți, am scris surorilor, de aceea am vorbit de pețit, mire, mireasă, ospățul de nuntă. Surorile sunt emoționate de acest moment din viața unui om... bărbații sunt la fel de emoționați dar o recunosc mai greu
(Eu sunt o excepție: la nunta mea nu a lăcrimat soția mea, ci eu )
Pentru frați, dacă nu voi fi banat după această mega-postare, voi scrie câte ceva despre venirea Regelui, că lor le plac vorbirile bărbătești, masculine, despre împărății, regi, militari, organizare, ordine și disciplină, goarne, surle, trâmbițe... dar atunci chiar voi relaționa Regele-Mesia la Ziua Trâmbițării și a întronării Sale.
Vă urez tuturor Șana tova u-metucha, Un An bun și dulce
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Romani 11:36
Deconectat
RE: Trâmbițe: Sărbătoarea Biblică de actualitate
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
19643. Postat la 16/09/2012 17:57 - 4612z6h12m
Emoționant! Dumnezeu să te binecuvânteze.
Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat
RE: Trâmbițe: Sărbătoarea Biblică de actualitate
ioan olah (detalii numai pentru membrii conectaţi)
Cum se desfășura, așadar, curtarea în iudaismul antic?...
Mai întâi, pețitoarele, femei trecute prin viață, știau ce tineri sunt de însurat și fete de măritat pe o rază foarte mare în jurul așezării în care sălășluiau, ba știau chiar și de tineri din Yerușalayim și din Galut ("Diaspora" )... Tinerii trebuiau să fie în jurul vârstei de 18 ani, iar fetele cam pe la 13-14 ani... Se căsătoreau grabnic, dragii de ei, ca nu care cumva să ajungă la păcat... (Ah, poftele tinereții!... Ele pot fi înfrânate, dar e mai bine să fie îndreptate spre bucuria împlinirii lor în curăția unui legământ sacru...)
Am citit postarea ta frate Roman cu multa atentie ,mai mult decat atat, am recitit-o si nu pot sa spun ca nu mi-au dat lacrimile ,deoarece ,eu am stiut ca vei scrie de varsta tinerilor ,la care se uneu in casatorie .
Eu citesc eseurile tale si de acolo am inteles lucrurile minunate ale Divinitatii ,cultura si obiceiurile poporului evreu.
Poate te vei intreba de ce am subliniat mai sus in postarea ta cu privire la varsta tinerilor ,tu spui: ,,ca nu cumva sa ajunga la pacat'' ...si asta ar mai fii una dintre factorii cei mai importanti ,dar mai este un factor (ma refer la varsta fecioarelor)...care ar fii acela?
Eu ma gandesc adanc la acel factor in inima mea ,dar deocamdata nu voi scrie ,astept raspunsul tau ,multumesc.
Cu GLASUL unei TRAMBITE, azi se vesteste Cuvantul.
Trezirea! ea tot striga, de umple tot pamantul...
Vegheaza frate draga, ca nu stii ceasul cand
Pe nori de slava , va reveni Isus.
Rededicare, striga al sarbatorii glas,
Te scoala si vegheaza...sa birui in necaz!
Caci pericolul paste chiar astazi printre noi
Au intrat lupi in turma, imbracati in pei de oi.
Ei vin cu glasul dulce sa strecoare minciuna...
Cladesc din paie turnuri, rastalmacesc Scriptura.
Si trambita rasuna prin Duhul Sfant in noi.
Treziti-va odata, razboiul e in toi!
Nu la intamplare suna a glasului sofar...
El an de an ne-ndeamna, sa ne-nbracam cu har,
Sa ne aranjam armura, a Duhului cel Sfant...
Caci biruinta vine, luptand prin Cel cei Sfant!
O, sarbatoare vie, al TRABITEI sfant glas!
Rasuna, da de stire, cat timp ne-a mai ramas...
Ca sa veghem intruna, privind spre nori in sus,
In asteptarea sfanta, a Domnului Isus.
Lucica Staicu
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Mă folosesc și eu încă odatăde acest portal pentru a mai ''suna din trâmbiță'' că mâine va avea loc această sărbătoare măreață!
Ferice de cei ce vor auzi sunetul acesta de trâmbiță, și mai ferice de cei ce vor avea parte de adevăratul sunet de trâmbiță, adică de a auzi Glasul Domnului care Însuși va suna din trâmbiță printr-un strigăt, cu glas de Arhanghel!
Domnul să binecuvânteze pe aleșii Săi și pe cei ce simpatizează aceste porunci ale Sale!
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
An de an sarbatorile isi fac ocolul lor, timpul trece si ma infior la gandul ca pasii Domnului se aud in departari.
Cum ar trebui sa fim noi cu trecerea timpului?
Suntem constienti ca vremea este tot mai aproape?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Nu stiu cat de constienti sunteti ca vremea este foarte aproape, sunetul trambitei va suna cat de curand, Domnul Domnilor va revenii, noi suntem pregatiti pentru intampinare?!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Trâmbițe: Sărbătoarea Biblică de actualitate
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
26164. Postat la 14/09/2014 16:42 - 3884z7h27m
Poate anul acesta Dumnezeu se asteapta ca sunetul trambitei , din inima ta, sa sune ALTFEL in inima Lui.
Mereu ma intreb daca nu cumva noi am facut din intalnirea cu El , un sablon.
- Sabat de Sabat acordam doar importanta imbracamintii, si nu venim cu o initiativa de imbunatatire a serviciului divin, de exemplu.
- Am putea din ocaziile de Sfanta Cina sa facem un memorial, nu doar sa cerem iertare semenilor.
- Sarbatoarea care vine, sa nu mai fie la fel ca cea de anul trecut.
De vii la noapte Domnul meu,
Fa-ma fecioara inteleapta,
Sa am ulei in vasul meu
Si haina fara pata!
De vii la noapte Domnul meu,
Sa trambitezi mai tare...
Sa aud si eu sunetul sfant
Cand striga: Desteptare!
De vii la noapte Domnul meu,
Sa m-a transformi prin Duhul.
Cu trupul sfant lipsit de Eu,
Sa pot sa-ti zaresc chipul!
De vii la noapte Domnul meu,
Ca sa ne ei cu Tine.
Ajuta-ne prin Duhul Tau
Sa-avem candelele aprinse!
Eu azi cu ajutorul Tau
Astern in scris o poezie,
Prin ea, eu TRAMBITEZ la toti:
ISUS HRISTOS O SA REVINA!
24.09.2014- Staicu Lucica
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Trâmbițe: Sărbătoarea Biblică de actualitate
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
26196. Postat la 24/09/2014 17:00 - 3874z7h10m
Eu doar am "semanat" Si ce recolta !
Si ca sa nu ma mandresc, ma gandesc ca deja era scrisa.
Biblia are răspuns la toate intrebările.
Deconectat
RE: Trâmbițe: Sărbătoarea Biblică de actualitate
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
26197. Postat la 24/09/2014 21:24 - 3874z2h45m
SHALLOM - PACE.
Suntem deja în Sărbătoarea ROSH HASHANAH - Sărbătoarea Trâmbiței -
Anul Nou, eu, dar cred că și dumneavoastră, trăim momentul Sărbătorii anticipat că atunci când Șofarul/Trâmbița cerească va răsuna, acel sunet clar, desăvârșit și sfânt, își va face lucrarea sfântă cu noi, fie că vom trăi fizic pe tărâmul acesta, fie că vom fi plecați de pe tărâmul acesta și se va începe o eră nouă, o eră care mulți dintre noi ne apucăm să o explicăm, dar ne dăm seama până la urmă, că această știință ne depășește puterea noastră de înțelegere.
Dacă nu vom fi dintre acei care numai zic Doamne, Doamne, ci dintre cei care caută sincer să facă voia , Tatălui care este în ceruri cred din tot sufletul, că după evenimentul Sărbătorii Trâmbiței, după misterul schimbării noastre în ființe veșnice, atunci cred că doctrinele, părerile și cunoștințele de aici, vor fi uitate, pentru că toți vor fi ca îngerii.
Ajută-ne Tată scump să avem parte de evenimentul Sărbătorii.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Aurelc a scris:
Da întradevăr evreii au foarte multe denumiri explicative prin ele însele a ceea ce vor să însemne. Cam ca și nemții ( sau poate nemții ca evreii, în fine...) E plină Biblia de nume care însemnau exact ceva anume. În fond acel sunet de trâmbiță ( trompetă) de care scria Michael avea tocmai scopul de a anunța începutul noului an de care scria lnedelea.
Poate e momentul să aducem în discuție faptul că nu în zadar se pomenește aici de un început de an, chiar dacă aparent ar exista o contradicție cu versetul din Exod 12:2 unde scrie că luna Nisan va fi prima lună a anului. Evreii serbează începutul anului civil, după cunoștința de care au parte la ora actuală, dar noi credem că această zi prefigurează marele eveniment - " cel din urmă sunet de trâmbiță" - ce va face să înceapă într-adevăr un nou " an". Un " an " de veselie pentru cei mântuiți, un " an " în care va fi pace deplină pe întreg Pământul și Hristos va domni ca Împărat!
Extrag un citat din postarea fratelui Ovidiu prin care ne explica, de ce evreii mai numesc SARBATOAREA TRABITEI si ANUL NOU...?
Sperand ca CEI care isi sustin punctul de vedere cu privire la denumirea acestei sarbatori sa o faca cu multa intelepciune...
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.