ce este ; cum este ; cum se manifesta si de ce - voi fi rezervat in acest subect pentru ca sint inca in studiu si nu ma inplic pina nu am toate dovezile si argumentele pentru ca stiu bine ca citiva cuviosi ma vor ataca sa ma devoreze ;poate gresesc ... dar.. inapoi la subect jertfa de ispasire ( 1 ioan 2 v 2)
Constat ca ai inceput sa postezi pe acest portal cu frica in spate ca cineva te va ataca si te va devora. Probabil ai unele motive de temere, si iti dau dreptate, desi NU ar trebui ca acest portal sa fie un camp da lupta.
De aceia eu vreau sa fiu primul care sa te intampin cu multa caldura si sa-ti spun ca sederea ta pe acest portal sa fie o binecuvantare si nicidecum lupte si intristari.
Si acum hai la treaba!
JERTFA DE ISPASIRE. In Vechiul Legamant acest tip de jertfa era una dintre cele mai importante jertfe din preotia levitica. Animalele care trebuiau sa fie junghiate puteau fi de mai multe soiuri (vitel, tap, oaie, capra, turturele sau purumbei), si sangele lor se scurgea pe altar pentru pacatele mai multor clase sociale din popor (preoti, capetenii, tot poporul, cineva cu vina sau necurat). Iar in urma acestor jertfe si in urma marturisirii pacatelor (Lev.5:5), pacatele acelora li se va IERTA (Lev.4:20; 4:31; 5:10).
Privind in Noul Legamant, v-om gasi continuitatea acestei lucrari de ispasire, insa cu modificarea Acelui care facea aceasta slujba (Isus), si Jertfa care era tot Domnul Isus.
In versetul amintit de tine, 1 Ioan 2:1,2 este mentionat faptul ca Domnul Isus este Mijlocitorul (Marele Preot), si totodata este si Jerfa de ispasire pentru pacatele intregii omeniri.
De aici discutia poate fi extinsa in mai multe directii, dar nu stiu incotro vrei sa te duci cu cercetarea. Se poate discuta daca si celelalte tipuri de jertfe (de multumire, de paste, arderea de tot, de mancare...), daca si ele au avut o implinire prin Jertfa Suprema a Domnului Isus de la Calvar sau numai unele din aceste tipuri de jertfe. Si se mai poate discuta despre lumea intreaga care desi au fost iertati, dar totusi NU v-or avea parte in Imparatia lui Dumnezeu cu sfintii.
Te las sa ne aduci unele intrebari mai clare. Te rog nu-ti fie frica, nu vei fi devorat. Toti avem nevoie sa fim invatati.
Duhul Tatalui Ceresc sa fie cu noi totii !
,,Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui" Proverbe 19:22
nu de frica este vorba aici ci de jertfa;Yahshua (Isus) jertfa suprema Marele preot(kohen ha gadol) si jertfa de ispasire in acelasi timp ? care a intrat in locul prea sfint cu singe (evrei 9 v 23-25 ) ideia este ;singele care se aduce in locul prea sfint(in cort) este stropit de marele preot pe chivot(lev 16 v15) aceasta este ispasirea pentru popor; trupul tapului este ars de tot; nu se mininca ; este o jertfa a carei singe a fost adusa in cort(lev 6 v30) de ce uni mininca la pasti jertfa de ispasire al carui singe sa adus in cort? cind trebue arsa de tot si nu mincata?
Ahaa ! acuma inteleg ce vrei sa spui! Trebuie sa fim atenti si aici, ca nu cumva sa punem gaz pe foc. Hai sa incercam. Daca se aprinde discutia tare, atunci ne oprim.
Subiectul despre ,,Paste" sau ,,Impartasire", poate fi analizat din mai multe puncte de vedere. Tu ai intrat direct in miezul discutiei. Eu as lua-o pentru inceput ceva mai simplu, adica toate tipurile de jertfe din vechime au avut implinire in Jertfa Suprema de pe Calvar a Domnului Isus.
Deci Domnul Isus, cu ocazia sarbatorii Pastelui, a anulat orce ritual al jerfelor de animale si masa pascala, si a instituit o lucrare noua, numita ,,Cina Domnului" sau ,,Cina cea de Taina", iar toti cei ce se impartasesc din aceasta masa (paine si vin), isi aduc aminte de Jertfa Mantuitoare a Fiului lui Dumnezeu.
Cei care mananca ,,Cina Domnului" , NU comemoreaza sau nu mananca din jertfele animalelor de peste an (jertfe de ispasire, pentru vina, de mancare, de paste, ardere de tot sau jertfa necurmata), ci acestia implinesc porunca Domnului Isus: ,,Mancati, acesta este Trupul Meu ... Beti toti acesta este Sangale Legamantului celui Nou" .....,,Sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea". Ei isi aduc aminte de Jertfa Suprema a Domnului Isus, care a adus iertare si rascumparare intregii omeniri.
De ce unii mananca doar la Paste? Simplu: asa inteleg ei ca atunci a mancat si Isus. De ce altii mananca de mai multe ori intr-un an? Simplu: asa inteleg ei cuvantul ,,oridecateori" sau isi dau alte explicati.
Ai pus bine problema: De ce nu se face aceasta lucrare ,,Cina Domnului" la Sarbatoarea Ispasirii? Atunci la aceasta sarbatoare a ispasirii chear daca era o ,,jertfa de ispasire", nu avea voie atunci sa manance nimeni din carnea acelei jertfe. Insa ,,jerffa de ispasire" nu era adusa numai cu aceasta ocazie, ci de mai multe ori intr-un an, atunci puteau sa mananca din jertfa Levetic 6:26,29.
In consecinta, aceasta lucrare de impartasire din Trupul si Sangele Domnului Isus, unii frati o servesc doar odata pe an, iar altii de mai multe ori. Semnificatia acelei mese este una singura, nu doua, nici trei, nici sapte.
Important este ca noi, cei care dorim sa stam la masa sfanta cu Domnul Isus, sa nu lasam duhul Celui Rau sa ne rascoleasca inima, si sa sadeasca in noi mladite ale urii de frati. Haideti va rog, sa ne acceptam asa cum suntem fiecare, si sa traim in iubire, dragoste si ingaduinta, asa cum ne invata Scriptura.
Fiti binecuvantati de Domnul.
Nu raspund la atacuri. Astept cu mare placere parerea fiecaruia, cu o conditie: Sa fie spunsa in dragoste fara lovituri si acuze.
Va multumesc pentru intelegere.
,,Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui" Proverbe 19:22
au mai ramas ceva jertfe care nu s-au sfirsit la golgota pe stauros
ca jertfa de multumire
jertfa de buna voie
jertfa de lauda
poate si altel care eu inca nu le vad
problema este ca ; sa aduci o jertfa necesita un altar si ca sa ai un altar e trebuinta de un templu (nu todeauna)
si o preotie care sa aduca jertfele(aronica)
cind templul profetit de ezekil isi va avea inplinirea se vor fi aduse din nou jertfe ;
dar poate asta va fi un nou topik