La sarbatoarea Corturilor, aduceau jerte, aduceau de pilda doar un miel pe zi, pentru popor, sau aduceau fiecare cap de familie cate un miel pe zi ( normal ca acolo e vorba de mai mul,e jertfe intr-o zi, numai dau detalii ca se cunoaste, dar nu se cunoaste, daca aducea fiecare cap de familie, sau preotul cate un animal pentru tot poporul) ?
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
Sărbătoarea zisă a Tabernacolelor sau a Corturilor, care se celebrează timp de o săptămână începând cu 15 Tișri.
În afara Israelului, primele două zile sunt considerate sărbători întregi și la fel a opta zi, Șmini Ațeret, urmată de Simhat Tora. Sărbătoarea e mai lungă în diaspora cu două zile. În Israel numai prima și a opta zi sunt sărbători întregi, Șmini Ațeret și Simhat Tora fiind celebrate în aceeași zi r12; a opta. În zilele intermediare (5 în diaspora și 6 în Israel), numite hol ha-moed (semi-sărbători), munca este permisă, dar se menține un cadru sărbătoresc (de ex., la liturghie).
Sucot este una din cele trei sărbători de pelerinaj, în cursul cărora, până în anul 70 e.n. evreii r0;urcaur1; la Templul din Ierusalim. Ca și Pesah și Șavuot, Sucot are o semnificație istorică cât și o semnificație legată de ciclul naturii.
Semnificația istorică este asociată, în Biblie, cu peregrinarea evreilor în deșert, timp de 40 de ani, când ei au locuit în corturi. În amintirea acelor timpuri, Biblia le cere evreilor ca, în fiecare an, să locuiască șapte zile în corturi. În același timp, Sucot este și sărbătoarea recunoștinței față de natura milostivă, dăruită de Dumnezeu.
Sucot are mai multe denumiri care reflectă semnificațiile sărbătorii:
1. Hag ha-Asif (Sărbătoarea Recoltei; Ex. 23, 16; 34, 22);
2. Hag ha-Sucot (Sărbătoarea Corturilor; Lev. 23, 24; Deut. 13, 16);
3. Hag (Sărbătoarea; Lev. 23,39-41; Num. 29, 12), nume folosit de rabini pentru a sugera că Sucot era sărbătoarea prin excelență;
4. Zeman simhatenu (Vremea bucuriei noastre), care evocă porunca biblică de r0;a fi cu toții veselir1; (Deut. 15, 14-15).
În cărțile cele mai vechi, Sucot apare ca singura sărbătoare importantă. Această însemnătate a sărbătorii s-a pierdut, pe măsura depărtării evreilor de munca agricolă, după distrugerea celui de al Doilea Templu. Celebrarea implică obligația de a locui în suca, construcție provizorie, ridicată special în acest scop în curte, pe un balcon, pe o terasă etc. Evreii din Etiopia nu cunoșteau obligația de a-și face colibe în cinstea Sucotului, deoarece ei trăiau tot anul în colibe.
Ușpizin, un obicei de origine cabalistică, datând din sec. al XVI-lea, face parte din celebrarea sărbătorii. Cuvântul ușpizin înseamnă r0;oaspețir1; și face trimitere la șapte eroi ai istoriei evreiești (Abraham, Isaac, Iacob, Moise, Aaron, Iosif și David), care sunt primiți, pe rând, în chip simbolic, în suca, în fiecare zi.
Un element central al sărbătorii îl reprezintă cele patru specii de plante (arba minim), care sunt agitate în diferitele momente ale liturghiei, conform poruncii biblice de a se veseli în fața Domnului (Lev. 23, 40). Cele patru specii sunt: lulav (ramură de palmier), etrog (chitră), hadasim (trei rămurele de mirt) și aravot (două ramuri de salcie). A ține lulavul, înseamnă a ține buchetul acestor patru specii, care sunt agitate în timpul Halelului spre cele patru puncte cardinale și de sus în jos în semn de recunoaștere a omnipotenței și suveranității lui Dumnezeu asupra universului.
În primele șapte zile ale sărbătorii, are loc zilnic o procesiune în jurul sinagogii, însoțită de recitarea imnurilor și rugăciunilor hoșanot. Refrenul lor este hosana (r0;osanar1, care înseamnă r0;mântuiește-ne, te rugămr1;, și ceremonia însăși amintește de procesiunile zilnice în jurul altarului din Templu.
De Șabat, se recită rugăciuni, dar nu se face nici o procesiune.
A șaptea zi de Sucot, numită Hoșana Raba (Marea Hoșana), marchează încheierea sărbătorilor de toamnă, ceea ce se reflectă în anumite obiceiuri: așchenazii poartă kitel și intonează melodii specifice marilor sărbători, sefarzii sună din șofar în timpul procesiunilor. La sfârșit, cele patru specii sunt înlocuite cu un buchet de ramuri de salcie (hoșanot), cu care se izbește solul, până cad frunzele. S-a sugerat că această practică simbolizează învierea morților, pentru că ramurile de salcie desfrunzite, înmuguresc și revin la viață în fiecare primăvară.
A opta zi, Șmini Ațeret, este caracterizată prin recitarea rugăciunii pentru ploaie. Ziua următoare Simhat Tora marchează sfârșitul ciclului anual al citirii Torei și începutul unui nou ciclu de lectură.
Odinioară veselia de Sucot era sporită de sărbătoarea Simhat Bet ha-Șoeva, când se făceau libații de apă pe altar, pentru a chema ploaia la timp.
În epoca Templului, când Sucot venea după încheierea unui an șabatic, avea loc ceremonia hahel, poruncită în Deuteronom 31, 10-13, în timpul căreia regele sau marele preot citea pasaje din Tora. Actualmente, președintele Israelului participă la ceremonia hahel, citind public Tora, în fața mulțimii adunate la Zidul de Apus.
Una din lecturile profetice ale sărbătorii este Zaharia 14, în care se anunță că toate neamurile vor veni la Ierusalim, pentru a celebra împreună Sărbătoarea Corturilor (Zah. 14, 16-19).
Sucot r12; Sărbătoarea Corturilor
Alte denumiri: Hag ha-Sucot (Sărbătoarea Colibelor)
Hag ha-Asif (Sărbătoarea Recoltei)
Zeman simhatenu (Vremea bucuriei noastre)
Calendar: 15-21 Tișri (în Israel și la evreii reformați din diaspora)
15-22 Tișri (în diaspora)
Lecturi: Prima zi: Lev. 22, 6-23, 44; Num. 29, 12-16 (maftir); 1 Regi 8, 2-21 (haftora)
Șabat intermediar: Ex. 33, 12-34, 26; Num. 29, 17-31 (maftir); Ezec. 38, 18-39, 16 (haftora)
Sul: Eclesiastul (Kohelet), în Șabatul intermediar, sau în prima zi (Israel) sau de Șmini Ațeret (diaspora)
Halel: Se recită întreg
Date civile ale sărbătorii
2000 / 5761 14-20 octombrie
2001 / 5762 2-8 octombrie
2002 / 5763 21-27 septembrie
2003 / 5764 11-17 octombrie
2004 / 5765 30 sept.-6 octombrie
2005 / 5766 18-24 octombrie
2006 / 5767 7-13 octombrie
2007 / 5768 27 sept.-3 octombrie
2008 / 5769 14r12;20 octombrie
2009 / 5770 3-9 octombrie
2010 / 5771 23-29 septembrie
(Enciclopedia iudaismului)
Deconectat
RE: Sărbătoarea Biblică de actualitate
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
14743. Postat la 10/10/2011 14:05 - 4954z10h42m
Vorbește copiilor lui Israel și spune-le: În a cincisprezecea zi a acestei a șaptea luni, va fi sărbătoarea Corturilor în cinstea Domnului, timp de șapte zile.
Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob, nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toți sunteți una în Hristos Isus. Și, dacă sunteți ai lui Hristos, sunteți rsămânțar1; lui Avraam, moștenitori prin făgăduință. Și, pentru că sunteți fii, Dumnezeu ne-a trimis în inimă Duhul Fiului Său care strigă: Ava, adică: Tată!
Acuma ne ramane intrebarea urmatoare si sa ne o punem fiecare in dreptul sau daca Domnul zice Israel este seminția moștenirii Lui: Domnul oștirilor este numele Lui, ei raman incontinuare poporul lui Dumnezeu si Domnul ne-a facut si pe noi prin singele sau scump care ne-a rascumparat sa fim si noi copii ai Domnului, căci Făcătorul tău este bărbatul tău: Domnul este numele Lui, și Răscumpărătorul tău este Sfântul lui Israel. El Se numește Dumnezeul întregului pământ.
Acuma daca aceasta sarbatoare are niste randuieli si trebuie respectate ce facem? tinem una doua si restu o desfintam? Sa ne punem intrebarea, daca in privinta cortului e ca sa fie o aducere aminte a poporului precum au stat 40 de ani in pustie nu este si datoria a noastra sa facem la fel? aicia nu vorbeste de nici un cort a trupului cum specifica multi si nici de acela din cer sau de pe pamant ci o aducere aminte precum ei au stat in pustie, daca noi ne rugam si zicem binecuvintata sa fie Dumnezeul parintiilor nostri a lui Avraam, Isaac si Iacov si vine de la ei e si al nostru si tot ce facem facem pentru Domnul ca El a randuit aceasta sarbatoare precum zice si la inceput in 23 Iata sarbatorile Domnului pe carele veti vesti ca adunari sfinte, iata sarbatorile Mele..Fratilor trebuie sa luam bine seama cum vestim sarbatorile Domnului si le aplicam, nu putem nici adauga dar nici scoate ci cum El lea dat asa sa facem...
Dupa criteriile unora, cand vorbim de viitor, Zaharia 14, pentru care perioada de timp este vorba, a fost odata,sau este acum implinirea profetiei, in prezent, sau este de viitor, care viitor, in miia de ani, sau dincolo de mie de ani, auziti, un AZS a zis ca Zaharia 14 este vorba de Noul Pamant!?
Parerea mea, dupa studiul efectuat, este vorba de perioada biblica a mileniului des vorbit. Tinand cont de faptul ca sarbatoarea Corturilor, este o umbra a celor viitoare, atunci, ea inca este o umbra, si va fi implinita pana cand va veni cortul din Ceruri cu oamenii, la care nu se va mai tine nici o sarbatoare, pentru ca prin Noul Pamant, s-au implinit toate.
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
Deconectat
RE: Sărbătoarea Biblică de actualitate
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
14749. Postat la 10/10/2011 18:01 - 4954z6h45m
Pace multă.
Mai întâi voi spune câteva cuvinte, găsite într-o carte scrisă de fostul prim Rabin din România, Dr. Moses Rozen, de pe vremea lui Ceaușescu.
El zicea cam așa: Dumnezeu a dat o poruncă cu mult înaintea erei noastre și a zis: Să faceți așa ......., dar nu lea zis efectele pe care le are împlinirea acestei porunci, ci a zis să faci așa.
De abia acum în secolul - XX - a desoperit știina beneficiile acestei Porunci.
Dumnezeu a zis:
Leveticul 23: 33. Domnul a vorbit lui Moise, și a zis:
34. "Vorbește copiilor lui Israel și spune-le: ,În a cincisprezecea zi a acestei a șaptea luni, va fi sărbătoarea corturilor, în cinstea Domnului, timp de șapte zile.
Sigur că dacă ne interesează că sărbătorile Domnului trebuesc ținute în cinstea Domnului, vom căuta și vom găsi tot ce trebuie să facem acuma în zilele noastre în cinstea Domnului.
Acuma dacă eu nu voi face o politică religioasă, ci voi căuta să împlinesc voia lui Dumnezeu, ținând sărbătoarea din toată inima, socotind-o sacră, pentru că este a Domnului, împlinind tot ce trebuie împlinit, din ce a mai rămas ca să împlinim, pentru că ce era mai greu de împlinit a împlinit Isus Mesia fiul Lui Dumnezeu.
Dacă mă limitez la atât ce am arătat mai sus, împlinesc voia Lui Dumnezeu?
Și Pacea Domnului Isus să umple inimile noastre.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Sărbătoarea Corturilor are o importanță istorică legată de peregrinarea evreilor timp de 40 de ani in deșert, înainte de a ajunge în Canaan / Tărâmul Făgăduinței.
Să prăznuiți sărbătoarea aceasta in cinstea Domnului ...pentru ca urmașii voștri să știe că am făcut pe copiii lui Israel să locuiască în corturi, după ce i-am scos din țara Egiptului" (Lev. 23:42).
În fiecare an in luna a saptea dupa strângerea roadelor din arie, timp de sapte zile toți barbatii evrei trebuiau să se infatiseze inaintea Domnului ca să aducă jertfe de multumire si daruri de bună voie,(mâncăruri grase, băuturi dulci ... Neem.8:10), părăsindu-si locuințele ca să locuiasca în corturi făcute din ramuri de copaci stufosi, impodobite cu poame din pomii cei frumosi.
În prima și ultima zi a sărbătorii se impunea stricta respectare a regulilor religioase cu adunare sfântă, să nu se facă nici o lucrare de slugă. Este o sărbătoare a bucuriei, când bătrâni și tineri, bogați și săraci toți aduceau câte un cadou oarecare ca un tribut de mulțumire Domnului care încununase anul cu bunătăți și belșug.
Sărbătoarea Corturilor nu era numai o expresie a recunoștinței pentru recoltă, ci și o amintire a grijii ocrotitoare. Dumnezeu, in urma legamantului de pe Muntele Sinai, le-a purtat de grija si, in pofida greutătilor naturale, le-a asigurat existenta.
Sub călăuzirea lui Dumnezeu, Zaharia proorocește despre zile în care familiile întregului pământ se vor sui în fiecare an să se închine înaintea Împăratului, Domnul oștirilor și să prăznuiască Sărbătoarea Corturilor (Zah. 14.16-19), iar orice neam care nu va participa la sărbătoare va fi aspru pedepsit de Dumnezeu cu urgia secetei.
După întoarcerea din exil, la ceremoniile din Sărbătoarea Corturilor evreii au adăugat elemente traditionale noi. Una dintre ele este urmatoarea: In fiecare dimineață a acelei săptămâni preotul scotea din apele curgătoare ale Chedronului un vas plin cu apă, în timp ce trâmbițele rasunau, urca pe treptele largi ale Templului, cu pas solemn și rar, în timp ce cânta: "Picioarele mi se opresc al porțile tale, Ierusalime !". (Ps.122,2). Este foarte posibil ca afirmația Domnului Isus din Ioan 7.37-39 să fie o referință către acest ritual. Apa amestecată cu vin era, mai apoi, aruncată la picioarele Altarului, in timp ce altii cântau cântece, spre a face amintire de minunea izvorârii apei din stânca, pe cand poporul rătacea prin pustie. Acest obicei făcea trimitere si la profetia mesianică din cartea Isaia: "Veti scoate apă cu veselie din izvoarele mântuirii" (Isaia 12, 3).
Sărbătoarea Corturilor privită din lumina Legământului Înoit ( Ioan 7:2-39; 1Cor.10:4; Evrei 11:13-16; 2Petru 1:13; Apoc.21:1-4).
Sărbătoarea Corturilor ne vorbeste despre strângerea credinciosilor in Împărătia cea vesnică a lui Dumnezeu (strângerea roadelor in grânar). Această sărbatoare e ultima sărbătoare vazută in Planul de Mântuire si este cea mai frumoasă sărbătoare, pentru că ea reprezintă intr-un fel refacerea relatiei dintre Dumnezeu cu omul pacatos, a aceluia care a acceptat Jerfa Supremă a Domnului Isus in viata lui.
Profetul Ioan inspirat de Duhul Domnului scrie urmatoarele: ,,Am văzut coborându-se din cer dela Dumnezeu, Cetatea Sfânta... Si am auzit un glas care zicea: Iată Cortul lui Dumnezeu cu oamenii! El va locui cu ei, si vor fi poporul Lui, si Dumnezeu insusi va fi cu ei! El le va sterge orice lacrimă din ochii lor. Si moartea nu va mai fi. Nu va mai fi tânguire, nici țipăt nici durere, pentru ca lucrurile dintâi au trecut. (Apoc.21:2-4).
În așteptarea acestor vremuri fericite, corturile reprezintă viata noastră vremelnică pe acest pământ, strâini si călători in căutarea unei patrii eterne. Învătătura Domnului Isus ne aminteste despre acest adevăr. El a spus in Matei 6:19-20 Nu vă strîngeți comori pe pămînt, unde le mănîncă moliile și rugina, și unde le sapă și le fură hoții; ci strîngeți-vă comori în cer, unde nu le mănîncă moliile și rugina și unde hoții nu le sapă, nici nu le fură.
Frumusețea acestei sărbători continuă să se regăsească si astazi intr-o Adunare Sfântă dacă beneficiem de harul Tatălui Ceresc prin Isus Hristos, S-a făcut trup și a locuit printre noi plin de har și de adevăr. Ioan 1:4. Isus Hristos S-a făcut trup și ,,a cortuit" printe noi, s-a smerit de la dumnezeirea Sa la un cort pământesc, un trup uman, pentru a ne face parte de divinitate pentru veșnicie. Nu există mai mare motiv de mulțumire pentru noi!
Domnul Isus a participat și El la sărbătoarea Corturilor (Ioan 7:10), dar adevărata sărbătoare se va împlini atunci cînd Domnul va locui alături de poporul Său in vesnicie.
El sa adresat atunci nu numai evreilor, ci tuturora: Dacă însetează cineva, să vină la Mine și să bea"(Ioan 7:37). Cuvintele lui Hristos erau cuvinte pline de viață, El cunostea nevoile sufletului. Acolo în prezența mulțimii adunate, El S-a oferit pentru a fi lovit. Lovind pe Hristos, oamenii credeau că il va distruge pe Domnul vieții, dar din Stânca lovită au curs râuri de apă vie. Când Isus a vorbit către popor, inima oamenilor a fost mișcată de o teamă plină de respect, și mulți erau gata să zică ca femeia din Samaria: Dă-mi această apă, ca să nu-mi mai fie sete. (Ioan 4,15).
În pustie, poporul putuse să-și potolească setea dintr-o stâncă lovită, a cărei apă îi întreținuse viața: o stâncă duhovnicească și care venea după ei, și stâncă era Hristos (1 Corinteni 10:4).
Apelul lui Hristos către sufletul însetat încă mai răsună si azi. Bogatul, săracul, cel de sus și cel de jos sunt toți la fel de bineveniți. El făgăduiește să ușureze mintea împovărată, să mângâie pe cel întristat și să dea nădejde celui descurajat. Fântâna este deschisă pentru toți. Celor obosiți și zdrobiți li se oferă băutura înviorătoare a vieții veșnice. Isus încă mai strigă: Dacă însetează cineva, să vină la Mine și să bea. Oricine va bea din apa pe care i-o voi da Eu, în veac nu-i va fi sete, ba încă apa pe care i-o voi da Eu se va preface în el într-un izvor de apă care va țâșni în viața veșnică. (Apoc. 22,17; Ioan 4,11).
Duhul Sfânt poate produce in noi roade binecuvântate in minunata gradină a Domnului. Duhul Sfânt procură credinciosului gustul mai dinainte al cerului, în așteptarea deplinei manifestări a Slavei lui Dumnezeu.
,,Doamne! Cine va locui in Cortul Tău cel Sfânt? - Cel ce umblă in neprihănire, si face voia lui Dumnezeu, si spune adevărul din inima!... (Ps. 15: 1,2)"
,,Vor veni dela răsărit si dela apus, si vor sedea la masă in Împărătia lui Dumnezeu ... (Luca 13:29)."
.........................................................................................................................................................................................
,,Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui" Proverbe 19:22
Fratilor, fie ca bucuria sarbatorii sa fie pretutindeni, ma bucur ca vad unele postari aici lungi, dar daca nu este cu suparare, ar fi bune sa fie puse ori la rubrica articol, ori la meditatii, ma gandeam sa pun si eu aici un "document", dar am vazut ca am umplut 5 pagini, m-am gandit sa il trimit "cenzorilor", sper sa treaca, sa fie pus la articole, sau meditatii, in functie de cum cred ei ca e de cuviinta.
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
Deconectat
RE: Sărbătoarea Biblică de actualitate
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
14839. Postat la 16/10/2011 10:54 - 4948z13h52m
Vă doresc o zi frumoasă plină de multă Pace.
Ne găsim pe la jumătatea Sărbătorii Corturilor și sunt curios ce facem noi acum. Eu trăiesc două bucurii, una pentru că Domnul mia descoperit valabilitatea sărbătorilor Lui și astăzi, iar a doua bucurie, că astăzi sunt la mijlocul ei.
Cu permisiunea dumneavoastră, aduc în fața dumneavoastră ce spune Cuvântul Domnului, despre acestă Sărbătoare:
Deutronom 16: 13. Să prăznuiești sărbătoarea corturilor șapte zile, după ce îți vei strânge roadele din arie și din teasc.
14. Să te bucuri la sărbătoarea aceasta, tu, fiul tău și fiica ta, robul și roaba ta, și Levitul, străinul, orfanul și văduva care vor fi în cetățile tale.
15. Să prăznuiești sărbătoarea șapte zile în cinstea Domnului, Dumnezeului tău, în locul pe care-l va alege Domnul; căci Domnul, Dumnezeul tău, te va binecuvânta în toate roadele tale și în tot lucrul mâinilor tale, și de aceea să fii vesel.
Hai să ne bucurăm și Pacea să fie multă printre noi.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Deconectat
RE: Sărbătoarea Biblică de actualitate
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
As dorii sa intreb si eu ceva,am o mica nelamurire.Am inteles ca pe data de 29 septembrie 2011 a inceput un nou an evreiesc.Acum,asa cum spune Domnul,ca poporul evreu sa pazeasca sarbatoare,din ziua a 15 luna a 7,am inteles bine?Acum ma gandesc si eu,este vorba de luna in curs a anului,sau luna a saptea plecand numaratoarea de la un punct respectiv?!Daca sarbatoarea era in luna a saptea a anului,de ce acum este in prima luna a anului?Sunt un pic nestiutor in privinta acestui subiect.Cu respect.
emylas, raspunsul la întrebarea ta este răspândit în mai multe subiecte de pe forum dar îți pot scrie câteva informații condensate ca să înțelegi ideea.
Calendarul evreiesc are două începuturi de an: unul când începe luna întâi ( pentru calendarul religios) și unul când începe luna a șaptea (pentru calendarul civil). Toate sărbătorile cerute de Dumnezeu sunt sărbătorite după anul calendaristic religios, deci ziua de 29 Sept 2011 a fost doar prima zi a lunii a șaptea, care coincide cu prima zi a anului nou civil la evrei.
Mai multe detalii poți vedea și citind discuțiile de la subiectul Sărbătoarea Trâmbiței de aici: http://www.melhisedec.ro/forum/viewthread.php?forum_id=27&thread_id=21&rowstart=0
Deci sărbătoarea Corturilor, este ținută după cum a fost poruncit, în luna a VII-a, între zilele 15 și 22 din calendarul biblic și/sau 13-20 Oct. 2011. așa cum poți vedea și aici:
Sarbatorile Domnului sunt tinute dupa calendarul religios, prima luna din anul religios, Biblic, este primavara, si se numeste nisan, sau abib, si incepe ori in martie, ori in aprilie, astfel toamna, ajunge sa fie luna a saptea, intre septembrie si octombrie ( nu e o regula, dupa calendarul nostru )
Sarbatorile evreilor, sunt tinute dupa calendarul lor civil, si prima luna din calendarul lor civil incepe toamna, odata cu prima zi din luna a VII-a a calendarului religios.
Deci anul nou evreiesc nu inseamna "anul Domnului"! Si sa recunoastem, Domnul nu a cerut sa fie celebrat anul nou, nici primavara. Este un obicei lumesc.
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
abdon a scris: desi eu lucrez in industrie grea, si merg, deoarece trebuie sa respect un contract, cu "faraon". Este adevarat ca nu simt bucuria sarbatorii pe deplin in timpul celor 6 zile, adica intervalul dintre. Si ceea ce zicea aurelc, daca oamenii fac din propria lor initiativa, oua rosii, cozonaci, lipsite de inspiratie biblica, a face un simbol al sarbatorii in casa ta, sau in casa de rugaciune, sau in curtea acesteiea, are o farama din Cuvant
Multa Pace frate Abdon ,nu esti singurul care intampina o astfel de problema .... si eu am am avut un astfel de contract incheat pe o perioada nedeterminata ...stiti voi cartea de munca ...la trei apsente nemotivate desfacerea contractului de munca si cate altele. Acum din fericire sunt casnica intre copilasi si am o libertate in praznuirea sarbatorilor mari de peste an.Lucreaza doar sotu ,el intampina aceasta problemă.Si cum spune cuvantul partii barbatesti de trei ori pe an....sa vina la sarbatoare ,partea femeiasca isi urmeaza sotii la sarbatoare si copilasii ,pentru ca la sarbatoarea aceasta trebuie sa fie toata familia la un loc ,,tatal ,mama,copii si bunicii strabunicii ....rudele apropiate ....in cazuri fericite ..... Problema este ca aici in Romania este un alt sistem nu ca in Ișrael acolo cei ce vin la sarbatori au o alta libertate .
Nevoiți-vă să intrați pe ușa cea strâmtă, căci vă spun că mulți vor căuta să intre și nu vor putea. Luca 13:24.
Se pune întrebarea, de ce nu vor putea să intre. Răspunsul îl găsim la Deuteronom 29:18. Dacă cineva după ce a auzit cuvintele legământului și va zice în inima lui voi fi fericit dacă voi umbla după pornirile inimii mele. Ca din vina lui să-i găsească pierzarea odată cu flămândul și sătulul. Pe acela Elohim nu+l va ierta, dar toate blestemurile scrise în cartea aceasta vor cădea asupra lui.
Unii se străduiesc să trăiască o viață cu evlavie, să vestească Evanghelia împărăției, să sufere pentru cuvântul lui Elohim și să aducă roada sfințeniei. Dar alții nu pot. Întrebare: de ce? E de știut că și azi mai sunt Abeli și Caini. Este calea binecuvântării și calea blestemului. Este calea îngustă și calea lată. Este calea evlaviei și calea neascultării.
Unii în încercare sunt gata să meargă la moarte pentru adevăr. Alții ușor renunță.
Din cele de mai sus se poate de înțeles că cei credincioși nu pot merge la compromis sau prefăcătorie ca să facă rău. Dar cei falși, ca orbii merg pe de-a dreptul. Și-și vor da seama când nu vor mai putea nimic schimba. Ca să poți intra alege calea îngustă, calea evlaviei, și nimic nu te va împiedica să intri pe poarta nemuririi. Elohim să vă binecuvinteze.ȘALOM.......
Roada Duhului în noi. Roadele sint legate de seceris; nu poate fi un seceris daca nu sint roade (grine gata de recoltat). Biblia arata ca Yahweh e sfant și Legea e sfanta și adevarata (rom 7 v 12). Elohim vrea ca Legea lui să fie în adancul inimii noastre în vorba și fapta (Psalm 40 v8).
Roada duhului e dragostea, bucuria și pacea și indelunga rabdare, bunatatea, blindetea, credinciosia facerea de bine și infrinarea poftelor; numai impotriva acestora Legea nu este impotriva SECERIȘUL .
(nu este Lege). Numai cei ce implinesc Legea poat să aiba aceste calitati în dragoste. Caci Dragostea este implinirea Legii. în dragoste nu ester frica, pentru-ca dragostea desăvârșita izgoneste frica, caci frica are cu ea pedepsa, cine se teme nu a ajuns desăvârșit în dragoste: 1Ioan 4:18. Din toate vedem ca planul lui ELOHIM este ca cei nascuti din ELOHIM să creasca treptat și să aduca multa roada ( roada duhului). ELOHIM vrea ca copii lui să aduca roada 100%. Sărbătoarea secerișului ne vorbește de roadele pentru vesnicie. ELOHIM este desăvârșit și Legea este desăvârșita și EL a dat pe Fiul Yahushua să ne ajute, să ne desavirseasca, să ne intareasca, ca la secerișul cel mare Sukkot, să fim griu în grinarul LUI . Ce seamana omul aceia va și secera . Straduinta noastra este ca EL să ne ajute să fim nu numai chemeti dar și alesi și crediciosi Apocalpsa 17:14. Secerișul este dovada ce am fost în viata noastra de credinciosi; griu ori neghina ; daca sintem adunati în grinarul lui Elohim vom fi fericiti.
Neghina va fi smulsa și arsa în foc. La sărbătoarea Sukkot ne facem balanta; am fost griu ori neghina,
faptele noastre o dovedesc. Este o sărbătoare de viitor...."Toti cei ce vor ramanea din toate neamurile venite impotriva Ierusalimului, se vor sui în fiecare an să se inchine inaintea Imparatului, Yahweh (Domnului ostirilor), și să praznuiasca sărbătoarea corturilor".....Toate neamurile care nu vor praznui sărbătoarea corturilor vor fi pedepsite de Yahweh (Dumnezeu)..(vezi Zah 14:16-19).
Aceasta sărbătoare nu si-a avut inca implinirea, ci implinirea ei, ziua a8a, va fi în Vesnicii. și noi suntem straini și calatori pe acest pamant, calatorim spre Patria promisa și inca locuim în aceste corturi de lut ("Dar socotesc ca este drept cat voi mai locui în CORTUL acesta.....caci stiu ca desbracarea de CORTUL meu.... 2 Petru1:13,14), și de aceea asteptam să ajungem la limanul mult dorit, VESNICIA unde va fi vesnic o sărbătoare în cinstea lui Yahweh (Domnului)! ("In ziua a opta,sa aveti o adunare de sărbătoare...Numeri 29:35) ".........de muntele Sionului, de cetatea Elohim ( Dumnezeului) celui viu, Yerusalimul ceresc, de zecile de mii, de adunarea în sărbătoare a ingerilor....Evrei 12:22-25.
Aceasta sărbătoare a fost praznuita de toți fii lui Ysra-el, și chiar de Yahushua ( Ioan 7:10)...si este datoria fiecarui om ( chiar și a neamurilor) să o praznuiasca, pentru ca asa cum am spus este o sărbătoare de viitor prin care ne atintim privirile spre lucrurile nadajduite; marele seceris.
Cuvantul teolog în limba rusa; daca îl despartesti se traduce: Dumnezeul magarilor: multi teologi care nu sunt de acord cu adevarul biblic inmultesc confesiile prin teori și invataturi aberate. și cu obraznicie despart pe crediciosi în grupuri, și seamana dusmanie și ura, prin insasi propovaduirea lor teologica, Dar duhul Adevărului ne conduce în tot Adevarul . Pentru ca să primim tot ce e scris și să respectam și pazim legile, poruncile și rinduelile lui Yahweh. Lupta noastra e în asa fel ca confesiile religioase să dispara, și copii lui ELOHIM să devina uniti în credința sfintilor, la 2 Petru 1:5. Aratarea celor 7 niveluri de ascesiunie spre desavirsire; de aceea dati-va și voi toate silintile ca să uniti cu:
1 credința,
2 fapta,
3 cunoștință,
4 înfrânarea,
5 rabdarea,
6 evlavia,
7 dragostea ( de frati și de oameni)
Harul lui ELOHIM care este Yahushua doreste să ne dam toate silințele ca să ne ridicam din treapta în treapta spre desăvârșire ridicindune cu primul nivel până la nivelul al 7 lea.
1 eliberarea prin credința din întuneric
2 fapte vrednice de pocainta
3 dreptarul deplin al cunostintei ce îl găsim în Lege
4 A mărturisi pe Yeshua prin darurile Duhului să fim folositi în lucrarea misionară.
5 folosind rabdarea, trecand prin focul curatiei pana la moarte
6 evlavia este rezultatul muncii, roada Duhului
7 în dragoste nu este frica; Dragostea ne da indrazneala la ABBA (tatal) asteptand rasplata
Botezul cu apa, duh și cu foc din evanghelie ne vorbește de nivelul cunostintei, poti să fi nascut din duh-(schimbarea mentala) dar să nu fii în legamant (fara Lege), poti să fii în legamant(cu Lege) dar să nu aduci roada. Scump prieten, harul lui ELOHIM cu gelozie doreste să atingi toate nivelurile ca să fii desăvârșit spre slava lui ELOHIM și mantuirea sufletului tau, fii sincer și analizeaza nivelul spiritual care-l ai; daca din neglijenta îți lipseste ceva poti să îți schimbi soarta și viitorul spre bine. Dar daca te vei lasa amăgit ELOHIM nu te va ierta. EL este adevarat și va rasplati pe cel neprihanit cu binecuvintare și pe cel rau cu dreptate. Pe toți hoti sau ucigașii(spiritual) care au lucrat cu viclenie. Astazi ELOHIM te cheama la pocainta ca să lucrezi cinstit și să ai parte de binecuvantare.
Pace, dragii mei, Sarbatoarea Corturilor se apropie cu pasi repezi si m-am gandit ca in acest interval de SAPTE zile, care vine... fiecare dintre noi, in modul cel mai simplu si sincer, sa spuna cate ceva... mai clar, cum te pregatesti TU, cum este slujba, praznicul, cum va bucurati, unde va strangeti, s.a.m.d.?
Se vorbeste mult, insa doresc sa vedem in mod practic, ce SE FACE la aceasta SARBATOARE???
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Corturile: Sărbătoarea Biblică de actualitate
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
19726. Postat la 30/09/2012 06:15 - 4598z18h31m
De când "strig" eu la voi să-mi scrieți practic cum sărbătoriți ?
Scumpa mea sora Valentina ,sunt sigura ca fratii mai batrani vor scrie esenta sarbatorii ,eu sincer acum,simt o mare bucurie in suflet ca sunt in prag de sarbatoare si doresc sa ma bucur impreuna cu familia mea cu totii ,ca suntem in vita si sanatosi ,ca Cel Sfant a ingaduit sa fim cu totii la o lalta si aceasta este o mare bucurie ....nu am cuvinte.... voi revenii si dupa sarbatoare ,cu ingaduinta Celui de sus.
Pacea de sus sa fie cu voi toti.
Deconectat
RE: Corturile: Sărbătoarea Biblică de actualitate
ioan olah (detalii numai pentru membrii conectaţi)
La această sărbătoare ne amintim că suntem doar călători pe acest pământ și de aceea unul din numele acestei sărbători este "Sărbătoarea bucuriei" ...deci valentina practic sărbătorim în bucurie...tot ce avem pe pământ nu este decât un amărât de cort...imitație...ceva provozoriu față de ceea ce ne așteaptă în cer.
O sărbătoare binecuvântată tuturor!
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.