Deconectat |
Care este Numele ce ar trebui pronunțat în rugăciune ? |
Aurelc (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
48. Postat la 06/09/2009 14:59 - 5718z8h42m |
|
|
Credeți că este important să discutăm aici despre autenticitatea Numelui propriu , pe care ar cam trebui să-l rostim cel puțin când ne rugăm ?
De exemplu versetul acesta ne-ar putea da de gândit: VDC Genesa 4:26b Atunci au început oamenii să cheme Numele Domnului.
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P. |
|
Deconectat |
RE: Care este Numele ce ar trebui pronunțat în rugăciune ? |
fullban1 (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
593. Postat la 26/10/2009 12:02 - 5668z10h39m |
|
|
Știm cã toate popoarele creștine și necreștine folosesc acelaș nume când se roagã . Am vãzut un film documentar cu luptele din Cașmirul Indian dintre armata indianã și cea pachistanezã . Comandanții invocau numele de Dumnezeu , dar când plecau la luptã ( atac ) strigau : slavã lui Vyșnu , sau altor zeitãþi budiste . Ce pãrere aveți ? Noi cei ce pretindem cã suntem poporul Celui Veșnic , ce Nume trebuie sã chemãm ?
|
|
Deconectat |
abdon (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
594. Postat la 26/10/2009 12:03 - 5668z10h39m |
|
|
frumoasa provocare.
Pai pentru fiecare natiune Dumnezeu le-a raspuns dupa Numele in care a fost chemat, mie mi-a raspuns si cand l-am strigat "Doamne", sau "Doamne Dumnezeule". Dar Numele in evreieste este YHVH, sau el s-a prezentat poporului Israel, ca fiind: Eu sunt cel ce sunt"
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
|
|
Deconectat |
595. Postat la 26/10/2009 12:07 - 5668z10h35m |
|
|
Prevãd cã provocarea mea o sã producã multe supãrãri în rândul forumiștilor , chiar dacã majoritatea , bãnuiesc cã suntem frați și surori .
Nu vreau sã iau în deșert Numele "Celui Veșnic" , nu vreau sã se creadã cã sunt influiențat de martori , dar argumentele mele sunt chiar și împotriva martorilor , chiar dacã susțin cã ei utilizeazã în vorbire Numele real al Creatorului . Am înțeles cã îl cunoțti pe fratele Luca de la Rãdãuți , cu el am mai discutat câte ceva despre acest lucru .
Ați observat poate, cã eu atunci când postez ceva , folosesc numele amintite de mine , numai când redau un text din Scripturã , în restul folosesc Numele de : Creatorul sau Cel Veșnic .
Nu știu dacã din dialectul primar se mai pãstreazã vreo expresie în limba vreunui popor pe planetã , dar mã frãmântã ideia , dacã prin evoluțiile lincvistice ale popoarelor sa mai pãstrat și se mai pãstreazã Adevãratul Nume .
Mai întâi , pentru expresia " Eu sunt Cel ce sunt " , expresia corectã este : " E-HEIE AȘHER E-HEIE " și traducerea mai corectã este :" EU VOI FI CEL CARE VOI FI ".
În Daniel , cap . 4 : 24 , 25 ,34 , Daniel folosește Numele de " CEL PREA ÎNALT " , iar cap . 4 : 34 ºi 12 : 7 . , în ultimul verset , chiar o Ființã cereascã de cel mai înalt rang , folosește Numele :" CEL CE TRÃIEȘTE VEȘNIC " .
AȘTEPT COMENTARII . |
|
Deconectat |
596. Postat la 26/10/2009 12:07 - 5668z10h34m |
|
|
Frate, zic asta nu din banuiala, noi nu suntam frati din cauza unei banuieli, ci doar daca vrei sa faci voia lui Hristos atunci suntem frati.
Tare mi necaz, pe unii care impovoreaza pe altii, impunand-ule sa pronunte Numele Domnului, doar in evreieste.
Oare Dumnezeu, nu ne raspunde chiar si cand Il chemam in "nume" romanesti, in limba roamana?
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
|
|
Deconectat |
avodah (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
597. Postat la 26/10/2009 12:09 - 5668z10h33m |
|
|
exod 3:14..Eu sunt Cel ce sunt
osea12:5...numele lui este Domnul-evreieste Adonai
apocalipsa1:8 Eu sunt Alfa si Omega,Inceputul si Sfirsitul, zice Domnul D-zeu ,Cel ce este,Cel ce era si Cel ce vine , Cel Autoputernic
Vedem caci ni se prezinta in mai multe feluri de nume-
Evreii il cheama sub numele de Adonai , grecii Kurios,americanii God,etc
Cuvintul evreiesc Adonai e tradus in 4 locuri in biblie sub forma de Jehovah, si anume in:Exodus 6:3; Psalms 83:18; Isaiah 12:2;26:4
Stiu ca in biblia (GBV) in prefata-explica caci unde apare cuvintul DOMNUL arata cazurile cind acest nume corespunde in original cu Yhwh(Iehova)
Dar se pare caci informatia este combatuta-si anume ca nu in toate cazurile ci doar in citeva locuri---in rest apare Adonai
Cine are prieteni care stiu sa citeasca in evreieste poate ne-ar lumina mai mult
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH |
|
Deconectat |
598. Postat la 26/10/2009 12:11 - 5668z10h30m |
|
|
ADON = DOMN ;
ADONAI = DOMNUL ;
Baal = domnul .
Primele douã nume din limba ebraicã , traduse în românește , înseamnã ceia ce este postat .
Al treilea care ajunse-se pe timpul lui Ilie , împrumutat de la sidonieni prin Izabela , înseamnã tot " domn " .
În traducerile românești , dacã vã uitaþi în calendarele evreiești tip broșurã , o sã observați cã traducerea numelui de Domnul Dumnezeu , vine din evreiescul Adonai Elohim .
Acum o scurtã analizã a provenienței numelui Dumnezeu .
La romani , numele " Dominus Deus " , era adresat zeului lor de cel mai înalt rang , nume pe care și-l atribui-seră și împãrații romani , considerându-se "zei " , ca faraonii egipteni . Mai târziu acest nume a evoluat în " Domne Deus " , dupã care în Dumnezeu , iar creștinii l-au adoptat ca nume zeului lor . Deci numele Dumnezeu , care este o combinație dintre alte douã nume și anume Domnul Zeu , a ajuns în creștinismul de mai târziu sã fie pronunțat Dumnezeu .
Dacã pãgânii au folosit acest nume pentru adorarea zeitãților lor , este corect ca noi creștinii ( dacã suntem ) , sã invocãm același nume , încreștinându-l , așa cum s-a fãcut cu multe obiceiuri , practici și sãrbãtori de origine pãgânã ?
Exemple : CINCIZECIMEA , cu Rusaliile ;
Nașterea Mântuitorului , cu Crãciunul ;
Paștele , cu prima duminicã dupã lunã plinã , dupã echinocþiul de primãvarã . și exemplele , pot continua .
Sper cã v-am provocat la meditație și studiu și nu la tãcere și indiferențã .
Cel Veșnic sã ne cãlãuzeascã prin Duhul Sãu cel Sfânt și sã ne conducã în tot adevãrul și la tot adevãrul . Amin .
Revin cu o completare...
Apocalipsa 21 : 8 " Dar cât despre fricoși .........................................
22 :15 " Afarã sunt......................................, și oricine iubește minciuna și trãiește în minciunã "!
Oare despre ce fel de fricoși se vorbește aici ?
Observ cã vizitați subiectul , dar tãcerea este absolutã .
Vă lipsește curajul să răspundeți ? |
|
Deconectat |
599. Postat la 26/10/2009 12:15 - 5668z10h27m |
|
|
despre fricosi: dati-ne dumneavoastra un raspuns
sunt curios (chiar nu am cercetat cuvintul acesta)
|
Deconectat |
600. Postat la 26/10/2009 12:18 - 5668z10h23m |
|
|
Existã o teamã (fricã profundã imprimatã în subconștientul creștinului nãscut , crescut și educat într-o anumitã denominațiune , de a mai cerceta și accepta anumite adevãruri necunoscute . Dacã toți s-ar fi comportat așa , - adio reformã!! Am auzit pe mulți zicând : așa m-am nãscut , așa mor . Ei , eu cred cã tocmai la acești fricoși fac referire textele indicate , pentru cã Mântuitorul spune cã trebuie sã ne naștem din nou , i-a spus-o și lui Nicodim , iar aceasta a însemnat o schimbare de mentalitate . Apostolul spune sã ne înoim în duhul minții noastre .
Aceste lucruri nu le vor face fricoșii , de aceia vor rãmâne afarã .
Ai curaj tu turmã micã ...........Cel Veșnic sã ne ajute . Amin .
|
|
Deconectat |
601. Postat la 26/10/2009 12:19 - 5668z10h22m |
|
|
Imi place raspunsul, si sunt de acord cum ai descris problema
Chiar am avut ceva discutie cu cineva (baptist) , si i-am oferit sa citeasca o carticica despre de ce ar trebui tinut sabatul, iar reactia lui a fost foarte respingatoare, spunand: eu nu vreau sa mai citesc carti religiose .
L-am intrebat, de ce ? Ti-e frica ca o sa afli lucruri noi si o sa-ti pui niste intrebari? dar nu a vrut sa o primesca
Cred ca de frica de a nu afla mai mult adevar, caci doar poti sa citesti o carte si sa nu te afecteze nu?alfel decat daca e ceva adevarat
|
Deconectat |
ami (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
602. Postat la 26/10/2009 12:20 - 5668z10h21m |
|
|
"ce Nume trebuie sã chemãm?"
Deci,eu am gasit in Biblie cum k Numele Lui este Jehova...dar ce zici?..dak eu ma adresez in rugaciune cu "Dumnezeul lui Avraam,Isaac si Iacov"?....
sau dak ii zic "Iubitul sufletului meu" ?...
Soarele răsare nu ca să apună, ci ca să lumineze până apune! |
|
Deconectat |
603. Postat la 26/10/2009 12:25 - 5668z10h16m |
|
|
Am spus cã nici modul de exprimare a martorilor nu este corect . Yehova , nu corespunde exigențelor lexicale ebraice vechi . Evreii considerau Numele Celui Veșnic , prea Sacru ca sã-l și scrie mãcar , de aceia au cãutat tot felul de substitute neconforme cu Numele Sacru . Adonai din ebraicã și Baal din Sidon , înseamnã Domnul . Ori dacã pãgânii sidonieni ziceau Domnului din românește Baal , iar evreii Adonai , care este diferența de exprimare ?
Amy , cred din tot sufletul cã expresia : " Iubitul sufletului meu " este mai creștineascã decât celalte , dar poți îmbunãtãți spunând : Preiubitul .( Cântarea Cântãrilor ) .
Cât despre mine , pronunț Numele de : Cel Veșnic sau Creatorul . Așa se înțelege cã mã adresez Celui Prea Înalt .
Acum aș vrea sã mai facem un pas înainte în cunoaștere .
Îmi voi permite deasemeni sã analizãm Numele folosite în dreptul Mântuitorului .
I(i)sus Hristos .
Nu știu dacã Numele din ebraicã de YAHȘUAH , poate avea același înțeles cu Iesous din greacã , sau I(i)sus din românã .
Cât despre numele de Hristos , gãsim scris urmãtorul lucru .
Ioan , capitolul 1 : 41 " El , cel dintâi a gãsit pe fratele sãu Simon și i-a zis : Noi am gãsit pe Mesia "( care tâlmãcit însemneazã Hristos ) .
știm cã ce este scris în parantezã , sunt adãugiri ulterioare și nu putem pune bazã pe ele .
Cum o fi vorbit Andrei cu Fratele lui Simon , evrei fiind ? Pe cine așteptau evreii ?
Geneza vorbește de " Sãmânța " ;
Iacov amintește de " Șilo " ;
Moșeh , vorbește de " un prooroc ca mine " , de el sã ascultați .
În Grecia de astãzi sunt o sumedenie de bãrbați care poartã prenumele de Hristos , dar se pronunțã Hristo .
Înseamnã acest nume , Mesias ? Nicidecum ! În schimb , iatã ce semnificație are :
Este un pronume compus din douã cuvinte : hriso = aur , din care este luat Hris ; și teos = zeu , din care s-a luat tos , ceia ce rezultã Hristos . Lui Ioan gurã de aur , în grcește i se zice : " HRISOSTOM "
hriso = aur ; stom = gurã . Citit de la coadã spre fațã , prin introducerea prepoziției "de" , rezultã gurã de aur .
Dacã aplicãm aceiași metodã la pronunția cuvinelor folosite ca tâlmãcire a Numelui lui Yahșuah , rezultã : zeul de aur .
Undeva în câmpia "Deyr" , Nebucadnețar a înãlțat un astfel de zeu și a forțat ca toate popoarele sã se închine înaintea lui . A refuzat cineva ?
" Voi sã nu chemați alt Nume .................." |
|
Deconectat |
604. Postat la 26/10/2009 12:28 - 5668z10h13m |
|
|
Sa nu devenim si noi ca si fariseii de pe timpul lui ISus-cind din a nu lucra in sabat-au facut doctrine si ziduri intre ei, pina acolo incat daca scuipai jos pe pamint era considerat lucru-caci daca acolo unde ai scuipat era o saminta, sar putea ca tu sa fi contribuit la cresterea unei plante, etc
|
Deconectat |
605. Postat la 26/10/2009 12:32 - 5668z10h9m |
|
|
Nu te supãra frate , dar ceia ce ai postat nu face aluzie cât de cât la mesajul meu .
Concret : budiștii care cheamã numele diferitelor zeitãți , se închinã adevãratului Creator ?
Noi , creștini fiind , dacã invocãm un nume care nu-i aparține Tatãlui sau Fiului , înseamnã cã chemãm numele Lor ?
" Toți cei ce vor chema Numele Meu , vor fi mântuiți " .
|
|
Deconectat |
Aurelc (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
606. Postat la 26/10/2009 12:32 - 5668z10h9m |
|
|
Eu am un prieten evreu (creștin) și nu demult a venit vorba despre Numele sau mai bine zis felul cum s-ar pronunța cât de cât corect tetragrama "YHWH" . și el ca și "Iedidia" mi-a spus cã de fapt "martorii lui Yehova" greșesc în pronunție pentru cã mai degrabã corect s-ar pronunța "Yahveh" ("h" de la urmã nu se aude în pronunție) am undeva și felul în care se scrie pe evreiește și cam seamãnã cu ce a postat "Iedidia" mai sus, [mã refer la Eu Sunt Cel Ce Sunt (Voi fi)] dar nu știu în ce mãsurã ne ajutã partea ebraicã, pentru cã noi suntem români.
Totuși, chiar și între evrei există această contrazicere, pt că unii ( care sunt născuți și crescut în România ) spun că e corect YAHWEH iar alții spun YEHOWAH.... deci nu e prea elucidată treaba nici la ei.
Și în altã ordine de idei, mã mirã faptul cã "Iedidia" recurge la surse de informare evreiești, cã zicea în alte împrejurãri cã evreii , deoarece nu cred cã Domnul Isus a fost Yeșuah haMașiah , nu sunt vrednici de crezare... Interesantã întorsura !
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P. |
|
Deconectat |
607. Postat la 26/10/2009 12:34 - 5668z10h8m |
|
|
Nu este nici o întorsãturã . Știu și eu cã sunt deja evrei care recunosc și susțin cã pãrinții lor L-au ucis pe Mașyah , în persoana lui Yahșuah din Nazaret .
Eu vorbeam la modul general al poporului Israel . Nu întâmplãtor Biblia vorbește de numai 144.000 sigilați din semințiile lui Israel , din milioanele care vor fi în viațã la revenire Lui . .
|
|
Deconectat |
608. Postat la 26/10/2009 12:37 - 5668z10h4m |
|
|
Iedidia a scris:
" Toti cei ce vor chema Numele Meu , vor fi mântuiti " .
Si vor venii multi atuncia si-mi vor zice:N-am prorocit noi in Numele Tau, n-am facut noi vindecari in Numele Tau, n-am scos noi darci in Numele Tau.............Plecati de aici toti cei ce faceti f-a-r-a-d-e-l-e-g-e.
Poti sa-i zici pe Numele care trebuie caci vedem caci nu e asa de important, daca pe cele mici le lasam deoparte-din lege.
Eu consider caci D-zeu se uita la inima-si ce vede acolo conteaza.
Caci stie El caci Lui ma rog si ma adresez,cind folosesc cuvintul Domnul meu.
Inima ne-o vrea El ,care ne este lipita de treburile pamintesti.......
Dar daca dumneavoastra considerati caci la D-zeu nu-i convine sa-l chemi Domnul Meu faceti cum va este incredintat(apropo nu mi-ai raspunsl la" Tot ce vine din incredintare nu e pacat"
|
Deconectat |
609. Postat la 26/10/2009 12:40 - 5668z10h1m |
|
|
Daniele , om preaiubit , care este acest Nume ? |
|
Deconectat |
610. Postat la 26/10/2009 12:42 - 5668z9h59m |
|
|
Sa inteleg ca dumneavoastra credeti caci din cauza ca nu pronunta numele Lui corect?
|
Deconectat |
611. Postat la 26/10/2009 12:44 - 5668z9h57m |
|
|
pai Iedidia, avea dreptate Aurelc, daca omul te intreaba un lucru, de ce raspunzi prin intrebare?
|
|