Deconectat |
Se mai sărbătorește Luna Nouă ? Cum ? |
abdon (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
84. Postat la 13/09/2009 01:04 - 5711z22h50m |
|
|
O problemă care este lăsată deoparte de mai toate Bisericile Creștine din Lume, este refuzul de a mai accepta această sărbătoare , sau de a mai fi recunoscută ca sărbătoare.
Cunoașteți caci aceasta este o Sărbătoare instituită de Domnul?
Care este însemnatatea ei? Rolul ei? |
|
Deconectat |
RE: Se mai sărbătorește Luna Nouă ? Cum ? |
Aurelc (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
404. Postat la 15/10/2009 22:28 - 5679z1h27m |
|
|
Ceea ce cunosc eu despre aceasta zi e ca in poporul Israel se aduceau jertfe cu ocazia inceperii unei noi luni calendaristice si practica acesta avea drept scop instiintarea poporului asupra inceperii unei noi luni.Poate ne poti tu aduce ceva dovezi mai temeinice Sambatare
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P. |
|
Deconectat |
ami (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
405. Postat la 15/10/2009 22:31 - 5679z1h23m |
|
|
TITLUL: LUNA NOUA sau Luminatorul mic (Gen 1:16),Ros Hodes.
ORIGINEA: Creata de catre Dumnezeu (Gen.1:14,16)
SCOPUL: Asezata pe cer sa stapaneasca noaptea,sa lumineze pamantul,sa fie SEMN (Intelepciunea lui Isus Sirah 43:6-8) care sa arate vremile (Ps. 104:19),zilele si anii (Gen.1:14).
LUNA NOUA prin comportarea ei va anunta venirea lui Mesia......"Vor fi semne in soare,in luna si in stele.Si pe pamant va fi stramtorare intre neamuri...."(Luca 21:25)
"In fiecare LUNA NOUA si in fiecare Sabat,va veni orice faptura sa se inchine inaintea Mea-zice Domnul" (Isaia 66:23)
Eu personal cred k venirea Domnului pe norii cerului va fi la Sarbatoarea Trambitii (Anul Nou-Lev 23:23)......"In luna a saptea,in cea DINTAI zi a lunii,sa aveti o zi de odihna,vestita cu sunet de trambite,si o adunare sfanta" Intotdeauna la Sarbatoarea Trambitei sarbatorim si Luna Noua...deci eu cred k aceasta sarbatoare inca este valabila pentru poporul lui Dumnezeu.
Soarele răsare nu ca să apună, ci ca să lumineze până apune! |
|
Deconectat |
cojocna (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
406. Postat la 15/10/2009 22:39 - 5679z1h16m |
|
|
SPUNE BIBLIA CA LUNA ESTE CRAIUL SARBATORILOR IN TRADUCEREA MAGHJARA A FOST CREATA PT A ARATA VREMEA SARBATORILOR
SARBATORILE DIN LEV 23 AU TOATE O LEGE PRIN CARE NI SE SPUNE TIMPUL SI MODUL IN CARE TREBUIE TINUTE
PT LUNA NOUA NU AVEM ASA CEVA
dodo |
|
Deconectat |
magda_cluj (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
407. Postat la 15/10/2009 22:39 - 5679z1h15m |
|
|
bun venit cojocna pe forum.... Domnul sa te binecuvinteze
Ami eu cred ca numai Tatal stie cand va veni... nici Fiul, nici un alt inger sau om. Sunt semne care vestesc venirea Domnului.
Eu personal nu cred ca are vreo legatura cu Anul Nou sau cu Luna Noua.
Dumnezeu sa ne dea intelepciune...
pace sa aveti in inima.....
Dumnezeu e veșnic pe primul loc .... Domnul e dragoste nu uitați asta niciodată |
|
Deconectat |
408. Postat la 15/10/2009 22:43 - 5679z1h11m |
|
|
E stiut faptul ca in traducerile noastre romanesti e uneori confundata (datorita expresiei originale care uneori pt intelesul concret intr-o alta limba trebuie de fapt interpretat si nu neaparat tradus cuvant cu cuvant) "Luna Noua" de la sarbatoarea Trambitei cu "Luna Noua" obisnuita care este de fapt in fiecare luna insa sunt doua lucruri diferite chiar daca si la 1 Tisrei e si o "Luna Noua" lunara...
magda_cluj a scris:
Ami eu cred ca numai Tatal stie cand va veni... nici Fiul, nici un alt inger sau om. Sunt semne care vestesc venirea Domnului.
Eu personal nu cred ca are vreo legatura cu Anul Nou sau cu Luna Noua.
Hai sa luam cateva citate:
1. 1 Tes 4. "16.Caci insusi Domnul, cu un strigat, cu glasul unui arhanghel si cu trambita lui Dumnezeu, Se va pogora din cer, si intai vor invia cei morti in Hristos.
17.Apoi, noi cei vii, care vom fi ramas, vom fi rapiti toti impreuna cu ei, in nori, ca sa intampinam pe Domnul in vazduh; si astfel vom fi totdeauna cu Domnul. " 2. 1 Cor 15
"51.Iata, va spun o taina: nu vom adormi toti, dar toti vom fi schimbati,
52.intr-o clipa, intr-o clipita din ochi, la cea din urma trambita. Trambita va suna, mortii vor invia nesupusi putrezirii, si noi vom fi schimbati. "
Si inca unul din Efeseni 1:7-10.
"7.In El avem rascumpararea, prin sangele Lui, iertarea pacatelor, dupa bogatiile harului Sau,
8.pe care l-a raspandit din belsug peste noi, prin orice fel de intelepciune si de pricepere;
9.caci a binevoit sa ne descopere taina voii Sale, dupa planul pe care-l alcatuise in Sine insusi,
10.ca sa-l aduca la indeplinire la plinirea vremurilor, spre a-Si uni iarasi intr-unul in Hristos, toate lucrurile: cele din ceruri, si cele de pe pamant."
Din aceste citate cat si din multe altele putem intelege (bineinteles prin credinta,pt ca fara credinta e cu neputinta sa-I fim placuti Lui Dumnezeu... ) ca Dumnezeu inca de la inceput a lucrat dupa un plan . Ei, in acest plan, este cuprinsa si mantuirea omenirii pierdute prin mareata lucrare numita "Planul de mantuire" pe care Dumnezeu deasemenea l-a alcatuit conform citatelor anterioare tot din vesnicii ! Iar acum intervine credinta: Nu stau sa explic aici pt ca nu e spatiu si timp suficient semnificatia fiecarei sarbatori dar sarbatorii Trambitei sau a Anului Nou ii revine tocmai aceasta semnificatie, si anume revenirea Domnului Isus pe nori. Deci, in concluzie eu cred ca totusi exista o mare legatura intre Sarbatoarea Trambitei si revenirea lui Mesia ! Scuze pt ca asta e o discutie de purtat pe topicul sarbatorii Trambitei, dar aici am dat de provocare
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P. |
|
Deconectat |
409. Postat la 15/10/2009 22:44 - 5679z1h10m |
|
|
Fiecare Sarbatoare are o insemnatate aparte, si este daruita de Domnul pentru om ca sa o praznuiasca, aceasta numai trebuie praznuita, sau nustim cum trebuie?
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
|
|
Deconectat |
fullban1 (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
410. Postat la 15/10/2009 22:45 - 5679z1h9m |
|
|
Psalmul 81 : 3 " Sunati din trambita la luna noua , la luna plina , in ziua sarbatorii noastre !
Despre luna noua am auzit , dar ce facem cu luna plina ? |
|
Deconectat |
411. Postat la 15/10/2009 22:46 - 5679z1h8m |
|
|
cu exceptia traducerii lui cornielescu, nustiu daca mai scrie si in alta traducere, de exemplu daca ai venit de la BO, ce scrie, sau cum scrie in BO?
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
|
|
Deconectat |
412. Postat la 15/10/2009 22:47 - 5679z1h8m |
|
|
Psalmul 80 : 3 "Sunati din trambita , la luna noua , in ziua cea binevestita a sarbatorii noastre !
M-am executat si multumesc .
In biblia BO. psalmul 9 este cuplat cu psalmul 10 , iar Cornilescu l-a despartit in doua , intrucat mesajul este diferit . De aici nepotrivirea numerotarii psalmilor in cele doua editii .
|
|
Deconectat |
avodah (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
413. Postat la 15/10/2009 22:51 - 5679z1h3m |
|
|
Sambataru a scris:Fiecare Sarbatoare are o insemnatate aparte, si este daruita de Domnul pentru om ca sa o praznuiasca, aceasta numai trebuie praznuita, sau nustim cum trebuie?
cred ca nu stim cum trebuie praznuita desi o gasim tinuta chiar si in noul testament:
Col 2 :16
Nimeni dar sa nu va judece cu privire la mincare sau bautura,sau cu privire la o zi de sarbatoare,cu privire la <<o luna noua>>, sau cu privire la o zi de Sabat.
Si gasim in vechiul test. ca si la,<< luni noi >>nu se vindea sau cumpara-ca si in zi de simbata:
Amos 8:5 [i] Voi care ziceti:" Cind va trece<<luna noua>>,ca sa vindem griul,si Sabatul ca sa deschidem grinarele, sa micsoram efa, si sa marim siciliul......
Nemia 10:33 ..........pentru arderea de tot necurmata din zilele de Sabat, din<<zile de luna noua>> si din zilele de sarbatori
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH |
|
Deconectat |
414. Postat la 15/10/2009 22:52 - 5679z1h2m |
|
|
daniel78, imi vin sa zic ca Domnul Isus - samaritencei, adevarat ai grait 
deci in concluzie, stim siguri ca e o zi de adunare vestita cu sunet de trambita, nu se cumpara-vinde, si altceva? cam atat.
|
|
Deconectat |
415. Postat la 15/10/2009 23:07 - 5679z0h48m |
|
|
Iedidia a scrisPsalmul 81 : 3 " Sunati din trambita laluna noua , la luna plina , in ziua sarbatorii noastre !
Despre luna noua am auzit , dar ce facem cu luna plina ?
Sarbatoare cu adunare sfanta la luna noua este "Ziua Trambitei" la 1 Tisrei ;-)
La luna plina este la "Praznicul Azimilor" 15 Nisan si la "Praznicul Corturilor" 15 Tisrei.
Sambataru a scris:deci in concluzie, stim siguri ca e o zi de adunare vestita cu sunet de trambita, nu se cumpara-vinde, si altceva? cam atat.
De cumparat inca nu am gasit nimic nici in lege si nici alte aluzii. Cand scrie in Neemia de luna noua,
Citat Neemia 10:33 pentru painile pentru punerea inaintea Domnului, pentru darul de mancare necurmat, pentru arderea-de-tot necurmata din zilele de Sabat, din zilele de luna noua si din zilele de sarbatori..
Deci, în citatul de mai sus scrie despre aducerea de jertfe, și întâlnim înșirată la rând și luna nouă. Acum o sa postez un verset tare reprezentativ in care se poate vedea în care dintre zile nu și-au propus evreii să cumpere nimic:Citat: Neemia 10:31 sa nu cumparam nimic, in ziua Sabatului, si in zilele de sarbatoare, de la popoarele tarii care ar aduce de vanzare in ziua Sabatului marfuri sau altceva de cumparat...
una noua nu este amintita cu "cumparatul" - hai sa fim corecti.
Cat despre faptul ca ar fi o zi de adunare...iar nu am gasit nicaieri... deci fi si tu un pic mai substantial... nu veni cu presupuneri ;-) Acolo in Amos nu se refera neaparat la faptul ca nu aveau voie sa vanda sau sa cumpere ceva ci la faptul ca abia asteptau sa inceapa o noua perioada de timp (saptamana sau luna) in care sa continue nelegiuirea, pentru ca Dumnezeu nu s-a plans de faptul ca vindeau ( in acele zile) ci de faptul ca vindeau cu masuratori incorecte "strambe"
Ar trebui sa scrie lucrurile acestea in lege... Daca despre sabat scrie, de ce nu scrie si de luna noua ca este sarbatoare cu adunare sfanta si sa nu facem nici o lucrare? Ca vrea cineva sa o considere un eveniment deosebit, si vrea sa faca adunare cu aceasta ocazie ? - Aleluia, nu am nimic impotriva. Dar sa nu zicem ca e obligatorie.. ca atunci imi trebuie dovda clara, din lege sau din porunci. Deci astept :
|
Deconectat |
416. Postat la 15/10/2009 23:07 - 5679z0h47m |
|
|
Evreii au avut o veneratie particulara a primei zi din fiecare luna , pt. care Moise a fixat anume sacrificii Nr 28:11-15; Dar nu a dat nici un ordin ca ar trebui tinuta ca sfinta. Si nici nu se poate dovedii ca cei din inaintea lui au tinut-o ca sfinta.Era un festival voluntar devotat.
Vedem ca si pe timpul lui Saul au facut din aceasta zi un fel de timp in familie, David era la masa imparatului ,in aceste zile de luni noi 1 Sam.20:5,18
Inceputul luni era proclamata cu sunet de trimbita Ps. 81:3, si aduse sacrificii
Cea mai celebrata ""Luna Noua"" era cea de la inceputul anului civil in prima zi din luna Tishri Lev.23:24. Acest festival era sacru , in care nu se facea lucru de sluga, Amos 8:5.
Pe timpul imparatiei a celo 10 triburi, se pare ca se obisnuia ca oameni sa viziteze pe profeti la luni noi, cu scopul de a le duce daruri, si a asculta instructiunile lor 2Reg.4:23.
Ezec. spune in Ezec.45:17 ca aceste jertfe oferite in ziua luni noi ,erau aduse la cheltuiala regelui. Observarea acestui festival a incetat odata cu instalarea Crestinismului , dar evreii din ziua de azi ,inca -i mai dau importanta acestor zile
|
Deconectat |
417. Postat la 15/10/2009 23:08 - 5679z0h46m |
|
|
De acord cu tine "daniel_78" dar nu si cu cei care sustin ca nu ai voie sa lucrezi la lunile noi din timpul anului si nu ai voie sa cumperi sau sa vinzi ceva Nu vreau sa fiu inteles gresit. Eu chiar ma bucur cand aud ca fratii se intalnesc de lunile noi si fac adunari, si-i aduc laude si slava lui Dumnezeu !!(am si participat la asa ceva) Dar, dragilor...sa nu facem din asta o porunca..pentru ca nu este .
|
Deconectat |
418. Postat la 15/10/2009 23:09 - 5679z0h45m |
|
|
Astazi cu ocazia prezentarii Cuvantului , m-am referit la acesta zi care intradevar este neglijata . Sa stiti ca v-am cam plagiat in prezentare , pentru ca m-am folosit si de ideile postate in mesajele voastre . Grupa care s-a adunat a fost mai micuta , pentru ca o parte din frati si surori au plecat prin alte parti , unii la lucru afara , iar altii considera ca nu trebuie sa mearga peste o anumita distanta in Sabat , locuind la tara . Oricum , avem fagaduinta ca unde sunt adunati doi sau trei in Numele Lui , este si El prezent acolo . Amin . |
|
Deconectat |
419. Postat la 15/10/2009 23:13 - 5679z0h42m |
|
|
Apropo miercuri, in o6.02.o8
este luna noua - este o poruncă -
Chiar il intrebam pe un convertit, preot venit la baptisti: daca in cuvant scrie sa suni din trompeta, unde scrie sa bati in clopote. A ramas mut.
Si cand te gandesti ca crestinii din ziua de azi canta cu gura pana la urechi: Clopotei clopotei, suna clopotei. IIIIIIIIIIIIIIIIIIha, sa tot traga dansii de clopote, ca in Israel pe cand s-a nascut Domnul, clopoteii erau folositi numa la vesmantul preotesc, si ala ca semnal ca nu a murit.
Ramane dar pentru poporul lui Dumnezeu sa sune cu trambita literala, pana la sunetul trambitei generale, a lui Dumnezeu.
|
|
Deconectat |
420. Postat la 15/10/2009 23:16 - 5679z0h39m |
|
|
Sambataru a scris: Apropo miercuri îm 06.02.08 este lună nouă
Atunci înseamnă că vom suna din trompete fiecare ! ! ! 
|
Deconectat |
421. Postat la 15/10/2009 23:17 - 5679z0h37m |
|
|
Lasa mai sambatare, nu te scapa asa usor de sarcini ;-) Uite ca si noi putem suna din trambita ! 8-)
Citat:
BOR Isaia 58:1 Striga din toate puterile si nu te opri, da drumul glasului sa sune ca o trambita
Cu toate ca uneori aceasta trambita a noastra sunt literele scrise pe forum, dar important e sa lasam ceva in urma.
|
Deconectat |
422. Postat la 17/10/2009 20:06 - 5677z3h49m |
|
|
da ma, ardelene de austria, da ingerii cei septe din ceruri, suna din trambita, sau tipa cat pot?
|
|