Portal melhisedec.ro

Pagina principală · Biblia online · Articole · Cântări · Poezii · Descărcări · Forum de discuţii · Calendar
Conectare
Utilizator

Parolă

Încă nu eşti membru?
Apasă aici pentru înregistrare.

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă aici.

Navigare
Pagina principală
Biblia online
Sărbători
Luni noi
Articole
Cântări
Poezii
Descărcări
Întrebări frecvente
Forum de discuţii
Calendar
Legături pe internet
Categorii știri
Contactaţi-ne
Galerie foto
Căutare

Versetul zilei
"Pacea să fie între zidurile tale, și liniștea în casele tale domnești!"
Psalmii 122:7

Cugetarea zilei
"În lumânare, esențialul nu este ceara care lasă urme, ci lumina."

Antoine de Saint-Exupery

Noi articole
Sarbatoarea Pesah / ...
Nu-i altă dragoste..
Religie launtrica..
Pâine vie...
Străpuns..

Statistici utilizare
Vizitatori online: 10
> Membri conectaţi: 0
Membri înregistraţi: 693
Cel mai nou membru: Ioana Cristina
> Membri banați: 0

Ajutor utilizare
Aici puteti vedea un tutorial al portalului. Daca nu aveti PowerPoint instalat va sugeram PowerPoint Viewer 97.

Vezi discuţia
Portal melhisedec.ro - index forum | Sărbătorile Domnului | Luna Nouă
Pagina 2 din 3 < 1 2 3 >
Deconectat RE: Se mai sărbătorește Luna Nouă ? Cum ?
Avram_76
(detalii numai pentru membrii conectaţi)
423. Postat la 17/10/2009 20:11 - 5677z4h24m
Fratii mei dragi, lamuriti-ma si pe mine intr-o mare dilema a mea.
Cunosc foarte bine toate versetele cu privire la Luna Noua si din toate aceste versete nu pot sa nu trag decat o concluzie de bun simt si, anume, aceea ca aceasta "Luna Noua" trebuie pazita.Numai ca eu am citit toate versetele Bibliei si nu am gasit niciunde o porunca a Domnului care sa sune asa: " Asa vorbeste Domnul: Sa tineti aceasta sarbatoare............".Mentionez faptul ca in legatura cu celelalte sarbatori ale Domnului gasim aceasta porunca expresa de a pazii fiecare sarbatoare in parte.
Chiar este o mare dilema in sufletul meu.

Sa luptam pentru credinta care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna!!!!!
abdon
424. Postat la 17/10/2009 20:11 - 5677z4h23m
Asa vad si eu frate avram, deci: la cortul intalnirii, la Templu, la Sinagoga, trebuia sa fi musai, deoarece trebuia aduse jertfe, si nu se fac cumparaturi.

Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2

Aurelc
425. Postat la 17/10/2009 20:12 - 5677z4h22m
Daca treuia sa fii "musai" ar fi fost o porunca clara, o zi declarata "cu adunare sfanta" dar nu este... In concluzie, nu are rost sa adaugam la scriptura porunci inexistente 8) . Jertfe aducea numai cine avea de adus jertfe si voia sa le aduca cu acea ocazie, dar prezenta intregului popor in locasul de inchinare nu era obligatorie. NU gasim nicaieri aceasta porunca.. Daca cineva vrea sa o practice, treaba lui , eu unul nu ma supar asa cum am mai spus, ci Dau slava Domnului pt el, dar sa nu-mi zica mie ca e obligatoriu, ca-l pun sa citeasca din biblie aceasta porunca, si ma tem ca va ramanea fara dovezi ! smiley
Deci frate Avram, nu te nelinistii smiley

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
abdon
426. Postat la 17/10/2009 20:14 - 5677z4h20m
ma refer ca in momentul cand trebuie sa aduci jertfe, musai ajungi la templu

Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2

Aurelc
427. Postat la 17/10/2009 20:16 - 5677z4h19m
Sambatare, vezi ca nu toti forumistii sunt ardeleni, si poate cineva nu intelege expresia " de musai ca de voie buna" :lol: Deci, eu am inteles acum ideea ta, si am zis ca felicit pe oricare persoana care hotaraste sa aduca Domnului o jertfa de lauda sau de multumire, adunandu-se cu fratii si surorile si dand slava Domnului in zilele de luna noua. Dar prin asta nu pot eu sa scot un suport biblic, mai precis o porunca, prin care sa demonstrez ca lucrul acesta este obligatoriu, asa ca si in zilele de sabat de exemplu. Intelegi acum tu, ce vreau eu sa spun? Deci un lucru la care nu este porunca stricta in Biblie, inseamna ca este optional. Daca Domnul Isus a laudat fapta Mariei, atunci cand a turnat mir pe capul Lui, nu inseamna ca de atunci incolo toti sau macar toate femeile trebuiau sa faca aceasta. A fost o chestie pe care a hotarat-o ea singura, si Domnul s-a bucurat; dar n-a facut o porunca din lucrul acesta, cu toate ca a spus ca fapta ei va fi cunoscuta pretutindeni unde va fi vestita Evanghelia.

Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
daniel_edil
428. Postat la 17/10/2009 20:21 - 5677z4h13m
Ascultati putin mai fratilor, ceea ce a-ti scris despre luna noua sunt doar niste pareri ale unoara, dar daca credem in ceea ce scrie in biblie, explicati-mi si mie va rog in numele Domnului cum intelegeti PSALMUL 81 vb 1-5, pentru ca cineva a vrut sa vada in scris ca este o porunca a Domnului, eu zic ca uneori nu trebuie sa fim asa de siguri pe noi, pentru ca omul pina moare are tot de invatat. DOMNUL sa ne lumineze.
Aurelc
429. Postat la 17/10/2009 20:35 - 5677z3h59m
Daniel_edill, este adevarat ca ceea ce s-a scris aici sunt pareri ale unora, pentru ca nu suntem nici unul apostolul Pavel, care a marturisit ca a primit Evanghelia nu de la oameni ci direct de la Hristos Domnul. Noi citim Biblia , cercetam, ne rugam, cerem lumina Domnului si in functie de felul in care ne lasam luminati de El, ne putem pronunta. Deci sa inteleg ca tu din acel pasaj vrei sa spui ca e vorba de o porunca ce concretizeaza sarbatorirea lunii noi lunare ? bun, hai sa privim ce scrie in Cuvant: VDC
Citat:
Psalmi 81:3 Sunati din trambita la luna noua, la luna plina, in ziua sarbatorii noastre!
4 Caci aceasta este o lege pentru Israel, o porunca a Dumnezeului lui Iacov.
5 El a randuit sarbatoarea aceasta pentru Iosif, cand a mers impotriva tarii Egiptului...

Deci daca tu zici ca datorita acestui verset trebuie sarbatorita " Luna nouă" în fiecare lună, atunci eu iti spun ca tot conform acelui verset trebuie sa sarbatoresti si luna plină lunar ! Si ma tem ca luna plina nu vei vrea s-o sarbatoresti deoarece asta nu ar prea corespunde cu biblia..., ca asta ar insemna ca tot din 2 in 2 saptamani ar mai fi cate o sarbatoare cu adunare sfanta. ;-) Acum se naste intrebarea... " totusi, despre ce fel de luna noua si luna plina e vorba acolo ? " Ei bine, raspunsul e foarte simplu, si incepe chiar de la textul din psalmul 81, versetul 5 El a randuit sarbatoarea aceasta pentru Iosif, cand a mers impotriva tarii Egiptului... Deci, din verset reiese faptul ca Dumnezeu a randuit aceasta sarbatoare pentru Iosif ( aici e vorba de poporul Domnului ) atunci cand a mers impotriva tarii Egiptului. Sarbatoarea cu ocazia careia a mers Domnul impotriva Egiptului este sarbatoarea Pastelor , care este sarbatorita intotdeauna la luna plina ( in 14 Nisan spre 15 Nisan ) Aceasta sarbatoare simbolizeaza pentru poporul Domnului un nou inceput, dupa iesirea din robie. Deasemenea mai exista o sarbatoare care are cam aceleesi semnificatie, ( pentru Israel, inceputul unui an nou, de dupa robia babiloniana daca nu ma insel, plus anii de veselie si cei jubiliari, iar pentru poporul noului legamant reprezinta Intaia inviere si inceputul nuntii Mielului. Si acesta fiind un eveniment maret, plasat la inceputul desfasurarii unei lucrari Dumnezeiesti exceptionale ) si care deasemenea este vestita cu o luna inainte prin suntete de trambita. Sarbatoarea aceasta de fapt se si numeste " Sarbatoarea Trambitelor " si ea este sarbatorita la luna noua, pe data biblica de 1 Nisan. Iata de ce in acest Psalm sunt amintite si luna noua si luna plina, ambele avand semnificatia unei sarbatori a bucuriei si eliberarii Divine . Cam asa inteleg eu lucrurile acestea... Daca ai vre-o idee mai concreta, sau am gresit undeva, ma poti corecta linistit. De fapt libertatea la opinie este a tuturor ;-)

abdon
430. Postat la 17/10/2009 20:36 - 5677z3h58m
treaba cu luna plina. este "o strecurare", ia citeste in Biblia Ortodoxa.

fullban1
431. Postat la 17/10/2009 20:39 - 5677z3h56m
In Biblia ortodoxa , psalmul 81 din VDC , corespunde cu psalmul 80 .

Nepotrivirea numerotarii psalmilor , incepe de la psalmul 10 in VDC , intrucat in Biblia ortodoxa , psalmul 9 si 10 fac parte din psalmul cu nr. 9 .

Biblia orto. Psalmul 80 : 3 - 4 < Sunati din trambita la luna noua , in ziua cea binevestita a sarbatorii noastre !
Ca porunca pentru Israel este si oranduire a Dumnezeului lui Iacov , cand a iesit din pamantul Egiptului , si a auzit limba pe care n-o stia :
abdon
432. Postat la 17/10/2009 20:40 - 5677z3h54m
deci acest lucru doream sa-l spun, ca nu aminteste nimic de luna plina

Aurelc
433. Postat la 17/10/2009 20:44 - 5677z3h50m
sambataru a scris: treaba cu luna plina este "o strecurare", ia citeste Biblia Ortodoxa

Nu e o strecurare in cazul asta... Prin harul Domnului am ocazia sa citesc textul biblic in vreo 12 traduceri diferite ale Bibliei si cam in jumatate din este mentionata si "luna plina" . La una din ele - Traducerea Dumitru Cornilescu 1931 revizuita in 2001 la Bucuresti gasesti chiar si o nota explicativa asupra faptului ca "la timpul randuit" sau cum scrie in traducerea BOR "in ziua cea binevestita" inseamna "luna plina" ;-)

Oricum, chiar daca nu as fi citit eu chestia asta, cum explici tu legatura dintre sunatul din trambita si versetul 5 ?:
Citat:
"El a randuit sarbatoarea aceasta pentru Iosif, cand a mers impotriva tariiEgiptului..."

Ei, ei... Nici tu nu te prea inghesui cu explicatii, numai lansezi intrebari ;-) Hai sa te vad:

fullban1
434. Postat la 17/10/2009 20:45 - 5677z3h49m
Prima zi

Samuel 20 : 5 " ......." Iata ca maine este luna noua si ar trebui sa sed si sa mananc cu imparatul ; lasa-ma sa ma duc , sa ma ascund in campii
Samuel 20 24-27 Davis s-a ascuns in camp . A venit luna noua si imparatul a luat loc la ospat ca sa manance .
Imparatul a sezut ca de obicei pe scaunul lui langa perete . Ionatan s-a sculat si Abner a sezut langa Saul ; dar locul lui David a ramas gol .
Saul n-a zis nimic in ziua aceia ; "caci" , zicea el , " s-a intamplat : el nu este curat , negresit nu este curat ".
A doua zi

A doua zi , ziua a doua a lunii noi , locul lui David era tot gol . Si Saul a zis fiului sau Ionatan :" Pentru ce n-a venit fiul lui Isai la masa nici ieri , nici azi ?"

De aici rezulta ca se sarbatorea doua zile , luna noua .
fullban1
435. Postat la 17/10/2009 20:48 - 5677z3h47m
Ma tem ca daca suntem rigurosi rezulta ca se facea masa doua sau tei zile la luna noua , se aduceau jertfe, se petrecea...nu ca se sarbatorea cu adunare sfanta sau chestii ca in Sabat smiley E totusi o deosebire. De facut mese de dragoste si adunari in care sa dam laude Domnului se pot oricand organiza in timpul saptamanii, dar nu avem interdictii pentru orice munca .

Aurelc
437. Postat la 17/10/2009 20:56 - 5677z3h39m
Da, apreciez si eu faptul ca era oranduiala. Sunt totusi familii destule care si in zilele noastre se aduna zilnic sa serveasca macar o masa impreuna. Si e un lucru bun acesta. In felul asta se pastreaza legatura mult mai stransa intre participanti. Si chiar si odata pe luna, o masa cu toata biserica nu ar strica la legatura frateasca, dar spuneam ca nu as vrea s-o interpreteze cineva ca in acea zi nu am voie sa lucrez ceva la firma sau acolo unde am de facut ceva. Masa poate reprezenta un semn al unei " semisarbatori" si sunt deacord. Sunt deacord si cu programe religioase la casele de rugaciune cu asemenea ocazii. Cine are inima pentru asta, si poate sa-si faca rost de liber, Domnul sa-i binecuvinteze.

flower
438. Postat la 17/10/2009 20:57 - 5677z3h38m
sunt un copilas in ceea ce priveste cunoasterea Bibliei,dar din ceea ce am citit pana acuma nu am gasit scris ca ar trebui tinuta luna noua,ca fiind o sarbatoare! eventual pot considera ca nu este un pacat sa o ti (dar nu sunt foarte sigura)!
de multe ori mi-am pus intrebarea: trebuie sau nu tinuta luna noua?pt ca auzeam ca unii frati o tin,iar altii, nu!si eram intr-o dilema. Dar,precum luna noua nu e trecuta la sarbatori,nu cred k e obligatoriu ca sa o tinem,parerea mea.
Aurelc
439. Postat la 17/10/2009 21:43 - 5677z2h51m
ciprus a scris:daca si pt noi luna noua are aceeasi semnificatie ca si pt evreii de atunci ( ex . vremea lui Saul ) da atunci sunt de acord sa praznuim luna noua dar din moment ce pt noi luna noua nu prea are mare insemnatate din moment ce calendarul in zilele noastre este ff accesibil ( nu trebuie trimisi calareti in toata tara sa vesteasca ziua 1 a lunii si nici nu trebuie facut un consiliu care sa hotarasca care e prima zi a lunii ) nu vad dc ar trebui sa o praznuim. Si nici nu avem vreo dovada cum ca MESIA ar fi praznuit luna noua.

Da, e interesanta si o astfel de apreciere, care incearca sa analizeze treaba dintr-un punct de vedere mai practic. Totusi, nu acesta ar trebui sa fie pentru noi motivul de a tine o sarbatoare a Domnului sau a nu o tine, ci Cuvantul Domnului, si mai precis o porunca clara... dar eu asa cum am mai spus, inca nu am gasit o astfel de porunca.

Lica
440. Postat la 17/10/2009 21:45 - 5677z2h50m
Fratilor! Nu stiu cati dintre voi ati auzit de sabatul lunar. Sabatul lunar este asa: Un Shabat la luna noua, unul la primul patrar, unul la luna plina si ciclul se repeta. Acum de ce spun asta...pentru ca la evrei si nu numai exista parti care vor sa calculeze astfel ziua Sabatului conform Genesa 1:14-18. acum problema este ca un curs lunar in jurul Pamantului este de 29,5 zile iar daca inmultim 7 zile ori 4 saptamani avem ca rezultat 28 de zile....acum...ce se intampla cu cele 36 ore? Desi se incearca un calcul care sa rezolve aceasta problema nu se gaseste...astfel ca Shabatul lunar este momentan un Shabat partial lunar pentru ca se 'uita' de cele 36 de ore...Shabatul devenind cel saptamanal. In vechime dupa cum stim luna noua este atunci cand este anuntata de doi martori care depuneau marturie in fata Sanhedriului (curtii supreme).

Nu stiu daca printre fratii nostri exista adepti ai Shabatului lunar, daca da as vrea sa mi se explice ce nu imi este in clar...unde gresesc. Pentru ceilalti imi cer scuze denelamurire.

In privinta Lunii noi...tot ce avea poporul Israel de facut, cu atat mai mult o sarbatare, este scris in Tora, acum daca in Tora ni se spune ca se aduceau jertfe(mai multe decat la un Shabat saptamanal chiar) insa nu ni se spune sa trebuie praznuita ca o zi de sarbatoare(sau semi-sarbatoare dupa parerea unora)...nu putem decat sa ramanem la atat sau tot ce putem face mai departe este incredintare sau o zi de jertfa personala pentru Dumnezeu si nicidecum o porunca.

Shalom!

Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
freeman_andrei
1522. Postat la 03/11/2009 19:34 - 5660z4h1m
Fratilor din statistici reiasa ca 84 % dintre credinciosi cred ca trebuie sa se inchine sau sa tina adunare sfanta la asa zisa ''sarbatore'' a luni noi. In concluzie si pe baza catorva versete care fac mentionre printro sarca traducere a scripturi in limba romana, isi imagineaza ca tot ceea ce e scris in biblie sunt doar porunci , dar vreu ca fiecare sa isi faca un autodiacnostic, sa repete in mintea lui sarbatorile clare din vehciul testament din Levetic 23, Acestea suntsarbatorile Mele Sfinte''
Uneori nu vedem diferenta intre obiceiurile poporului israel si poruncile si sarbatorile Domnului.
Ex de obiceiuri ingaduite de Domnul :
1)in practica de despartire pe care Moise o ingaduie poporului se afla cartea de despartire : Isus a zis : Din pricina impietririi inimilor voastre a ingaduit Moise sa va lasati nevestele
2) si in cazul in care poporul cere un imparat lui Samuel...

Dragi fratii obiceiurile nu sunt poruci chiar daca nea-ar place sa fie,,fiecare sa bage bine seama ce citeste...
blesings

Pace
abdon
1583. Postat la 17/11/2009 23:25 - 5646z0h9m
Luna Noua, nu este nici obicei, sau datină, nici poruncă, totuși este o sărbătoare.

avodah
1589. Postat la 18/11/2009 08:33 - 5645z15h2m
Astazi 18 este luna noua>Sunati din Shofar
Ezec46:1,2,3
1Așa vorbește Yahweh: "Poarta curții dinăuntru: dinspre răsărit, va rămâne închisă în cele șase zile de lucru; dar se va deschide în ziua Sabatului, și va fi deschisă și în ziua lunii noi.

2Domnitorul va intra pe drumul care dă în tinda porții de afară, și va sta lângă ușiorii porții. Apoi preoții vor aduce arderea lui de tot și jertfele lui de mulțumire. El se va închina pe pragul porții, apoi va ieși iarăși afară, și poarta nu se va închide până seara.

3Poporul țării se va închina și el înaintea lui Yahweh la intrarea acestei porți, în zilele de Sabat și la lunile noi.

Ce credeti se va rezidi acest templu de care vorbeste prorocul aici?

BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39

Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH
Pagina 2 din 3 < 1 2 3 >
Salt la forumul:

Copyright © 2009-2025 / 5769-5785 melhisedec.ro
19164764 vizite unice Powered by PHP-Fusion