Deconectat |
RE: Se mai sărbătorește Luna Nouă ? Cum ? |
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
1995. Postat la 12/01/2010 13:18 - 5590z10h23m |
|
|
La inceput si eu am fost un pic derutat in privinta Luni noi daca trebuie sa fie tinuta sau nu si poate ca mai bine zis eram contra altora care o tineau cai judecam fara minte de ce o tin deoarece nu e porunca dar sa stiti fratilor ca mam inselat in tot cea ce faceam eu si eram in nestinta si fara judecata ca adevarat tot ce este scris in Biblie este spre binele nostru si asta nu e ceva rau sa o ti chiar daca uni se poticnesc si nu inteleg fratilor va zic chiar daca nu este o Porunca sau o Lege scrisa ca sa o tineti va zic ca este o Randuiala de la Domnul sa incerce cedinta omului si cum este scris Domnu a dat pe muntele Sinai Porunci, Legi si Oranduieli si adevarat va zic ca daca omul calca o porunaca este partas si la lege si la oranduieli sau daca calca legea sau randuiala este partas la pacat de acea va spun iubiti frati ca satana asta cauta ca sa ajungem sa ne luptam intre noi cu scriptura daca e o porunca sau o lege dar ea e o randuiala cine cauta pe Domnul cu toata inima lui i se descopera dar cine are felu de a studia si cauta sa faca doar ca scrie asa in biblie si nu o face din inima si cu tot sufletul lui merge intro lupta care nu se stie daca va iesi invingator sau nu. Cauta cu toata inima pe Domnul si staruie la poruncile, legile si oranduielile sale care sint si vei vedea ca Domnul ati va lumina mintea si ati va arata mai ulte lucruri tainice daca esti cu rafna catre Domnul dar daca nu fratilor veti dezbate multe probleme aicia care niciodata nu le veti da de capat... |
|
Deconectat |
Lica (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2241. Postat la 21/02/2010 19:37 - 5550z4h3m |
|
|
ari a scris:
Si din acesta cauza a hotarât pentru el ca și sărbători veșnice ,și asa au fost hotarâte.
Recunosc că am o reținere atât față de respectarea Lunii noi ca și o zi de Shabat cât și față de inspirația Duhului sfânt în scrierea cărților noncanonice. Însă ceea ce vreau să spun este că nici aici în citatul dat de tine frate ari nu apare ca o poruncă a Tatălui...pot spune despre sărbatorile din Levetic 23 că sunt sărbătorile Domnului pentru că este scris : "Iată sărbătorile Mele..."...însă citatul tău arată altceva despre Luna nouă (nu Dumnezeu a hotărât respectarea ei...ci un om..PENTRU EL, potrivit citatului).
Cât despre cărțile noncanonice nu spun că nu pot fi inspirate la fel ca respul cărților canonice...însă momentan am rețineri față de ele deoarece găsesc unele lucruri în ele care mi se par contradictorii cu celelelte cărți canonice. Momentan le consider deasupra cărților istorice...însă nu egale cu Scriptura.
Cred că vom crea un spațiu unde vom discuta despre cărțile noncanonice pentru o aprofundare a acestui subiect.
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti. |
|
Deconectat |
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2702. Postat la 29/03/2010 17:10 - 5514z7h31m |
|
|
Ca sa inteleg - luna noua- , ziceti-mi si mie :
- luna noua referitor la satelitul pamantului care poarta numele de LUNA ?
- sau cand incepe o luna noua , din cele 12 ale anului ?.
Biblia are răspuns la toate intrebările. |
|
Deconectat |
avodah (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2708. Postat la 30/03/2010 00:16 - 5514z0h25m |
|
|
valentina a scris:
Ca sa inteleg - luna noua- , ziceti-mi si mie :
- luna noua referitor la satelitul pamantului care poarta numele de LUNA ?
- sau cand incepe o luna noua , din cele 12 ale anului ?.
Amandoua variantele sunt bune . Probabil si in calendarul gregorian se aminteste cand apare luna noua.
In vechime cand Tatal le-a dat sarbatori , le-a dat luna ca punct de reper sa cunoasca vremurile sarbatorilor.
In genesa 1:14 Elohim a zis : Sa fie niste luminatori in intinderea cerului , ca sa desparta ziua de noapte ; ei sa fie niste semne cari sa arate vremurile , zilele si anii
Atunci evreii au avut grja sa anunte cand luna noua aparea ca era singurul lor mod de a calcula vremile sarbatorilor. De aceea gasim de exemplu pe Saul facand masa festiva la acest eveniment la care David era nelipsit dupa cum reiese din 1 Samuel 26
Saul n-a zis nimic in ziua ceea ; "caci " zicea el "s-a intamplat : el nu este curat, negresit nu este curat"
27 A doua zi , ziua doua a luni noi , locul lui David era tot gol. Si saul a zis fiului sau Ionatan: "pentru ce n-a venit fiul lui Isai la masa nici ieri nici azi?"
Luna noua apare si prin alte texte ca o zi de Sarbatoare, dar daca nu este enumerata intre cele din Levetic 23 ca adunare sfanta , atunci in ziua de azi uni nu o considera ca sarbatoare , alti considera ca trebuie amintita cel puti , alti cel putin considera ca trebuie suflat din shofar (anuntata), iar alti s-au decis sa se opreasac din lucrul lor si sa o tina ca sarbatoare.
Urmatoarea luna noua va fi in data de 14 spre 15 Aprilie (calendarul gregorian) cea ce inseamna ca in calendarul evreiesc se termina luna Nisan si incepe luna Iyar.
In vechime era un consul de cativa oameni care erau insarcinati cu urmariarea si anuntarea luni noi. Luna noua se anunta cu un distinct sunet de shofar(trambita)
Stim ca in Daniel 7 : 25 S-a profetit ca fiara se va incumeta sa schimbe vremurile sarbatorilor si legea , si vedem ca aceasta s-a intamplat , inclusiv in lumea crestina care il recunosc pe Mesia nu sunt cunoscatori de vremurile cand aceste sarbatori ale tatalui trebuie tinute si nu sunt cunoscatori nici de legea instituita de El.
El v-a rosti vorbe de hula impotriva celui Prea Inalt , va asupri pe sfiinti Celui Prea Inalt , si se va incumeta sa schimbe vremile si legea ; (sistemul catolic s-a incumetat si a facut aceasta alterare schimband vremile sarbatorilor si legea)
Exemplu poti sa vezi in chiar aceasata sarbatoare a Pastilor. Catolici au stabilit ca Pastile sa nu cada nici odata cu cele ale evreilor(adica la vremile cand Tatal le-a stabilit). Mai mult le-au inlaturat pe unele si si-u instituit altele care vin din paganism cum ar fi data Craciunului, halloween , etc
Stim ca Mesia va reveni la cea din urma trambita, iar in Isaia 66 :23 dupa ce vorbeste de ceruri noi si pamant nou in 22 spune:
In fiecare luna noua si in fiecare Sabat , va veni orice faptura sa se inchine inaintea mea- zice YHWH
Sper sa iti fi fost de ajutor .
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH |
|
Deconectat |
2712. Postat la 30/03/2010 13:17 - 5513z11h23m |
|
|
Asa am citit si eu , ca in fiecare Sabat si luna noua. Dar pe noul pamant nu mai e nici luna, nici stele, nici soare, deci se refera la luna ca luna a anului. Pomul vietii, v-a face 12 feluri de poame, in fiecare luna cate una si e o sarbatoare cand se trece de la un fruct la altul, deci de la o luna la alta.
E bine cum am gandit ?.
Cand intrebati in sondajul vostru , la ce luna noua va referiti ?.
Biblia are răspuns la toate intrebările. |
|
Deconectat |
avodah (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
2718. Postat la 31/03/2010 00:12 - 5513z0h29m |
|
|
valentina a scris:
Asa am citit si eu , ca in fiecare Sabat si luna noua. Dar pe noul pamant nu mai e nici luna, nici stele, nici soare, deci se refera la luna ca luna a anului. Pomul vietii, v-a face 12 feluri de poame, in fiecare luna cate una si e o sarbatoare cand se trece de la un fruct la altul, deci de la o luna la alta.
E bine cum am gandit ?.
Cand intrebati in sondajul vostru , la ce luna noua va referiti ?.
Valentina sondajul creat se refera la luna noua ca sarbatoare, nu ca ciclu lunar ,inspre a vedea parerile fratilor in referire la acest aspect.
Cum am mai spus : ziua in care apare pe cer luna noua ( uni frati o considera o zi mai speciala ca celelate zile ale saptamanii, iar alti frati nu.
Fiecare are dreptul la o parere , si aceasta nu se impune celorlati. Sa lasam ca Duhul Sfant sa ne lamureasca , asa cum in unele ajungem sa tragem concluzia mai tarziu in viata ca am fost invatati gresit, la fel se poate aplica in orice aspect, inclusiv acesta.
Cei care cred ca ar trebui sa se sarbatoareasca aceasta zi sa se adune cu frati care cred la fel , si sa nu ceara de la alti frati sa o faca si ei , daca acestia din urma nu au ajuns la acea concluzie.
Iar frati care considera ca nu este comandata ca o zi de odihna sa nu judece pe cei ce aleg sa o serbeze ca zi diferita de celelate, ci sa caute sa umble la fel in cele care le vad la fel.
Fiecare din aceste doua grupari mai tarziu in viata s-ar putea sa inteleaga opusul la cea ce inteleg in acest moment, cum sunt atatea exemple cu privire la alte lucruri care s-au intamplat in felul acesta.
Sa nu ridicam mai multe garduri decat cele existente deja, si in tot cea ce facem sa se vada Duhul lui Mesia in noi,
-duh de pace , de blandete va doresc sa fie din abundenta peste voi asa incat sa dea peste 
BARUCH HABA B'SHEM YHWH Mat.23:39
Binecuvantat este cel ce vine in numele lui YHWH |
|
Deconectat |
abdon (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
4311. Postat la 16/11/2010 01:15 - 5282z22h25m |
|
|
Cred ca textul de la Isaia, nu se refera la vesnicie, cand nu va mai fi luna si stele, ci la mii a de ani, deoarece continua Cuvantul: si cand vor iesi vor vede ... .
Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu, pe El Îl voi lăuda; El este Dumnezeul tatălui meu, pe El Îl voi preamări. Exodul 15:2
|
|
Deconectat |
fullban2 (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
7497. Postat la 28/01/2011 22:31 - 5209z1h9m |
|
|
e manolake spunea
Domnu a dat pe muntele Sinai Porunci, Legi si Oranduieli si adevarat va zic ca daca omul calca o porunaca este partas si la lege si la oranduieli sau daca calca legea sau randuiala este partas la pacat
cel ce da lumina este Yahweh e bine ca ai primit lumina; pentru mine a fost usor pentru ca am primit lumina in toate sarbatorile poruncile legile si orinduirile
asa ca sa dam slava lui Yahweh care nu ne lasa in intuneric
|
|
Deconectat |
ioan usciuc (detalii numai pentru membrii conectaţi) |
22037. Postat la 12/03/2013 16:44 - 4435z6h57m |
|
|
Shalom tuturor! Facand abstractie de controversata problema cu prima luna a anului biblic, doresc tuturor forumistilor har si pace de la Dumnezeu,Tatal nostru, si de la Domnul Isus Mesia! O luna "plina de binecuvantari" si un an cu multe fapte bune demne sa fie scrise in Cartea Vietii!
Sa ne rugam sa fim scrisi in Cartea Vietii Mielului!
" Să ne rugăm să fim scriși în Cartea Vieții!" |
|
Deconectat |
25966. Postat la 09/07/2014 19:38 - 3951z5h3m |
|
|
2 intrebari:
Luna noua are o data scrisa pe forum si o alta data la Observatorul astronomic:
- De ce?
Scrie pe forum Luna noua 1, Luna noua 2: