Lavi a scris la topicul In numele meu veti scoate demoni!:
Adica ,ii castigi pe proprii tai parinti (care ti-au data viata)pe proprii frati pentru Imaparătia Cerurilor ,nu?
Din nou cu multumire tinere ,beyond.
Si aici intra si porunca :Sa cistesti pe tatal tau si pe mama ta...ca sa ti se lungeasca zilele in tara pe care ti-o va da Cel Vesnic!Si pe aproapele tau ca pe tine insuti....
Lavi, nu cred că are rost să generalizezi.
Sunt atâtea cazuri de drame familiale încât e o lipsă de înțelepciune să faci o condiție a mântuirii din a-ți întoarce părinții (sau copiii, sau alte rude) la Dumnezeu.
Evident, că trebuie să încerci să le explici Adevărul cât mai blajin și mai înțelept, și să le dai o dovadă de trăire practică a Lui. (Și nu numai lor, ci oricărui om.)
Dar nu le poți impune cu forța. E alegerea lor.
Și nici ție nu-ți poți impune cu ambiție să-i întorci pe ei la Dumnezeu.
Cât despre porunca a 5-a, e vorba de cinstirea părinților NU CUM VOR EI, ci cum vrea Dumnezeu.
Evident că evreii de pe vremea lui Moise, aveau niște părinți care credeau în YHWH.
Dar astăzi există mulți părinți care nu numai că n-au credința asta, dar sunt chiar atei, batjocoritori sau evoluționiști.
Dacă te-ai apuca să-i cinstești CUM AR VREA EI, ar însemna să-ți pierzi mântuirea.
De exemplu, un tată bețiv îți va spune SĂ-L CINSTEȘTI... oare cu ce? - Evident, cu un coniac sau măcar o țuică.
Iar dacă n-o faci, te va șantaja emoțional, va spune că nu-l respecți ca părinte, că nu dai doi bani pe el.
(Și culmea, dacă are ceva cunoștințe biblice, îți va spune cu cinism că-ncalci porunca a 5-a!!)
Așa că, Lavi, vezi tu, exegeza biblică merge mână-n mână cu viața.
Dacă Biblia nu te motivează să trăiești viața în mod înțelept, atunci nu o citești bine.
De exemplu, din porunca a 5-a se desprinde O CINSTIRE a părinților, care se face în primul rând prin faptele tale în societate. ADICĂ SĂ NU LE NECINSTEȘTI NUMELE.
Ia uite aici o necinstire autentică a părinților:
18 Dacă un om are un fiu neascultător și îndărătnic, care n-ascultă nici de glasul tatălui său, nici de glasul mamei lui, și nu-i ascultă nici chiar după ce l-au pedepsit,
19 tatăl și mama să-l ia, și să-l ducă la bătrânii cetății lui și la poarta locului în care locuiește.
20 Să spună bătrânilor cetății lui: "Iată, fiul nostru este neascultător și îndărătnic, n-ascultă de glasul nostru, și este lacom și bețiv."
21 Și toți oamenii din cetatea lui să-l ucidă cu pietre, și să moară. Astfel să curăți răul din mijlocul tău, pentru ca tot Israelul s-audă și să se teamă. (Deut.21.18-21)
Vezi, Lavi, că părinții acelui fiu îl îndemnau de bine.
Dar ce te faci astăzi, cu atâția și atâția părinți care-și îndeamnă copiii încă de mici la rău (îi învață înjurături, se hlizesc dacă copilașii vorbesc porcos, îi îndeamnă să fumeze, să mintă în comerț, să intre în politică, să fie șmecheri, bătăuși, hoți, curvari și preacurvari, să-și altoiască nevestele etc)?
Atunci te întrebi cum împaci cinstirea părinților din porunca a 5-a cu cinstirea lui Dumnezeu din porunca a 3-a (a nu lua Numele Lui în deșert)?
Abia atunci îți pui problema: CINE ESTE TATĂL MEU ȘI MAMA MEA?
Și atunci dă-mi voie să-ți citez două versete:
"Căci tatăl meu și mama mea mă părăsesc, dar Domnul mă primește." (Ps.27.10)
"Poate o femeie să uite copilul pe care-l alăptează, și să n-aibă milă de rodul pântecelui ei? Dar chiar dacă l-ar uita, totuși Eu nu te voi uita cu nici un chip" (Is.49.15)
Domnul să se îndure și să ne dea echilibru și înțelepciune!
Multumesc beyond pentru explicatie...este adevarat ca tatal meu si mama mea sunt cei care fac voia Tatalui meu din cer.
Eu intele ,foarte clar ce ai scris tu mai sus ( mai mult decat poti sa-ti dai seama)...In casa ( familia mea ) nu au fost toate la locul lor,tocmai lucrurile incurcate din viata parintilor mei, ( care nu mai sunt) m-au facu sa reflectez la propria viata ,la propia familie.
Dar, sa stii ca au fost cazuri ( si vor mai fii ) cum unii parinti ( care le place viata lipsita de sfintire ) sa se intoarca la credinta prin propii copii.
Si daca sora mea Lucia ,doreste ...are sa-ti explice si ea,si ii multumesc pe aceasta cale.
Fii binecuvantat!
Lavi, și eu am înțeles foarte bine mesajul tău. Nu e absolut necesar ca să mi se explice deoarece am o experiență de viață destul de mare. (Evident nu că m-ar deranja dacă cineva ar găsi cu cale să ofere detalii despre aceste lucruri.)
Așa că am priceput ce ai vrut să spui. Și, bineînțeles, sunt de acord cu tine: că există și părinți care, deși nu sunt credincioși (mai ales că au trăit într-o epocă comunistă), totuși își iubesc mult copiii.
Iar dacă unul din copii a primit de la Domnul darul credinței, atunci și părinții ascultă Evanghelia pe care copilul le-o împărtășește. Și se întorc și ei la Dumnezeu.
Tocmai de aceea eu am scris:
Sunt atâtea cazuri de drame familiale încât e o lipsă de înțelepciune să faci o condiție a mântuirii din a-ți întoarce părinții (sau copiii, sau alte rude) la Dumnezeu. Evident, că trebuie să încerci să le explici Adevărul cât mai blajin și mai înțelept, și să le dai o dovadă de trăire practică a Lui.
Fratilor inteleg ca va place studiul dar sa lasam putin deoparte telologia si sa vedem ce mai face fratele cu care ne "certam" pe orice subiect . Un citat celebru spune ca nu trebuie sa il credem niciodata pe cel care nu ne spune si "nebuniile" lui...deci cu totii facem si altceva pe langa faptul ca studiem biblia...asadar:
Spuneti-mi ce mai faceti? Eu astazi am profitat de putin timp liber si am iesit la soare si aer curat. Cred ca dupa ce ne-am tot plans ca nu vine caldura a enit direct vara ). Oricum este foarte frumos afara plus ca pe aici totul e inflorit de ceva vreme...
Daca nu ma intelegi, inainte de a ma contrazice asigura-te ca ma asculti.
In sfarsit...un "tanar"la orizont...a iesit ca soarele care straluceste si ne incalzeste inimile...
Afara este PRIMA-VARA!
Eu astazi stau cu GEORGIA (colega mea) , in casa si studiez la istorie...
Poate vom iesi... sa ne plimbam dupa-amiza in parc...
Sa fii binecuvantat, fratioare!
Lica a scris:
...si sa vedem ce mai face fratele cu care ne "certam" pe orice subiect .
Da, bună asta...
Lica a scris:
Un citat celebru spune ca nu trebuie sa il credem niciodata pe cel care nu ne spune si "nebuniile" lui...deci cu totii facem si altceva pe langa faptul ca studiem biblia...
Eu astazi am profitat de putin timp liber si am iesit la soare si aer curat.
Dacă tu ai făcut o "nebunie" prin faptul că ai ieșit la soare și la aer curat, eu am făcut o "nebunie" mai mare: am fost la cumpărături de-ale gurii.
"Nebunia" plimbării, însă, mi-am satisfăcut-o ieri prin parcul din apropierea mea, printre ciripeli de păsărele, pe băncile de sub umbra răcoroasă, în jurul lăculețului din parc.
Iar "nebunia nebuniilor" a fost că m-am întâlnit cu un bunic (pe care-l cunosc) și cu nepoțelul lui. Și că tot vorbim de "nebunii", să vezi "nebunii" la nepoțelul acela...! Se juca, alerga și țipa de-ți venea să-l mănânci, nu alta.
Dacă l-ar fi văzut, un legalist de ziua a 7-a mai c-ar fi crezut că "încalcă porunca a 4-a".
Aa! Și, apropo, asta îmi aduce aminte de-o mică istorioară:...
Cică era un copil de sabatarianist. Nu vă spun exact ce: puteți considera voi ce denominațiune sau organizație vreți: adventiști, sâmbătari, baptiști de ziua a 7-a, evrei etc.
Și se uita copilul pe fereastră într-o zi de sabat.
Pe fereastră a văzut un măgăruș care se zbenguia prin iarbă.
Și și-a zis copilul în sinea lui:
"O, MĂGĂRUȘULE CE FERICIT EȘTI TU CĂ EȘTI MĂGĂRUȘ ȘI CĂ TU NU TREBUIE SĂ PĂZEȘTI ZIUA SABATULUI!"
Acum, dacă nu fac vreo "nebunie" suplimentară, vă întreb: cât de mult credeți voi că iubește și va iubi în viața lui acel copilaș Sabatul? Și oare credeți că părinții lui au respectat Sabatul țintuindu-l în casă și interzicându-i joaca (evident, în numele disciplinării teologice)?
Dacă mă întrebați pe mine, eu cred că ei nu au cunoscut încă pe Domnul, și nici dragostea Lui. Și încă sunt sub Lege, fără a fi priceput VREODATĂ ce înseamnă exact "Sabat".
Deconectat
RE: Chat
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
23463. Postat la 28/04/2013 15:48 - 4388z8h39m
Și pentru a nu face notă discordantă vă pot spune că la ora rugăciunii de la ora 5, în dimineața aceasta, a cântat cucul foarte aproape de geamul meu. O!, câtă bucurie mi-a umplut inima. N-am crezut că voi auzi vreodată, cucul cântând printre blocuri!
Cucu,cuc...pentru sora Vali!
Pai,sora Vali, canta cucul si printre blocuri,a venit cucul sa-ti aminteasca ca e anotimpul intoarcerii pasarelelor ,acasa.
Beyond....parerea mea sincera,eu cred ca un copilas trebuie sa se joace si in Sabat,cu siguranta..el are nevoie sa alearge,sa se bucure de copilaria lui...nu?
Mi-e de exemplu, imi place cum canta greierusul dar si ciripitul pasarelelor,dar in schimb,ma dispera broscutele ..care sunt foarte multe dupa ploaie....
Frate,Lica ...primavara este cel mai frumos anotimp si vara de asemenea ,cand vezi ca totul revine la viata.
Parca si oamenii sunt mai zambitori,batranii ies cu carjele lor si stau in poarta casei sau pe banca si privesc tinerii cum salta pe iarba si cum se joaca bucurosi,amintindu-si ca,demult si ei au fost copii...
Peste tot ,glasuri de copii mari si mici ,bucurandu-se de caldura soarelui si a aerului curat ( in cazul celor de la sate)...ca la orase..mie una, nu-mi prea place,trebuie sa recunosc.
Zgomotul tranvaielor,salvarilor,sirenele politiei,este galagie tot timpul,la tara este mult mai linistit.
Deconectat
cautatorul (detalii numai pentru membrii conectaţi)
23471. Postat la 28/04/2013 19:42 - 4388z4h45m
Buna seara
Mosu Nica ce mai faci ? Esti sanatos ? Cu munca cum stai ?
Vad ,cautatorule ca intrebi de mosu Nica...iti aduc o veste ,cu siguranta ii este dor de noi toti,si cu siguranta i-au dat lacrimile la intrebarea ta ,a sorei Lucia....si a tuturor celor ce-l iubesc sincer si fara prefacatorie.
Este sanatos,cel putin eu asa il stiu .
Fii binecuvantat!
Deconectat
23474. Postat la 28/04/2013 20:29 - 4388z3h57m
Eu l-am invitat să-mi răspundă, dar sigur crede că-l ispitesc
Mâna stă întinsă și e sinceră.
Pace si mult Har. Sora Valentina. Sunt sigur ca iti va raspunde la momentul potrivit, mosul Nica. Multe binecuvantari
Pazeste-ma ca lumina ochiului ,ocroteste-ma la umbra aripilor Tale..!
Deconectat
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
23478. Postat la 29/04/2013 02:17 - 4387z22h9m
Bună dimineața - Șalom - Pace!
Căutătorul a scris: Buna seara
Mosu Nica ce mai faci ? Esti sanatos ? Cu munca cum stai ?
Mosu Nica iti doresc sanatate .
Căutătorule îți răspund cu mare plăcere; fizic (trupește) sunt sănătos, dacă se poate spune că cineva în situația mea, este sănătos, dar mulțumită fie adusă Domnului, că mă pot purta și așa că pot spune că totul este ok.
Numai că sunt într-o perioadă, când omul mai trece prin lovituri de moarte, făcute de prietenii la care nici nu te aștepți și trebuie să-ți lingi rănile singur, poate vă voi povesti la rubrica, *povești* dacă va fi cazul, (una la mână).
Și doi la mână, când sufletul ții sfâșiat de durere, iar aici pe portal, găsești numai comentarii răutăcioase, iar eu dus de val, am răspuns cu aceea monedă, am fost pus la colț, mai aștept să se potolească furtuna și să se termine cu perioada când dacă zici ceva , imediat ești etichetat în fel și fel, dacă va veni susurul acela blând și dacă va fi loc să mai zic câte ceva dar să zidească, o voi face cu mare plăcere.
...........
Soră Valentina, cu scuzele de rigoare, iartă-mă, am căutat să văd ce mai întrebat și nu am găsit, dacă vrei mai întreabă-mă odată și dacă nu este o întrebare contondentă, dacă răspunsul va aduce zidire, voi răspunde cu mare plăcere.
...........
Lucica, Neluțu, mulțumesc pentru simțirea voastră față de; moșul Nică.
Vă doresc la toți, multe binecuvântări sfinte.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
În viață nu trebuie să așteptăm ceea ce deja ni s-a oferit.
Duși de val am fost cu toții, nu numai tu.
Dar, așa cum spunea Ovidiu, portalul acesta funcționează mult prin har, nu prin lege.
Tu spui: "...dacă va mai fi loc să zic ceva...".
Dar ce înțelegi prin "loc"? - A gândi toți ca tine?
Căci "loc", slavă Domnului, este destul. Sunt destule topice.
Și, totuși, dacă nu găsești un topic potrivit ca să zidești, atunci îți poți crea unul.
Eu, unul, îți doresc multă pace și bunătate sufletească!
Deconectat
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
23491. Postat la 29/04/2013 20:59 - 4387z3h27m
Scumpul moșului beyond, să cred că ăsta este felul tău de a fi?
beyond a scris: Tu spui: "...dacă va mai fi loc să zic ceva...".
Dar ce înțelegi prin "loc"? - A gândi toți ca tine?
Scumpule, nu a gândi toți ca mine, dar când spun că așa cred eu, sau asta este părerea mea, iar tu vii și dai cu parul, adică ; cine vrea să facă pe altul să creadă ca el? Eu cred că avem dreptul să ne spunem fiecare părerile, în limita bunului simț, să conversăm, să analizăm, dar nu să socotim pe celălalt gunoi ..... Și să auzim de bine.
Editat Moderator6
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Vă mulțumim pentru semnalele de alarmă trase însă vă rugăm ca atunci când vreți să vorbiți cu moderatorii să o faceți direct și nu în cadrul unui subiect public!
Psalmul 84.11. Căci Domnul Dumnezeu este un soare și un scut, Domnul dă îndurare și slavă, și nu lipsește de nici un bine pe cei ce duc o viață fără prihană.
Doamne al oștirilor, ferice de omul care se încrede în Tine!
Deconectat
23678. Postat la 11/05/2013 22:03 - 4375z2h24m
A iubi nu inseamna neaparat sa faci tot ce doreste aproapele, ci inseamna sa faci ce este bine si corect pentru dreptate.
Lucica Staicu
Intre ce-a făcut Iona și ce a făcut Dumnezeu, unde este bine și corect pentru dreptate, Lucia?
Sau dacă e grea această întrebare, te întreb , în cazul lui Zacheu, unde este bine și corect pentru dreptate.
Să continui cu David și cu Moise, Lucia?
Prea ușor aruncăm cu aforismele după cei ce iubesc și fac tot ce dorește aproapele.
După o pauză foarte îndelungată, (de fapt în mijlocul ei... că nu s-a terminat încă) am revenit să vă mai văd, să vă mai citesc gândurile exprimate!
Ce mai faceți, cum vă mai bucurați în DOMNUL? Îl mai așteptați pe Iisus Christos să revină degrab sau sperați să întârzie? El să ne ajute tuturor să fim gata pentru ziua venirii Lui pe nori !
Am învățat că este prea greu să-ți dai seama unde să tragi linie între: a fi amabil, a nu răni oameni și a-ți susține părerile. - O.P.
Și alături de tine, tuturor celor ce vor fi iubit venirea Domnului! (2 Tim.4.8).
Fiindcă mulți privesc venirea Lui ca pe un sfârșit tragic al lumii lor.
Și nu vorbesc decât despre "sfârșitul lumii", "sfârșitul lumii", "sfârșitul lumii".
Dar copiii Domnului o privesc ca pe un început cu Domnul în Împărăția Lui.
Pentru ei, venirea Lui este, în sfârșit, "începutul vieții".