Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15546. Postat la 14/12/2011 07:59 - 4889z15h41m
O zi bună, plină de Pace sfântă.
No, Doamne ajută, de când băteam eu pe moneda aceasta, în sfârșit, începem să oferim și să mâncăm bucate puțin mai tari, din bucătăria Sfintei Scripturi.
Ziceam mai la început, despre Darul Duhului Sfânt, de deosebire a duhurilor,
1 Corinteni 12:7. Și fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora.
8. De pildă, unuia îi este dat, prin Duhul, să vorbească despre înțelepciune; altuia, să vorbească despre cunoștință, datorită aceluiași Duh;
9. altuia credința, prin același Duh; altuia, darul tămăduirilor, prin același Duh;
10. altuia, puterea să facă minuni; altuia, prorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; și altuia, tălmăcirea limbilor.
11. Dar toate aceste lucruri le face unul și același Duh, care dă fiecăruia în parte, cum voiește.
Și încă un îndemn, mai bine zis o atenționare dură; iat-o: 1 Ioan 4:1. Preaiubiților, să nu dați crezare oricărui duh; ci să cercetați duhurile, dacă sunt de la Dumnezeu;
Dacă noi ne vom da silința să fim după voia Tatălui care este in ceruri, și vom fi pregătiți să primim acest măreț Dar al Duhului Sfânt, de deosebire a duhurilor, atunci chiar nu vom putea hulii nimic, pe nimeni, pentru că noi trebuie să fim conduși și să ne lăsăm călăuziți de Duhul Sfânt și în Duhul Sfânt nu există darul de hulă!
Iată două extreme ale hulei, - a crede tot fără să faci deosebire, sau - anu crede nimic; = Hulă.
Dacă va fi cazul, mă voi explica la cerere.
Să rămânem sub călăuzirea Pacii a Domnului Isus.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Hai, sa va povestesc una din descoperirile Domnului cu privire la un prooroc mincinos.
Eram intr-o adunare si o sora a inceput sa vorbeasca in numele Domnului, aveam cred... vreo 14 ani si in timpul acesta eu o vad (vedenie)intr-o alimentara, isi cumpara un pachet de tigari si o sticla de alcol.Fiind destul de mica ca sa realizez ca astfel de vedenii se spun in particular, ma ridic in plina adunare si spun ce am vazut, fratii s-au privit cu subanteles, iar persoana in cauza, normal...nu a recunoscut, eram foarte derutata gandindu-ma care este adevarul.Pastorul m-a linistit spunandu-mi ca de mult se banuieste ca ceva nu este in regula cu ea.
Vreau sa spun ca acea ,,sora"intradevar si bea si fuma...au recunoscut prima data copii ei , apoi sotul . Domnul nu se va lasa batjocorit, si ii va descoperi pe cei care intr-un fel sau altul au aceasta indrazneala.
Este foarte normal ca intr-o adunare in care sunt darurile Duhului Sant , sa se faca rugaciuni speciale ca cel rau sa nu aiba castig de la noi, insa ca sa respingem darurile de frica celor care nu se tem de Dumnezeu, nu este corect , penrtu ca Duhul Sfant ca in cazul lui Anania si Safira ,ii vor descoperi!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Hula împotriva Duhului Sfânt
15558. Postat la 14/12/2011 16:48 - 4889z6h53m
Chiar dacă ne-am mai întâlnit astăzi, eu iubesc mult Pacea Domnul Isus.
Soră Lucia, mulțumesc pentru ridicarea mingii la fileu. Din lecturarea pasajului de mai sus, am dedus că în Biserica Lui Dumnezeu, care de-o cam dată este la sagiu de adunări, din care facem parte și noi.
Frații îndriduiți să vegheze pentru ca nu cumva să vină vrăjmașul și să semene neghină, se împart în două extreme, frați care zic așa cum a fost cel din pățania ta, despre asta vorbesc:Pastorul m-a linistit spunandu-mi ca de mult se banuieste ca ceva nu este in regula cu ea.
O extremă este că; pastorul bănuia, dar căt a trecut de când a început să bănuiască, până Domnul a descoperit? Câți au fost înșeleți și au zis că le-a vorbit Domnul? - Cum ziceai tu; un prooroc mincinos.
O altă extremă, este că sigur frații și mai ales cei ce sunt puși să vegheze au văzut și ei lucruri false, care din păcate erau susținute de cei din loc, și văzând că erau susținute orbește de cei ce erau coregienți la sinceritate, au croit un drum fără Daruri Duhovnicești, mai ales; Darul Descoperirei.
Concluzie: Din cauză că; Pastorul/pastorii, care se mulțumesc doar cu bănuiala și nu se ocupă de miezul problemei, adică să mă explic; bănuiala nu vine din aer, așa îți pică ție, acel pastor a auzit el ceva, a văzut el ceva, ia spus lui cineva ceva ce el nu a avut curajul să tranșeze lucrurile, sau a fost alte cauze de nu s-a ocupat să dea afară răul, amăgirea, falsietatea, cu care lucra femeia aceia.
Eu cred că amândouă extreme sunt periculoase, cât una, cât cea-laltă.
Calea pe care trebuie să meargă poporul Lui Dumnezeu, nu ara extreme.
Fără Pace multă, ajungem pe extremă.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
Frate Nica, de la aceasta intamplare au trecut peste 30 de ani, si am vazut multe...insa niciodata nu am contestat puterea Duhului Sfant.
Oamenii isi pot atribui anumite merite si chiar vorbesc in numele Domnului, insa vor fi demascati, nu vor propasi, roadele lor sunt vizibil stricate.
Eu cred ca exista multa necredinta azi printre noi, iar acest lucru face din bisericile noastre mai degraba terenuri de dispute si razboi, fara sa se constientizeze ca domnul acestor lucruri este satan, diavolul.
Mergeti pe teren si veti constata cu amaraciune ca certurile si disputele sunt la ele acasa, foarte rar vei vedea o adunare plina de pace, si atunci se pune intrebarea:
De ce nu se lasa Duhul Sfant sa lucreze, din cauza banuielilor sau necredintei?
Ce repede dam afara manifestarile Duhului Sfant si ce usor se intinde flagelul urii si al dezbinarii!
Nu de frica oamenilor mincinosi trebuie sa ingradim puterea de la Cinzecime, ci sa o lasam sa ne patrunda inimile si sa ne modeleze starea ca sa dobandim viata vesnica!
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
emanolake (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15562. Postat la 14/12/2011 19:01 - 4889z4h39m
Sora draga lucia, ce ai exclamat aicia ami pun si eu intrebarea si nu gasesc raspunsu vad pace in adunare dar nu vad manifestarile sau lucrarile duhului sfint, nu pot sa inteleg ce se intampla prin adunari de nu sint lucratori cum erau in vechime,la o staruinta participa vreo 50 sau 70 de persoane si primeste doar vreo doi sau trei duhul sfint. Zice cuvintul Domnului ca Domnul si-a ales un popor care sa fie sfint, plin de rivna si de fapte bune dar nu vad asta in ziua de astazi....
Deconectat
cautatorul (detalii numai pentru membrii conectaţi)
15580. Postat la 15/12/2011 20:07 - 4888z3h33m
Domnul Nica va multumesc frumos pt. binecuvantarea rostita pt mine . Na-m eu experienta dumitale ma citesti bine .
Dupa ce am aflat ce inseamna hula Duhului Sfant as vrea sa ne gandim putin ; fiind crestini aducem sau rostim noi vorbă jignitoare; ofensă; injurie.
bârfă, calomnie, clevetire, defăimare, , jignire, ponegreală, Duhului Sfant ? Poate noi nu barfim Duhul Sfant , poate nu ii aducem calomni . Atunci cum prin ce mod putem huli Duhul Sfant ?
Marcu 3:29 dar oricine va huli împotriva Duhului Sfânt, nu va căpăta iertare în veac: ci este vinovat de un păcat veșnic.
Cu respect
Deconectat
15586. Postat la 15/12/2011 21:05 - 4888z2h35m
Văd că acuma este pace printre noi și nu o să mai insist atât, până la plictiseală cu ea.
Căutătorule , te iubesc, iubesc mintea ta și felul tău înțelept și sincer de a pune problema, de și nu este voie să repostezi ceva ce este prima de deasupra, prin bunăvoința dumneavoastră, fur de acolo un fragment micuț, dar interesant cât un munte. Iată fragmentul: Poate noi nu barfim Duhul Sfant , poate nu ii aducem calomni . Atunci cum prin ce mod putem huli Duhul Sfant ?
Sunt câteva corigiențe printre noi, din păcate, care pe primul loc este; hula Duhului Sfânt, și nu e singurul.
Mi se pare că acum pare-că este și puțin interes, dar să las asta și să îmi dau cu părerea pe scurt: -- Sunt două extreme, care ar trebui defalcată fiecare în parte și sunt:
1. Făcând exces de zel, folosindut-te de darurile Duhului Sfânt. 2. Nesocotindu-le, adică nu sunt valabile în felul cum se practică.
Oricare din aceste două puncte, mai bine zis amândouă, înseamnă hulă și punct.
Dacă vă veți uita cu ochiu Lui Dumnezeu, veți vedea că prin unele din adunările noastre, există la rang de literă de Evanghelie, unul din cele două puncte.
Dacă va fi interes, cu ajutorul Domnului, să încercăm să creștem în cunoștință de Voia Tatălui care este în ceruri, discutând sincer, cu inima în care ne fălim că este Templu Duhului Sfânt.
Frumos le-ai mai incadrat , frate Nica...sunt doua extreme in care , sa ne fereasca Dumnezeu sa cadem!
Deconectat
15851. Postat la 23/12/2011 11:16 - 4880z12h24m
Cu două postări mai sus, arătam cele două extreme, amânouă la fel de periculoase, cine se încumetă să meargă pe vre-o extremă, se trezește că face hulă împotriva Duhului Sfânt.
Acuma voi încerca, după cum înțeleg eu, primul punct: 1. Excesul de zel....
Din cauză că noi suntem veniți aici la credința dată sfinților odată pentru totdeauna, din mai multe ramuri religioase și din păcate unii nu au venit cu lichidare, ci cu transfer, aducând cu ei tot bagajul pe care îl aveau înainte.
Sigur , că de multe ori s-a lucrat cu darurile Duhului Sfânt fără înțelepciune și nu de puține ori cu exces de zel, ori noi nu mai suntem în grupul unde teoria era adusă la rang de sacru; crede și nu cerceta, că dacă cercetezi, hulești Duhul Sfânt.
Noi am ajuns la cunoștința; că trebuie să ne asemănăm cu frații și surorile din Berea, ei ascultau și când mergeau acasă, cercetau Scripturile să vadă dacă ce auzeau este compatibil cu cele scrise, și încă un amănunt; noi am găsit scris: Cercetați duhurile că nu toate vin de la Dumnezeu.
Acuma cei care lucrează cum spueam mai sus, se fac vinovați în cel puțin două puncte. 1. În ce îi privește pe ei, că se dau drept Duhul Sfânt, de .... dacă Duhul Sfânt nu le pune cuvinte ce să spună, ci spune ei de la ei, nu se dau drept Duhul Sfânt? Și ... 2. În ce îi privește pe cei din jur, care văd ce se petrece, încep să disprețuiască tot, fără să cerceteze duhurile. Deci defalcat punctul 1, după desecare - rezultat HULĂ!
Punctul doi puțin mai târziu.
Si eu m-am gandit mult care ar fi acest pacat si cum l-as putea defini ca sa poata intelege oricine. Mai intai trebuie spus ca este doar un pacat de neiertat, doar unul. Si eu l-as defini asa:
PACATUL IMPOTRIVA DUHULUI SFANT ESTE RESPINGEREA CONSTIENTA SI PREMEDITATA A MILEI LUI DUMNEZEU.
Nu este vorba de ganduri scapate de sub control, sau de vorbe spuse la manie sau fara socoteala. Este vorba de o atitudine constienta impotriva lui Dumnezeu. Dumnezeu vrea sa ierte omul si omul spune NU VREAU. Acesta este pacatul pentru care nu suntem indemnati sa ne rugam. Nu mai este altul. Aici este o predica buna pe aceasta tema:
https://www.youtube.com/watch?v=_dE8emB68FY
Sigur, este mult mai detaliata, eu ma straduiesc sa fiu cat mai scurt.
Cel rau vrea sa ne convinga ca suntem vinovati de acest pacat ca sa ne doboare. El spune ca: oricine poate fi mantuit ,numai tu nu. La fiecare din noi vine cu astfel de soapte. Dar Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului, ci vrea ca acesta sa se intoarca de la calea lui rea si sa traiasca.
Cred ca ar fi bine da deschidem o discutie si despre lupta credinciosului cu duhurile rele.Va multumesc. Sa avem pace si binecuvantari.
A sluji lui Dumnezeu cum vrea omul, si nu cum cere Dumnezeu, este idolatrie.
PACATUL IMPOTRIVA DUHULUI SFANT ESTE RESPINGEREA CONSTIENTA SI PREMEDITATA A MILEI LUI DUMNEZEU.
Este vorba de o atitudine constienta impotriva lui Dumnezeu. Dumnezeu vrea sa ierte omul si omul spune NU VREAU. Acesta este pacatul pentru care nu suntem indemnati sa ne rugam.
Dragul meu, ai definit hula impotriva Duhului Sfant.
Poti sa aduci argumente biblice?
Pana atunci, voi aduce in scris parerea mea.
Toate versetele pe care eu le-am citit despre hula impotriva Duhului Sfant, se refera la faptul ca Hristos era acuzat ca avea un duh necurat si cu el scotea draci...
Deci, stiind ca toata lucrarea pe care a facut-o Mesia pe pamant era prin Duhul Sfant, este clar ca cei care huleau aceasta putere nu au putut fi iertati, nici aici , nici in veacul viitor.
De fapt, toata lucrarea care urma, moartea, invierea si inaltarea Sa, o facea prin aceasta putere divina.
Dupa inaltare, trupul lui Hristos, adunarea Sa, a luat fiinta prin aceasta putere de la Cincizecime, viata in Hristos este pecetluita de aceasta putere prin darurile si radele Duhului Sfant. Legea lui Dumnezeu este implinita in noi prin aceasta putere.
Darurile Duhului Sfant sunt impartite dupa masura credintei noastre, insa si azi, ca si pe vremea pamanteasca a Mantuitorului, sunt multi care acuza ca lucrarea Duhului Sfant este lucrarea diavolului.Prorocii din adunari sunt eliminati ca au duh rau, vorbirea in limbi straine este oprita, la fel si vedeniile, descoperirile...visele se iau in ras, si cei care au mai ramas cu credinta in supranatural, sunt vazuti ca niste ciudati.
Iata, hula impotriva Duhului Sfant!
Nici eu n-am vazut nici un verset la dumneavoastra. Asta pentru ca nu prea sunt versete sa lamureasca. Si eu am scris dupa intelepciunea data mie, cine are raspunsuri mai bune, si eu sunt nerabdator sa citesc. Cu tot respectul , dar interpretarea aceea tipic penticostala chiar nu o pot accepta.
Eu cred ca hula de acolo nu se refera la felul lor de vorbire sau de gandire, ci mai degraba la atitudinea lor. Sigur ca nu am versete clare, la fel cum nu aveti nici dumneavoastra pentru ipoteza de mai sus. Spunem dupa cum intelegem. Asa inteleg eu, Impotriva Duhului Sfant nu se pacatuieste cu gandul sau cuvantul ci cu inima.Predica de acolo merita ascultata, cel putin eu am ascultat-o si mi-a placut. Adresa este:
https://www.youtube.com/watch?v=_dE8emB68FY
Va multumesc. Sa aveti pace si binecuvantari.
Da, ai dreptate, nu am adus referintele!
Te rog sa citesti:
Matei 9-34;10-25:26;
Marcu 3-20-30;
Luca 11-14:20
Sunt destule versete sa lamureasca hula impotriva Duhului Sfant, iar fara o baza biblica, nu putem sa ne sustinem punctul de vedere, nu crezi?
Interpretarea mea nu se bazeaza pe nici o doctrina, fie ea chiar si penticostala...nu am nici o legatura cu ei.
Eu raman la ce sta scris, nu la voia intamplarii Hristos sublinieaza faptul ca HULA IMPOTRIVA DUHULUI SFANT nu va fi iertata.Cine crede, se va teme de Domnul, acest lucru va aduce intelepciune, si nu va huli.Faptul ca initierea adunarii lui Hristos nu s-a putut face fara aceasta putere, nu se poate cladi nimic fara Duhul Sfant, Poruncile sunt scrise in inimile noastre prin Duhul, traim prin Duhul, rodind , implinim prin Duhul, darurile lui zidesc biserica...vom invia si vom fi transformati prin Duhul...nimic fara aceasta putere care se face vizibila prin DARURILE SI ROADELE LUI.
Multumesc inca o data, Lavi.
Doamna Lucia, am citit si eu acele versete, cine nu le-a citit. Dar sunt greu de inteles, de asta purtam discutia asta. Daca ar fi usor de inteles nu ne-am pune atatea intrebari si n-ar mai fi subiectul pe forum. Eu am incercat sa rezum cumva predica la care am facut trimitere. Se vede ca nu am reusit sa ma fac inteles, este vina mea. Rugamintea mea ar fi, ca, sa ne facem timp si sa urmarim predica. Sunt acolo versete biblice destule si comentarii inspirate, cred eu.
Eu am ascultat predica in intregime si mi s-a parut chiar foarte buna, de multi ani cautam o astfel de predica si nu gaseam. Este un pic cam lunga, e adevarat,are cam o ora, dar merita ascultata. Chiar cred ca ar merita descarcata in format mp3 si postata aici pe site la DESCARCARI. Rog pe aceasta cale conducerea site-ului sa se gandeasca la asta, este de pe Youtube, este free, nu sunt probleme.
Va multumesc. Sa avem pace si binecuvantari.
Netzari, as fi foarte bucuroasa sa ei Sfintele Scripturi in mana si sa citesti despre anumite subiecte, aici, "Hula impotriva Duhului Sfant"...
Nu concluziona predicile oamenilor, ci cerceteaza-le si vezi daca sunt conform Cuvantului.
1.Printre cele scrise de tine, spui ca daca o persoana NU VREA sa se pocaiasca, sa primeasca mantuirea, nu trebuie sa ne rugam pentru aceasta, ca este de neiertat, oare este adevarat?
2.Am ascultat predica, si cat de usor vorbeste acest predicator...!
-Ai sentimentul ca poti pacatui la nesfarsit cu voia, ca Dumnezeu este infinit de iertator.
-Apoi spune, ca pacatul de neiertat-"Hula impotriva Duhului Sfant"s-a terminat odata cu inaltarea lui Hristos.
Oare asa sa fie!?
Voi aduce cateva referinte biblice, si te rog sa le comentezi:
"Caci este cu neputinta ca cei ce au fost luminati odata, si au gustat DARUL CERESC, Si au fos facuti partasi DUHULUI SFANT, si au gustat cuvantul cel bun al lui Dumnezeu si PUTERILE VEACULUI VIITOR, si care au CAZUT sa fie reinoiti spre pocainta..."( Evrei 6-4,5,6)
"26.Caci daca pacatuim cu voia dupa ce am primit CUNOSTINTA DEPLINA A ADEVARULUI , nu mai ramane nici o jertfa pentru pacate,
29.Ganditi-va, cu cat mai aspra pedeapsa se va cuveni celui care a calcat in picioare pe Fiul lui Dumnezeu, a nesocotit sangele legamantului cu care a fost sfintit si a HULIT DUHUL harului?(Evrei cap.10)
Voi ramane sa dezbatem cele doua referinte, poti citi integral capitolele care includ versetele, sa nu zici ca scot ce-mi place mie, bine?
Eu zic ca "hula impotriva Duhului Sfant" exista, atata timp cat aceasta putere exista printre noi.
Deconectat
fullban10 (detalii numai pentru membrii conectaţi)
26495. Postat la 03/01/2015 20:09 - 3773z3h31m
Eu zic ca "hula impotriva Duhului Sfant" exista, atata timp cat aceasta putere exista printre noi.
Ba eu asi zice in noi. Cand Duhul Sfant este in noi, nu ai cum sa-L hulesti. El te lumineaza, El te conduce, El iti vorbeste, El te invata. Cum sa hulesti pe Cel din mana caruia iti vin toate acestea?.
Doamna Lucia, nu aveti de unde sti cat citesc eu Scriptura, poate o citesc mai mult decat dumneavoastra. De ce sunteti atat de conflictuala? Sau doriti cu orice pret sa vi se dea dreptate? Ei bine , eu sunt de alta parere decat dumneavoastra si de asta suntem aici, sa ne exprimam parerile deschis si constructiv. Daca nu puteti suporta si alte pareri, puteti sa-mi spuneti deschis si imi limitez postarile. Acum inteleg de ce au ramas atat de putini membri activi pe site.
Cat despre textele aduse in discutie, as spune sa fim atenti cui se adreseaza. "Epistola catre evrei" se adreseaza evreilor care L-au primit pe Hristos. Printre acestia, erau unii care oscilau, se duceau cand la sinagoga mozaica, cand la adunarea mesianica. De la Evrei 10 citati numai versetele 26 si 29, dar de ce nu luati tot pasajul, de la versetul 25?
"Sa nu parasim adunarea noastra,cum au unii obicei." ACESTORA LI SE ADRESEAZA TEXTUL. Cine frecventeaza adunarile de evrei mesianici poate observa si astazi astfel de oameni nehotarati. S-ar putea sa stiu ce spun.
Si textul de la Evrei 6 se refera la acelasi caz, numai ca este un pic mai greu de vazut. Oricum, aceste texte se adreseaza EVREILOR. Si se refera la probleme organizatorice strict evreiesti. Atunci era foarte important din ce partida faci parte, deoarece, odata intrat intr-o partida, te supuneai autoritatii acelei partide. Fiecare partida avea un tribunal religios care, in anumite cazuri, te putea trimite in inchisoare sau chiar ucide cu pietre.
Astazi lucrurile stau altfel, dar in acea perioada inca mai existau astfel de practici, de aceea autorul Epistolei este atat de categoric.
Cam asta am avut de spus. Sa avem pace si binecuvantari.
Netzari, sfatul meu este sa citesti Faptele Apostolilor, ca sa intelegi ce inseamna Duhul Sfant despre care vorbim, sa intelegi cum se manifesta El, si cum lucreaza.
Apoi, vom aprofunda lucrurile, nu putem intelege in profunzime aceasta putere si menirea ei, daca nu o luam de la capat...
Sunt dispusa chiar sa-ti explic pe larg faptul ca Duhul Sfant se distinge perfect, este puterea cu care au fost si sunt pecetluitii cei care cred in Dumnezeu prin Fiul.
Apostolii si urmasii lui Hristos au darurile si roadele Duhului Sfant, pot deasemeni sa faca semne si minuni si sa scoata draci cu aceasta putere, la fel cum a facut si Isus.
Cat despre hula impotriva Duhului Sfant, prin faptul ca Domnul spune ca impotriva persoanei Sale hula poate fi iertata, nu te-ai pus intrebarea : De ce impotriva acestei puteri, nu poate fi iertata?
Prin modul de exprimare a Mantuitorului vedem o distinctie clara intre El si aceasta putere.
Insa Isus a lucrat prin aceasta putere, nu printr-un duh necurat.
Oamenii lui Dumnezeu, au asteptat aceasta putere la Ierusalim ca sa-i insoteasca si sa lucreze prin ei.
Vezi asemanarea?
Hula impotriva Duhului Sfant a devenit dificil de interpretat pentru ca nu se mai crede manifestarile lui, si darurile care insotesc pe cei care il au.
Sa stii ca respingerea deliberata a Duhului Sfant, este un pacat vesnic, nu respingi numai pe Cel care iti da mantuirea, respingi Cuvantul care este plin de profetii date prin Duhul Sfant despre Mesia, respingi marturia Duhului Sfant despre acesta, respingi lucrarea Duhului Sfant din biserica care Zideste prin darurile Sale.
As vrea sa-mi spui, cum lucreza azi Duhul Sfant cu tine, cum il recunosti ca el exista in tine?
Cum s-a manifestat vizibil Duhul Sfant intre neamuri?