vasinepos (detalii numai pentru membrii conectaţi)
9506. Postat la 18/03/2011 15:41 - 5160z7h16m
Mi se pare interesantă viziunea fratelui Roman dar eu văd nașterea din Duhul Sfânt din momentul intrării în legământul cu Mântuitorul prin botez. Amintesc ca aceasta este scris și in Romani 8:9 "Voi însă nu mai sunteți pământești, ci duhovnicești, dacă Duhul lui Dumnezeu locuiește în adevăr în voi. Dacă n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui."
Toate poruncile Lui au fost înaintea mea, și nu m-am depărtat de la legile Lui - Ps 18:22
Frate Roman am o singura dorinta finca postarile pe care le postati imi trebuie sa le citesc de mai multe ori sa le pot intelege si cred ca ca mine mai sunt frati pe portal.,
Fiti un apostol,vorbiti pe intelesul tuturor daca se poate
Eu va Multumesc anticipat.
Shalom Tuturor celor care tin ADEVARUL curat
Deconectat
RE: Nașterea din Duhul Sfânt (botezul)
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
9630. Postat la 22/03/2011 11:13 - 5156z11h44m
Shalom tuturor!
Fratelui Geana si tuturor celor interesati:
1: Ziceam ca evreii nu gandesc ca europenii, ci gandesc mult in simboluri si vorbesc figurativ. Pentru ei, apa era un simbol al Duhului Sfant. Cand Yeshua spune "din apa si din Duh", El spune unul si acelasi lucru, in acord cu mentalitatea evreiasca. Nasterea din nou o face Duhul Sfant, omul nu are parte de nasterea din nou cand intra in apa botezului. Lucrurile stau la fel in Tit 3:5.
2: Cand imi scrii, nu folosi pronumele de reverenta, adica nu-mi scrie "dumneavoastra". In primul rand, pentru ca noi Ii spunem Tatalui "Tu", nu "Dumneavoastra". In al doilea rand, pentru ca nu sunt domn ("domniavoastra", ci frate, deci imi poti spune direct "tu", sau in cel mai protocolar caz "fratia ta". Si in al treilea rand, pe internet se foloseste "tu", fara prea mare ceremonie.
Berachot/Binecuvantari!
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Romani 11:36
Deconectat
RE: Nașterea din Duhul Sfânt (botezul)
Nica Schirod (detalii numai pentru membrii conectaţi)
9659. Postat la 23/03/2011 10:04 - 5155z12h53m
shalom - Pace peste tot.
Frate Marin răspund la cele două întrebări puse de tine, și cei ce sunt ineresați de întrebarea pusă la postarea 9425 din 16/03/2011 și de răspunsul pe care trebuie să-l dau eu, asulta-ți părerea mea:
Mai înâi vă rog să luați îndelunga răbdare, că voi scrie fără să mă grăbesc, luându-le pe toate încetișor, băbește, după mintea mea, ca să le înțeleg eu, dar mai ales voi, că la subiectul acesta, nu o să mai răspund la întrebări, doar să-mi spun părerea !!!
Prima întrebare: -Nasterea aceasta din apa in Numele cui au facut-o Apostoli atât Evreilor cât si Neamurilor intoarse la credinta in Jertfa lui Yesua
Răspunsul la această întrebare este din două răspunsuri, a și b trebuie defalcat, alt-fel eu nu voi înțelege nimic. a) - Când au botezat ucenicii prima dată, ce formulă au folosit? Răspunsul.
Ioan 3: 22. După aceea Isus, și ucenicii Lui, a venit în ținutul Iudeii; și stătea acolo cu ei și boteza.
23. Ioan boteza și el în Enon, aproape de Salim, pentru că acolo erau multe ape; și oamenii veneau ca să fie botezați. Ioan 4: 2. Însă Isus nu boteza El însuși, ci ucenicii Lui.
Iată un mare secret. -- Nu știu dacă vom putea afla vre-odată, formula care o spunea atunci. - Dar a venit vremea, să meargă să boteze ei singuri, de data asta primesc instrucțiuni, redau instrucțiunea din biblia tradusă în, 1688:
Matei 28: 19. Dirept aceaia, mergînd, învățați toate limbile, botezînd pre ei în numele Tatălui și al Fiiului și al Duhului Sfînt,
b ) - Găsim în multe locuri, că ucenicii au botezat în numele lui Yeșua (Isus), dar nu găsim că au fost trimiși să boteze in formula asta, sigur unii zic ,,, că pentru ei nu există versetul 19 din Matei 28. - La mine în toate traducerile pe care le am și am destule, in toate există, eu cred că traducătorul spune peste tot, că ucenicii botează acum singuri, dar trimiși de Yeșua (Isus), nu de capul lor.
A doua întrebare: - acuma daca eu am o nastere din apa de la cu totul alta credinta sau gruparea la care am aderat o data fara legi, porunci, sarbatori. Gruparea nu era buna findca nu respecta cuvântul si am parasit-o venind la Lege Porunca si Sarbatoare bineânteles înpreuna cu credinta in Yesua sau a JERTFEI LUI.
Te intreb: daca Gruparea nu era buna .,nasterea este buna, valabila? Sper ca acum ai sa-mi raspunzi la subiect.
Sigur voi răspunde la subiect, dar ca să ințelegem mai bine, voi intra puțin în altă discuție care nu face parte de aici și anume, la cei care au făcut procesul de circumcizie, cât de tare susțin, că îi atât de necesar, pentru mântuire, ca și Jertfa lui Yeșua (Isus), să nu credeți că eu zic ceva împotriva cui-va, eu vreau să zic ce zice Pavel despre asta și, postez ce zice el:
Romani 2: 25. Tăierea împrejur, negreșit, este de folos, dacă împlinești Legea; dar dacă tu calci Legea, tăierea ta împrejur ajunge netăiere împrejur.
26. Dacă deci, cel netăiat împrejur păzește poruncile Legii, netăierea lui împrejur nu i se va socoti ea ca o tăiere împrejur?
27. Cel netăiat împrejur din naștere, care împlinește Legea, nu te va osândi el pe tine, care o calci, măcar că ai slova Legii și tăierea împrejur?
28. Iudeu nu este acela care se arată pe dinafară că este Iudeu; și tăiere împrejur nu este aceea care este pe dinafară, în carne.
29. Ci Iudeu este acela care este Iudeu înăuntru; și tăiere împrejur este aceea a inimii, în duh, nu în slovă; un astfel de Iudeu își scoate lauda nu de la oameni, ci de la Dumnezeu.
1, Voi lua cu sfârșitul, Nu voi zice că gruparea din care am făcut parte este rea.
2, Consider că grădinița, sau între grădiniță și facultate, sunt niște etape, pe care unii le parcurg mai ușor, alții mai greu, eu cred că nu am dreptul să judec pe cine-va cum parcurge aceste etape, important este să le parcurgă, asta găsim scris și în :
Evrei 6: 1. De aceea, să lăsăm adevărurile începătoare ale lui Hristos, și să mergem spre cele desăvârșite, fără să mai punem din nou temelia pocăinței de faptele moarte, și a credinței în Dumnezeu,
2. învățătura despre botezuri, despre punerea mâinilor, despre învierea morților și despre judecata veșnică.
3. Și vom face lucrul acesta, dacă va voi Dumnezeu.
Acuma zic și eu ca Pavel, că mai mult nu vreau. Și chiar cred ce zic!!!
Botezul într-o formulă, sau alta, sau amândouă, nu-s atât de importante făcute pe din-afară, ci acel botez, în inimă, acum dacă ar trebui să mă mai înmoi odată în apă, iar eu nu aș merge spre cele desăvârșite, la ce mi-ar folosi.
Eu cred că trebuie să mergem spre desăvârșire, fără să rănim pe alții, fără să jignim, luptându-ne în continuare, dar sinceri, să iubim, să păzim și să împlinim cu drag: Legile Poruncile și Rânduielile Lui YHWH (Dumnezeu)!!!
Cred că am răspuns, cu subiect și predicat la cele două întrebări.
Am și eu o întrebare, legată de aceste întrebări: Pot să zic despre botezuri în apă, ce a zis Pavel despre tăierea împrejur?
Vă rog să respectați ultimul rând din semnătura mea de pe portal.
Șalom. Curespect moșu Nică.
- Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși. (Nicolaie Steinhardt)
- Dacă nu putem să fim buni, degeaba încercăm să fim politicoși.- Nica Schirod!
Duhul Sfant este Duhul lui Dumnezeu, prin care El isi manifesta puterea si personalitatea. Asadar, sa nu ne asteptam doar la un fel de manifestare, deoarece umplerea cu Duhul Sfant a slujitorilor lui Dumnezeu a luat diferite forme, acestea fiind reprezentate de o serie de roade si daruri ale Duhului Sfant.
Aflam in biblie ca atunci cand oamenii au fost plini de Duhul Sfant, ei au avut urmatoarele manifestari:
1). - au fost plini de intelepciune, cunostinta,pricepere (Ex.31:3-5; Deutr. 34:9; F.A 6:3)
2). - au fost plini de putere fizica (Jud. 14:6,19).
3). - au fost plini de putere si indrazneala in a demasca pacatul (Mica 3:8).
4). - au fost plini de putere de convingere (Luca 1:15-17).
5). - au rostit cuvinte profetice, deci umplerea cu Dh. Sfant aduce uneori darul profetiei (Luca 1:41,67; Ioel 2:28,29).
6). - au avut indrazneala in vestirea si invatarea Cuvantului (Luca 4:14,15; F.A 4:8,31; 9:17-22).
7). - dupa evenimentul cincizecimii, uneori umplerea cu Duhul Sfant a constat in primirea darului vorbirii in limbi (F.A 2:2-4), in primirea de viziuni supranaturale (F.A 7:55).
8). - cel ce este plin de Duhul Sfant este plin de credinta si bunatate (F.A 11:24).
9). - cel ce e plin de Duhul Sfant e plin de bucurie (F.A 13:52), el rosteste cuvinte de autoritate si ce declara se implineste (F.A 13:9-11).
10). - omul lui Dumnezeu vorbeste cuvintele lui Dumnezeu, Ii canta cantari de lauda din toata inima, are o atitudine de multumire si incredere in Dumnezeu si de supunere fata de fratii sai (Efeseni 5:18-21).
11). - omul lui Dumnezeu, nu implineste pofta firii pacatoase, ci manifesta roadele Duhului care sunt: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, blandetea, stapanirea de sine (Gal. 5:16).
Prin urmare, cerceteaza-te in lumina Cuvantului lui Dumnezeu pentru a vedea daca esti nascut din Duh (din nou) si daca esti botezat cu Duhul Sfant, indiferent de forma de manifestare.
NASTEREA DIN NOU= inceputul procesului de manifestare in viata ta, a unor roade sau daruri ale Duhului Sfant.
BOTEZUL CU DUH SFANT = scufundarea in oglindirea caracterului Slavit al lui Dumnezeu. Este umplerea cu Duhul Sfant, inseamna manifestarea pe deplin in viata ta a roadelor si a unor daruri a Duhului Sfant.
ROADE ALE DUHULUI SFANT = calitati, virtuti sfinte, asemenea caracterului lui Dumnezeu.
DARURI ALE DUHULUI SFANT= slujbe, manifestari duhovnicesti primite de la Dumnezeu pentru folosul altor persoane din Adunare.
,,Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui" Proverbe 19:22
Deconectat
RE: Nașterea din Duhul Sfânt (botezul)
izreelpop (detalii numai pentru membrii conectaţi)
9851. Postat la 28/03/2011 20:28 - 5150z3h29m
daca se poate mentiona in mod real citi frati botezato cu DUHUL SFINT pe care ii cunoasteti au DARURILE MENTIONATE in 1 cor cap,12
Am sa va raspund eu la intrebare ...cu o alta intrebare:
Daca v-ar nominaliza cativa frati, la ce v-ar folosi?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Nașterea din Duhul Sfânt (botezul)
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
9983. Postat la 01/04/2011 12:43 - 5146z11h15m
Shalom!
Fratelui vasinepos, reply la postarea 9506:
Am pentru tine un raspuns cu 3 aspecte:
1: Daca analizam atent textul din Romani 8, atunci trebuie sa-l citim in contextul său, nu rupt de el. Romani 8 vorbeste despre ALTE relatii teologice, dar aia e alta discutie...
2: Daca "nașterea din Duhul Sfânt (are loc) in momentul intrării în legământul cu Mântuitorul", asa cum spui tu, atunci inseamna, logic si legic, ca TOTI CEI BOTEZATI IN APA AU AVUT NASTEREA DIN DUHUL SFANT. Or, experienta bisericilor de 2000 de ani incoace te contrazice, uita-te la Simon magul, drac botezat in apa, dar fara a fi avut o nastere din Duhul Sfant, sau uita-te prin biserici... Sunt plinutze de oameni ne-nascuti din nou, dar botezati...
3: Revenind la dezbaterea de fata: cand ajungi la botezul in apa, se presupune ca cugetul tau este DEJA CURATAT. 1 Petru 3:21: "...botezul, care nu este o curãțire de întinãciunile trupești, ci mãrturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu, prin învierea lui Isus Hristos ..."
Fratilor, se-aud pasii lui Mesia!...
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Botezul cu Duhul Sfant nu poate fi confundat cu Botezul in apa, sunt lucruri diferite si daca Botezul in apa ar fi una cu cel cu Duhul Sfant, pentru noi Cincizecimea nu ar insemna pogorarea Duhului Sfant pentru ca Duhul Sfant nu ar fi trebuit sa se coboare peste cei ce au crezut la Cincizecime ca doar era dat de la Botezul in apa, nu ?
"Atunci au venit la Samariteni, si s-au rugat pentru ei ca sa primeasca Duhul Sfant.
Caci nu se pogorase peste niciunul din ei, ci fusese numai Botezati in numele Domnului Isus .
Atunci Petru si Ioan au pus mainile peste ei si au primit Duhul Sfant.(F.Apost.8:15,16,17.)
"Cand au auzit ei Cuvintele acestea , au fost botezati in Numele Domnului Isus.
Cand si-a pus Pavel mainile peste ei , Duhul Sfant s-a pogorat peste ei si vorbeau in alte limbi si proroceau."(F.Apost.19;5,6)
Dupa cum vedeti Nasterea din Duhul se distinge de cea din apa.Mai mult sunt frati ca Petru si Ioan si Pavel care se roaga, isi pun mainile peste cei ce cred, si Duhul Sfant se coboara facandu-i sa vorbeasca in alte limbi si sa proroceasca, este scris fratilor, nu vorbe goale sau imprumutate de undeva!
Iata ce zice Ioan Botezatorul:"Cat despre mine eu va BOTEZ IN APA, spre pocainta, dar Cel ce vine dupa mine, este mai puternic decat mine...El va va BOTEZA CU DUHUL SFANT..."(Matei 3:11)
As dori sa comentam un pic acest verset.
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Nașterea din Duhul Sfânt (botezul)
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
19576. Postat la 05/09/2012 09:38 - 4623z14h19m
Soră Lucia,
Întru totul de acord cu postarea de mai sus. Botezul, sau, mai limpede, scufundarea, imersarea TOTALĂ în apă NU ESTE UNUL ȘI ACELAȘI LUCRU cu "scufundarea/ imersarea" în Duhul Sfânt...dar ar trebui s-o semnifice.
Mai concret, în Sfintele Scripturi se întrebuințează mult figurile de stil: comparațiile, metaforele etc, etc. Gândirea orientală era mult mai poetică decât cea europeană și recurgea adeseori la SIMBOLISME.
În acest fel, era scris în VT că Dumnezeu urma să-Și purifice poporul... ATENȚIE: ceea ce avem aici este un discurs EXTREM DE IMPORTANT, legat de PURITATE ȘI PURIFICARE. Dumnezeu, care este pur, curat (sfânt), voia să aibă un popor pur. Acest popor nu exista, în urma Căderii în păcat toți oamenii erau păcătoși și pângăriți.
Atunci El instituie modalități de PURIFICARE a poporului: pentru israeliții VT jertfele erau obligatorii, fiind EXTERIOARE și trebuind să semnifice POCĂINȚA, PURIFICAREA INTERIOARĂ a sacrificantului... Pe baza acestei teologii SIMBOLICE, El, Cel Pur, putea primi la El pe cei impuri... (Poate vom apuca vreodată să discutăm unde mergeau păcatele pentru care se aduceau jertfe ispășitoare.)
După venirea lui Mesia-Dumnezeu, El dăruiește unora scârba și ura față de păcat și dragostea pentru puritate și neprihană, așa cum le are El Însuși (Evr. 1:9a). Aceștia devin israeliții NT, dar acum, însă, purificarea se săvârșește prin jertfa Sa ispășitoare.
Să revenim la scufundarea în apă și în Duhul Sfânt.
De multe ori în VT se vorbește despre spălarea cu apă, o modalitate de purificare care simboliza spălarea purificarea făcută de Duhul Sfânt. Ai citit pasajele pe care le-am postat. Observă, te rog, mai ales paralela APĂ = DUHUL SFÂNT din Isaia, 44:1-5.
Astfel, botezul în apăsemnifică nașterea din nou, cu componentele sale, pocăință și credință: pocăință de păcatele pângăritoare care ne separaseră de Cel Sfânt și credință în modalitatea de purificare adusă de Mesia, jertfa Sa ispășitoare. Botezul atestă curățarea, purificarea cugetului (I Pet. 3:21), sau, cum spunea rabinul Șa'ul/Pavel, semnifică în exterior (fenomenologizează) o înnoire făcută în interior de Duhul Sfânt, înnoirea care duce la ura față de păcat, iubirea cu pasiune a neprihănirii (Evr. 1:9a).
Botezul în apă, așadar, nu este botez în Duhul Sfânt, dar cele două sunt legate între ele...sau ar trebui să fie.
Aceasta este ESENȚA învățăturii. Matei, 3:11, despre care ai scris mai sus este o ETAPĂ TRANZITORIE de la modalitatea de purificare din VT la cea din NT. Be-ezrat ha-Șem/ cu ajutorul Celui Preaînalt, vom vorbi despre ea o dată viitoare.
Una dintre durerile mele este că formele culturale evreiești, gândirea semitică, este, în general, cunoscută prea puțin în biserici, de 1900 de ani încoace... Suntem etnocentrici, credem că noi ne suntem suficienți nouă înșine, și suntem mulțimiți de noi... (Creșterea, progresul, dor...) În consecință, nu cunoaștem TEOLOGIA SIMBOLICĂ și săvârșim păcate: ele sunt păcate CU VOIA, VOLUNTARE, pentru că nu vrem să creștem duhovnicește...iar la cei care vor să crească, în mod sincer, ne uităm chiorâș... Firea "Țărâniului" (Adam) este așa cum este... Dar slavă Ultimului Adam!
BERAĦOTH/BINECUVÂNTĂRI!
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Frate, vrei sa spui ca botezul in apa semnifica botezul cu Duhul Sfant?
Perioada tranzitorie a fost pana la Cincizecime?
Dupa, ce a ramas, doar botezul in apa?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.
Deconectat
RE: Nașterea din Duhul Sfânt (botezul)
Michael Roman (detalii numai pentru membrii conectaţi)
19589. Postat la 07/09/2012 16:14 - 4621z7h44m
Duhul Sfânt dăruiește unor nașterea din nou, pocăința de păcate și credința în slujirea Domnului Iisus/ Yeșua. Ca semn exterior, vizibil al acestei nașteri din nou/ botezare în Duhul Sfânt trebuie făcut botezul în apă.
În VT nu existau botezuri în toată puterea cuvântului, ci doar spălări ritualice (abluțiuni). Rabinii din perioada inter-testamentară vin cu "scufundările" (botezurile) pentru alipirea la iudaism. Ioan Botezătorul vine cu scufundarea/botezul spre pocăință în vederea așteptării Celui ce va să vie, Care urma să fie adevăratul botezător cu Duhul Sfânt și/sau cu foc.
Perioada tranzitorie a fost numai cea în care a slujit Ioan. Tipul de botez oficiat de el nu mai există, astăzi există botezul făcut în urma nașterii din nou produsă de Duhul Sfânt și poruncit de Domnul.
Desigur, un ins poate să se boteze în apă fără să fi avut parte de nașterea din nou, dar aceea este excepția tragică.
Aș vrea să organizez o școală biblică online... Dar asta este o misiune pe care nu o pot organiza singur (eu cred în conceptul de lucru în echipă, în părtășie)... Dacă vreodată se va ivi cineva cu care să împărtășesc povara (și privilegiul), vom putea puncta mult mai clar, mai eficient și mai concis învățătura... Un curs de "Introducere în VT", un curs de "Introducere în NT", de Profeții mesianice, de cateheză etc ar fi util frățietății.
După ziua de duminică, în care voi avea două examene, voi putea scrie mai pe larg.
Binecuvântări/Berakhoth!
Din El, prin El, și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.
Frate Michael, eu iti voi spune punctul meu de vedere, bine?
Daca Botezul in apa ar simboliza sau semnifica Botezul cu Duhul Sfant, as dori sa-mi spui pe cine a BOTEZAT Mantuitorul in apa? (un exemplu din Biblie), pentru ca se spune ca:"... Cel ce vine dupa...va va Boteza cu Duhul Sfant."
Apoi, eu am vazut ca Domnul Isus a suflat Duhul Sfant peste UCENICI fara ca acestia sa fie bagati in apa...
Apoi...Botezul cu Duhul Sfant il vedem la Cincizecime, cand Puterea din cer a coborat, si cei care erau adunati au fost UMPLUTI cu Duhul Sfant.
Acea UMPLERE pentru mine si PAREREA mea inseamna Botezul cu Duhul Sfant.
Cand Duhul Sfant i-a convins pe ascultatorii lui Petru, ei au intrebat:"Ce sa facem...?
Raspunsul a fost acesta:"Pocaiti-va, si fiecare din voi sa fie botezat(in apa) in numele lui Isus, spre iertarea pacatelor voastre, APOI, veti primi DARUL Duhului sfant.
Frate Michael, daca nasterea din nou se rezuma doar la Botezul in apa, care semnifica Botezul cu Duhul Sfan, in contextul adus in discutie de mine, se vad doua lucruri distincte, nu crezi?
Dedic clipa acestor lucruri, daca reusesc, voi aduce multumiri Domnului. Daca esuez, voi apela la harul Sau.